«Οι ίδιοι οι αποδέκτες του 112 απαξίωσαν τα πολλά μηνύματα για εκκένωση όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται να αποφάσισαν να μείνουν για να σώσουν τα σπίτια τους» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, σχολιάζοντας πως «αυτοθαυμαζόταν στα μέσα Ιουνίου λέγοντας ότι έχει επιτελικό σχέδιο πρόληψης με το σύνολο του μηχανισμού σε ετοιμότητα και κάηκαν 1.000.000 στρέμματα στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα στην ιστορία της».
Τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση επέκρινε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη χρήση της υπηρεσίας 112 και το επιτελικό κράτος. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «η υπερχρήση του 112 οδήγησε σε μεγαλύτερη καταστροφή. Οι ίδιοι οι αποδέκτες απαξίωσαν τα πολλά μηνύματα για εκκένωση όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται να αποφάσισαν να μείνουν για να σώσουν τα σπίτια τους».
Ο ίδιος εκτίμησε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις φωτιές με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι με επιχειρησιακό τρόπο, κάτι που οδήγησε – όπως είπε – «στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα στην ιστορία της».
Αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών και τις συγκρίσεις με το Μάτι, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι καταστροφές και να γίνονται συμψηφισμοί. «Ασφαλώς πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς πολλοί άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες δεν έφυγαν από τους οικισμούς τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν στα μέσα Ιουνίου λέγοντας ότι έχει επιτελικό σχέδιο πρόληψης με το σύνολο του μηχανισμού σε ετοιμότητα και κάηκαν 1.000.000 στρέμματα», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κατέρρευσε το επιτελικό κράτος»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος ήταν μια “επικοινωνιακή φούσκα” που κατέρρευσε για άλλη μια φορά», σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι να δημιουργήσουμε μια επικοινωνιακή “φούσκα”, αλλά να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Η ΝΔ είχε κάνε δεκτό το πόρισμα που καταθέσαμε το 2018, από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον κορυφαίο επιστήμονα Γκολντάμερ, για την αναδιάρθρωση και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός τα ακύρωσε όλα και απλώς έβαλε ως επικεφαλής έναν υφυπουργό και αυτό το ονόμασε επιτελικό κράτος», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου