Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ζητούνται απαντήσεις για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν στα Βίλια

 Στο ζήτημα της διαχείρισης της πυρκαγιάς στα Βίλια που κατακαίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τεράστια δασική έκταση στην περιοχή επανέρχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας απαντήσεις για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν. «Οι άριστοι επιτελάρχες της κυβέρνησης, λαλίστατοι στα δελτία τύπου τους για το πως ξεδιπλώνουν οι ίδιοι την πυροσβεστική μάνικα, αδυνατούν να απαντήσουν με σαφήνεια για τις δυνατότητες του κράτους σε εναέρια μέσα. Ανάλογα τα κέφια του αφηγητή, αυτά, άλλοτε συντηρούνται και επισκευάζονται, άλλοτε δεν μπορούν να πετάξουν, άλλοτε πετάνε αλλά δεν τα πιάνει η ανθρώπινη όραση, και σε κάθε περίπτωση είναι ανεπαρκή και λίγα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ25.


Για τρίτη μέρα η φωτιά στα Βίλια Αττικής βρίσκεται εκτός ελέγχου, έχοντας ήδη κάψει πολλά στρέμματα δάσους με την κυβέρνηση να μην έχει δώσει ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δυναμική που υπάρχει σε εναέρια μέσα και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοίδη, να επικαλείται τη «συμπλήρωση 50 ωρών πτήσης» και την «ενδελεχή προγραμματισμένη συντήρηση» σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους απουσίας του ρωσικού αεροσκάφους Beriev στις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια.

«Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. δεν ήταν τελικά τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνιακή φούσκα» σημείωσε σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «ενώ στα μέσα Ιουνίου αυτοθαυμαζόταν, ισχυριζόμενη ότι έχει επιτελικό σχέδιο και ότι έχει θέσει το σύνολο του επιχειρησιακού και διοικητικού μηχανισμού σε κίνηση και σε μια διαδικασία πρόληψης των πυρκαγιών, τελικά κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα».

Με ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως «ήρθε η σειρά των κατοίκων στα Βίλια Αττικής να πάρουν μια πικρή γεύση από την “αριστεία” του επιτελικού κράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. καθώς για τρίτη συνεχόμενη μέρα κατακαίγεται τεράστια δασική έκταση στην περιοχή».

Προσθέτει ότι «οι άριστοι επιτελάρχες της κυβέρνησης, λαλίστατοι στα δελτία τύπου τους για το πως ξεδιπλώνουν οι ίδιοι την πυροσβεστική μάνικα, αδυνατούν να απαντήσουν με σαφήνεια για τις δυνατότητες του κράτους σε εναέρια μέσα. Ανάλογα τα κέφια του αφηγητή, αυτά, άλλοτε συντηρούνται και επισκευάζονται, άλλοτε δεν μπορούν να πετάξουν, άλλοτε πετάνε αλλά δεν τα πιάνει η ανθρώπινη όραση, και σε κάθε περίπτωση είναι ανεπαρκή και λίγα». «Αυτά που και υπάρχουν και γίνεται κάθε προσπάθεια να «απογειωθούν», είναι τα σχέδια Κυβέρνησης και ολιγαρχίας δίχως σύνορα για ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των δασών και των βουνών, τόσο με την παράδοση των δασών στους συνήθεις «ανάδοχους», όσο και με τα όσα αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» για την επιβολή αντιτίμου για την είσοδο των πολιτών στον Όλυμπο» σημειώνει.

«Όλα επιτελικά και «άριστα», ακολουθώντας το παράδειγμα -όπως είχε ήδη καιρό τώρα επισημάνει το ΜέΡΑ25- και των ιδιωτικοποιήσεων χώρων πρασίνων, λόφων και πάρκων από τον Πρωθυπουργικό ανιψιό», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Στο θέμα των πυρκαγιών αναφέρεται και με σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, υπογραμμίζοντας ότι για ακόμα μια φορά «προκύπτουν ερωτήματα» γύρω από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή, για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Όπως επισημαίνει, τα ερωτήματα αυτά τα διατυπώνουν και οι πολίτες, των οποίων οι περιουσίες κινδυνεύουν.

Ζητούν επείγουσες προσλήψεις και νομιμοποιήσεις συμβασιούχων στο νοσοκομείο Χίου

 Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας, μετά από ένα μικρό διάστημα ύφεσης είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και επιβάλλει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, πριν είναι αργά και ζήσουμε ξανά τον εφιάλτη του τρίτου κύματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο Χίου.

“Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια του, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας για στελέχωση προς την διοίκηση και τη 2η ΥΠΕ. Ήδη όλες οι απλές κλίνες covid και ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου της Χίου είναι καλυμμένες. Ενώ για την εξοικονόμηση των νέων κλινών βρίσκονται για άλλη μια φορά υπό μετακόμιση οι πολύ-μεταγγιζόμενοι και χημειο-θεραπευόμενοι ασθενείς”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

“Το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες… Τα κενά του Νοσοκομείου της Χίου «καλύπτονται» με μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική. Με υπερεφημέρευση του υπάρχοντος προσωπικού, που στελεχώνει και το εμβολιαστικό κέντρο. Οι δε ειδικευόμενοι γιατροί του «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ» συχνά καλούνται να καλύψουν 12ωρη εφημερία των κλινικών και των ΤΕΠ. Παράλληλα με βάρδια στις εμβολιαστικές γραμμές του νοσοκομείου”, δίνει την εικόνα για το πως λειτουργεί το Νοσοκομείου Χίου το Σωματείο.

Χαρακτηρίζει δε ως “απαράδεκτη πρόκληση προς τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και πρόνοιας… να αξιοποιείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για να καλλιεργηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός».

Κύρια αιτήματα του κλάδου να ενισχυθεί σε προσωπικό, αλλά και να απεμπλακεί από τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Να μην προχωρήσουν οι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι απειλές για άδειες άνευ αποδοχών και τις απολύσεις εργαζομένων.




Πηγή

Εντάλματα ανακαλούνται και επανεκδίδονται στην υπόθεση της ρατσιστικής επίθεσης στο Οροπέδιο Λασιθίου

 Σύνταξη: Σοφία Μυρίλλα

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος 13 Πακιστανών στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 7 νεαρών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ενώ η δικογραφία είχε διαβιβαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, στην εισαγγελία Λασιθίου είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη, είχε καταλήξει στην ανακρίτρια και είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ένα δικονομικό θέμα έφερε τα πάνω κάτω. Στην δικογραφία, δεν είχαν συμπεριληφθεί οι προανακριτικές απολογίες των 7 φερόμενων ως δραστών οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργο Κοκοσάλη, δεν αναζητήθηκαν καν από τις αστυνομικές αρχές.

 

Η δικογραφία επέστρεψε στο εισαγγελικό γραφείο και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να κηρύξει απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος των «7» λόγω έλλειψης της αναγκαίας προδικασίας. Μετά την εξέλιξη αυτή τα εντάλματα σύλληψης ανακλήθηκαν. Με ταχύτατες διαδικασίες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικονομικό πρόβλημα ξεπεράστηκε και σχηματίστηκε νέα δικογραφία για την οποία μέσα σε 24 ώρες ασκήθηκε και πάλι ποινική δίωξη σε βάρος των 7 νεαρών ενώ ακολούθησε η έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ετοιμάζονται για ένσταση με την οποία θα ζητούν την απόλυτη ακυρότητα της ποινικής διαδικασίας και ταυτόχρονα θα προβούν σε αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.




Πηγή

Η κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα την αποτροπή των κατατραγμένων, αντί για την προστασία τους

 Ως απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα των κατατρεγμένων προσφύγων μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν και την αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία. Αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και μακριά από τη λογική του Διεθνούς Δικαίου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά με το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίζει τη νέα κρίση ως θέμα ασφάλειας κι όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης.


Με τον πιο επίσημο τρόπο επισφαλίστηκε ότι η κυβέρνηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες θα κρατήση στάση «αποτροπής του κινδύνου». Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη πως θα ακολουθηθεί «αυστηρή μεταναστευτική πολιτική» με αφορμή την ανάληψη της εξουσίας  από τους Ταλιμπάν και ότι συνεπάγεται με αυτό, συνεδρίασε στην ίδια «γραμμή» το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν από μόνη της έδωσε το στίγμα ότι το Μαξίμου βλέπει ως θέμα ασφάλειας κι όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα, τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης να μην εκπλήσσει.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν, προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά. Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων με ενιαίο τρόπο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.




Πηγή

«Ραβασάκι» της ΔΕΗ για οφειλή πυρόπληκτης επιχείρησης στην Εύβοια

 Ενδεικτικό της αναλγησίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πυρόπληκτοι, κάτι που αναδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το μπάχαλο συντονισμού για την άμεση ανακούφιση όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θίγει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, δημοσίευοντας μια φωτογραφία με μήνυμα ειδοποίησης από τη ΔΕΗ σε επιχείρηση στη Βόρεια Εύβοια, η οποία καταστράφηκε. Η ειδοποίηση φέρεται να αφορά σε ρύθμιση οφειλών.


Την προκλητική απαίτηση της ΔΕΗ, που δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη αποτίμηση των ζημιών και κανείς από τους πυρόπληκτους δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ οικονομική ενίσχυση, ανέδειξε με ανάρτησή του στο Twitter ο Χρ. Σπίρτζης.

«Σε καμένη επιχείρηση στην Εύβοια σήμερα εστάλη το μήνυμα εξόφλησης…» γράφει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας σχετική εικόνα. «Παρακαλούμε να μη στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο πολύ τους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Φτάνει…» υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι ανεβαίνει καθημερινά ο καταστροφικός απολογισμός που αφορά στις ζημιές που υπέστησαν κτήρια, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν μια εβδομάδα η ΔΕΗ είχε ανακοινώσε ότι προτίθεται να βρεθεί «δίπλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, ανταποκρινόμενη πλήρως στη διαχρονική της σχέση με τους πελάτες της» και «με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία», διαγράφοντας το σύνολο των οφειλών όσων έχουν υποστεί «ολική καταστροφή περιουσίας». Κατά την ίδια ανακοίνωση, η εν λόγω διαγραφή θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2021.





Πηγή

«Αντι-σκοταδισμός»: Η μπούρκα του ατλαντισμού

 Αφότου επικυρώθηκε με τρόπο θεαματικό η δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια πολιτική, ηθική και επιχειρησιακή χρεωκοπία του τελευταίου μεγάλου αποικιοκρατικού εγχειρήματος που ανέλαβε (πρώτη φορά σύσσωμη) η Δύση “εν τοις βαρβαρικοίς”, το ζητούμενο της αποαποικιοποίησης του μυαλού μας ήρθε επιτακτικά στο προσκήνιο.


του Διονύσιου Καλιντέρη

Γιατί πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι από τις τόσο πολλές και τόσο σημαντικές πτυχές που παρουσιάζει το ιστορικό γεγονός της επιστροφής των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η αποκλειστική και αυτόματη εστίαση πολλών σχολιαστών του διαδικτύου, αυτοπροσδιοριζόμενων ως αριστερών, αφορούσε την ζοφερή, όπως προεξοφλείται, τύχη των γυναικών του Αφγανιστάν την επόμενη μέρα;

Μικρή λεπτομέρεια: η τύχη των Αφγανίδων δεν ήταν διόλου ζηλευτή ούτε κατά την παρελθούσα εικοσαετία, οπότε και δεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των ευαίσθητων. Αλλά το αντανακλαστικό που εκδηλώθηκε τόσο αυθόρμητα προφανώς προϋποθέτει σιωπηρά ότι η βελτίωση της θέσης των γυναικών στο Αφγανιστάν συναρτάται αιτιωδώς με τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Για την ακρίβεια, αναπαράγει, σαν να μην πέρασε μια μέρα, όλα τα επικοινωνιακά εφευρήματα για την δικαιολόγηση της εισβολής του 2001, μολονότι έχουν έμπρακτα διαψευσθεί στο ενδιάμεσο.

Ας το πούμε ανοιχτά: αυτού του είδους ο “φεμινισμός” δεν είναι παρά η μπούρκα του ατλαντισμού.
Μπορούμε να τον αποκαλέσουμε “αποικιοκρατικό φεμινισμό” (λευκές γυναίκες να επευφημούν τους λευκούς άνδρες ενώ “σώζουν” τις μελαχρινές γυναίκες από τους μελαχρινούς άνδρες) ή, για να κάνουμε πιο κραυγαλέα την αντίφαση, “πατερναλιστικό φεμινισμό”. Γιατί το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αυτοδικαιωτική ματιά της “προστασίας” υποκειμένων που νοούνται ως στερούμενα πρωτοβουλίας και δράσης.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τα γυναικεία υποκείμενα. Από την ίδια στάση προκύπτει και η ομόθυμη αγωνία της Δύσης για τις επικείμενες αφγανικής προελεύσεως προσφυγικές ροές, αυτές που υπό κανονικές συνθήκες αντιμετωπίζει ως απειλή αντιπαρατάσσοντάς τους κάθε είδους τείχη. Όμως (όπως ακριβώς η τύχη των boat people την επαύριο της αμερικανικής ήττας στο Βιετνάμ αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο στην συγκρότηση της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας) τις έχει ανάγκη αυτές τις ροές “αβοήθητων και απελπισμένων ανθρώπων”, για να επιβεβαιώσει έστω και εκ των υστέρων ότι τα κίνητρα της Δύσης μόνο ευγενή μπορεί να είναι και οι αποτυχίες της μόνο στον ζόφο να οδηγούν.

Ενδέχεται να εκπλαγούμε και επ’ αυτού, όσο μας εξέπληξε και η ευκολία της ταχείας επικράτησης των Ταλιμπάν. Το πλήθος των τοπικών συμφωνιών που έχουν κλειστεί, με την εμφανή ενθάρρυνση και των γειτονικών “ευρασιατικών” δυνάμεων, καθώς και η ανάγκη των Ταλιμπάν να μην επαναλάβουν τα προ εικοσαετίας λάθη τους, αφήνει μια πραγματική πιθανότητα σταθεροποίησης της χώρας πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζεται κανείς.
Άλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις είναι αδύνατο να ερμηνευθούν από όσους αρνούνται να δεχθούν ότι το “χάος” του Αφγανιστάν είχε προβληθεί σε αυτό από τη “Δύση του φωτός” και ότι ο “πολύπαθος αφγανικός λαός” σε σημαντικό τμήμα του εκφράζεται ακριβώς από τους Ταλιμπάν, ως θιασώτες ενός κατά βάση εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα απέναντι στους διεφθαρμένους τοποτηρητές της ξενικής κατοχής.

Ωστόσο, η Αριστερά που (για όποιον δεν έχει χάσει τελείως τη μνήμη του) το 2001 αποδοκίμαζε την νατοϊκή εισβολή, μοιάζει εν πολλοίς να έχει δώσει τη θέση της σε μια παραλλαγή ακραίου κέντρου η οποία δια της διεκτραγωδήσεως της μοίρας των “αβοήθητων υποκειμένων” του Αφγανιστάν, κατά βάση μουτρώνει στις ΗΠΑ που δεν στάθηκαν στο ύψος των υποκριτικών επαγγελιών τους.

Γιατί ήρθε η ώρα να μιλήσει το “ασυνείδητο” αυτής της Αριστεράς, αποξενωμένης δεκαετίες τώρα από τους πληβείους και αναπαραγώμενης κατά παραχώρηση σε χώρους όπως το πανεπιστήμιο, για να ομολογήσει πόσο αναστατώνει και την ίδια ο κλονισμός της αμερικανοκεντρικής τάξης πραγμάτων.
Υπάρχουν άλλωστε και οι νωθρότεροι πνευματικώς (δεν είναι τώρα η ώρα για περιττές ευγένειες) οι οποίοι στις σεισμικές γεωπολιτικές εξελίξεις των ημερών απάντησαν θρηνολογώντας την “επέλαση του σκοταδισμού” και αποκηρύσσοντας το “δηλητήριο της θρησκείας”. Διότι, ως γνωστόν, οι “μελαχρινοί” δεν έχουν άλλα κίνητρα για δράση, παρά τις θρησκευτικές τους προσκολλήσεις. Αλλά η Αριστερά που δεν προσδιορίζεται πια παρά μόνο από τη φαντασίωση ότι συνιστά “αντισκοταδιστική” πρωτοπορία αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα (λ.χ. με την πανδημία) παραπλήσιες προκλήσεις και στις δικές της κοινωνίες.

Είναι αλήθεια ότι ο πλανήτης (έννοια πολύ ευρύτερη από ό,τι είναι σε μας οικείο) δεν πορεύεται ευθύγραμμα σε μια κατεύθυνση ολοένα και μεγαλύτερης εκκοσμίκευσης. Και είναι γεγονός ότι ο ποικιλόμορφος αστερισμός του πολιτικού Ισλάμ διέπεται από μία θεμελιώδη διπλότητα, άλλοτε λειτουργώντας ως σημαία ιθαγενικών αντιστάσεων και άλλοτε ως το μακρύ χέρι της δυτικής επιβολής. Οι Αμερικανοί άργησαν πολύ να απαντήσουν τι από τα δύο ήταν ο Χομεϊνί – και το πλήρωσαν ακριβά. Οι Ταλιμπάν φλέρταραν κατά καιρούς και με τους δύο ρόλους. Αλλού ο Φρανκεστάιν του τζιχαντισμού στράφηκε, υποτίθεται, εναντίον του γεννήτορά του.

Όλα αυτά είναι ερωτήματα και προκλήσεις που πρέπει να μας βασανίσουν. Αλλά δεν απαντιούνται με ετοιματζίδικα σχήματα – για να αισθανθούν καλύτερα μέσα στην ιερή τους αγανάκτηση όσοι τα αναπαράγουν μαζικά.




Πηγή

«Η υπερχρήση του 112 οδήγησε στην απαξίωσή του» και «επικοινωνιακή φούσκα το επιτελικό κράτος» για τον ΣΥΡΙΖΑ

 «Οι ίδιοι οι αποδέκτες του 112 απαξίωσαν τα πολλά μηνύματα για εκκένωση όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται να αποφάσισαν να μείνουν για να σώσουν τα σπίτια τους» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, σχολιάζοντας πως «αυτοθαυμαζόταν στα μέσα Ιουνίου λέγοντας ότι έχει επιτελικό σχέδιο πρόληψης με το σύνολο του μηχανισμού σε ετοιμότητα και κάηκαν 1.000.000 στρέμματα στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα στην ιστορία της».


Τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση επέκρινε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη χρήση της υπηρεσίας 112 και το επιτελικό κράτος. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «η υπερχρήση του 112 οδήγησε σε μεγαλύτερη καταστροφή. Οι ίδιοι οι αποδέκτες απαξίωσαν τα πολλά μηνύματα για εκκένωση όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται να αποφάσισαν να μείνουν για να σώσουν τα σπίτια τους».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις φωτιές με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι με επιχειρησιακό τρόπο, κάτι που οδήγησε – όπως είπε – «στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα στην ιστορία της».

Αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών και τις συγκρίσεις με το Μάτι, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι καταστροφές και να γίνονται συμψηφισμοί. «Ασφαλώς πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς πολλοί άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες δεν έφυγαν από τους οικισμούς τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν στα μέσα Ιουνίου λέγοντας ότι έχει επιτελικό σχέδιο πρόληψης με το σύνολο του μηχανισμού σε ετοιμότητα και κάηκαν 1.000.000 στρέμματα», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατέρρευσε το επιτελικό κράτος»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος ήταν μια “επικοινωνιακή φούσκα” που κατέρρευσε για άλλη μια φορά», σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι να δημιουργήσουμε μια επικοινωνιακή “φούσκα”, αλλά να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Η ΝΔ είχε κάνε δεκτό το πόρισμα που καταθέσαμε το 2018, από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον κορυφαίο επιστήμονα Γκολντάμερ, για την αναδιάρθρωση και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός τα ακύρωσε όλα και απλώς έβαλε ως επικεφαλής έναν υφυπουργό και αυτό το ονόμασε επιτελικό κράτος», κατέληξε.




Πηγή

«Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα» καταγγέλλει κάτοικος για τις φωτιές στα Βίλια

 Κάτοικος στα Βίλια παρακάλεσε τηλεοπτικό συνεργείο να μην αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς όπως κατήγγειλε «μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κατάσταση είναι τραγική και δεν κινείται τίποτα. «Χθες το βράδυ μας παράτησαν ολομόναχους, ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα» κατήγγειλε.


«Έτρεξα να σας προλάβω. Να μην φύγετε γιατί θα καούμε» είπε στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ κάτοικος στα Βίλια, που για τρίτη ημέρα έχει παραδοθεί στις φλόγες. «Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, πετάνε τα αεροπλάνα» κατήγγειλε και τόνισε πως όσο το τηλεοπτικό συνεργείο δεν ήταν στην περιοχή της Παναγιάς Φανερωμένης πετούσε μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ανά δεκαπέντε λεπτά.

Όπως κατήγγειλε η κατάσταση είναι τραγική και δεν κινείται τίποτα. Χθες το βράδυ, όπως είπε, «μας παράτησαν ολομόναχους ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα.  Τα σπίτια μας και οι δρόμοι είναι καθαρά. Μας έδιωξε η τροχαία και δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Κάθονται στην είσοδο του οικισμού».

Υψηλή η πίεση στα νοσοκομεία στην Κρήτη- Περισσότερες από 200 νοσηλείες

 Η έκρηξη στις νοσηλείες θέτει σε ύψιστο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές στην Κρήτη, ενώ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων οι ασθενείς έφτασαν τους 28. Το νοσοκομείο των Χανίων δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ σχεδόν ολόκληρο το νησί μπήκε πλέον στο «κόκκινο» καθώς εκτός από Χανιά και Ηράκλειο επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα και στο Ρέθυμνο.


Εξαιρετικά έντονη είναι η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κρήτη εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, με περισσότερες από 200 νοσηλείες εκ των οποίων οι 192 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του νησιού.

Το νοσοκομείο των Χανίων δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, την ώρα που η διοίκησή του διευκρινίζει πως οι συνοδοί των ασθενών για να εισέλθουν εντός του χώρου του νοσοκομείου, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό έγγραφο αρνητικού Rapid ή PCR test ή πιστοποιητικό νόσησης από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Πίεση δέχεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου οι νοσηλείες ασθενών έχουν φτάσει τις 58, ωστόσο έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις covid-ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 220 ασθενείς, εκ των οποίων οι 192 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 58 ασθενείς, οι 42 στην κλινική covid και οι 16 στη ΜΕΘ, οι 15 διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 49 ασθενείς, οι 43 στην κλινική covid και οι 6 στη ΜΕΘ, οι 3 διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 73 ασθενείς, οι 69 στην κλινική covid και 4 στην ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 26 ασθενείς, οι 24 στην κλινική covid και 2 στην ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 4 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Νεαπόλεως νοσηλεύονται 7 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική Covid

Στο «κόκκινο» και το Ρέθυμνο

Σχεδόν ολόκληρη η Κρήτη μπήκε πλέον στο «κόκκινο», αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο και της πίεσης στα νοσοκομεία, με το Ρέθυμνο αυτή τη φορά να εφαρμόζει τα περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και εστίασης. Τα μέτρα ισχύουν σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο έως και τουλάχιστον την Τετάρτη 25 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη στις 6 το πρωΐ έως και τουλάχιστον την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 6 το πρωΐ, στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες της εστίασης στα Χανιά δέχονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που έχουν τεθεί σε ισχύ. Για τεράστιο πλήγμα κάνει λόγο ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «καταστροφικά» και ζητώντας να επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας και μουσικής.





Πηγή

Ν. Καπραβέλος: Υπογράφουμε αυτή τη στιγμή ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα

 Δραματικά περιέγραψε την πορεία της πανδημίας ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών και «πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης». Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και κατά 80% από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του», σχολιάζοντας πως είναι ζήτημα παιδείας να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο, που είναι «ένα όπλο στα χέρια μας».


«Υπογράφουμε αυτή τη στιγμή ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα» αποκάλυψε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας στην ΕΡΤ. Με δραματικό τόνο περιέγραψε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.«Ο κορονοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορονοϊό, ούτε τους άλλους ασθενείς επειδή μερικοί δεν μπορούν να πειστούν να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά και «οι μελέτες λένε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και κατά 80% από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του». «Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και είναι ζήτημα παιδείας και κρίσης αν δεν το χρησιμοποιήσουμε» τονίζει. «Η ηθική υποχρέωση είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υποχρεωτικότητα από δώδεκα ετών και πάνω, όλων των πολιτών, με την έννοια της προστασίας της ζωής», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, σχολιάζοντας πως δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να υποβάλει τον εαυτό του σε βασανιστήριο και να υποβάλει και τους άλλους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

«Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να συζητάμε ακόμη για τον εμβολιασμό» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος τέλος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είπε ότι «δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να βάλουμε υποχρεωτικότητα στα παιδιά με την έννοια των μεγάλων. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά συμβάλουν και αυτά με τη συμπεριφορά τους στον έλεγχο της πανδημίας». Ο ίδιος κατέληξε πως όλοι οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ιδίως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.




Πηγή

Θερινός εκβιασμός

**Η αναβολή της έναρξης του Πρωταθλήματος της SL δεν είναι ένα θετικό γεγονός. Αλλά δεν είναι συνιστά και κάτι νέο, διότι το πρόβλημα επανέρχεται κάθε έτος.

**Δείχνει πως εντός του “συνεταιρισμού” υπάρχουν δυνάμεις που δρουν με τον ίδιο τρόπο, ώστε να  πιέζονται όσοι επενδύουν  σοβαρά στις ομάδες τους, για να έχουν χρήματα οι ιδιοκτήτες που έχουν ομάδες για να βγάζουν λεφτά από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

**Ο θερινός εκβιασμός είναι καθεστώς στα τηλεοπτικά δικαιώματα της SL ρίχνοντας την πραγματική αξία του πρωταθλήματος, υπονομεύοντας σοβαρά και τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι πραγματικοί επιχειρηματίες του χώρου.

**Οι δύο πλατφόρμες είναι εκεί και περιμένουν, συνεχίζοντας τις επαφές τους με τις “άστεγες” ομάδες, με τον ΟΤΕ να θεωρεί πως  έχει προβάδισμα, αλλά με τη Nova να πιέζεται για  να τους “χρυσώσει”.

**Και με τον  Ολυμπιακό να έχει εξασφαλίσει μια πολύ καλή συμφωνία για ένα έτος από τη United Media.

**Οι συνέπειες από το εσωτερικό παιχνίδι στο ποδόσφαιρο, αποτυπώνονται στην υποχώρηση διαρκείας των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



Πηγή

Κοντά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας , Εργατικό Κέντρο και Αγροτικοί Σύλλογοι

 Σύνταξη: Μίνα Μαυρογιάννη

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας προκειμένου να παραδώσουν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν, θα βρεθούν αύριο εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

 

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συνεχίσει την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης με προτεραιότητα το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το γάλα εβαπορέ και τις κονσέρβες.
Η βοήθεια συγκεντρώνεται καθημερινά στον χώρο του ΕΚΝΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6) πρωινές και απογευματινές ώρες. Όποιος επιθυμεί να προσφέρει χρηματική βοήθεια μπορεί να κάνει κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου στην Εθνική Τράπεζα.
Αριθμός Λογαριασμού : 397/296042-70




Πηγή

Εκτιμήσεις για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων έκανε εκ νέου ο Αδ. Γεωργιάδης

 Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως «δεν έκανε καμιά προτροπή για απολύσεις ποτέ» και ότι ούτε τις προκρίνει, αυτή τη φορά προχώρησε τη σκέψη του ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας πως απολύσεις ανεμβολίαστων έχουν γίνει και θα γίνουν και στο μέλλον. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προέβλεψε μάλιστα ότι από το φθινόπωρο η είσοδός σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και αλλού θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.


Το θέμα απολύσεων ανεμβολίαστων εργαζομένων επανέφερε εκ νέου ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προϊδέασε για απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό που είπα είναι ότι από τη θέση που βρίσκομαι γνωρίζω ότι τέτοιες απολύσεις έχουν γίνει και εκτιμώ απ’ την εξέλιξη των αριθμών και του φόβου ότι θα γίνουν και στο μέλλον» ανέφερε. «Δεν έχω καμιά προτροπή, αντιθέτως προτρέπω τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν σε απολύσεις αλλά να εξαντλούν κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που έχει και προβλήματα συνταγματικότητας μέχρι να γίνουν όσα πρέπει σχετικά με το εμβόλιο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει μια τέτοια απόφαση. Συμπλήρωσε όμως πως βούληση της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμένοι να μην ξαναμπούν για κανένα λόγο σε καραντίνα και να μην υποστούν περιορισμούς, ενώ προέβλεψε ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα η είσοδός σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και αλλού θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Επανέλαβε δε ότι οι προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται είναι ζοφερές λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. «Αλλά δυστυχώς», όπως είπε, «ένα μέρος της κοινωνίας, είτε από φόβο, είτε γιατί θεωρεί ότι κάνει αντίσταση στην κυβέρνηση, είτε γιατί υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας, έχει συνασπιστεί σε ένα κίνημα ανεύθυνων που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή, όσο και των γύρω τους».

Από τον Ιούνιο μάλιστα, ακολουθώντας την επικίνδυνη λογική του διαχωρισμού των πολιτών σε δύο κατηγορίες, που εδραιώθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσον αφορά τα προνόμια στους εμβολιασμένους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έθεσε επί τάπητος το δικαίωμα του επιχειρηματία να απολύει κάποιον εργαζόμενο ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί. «Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του» είπε και πρόσθεσε πως «στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση». Ο υπουργός, χρησιμοποιώντας τη συνήθη φρασεολογία του περί «ψεκασμένων», τόνισε πως αντιλαμβάνεται την ανησυχία που είναι κατανοητή και σεβαστή, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να καταστρέψουν τους πολλούς.

Τον Ιούλιο μάλιστα επανέφερε το θέμα. «Σίγουρες οι απολύσεις εργαζομένων όταν υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί η επιχείρηση» δήλωσε κυνικά ο υπουργός, ενισχύοντας ένα κλίμα σύγχυσης που προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης περί απολύσεων ανεμβολίαστων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά και παραδείγματα εργαζομένων που απολύθηκαν, πετώντας το μπαλάκι στο δικαστήριο να κρίνει αν είναι δικαιολογημένη ή όχι μία απόλυση.




Πηγή

Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε σκύλο στο Γαλάτσι

 Ελεύθερος με τον όρο να εμφανίζεται μια φορά το μήνα ενώπιον της αρμόδιας αρχής αφέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε την περασμένη Πέμπτη ένα σκυλί πίτμπουλ στο Γαλάτσι. Ο κατηγορούμενος απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε πως βρίσκονταν σε άμυνα, ενώ οι ιδιοκτήτες του σκύλου φέρονται να υποστηρίζουν ότι εκείνος δολοφόνησε εν ψυχρώ το ζώο, τη στιγμή που αυτό τον είχε πλησιάσει για να παίξει κουνώντας την ουρά του.


Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε την περασμένη Πέμπτη ένα σκυλί πίτμπουλ, με τον όρο να εμφανίζεται μια φορά το μήνα ενώπιον της αρμόδιας αρχής. Ο κατηγορούμενος απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το σκυλί και ότι βρίσκονταν σε άμυνα καθώς κινδύνευε η ζωή του, διότι το ζώο τον δάγκωσε στο πόδι.

Οι ιδιοκτήτες του σκύλου φέρονται να υποστηρίζουν ότι ισχυρισμός του κατηγορούμενου είναι ψευδής και ότι εκείνος δολοφόνησε εν ψυχρώ το ζώο, τη στιγμή που αυτό τον είχε πλησιάσει για να παίξει κουνώντας την ουρά του. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες  διώκονται για σωματική βλάβη από αμέλεια σε βάρος του αστυνομικού.

Όπως ανακοίνωσε  η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής  για την υπόθεση: «Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας. Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή. Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει».

Για την εξέλιξη των γεγονότων στο Γαλάτσι η ΓΑΔΑ  ανακοίνωσε τα εξής:

«Πρωινές ώρες σήμερα, έγινε καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Κατά την προσέλευση των αστυνομικών στο σημείο προς διερεύνηση των καταγγελλομένων, έλαβε χώρα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε το σκύλο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό. Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης».





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ