Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΟΙ «ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ GOV.GR...

 


Νέα Ενημέρωση: Οι «Λευκές Περιοχές» αποκτούν τηλεοπτική κάλυψη γρήγορα και απλά, μέσω του gov.gr, καθώς από το ανανεωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις «Λευκές Περιοχές» αυξήθηκε η εγγύηση για τον χορηγούμενο εξοπλισμό από δύο σε οκτώ έτη, ενώ τέθηκαν επίσης σαφείς προθεσμίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των πολιτών από τους παρόχους, με δυνατότητα μετάπτωσης μιας αίτησης σε εναλλακτικό πάροχο, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των πολιτών σε κατάσταση αναμονής εξυπηρέτησης της αίτησής τους....

Η εκ νέου φάση αιτήσεων ήδη ξεκίνησε και θα υποβάλλονται μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2021, ενώ μπορείτε να αιτηθείτε, είτε μέσω δορυφορικής πρόσβασης (π.χ. "COSMOTE TV"), είτε μέσω επίγειας πρόσβασης ("DIGEA"), είτε για πρώτη φορά μέσω σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο (π.χ. "NΕΑ COSMOTE TV ΟΤΤ")...


Νέα Ενημέρωση: Οι «Λευκές Περιοχές» αποκτούν τηλεοπτική κάλυψη γρήγορα και απλά, μέσω του gov.gr

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη δράση «Λευκές Περιοχές», σε συνέχεια της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 14177/14-5-2021 «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και τους Υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.
Με τη δράση «Λευκές περιοχές», 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2021 να υποβάλουν αίτηση ψηφιακά στη σελίδα white-areas.gov.gr, χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα, διατηρείται η δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα κατά τόπους ΚΕΠ, πάντα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται μόνο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και ο ενδεκαψήφιος Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας του δικαιούχου.
Την ευθύνη του γενικού συντονισμού της δράσης έχει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET). Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, λειτουργεί help desk της δράσης. Η επικοινωνία γίνεται είτε μέσω e-mail στο support@tvcoverage.gr είτε από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00 στο τηλέφωνο 215 2157840.
Πλέον, δίχως γραφειοκρατία και άσκοπες μετακινήσεις, οι πολίτες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας μεταδίδονται από τον πάροχο της επιλογής τους. Στο πλαίσιο της δράσης, τόσο η πρόσβαση όσο και η εγγύηση για τον εξοπλισμό παρέχονται δωρεάν για διάστημα οκτώ ετών.
Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η δυνατότητα πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ τηρούνται οι αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας, καθώς η παροχή του τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω της δράσης δύναται να παρέχεται μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (δορυφορική, επίγεια, ευρυζωνική). Το συνολικό ύψος της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις «Λευκές Περιοχές», αναθεωρήθηκε ριζικά με τον Νόμο 4727/20 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ο οποίος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, απλοποιήθηκε σημαντικά η διαδικασία για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 492 (από 3587 σε 4079 συνολικά) οι οικισμοί στους κατοίκους των οποίων παρέχεται πλέον η δυνατότητα πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, με λήψη δημόσιας επιχορήγησης.
Περαιτέρω, αυξήθηκε η εγγύηση για τον χορηγούμενο εξοπλισμό από τα δύο σε οκτώ έτη, ενώ τέθηκαν επίσης σαφείς προθεσμίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των πολιτών από τους παρόχους, με δυνατότητα μετάπτωσης μιας αίτησης σε εναλλακτικό πάροχο, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των πολιτών σε κατάσταση αναμονής εξυπηρέτησης της αίτησής τους.
Στο "white-areas.gov.gr" μπορείτε να δείτε τις «Λευκές Περιοχές» όλης της χώρας ανά δημοτική ενότητα, αλλά και να αιτηθείτε...
"white-areas.gov.gr"


«Πρόσβαση των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης (λευκές περιοχές) στο πρόγραμμα ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών» 
Αιτηθείτε την επιχορήγηση για πρόσβαση σε προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, εάν είστε μόνιμος κάτοικος Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ).

Μπορείτε να αιτηθείτε είτε για την:
- επίγεια ευρυεκπομπή
- δορυφορική ευρυεκπομπή
- σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο


Για τα παραπάνω ισχύουν:
- χορήγηση και εγκατάσταση του απαραίτητου ευρυζωνικού εξοπλισμού όπου απαιτείται
- 8 χρόνια πρόσβασης σε προγράμματα εθνικής και τοπικής εμβέλειας
- 8 χρόνια εγγύησης εξοπλισμού και της εγκατάστασης του όταν αυτός απαιτείται
- ελεύθερη επιλογή παρόχου

Η αίτηση υποβάλλεται για 15 ημερολογιακές ημέρες ανά τετράμηνο.
Ειδικά για την πρώτη φάση αιτήσεων οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 19/05/2021- 15/07/2021.

Θα χρειαστείτε:
- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης το Taxisnet
- τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της μόνιμης κατοικίας σας
- την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
- τους αριθμούς του σταθερού και του κινητού σας τηλεφώνου


Σημειώστε ότι:
- η επιδότηση αφορά σε νοικοκυριά και όχι σε μεμονωμένους δικαιούχους ή επιχειρήσεις και αφορά αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ακίνητο που δηλώσατε στην αίτηση σας
- το ποσό της επιδότησης δίνεται απευθείας στον πάροχο που θα επιλέξετε μετά από εξουσιοδότηση σας
- την αίτηση υποβάλουν και όσοι από τους δικαιούχους των νοικοκυριών θέλουν να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία παλαιότερης αίτησης στο πλαίσιο της δράσης


Περισσότερα στο "gov.gr"

"white-areas.gov.gr""Η λίστα με τις λευκές περιοχές"




Τραγικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα - Εννέα νεκροί από κατάρρευση κτιρίου πάνω σε λεωφορείο (βίντεο)

 Τραγικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα - Εννέα νεκροί από κατάρρευση κτιρίου πάνω σε λεωφορείο (βίντεο)

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν


Μία σοκαριστική τραγωδία έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα, όταν εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης κτιρίου που κατέρρευσε πάνω σε λεωφορείο.

Οι τραυματίες είναι οκτώ από την κατάρρευση στη νότια πόλη Γκουανγκγού.

Στο λεωφορείο επέβαιναν 17 άνθρωποι, ενώ γίνονταν κοπιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού αγνοουμένων.


Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κόβουν την ανάσα.

Πρόκειται για μια από τις πιο σφοδρές περιπτώσεις κατάρρευσης κτιρίων στη Νότια Κορέα, μετά την κατάρρευση του πολυκαταστήματος Sampoong, το 1995, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους.

Πηγή

Μια μέρα μετά τον εμβολιασμό του νεκρός σε ηλικία 32 ετών ο στυλίστας Νάσος Κάτρης (βίντεο)

 Μια μέρα μετά τον εμβολιασμό του νεκρός σε ηλικία 32 ετών ο στυλίστας Νάσος Κάτρης (βίντεο)

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του


Ο στυλίστας Νάσος Κάτρης βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του στο Λαγονήσι μία μέρα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο στυλίστας είχε εμβολιαστεί την Δευτέρα κατά του κορωνοϊού με το σκεύασμα της AstraZeneca. 

Η σορός του άτυχου Νάσου εντοπίστηκε από την καλή του φίλη και σχεδιάστρια μόδας, Αθηνά Βατικανού καθώς ανησύχησε επειδή δεν απαντούσε στις κλήσεις που της έκαναν.


«Οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ που παρέλαβαν τη σορό του μας είπαν ότι είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται ο θάνατος του με κάποια παρενέργεια του εμβολίου», δήλωσε η ίδια καθώς είχε ενημερωθεί από τον Νάσο ότι έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca την Δευτέρα 7 Ιουνίου.

«Ο Νάσος έκανε το εμβόλιο την Δευτέρα το μεσημέρι στις 16.00 και γύρισε σπίτι του. Ήταν μια χαρά. Έφαγε με έναν φίλο του και μετά πήγε να κοιμηθεί. Αυτό που μάθαμε είναι ότι έκανε εμετό, έβγαλε αίμα και πιθανόν να πνίγηκε απ’ αυτό, δηλαδή να έπαθε αναρρόφηση. Το τηλέφωνο του βρέθηκε από την άλλη πλευρά του κρεβατιού. Ο άνθρωπος που μένει ακριβώς από κάτω του, άκουσε φωνές και θορύβους γύρω στις 6 το απόγευμα ωστόσο δεν έδωσε σημασία διότι όπως μας είπε δεν ήθελε να ενοχλήσει. Οι γιατροί μας είπαν ότι μετά την νεκροψία θα μπορούν να ξέρουν περισσότερα σχετικά με το τι προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατό του» ανέφερε η σχεδιάστρια.

Ο στυλίστας είχε καταγωγή από την Χαλκίδα, την οποία δούλευε για πολλά χρόνια σε νυχτερινά μαγαζιά, ενώ εργαζόταν και στη Μύκονο. Τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Αθήνα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσδιοριστούν επακριβώς τα αίτια του θανάτου του.

Πηγή

Ένταση στην Βαλτική: Ρωσικό Su-30SM αναχαίτισε F-35A - Άρον-άρον εγκατέλειψε την περιοχή το stealth μαχητικό του ΝΑΤΟ!

 Ένταση στην Βαλτική: Ρωσικό Su-30SM αναχαίτισε F-35A - Άρον-άρον εγκατέλειψε την περιοχή το stealth μαχητικό του ΝΑΤΟ!

Το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σαν «φάντασμα» το F-35 χωρίς το τελευταίο να το αντιληφθεί


Ένα ασυνήθιστο συμβάν σημειώθηκε στο διεθνή εναέριο χώρο ανοικτά της Εσθονίας. Ένα F-35A της ιταλικής Αεροπορίας πλησίασε για αναγνώριση ένα ρωσικό Tu-95 κατά τα φαινόμενα, το οποίο πετούσε πάνω από την Βαλτική.

Το F-35 έφτασε σε απόσταση μερικών μέτρων από τον ρωσικό στροβιλοελικοφόρο «γίγαντα» επιχειρώντας να το συνοδεύσει ενόσω βρισκόταν κοντά στον εναέριο της Εσθονίας.

Την ώρα εκείνη όμως ένα ρωσικό Su-30SM το πλησίασε, χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο Ιταλός πιλότος αναγκάζοντας τον τελευταίο να εκτελέσει ένα break προκειμένου  να απομακρυνθεί από το Tu-95.

Στη συνέχεια το Su-30 έγινε η «σκιά» του F-35 μέχρι αυτό να φύγει εντελώς από την περιοχή.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει εικονική εμπλοκή, ούτε να επιχειρήσει το F-35A να ξεφύγει από το Su-30 καθώς και να το ήθελε δεν θα μπορούσε να ελιχθεί απέναντι στο υπερευέλικτο Su-30, δεδομένων και των ιδιαίτερα φτωχών επιδόσεων που έχει το αμερικανικό stealth μαχητικό στους ελιγμούς.

Κάθε απόπειρα να βρεθεί να βρεθεί στην ώρα 6 του Su-30 θα ήταν μάταιη.

Η Ιταλία από τις 30 Απριλίου έχει αναλάβει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Εσθονίας με 4 F-35A του 13° Gruppo (Μοίρα) της  32ης  Stormo (Πτέρυγας).

Υπενθυμίζεται ότι με ν/σ που κατέθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ δίνει το «πράσινο» φως με νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την ταχεία  προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 των 36.000$ ανά ώρα πτήσης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μενέντεζ, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έφεραν στην επιτροπή ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

To νομοσχέδιο έχει αξονικό στοιχείο την υποστήριξη του ελληνικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθώντας την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.



Πηγή

Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης κατά κυβερνήσεων για τον Covid-19: «Έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Kαιάδα»! (βίντεο)

 Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης κατά κυβερνήσεων για τον Covid-19: «Έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Kαιάδα»! (βίντεο)

Στα μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης σε παιδιά εξαιτίας των lockdowns αναφέρθηκε ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης



Παράλληλα με τα μέτρα υποθηκεύεται το μέλλον τους αφού το χρέος της χώρας εκτινάσσεται σε ύψη. Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Γ.Ιωαννίδης στην εκπομπή «Αντιθέσεις» μίλησε για την ψυχολογία των παιδιών εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Καιάδα».

Αφού έγινε λόγος για τριπλασιασμό της κατάθλιψης με όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν και τώρα ως «πανάκεια» προσφέρεται ένα εμβόλιο ο καθηγητής αναφέρει:

«Είμαστε κοινωνίες τραυματισμένες. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση της κατάστασης. Αυτό μας βοηθάει να εξηγήσουμε κάποια από τα φαινόμενα που βλέπουμε στην ατομική συμπεριφορά σε οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον κοκ.

Τέτοιες οικογένειες μπορούν να χειραγωγηθούν πιο εύκολα. Δεν έχουν ασπίδα προστασίας.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι γίνονται εξαρτημένοι! Ό,τι μπορεί να τους περιορίσει και να τους ελέγξει τον φόβο θα τους μετατρέψει σε όχλο».

 Για τα παιδιά δήλωσε:

«Βλέπουμε τεράστια ποσοστά παιδιών τα οποία έχουν αυτοκτονικές διαθέσεις. Δεν περνάνε απλά μια δύσκολη εφηβεία, περνάνε μία τραγικά δύσκολη εφηβεία. Παιδιά που μένουνε πίσω στην κοινωνικοποίησή τους. Πολύ φοβάμαι πως τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης.

Τα παιδιά είναι το μέλλον για κάτι καλύτερο και έχουμε πετάξει πραγματικά τα παιδιά μας στον Καιάδα».

 

 

Έρευνα: Τον τελευταίο έναν χρόνο διαγνώστηκε παγκοσμίως με κλινική κατάθλιψη περίπου το 18% των πολιτών

Βαρύτατο πλήγμα στην ψυχολογία των πολιτών προκάλεσαν η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, κατά τη διάρκειά τους αυξήθηκε το ποσοστό όσων εμφάνισαν κατάθλιψη ή υπέφεραν από σοβαρό στρες. 

Συγκεκριμένα, η έρευνα «COVID-19 Mental health in Ternational for the General Population» που πραγματοποιήθηκε από την COMET-G διαπίστωσε ότι τον τελευταίο έναν χρόνο διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη περίπου το 18% των πολιτών παγκοσμίως.

Το ποσοστό έφτασε στο 30% στα άτομα που είχαν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα άτομα εμφάνισαν αρκετά υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων, που έφτασαν σχεδόν το 15%.

Παράλληλα, περίπου το 18% εμφάνισε σοβαρότατο στρες. Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία έπληξε τη γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού, δηλαδή τις συνήθειες στον ύπνο και στο φαγητό, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, εκτός από το lockdown και τους περιορισμούς, οι παράγοντες που επίσης επηρέασαν ήταν οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ο φόβος για την οικονομική κατάσταση και την εργασία και η ύπαρξη χρόνιας νόσου. Η έρευνα έδειξε ότι επηρεάστηκαν περισσότερο οι γυναίκες, ενώ στους νέους οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν νωρίτερα και στις μεγαλύτερες ηλικίες αργότερα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μισοί από τους συμμετέχοντες αποδέχτηκαν σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον μία από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν. Οι θεωρίες αυτές βρήκαν γόνιμο έδαφος σε κοινωνίες ανεπαρκώς αναπτυγμένες από πολιτικοοικονομική και κοινωνική άποψη, καθώς και σε αυτές με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

«(Οι θεωρίες συνωμοσίας) έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στις συμπεριφορές του πληθυσμού, μειώνοντας τη συμμόρφωση με τις συμπεριφορές υγείας. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι προστάτευσαν από την εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά, τελικά, ούτως ή άλλως, αποδείχτηκαν όλες ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχολογική υγεία του πληθυσμού», υποστηρίζει ο κ. Φουντουλάκης.

Τέλος, η έρευνα έφερε στο φως και ορισμένα θετικά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η μείωση της αυτοκτονικότητας και, πιθανότατα, η χρήση ουσιών και του καπνίσματος. Η έρευνα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, και βασίστηκε σε απαντήσεις περίπου 55.589 ατόμων από 40 χώρες. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν διαδικτυακά το ερχόμενο Σάββατο.


Πηγή

Τι ετοιμάζουν; - ΠΟΥ: «Τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για τον κορωνοϊό - Πρέπει να ζούμε για πάντα με απαγορεύσεις»!

  Τι ετοιμάζουν; - ΠΟΥ: «Τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για τον κορωνοϊό - Πρέπει να ζούμε για πάντα με απαγορεύσεις»!

Μας οδηγούν σε κοινωνίες «εμβολιασμένων ζόμπι»


Ξαφνικά ανακάλυψαν  ότι το εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν είναι αρκετά και ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να ζει με μάσκες, αποστάσεις και μέτρα προφύλαξης αόριστον!

Αυτό λέει ο ΠΟΥ, ο οποίος αφού «ξέπλυνε» πρώτα την Κίνα από τις ευθύνες της για τον ιό COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών ότι είναι τεχνητός), και προπαγάνδισε την χρήση των εμβολίων τώρα μας λέει πως τα εμβόλια δεν είναι αρκετά!

Ο Δρ. David Nabarro  ο ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό δήλωσε στο βρετανικό Sky News ότι ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός για να νικηθεί ο αόρατος εχθρός του κορωνοϊού και ότι ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμόσει τη ζωή του όπως ήταν κατά την διάρκεια της πανδημίας επ΄ αόριστον!

Όπως είπε ο «ειδικός» από τον οποίο παίρνουν προφανώς γραμμή και οι ημεδαποί «ειδικοί», ότι αν και η ζωή πρέπει να συνεχιστεί το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να φορά μάσκες και να συμπεριφέρεται με προσοχή.

Ενόψει της άρσης των περισσότερων απαγορεύσεων στην Βρετανία στις 21 Ιουνίου ο Δρ. Nabarro δήλωσε:

«Το μέλλον της ανθρωπότητας θα απαιτήσει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε να δυσκολευτούμε να εξαπλωθεί αυτός ο ιός. Κατά κάποιον τρόπο ο ιός αυτός καιροφυλαχτεί και περιμένει να κτυπήσει ξανά.

Οπότε θέλω να πω στον καθένα να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί. Ξέρουμε ότι ο ιός αλλάζει συνέχεια που σημαίνει ότι αν και ο εμβολιασμός είναι ένα υπέροχο, υπέροχο πράγμα(σ.σ.!) δεν θα είναι αρκετό. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε σαν ο κορωνοϊός να είναι συνέχεια παρόν», είπε ο σύμβουλος του ΠΟΥ.

Με άλλα λόγια επειδή ο «αόρατος εχθρός» καιροφυλαχτεί θα ζείτε με απαγορεύσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα. Τα εμβόλια δεν είναι αρκετά.

Που οδηγούμαστε άραγε ή μάλλον που μας οδηγούν; Σε κοινωνίες τύπου «ζόμπι» όπου ο κόσμος θα ζει διαρκώς κάτω από το φόβο ενός ιού με συνεχείς απαγορεύσεις, κόσμος τον οποίο θα εμβολιάζουν συνέχεια;


Κατόπιν... πυρκαγιάς δρα για ακόμη μία φορά ο Σ.Πέτσας στο θέμα της πυροπροστασίας

 Κατόπιν... πυρκαγιάς δρα για ακόμη μία φορά ο Σ.Πέτσας στο θέμα της πυροπροστασίας

Αφού κάηκαν πάνω από 70.000 στρέμματα αποφάσισε να ανακοινώσει έκτακτη επιχορήγηση


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, για ακόμη μία φορά κινήθηκε κατόπιν... εορτής όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για την πυροπροστασία της χώρας.

Αφού κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 70.000 στρέμματα σε Κορινθία και δυτική Αττική, και ενώ έχουν ξεσπάσει πολλές ακόμα πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να ανακοινώσει έκτακτη επιχορήγηση 2.840.000 ευρώ για δράσεις αντιπυρικής προστασίας.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, παρόλο που φυσικά ο αγαπημένος των ΜΜΕ -ελέω της γνωστής «λίστας Πέτσα»- έχει μοιράσει χρήμα στα μέσα ενημέρωσης, φροντίζοντας να βρίσκεται στο απυρόβλητο και οι τεράστιες ευθύνες του να είναι εξαφανισμένες από… προσώπου Γης.

Έτσι, χθες, μετά… βαΐων και κλάδων, βγήκε να πανηγυρίσει για την… απόφασή του να μοιραστεί συνολικό ποσό ύψους 2.840.000 ευρώ σε 14 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, όπως είπε -με θράσος- «για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν για την αντιπυρική περίοδο».

Αντιμετώπιση των συνεπειών της «Μήδειας»

Η πρόσθετη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανταποκρίνεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας 11 δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ποσό καλύπτει την εκτέλεση εργασιών που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της «Μήδειας» και την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Οι δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς και απομάκρυνση καύσιμης ύλης.

Με μια υποκριτική μάλιστα δήλωσή του, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «στηρίζουμε τους δήμους για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και των περιουσιών των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο καιρό απαιτηθεί», τόνισε, χωρίς, βέβαια, ίχνος αυτοκριτικής για όσες καταστροφές έχουν ήδη συμβεί.


Πηγή

Βασιλακόπουλος: Ελεύθερη διασκέδαση μόνο για eμβολιασμένους

 



Σεξιστική παρουσίαση της σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Σήμερα» του ΣΚΑΙ καταγγέλλει ταξιδιώτισσα

 Κατά του ΣΚΑΙ ετοιμάζεται να κινηθεί ταξιδιώτισσα που πρωταγωνίστησε άθελα της σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Σήμερα» και του Γιώργου Τσελίκα. Η ίδια καταγγέλλει σεξιστική παρουσίαση της από τον ρεπόρτερ, ο οποίος ενώ βρισκόταν στον αέρα την ταξιδιώτισσα λέγοντας, «κάτι βλέπω, για να πάω από εκεί να το τσακώσω» με την κάμερα να την ακολουθεί από πίσω. Όπως αναφέρει, λίγη ώρα αργότερα δέχτηκε στα social media της πολλά σεξιστικά σχόλια. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε όλο αυτό. Επειδή φορούσα ένα κοντό φόρεμα; Ας μας πούνε πού αρχίζει και πού τελειώνει ο ρατσισμός, τι είναι σεξισμός και τι σεξουαλική παρενόχληση. Θα φοράω ό,τι θέλω χωρίς να δώσω αναφορά σε κανέναν» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Κατά του ΣΚΑΙ ετοιμάζεται να κινηθεί η κοπέλα που άθελα της έγινε viral όταν ρεπόρτερ του σταθμού την έβγαλε να μιλήσει ζωντανά στην εκπομπή «Σήμερα». Όπως αναφέρει η Τατιάνα Σαββίδου, μετά από τη συνέντευξη δέχτηκε προσβολές και σεξιστικά σχόλια, μισογυνίστικα σχόλια με ορισμένους να λένε πως πηγαίνει στη Σαντορίνη για να δουλέψει ως «συνοδός πολυτελείας».

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η πρωινή ενημερωτική εκπομπή έκανε ρεπορτάζ στο λιμάνι του Πειραιά για τους ταξιδιώτες στα ελληνικά νησιά. Ο ρεπόρτερ, Γιώργος Τσελίκας, ενώ βρισκόταν στον αέρα εντόπισε μια νεαρή ταξιδιώτισσα λέγοντας, «κάτι βλέπω, για να πάω από εκεί να το τσακώσω» τη στιγμή που εκείνη επιβιβαζόταν στο πλοίο της γραμμής για Σαντορίνη μαζί με τον πατέρα της.

Όπως αναφέρει το in.gr, η ίδια λίγη ώρα αργότερα δέχτηκε στα social media της πολλά σεξιστικά σχόλια, με ορισμένους κακεντρεχείς να λένε πως πηγαίνει στη Σαντορίνη για να δουλέψει ως «συνοδός πολυτελείας». Η ταραχή της ήταν μεγάλη και η κοπέλα ενοχλημένη αδυνατεί να καταλάβει γιατί συνέβη όλο αυτό. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε όλο αυτό. Επειδή φορούσα ένα κοντό φόρεμα; Ας μας πούνε πού αρχίζει και πού τελειώνει ο ρατσισμός, τι είναι σεξισμός και τι σεξουαλική παρενόχληση. Θα φοράω ό,τι θέλω χωρίς να δώσω αναφορά σε κανέναν. Βρίσκομαι στη Σαντορίνη για να δουλέψω σε μαγαζιά, εργάζομαι σκληρά και κάνω 12ωρα μεροκάματα, μακριά από το σπίτι μου και σε δύσκολες συνθήκες, όπως κάνουν πολλά κορίτσια και αγόρια στην ηλικία μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Πηγή

«Καμπανάκι» για τα παιδιά στα ΚΥΤ των νησιών – Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα

 Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, που διαμένουν στο ΚΥΤ της Λέσβου, κατά το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους. Η πλειοψηφία των παιδιών βιώνει διαταραχές ύπνου, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχοσωματικά προβλήματα, μειωμένη συγκέντρωση, μάθηση και αλληλεπίδραση, έλλειψη λεκτικοποίησης, αδυναμία ελέγχου αρνητικών συναισθημάτων, ενώ πολλά είναι εκείνα που είχαν αυτοτραυματιστεί ή κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2019 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 325 επιζώντες σεξουαλικής βίας στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, ασυνόδευτοι και άτομα με αναπηρίες.


Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, που διαμένουν στο ΚΥΤ της Λέσβου, κατά το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Στην έκθεση της οργάνωσης, με τίτλο «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισημαίνεται ότι τα παιδιά βιώνουν μειωμένη συγκέντρωση, μάθηση και αλληλεπίδραση, έλλειψη λεκτικοποίησης ή συμπεριφορές επιρρεπείς σε ατυχήματα, βρέξιμο του κρεβατιού και αδυναμία ελέγχου αρνητικών συναισθημάτων, ως αποτέλεσμα διαφόρων διαταραχών που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, από αυτά τα παιδιά, το 39% είχαν διαταραχές ύπνου, το 24% γενικευμένο φόβο, το 30% αναπτυξιακές διαταραχές και παλινδρόμηση συμπεριφοράς, το 25% αδυναμία και απόσπαση και το 10% ψυχοσωματικά παράπονα (πχ πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και ζάλη). Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι κατά το 2019 και 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ασθενείς που είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν παιδιά, με το νεότερο ασθενή με αυτοκτονικό ιδεασμό να είναι μόλις έξι ετών.

Η 33χρονη Φατίμα, από το Αφγανιστάν, βρίσκεται στη Σάμο. Μιλώντας για την εξάχρονη κόρη της, λέει «όταν φτάσαμε το βάρος της ήταν 24 κιλά και τώρα είναι 16 κιλά. Δεν τρώει και έχει αλλάξει πολύ, ήταν ένα ήρεμο κορίτσι, αλλά τώρα είναι συνέχεια φοβισμένη. Φοβάται ακόμα και τον ήχο της βροχής όταν είναι μέσα στη σκηνή. Το πιο δύσκολο για μένα είναι να βλέπω το κορίτσι μου να γίνεται όλο και χειρότερα, μέρα με τη μέρα, και να μην μπορώ να κάνω τίποτα».

Κάνοντας έκκληση προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες, να αλλάξουν προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνουν ότι στα ελληνικά νησιά έχει προκληθεί μια ανθρωπιστική κρίση με σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και ιδίως των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν συνολικά 1.369 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Οι ασθενείς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και συνεχείς φόβοι, όπως η διαβίωση σε απάνθρωπες συνθήκες, οι περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες ασύλου, η έκθεση σε βία και ανασφάλεια, ο διαχωρισμός της οικογένειας, ιατρικές ανάγκες που μένουν χωρίς κάλυψη και ο φόβος της απέλασης, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2019 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 325 επιζώντες σεξουαλικής βίας στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, ασυνόδευτοι και άτομα με αναπηρίες. Στη Λέσβο από τους 186 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, το ένα τέταρτο έχει βιώσει σεξουαλική βία μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.

Εδώ  μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση «Θεμελιώνοντας την Κρίση στα Ευρωπαϊκά Σύνορα».



Πηγή

Πλάτες σε Χατζηδάκη και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην ΕΣΗΕΑ από την κυβέρνηση

 Μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό», η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση κατά του σωματείου, αφήνοντας αιχμές για μη τήρηση του κώδικα δεοντολογίας. Η κυβέρνηση διά του κομματικού της φορέα, κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ για «απαράδεκτη διαστρέβλωση όσων προβλέπει» το νομοσχέδιο ενώ δε δίστασε να θέσει υπό αμφισβήτηση της τήρηση του κώδικα δεοντολογίας από τους δημοσιογράφους.


Ανακοίνωση κατά της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του Δ.Σ. του σωματείου ότι «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό». Η Νέα Δημοκρατία, σε μία προσπάθεια να παραδώσει μαθήματα δημοσιογραφίας, ισχυρίστηκε πως δεν τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας,.

Η ΝΔ κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ για «απαράδεκτη διαστρέβλωση όσων προβλέπει» το περίφημο «Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας». Μάλιστα στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως  «η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες» και σημειώνει πως το συγκεκριμένο «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό» αποτελεί «καταφανές ψεύδος».

«Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν» καταλήγει η ανακοίνωση, κουνώντας το δάχτυλο σε εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ – Κάλεσμα στη γενική απεργία

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το  νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεκριμένα:

  • Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
  • Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με συμφωνία εργοδότη εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  • Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
  • Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το δικαίωμα των εργοδότη να απολύει προστατευόμενο συνδικαλιστή.
  • Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των συνδικάτων.
  • Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το σύνολο των εργαζομένων απορρίπτει το νομοσχέδιο που πλήττει ακόμη και τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ. Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, υπογραμμίζουν εν μέσω της  συνεχιζόμενης  υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου και τον κλάδο της ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της  Ισότητας,  της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.


Πηγή

Οκτώ νέες εταιρείες δημοσκοπήσεων στο ΕΣΡ

 

Συνολικά 8 εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν κάνει αίτηση να εγγραφούν στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και καλούνται από την Αρχή την Τρίτη 15 Ιουνίου. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να συζητήσει το ζήτημα της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων. Οι εταιρείες που καλούνται από το ΕΣΡ είναι οι:

1.Ακρόαση της εταιρείας «ΑΡΓΩ Ο.Ε.», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 410/29.1.2019 αίτησή της για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007). (Φ. 190/2021)

2.Ακρόαση της εταιρείας «C.I.S. ΑΕ», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 1040/28.2.2019 αίτησή της για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 191/2021)

3.Ακρόαση της εταιρείας «BFS Μ.Ε.Π.Ε.», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 2384/23.4.2019 αίτησή της για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 192/2021)

4.Ακρόαση της εταιρείας «JC-HUMAN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 1567/18.3.2019 αίτησή της για έγγραφή στο 2 Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 193/2021)

5.Ακρόαση της εταιρείας «GOLD STAR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 2453/25.4.2019 αίτησή της για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 194/2021)

6.Ακρόαση της εταιρείας «VIVAT ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 231/15.1.2021 αίτησή της για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 195/2021)

7.Ακρόαση της εταιρείας «NUCLEUS ADVERTISING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 1041/5.2.2019 αίτησή σας για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 196/2021)

8.Ακρόαση της εταιρείας «INFOCALL SOLUTIONS IKE», για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 1553/23.3.2021 αίτησή σας για έγγραφή στο Μητρώο Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. (άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3603/2007) (Φ. 197/2021)


Πηγή

Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

 

Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει την 24ωρη απεργία του δημοσιογραφικού κόσμου που κήρυξαν για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο κατακρημνίζονται θεσμικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου σε όλη την Ελλάδα, να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή όλων των άλλων εργαζόμενων που απεργούν την ίδια μέρα σε όλα τα ΜΜΕ στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, για να μην περάσει το νομοσχέδιο που επιβάλει “νέα ήθη” επί τα χείρω σε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως η διευθέτηση χρόνου εργασίας, οι απολύσεις και η απεργία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία και τον Κλάδο να τελεί σε αγωνιστική ετοιμότητα.




Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ξεκινάει η πλατφόρμα για τη δράση «Λευκές Περιοχές»,

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη δράση «Λευκές Περιοχές», σε συνέχεια της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 14177/14-5-2021 «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και τους Υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Με τη δράση «Λευκές περιοχές», 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2021 να υποβάλουν αίτηση ψηφιακά στη σελίδα white-areas.gov.gr, χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα, διατηρείται η δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα κατά τόπους ΚΕΠ, πάντα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται μόνο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και ο ενδεκαψήφιος Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας του δικαιούχου.

Την ευθύνη του γενικού συντονισμού της δράσης έχει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET). Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, λειτουργεί help desk της δράσης. Η επικοινωνία γίνεται είτε μέσω e-mail στο support@tvcoverage.gr είτε από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00 στο τηλέφωνο 215 2157840.

Πλέον, δίχως γραφειοκρατία και άσκοπες μετακινήσεις, οι πολίτες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας μεταδίδονται από τον πάροχο της επιλογής τους. Στο πλαίσιο της δράσης, τόσο η πρόσβαση όσο και η εγγύηση για τον εξοπλισμό παρέχονται δωρεάν για διάστημα οκτώ ετών.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η δυνατότητα πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ τηρούνται οι αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας, καθώς η παροχή του τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω της δράσης δύναται να παρέχεται μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (δορυφορική, επίγεια, ευρυζωνική). Το συνολικό ύψος της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις «Λευκές Περιοχές», αναθεωρήθηκε ριζικά με τον Νόμο 4727/20 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ο οποίος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, απλοποιήθηκε σημαντικά η διαδικασία για την υπαγωγή των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 492 (από 3587 σε 4079 συνολικά) οι οικισμοί στους κατοίκους των οποίων παρέχεται πλέον η δυνατότητα πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, με λήψη δημόσιας επιχορήγησης.

Περαιτέρω, αυξήθηκε η εγγύηση για τον χορηγούμενο εξοπλισμό από τα δύο σε οκτώ έτη, ενώ τέθηκαν επίσης σαφείς προθεσμίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των πολιτών από τους παρόχους, με δυνατότητα μετάπτωσης μιας αίτησης σε εναλλακτικό πάροχο, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των πολιτών σε κατάσταση αναμονής εξυπηρέτησης της αίτησής τους.

Στη σελίδα whiteareas.gov.gr μπορείτε να δείτε τις «Λευκές Περιοχές» όλης της χώρας ανά δημοτική ενότητα.


Πηγή


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ