Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται από το πρωί της Παρασκευής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετέχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η σύσκεψη έρχεται μία ημέρα μετά από την μικροπολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την κήρυξη αργίας την προσεχή Δευτέρα, για την προστασία των εργαζομένων από το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, η οποία «απαντήθηκε» με μία ανώνυμη διαρροή κυβερνητικού στελέχους, κατά την οποία ειρωνευόταν την πρόταση, απαξιώνοντάς την. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μιλώντας στο iEidiseis, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, συντάχθηκε με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είχαμε έξι μήνες lockdown, δεν θα μας πειράξει αν μια μέρα κάποιοι άνθρωποι παραμείνουν στα σπίτια τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Αστεροσκοπείου, δηλώνοντας «υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης», προσθέτοντας «φανταστείτε τον κόσμο να περιμένει σε μια στάση λεωφορείου ή να είναι μέσα σε ένα λεωφορείο με θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 45 βαθμών». Ακόμα, πρόσθεσε πως «δεν έχουν όλοι την άνεση της χρήσης του αυτοκινήτου μας και του κλιματιστικού που σου πρόσφέρει ιδανικές συνθήκες για να βρεθείς στο γραφείο σου».

«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών και όσοι δίνουν τον αγώνα τους εκτός γραφείων θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμένους τους» δήλωσε από πλευράς πολιτείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ANT1, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζόμενων και των ευπαθών ομάδων έχει ήδη ζητήσει και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που δημιουργεί, αυτά καθίστανται επιτακτικά. «Ενόψει του νέου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζόμενων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά, από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας», υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Απαιτείται μ’ ευθύνη του ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.λπ.», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ ζητούνται περισσότεροι κλιματιζόμενοι χώροι στους δήμους, καθώς και πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έχουν ζητήσει πλήθος συνδικάτων εργαζομένων, όπως τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Φθιώτιδας και Αθήνας, με τους τελευταίους να τονίζουν πως «δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση και απαιτώντας τη παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».

Αντιστοίχως, την λήψη μέτρων ζητούν και οι διανομείς, με το συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων να βάζει στο κάδρο την άμεση απαγόρευση διανομής με μηχανάκι κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ακόμα, την άμεση διενέργεια ελέγχων από το υπουργείο Εργασίας και τον ΣΕΠΕ για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, διασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά και ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των καμαριέρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και επαναφορά των σερβιτόρων στο αντίστοιχο καθεστώς.

Ακόμα και η ΓΣΕΕ ζητά μέτρα

«Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σας υπενθυμίζουμε τις οδηγίες για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες, γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με το Ν. 1568/1985, τις υπ. αριθμ. 130329/1995, 130427/1990, 140120/1989 Εγκυκλίους του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, το υπ.αριθμ. 53952/16-4-2009 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις σχετικές προβλέψεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Συγκεκριμένα:

► Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση.
► Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.
► Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

► Επισημαίνουμε περαιτέρω, τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν βάσει των οικείων ΣΣΕ , όπως:
α) τη διάταξη της Σ.Σ.Ε Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,
β) τη διάταξη της ΣΣΕ έτους 2009 για τους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες (μεταλλουργικές) Ν. Πειραιά-Αττικής και Νήσων, βάσει της οποίας όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36ο και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00
γ) τη διάταξη της ΣΣΕ έτους 2008 για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω).
►Σημαντικός, είναι ο ρόλος των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.α), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).
►Σας επισημαίνουμε ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών συμφωνιών, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στις ειρωνίες της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση για την κήρυξη αργίας την προσεχή Δευτέρα, και το αίτημα για λήψη έκτακτων μέτρων.

Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η υπεροψία τους, που αντιμετωπίζει κάθε πρόταση και κριτική με πνεύμα διχασμού και ευτελισμού της, σε συνδυασμό με την ενδημική ανικανότητά τους, είναι επικίνδυνο μείγμα για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων. Δεν προκαλεί ωστόσο καμία έκπληξη ότι ο κ. Μητσοτάκης, που νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία, ειρωνεύεται τη δυνατότητα έκτακτων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους από τη θερμική καταπόνηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Προτείναμε μέτρα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και απάντησαν με σαρκασμούς.

Προτείναμε να ενισχύσουν το ΕΣΥ και απάντησαν ότι είμαστε λαϊκιστές.

Προτείναμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους και μας μίλησαν για λεφτόδεντρα.

Όταν όμως ήρθαν το δεύτερο και το τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας, έφταιγαν οι πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε προτάσεις!

Τώρα, μετά από επικοινωνία με επιστήμονες που προειδοποιούν, προτείνουμε μερικά απλά και ρεαλιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Για τους εργαζόμενους, για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Και απαντούν πάλι με ειρωνείες και σαρκασμό. Δεν ακούνε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους ειδικούς. Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά με το όχημά τους και εργάζονται κάτω από κλιματιστικό. Δεν χωρά στο μυαλό του ότι πολλά Μέσα Μεταφοράς δεν έχουν κλιματισμό και πολλοί άνθρωποι εργάζονται εκτός γραφείου στους 45 βαθμούς.

Η υπεροψία τους, που αντιμετωπίζει κάθε πρόταση και κριτική με πνεύμα διχασμού και ευτελισμού της, σε συνδυασμό με την ενδημική ανικανότητά τους, είναι επικίνδυνο μείγμα για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων.

Δεν προκαλεί ωστόσο καμία έκπληξη ότι ο κ. Μητσοτάκης, που νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία, ειρωνεύεται τη δυνατότητα έκτακτων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους από τη θερμική καταπόνηση.





Πηγή