Για μπαράζ ρουκετών μιλούν αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ, παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν και το δεύτερο πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο καταγγέλοοντας ότι έπρπε να έχουν ενημερωθεί.
“Η αυθαίρετη επίθεση προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων”, είπε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ προσθέτοντας ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για θανάτους αμάχων από την χθεσινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροπλάνο.
“Γνωρίζουμε ότι ακολούθησαν σημαντικές και ισχυρές εκρήξεις που προκλήθηκαν μετά την καταστροφή αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS-K. Ο στόχος έκρυβε τεράστια ποσότητα εκρηκτικής ύλης μέσα στο όχημα που πιθανόν να προκάλεσε επιπλέον θύματα”, ανέφερε.
ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ
Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ θα ζητήσουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.
Αρκετές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν για δεύτερο πλήγμα από μη επανδρωμένο drone, που «εμπόδισε άμεση απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ISIS-K) εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ» και είχε ως στόχο όχημα στο οποίο επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας.»
«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM.
Σύμφωνα με το CNNi, εννέα μέλη μιας οικογένειας -συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών- σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση.
ΝΑΤΟ -ΕΕ -ΗΠΑ + 97 χώρες: Υποδοχή Αφγανών και μετά την αποχώρηση
Σε κοινή δήλωση που προσυπογράφουν ο Γ. Γ του ΝΑΤΟ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 97 άλλες χώρες ανακοινώνεται η δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να δέχονται ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή εξ ονόματος περισσότερων από τις μισές κυβερνήσεις του κόσμου αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία με τους Ταλιμπάν για ασφαλή απομάκρυνση και παροχή των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο NBC “Meet the Press” ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να διατηρήσουν διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, αλλά με διπλωματική αποστολή σε γειτονική χώρα θα βοηθούν αμάχους για τα απαραίτητα έγγραφα αναχώρησης.
Οι κινήσεις της Τουρκίας
Αξιωματούχοι από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ομάδα των 7 χωρών προαναγγέλλουν συνάντηση για να συζητήσουν το μέλλον του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου.
Η ιστοσελίδα Middle East Eye και λέει ότι η Τουρκία θα παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία θα εργάζονται πρώην στρατιωτικοί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, που δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία, έκανε λόγο και για την προοπτική υπογραφής στρατιωτικής συμφωνίας όπως συνέβη και με τη Λιβύη, ενώ δήλωσε διστακτικός να επωμιστεί την ασφάλεια του αεροδρομίου καθώς όπως είπε θα είναι υπόλογος εάν συμβεί νέο λουτρό αίματος.
Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «μάλλον παράλογο» το αεροδρόμιο να λειτουργεί κανονικά αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να ξαναρχίσουν οι μη στρατιωτικές πτήσεις το συντομότερο δυνατό .
Η Λευκορωσία και οι 36 εγκλωβισμένοι «στο πουθενά» πρόσφυγες
Σχεδόν τρεις εβδομάδες 36 Αφγανοί πρόσφυγες με πολλά παιδιά, διανυκτερεύουν σε βαλτώδη περιοχή, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Πολωνία, ούτε μπορούν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία, από όπου προέρχονται με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το Foundation Ocalenie, μια 53χρονη γυναίκα, χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια.
Οι χώρες της ΕΕ κατηγόρησαν τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι πολιτικοποιεί το δράμα του Αφγανιστάν, ενθαρρύνοντας πρόσφυγες να έρθουν στη χώρα με τουριστικές βίζες. Στη συνέχεια, λένε, τους στέλνει στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες τον Ιούνιο.
«Αφήνουμε πίσω αυτό που πήγαμε να επιλύσουμε πριν από είκοσι χρόνια»
Αυτό δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, σε μια ενδεικτική του κλίματος στις ΗΠΑ αντίδραση, ενώ οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν και η χώρα παρέλαβε τα φέρετρα των 13 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ.
Το Πεντάγωνο έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 13. Οι πέντε από αυτούς ήταν μόλις 20 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ, το 2001.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας, 250 Αμερικανοί παραμένουν στο Αφγανιστάν ενώ η διορία της 31ης Αυγούστου για τις διεθνείς πτήσεις, εκπνέει. Άλλοι 280 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θέλουν να φύγουν ή όχι.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε πάντως ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν «δεν θα εγκλωβιστούν στο Αφγανιστάν».
Περίπου 114.400 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 5.500 Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από το Αφγανιστάν με την τεράστια αερογέφυρα που στήθηκε στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εισόδου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Η χαοτική διαχείριση αυτής της επιχείρησης και ο βαρύς απολογισμός της επίθεσης της Πέμπτης προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση του Μπάιντεν.
«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, στην ιστορία της Αμερικής», κατήγγειλε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. «Ήταν χειρότερα και από τη Σαϊγκόν», το 1975 «επειδή όταν εγκαταλείψαμε τη Σαϊγκόν δεν απέμεναν Βιετναμέζοι τρομοκράτες που να σκόπευαν να μας επιτεθούν εδώ, στο έδαφός μας», πρόσθεσε.
Ρωσία: Επιπλέον πτήσεις απεγκλωβισμού
Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές αιτήσεις από ανθρώπους που επιζητούν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Επιπλέον πτήσεις θα είναι ανοιχτές για Ρώσους καθώς και για υπηκόους χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ενός οργανισμού ασφαλείας της μετασοβιετικής περιόδου, όπως ανακοινώθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου