Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

“Πράσινο φως” στον έλεγχο της Green Pixel από Alpha και Star!

 

Μετά την απόκτηση της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ από τη Motor Oil, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τον έλεγχο της εταιρείας τηλεοπτικών προγραμμάτων Green Pixel από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Alpha και τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ . Οι δύο τηλεοπτικές εταιρείες αποκτούν από κοινού τον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων με την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία και χρειάστηκε μόλις μία συνεδρίαση για να οδηγηθεί σε απόφαση.

Μια ημέρα πριν από την Εθνική Εορτή της 25 Μαρτίου 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία αφορά τις αγορές (α) της παραγωγής, προμήθειας και απόκτησης τηλεοπτικού περιεχομένου και (β) της τηλεόρασης (λιανική παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου σε τελικούς καταναλωτές”, “δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις αγορές στις οποίες αφορά”. Την ίδια ώρα, στην περίπτωση του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος συνέταξε ανακοίνωση 71 σελίδων…

Πηγή: typologies.gr

Οι Γερμανοί «ξέχασαν» την εθνική μας επέτειο: Ούτε μία δήλωση & στήριξη σε Τουρκία - Νέο «όχι» και για τις αποζημιώσεις!

 Οι Γερμανοί «ξέχασαν» την εθνική μας επέτειο: Ούτε μία δήλωση & στήριξη σε Τουρκία - Νέο «όχι» και για τις αποζημιώσεις!

Οι «φίλοι» μας Γερμανοί είπαν νέο «όχι» για αποζημιώσεις και επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα


Ηγέτες από κάθε γωνιά της Γης έκαναν δηλώσεις για την εθνική επέτειο της Ελλάδας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όχι όμως οι Γερμανοί. 

Η Γερμανία μάλλον... «ξέχασε» να το κάνει, καθώς δεν υπήρξε ούτε μία δήλωση, ούτε μία ανακοίνωση, αλλά ούτε εστάλη κάποιο γραπτό μήνυμα με αφορμή το 1821. 

Η μόνη δήλωση που έγινε ήταν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έστειλε τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης σε μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Η Γερμανία δεν στήριξε ούτε χθες τα ελληνικά δίκαια, αντιθέτως ανήμερα της 25ης Μαρτίου η Ανγκελα Μέρκελ στήριξε ξεκάθαρα την Τουρκία στη Σύνοδο Kορυφής, γεγονός που εκτίμησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε:

«Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περιμένει στήριξη από το Βερολίνο, όταν η Γερμανία αδιαφορεί ακόμα και για μια τόσο ιστορική στιγμή για τη χώρα μας και δεν προβαίνει έστω στο ελάχιστο, σε μία δήλωση, ένα χρόνια πολλά. 

Νέο «όχι» των Γερμανών για αποζημιώσεις και επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα: «Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα»

Νέο «όχι» των Γερμανών για αποζημιώσεις και επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα, είπε χθες η γερμανική Βουλή, η οποία ουσιαστικά υποστηρίζει πως το θέμα... έχει ήδη ρυθμιστεί. 

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Βαυαρών Χριστιαοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) η γερμανική βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά που αφορούσαν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.

Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες. Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της Βουλής η νέα πρέσβης της Ελλάδας, Μάρα Μαρινάκη.

Στο ψήφισμά τους οι Πράσινοι ζητούσαν από τη γερμανική Βουλή να αναγνωρίσει, πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις, δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η Βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου.

Αν και δεν αναφερόταν ρητά στο αίτημα των Πρασίνων - απώτερος στόχος αυτής της πρότασης ήταν η επιστροφή, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, του δανείου στην Ελλάδα. Οι Πράσινοι δεν έθεταν όμως θέμα επανορθώσεων και αποζημιώσεων.  

Μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική επισήμαναν κοινοβουλευτικά τους στελέχη στη Deutsche Welle. Σκοπός της πρωτοβουλίας τους ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο τρόπος, με τον οποίο οι γερμανικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις τελευταίες δεκαετίες τα ελληνικά αιτήματα, ήταν «απότομος και ταπεινωτικός», δήλωσε ο βασικός εισηγητής των Πρασίνων στη συνεδρίαση της Βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο «η Ελλάδα είχε ανάγκη την εύνοια της χώρας των θυτών.»

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα πρέπει να είναι «επί ίσοις όροις», τόνισε. Οι Πράσινοι πρότειναν την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα μαρτυρικά χωριά, τη στήριξη θυμάτων κατοχής και των οικογενειών τους, όπως και τη συνέχιση κοινών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της μνήμης για τη γερμανική κατοχή.

Την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων ζητούσε στο ψήφισμά του και το κόμμα Η Αριστερά. Και όχι μόνο. Η βουλή θα έπρεπε να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως νόμιμα τα επίσημα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Επίσης ζητούσε, η γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με σκοπό τη σύναψη σύμβασης που θα ρύθμιζε το εύρος και τους όρους των επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Αριστεράς και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας της βουλης, Γκρέγκορ Γκιζι, τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ευθύνες που τη βαρύνουν από την περίοδο της Κατοχής.

Υπενθυμίζοντάς ότι η συζήτηση διεξάγεται την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, τόνισε πως εκτός από αποζημιώσεις η Ελλάδα έχει ανάγκη και από πολιτική στήριξη. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές στο Αιγαίο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή εξαρτημάτων για έξι πολεμικά υποβρύχια στην Τουρκία.

 Πηγή: pronews.gr

“Όλη η Eλλάδα είδε ΕΡΤ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό 60% κατέγραψε χθες, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, η τηλεθέαση της ΕΡΤ στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε ανάλογες τηλεοπτικές καλύψεις και δείχνει βέβαια το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων να ζήσει -έστω τηλεοπτικά στη δύσκολη σημερινή συγκυρία- την ιστορική επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen από τις 10 έως τις 11 το πρωί που διεξήχθη η παρέλαση, την εντυπωσιακή παραγωγή της ΕΡΤ παρακολούθησαν 2,1 εκατομμύρια Έλληνες (57,2%), αριθμός που έφτασε για κάποια λεπτά της ώρας ακόμη στα 3,2 εκατομμύρια τηλεθεατές, στοιχείο πρωτοφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης αναμετέδιδαν και όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι την παρέλαση παρακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι ηλικίες με το μεγαλύτερο ρεκόρ να σημειώνεται στις γυναίκες ηλικίας 18-34 στις οποίες η τηλεθέαση έφτασε στο 63,9%, με το ανδρικό κοινό «άνω των 18» να ακολουθεί με 62,1%, αλλά και τα παιδιά να μην μένουν πίσω, καθώς η τηλεθέαση των μικρότερων σε ηλικία έφτασε στο 47,4%.

Στα πρωτοφανή αυτά ποσοστά, σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού που παρακολούθησαν την παρέλαση από την ERT World, το ertnews.gr, και το ERTFLIX που δέχθηκε χθες περισσότερες από 300.000 επισκέψεις, ενώ και στο Youtube την παρέλαση παρακολούθησαν περισσότεροι από 230.000 χρήστες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων να ζήσουν από κοντά τον χθεσινό εορτασμό φαίνεται και από το ότι η ΕΡΤ κατέγραψε πρωτόγνωρα ποσοστά τηλεθέασης ήδη από νωρίς το πρωί, όταν οι ενημερωτικές εκπομπές κάλυψαν όλες τις εκδηλώσεις για τον ιστορικό εορτασμό.

Η εκπομπή «…από τις έξι» ήταν πρώτη σε τηλεθέαση με 18,9%, όπως και οι «Συνδέσεις» που ακολούθησαν, με τηλεθέαση 40,2%. Συνολικά η ΕΡΤ που αφιέρωσε χθες όλο το πρόγραμμά της στην εθνική επέτειο, κατέγραψε μεσοσταθμικό ποσοστό τηλεθέασης 12,9%.

Η μεγάλη, βέβαια, αυτή επιτυχία κάθε άλλο παρά τυχαία ήρθε, καθώς οι άνθρωποι της ΕΡΤ προετοιμάζονταν εδώ και 6 εβδομάδες για τις ταυτόχρονες παραγωγές που έπρεπε να οργανώσει η δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να καλύψει -και μάλιστα παράλληλα- όλες τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στο διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Και δεν ήταν λίγες. Αφίξεις και αναχωρήσεις των ξένων ηγετών στο αεροδρόμιο, ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη, δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, δοξολογία στη Μητρόπολη, έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό,  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επισκέψεις των υψηλών προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Προεδρική Φρουρά και βέβαια η στρατιωτική παρέλαση.

Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις επιστρατεύτηκε βέβαια όλο το έμψυχο προσωπικό του Ραδιομεγάρου, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από την Ευρώπη, έως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ορισμένοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Τις εκδηλώσεις του διημέρου κάλυψαν 74 εικονολήπτες, 82 τεχνικοί, 10 σκηνοθέτες, 6 διευθυντές παραγωγής, 43 ρεπόρτερ και όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο του Ραδιομεγάρου, των Περιφερειακών Σταθμών και της ΕΡΤ3, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 8 βαν, 9 οχήματα δορυφορικής μετάδοσης, και 5 drones με τους χειριστές τους.

Αν κάτι ωστόσο κάνει σήμερα τους ανθρώπους της ΕΡΤ πραγματικά υπερήφανους, είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια των διεθνών Μέσων για την εικόνα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης που μεταδόθηκε κατά κυριολεξία σε όλο τον κόσμο, καθώς πρωτοφανής ήταν και ο αριθμός των ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη που ζήτησε και αναμετέδωσε το σήμα της ΕΡΤ.

Πηγή: typologies.gr

Σε κίνδυνο η TV εξαιτίας των υπηρεσιών streaming!

 

Χάνουν τη μάχη τα τηλεοπτικά κανάλια του Ηνωμένου Βασιλείου  BBC, ITV, Channel 4 από τις υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, το Amazon Prime Video και το Disney Plus. Αιτία είναι οι παρωχημένοι νόμοι  που τα εμποδίζουν  να τα ανταγωνίζονται με τους ίδιους όρους, όπως προκύπτει από  κοινοβουλευτική έρευνα του Υπουργείου Ψηφιακού, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς του ΗΒ ώστε να έχουν την ίδια προσβασιμότητα με  τους ανταγωνιστές τους, αλλάζοντας  τη νομοθεσία  περί των των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων που ισχύει τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην Ελλάδα, η νομοθεσία για τα ΜΜΕ άλλαξε πρόσφατα αναστέλλοντας την αδειοδότηση των εθνικής εμβέλειας σταθμών, των περιφερειακών και των ραδιοφωνικών, ενώ δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τις υπηρεσίες streaming. Αντίθετως, έδωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης παραγωγών σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό κατά 50%.

Πηγή: typologies.gr

«Τρεις μέρες ούρλιαζε από τους πόνους, δεν τον πήγαν σε νοσοκομείο»: Οι συνθήκες πίσω από τον θάνατο 44χρονου μετανάστη στην Κω

 Τις συνθήκες πίσω από τον θάνατο του 44χρονου μετανάστη Macky Diabate ο οποίος κρατείτο στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Κω φέρνει στην επιφάνεια η ΚΕΕΡΦΑ με καταγγελία της. «Δεν πέθανε, δολοφονήθηκε ο Macky Diabate στη Κω γιατι οι ζωές των μαύρων δεν μετράνε για τους αστυνομικούς του Χρυσοχοίδη στα κέντρα κράτησης» επισημαίνει και προσθέτει ότι «τρεις μέρες φώναζε και ούρλιαζε απο φρικτούς πόνους ο 44χρονος μετανάστης από την Γουινέα αλλά οι φύλακες δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για μεταφορά στο νοσοκομείο. Ετσι έχασε τη ζωή του απο περιτονίτιδα μετα από κρίση σκωληκοειδίτιδας», δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.


«Ο κυβερνητικός ρατσισμός δολοφόνησε τον Macky Diabete στο κέντρο κράτησης στην Κω» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ αναδεικνύοντας τις συνθήκες πίσω από τον θάνατο ενός 44χρονου μετανάστη στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω.

«Δεν πέθανε, δολοφονήθηκε ο Macky Diabate στη Κω γιατι οι ζωές των μαύρων δεν μετράνε για τους αστυνομικούς του Χρυσοχοίδη στα κέντρα κράτησης. Τρεις μέρες φώναζε και ούρλιαζε απο φρικτούς πόνους ο 44χρονος μετανάστης από την Γουινέα αλλά οι φύλακες δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για μεταφορά στο νοσοκομείο. Ετσι έχασε τη ζωή του απο περιτονίτιδα μετα από κρίση σκωληκοειδίτιδας!» επισημαίνει η Κίνηση, ενώ δίνει στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.
Όπως υπογραμμίζει «πριν ενα μήνα είχαμε τον ομαδικό βασανισμό 15 μεταναστών στο κολαστήριο στο Παρανέστι. Την περασμένη Δευτέρα μετανάστες κατήγγειλαν ότι κόλλησαν πανω από 25 κορονοιό στο ΑΤ Δραπετσώνας αφου οι φύλακες αγνόησαν αιτήματα δύο αρρώστων με πυρετό για τεστ κορονοιού. Μετά τους μετέφεραν όλους στην Αμυγδαλέζα. Το περοστατικό στη Κω θυμίζει το θάνατο του Μοχάμεντ Καμαρα σε ΑΤ της Αττικής, όταν πάλι οι φύκακες δεν μετέφεραν έγκαιρα το κρατούμενο σε νοσοκομείο». «Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τον άδικο χαμό του Macky Diabete» καταλήγει.

Πηγή: thepressproject.gr

Ανεργία από τη μια, τεράστια κέρδη από την άλλη

 Άρθρο του διευθυντή του Προγράμματος περί την Ανισότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών των ΗΠΑ, στο counterpunch, δείχνει τα μεγέθη των κερδών όσων εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία.

Πέρισυ, με την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν διεθνώς για την αντιμετώπιση της, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, του οποίου ηγείται ο Τσακ Κόλινς, ξεκίνησε να παρακολουθεί τους τρόπους και τα μεγέθη πλουτισμού των εν Αμερική δισεκατομμυριούχων, την ώρα που, παγκοσμίως, η ανεργία και η επισφάλεια κάλπαζαν. Συνεργάστηκαν γι’ αυτό με την οργάνωση Αμερικάνοι Για τη Δίκαιη Φορολόγηση (Americans for Tax Fairness, ATF), μελέτησαν προσεκτικά και το Forbes, και χθες, Πέμπτη, κοινοποίησαν, στο Counterpunch, τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, η οποία δείχνει το συγκλονιστικό μέγεθος του πλουτισμού των 657 δισεκατομμυριούχων μέσα σε ένα χρόνο και μέχρι και την 18η Μαρτίου του 2021 (πριν μία εβδομάδα). 

Η επιλογή της 18ης Μαρτίου 2020, ως ημέρας έναρξης της μέτρησης αυτής, διάρκειας ενός έτους, έγινε γιατί εκείνη την ημερομηνία μπήκαν σε εφαρμογή οι περισσότερες απαγορεύσεις, σε πολιτειακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, στις ΗΠΑ αλλά και γιατί, κατά σύμπτωση, εκείνη την μέρα το Forbes είχε δημοσιεύσει, για το 2020, την λίστα των δισεκατομμυριούχων, που αποτέλεσε και τη βάση για την συλλογή των στοιχείων.

Μέσα σε αυτό το 12μηνο περισσότεροι από 29 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ασθένησαν από τον κορονοϊό και πάνω από 535.000 έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Πάνω από ογδόντα εκατομμύρια υπολογίζονται οι νέοι άνεργοι λόγω της πανδημίας και περίπου 18 εκατομμύρια είχαν ακόμη επίδομα ανεργίας στα τέλη Φλεβάρη του 2021. 

Μέσα στο ίδιο ακριβώς δωδεκάμηνο, από την εποχή που ξεκίνησαν τα λοκνταουν, ο συνολικός πλούτος των 657 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από τα 1,3 τρισεκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 44,6%. 

Η πανδημία δημιούργησε στις ΗΠΑ 43 νέους δισεκατομμυριούχους – η πανδημία ξεκίνησε με 614 και τώρα είμαστε στους 657. Οι περισσότεροι από τους νέους δισεκατομμυριούχους μπήκαν στην κατηγορία με την είσοδο εταιριών στο χρηματιστήριο (Airbnb, DoorDash, Snowflake). Όμως δεν δραστηριοπούνται μόνο στις ΗΠΑ και τα κέρδη τους δεν προέρχονται, βέβαια,  μόνο από την τοπική αγορά, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Η αύξηση του συνολικού πλούτου των 15 δισεκατομμυριούχων που είχαν και τα μεγαλύτερα κέρδη, είναι, σε απόλυτα νούμερα, 563 δισεκατομμύρια δολάρια ή 82% και αντιπροσωπεύει εν συνόλω το 40% του πλουτισμού και των 657 δισεκατομμυριούχων. Πρώτος στη λίστα είναι ο Έλον Μασκ, που είναι μέρος κατά 137,5 δισεκατομμύρια πλουσιότερος και η αύξηση του πλούτου του αγγίζει το 559%, και ακολουθούν ο Τζέφ Μπέζος με 65 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω, ή 58%, και ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ με ακόμη 47 δισεκατομμύρια κέρδος ή 86% του προσωπικού του πλούτου. 

Οι 10 που κέρδισαν περισσότερο από την πανδημία, είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται από 300% και πάνω. Είναι, προφανώς, άνθρωποι που δρουν στους τομείς του ιντερνετικού εμπορίου, των υπηρεσιών και της διασκέδασης. Και, όπως είπαμε, δε δραστηριοπούνται μόνο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπομ Κιμ, αμερικανός υπήκοος κορεατικής καταγωγής, που έχει την εταιρία ηλεκτρονικού εμοπρίου Coupang, την αντίστοιχη της Αμαζον στη Νότιο Κορέα, ο οποίος πλούτισε μες στο χρόνο κατά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 670%. Ο  ιδιοκτήτης της ιντερνετικής χρηματοδοτικής εταιρίας Quicken Loans, Νταν Γκίλμπερτ, ακολουθεί με αύξηση της περιουσίας του κατά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 567%. Στη λίστα και ο Έλον Μασκ, που σήμερα είναι ο δεύτερος πλουσιότερος αμερικανός του πλανήτη, όπως και ο Μπράιαν Άρμστρονγκ της εταιρίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase που αύξησε την περιουσία του κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 550%. 

Ακολουθούν οι «κυρίαρχοι του ίντερνετ», ο Μπόμπι Μέρφι κι ο Έβαν Σπίγκελ του snapchat που αύξησαν γύρω στο 500% την περιουσία τους, ο Τζακ Ντόρσυ του twitter και του square που πλούτισε κατά 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 396%, ο Άντονυ Γουντ  της εταιρίας video streaming Roku με 5,3 δισεκατομμύρια ή 331% και, βεβαίως, ο Έρικ Γουαν της Zoom με κέρδη 8,4 δισεκατομμυρίων ή 153% – αξίζει εδώ να πούμε ότι η Zoom δεν πληρώνει ομοσπονδιακό φόρο στα 660 εκατομμύρια δολάρια των κερδών της (αύξηση 4.000%). Η βιομηχανία της τεχνολογίας είδε και τα μεγαλύτερα κέρδη συνολικά με 564 δισεκατομμύρια ή 68%. Στο κλείσιμο της έρευνας, στις 18 Μαρτίου 2021, ήταν μόνοι τους το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων με 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος συγκεντρώνεται στην Καλιφόρνια, λόγω ακριβώς της έδρας αυτών των εταιριών και κατοικίας των ιδιοκτητών ή ιδρυτών τους. Ακολουθούν η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη. 

Μία άλλη ιδιαίτερη παρουσία στη λίστα είναι του Τζιμ Κοχ, ιδιοκτήτη της εταιρίας Boston Beer Company, που βγάζει την μπύρα Σαμιουελ Άνταμς, ο οποίος σχεδόν τριπλασίασε τον πλούτο του, και μέσα σε ένα χρόνο έφτασε, από τα 1,3 δισεκατομμύρια  δολάρια στα 3,2 δις. Ανάλογες αυξήσεις πλουτισμού είδαν και οι εταιρίες πώλησης τροφίμων που στηρίζουν τις πωλήσεις του σε εκείνες από το αυτοκίνητο (drive through), με πρώτη την τσίκφιλα (Chic-fil-A).  

Πηγή: thepressproject.gr

Το ατύχημα στο Σουέζ επηρεάζει αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο

 Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο εταιριών, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης για την πανδημία, αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο κανάλι του Σουέζ, από την προσάραξη του θηριώδους Ever Green.

Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο εταιριών, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης για την πανδημία (μάσκες, απολυμαντικά κα), αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο κανάλι του Σουέζ, από την προσάραξη του ιαπωνικής ιδιοκτησίας θηριώδους πλοίου Ever Green, 400 μέτρων μήκους και 60 μέτρων πλάτους, 200.000 τόνων, που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ). Το πλοίο έχει προσαράξει και από τις δύο πλευρές του καναλιού και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η εκφόρτωση και επαναφόρτωσή του (αφού αποκολληθεί), διότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Από το Σουέζ περνά το 12% του παγκοσμίου εμπορίου και η αξία των εμπορευμάτων που περνούν το κανάλι κάθε μέρα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια. Από το 1869 που λειτούργησε, αποτελεί τον συντομότερο θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θαλάσσης, και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μετά την ανακαίνιση που έγινε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου το 2015. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα άποψη, το πλοίο προσάραξε στα βόρεια του Σουέζ, την Τρίτη, λόγω κακής διακυβέρνησης εν μέσω ισχυρότατων ανέμων που δυσχέραιναν την ορατότητα. Πρόκειται για πλοίο ιαπωνικής ιδιοκτησίας, νηολογημένο στον Παναμά, που μεταφέρει εμπορεύματα από την Κίνα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Πρόκειται για «νεαρό» πλοίο, κατασκευασμένο το 2018, και για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει ποτέ προσαράξει στο Σουέζ, έναν θαλασσινό δρόμο που έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, με την ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ ασιατικών κρατών και Ευρώπης. 

Μετά την προσάραξη του, το κανάλι του Σουέζ έχει κλείσει και δεκάδες πλοία περιμένουν υπομονετικά το άνοιγμα του. Οι πρώτες απόπειρες αποκόλλησης απέτυχαν και οι ειδικοί, που έφτασαν στην περιοχή προχθές και εχθές, δεν είναι αισιόδοξοι για τον χρόνο που μπορεί να πάρει η επιχείρηση, προβλέποντας ότι «μπορεί να κρατήσει από μέρες έως εβδομάδες» αν χρειαστεί να ξεφορτώσει, έστω μερικώς, το πλοίο.

Από το κανάλι του Σουέζ περνούν καθημερινά περίπου 50 πλοία, και αυτό σημαίνει ότι στην «ουρά» που ξεκίνησε να δημιουργείται την Τρίτη έχουν ήδη προστεθεί άνω των 160 πλοίων – όσα έμαθαν για το ατύχημα κοντύτερα στα λιμάνια τους, επέστρεψαν. Υπάρχει και ένας αριθμός πλοίων, κυρίως τάνκερ, που επέλεξαν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που, όμως, προσθέτει δώδεκα ημέρες και 3.800 θαλάσσια μίλια στο ταξίδι τους, με επιπλέον κόστος γύρω στις 300.000 ευρώ σε καύσιμα, και πολλές εταιρίες κρίνουν αντιπαραγωγικό. Παράλληλα, πολλά από τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα πολύ μεγάλα πλοία διαμοιράζονται – όταν φτάσουν στον προορισμό τους- από μικρότερα προς άλλα λιμάνια ή και χώρες και το σύστημα αυτό έχει ήδη διαταραχθεί και υποστεί ζημιές εκατομμυρίων, μεγάλο ποσοστό των οποίων θα μετακυλήσει στην λιανική. 

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι Αιγυπτιακές αρχές, θα χρειαστεί να μετακινήσουν/ αφαιρέσουν άνω των 20.000 κυβικών μέτρων άμμου για να απελευθερωθεί το ογκώδες Ever Given. Συγκεκριμένα, οι εκσκαφείς πρέπει να δημιουργήσουν βάθος περί τα 12-16 μέτρα στα σημεία προσάραξης, ώστε να μπορέσει το πλοίο να επιστρέψει στη θάλασσα. Η κατάσταση του ίδιου του σκάφους κρίνεται καλή και η εταιρία στην οποία ανήκει δήλωσε ότι μόλις «βγει» από το χώμα θα μπορέσει να πλεύσει κανονικά, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα. Από σήμερα, επίσης, βρίσκεται και επί του πλοίου ειδικό μηχάνημα που μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους αφαίρεσης της άμμου. 

Το πλοίο ανήκει στην ιαπωνική εταιρία Shoei Kisen KK, η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη, προβλέπει ότι θα της ζητηθούν αποζημιώσεις από άλλες εταιρίες.

Πηγή: thepressproject.gr

Άνοιξαν πανό για τη βία κατά των γυναικών κοντά στην τουρκική πρεσβεία και προσήχθησαν

 Στο Α.Τ Συντάγματος βρέθηκαν επτά γυναίκες, μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, επειδή άνοιξαν ένα πανό κοντά στην τουρκική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στη βία κατά των γυναικών, για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνστανινούπολης και τη σειρά γυναικοκτονιών στη χώρα.


Όπως φανερώνουν οι σχετικές φωτογραφίες και βίντεο, γι αυτήν τους η δράση οι επτά γυναίκες βρέθηκαν περικυκλωμένες από αστυνομικές δυνάμεις και λίγο αργότερα προσήχθησαν στο Α.Τ Συντάγματος, το μεσημέρι της Παρασκευής. Λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθερες.

Τα μέλη των φεμινιστικών οργανώσεων είχαν σκοπό κατυά τη διαμαρτυρία τους να επιδώσουν και σχετικό ψήφισμα στην τουρκική πρεσβεία, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν από την αστυνομική παρέμβαση.

Yπενθυμίζεται ότι με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που υπεγράφη το 2011, εξέφραζε τη δέσμευση για την αποτροπή, δίωξη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νόμους για τη δίωξη της καθώς και για παρόμοιες κακοποιήσεις, όπως ο βιασμός εντός γάμου και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι η σύμβαση υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενθαρρύνοντας τα διαζύγια. Πέρυσι τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Πηγή: thepressproject.gr

Ολόκληρη η αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Άρειο Πάγο, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

 Με εκτενή καταγραφή όσων συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο λειτουργεί εδώ και καιρό πέρα από τα όρια του η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.


Στη δημοσιότητα έδωσε η ΟΕΝΓΕ την αναφορά που κατέθεσε πριν τρεις ημέρες στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στο ΕΣΥ αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενών.

Επισημαίνεται στο έγγραφο πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους.

Ολόκληρη η αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο:

Πηγή: thepressproject.gr


Η άδικη παράταση της κράτησης νέας γυναίκας

 Ιούνιος 2016. Δυο νέες κοπέλες, η μια 22χρονη και η άλλη 16χρονη, κάθονται σ’ ένα παγκάκι σε κεντρικό σημείο επαρχιακής πόλης, στις 3.30 τα ξημερώματα. Ένας 45χρονος βγαίνει μεθυσμένος από παρακείμενο μπαρ, τις πλησιάζει, τις υποτιμά λεκτικά, τους προσφέρει χρήματα για εκπόρνευση, και μετά την άρνησή τους τις παρενοχλεί σωματικά και επιτίθεται εναντίον τους. Αυτές νιώθουν την ανάγκη να αμυνθούν, η 22χρονη βγάζει από την τσάντα της ένα μαχαίρι, εκείνος επιτίθεται εναντίον της, πέφτει επάνω στο μαχαίρι και γίνεται το κακό.


ράφει η Σίσσυ Βωβού*, αναδημοσίευση από tomov.gr

Οι κοπέλες τρέχουν να απομακρυνθούν, όπως δείχνουν και τα βίντεο που υπήρχαν εκεί, εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα, αλλά την άλλη μέρα εντοπίζονται από την αστυνομία και συλλαμβάνονται.

Η κατηγορία είναι φόνος εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τη μεγάλη, συνέργεια σε φόνο εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τη μικρή. Εκ προθέσεως, εναντίον ενός αγνώστου, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση μέσα στα μαύρα χαράματα, μετά από επίθεση που δέχτηκαν. Πιο άδικη κατηγορία δε γίνεται.

Οι αρχές και μετέπειτα το δικαστήριο δεν δέχτηκαν το προφανές, ότι επρόκειτο για αυτοάμυνα, απλώς δέχτηκαν μετά από πολλές προσπάθειες την “ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος”

Η δράστις καταδικάζεται σε 15 χρόνια φυλάκιση, με βάση την κατηγορία, και παραμένει στη Θήβα από τότε, η “συνεργός” βγαίνει λόγω της ηλικίας σε έξι μήνες, αλλά η κατηγορία παραμένει και δικάζεται αργότερα σε δικαστήριο ανηλίκων.

Στο Εφετείο, η ποινή της δράστιδος πέφτει στα 10 χρόνια, εξαιτίας και του μεγάλου κύματος συμπαράστασης από φεμινιστικές οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Πάντως η αυτοάμυνα δεν γίνεται δεκτή.

Τα δύο δικαστήρια που την καταδίκασαν έμαθαν ότι επρόκειτο για μια βαριά κακοποιημένη από τον πατέρα της κοπέλα, από τα μικράτα της, που ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχιας και βίας, κάτι που της έδωσε την ώθηση ή την απελπισία να ξεκινήσει από το χωριό της με τα πόδια και να κάνει 18 χιλιόμετρα έως την παρακείμενη επαρχιακή πόλη, όπου δεν γνώριζε κανέναν και καμία. Κοιμόταν συνήθως στο δρόμο, έτρωγε από κάποια συσσίτια, βρήκε λίγες γυναίκες, φτωχές και καταραμένες, αλληλέγγυες, και προσπαθούσε να κάνει κάτι μικροδουλίτσες για ένα χαρτζιλίκι. Αυτό κράτησε 3 μήνες μέχρι την μοιραία και τραγική νύχτα.

Πάσχει από διάσπαση προσοχής, ίσως από τις κακοποιητικές συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσε, και αυτό το έμαθαν τα δικαστήρια.

Και οι αρχές της φυλακής τα έμαθαν όλα αυτά, τόσο από τις δικαστικές αποφάσεις που έφτασαν στα χέρια τους, όσο και από το υπόμνημα για την αποφυλάκισή της που κατέθεσε η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη πριν 5 μήνες.

Ο καιρός περνούσε, ελάχιστες επισκέψεις στη φυλακή από την κακοποιημένη μητέρα και έναν αδελφό, και τακτικές μηνιαίες επισκέψεις από την ομάδα αλληλεγγύης που φτιάχτηκε γι’ αυτήν από την πρώτη μέρα που μάθαμε την υπόθεση και την στηρίζουμε από τότε ψυχολογικά, νομικά, υλικά.

Δεν άντεχε βέβαια τόση αδικία μέσα στη φυλακή, τόση αδικία γιατί αμύνθηκε για την αξιοπρέπειά της το μοιραίο βράδυ, και έκανε αρκετές ενέργειες αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας. Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, εδώ στον Ευαγγελισμό, εκεί στο Δρομοκαίτειο, και πίσω στη Θήβα. Ο αυτοτραυματισμός είναι πειθαρχικό αδίκημα, όπως μάθαμε. Και τιμωρείται με πόντους, κάποιες φορές και με βίαιο σύρσιμο που καταλήγει στην κακοποίηση.

Εδώ κι έναν χρόνο πάψανε οι επισκέψεις, λόγω κορωναϊού. Πάψανε και τα δέματα, δεν γίνονται δεκτά. Τα αιτήματα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών δεν έχουν γίνει δεκτά στην Ελλάδα, αντίθετα από πολλές, αν όχι όλες, τις άλλες χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και ευρύτερα.

Και είχαμε και τον άδικο θάνατο της κρατούμενης Ντενίρογλου, τον Απρίλη του 2020, στη βαθιά καραντίνα, γυναίκας με προβλήματα υγείας, που της αρνήθηκαν μετάβαση στο νοσοκομείο που ζητούσε, και πέθανε. Έτσι απλά. Και την μετέφεραν οι φρουροί σε ένα σεντόνι. Και αυτές εκεί διαμαρτυρήθηκαν, εξεγέρθηκαν για όλη αυτή την αδικία, βάλαν φωτιά στα στρώματα, αλλά κλήθηκε η αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη με βία, και σε όσες είχαν συμμετάσχει στη διαμαρτυρία επιβλήθηκαν πόντοι τιμωρίας. Αυτή η συγκεκριμένη πήρε 20 πόντους.

Έτσι, λόγω των πειθαρχικών, των αυτοτραυματισμών και της διαμαρτυρίας, κόπηκαν τα μεροκάματα που θα μπορούσαν να μετρήσουν για γρηγορότερη αποφυλάκιση. Τώρα η κοπέλα θα ήταν έξω σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για υφ’όρων απόλυση.

Αλλά το δικαστικό συμβούλιο, παρά την προσφυγή της με το υπόμνημα, απορρίπτει, ξανα-απορρίπτει και μετα-απορρίπτει το αίτημά της. Πόσο ακόμα να μείνει μέσα; Κι αν δεν αντέξει και κάνει και άλλους αυτοτραυματισμούς, πόσους ακόμα πόντους θα πάρει και πόσο θα παραταθεί η κράτησή της;

Ρωτάμε το υπουργείο, θα ρωτήσουμε το Συνήγορο του Πολίτη, θα ρωτήσουμε το νομικό κόσμο, θα ρωτήσουμε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλους φορείς.

* Μέλος της ομάδας αλληλεγγύης και της Πανελλαδικής Δικτύωσης για την Αυτοάμυνα

Πηγή: thepressproject.gr

Μουσική Παρασκευή με ελληνικό στίχο ΜΟΝΟ! 2ο μέρος

 

Βασίλης Καζούλης - Κάτι να γυαλίζει





Σου `δινα λεφτά για τα ταξίδια
και χρυσάνθεμα απ’ της Κίνας τις αυλές
πέτρες σκαλιστές για δαχτυλίδια
και φορέματα από πόλεις μαγικές

Στα παλιά βιβλία του πατέρα
της Αλεξάνδρειας οι μύθοι κι οι γιορτές
για όσα σκορπιστήκαν στον αέρα
και στις θάλασσες τις γκρίζες απ’ το χθες

Ό,τι κι αν αρχίσω
όποια πόρτα κι αν χτυπήσω
τίποτα δε φτάνει στο δικό σου ουρανό

Κάτι να γυαλίζει
θέλεις πάντα κι ας θυμίζει
ό, τι πιο θαμπό μαζί και σκοτεινό

Σαν του φτωχού Σαρλό τη μπαλαρίνα
που χορεύει μες στης νύχτας το ρυθμό
μα η καρδιά σου σαν κλεισμένη σε βιτρίνα
δεν αγγίζει της δικής μου τον παλμό

Ώσπου μια βραδιά ένας σχοινοβάτης
μες στα φώτα αυτού του τσίρκου ισορροπεί
παίρνει ο ομορφονιός τη μπαλαρίνα
κι είν’ μονάχος τώρα ο κλόουν στη σκηνή

Ό,τι κι αν αρχίσω
όποια πόρτα κι αν χτυπήσω
τίποτα δε φτάνει στο δικό σου ουρανό

Κάτι να γυαλίζει
θέλεις πάντα κι ας θυμίζει
ό, τι πιο θαμπό μαζί και σκοτεινό

Μαρινέλλα - Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου


Μες στα στενά τα παιδιά τραγουδούν στο μπαλκόνι να βγω
Φεγγάρια ρίχνουν χρυσάφι στο δρόμο να βγω να πνιγώ
όμως μου φτάνει, μου φτάνει, μου φτάνει που έχω εγώ
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Πόρτα έχω στο φως κι ο καημός αδερφός
και μου δίνει ο Θεός
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Ο κόσμος τρέχει ζητώντας αγάπες, τιμές και λεφτά
και το μπουζούκι τη νύχτα το κλάμα του δε σταματά
Όμως εμένα, εμένα, εμένα μου είν’ αρκετά
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Πόρτα έχω στο φως κι ο καημός αδερφός
και μου δίνει ο Θεός
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Λα λα λα λα…

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου


Μαρίζα Κωχ - Παναγιά Μου, Παναγιά Μου


Κάμπος γεμάτος πορτοκάλια, όι όι, μάνα μου!
Που πέρα ως πέρα απλώνετ’ η ελιά
Γύρω χρυσίζουν τ’ ακρογιάλια, όι όι, μάνα μου!
Και σε θαμπώνει, θαμπώνει η αντηλιά

Στον τόπο αυτό όταν θα πάτε, όι όι, μάνα μου!
Σκηνές αν δείτε, αν δείτε στη σειρά
Δε θα `ναι κάμπινγκ για τουρίστες, όι όι, μάνα μου!
Θα `ναι μονάχα, μονάχα προσφυγιά

Παναγιά μου, Παναγιά μου, παρηγόρα την καρδιά μου!
Παναγιά μου, Παναγιά μου, παρηγόρα την καρδιά μου!

Κι αν δείτε ερείπια γκρεμισμένα, όι όι, μάνα μου!
Δε θα `ναι απ’ άλλες, απ’ άλλες εποχές
Από ναπάλμ θα `ναι καμένα, όι όι, μάνα μου!
Θα `ναι τα μύρια χαλάσματα του χτες

Κι αν δείτε γη φρεσκοσκαμμένη, όι όι, μάνα μου!
Δε θα `ναι κάμπος, `ναι κάμπος καρπερός
Σταυροί θα είναι φυτεμένοι, όι όι, μάνα μου!
Που τους σαπίζει, σαπίζει ο καιρός

Παναγιά μου, Παναγιά μου, παρηγόρα την καρδιά μου!
Παναγιά μου, Παναγιά μου, παρηγόρα την καρδιά μου!


                           Ελπίδα - Σωκράτης


Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε
Κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε
Αλλά τα λό... τα λό... τα λόγια σου καίνε
Κι ακό... ακό... ακό... ακόμα τα λένε
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Αγνός και καλός, ο πρώτος Χριστός
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Με κάπα ζητιάνου γυρνούσες
Και στ' άσπρα σου γένια πουλιά
Τριγύρω λαός, κι εσύ άγιο φως
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Για αγάπη και φως τους μιλούσες
Σοφέ των σοφών βασιλιά
Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε
Κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε
Αλλά τα λό... τα λό... τα λόγια σου καίνε
Κι ακό... ακό... ακό... ακόμα τα λένε
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε
Κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε
Αλλά τα λό... τα λό... τα λόγια σου καίνε
Κι ακό... ακό... ακό... ακόμα τα λένε
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ, σουπερστάρ, σουπερστάρ
Πιλάτος λαός, σου πήρε το φως
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Κι η Αθήνα που τόσο αγαπούσες
Φαρμάκι σου δίνει πικρό
Πικρή χαραυγή, ορφάνευε η γη
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Την ώρα που εσύ ξεκινούσες
Να βρεις τον αιώνιο Θεό
Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε
Κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε
Αλλά τα λό... τα λό... τα λόγια σου καίνε
Κι ακό... ακό... ακό... ακόμα τα λένε
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ
Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε
Κεριά, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε
Αλλά τα λό... τα λό... τα λόγια σου καίνε
Κι ακό... ακό... ακό... ακόμα τα λένε
Σωκράτη εσύ σουπερστάρ, σουπερστάρ, σουπερστάρ


                   
                                                       Κλεοπάτρα - Όλου του Κόσμου η Ελπίδα
                             

Τι να πω για όσα γύρω μου αλλάζουν;
Τα σημάδια των καιρών τι θα μου πουν;
Οι απορίες των παιδιών μου με τρομάζουν
Οι απαντήσεις που τους δίνω δεν αρκούν

Στο ταξίδι, ας γίνει πυξίδα
του τραγουδιού μου ο σκοπός!
Στην αγάπη απάντηση είδα
κι όλης της άνοιξης το φως
Κι όλου του κόσμου την ελπίδα

Τι να πω; από που ήρθα και που πάω;
Τι είν’ αυτό που μου τρελαίνει το μυαλό;
Βρες μου μια λύση για όλα αυτά που αγαπάω
Να νιώσω ασφάλεια στο χώμα που πατώ

Στο ταξίδι, ας γίνει πυξίδα
του τραγουδιού μου ο σκοπός!
Στην αγάπη απάντηση είδα
κι όλης της άνοιξης το φως
Κι όλου του κόσμου την ελπίδα

Στο ταξίδι, ας γίνει πυξίδα
του τραγουδιού μου ο σκοπός!
Στην αγάπη απάντηση είδα
κι όλης της άνοιξης το φως
Κι όλου του κόσμου την ελπίδα


Καίτη Γαρμπή - Ελλάδα, Χώρα του Φωτός


Ελλάδα χώρα του φωτός
Του κόσμου αρχή και γυρισμός
Τόπος που διάλεξε ο Θεός
Κάτι τρέχει
Πέρα βρέχει
Έρχεται δύσκολος καιρός
Και σου φωνάζει ο ουρανός
Κάτσε σκέψου
Λογικέψου
Τη μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετέλι
Παιδία το Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Μας ξεγελάνε με σεκλέτι και μεράκι
Πνεύμα αθάνατο, σε τρώγει το σαράκι
Τη μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετέλι
Παιδία το Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Μας ξεγελάνε με σεκλέτι και μεράκι
Πνεύμα αθάνατο, σε τρώγει το σαράκι
Ελλάδα χώρα του φωτός
Πολεμιστής ειρηνικός
Κάνε άλλο ένα βήμα μπρος
Για προχώρα
Ήρθε η ώρα
Είσαι του κόσμου το κρασί
Και ας μην το ξέρεις ούτε εσύ
Κάτσε βρες τα
Και έβγα πες τα
Τη μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετέλι
Παιδία το Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Μας ξεγελάνε με σεκλέτι και μεράκι
Πνεύμα αθάνατο, σε τρώγει το σαράκι
Τη μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετέλι
Παιδία το Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Μας ξεγελάνε με σεκλέτι και μεράκι
Πνεύμα αθάνατο, σε τρώγει το σαράκι
Ελλάδα χώρα του φωτός
Τη μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετέλι
Παιδία το Πλάτωνα και του Αριστοτέλη


                      Ελίνα Κωνσταντοπούλου - Ποια Προσευχή;
                                                            
                                                       

Και γαρ εβούλοντο μυάναι την γην ταύτην
Μη γιγνώσκοντες την ύβριν, ην εποίουν…

Είχα μια περιουσία, την καταχραστήκανε
Κάναν ιεροσυλία κι ούτε που ντραπήκανε
Την ιστορία της ζωής μου δε σκεφτήκανε

Ποια προσευχή εγώ να κάνω για τα κρίματά τους
Ποια προσευχή μπορώ να πω για να σωθούν
Στάζω κρασί για να ξεπλύνω τ’ αμαρτήματά τους
Ποια προσευχή να πω γι’ αυτούς, που με πονούν

Να μου πάρουνε το θρόνο κάποιοι προσπαθήσανε
Έν’ αστέρι είχα μόνο και το απαιτήσανε
Το πόσο άντεξα στο χρόνο αγνοήσανε

Ποια προσευχή εγώ να κάνω για τα κρίματά τους
Ποια προσευχή μπορώ να πω για να σωθούν
Στάζω κρασί για να ξεπλύνω τ’ αμαρτήματά τους
Ποια προσευχή να πω γι’ αυτούς, που με πονούν

Ποια προσευχή εγώ να κάνω για τα κρίματά τους
Ποια προσευχή μπορώ να πω για να σωθούν
Στάζω κρασί για να ξεπλύνω τ’ αμαρτήματά τους
Ποια προσευχή να πω γι’ αυτούς, που με πονούν


Γιάννα Τερζή - Όνειρό Μου


Αν θα ψάξεις το βυθό μου
Ζωντανεύεις τ' όνειρό μου
Κι αν κοιτάξεις την καρδιά μου
Θα σε πάρω αγκαλιά μου
Πώς θες να σου το πω
Πως για σένα εγώ θα πέθαινα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ
Όσο κι αν πονώ
Απ' το χάρτη δε θα σ' έσβηνα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ
Γιατί θέλεις να μ' αλλάξεις
Και το μπλε μου να ξεβάψεις;
Αν μιλήσεις στα βουνά μου
Θα σ' ακούσει η μοναξιά μου
Πώς θες να σου το πω
Πως για σένα εγώ θα πέθαινα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ
Όσο κι αν πονώ
Απ' το χάρτη δε θα σ' έσβηνα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ
Μα γιατί
Πώς θες να σου το πω
Πως για σένα εγώ θα πέθαινα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ
Μα γιατί
Όσο κι αν πονώ
Απ' το χάρτη δε θα σ' έσβηνα
Τη ζωή μου θα στην έδινα
Τέλος και αρχή, όλα είσαι εσύ

18 παρά τέταρτο - Αν χρειαστεί



Όλοι αναζητούν την αγάπη
γυρεύουν κάπου μια ζεστή αγκαλιά
γυρεύουν ένα φιλί, ένα χάδι
ένα στήριγμα, μια παρηγοριά
 
Γι’ αυτό κι εσύ όπου κι αν είσαι τώρα
το βλέμμα αν σηκώσεις στον ουρανό
θα ακούσεις κάθε μου σκέψη κι εγώ να τραγουδώ
 
Πως όλο τον κόσμο θα γυρίσω
παντού θα ψάξω να σε συναντήσω
και κάτι μέσα μου φωνάζει πως δεν είσαι μακριά
αν χρειαστεί τον κόσμο θα γυρίσω
θα ζω για την στιγμή που θα σ’ αντικρύσω
και τότε θα σου χαρίσω όλη μου την καρδιά
 
Μες στο μυαλό τους όλοι έχουν μια εικόνα
πως θα είναι το άλλο τους μισό
και λαχταρούνε να έρθει εκείνη η ώρα
όταν το βρούνε να του πουν σ' αγαπώ
 
Γι’ αυτό κι εσύ όπου κι αν είσαι τώρα
το βλέμμα αν σηκώσεις στον ουρανό
θα ακούσεις κάθε μου σκέψη κι εγώ να τραγουδώ
 
Πως όλο τον κόσμο θα γυρίσω
παντού θα ψάξω να σε συναντήσω
και κάτι μέσα μου φωνάζει πως δεν είσαι μακριά
αν χρειαστεί τον κόσμο θα γυρίσω
θα ζω για την στιγμή που θα σ’ αντικρύσω
και τότε θα σου χαρίσω όλη μου την καρδιά
 
Αν χρειαστεί όλο τον κόσμο θα γυρίσω για να σε βρω
αν χρειαστεί όλο τον κόσμο θα περπατήσω για να σε βρω
 
Όλο τον κόσμο θα γυρίσω
παντού θα ψάξω να σε συναντήσω
και κάτι μέσα μου φωνάζει πως δεν είσαι μακριά
αν χρειαστεί τον κόσμο θα γυρίσω
θα ζω για την στιγμή που θα σ’ αντικρύσω
και τότε θα σου χαρίσω όλη μου την καρδιά ] 2x

Αν χρειαστεί...


                                              C:Real - Κάθε μου Σκέψη



Μεσ΄τα μάτια μου κλείνω όσα θυμάμαι
και δεν αφήνω τη δική σου εικόνα
να ξεθωριάσει μέσα στο φως

Κάθε μου σκέψη κάθε ανάσα φωτιά
φοράει τη δική σου ματιά
είσαι κάθε μου σκέψη κάθε ταξίδι κρυφό
μα ξέρω δεν είναι αρκετό να σ΄αγαπώ

Κάπου χάθηκε η αγάπη
μεσ΄της ψυχής μου το μονοπάτι
κι η καρδιά μου να ξέρεις
πάλι στα μαύρα έχει ντυθεί

Κάθε μου σκέψη κάθε ανάσα φωτιά
φοράει τη δική σου ματιά
είσαι κάθε μου σκέψη κάθε ταξίδι κρυφό
μα ξέρω δεν είναι αρκετό να σ΄αγαπώ

Μεσ΄τη σιωπή κάθε μικρή μας στιγμή
ψάχνει να σε βρει πες μου γιατί…


                         Βασίλης Καζούλης - Αεροπλάνα


Πήρα το χαρτί ντύθηκα στα μπλε
πέρασα την πύλη
σε τόπο μακρινό με τον άνεμο
φίλο κι αδερφό
Άννα δεν ήμουνα εγώ γι' αεροπλάνα
Ωρες στη σκοπιά τσιγάρο στα κλεφτά σκουπίδια μαγειρεία
μα κάτω απ' την πλαγιά ο δρόμος φωτεινός μου δείχνει την πορεία
Άννα δεν ήμουνα εγώ γι' αεροπλάνα
Το παιχνίδι αυτό θέατρο σωστό
και γνωστοί οι ρόλοι
βγάζω τη στολή και το κράνος μου
φεύγω για την πόλη
Άννα δεν ήμουνα εγώ γι' αεροπλάνα


                     Δάκης - Τσάι με λεμόνι
                                    

Πάλι απόψε εγώ στο μπαλκόνι θα την βγάλω
Τι κορίτσι να δω από το ρετιρέ το άλλο
Την φλερτάρω καιρό και κάνει πως δεν βλέπει
Είναι φλερτ πωνηρο και το πεζει καθώς πρέπει
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Στην ντουλάπα μπροστά τα φορέματα αλλάζει
Τα ρολά ανοιχτά, πειρασμούς όλο μου βάζει
Πότε σβήνεις το φως, ποτέ πάλι το ανάβει
Και το ξέρω σαφώς πως με έχει καταλάβει
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Τρέχω από την δουλειά κατευθείαν στο μπαλκόνι
Και της στέλνω φιλιά και μου αρέσει που θυμώνει
Τα ναζια πολλά και δεν παίρνει ακόμη θέση
Μα το ξέρω καλά οπουδήποτε θα πέσει
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι
Και η αγωνία μου φουντώνει
Πότε θα βρεθούμε οι δύο μας μόνοι;
Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι

                      
             Αλέξανδρος Γουδάς - Φανταστικό Τανγκό
                                               

Έχω γεμίσει δυο ποτήρια στο τραπέζι
έχω αφήσει το ραδιόφωνο να παίζει
χαμήλωσα τα φώτα κατέβασα κουρτίνες
έχουμε αγάπη μου μαζί να φάμε κάτι μήνες
χαμήλωσα τα φώτα κατέβασα κουρτίνες
έχουμε αγάπη μου μαζί να φάμε κάτι μήνες.

Μα εσύ δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
θα σηκωθώ και θα χορέψω ένα φανταστικό τανγκό
κι αφού δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
σε προσκαλώ σ’ ένα φανταστικό τανγκό.

Μπουκιά δεν έβαλες στο στόμα σου καμιά
μιλιά δεν έβγαλες κακούργα κοινωνία
το πιάτο σου γεμάτο το βλέμμα σου φευγάτο
και της καρδούλας μου τα θέλω άνω κάτω,
το πιάτο σου γεμάτο το βλέμμα σου φευγάτο
και της καρδούλας μου τα θέλω άνω κάτω.

Μα εσύ δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
θα σηκωθώ και θα χορέψω ένα φανταστικό τανγκό
κι αφού δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
σε προσκαλώ σ’ ένα φανταστικό τανγκό.

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΟΛΑ ΔΙΝΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΓΚΟ

Σ’ αυτό το αδειανό το σπίτι θα σαλτάρω
λείπεις καιρό κι έχω ξεχάσει να φλερτάρω
στο λέω μου’ χει στρίψει μ’ έχει τρελάνει η θλίψη
κι από την τρέλα μου το σκύλο μακιγιάρω,
στο λέω μου’ χει στρίψει μ’ έχει τρελάνει η θλίψη
κι από την τρέλα μου το σκύλο μακιγιάρω.

Μ’ αφού δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
με το σκυλί μου θα χορέψω ένα πραγματικό τανγκό
κι αφού δε μένεις πια εδώ και το κρεβάτι είναι διπλό
με το σκυλί μου αγκαλιά θα κοιμηθώ.

Μ’ αφού δε μένεις πια εδώ κι αφού πολύ σε νοσταλγώ
με το σκυλί μου θα χορέψω ένα πραγματικό τανγκό
κι αφού δε μένεις πια εδώ και το κρεβάτι είναι διπλό
με το σκυλί μου αγκαλιά θα κοιμηθώ.



Κωνσταντίνα - Στον επόμενο τόνο


Αυτό το τηλεφώνημα
δεν ήτανε σαν τ’ άλλα,
μες στην καρδιά μου άναψαν
παράξενα σινιάλα.

Στον επόμενο τόνο
θα ’ναι η ώρα για σένανε μόνο.
Στον επόμενο τόνο
θα μετράω μαζί σου το χρόνο.

Απόψε όλα αλλάξανε
μαζί με σένα τώρα,
και τα ρολόγια δείχνουνε
του έρωτα την ώρα.

Στον επόμενο τόνο
θα ’ναι η ώρα για σένανε μόνο.
Στον επόμενο τόνο
θα μετράω μαζί σου το χρόνο.

Ό,τι τώρα έχω
κι ό,τι πια δεν έχω
θα στο δώσω.
Όλα θα σ’ τα δώσω.

Στον επόμενο τόνο
θα ’ναι η ώρα για σένανε μόνο.
Στον επόμενο τόνο
θα μετράω μαζί σου το χρόνο.


Μιχάλης Βιολάρης - Τηλλυρκώτισσα



Εσε έ-βερεβε-ναν ά-βαραβα-στρον τζια ε-βερε-ν μιτσίν μες τους-βουρουβου-ς εφτά-βαραβα πλανή-βιριβι-τες για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου Τριαλάλα-λα-λα........ Τζεπιά-βαραβα-σαν με-βερεβε μες τη-βιρβι-ν καρκιάν τα λό-βοροβο-για που βουρουβου μου εί-βιριβι-πες για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου Τριαλάλα-λα-λα........ Επή-βιριβι-αν τζ-ει-βιριβι-παν της βιριβι-ς πελλής πως έ-βερεβε-ν να πά-βαραβά-ω πέ-βερεβε-ρα για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου Τριαλάλα-λα-λα........ Τζια εμά-βαραβα-εψε βερεβε-ν την θά-βαραβα-λασσαν τζε ασή-βιριβι-κωσέ βερεβε-ν αέ-βερεβε-ραν για-βαρα-λουρου-βουρου-δα μου Τριαλάλα-λα-λα........


Μαντώ - Στοιχηματίζω


Αποφάσισες να φύγεις ένα βράδυ ξαφνικά, σαν τον κλέφτη να ξεφύγεις και δεν είπες ούτε γεια Μα πικρά θα μετανιώσεις όταν θα `σαι μακριά τέτοια αγάπη δε θα νιώσεις και θα με ζητάς ξανά Στοιχηματίζω θα γυρίσεις, στην δικιά μου αγκαλιά Στοιχηματίζω θα ζητήσεις, τα δικά μου τα φιλιά Πουθενά δε θα βρεις, σαν και εμένα, στον κόσμο καμιά Στοιχηματίζω Μες στην νύχτα θα γυρίζεις, θα ψάχνεις για παρηγοριά τ' άρωμά μου θα μυρίζεις σε μια ξένη αγκαλιά Άνοιξε μου την καρδιά σου, να κρυφτώ όπως παλιά να μου λες τα μυστικά σου, και να νιώθεις σιγουριά Στοιχηματίζω θα γυρίσεις, στην δικιά μου αγκαλιά Στοιχηματίζω θα ζητήσεις, τα δικά μου τα φιλιά Πουθενά δε θα βρεις, σαν και εμένα, στον κόσμο καμιά

Γλυκερία - Πήγα σε μάγισσες





Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες
να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες.
Κι είδα μια γόησσα ντάμα σπαθάτη,
να ‘ναι στο πλάι σου σ’ ένα κρεβάτι.

Βάζεις φωτιά στο σπίτι μας και θα το κάνεις στάχτη.
Μα θα τις βάλω γρήγορα τις τρέλες σου σε τάξη.
Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες
να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες.

Πήγα σε μάγισσες σε καφετζούδες
και μου ‘παν έμπλεξες με μπελαλούδες
κι είδα τη γόησσα μες στο φλιτζάνι,
να θέλει μάτια μου να με ξεκάνει.

Βάζεις φωτιά στο σπίτι μας και θα το κάνεις στάχτη.
Μα θα τις βάλω γρήγορα τις τρέλες σου σε τάξη.
Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες
να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες.

Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Περιμένω σινιάλο





Κάτι ήρεμες νύχτες με τραβάνε σαν άλογα
κάπου κρύβεσαι πάντα και με παίζεις παράλογα
είσαι μόνη, μα κρίνο στο σκοτάδι που ανθίζει
κι εγώ γκρίζο σημάδι στον καιρό που γυρίζει

Κάτι γίνεται εδώ πέρα και η νύχτα είναι τόσο βαριά
στου μυαλού μου τη σκακιέρα οι κινήσεις σου κρυφή μαχαιριά
περιμένω σινιάλο
μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο
σ’ αγαπώ

Πλαστικές αρτηρίες το κορμί σου τυλίγουνε
εραστές εργολάβοι με τη σκόνη σε πνίγουνε
αθεράπευτα πόρνη που δεν έχει τσιγάρο
τριγυρνάς σαν παιδί που το παίρνουν φαντάρο

Κάτι γίνεται εδώ πέρα και η νύχτα είναι τόσο βαριά
στου μυαλού μου τη σκακιέρα οι κινήσεις σου κρυφή μαχαιριά
περιμένω σινιάλο
μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο
σ’ αγαπώ

Τα πελώρια μάτια σου γεμίζουν με χρώματα
σαν κοιτάς τη ζωή με γυμνά ξημερώματα
αμφιβάλλεις για όλα, δεν πιστεύεις κανένα
το ταξίδι μας λες, εδώ τελειώνει για σένα

Κάτι γίνεται εδώ πέρα και η νύχτα είναι τόσο βαριά
στου μυαλού μου τη σκακιέρα οι κινήσεις σου κρυφή μαχαιριά
περιμένω σινιάλο
μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο
σ’ αγαπώ


Μελίνα Κανά - Στη φωτιά



Δροσοσταλίδα το πρωί
το μεσημέρι λάμια
και παραγιός τ' απόβραδο
που φεύγει απ' τη δουλειά.
Τη νύχτα σιτοκαλαμιά
που σπίρτο την ανάβει.
Πες μας, πού πας;
Μέσα στη φωτιά!
Ματιά που κάπου σκάλωσε,
βήμα που γρηγορεύει,
δρυοκολάπτης που ξανά
το θώρακα τρυπά.
Χαρά που φεύγει στα ψηλά,
θυμός που πέφτει κάτω.
Πες μας, πού πας;
Μέσα στη φωτιά!
Μικράκι που πελάγωσε,
ντροπή που γυροφέρνει,
του λόφου αλεπότρυπα
με δώδεκα στοές.
Γιορτή που δεν τιμήθηκε,
ηφαίστειο που κοιμάται.
Πες μας, πού πας;
Μέσα στις φωτιές!

                                                             Σοφία Βόσσου - Ο κομήτης


Του χρόνου το αερόστατο σε πήρε μακριά κι εγώ καθόμουν μοναχή και σε κοιτούσα Και μοιάζει σαν ναυάγιο η άδεια μου αγκαλιά ας ήταν ό,τι ζούσαμε να ξαναζούσα Σαν τον κομήτη σε κάποια παραλία τη νύχτα θα σε βλέπω αχ και να σ’ είχα κοντά μου πάλι εδώ... Σε μια φωτογραφία τώρα ξαναζείς την έχω φυλαγμένη μέσα στην καρδιά μου για μένα μοιάζει να `ναι πρόβλημα ζωής να σ’ έσφιγγα για μια φορά στην αγκαλιά μου


Σοφία Βόσσου - Το φιλαράκι

Στο τηλέφωνο φοβάμαι να σε πάρω να σου πω πόσο μόνη νιώθω στους διαδρόμους του μυαλού μου τώρα σε αναζητώ με μεγάλο πόθο Δεν τη βρίσκω την άκρη πουθενά και πες μου τι να κάνω έχω γεμίσει ασφυχτικά με καπνό το δωμάτιο ως απάνω και ο χρόνος μού γελάει σαν μωρό Πού να γείρω το κορμί μου όταν γυρνάω απ' τα μπαρ κι απ' τα ξενύχτια Πού να βρω ένα φιλαράκι να μου πει πως μ' αγαπάει στ' αλήθεια αφού κι εσύ έχεις εξαφανιστεί Μοιάζει η νύχτα μακριά σου να 'ναι ερεθιστική σαν την αμαρτία μα η μορφή σου δραπετεύει από κρυψώνα μυστική με χτυπά με βία Δεν τη βρίσκω την άκρη... Ούτε εσύ έχεις τη λύση να μου δώσεις που γυρεύω τη λύση που ζητάω μπλοκαρισμένος από χρόνια στα δικά σου τα γρανάζια που για μέρες τραγουδάω Δεν τη βρίσκω την άκρη...


Σοφία Βόσσου - Το χαδάκι


Το μυαλό μου γυρίζει με χίλιες στροφές
με τρομάζει ένα αύριο που θα ‘ναι σαν χθες
Σε μια πόλη που μοιάζει παρτίδα στημένη
η ματιά σου δεν είναι ευκαιρία χαμένη

Τώρα είμαι χαδάκι που κάνω ταξιδάκι παρθενικό
πάνω στου κορμιού σου το μικρό, ωκεανό.

Άδειοι οι δρόμοι και όλα τα φώτα σβησμένα
Δε με νοιάζει καθόλου, φωτεινό έχω εσένα
Σαν την άνοιξη μπαίνεις στο δικό μου το χρόνο
Έρχομαι σαν χαδάκι κι αυτό το δηλώνω.


Bang - Στοπ!


Σαν μια σταρ που ποζάρει όταν της αστράφτουν φλας
Και το στιλ σου Γκάρμπο, στο σακάκι λίγα στρας
Ό,τι κάνεις για δόξα και λεφτά, δες τι χάνεις, αλλού είναι η χαρά!

Κι εγώ σου λέω Στοπ, μη! Ροκ εν ρολ είναι η ζωή!
Στοπ, μη! Σκέψου μια στιγμή!
Στοπ, μη! Ξεκινάμε απ’ την αρχή! Δες, να! Δεν είναι αργά!

Κυκλοφοράς στις ντίσκο και μιλάς για σινεμά
Μια ζωή με ρίσκο, σαμπάνια, πάρτι, μυστικά
Ό,τι κάνεις για δόξα και λεφτά, δες τι χάνεις, αλλού είναι η χαρά!

Κι εγώ σου λέω Στοπ, μη! Ροκ εν ρολ είναι η ζωή!
Στοπ, μη! Σκέψου μια στιγμή!
Στοπ, μη! Ξεκινάμε απ’ την αρχή! Δες, να! Δεν είναι αργά!

Κι εγώ σου λέω Στοπ, μη! Ροκ εν ρολ είναι η ζωή!
Στοπ, μη! Σκέψου μια στιγμή!
Στοπ, μη! Ξεκινάμε απ’ την αρχή! Δες, να! Δεν είναι αργά!

  Μαριάννα Ευστρατίου - Το δικό σου αστέρι


Υπάρχουν στιγμές που σε νικά ο φόβος κι η αμφιβολία
Μοιάζει ο κόσμος εχθρικός, αδιάβατη η νύχτα και κρύα

Μα στο βραδινό τον ουρανό, το δικό σου αστέρι ψάξε βρες
Γιατί οι σκιές στο πρώτο φως μοιάζουνε φοβίες παιδικές

Μα στο βραδινό τον ουρανό, το δικό σου αστέρι ψάξε βρες
Γιατί οι σκιές στο πρώτο φως μοιάζουνε φοβίες παιδικές

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πως ποτέ δε θα τα καταφέρεις
Ασήμαντος νιώθεις και μικρός, πού πας και ποιος είσαι δεν ξέρεις

Μα στο βραδινό τον ουρανό, το δικό σου αστέρι ψάξε βρες
Γιατί οι σκιές στο πρώτο φως μοιάζουνε φοβίες παιδικές

Μα στο βραδινό τον ουρανό, το δικό σου αστέρι ψάξε βρες
Γιατί οι σκιές στο πρώτο φως μοιάζουνε φοβίες παιδικές

Φτιάξε ένα κήπο μυστικό, βρες κουράγιο κι ενθουσιασμό
Xαμογελά η ζωή σ’ όποιον έχει πίστη κι αντοχή

Φτιάξε ένα κήπο μυστικό, βρες κουράγιο κι ενθουσιασμό
Xαμογελά η ζωή σ’ όποιον έχει πίστη κι αντοχή

Μα στο βραδινό τον ουρανό, το δικό σου αστέρι ψάξε βρες

                                                    

 Σοφία Βόσσου - Η Άνοιξη


Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς
Αν έρθεις και τη νύχτα μου ντυθείς
αν έρθεις και στο σώμα μου κρυφτείς
αν έρθεις και στα δίχτυα μου μπλεχτείς
ένα να ξέρεις: δε θα προδοθείς
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Αν στους ανέμους είμαστε ανοιχτοί
αν σ' ό, τι ζούμε είμαστε πιστοί
αν του έρωτά μας δένει η κλωστή
τα δυο κορμιά μας κήποι κρεμαστοί
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικά
Θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
θα 'ναι ουρανού κατάνυξη
θα 'ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη
στα ξαφνικάάάαα






















Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ