Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

«Ξύπνησε» και πάλι η Αίτνα (video)

 Σύνταξη:Νάσος Μπράτσος

Τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Αίτνα, ο κρατήρας ενεργοποιήθηκε για ακόμα μία φορά.

Εκτοξεύτηκε κόκκινη λάβα και τέφρα, που έφτασε μέχρι τους πρόποδες κοντά στα χωριά που βρίσκονται εκεί. Δεν υπήρξαν προβλήματα στο αεροδρόμιο της Κατάνια.

Η προηγούμενη έκρηξη ήταν στις 10 Αυγούστου.

Η Αίτνα είναι ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας, μαζί με τον Βεζούβιο και το Στρόμπολι.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου



Πηγή

Οι Ταλιμπάν θα δεχτούν Αφγανούς που δεν θα λάβουν άσυλο στην Ευρώπη και θα τους οδηγήσουν στα δικαστήρια, λέει εκπρόσωπός τους

 Σύνταξη:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί να παραλάβει τους Αφγανούς μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορριφθούν στην Ευρώπη και κατόπιν θα τους οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων, σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα που επικαλείται έναν εκπρόσωπο του ισλαμιστικού κινήματος.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους Αφγανούς πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι θα συνεχιστούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο πίσω στο Αφγανιστάν, για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό. Ο υπουργός Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε πάντως στη συνέχεια ότι δεν γίνεται πλέον να στέλνονται οι άνθρωποι αυτοί πίσω στη χώρα τους, αλλά θέλει να συσταθούν «κέντρα απέλασης» σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα τους παραλάβουν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς», είπε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα δέχονταν Αφγανούς από τη Γερμανία ή την Αυστρία, εφόσον δεν τους χορηγήσουν άσυλο ή αν απελαθούν επειδή διέπραξαν αδικήματα σε αυτές τις χώρες.

Ο Μουτζαχίντ δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο θα οδηγούνταν στο δικαστήριο ή τι ποινή θα τους επιβαλλόταν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά», είπε.



Πηγή

Με ανέμους 240 χλμ./ώρα ο τυφώνας Αϊντα σάρωσε Λουϊζιάνα και Μισισιπή

 Σύνταξη:Η-Β Παπαϊωάννου

Μνήμες από τον τυφώνα Κατρίνα ξύπνησε ο τυφώνας Άϊντα, που έπληξε ακριβώς 16 χρόνια μετά, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή. Ο τυφώνας συνοδευόταν από ανέμους που έφταναν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, αφήνοντας πίσω τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες από νερά και μεγάλες ζημιές.

 

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή




Πηγή

«Αναμένεται» τελικά η έγκριση για τη τρίτη δόση – «Ένα στα πέντε παιδιά είναι κρούσμα»

 

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19.

Η πρώτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας, η δεύτερη έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα. Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία είπε.

«Άμεσα το “κουδούνι χτυπά” για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων» τόνισε και επισήμανε: Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η καθηγήτρια σημείωσε ότι ενώ τον Μάιο του 2021 το 7,5% των κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά, τον Ιούλιο -κι ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά- το ποσοστό αυτό ήταν 20%. Δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί, τόνισε για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού εφήβων και παιδιών.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν προσέθεσε.

Μίλησε επίσης για την τρίτη δόση του εμβολίου άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτες. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είπε, θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την τρίτη δόση. Σημειώνεται ότι πριν περίπου 7 ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τρίτη δόση. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια: ακόμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως».

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ο Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα».

Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».

Μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.343, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 583.658 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.463 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.656 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (+4 σε σχέση με εχθές, 58.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 309 (91.42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 214 (ημερήσια μεταβολή -24.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενεργήθηκαν 49.602 τεστ (PCR: 6.700, RAPID: 42.902), με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 4,72%.



Πηγή

Καταγγελλόμενη καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και απαξίωση της δημόσιας διαβούλευσης στο νομοσχέδιο Μηταράκη

 Να καταψηφίσουν το πρόσφατα κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών» καλεί τα κόμματα του κοινοβουλίου η οργάνωση Refugee Support Aegean παραθέτοντας μια σειρά κυβερνητικών μεθοδεύσεων που αποσκοπούν στην επιβολή περαιτέρω δυσκολιών στην υποδοχή προσφύγων και τη διαδικασία ασύλου. Την ίδια ώρα, η οργάνωση επισημαίνει την πλήρη απαξίωση της δημόσιας διαβούλευσης πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, με περισσότερα από 60 σχόλια έγκριτων φορέων και οργανώσεων για το νομοσχέδιο να αγνοούνται πλήρως. 


«Το Σχέδιο Νόμου “Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών” που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή στις 25 Αυγούστου 2021 παραβλέπει πλήρως τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από την Κοινωνία των Πολιτών και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σχετικά με το σεβασμό του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης» επισημαίνει η Refugee Support Aegean,  υπογραμμίζοντας πως «χωρίς καμία αιτιολογία, οι συντάκτες του νομοσχεδίου αγνοούν τα περισσότερα από 60 σχόλια που κατατέθηκαν από εξειδικευμένους φορείς στη δημόσια διαβούλευση, καταστρατηγώντας τον ανωτέρω θεσμό ως απαραίτητο εχέγγυο του κράτους δικαίου και της καλής νομοθέτησης».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κατατεθέν νομοσχέδιο:

Παράλληλα, η οργάνωση σημειώνει πως από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, προκύπτει πως τα υπάρχοντα προβλήματα στο σύστημα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από το κράτος όχι μόνο παραμένουν, αλλά εντείνονται με συγκεκριμένες διατάξεις. Ειδικότερα, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν και της επικείμενης αύξησης του αριθμού των προσφύγων που αναζητούν άσυλο, το δικαίωμα του ασύλου υπονομεύεται κατάφωρα με την αύξηση κατά 100% του παραβόλου που προτείνεται για την υποβολή μεταγενέστερης αίτησης.

Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε φέρεται να εμπεριέχονται διατάξεις που αφορούν στις δράσεις των ΜΚΟ, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, με το  άρθρο 40, «άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η χώρα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο» να θέτει «αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε “χώρο αρμοδιότητας” του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει  την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα».

Διαβάστε παρακάτω τις αναλυτικές παρατηρήσεις των νομικών οργανώσεων Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), HIAS Ελλάδος και Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC):

«Καταδεικνύεται έτσι η καταφανής απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου, πόσο μάλλον ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει πιλοτική διαδικασία για παραβιάσεις κατά της Ελλάδας και ενώ εκκρεμούν καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής σχετικά με την ελληνική νομοθεσία για το άσυλο» καταλήγει η οργάνωση, καλώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του.




Πηγή

"ΖΟΥΡΛΑΘΗΚΑΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ! Άκου τι λένε τωρα για όσους δεν έχουν τσιμπηθεί!

 



Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα διασφαλίσουν την έξοδο των πολιτών και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε ο ISIS. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όλες αναχαιτίστηκαν ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, την Τρίτη, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια και το χάος.

 

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς μετράει αντίστροφα η ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.

Περιμένουμε περισσότερες απόπειρες επιθέσεων τις επόμενες ώρες, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, η προθεσμία της 31ης Αυγούστου λήγει αύριο.

Οι επιθέσεις έγιναν μία ημέρα μετά τις αμερικανικές επιδρομές με ντρόουν εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε καμικάζι αυτοκτονίας. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο βομβιστής, μέλος της ISIS Κορασάν, εξουδετερώθηκε πριν φθάσει στον στόχο του, που ήταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ερευνούν τις καταγγελίες κατοίκων ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την αμερικανική επίθεση στην Καμπούλ για την οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν είχαν ενημερωθεί. Κι ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο από τους Αμερικανούς, οι ισλαμιστές αντάρτες επιμένουν ότι θα διασφαλίσουν την ελεύθερη έξοδο από τη χώρα σε όσους έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ θα ζητήσουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία με ψήφισμα που θα καταθέσουν σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων που φθάνουν στο αεροδρόμιο.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εικόνες με τους Αφγανούς πολίτες να δίνουν μάχη για λίγο ψωμί μπροστά στο παράθυρο αυτοκινήτου ανθρωπιστικής αποστολής, που μοιράζει τρόφιμα στους εκτοπισμένους. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και πάρκα της Καμπούλ.



Πηγή

«΄Οχι νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και αυλές» βροντοφωνάζουν εκπαιδευτικοί και γονείς

 Κινητοποίηση ενάντια στη στέγαση των νηπιαγωγείων σε κοντέινερς και το στοίβαγμα παιδιών και εκπαιδευτικών σε ακατάλληλες υποδομές οργανώνουν ξανά το απόγευμα της Δευτέρας σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονείς, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες και εγκαταστάσεις στην προσχολική αγωγή. Σημειώνεται ότι μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κατά την οποία πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στην προσχολική αγωγή ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και η εφαρμογή της απόφασης για την τοποθέτηση κοντέινερ αντί της ανέγερσης νηπιαγωγείων, που πέρασε με τις ψήφους Μπακογιάννη και Χρυσής Αυγής βρίσκεται προ των πυλών.


«Όχι “νηπιαγωγεία” σε κοντέινερς μέσα σε οικόπεδα, σε προαύλια σχολείων και σε επιταγμένες αίθουσες , με μετακινήσεις και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών» βροντοφωνάζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων και καλούν σε κινητοποίηση στις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας, στην πλατεία Κοτζιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.


Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη στέγαση νηπιαγωγείων σε κοντέινερς στον Δήμο Αθηναίων προέκυψε καθώς τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο Δήμος Αθηναίων εμφάνισε τον Μάρτιο σχέδιο φιλοξενίας 42 αιθουσών σε αδόμητα οικόπεδα, 16 αιθουσών σε αύλειους χώρους σχολείων, ενώ 26 αίθουσες πρέκυψαν από επίταξη υπαρχόντων σχολικών δομών.

«Η Δημαρχία Μπακογιάννη, που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων, δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ενοικίασης ή ανέγερσης των πάνω από 120 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στο Δήμο της Αθήνας,  επιδίδεται σε συνεργασία με την Α΄Διεύθυνση μέσα στην πανδημία και με σχολεία κλειστά, σε συντονισμένη επιχείρηση παρουσίασης και επιβολής ενός τραγικού σχεδίου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή που περιλαμβάνει περί τα 6Ο κοντέινερ που θα σπαρθούν σε 9 αδόμητα οικόπεδα όπως και αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και την απόσπαση-επίταξη 26 αιθουσών από τα Δημοτικά σχολεία, αιθουσών απολύτως αναγκαίων για το εκπαιδευτικό έργο των Δημοτικών σχολείων και ακατάλληλων για χρήση από Νηπιαγωγεία» είχε καταγγείλει στο παρελθόν με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά».

«Οι αίθουσες τμημάτων ένταξης, τάξεων υποδοχής, πληροφορικής, βιβλιοθήκης, μουσικής, εκδηλώσεων & τα προαύλια είν αι ζωτικοί για τους μαθητές, δεν είναι άλλο ένα τούβλο στον τοίχο!» υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης».





Πηγή

Πλημμύρισαν καλντερίμια και σπίτια στις Σταγιάτες από βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης

 Σύνταξη:Ελένη Μανώλη

Εμμένουν οι κάτοικοι των Σταγιατών στην σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του χωριού τους με την πηγή της Κρύας Βρύσης που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή τους, τονίζοντας ότι η σύνδεση με δεξαμενή που βρίσκεται στην Πορταριά έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα  με συνεχείς βλάβες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια και καλντερίμια, ενώ το νερό δεν το πίνουν.

Στην χθεσινή τους γενική συνέλευση στην πλατεία των Σταγιατών αποφάσισαν να διοργανώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, μία μεγάλη συγκέντρωση με συλλόγους και φορείς από όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θέμα του νερού, ενώ έχουν ξεκινήσει συνεννοήσεις ώστε να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε ένα πυρόπληκτο χωριό της Εύβοιας, διερευνώντας τις ανάγκες του.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος της Κίνησης Πολιτών για το νερό του Πηλίου, τους τελευταίους 15 μήνες που το χωριό υδροδοτείται από μία δεξαμενή κάτω από το νεκροταφείο της Πορταριάς, δεν λείπουν οι βλάβες ενώ το νερό «δεν πίνεται και όλοι προμηθευόμαστε νερό από τη μοναδική δημοτική βρύση στην οποία καταλήγει νερό της πηγής «Κρύα Βρύση» στην πλατεία του χωριού. Επιπλέον ανέφερε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της πίεσης του νερού έσπασε το φλοτέρ και πλημμύρισαν καλντερίμια και σπίτια του χωριού, δύο φορές.

«Κάναμε έκτακτη λαϊκή συνέλευση για να εκφράσουμε αγανάκτηση  μας. Θέλουμε την πηγή μας δεν αντέχουμε αυτή την προβληματική ιστορία. Τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζουμε μία  συγκέντρωση και διαμαρτυρία γιατί εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το νερό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπάρχει το χωριό χωρίς την πηγή της “κρύας βρύσης”. Το νερό της είναι καταλληλότατο και εκατοντάδες Βολιώτες, όπως και εμείς καθημερινά γεμίζουμε μπουκάλια και δοχεία με νερό από την κεντρική βρύση στην πλατεία για να έχουμε πόσιμο νερό“, τονίζει ο κ. Γαλανόπουλος.



Πηγή

Η μεγάλη προδοσία των νέων δικηγόρων από τον κ. Βερβεσό

 Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους. Με το νομοσχέδιο, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα χρηματοδοτούν πλέον τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα «επενδύονται» με ευθύνη του ασφαλισμένου και με επιλογή «ρίσκου». Η ασφάλιση γίνεται πλέον προσωπική υπόθεση ή, για να μιλήσουμε με όρους του συρμού, «ατομική ευθύνη».


του Θανάση Καμπαγιάννη*

Ταυτόχρονα, οι νέοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το «κόστος μετάβασης» από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παίρνουν το φιλέτο των εισφορών χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ.

Κι όμως απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ηγεσία του δικηγορικού σώματος είτε σιωπά είτε επιχαίρει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ δεν έχει ακόμα (!) συζητήσει το νομοσχέδιο, αν και αυτό έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή επί της αρχής. Στα μέλη του ΔΣ που το ζητούν, ανάμεσά τους η σύμβουλος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής» Αγγελική Σεραφείμ, ο κ. Βερβεσός λέει πως «δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση».

Κι όμως στην από 29/7/2021 διαβούλευση φορέων που έγινε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Κουτσοχήνας μετέφερε επίσημη τοποθέτηση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των Προέδρων ότι «το νομοσχέδιο κινείται κατ’ αρχήν στη σωστή κατεύθυνση» (το βίντεο εδώ από 49:35: https://tinyurl.com/5vhjreun).

Ο κ. Βερβεσός κρύβεται από το δικηγορικό σώμα και ιδίως από τους νέους δικηγόρους που θα μετατραπούν σε πειραματόζωα και θα δουν τις εισφορές τους να γίνονται αντικείμενο τζόγου.

Η από 28/7/2021 συνεδρίαση της Συντονιστικής της Ολομέλειας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουτσοχήνας στη διαβούλευση, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη με την από 6/7/2021 συνάντηση του κ. Βερβεσού με τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου, την οποία οι δικηγόροι πληροφορηθήκαμε από δελτίο τύπου… του ΕΒΕΑ!

Η τακτική αυτή δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Τα ίδια είχε κάνει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και με το νομοσχέδιο Βρούτση (πλέον ν. 4670/2020): αν και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων είδε αύξηση στις μηνιαίες εισφορές, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε από τον Πρόεδρο να συζητήσει το νομοσχέδιο τη μέρα της ψήφισής του. Τόση φιλοκυβερνητική προσήλωση!

Από αυτή την ηγεσία του δικηγορικού σώματος, οι νέες και οι νέοι δικηγόροι, ασκούμενοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Με μία ηγεσία που συνομιλεί με την κυβέρνηση κρυφά και ερήμην του δικηγορικού σώματος, για ένα νομοσχέδιο στο οποίο διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα.

Και το χάσμα δεν είναι απλώς ηλικιακό. Είναι υλικό και ταξικό.

Ως «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις το απόγευμα της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου, μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι νέες και οι νέοι δικηγόροι έχουν τη δύναμη να τιμωρήσουν την ηγεσία του δικηγορικού σώματος για τη ντροπιαστική στάση της. Και σύντομα θα έχουν και την ευκαιρία.

 

*Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος, τ. Σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» και υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου 2021




Πηγή

Ημερολόγιο 28ης & 29ης Αυγούστου 2021

 Χωρίς λόγια.

Ημερολόγιο 28ης & 29ης Αυγούστου 2021

Χωρίς λόγια.

«Να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πυρόπληκτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

 Τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας πως «το βάρος πρέπει να δίνεται στην πρόληψη και όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά», ενώ τόνισε πως οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Όλα τα υπόλοιπα σχέδια, των υπολοίπων κομμάτων είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια» υπογράμμισε.


Τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και μεταξύ άλλως τόνισε πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό από τις καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές». Επισήμανε ακόμα ότι «το βάρος πρέπει να δίνεται στην πρόληψη και όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά».

Είχε μάλιστα συνάντηση με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, καθώς επίσης και με την επιτροπή πυρόπληκτων, φορείς και συλλόγους των πληγέντων περιοχών και τόνισε πως στόχος είναι οι επιτροπές αγώνα, οι σύλλογοι, η τοπική διοίκηση και οι φορείς «να πιέσουν, να διεκδικήσουν για να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές. Για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, και βεβαίως για να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, για να μη θρηνούμε ζωές, να μη θρηνούμε χάσιμο περιουσιών, να μη θρηνούμε καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών και τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι πυρκαγιές επηρέασαν την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε: «Το πρόβλημα δεν είναι να επηρεάσει μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά να επηρεάσει συνολικά όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετεί ξένα συμφέροντα προς το λαό, και οδηγεί σ’ αυτές τις καταστροφές, αυτό είναι το ζητούμενο». Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΓΓ  υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί», χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα σχέδια, των υπολοίπων κομμάτων «για τα σκουπίδια».




Πηγή

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στην εργασία μετά την αναστολή ακόμα κι αν εμβολιαστούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 Σε μία κυνική δήλωση προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας ερωτηματικά και εμπόδια στο δικαίωμα στην εργασία, λέγοντας πως «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει». Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα προανήγγειλε πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων και ο νόμος αναστολής καθηκόντων θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».


«Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε μάλιστα πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν».

«Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε και έκανε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό. Πρόσθεσε δε ότι «από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5-30 ετών».

«Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκρινε «θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass». Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου, δηλαδή μία μέρα πριν εφαρμοστεί το μέτρο οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 δηλαδή 13,6% του συνολικού τους πληθυσμού και υπογράμμισε πως «ένας αριθμός περίπου στο 75% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν αυτή την κάρτα».

Όπως είπε τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «σημειώνεται ακόμα ότι για να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας στον εμβολιασμό ξεκίνησε χθες η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς από κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας.

«Η μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποστηρίζει τη δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέληγαν σε σχολές που δεν επιθυμούσαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν, που τις είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό σχεδόν μηχανικά. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η φοιτητική εγκατάλειψη. Μια κατάσταση που δεν προάγει την προκοπή των ανθρώπων και την κοινωνική ευημερία».

Υπενθυμίζεται πως για 13.780 λιγότερους εισακτέους σε ΑΕΙ σε σχέση με το 2020, γεγονός που είναι η άμεση συνέπεια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κάνει λόγο το υπουργείου Παιδείας, ενώ εκτιμήσεις και μελέτες εκπαιδευτικών φορέων ανέφεραν ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 20.000. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου «υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται: 1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων. 2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους».



Πηγή

«Εξοργισμένοι» με τις ΗΠΑ οι Ταλιμπάν – Η δέσμευση των 98 για τους πρόσφυγες – Λευκορωσία και Τουρκία στο «παιχνίδι»

 Σύνταξη:Σοφία Χούντα

Για μπαράζ ρουκετών μιλούν αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ, παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν και το δεύτερο πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο καταγγέλοοντας ότι έπρπε να έχουν ενημερωθεί.

 

“Η αυθαίρετη επίθεση προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων”, είπε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ προσθέτοντας ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για θανάτους αμάχων από την χθεσινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

“Γνωρίζουμε ότι ακολούθησαν σημαντικές και ισχυρές εκρήξεις που προκλήθηκαν μετά την καταστροφή  αυτοκινήτου  στο οποίο επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS-K. Ο στόχος έκρυβε τεράστια ποσότητα εκρηκτικής ύλης μέσα στο όχημα που πιθανόν να προκάλεσε επιπλέον θύματα”, ανέφερε.

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ θα ζητήσουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Αρκετές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν για δεύτερο πλήγμα από μη επανδρωμένο drone, που «εμπόδισε άμεση απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ISIS-K) εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ» και είχε ως στόχο όχημα στο οποίο επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας.»

«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM.

Σύμφωνα με το CNNi, εννέα μέλη μιας οικογένειας -συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών- σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση.

ΝΑΤΟ -ΕΕ -ΗΠΑ + 97 χώρες: Υποδοχή Αφγανών και μετά την αποχώρηση 

Σε κοινή δήλωση που προσυπογράφουν ο Γ. Γ του ΝΑΤΟ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος  της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 97 άλλες χώρες ανακοινώνεται η δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να δέχονται ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή εξ ονόματος περισσότερων από τις μισές κυβερνήσεις του κόσμου  αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία με τους Ταλιμπάν για  ασφαλή απομάκρυνση και παροχή των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο Αμερικανός  υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο NBC “Meet the Press” ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να διατηρήσουν διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, αλλά με διπλωματική αποστολή σε γειτονική χώρα θα βοηθούν αμάχους για τα απαραίτητα έγγραφα αναχώρησης.

Οι κινήσεις της Τουρκίας 

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ομάδα των 7 χωρών προαναγγέλλουν συνάντηση για να συζητήσουν το μέλλον του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου.

Η ιστοσελίδα Middle East Eye και λέει ότι η Τουρκία θα παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία θα εργάζονται πρώην στρατιωτικοί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία,  έκανε λόγο και για την προοπτική υπογραφής στρατιωτικής συμφωνίας όπως συνέβη και με τη Λιβύη,  ενώ  δήλωσε διστακτικός να επωμιστεί την ασφάλεια του αεροδρομίου καθώς όπως είπε θα είναι υπόλογος εάν συμβεί νέο λουτρό αίματος.

Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «μάλλον παράλογο» το αεροδρόμιο να  λειτουργεί κανονικά αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να ξαναρχίσουν οι μη στρατιωτικές πτήσεις το συντομότερο δυνατό .

Η Λευκορωσία και οι 36 εγκλωβισμένοι «στο πουθενά» πρόσφυγες

Σχεδόν τρεις εβδομάδες 36 Αφγανοί πρόσφυγες με πολλά παιδιά, διανυκτερεύουν σε βαλτώδη περιοχή, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Πολωνία, ούτε μπορούν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία, από όπου προέρχονται με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Foundation Ocalenie, μια 53χρονη γυναίκα, χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Οι χώρες της ΕΕ κατηγόρησαν τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι πολιτικοποιεί το δράμα του Αφγανιστάν, ενθαρρύνοντας πρόσφυγες να έρθουν στη χώρα με τουριστικές βίζες. Στη συνέχεια, λένε, τους στέλνει στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

«Αφήνουμε πίσω αυτό που πήγαμε να επιλύσουμε πριν από είκοσι χρόνια»

Αυτό δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, σε μια ενδεικτική του κλίματος στις ΗΠΑ αντίδραση, ενώ οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν και η χώρα παρέλαβε τα φέρετρα των 13 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ.

Το Πεντάγωνο έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 13. Οι πέντε από αυτούς ήταν μόλις 20 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ, το 2001.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας, 250 Αμερικανοί παραμένουν στο Αφγανιστάν ενώ η διορία της 31ης Αυγούστου για τις διεθνείς πτήσεις, εκπνέει. Άλλοι 280 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θέλουν να φύγουν ή όχι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε πάντως ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν «δεν θα εγκλωβιστούν στο Αφγανιστάν».

Περίπου 114.400 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 5.500 Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από το Αφγανιστάν με την τεράστια αερογέφυρα που στήθηκε στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εισόδου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Η χαοτική διαχείριση αυτής της επιχείρησης και ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης της Πέμπτης προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, στην ιστορία της Αμερικής», κατήγγειλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. «Ήταν χειρότερα και από τη Σαϊγκόν», το 1975 «επειδή όταν εγκαταλείψαμε τη Σαϊγκόν δεν απέμεναν Βιετναμέζοι τρομοκράτες που να σκόπευαν να μας επιτεθούν εδώ, στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Ρωσία: Επιπλέον πτήσεις απεγκλωβισμού

Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές αιτήσεις από ανθρώπους που επιζητούν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Επιπλέον πτήσεις θα είναι ανοιχτές για Ρώσους καθώς και για υπηκόους χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ενός οργανισμού ασφαλείας της μετασοβιετικής περιόδου, όπως ανακοινώθηκε.





Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ