Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Υπηρεσιακή κυβέρνηση επικηρυγμένων στο Αφγανιστάν

 Άνθρωποι των οποίων δεν γνωρίζουμε το πρόσωπο ή που ελάχιστες φωτογραφίες τους έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, αποτελούν την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν που ανακοίνωσαν πριν λίγες ώρες οι Ταλεμπάν και που οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως «υπηρεσιακή» και «όχι πλήρη ακόμη». Νέες διαδηλώσεις στην Καμπούλ.


Σήμερα Τρίτη, το απόγευμα, τοπική ώρα, και μόλις μια μέρα μετά την κατάληψη και του τελευταίου προπύργιου της εναντίον τους αντιπολίτευσης, οι Ταλεμπάν ανακοίνωσαν την νέα, υπηρεσιακή, όπως τόνισαν, κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση δεν είναι πλήρης, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός τους, και πρόσωπα εξετάζονται για τις θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί. 

Η έκπληξη της ανακοίνωσης ήταν η τοποθέτηση ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού του μουλά Μωχάμαντ Χασάν Ακχούντ, καθώς όλες οι προβλέψεις είχαν σίγουρο ως επικεφαλής τον μουλά Μπαραδάρ, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει υπόυργός παρά τω πρωθυπουργώ. 

Ποιός είναι ποιός

Είναι λίγα όσα γνωρίζουμε για τις περισσότερες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ταλεμπάν, και το ίδιο ισχύει και για όσους μετέχουν στο προσωρινό κυβερνητικό σχήμα, αν και με κάποιες εξαιρέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «προφίλ» του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στην wikipedia είναι μόλις μια γραμμή, στην οποία ανακοινώνεται η ανάληψη, σήμερα, των καθηκόντων του. 

Ο μουλάς Μωχάμαντ Χασάν Ακχούντ είναι ο πρώτος τη τάξη στη νέα κυβέρνηση και βρίσκεται στη διεθνή λίστα καταζητούμενων τρομοκρατών. Ήταν μέχρι σήμερα ο επικεφαλής του κεντρικού διοικητικού/ θρησκευτικοπολιτικού συμβουλίου των ταλεμπάν, της Ρεχμπαρί Σούρα, στην οποία λαμβάνονταν όλες οι αποφάσεις, πριν πάνε για την τελική έγκριση στον υπέρτατο θρησκευτικό ηγέτη. Θεωρείται ιδιαίτερα θρησκευόμενος και μάλλον θρησκευτικός παρά πολιτικός ή στρατιωτικός ηγέτης. Ανήκει στην πρώτη γενιά των Ταλεμπάν, που κυβέρνησε το Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οπότε και υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και ως αντιπρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου. Θεωρείται άνθρωπος που αποφεύγει τη δημοσιότητα. 

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραδάρ, που προβλεπόταν ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία, και τα πορτραίτα του είχαν γεμίσει το διεθνή τύπο λόγω των προβλέψεων, αναλαμβάνει υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Συχνά αναφέρεται ως ο ντε φάκτο πολιτικός ηγέτης των Ταλεμπάν, και το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται υπηρεσιακή ίσως έχει να κάνει με ένα μικρό «διάλειμμα» και φόρο τιμής στην πρώτη γενιά (που κυριαρχεί στα σημαντικά πόστα) πριν αναλάβει κανονικά. 

Γέννημα της Ουρουζκάν και θρέμμα της Κανταχάρ, του τόπου γέννησης των Ταλεμπάν, σεβαστός και αγαπητός μεταξύ των ανδρών του κινήματος, ο (κατά πάσα πιθανότητα) 53χρονος μουλάς Μπαραδάρ πήρε μέρος σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες και ήταν από αυτούς που συνυπέγραψαν την συμφωνία και έσφιξαν τα αμερικάνικα χέρια στη Ντόχα το 2020 (ναι, και του Μάικ Πομπέο).  

Μπήκε στον πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατά των σοβιετικών, σε πολύ νεαρή ηλικία, και οι πληροφορίες λένε ότι πολέμησε στο πλάι του ιστορικού ηγέτη των Ταλεμπάν που τους οδήγησε στην κυβέρνηση το ’96, μουλά Ομάρ. Ήταν και παρέμεινε στο πλευρό του αρχηγού του καθ’ όλη τη ζωή του (δολοφονημένου) μουλά Ομάρ και αυτό του έχει χαρίσει και τον τίτλο του συνιδρυτή του κινήματος. 

Μετά την εισβολή των αμερικάνων, πέρασε στην παρανομία. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι από την αρχή επιθυμούσε να βρεθεί μια λύση συμπερίληψης και είχε αποστείλει στον Χαμίντ Καρζάι επιστολή με σχέδιο αποκατάστασης των σχέσεων και συγκυβέρνησης του Αφγανιστάν. Αν αυτό γινόταν δεκτό, οι Ταλεμπάν θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση Καρζάι και ο πόλεμος θα είχε λήξει προ πολλών ετών… 

Το 2010 συνελήφθη στο Πακιστάν, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε ως τρομοκράτης. Το 2018 απελευθερώθηκε με αίτημα των ΗΠΑ από τις Πακιστανικές φυλακές και μετοίκησε στο Κατάρ, όπου ανέλαβε την πολιτική ηγεσία των Ταλεμπάν και την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας με τις ΗΠΑ. 

Υπουργός Πληροφοριών αναλαμβάνει ο Χαϊρουλάχ Χαϊρχουάχ, εκ των στελεχών της πρώτης γενιάς Ταλεμπάν, που «βοήθησε» την εξάπλωσή τους το 1994, ένας από τους ανθρώπους που γνώρισαν το Γκουαντάναμο και υπέφεραν στα χέρια των αμερικάνων για χρόνια, μέχρι το 2014, που απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων – ήταν μέλος της ομάδας των «Πέντε Ταλεμπάν» (taliban five) που ασπελευθερώθηκαν με αντάλαγμα τον αμερικανό στρατιώτη Μπό Μπεργκνταλ. 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι με απόφαση του Μπους ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» που κήρυξαν οι ΗΠΑ ήταν αποδεσμευμένος από όλες τις διεθνείς συνθήκες περί κρατουμένων και οι φυλακισμένοι στο Γκουαντανάμο δεν έχουν κανένα δικαίωμα ούτε καλύπτονται από τις συνθήκες της Γενεύης. 

 Στην πρώτη κυβέρνηση είχε αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι «συνομιλούσε απευθείας με τον Οσάμα μπιν Λάντεν» και τον έχουν κατηγορησει ως έμπορο ναρκωτικών και ηγετική φυσιογνωμία του δυτικοαφγανικού καρτέλ που «με τα λεφτά από τα ναρκωτικά προωθούσε τα συμφέροντα των Ταλεμπάν». Η επικήρυξη για το κεφάλι του έφτανε τα πέντε εκατομμύρια δολλάρια. Ωστόσο, σοβαροί δημοσιογράφοι και αναλυτές επιμένουν ότι δεν υπήρχε κανένα πραγματικό στοιχείο που να τον συνδέει με τρομοκρατικές ενέργειες. Γενικώς, από τους γνωρίζοντες, θεωρείται μάλλον μετριοπαθής. Και οι πέντε του Γκουαντάναμο πήραν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. 

Ο μουλάς Χαϊρχουάχ σπούδασε σε μαντράσες του Πακιστάν και είχε υπηρετήσει ως κυβερνήτης στη Χεράτ πριν καν αναλάβουν οι Ταλεμπάν τη διακυβέρνηση της χώρας, τη δεκαετία του ’90. Ανέλαβε υπουργός εσωτερικών το ’97, και κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι και τότε ήταν υπεύθυνος για το υπουργείο πληροφοριών. Στο διάστημα της πρώτης κυβέρνησης των Ταλεμπάν ήταν από τα λίγα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης και παραχώρησαν συνεντεύξεις. Συνελήφθη στο Πακιστάν μετά την εισβολή των αμερικάνων, παραδόθηκε στη CIA και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκε, βασανίστηκε και «ανακρίθηκε» επί 12ετία. Απελευθερώθηκε μετά από πιεστικό αίτημα του τότε προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και τότε αναφέρθηκε ότι «η απελευθέρωσή του θα ήταν πολύ σημαντική για την ειρηνευτική διαδικασία» γιατί «είναι μετριοπαθής αλλά και ιδιαίτερα αγαπητός στους Ταλεμπάν». Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κυβερνήτης της Χεράτ υπήρξε ιδιαίτερα φιλελεύθερος (για τα δεδομένα των Ταλεμπάν) με τις γυναίκες οι οποίες κυκλοφορούσαν ελεύθερα και, αν ήθελαν, εργάζονταν.

Το ίδιο, κατά κάποιον τρόπο, τον είδαν και οι αμερικάνοι, επί Ομπάμα, όταν χαρακτηρίστηκε «πολύ αθώος για να δικαστεί και πολύ επικίνδυνος για να ελευθερωθεί» (too innocent to charge but too dangerous to release), κάτι ενδεικτικό του πολιτικού και όχι πολεμικού του ρόλου. 

Ίσως ο πιο άγνωστος όλων των νέων κυβερνητικών στελεχών – δεν υπάρχει ούτε μία επίσημη φωτογραφία του – είναι ο Μουλάς Γιακούμπ, γιός του πρώτου υπέρτατου θρησκευτικού ηγέτη των ταλεμπάν, μουλά Ομάρ, και θεωρούμενος μετριοπαθής. Εμφανίζεται – αν μπορεί να το πει κανείς – στο προσκήνιο το 2016, όταν αναλαμβάνει την στρατιωτική ηγεσία στις μισές επαρχίες του Αφγανιστάν, και καταλαμβάνει μια θέση στην Ρεχμπαρί Σούρα. Το 2020 γίνεται γνωστό από τους ίδιους τους Ταλεμπάν ότι ανέλαβε όλο το στράτευμά τους – λογικά σε αυτόν πιστώνεται και η στρατιωτική τους επέλαση τον Αύγουστο που μας πέρασε. Στα ενδιαφέροντα σημεία ας προστεθεί ότι θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τους σαουδάραβες. 

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Αμίρ Χαν Μουτακί, επίσης μέλος της αντιπροσωπείας των Ταλεμπάν στις συνομιλίες του Κατάρ. Υπήρξε εκπρόσωπος των πρώτων Ταλεμπάν στις συνομιλίες με τον ΟΗΕ και ήταν αυτός που ανέλαβε τις συνομιλίες των Ταλεμπάν με κορυφαίες πολιτικές μη-Ταλεμπάν προσωπικότητες της χώρας, για τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας. 

Ο πιο ταιριαστός στην εικόνα των Ταλεμπάν στο δυτικό κόσμο είναι ο  νέος υπουργός Εσωτερικών, Σιράζουντίν Χακανί, ηγέτης του Δικτύου Χακανί, χαρακτηρισμένου ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τους αμερικάνους, καταζητούμενος και ο ίδιος ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ, επικυρηγμένος από το FBI για πέντε εκατομμύρια δολάρια, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, και είναι ο συγγραφέας εγχειριδίων για τους μουτζαχεντίν στα οποία τάσσεται υπέρ των επιθέσεων δολοφονίας κατά δυτικών, για τις οποίες επιτρέπει το ξύρισμα και τα δυτικά ρούχα. Θεωρείται ότι σχεδίασε και συμμετείχε, ως ηγέτης, σε σειρά επιθέσεων κατά των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αλλά και ο εγκέφαλος της απόπειρας δολοφονίας του Χαμίντ Καρζάι, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της χώρας. 

Εκπρόσωπος Τύπου παραμένει ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, που υπήρξε και ο κεντρικός δίαυλος των Ταλεμπάν με τον δυτικό Τύπο από το 2007, αλλά εμφανίστηκε και είδαμε τη μορφή του πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου, μετά την εκδίωξη των αμερικάνων και την πρόσφατη κατάληψη της Καμπούλ. Αποδείχθηκε, τότε, ότι ήταν ένας πολύ συγκεκριμένος άνθρωπος και όχι, όπως υποστήριζαν οι ΗΠΑ κι είχαν αποδεχθεί πολλοί δημοσιογραφοι, μια «περσόνα που είχαν δημιουργήσει οι Ταλεμπάν». Στην πρώτη κυβέρνηση των Ταλεμπάν υπηρετούσε στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ώρα που ανακοινωνόταν τα στελέχη της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι δρόμοι της Καμπούλ ζούσαν και πάλι την αστυνομική καταστολή, κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν έξω από την πρεσβεία του Πακιστάν. Οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους συγκεντρωμένους με γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα, ενώ συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για κάποιες ώρες και δημοσιογράφοι. Οι διαδηλωτές πρέπει να θεωρηθούν οπαδοί της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς αυτή κατηγορούσε μονίμως το Πακιστάν ως υποστηρικτή και χρηματοδότη των Ταλεμπάν. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Χεράτ και στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, για τους ίδιους λόγους.




Πηγή

Πρώτος ο Alpha με τον “Σασμό”

 

Η πρεμιέρα του “Σασμού” έφερε την τηλεοπτική σειρά στην κορυφή με 1.070.782 τηλεθεατές  και τον Alpha στην πρώτη θέση με 16%. Το Mega ήταν δεύτερο με 14,7% με τη “Γη της Ελιάς”  α συγκεντρώνει 1.55.846 θεατές και το “Live News” του Ν. Ευαγγελάτου τρίτο στην κατάταξη των προγραμμάτων με 523.551 θεατές.Ο ΣΚΑΪ τρίτος με 11.9%, με το μεσημβρινό του δελτίο να συγκεντρώνει 508.106 τηλεθεατές και το κεντρικό δελτίο του Alpha 498.129 τηλεθεατές.


Πηγή

Οι επόμενες κινήσεις του ομίλου Άλτερ Έγκο ΜΜΕ

Τα επόμενα βήματα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση αναζητάει η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ ο νέος μουσικός σταθμός που εκπέμπει στους 104,6, με επικεφαλής τον Νίκο Νικολακόπουλο, ίσως μεταφερθεί στο νέο, ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Συγγρού.





Στον προϋπολογισμό του 2022 «Ο Όρκος» και τα «Προσωπικά» της ΕΡΤ

Στον προϋπολογισμό του 2022 μεταφέρεται το κόστος παραγωγής της νέας σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Ο Όρκος», όπως και της εκπομπής «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση. Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την ανάληψη συνολικού ποσού 3.833.721,28 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για το 2022. Το ποσό των 2.590.216,47 ευρώ εγκρίθηκε για την παραγωγή 36 επεισοδίων της σειράς μυθοπλασίας «Ο Όρκος», ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται στα 216.941,13 ευρώ.

Επίσης δόθηκε έγκριση για την ανανέωση της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» (22 επεισοδίων), με κόστος 744.175,45 ευρώ και εργοδοτικές εισφορές 64.910,98 ευρώ. Αντιθέτως, ανακλήθηκε η απόφαση για το κόστος της σειράς μυθοπλασίας «Music Hall» (ύψους 3.812.882,28 ευρώ, που είχε δοθεί αρχικά για το έτος 2022), καθώς δεν θα προχωρήσει τελικά.


Πηγή

Προβλήματα στη λήψη σήματος για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια

Με πλήθος προβλημάτων η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση κυρίως στην Ανατολική Αττική. Τα  πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, σε ορισμένες περιοχές, εξαφανίστηκαν και υπάρχουν μόνο  τα περιφερειακά  να επιτευχθεί ο στόχος της απόκτησης μίας ψηφιακής συχνότητας που θα αναπτυχθεί η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Η ΕΕΤΤ δεν έχει κάνει κανένα έλεγχο ως τώρα και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει αφήσει τη χώρα στο SD ως και σήμερα δεν βάζει τα χέρια του στη φωτιά. Το κόστος θα το αναλάβει ο καταναλωτής που θα πρέπει να βρει τεχνικό να πληρώσει για  ενισχύσει το τηλεοπτικό σήμα από την κεραία. Ο επανασυντονισμός δεν αρκεί.


Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Χαρούμενοι στην εξοχή αν και έρχεται ισχυρή καταιγίδα

Το τηλεοπτικό πρωτάθλημα ξεκίνησε με  τις σειρές να έχουν τον πρώτο λόγο προς το παρόν και το Mega να κερδίζει πόντους από τα μέσα του Αυγούστου, όπως  και ο Alpha.

**Όταν ξεκινήσουνε  τα προγράμματα του ΑΝΤ1 και του Star  θα έχουμε τη δυνατότητα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, σε μία χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της τηλεόρασης.

**Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους στον ανταγωνισμό, σε μία διαφημιστική αγορά  δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

**Με άλλα λόγια τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους.

**Πρόκειται όμως για αγωνιώδη τηλεοπτικό μαραθώνιο, εν μέσω νέας πολύ ισχυρής καταιγίδας στην οικονομία.

**O Γιάννης Πρετεντέρης δεν έφερε την άνοιξη στο δελτίο ειδήσεων του Mega, χθες κατά την πρώτη του επανεμφάνιση στο δελτίο ειδήσεων.

Ίσως πάλι αν έβγαινε μετά τη “Γη της Ελιάς” να σάρωνε, αλλά πέρασε η εποχή που “η Βέρα ήταν στο δεξί” πριν το δελτίο ειδήσεων του (παλιού) Mega.

Στην ΕΡΤ είναι άλλα τα ζητήματα, άλλοι ρυθμοί και άλλες οι προκλήσεις για τους συντελεστές του προγράμματος. Πάντοτε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.



Πηγή

Νέα αύξηση διασωληνωμένων και 38 ακόμα θάνατοι

 Στους 388 ανέβηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων με κορονοϊό, ενώ σημειώθηκαν ακόμα 38 θάνατοι, φτάνοντας μία ανάσα από του ς 14.000. Το 89,95% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.


Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.807, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 605.158 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.971 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 388 (60,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.015 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή +24,46%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).



Πηγή

ΜέΡΑ25: Προεμβολιαστικός έλεγχος των ανεμβολίαστων και καταβολή 50% του μισθού στους υγειονομικούς σε αναστολή

 Τον «δωρεάν προεμβολιαστικό έλεγχο σε δημόσιες δομές υγείας, των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα επειδή φοβούνται και ανησυχούν για την υγεία τους» αλλά και την «καταβολή του 50% του μισθού των υγειονομικών που βγαίνουν σε αναστολή με συνέχιση κανονικά της ασφαλιστικής τους κάλυψης» προτείνει το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως «είναι αυτή που υπονομεύει την εμβολιαστική διαδικασία».


«Η πραγματικότητα δυστυχώς, είναι πως η ίδια η Κυβέρνηση υπονομεύει την εμβολιαστική διαδικασία, καθώς πρώτον δεν έστησε το απαραίτητο δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων, δεύτερον δεν πραγματοποίησε καμία ουσιαστική καμπάνια υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και τέλος εγκληματεί με την επιμονή της να μην πραγματοποιούν τεστ και οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αντ΄ αυτών, ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει από πάνω και τον αυταρχισμό και τις απειλές, όπως πολύ καλά ξέρει άλλωστε η Κυβέρνηση του να κάνει, διχάζοντας την κοινωνία και μη συμβάλλοντας θετικά ούτε στο ίδιο το εμβολιαστικό αποτέλεσμα» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Για το ΜέΡΑ25 η πολιτεία θα έπρεπε να επιστρατεύσει την πειθώ και για τον λόγο αυτό, προτείνουμε ένα ακόμα συγκεκριμένο εργαλείο στην φαρέτρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού:

Τον δωρεάν προεμβολιαστικό έλεγχο σε δημόσιες δομές υγείας, των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα επειδή φοβούνται και ανησυχούν για την υγεία τους. Αυτός ο έλεγχος και η ιατρική γνωμάτευση που θα προκύπτει συνεπεία του, θα απαλλάσσει τους πολίτες από περιττούς ή και ανύπαρκτους φόβους και ανησυχίες, τη στιγμή κιόλας που θα στερεί από τους αντιεμβολιαστές και τα όποια φερόμενα ως «επιστημονικοφανή τους επιχειρήματα».

Ακόμα, όσον αφορά τις αναστολές των υγειονομικών, προτείνουμε να τους καταβάλλεται το 50% του μισθού τους κατά το διάστημα της αναστολής και βέβαια να συνεχίσει κανονικά η ασφαλιστική τους κάλυψη για την ίδια περίοδο»




Πηγή

Σε 8 μήνες δικάστηκε γαλάζιος πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενο

 Αγωγή και μήνυση είχε καταθέσει κατά του πρώην Δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου και των πρώην προέδρων του Πνευματικού Κέντρου Τάσου Σκαρμούτσου και Ντίνου Γιαννόπουλου, ένας εργαζόμενος ζητώντας τα δεδουλευμένα του, με πρόταση της Εισαγγελέως για αθώωση των δυο και την ενοχή του Καραπάνου, ο οποίος δικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή. Ο μηνυτής ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει προφορική συζήτηση με τονΚαραπάνο προκειμένου να απασχοληθεί στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης στην διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τον Δήμο Μεσολογγίου, το 2015.


Σε 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε ο «γαλάζιος» πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, μετά από μήνυση που κατέθεσε εργαζόμενος στο πνευματικό κέντρο του δήμου. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο ο μηνυτής υποστήριξε ότι ο Ν. Καραπάνος τον προσέλαβε προφορικά στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τον Δήμο Μεσολογγίου, το 2015, ωστόσο όταν ολοκληρώθηκε η εργασία του δεν πληρώθηκε για αυτή.

Όπως μεταδίδει το aixmi-news.gr επειδή το θέμα της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διαχειρίστηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ο μηνυτής καταφέρθηκε και κατά των πρώην προέδρων, Ντίνου Γιαννόπουλου και Τάσου Σκαρμούτσου οι οποίοι ωστόσο δεν διετέλεσαν πρόεδροι του εν λόγω Νομικού Προσώπου το επίμαχο διάστημα. O δικηγόρος του, Λεωνίδας Βλάχος, υποστήριξε ότι νομικά δεν υφίσταται κατηγορία αφού ουδείς εκ των κατηγορουμένων υπήρξε εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου όπως ισχυρίζεται ο μηνυτής.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους του δύο πρώην προέδρους του πνευματικού κέντρου όχι όμως και τον «γαλάζιο» πρώην δήμαρχο. Τέλος όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο η εν λόγω δικαστική απόφαση αναμένεται να «δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις καθώς ο πρώην δήμαρχος είναι και συνεργάτης του υπουργού της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού».




Πηγή

Προκήρυξη θέσεων κάλυψης κενών στο ΕΣΥ και των 18 ανενεργών ΜΕΘ στο Παπανικολάου

 Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας η προκήρυξη θέσεων με στόχο την κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, όπως ζητήθηκε από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και 10 θέσεις ιατρών για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου», οι οποίες αποτελούν δωρεά της Επιτροπής 1821-2021. Το ζήτημα των ΜΕΘ που έμεναν ανενεργές λόγω κυβερνητικής αδράνειας είχε σχολιάσει και η Γιάννα Αγγελοπούλου, λέγοντας: «Σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι».


Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ σε Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 534 θέσεων με στόχο την κάλυψη αναγκών, όπως ζητήθηκε από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και 10 θέσεις ιατρών για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου», οι οποίες αποτελούν δωρεά της Επιτροπής 1821-2021. Τον περασμένο Απρίλιο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πρόσφερε από το οικονομικό της πρόγραμμα το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν 18 νέες σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ στο εν λόγω νοσοκομείο, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή οι κλίνες αυτές  είναι ανενεργές. Μάλιστα, οι ΜΕΘ αυτές εγκαινιάστηκαν μετά βαϊων και κλάδων από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», που αποκάλυψε το θέμα, η Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε πως «σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι», προσθέτοντας πως «2.336.000 ευρώ δώσαμε με χορηγίες, με δωρεές και με τα χρήματα του κόσμου από το νομισματικό μας πρόγραμμα. Περιμέναμε ότι αυτό θα βοηθήσει σε αυτή την συγκυρία. Επιμένουν άνθρωποι να μην εμβολιαστούν όλο το κοινωνικό σύνολο βλέπει θύματα». «Κάνω έκκληση στον νέο υπουργό Υγείας, στον κ. Πλεύρη και φυσικά στον πρωθυπουργό να λύσει αυτό το θέμα. Εμένα και με λυπεί και με σόκαρε. Είναι σαν να δίνεις σε κάποιον κάτι και να το κρατάει κλεισμένο στο ντουλάπι του», σημείωσε. Για το ζήτημα κατέθεσαν ερώτηση 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη, υποστηρίζοντας πως «μέχρι και τον Μάιο, δηλαδή για διάστημα μόλις δύο μηνών, λειτούργησαν μόνον οι εννέα (9) κλίνες. Το υπόλοιπο 50% δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, διευκρινίζει ότι «η διαδικασία πρόσληψης ιατρών είναι απλή. Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τηρεί κατάλογο αιτούντων ιατρών, ο οποίος επικαιροποιείται καθημερινά. Σε αυτό τον κατάλογο, μπορεί να εγγραφεί ανά πάσα στιγμή κάθε ενδιαφερόμενος γιατρός». Όσον αφορά στους επικουρικούς ιατρούς του ΕΚΑΒ, οι αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.



Πηγή

Βασανιστήρια σε πρόσφυγες που επέστρεψαν στη Συρία – «Αξιωματικός με βίασε και είπε “αυτό για να σας καλωσορίσουμε”»

 Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη συριακή κυβέρνηση κατά προσφύγων που επέστρεψαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και οι αυθαίρετων ή παράνομων κρατήσεων. Μάλιστα η ίδια η φυγή τους από τη Συρία ήταν αρκετή για να θέσει τους/τις επαναπατριζόμενους/ες σε κίνδυνο στοχοποίησης από τις αρχές, όπως δήλωσε ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. «Δεν ξέρω πόσο χρόνο πέρασα να με βασανίζουν σε αυτό το δωμάτιο […] Μερικές φορές, όταν [κάποιος πράκτορας] με χτυπούσε, μετρούσα κάθε χτύπημα. Μερικές φορές έφταναν τα 50 ή τα 60 και λιποθυμούσα. Μια φορά, έφτασαν τα 100». «Μου έκαναν ηλεκτροπληξία ανάμεσα στα μάτια. Ένιωσα ολόκληρο τον εγκέφαλό μου να τρέμει […] Ευχήθηκα να πεθάνω». Μερικές από τις μαρτυρίες.


Υπό κράτηση, εξαφάνιση και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, έθεσαν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας τους Σύριους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έπειτα από αναζήτηση καταφυγίου στο εξωτερικό, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σε νέα της έκθεση με τίτλο «Οδεύεις προς τον θάνατό σου», η οργάνωση τεκμηρίωσε έναν κατάλογο φρικτών παραβιάσεων που διέπραξαν αξιωματικοί της Συρίας κατά 66 επαναπατριζόμενων, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών. Μεταξύ αυτών των παραβιάσεων, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 5 περιπτώσεις κατά τις οποίες κρατούμενοι πέθαναν υπό κράτηση μετά την επιστροφή τους στη Συρία, ενώ η τύχη 17 ατόμων που υπέστησαν εξαναγκαστική εξαφάνιση παραμένει άγνωστη.

«Οι στρατιωτικές εχθροπραξίες μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά η τάση της συριακής κυβέρνησης για άγριες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων όχι. Τα βασανιστήρια, οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και οι αυθαίρετες ή παράνομες κρατήσεις, που ανάγκασαν πολλούς Σύριους να ζητήσουν άσυλο στο εξωτερικό, σήμερα είναι τόσο έντονα όσο ποτέ στη Συρία. Επιπλέον, το ίδιο το γεγονός της φυγής από τη Συρία είναι αρκετό για να θέσει τους/τις επαναπατριζόμενους/ες σε κίνδυνο στοχοποίησης από τις αρχές», δήλωσε η Marie Forestier, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών.

Με βάση τα ευρήματα της έκθεσής της, η Διεθνής Αμνηστία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα τμήμα της Συρίας δεν είναι ασφαλές για επαναπατριζόμενους/ες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να υποστούν διωγμό κατά την επιστροφή τους, λόγω των αντιλήψεων σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις ή απλώς ως τιμωρία για τη φυγή τους από τη χώρα. «Η κυβέρνηση Assad προσπάθησε να απεικονίσει τη Συρία ως χώρα σε ανάκαμψη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συριακές αρχές εξακολουθούν να διαπράττουν εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν αποτέλεσμα εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια στο εξωτερικό», δήλωσε η Marie Forestier.

«Καλούμε τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των επαναπατριζόμενων και να τερματίσουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων εναντίον τους, καθώς και να διασφαλίσουν τον σεβασμό, την προστασία και την εκπλήρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων στη Συρία. Οι χώρες που φιλοξενούν Σύριους/ες πρόσφυγες πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν καταφύγιο και να εξασφαλίζουν συνεχή προστασία από τις θηριωδίες της συριακής κυβέρνησης» σημείωσε η ερευνήτρια.

«Είχα εφιάλτες, ψευδαισθήσεις, μιλούσα στον ύπνο μου»

Οι αρχές στοχοποιούν τους επαναπατριζόμενους στη Συρία, κατηγορώντας όσους εγκατέλειψαν τη χώρα για προδοσία ή για υποστήριξη της «τρομοκρατίας». Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε 24 περιπτώσεις όπου άντρες, γυναίκες και παιδιά στοχοποιήθηκαν βιώνοντας κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βιασμών ή άλλων μορφών σεξουαλικής βίας, αυθαίρετων ή παράνομων κρατήσεων, βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης.

Για παράδειγμα, τα μέλη της ασφάλειας συνέλαβαν τον Karim* (μη πραγματικό όνομα, για την ασφάλεια του ατόμου) τέσσερις ημέρες μετά την επιστροφή του από τον Λίβανο στο χωριό του στην επαρχία Χομς. Ο Karim μίλησε για την ανάκριση κατά τη διάρκειας εξίμιση μηνών κράτησής του: «[Ένας αξιωματικός] είπε: “Ήρθατε για να καταστρέψετε τη χώρα και να ολοκληρώσετε αυτό που ξεκινήσατε πριν φύγετε”. Είπα ότι έρχομαι στην πατρίδα μου, στο χωριό μου […] Αυτοί [αξιωματούχοι ασφαλείας] μου είπαν ότι είμαι τρομοκράτης επειδή προέρχομαι από [ένα διάσημο χωριό που στηρίζει την αντιπολίτευση]».

Ο Karim είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης: «Αφού αφέθηκα ελεύθερος, για πέντε μήνες δεν μπορούσα να δω κανέναν από όσους/ες με επισκέφτηκαν. Φοβήθηκα πολύ για να μιλήσω σε οποιονδήποτε. Είχα εφιάλτες, ψευδαισθήσεις. Μιλούσα κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Συνήθιζα να ξυπνάω κλαίγοντας και φοβισμένος. Είμαι ανάπηρος επειδή τα νεύρα του δεξιού χεριού μου έχουν καταστραφεί λόγω [βασανιστηρίων]. Μερικοί από τους δίσκους της πλάτης μου είναι επίσης κατεστραμμένοι».

Τη βίασαν και της είπαν «Αυτό για να σας καλωσορίσουμε»

Οι ποινές για όσους/ες υποπτεύεται η κυβέρνηση είναι βάναυσες. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 14 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 7 υποθέσεων βιασμού σε βάρος πέντε γυναικών, ενός εφήβου κι ενός κοριτσιού πέντε ετών. Η σεξουαλική βία σημειώθηκε στα σημεία συνοριακής διέλευσης ή στα κέντρα κράτησης, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οι μαρτυρίες είναι συνεπείς και τεκμηριώνονουν με στιβαρότητα μοτίβα σεξουαλικής βίας και βιασμού που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων και κρατουμένων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Όταν η Noor* επέστρεψε από τον Λίβανο, τη σταμάτησε στα σύνορα ένας αξιωματικός ασφαλείας, ο οποίος της είπε: «Γιατί έφυγες από τη Συρία; Επειδή δεν σου αρέσει ο Bashar al-Assad και η Συρία; Είστε τρομοκράτες…» Ο αστυνομικός στη συνέχεια βίασε τη Noor και την πεντάχρονη κόρη της σε ένα μικρό δωμάτιο που χρησιμοποιείται για ανακρίσεις στο συνοριακό πέρασμα.

Η Yasmin* επέστρεψε από τον Λίβανο με τον έφηβο γιο της και την τρίχρονη κόρη της. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς συνέλαβαν αμέσως στα σύνορα και κατηγόρησαν τη Yasmin για κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρα. Η Yasmin και τα παιδιά της μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, όπου κρατήθηκαν για 29 ώρες. Οι αξιωματικοί βίασαν τη Yasmin και μετέφεραν τον γιο της σε άλλο δωμάτιο, όπου τον βίασαν με αντικείμενο. Ο αξιωματικός που βίασε τη Yasmin είπε: «Αυτό για να σας καλωσορίσουμε στη χώρα σας. Εάν ξαναβγείτε από τη Συρία και επιστρέψετε ξανά, θα σας υποδεχτούμε με μεγαλύτερο τρόπο. Προσπαθούμε να ταπεινώσουμε εσένα και τον γιο σου.

«Ευχήθηκα να πεθάνω»

Συνολικά, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 59 περιπτώσεις αντρών, γυναικών και παιδιών που κρατήθηκαν αυθαίρετα μετά την επιστροφή τους στη Συρία, συχνότερα έπειτα από κατηγορίες για «τρομοκρατία». Σε 33 περιπτώσεις, οι επαναπατριζόμενοι/ες υπέστησαν βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης ή της ανάκρισης. Οι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν βασανιστήρια για να εξαναγκάσουν τους/τις κρατούμενους/ες να ομολογήσουν τα φερόμενα εγκλήματα, να τους/τις τιμωρήσουν για φερόμενα εγκλήματα ή για δήθεν αντίθεση στην κυβέρνηση.

Ο Yasin* συνελήφθη σε σημείο ελέγχου αμέσως μετά τη διέλευσή του από τα σύνορα με τον Λίβανο και πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή. Είπε: «Δεν ξέρω πόσο χρόνο πέρασα να με βασανίζουν σε αυτό το δωμάτιο […] Μερικές φορές, όταν [κάποιος πράκτορας] με χτυπούσε, μετρούσα κάθε χτύπημα. Μερικές φορές έφταναν τα 50 ή τα 60 και λιποθυμούσα. Μια φορά, έφτασαν τα 100». Ο Ismael*, ο οποίος κρατήθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία επί τρεισήμισι μήνες, είπε: Μου έκαναν ηλεκτροπληξία ανάμεσα στα μάτια. Ένιωσα ολόκληρο τον εγκέφαλό μου να τρέμει […] Ευχήθηκα να πεθάνω.




Πηγή


Ο Διεθνής αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

 Το τεράστιο κεφάλαιο που ήταν για τη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης και την μεγάλη του προσφορά στα κινήματα διεθνώς τιμούν με άρθρα, πρωτοσέλιδα και αναφορές στον Τύπο τα μέσα σε κάθε άκρη του Κόσμου, από τον Αραβικό Κόσμο ως την Κούβα και από τη Λατινική Αμερική ως την Αυστραλία.


Συνάδελφος από την Υεμένη, συνόψισε – όπως μου το μετέφεραν- με τον καλύτερο τρόπο την διεθνή αντίδραση και το νόημά της: «Είναι με βεβαιότητα ήρωας αυτός που τον θρηνούν και που τιμούν στο θάνατό του άνθρωποι και λαοί πέρα και πάνω από κουλτούρες». Κι ο ήρωας που αποχαιρετά σε σεβασμό και συγκίνηση ο πλανήτης σήμερα, λέγεται Μίκης Θεοδωράκης. 

Δεν ήταν η μόνη φωνή από τον Αραβικό κόσμο που τίμησε τη μνήμη και το έργο του Μίκη. Σε όλο τον αραβικό τύπο τα αφιερώματα ήταν εκτενή και οι αναφορές στην ένταξή του στον Παλαιστινιακό αγώνα παντού παρούσες. Και δεν ήταν μόνο οι εφημερίδες και οι ιστότοποι, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Οι προσωπικές ανακοινώσεις, οι αναφορές και τα μηνύματα ήταν τόσα, που μόνον με όσα γράφτηκαν κι ακούστηκαν στην Ελλάδα μπορούν να συγκριθούν. «Σήμερα, ο Κόσμος έχασε έναν Έλληνα Μουσικό, που δεν ήταν διάσημος μόνον για τις συνθέσεις του για ταινίες σαν το Ζορμπά και το Ζ, αλλά και ως συν-συνθετης του Παλαιστινιακού Εθνικού Ύμνου και γιατί φορούσε την παλαιστινιακή καφίγια σε πολλά κονσερτα και δημόσιες εμφανίσεις … Η υποστήριξή του στα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού είναι μνημειώδης», έγραψε ο «Νέστορας» του παναραβικού κινήματος, Μααν Μπασούρ.

To Αλ Τζαζίρα αποχαιρετά «τον μουσικό γίγαντα, τον πολιτικό και τον ακτιβιστή» και στέκεται στους αποχαιρετισμούς από ηγετικές φυσιογνωμίες των λαών που υπέστησαν χούντες αλλά και Τούρκων πολιτικών που στάθηκαν στην συνεισφορά του στην ελληνοτουρκική φιλία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ο χιλιανός πρέσβυς στην Αθήνα, που επισκέφτηκε την οικία της οικογένειας για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για όσα ο Θεοδωράκης έκανε για τη Χική τα χρόνια της δικτατορίας Πινοτσέτ, αλλά και ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, που χαιρέτησε το ρόλο του Μίκη στο πλησίασμα των δύο λαών.

 

Ειδική μνεία γίνεται σε όλα τα τουρκικά μέσα στη σχέση του και τις δηλώσεις του Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, του μεγάλου Τούρκου συνθέτη που μαζί με το Μίκη ίδρυσαν τον σύνδεσμο ΕλληνοΤουρκικής Φιλίας, κάτι που αποφάσισαν «ένα βράδυ πίνοντας ρακί». «Είναι αβάσταχτος ο πόνος», ήταν η πρώτη δήλωση του Λιβανελί.

«Η μουσική ως έμβλημα της αντίστασης» είναι ο υπότιτλος της είδησης του θανάτου του στην αργεντίνικη Pagina12, ενώ η λατινοαμερικάνικη υπηρεσία του BBC στέκεται στη «μεγάλη του φιλία με τον Πάμπλο Νερούδα» και καταγράφει τη δήλωση του βιογράφου του Νερούδα ότι αυτό που τους έδεσε ήταν «ο αγώνας για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη». «Ο Νερούδα λάτρευε τη μουσική του Έλληνα και του ζήτησε να μελοποιήσει και άλλα ποιήματά του, όπως το Στον Εμιλιάνο Ζαπάτα…». O χιλιανικος Τύπος, ακόμη και ο συντηρητικός, του επιφυλάσσει ύμνους για την προσφορά του στη χώρα.

Μια ολόκληρη σελίδα του επεφύλαξε η κουβανική Γκρανμά, στον «Έλληνα, το μεγάλο φίλο» της Κούβας. Και ο ηγέτης της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, τον αποχαιρέτησε στο επίσημο μήνυμά του ως φίλο της Κούβας, ως «προσωπικό φίλο του Φιντέλ και του Τσε» και «υπερασπιστή όλων των επαναστατικών υποθέσεων του πλανήτη». Στο τουίτερ έγραψε πως «έβαλε να ακούσει το Κάντο Χενεράλ», στη μνήμη αυτού για τον οποίο «όλος ο κόσμος ακολουθεί το θρήνο της Ελλάδας.. Τον θρηνεί και η Κούβα που ήταν δίπλα της στρατευμένος αλληλέγγυος».

Με δικό του άρθρο τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Χάινς Μπίερμπαουμ, που τον χαρακτηρίζει «σύμβολο του αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη αλλά και ζωντανή υπενθύμιση της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την απελπισία». Ανάλογα άρθρα τιμής εμφανίστηκαν σε σχεδόν όλα τα αριστερά μέσα του πλανήτη ενώ εκτενέστατα ήταν τα αφιερώματα σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο, με τo ιταλικό πρακτορείο Ansa να τον χαρακτηρίζει τον πιο διάσημο έλληνα συνθέτη στην ιστορία, και την γερμανική  Die Zeit να τον χαρακτηρίζει, «έναν Έλληνα ήρωα».

Ειδική μνεία πρέπει στα μεγάλα αφιερώματα με τα οποία τον αποχαιρετούν και οι Ιρλανδικές εφημερίδες, με τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Μάικλ Χίγγινς, στο μήνυμά του, να θυμίζει και το Γελαστό Παιδί, ένα τραγούδι- σύνδεσμο μεταξύ των δύο λαών μας και των αγώνων τους.

Είναι βέβαιο πως ο ίδιος θα έφερε ως παράσημο τον τίτλο των Τάιμς της Νέας Υόρκης: «Συνθέτης και Μαρξιστής αντάρτης», Composer and Marxist Rebel. Ότι κι αν σημαίνει για τις ΗΠΑ αυτό, για εκείνον και την πλειονότητα του πλανήτη είναι φράση – έπαινος και ενδεικτική της επιρροής του στο παγκόσμιο κίνημα. Άνθρωποι σε κάθε άκρη του πλανήτη, προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, μέσα ενημέρωσης και σοσιαλιστές ηγέτες, έκλιναν το γόνυ μπροστά στον τεράστιο Έλληνα που έφυγε πλήρης ημερών, το Μίκη Θεοδωράκη. 

Για τη Βρετανική Γκάρντιαν, που τον αποχαιρετά με ένα ευμεγέθες αφιέρωμα και επιλέγει φωτογραφία του από την εποχή των αντιμνημονιακών του ομιλιών, «θα τον θυμούνται κυρίως για τη μουσική του Ζορμπά και την ανυπακοή του στη χούντα».

Η καλιφορνέζικη Fresno Bee επιλέγει φωτογραφία του 2011, με τον Μίκη στις διαδηλώσεις κατά των μνημονίων και σημειώνει πως «η μουσική του και μια ζωή πολιτικής ανυπακοής κέρδισαν τον διεθνή έπαινο και ενέπνευσαν εκατομμύρια στην πατρίδα του». 

Σε άλλη γραμμή, μετα από ένα εκτενές βιογραφικό το αμερικάνικο NPR τον χαρακτηρίζει «αντισημίτη» και «υποστηρικτή του Στάλιν» δίνοντας συνδέσμους σε δύο άρθρα, ένα των Τάιμς του Λος Άντζελες και ένα στα ΝΕΑ, ελληνικά.

Φωτογραφικό αφιέρωμα στις συγκινητικές εκδηλώσεις των συνελλήνων του επιλέγει να κάνει το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά,

Το The Conversation στέκεται στην παρουσία του στην Αυστραλία, αναφέρεται στη μουσική του Ζορμπά, τονίζοντας ότι είναι «από τις πιο αναγνωρίσιμες μουσικές όλου του 20ου αιώνα» αλλά και «αναπόσπαστο μέρος της ελληνοαυστραλιανής ταυτότητας» καθώς, για τους ελληνοαυστραλούς «τρίτης και τέταρτης γενιάς, που δεν γνωρίζουν ελληνικά, το να μάθουν να χορεύουν το Ζορμπά είναι μέρος της αποδοχής της ρίζας τους». Επαναφέρει, επίσης, το θρυλικό βίντεο των Αυστραλών Ιθαγενών, που χόρεψαν με τον δικό τους τρόπο το Ζορμπά – ένα ευχαριστήριο σε μια ελληνίδα που φρόντισε κάποιους από αυτούς.

 






Πηγή

«Φοιτητές, μαθητές, γονείς ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που πετάει 40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων»

 Κινητοποίηση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα μεταξύ άλλων διεκδικεί την άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία, 15 μαθητές ανά τάξη, αυξημένο προσωπικό καθαριότητας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, ναι στον εμβολιασμό - όχι στον εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων, να γίνει δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών με βάση τα κενά και να καταργηθεί η ΕΒΕ.


Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Παιδείας με βασικά αιτήματα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. «Φοιτητές, μαθητές, γονείς παλεύουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που πετάει 40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων! Όλοι εκεί» ανέφεραν στο κάλεσμά τους. «Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν.

George Vitsaras / SOOC

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί την άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία, κατάλληλες αίθουσες, 15 μαθητές ανά τάξη, αυξημένο προσωπικό καθαριότητας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για εκπαιδευτικούς μαθητές, ναι στον εμβολιασμό – όχι στον εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων, να γίνει δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών με βάση τα πραγματικά κενά και ανάγκες, να μην εφαρμοστεί ο «κόφτης» στην Παράλληλη Στήριξη. Επίσης ζητούν σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυναν η πανδημία και η τηλεκπαίδευση, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

 

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων. Ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαδηλώνουν και φοιτητικοί σύλλογοι. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει μέχρι χτες οι σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Μηχανολόγων – Μηχανικών ΕΜΠΕ και Ναυπηγών ΕΜΠ, Πληροφορικής, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Παντείου, ΑΣΚΤ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ.



Πηγή

Έξι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ

 Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους που κατάφεραν να αποδράσουν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ νωρίς τη Δευτέρα. Οι κρατούμενοι διέφυγαν από τις φυλακές Γκιλμπόα, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι μία από τις καλύτερα φρουρούμενες σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.


Όπως μεταφέρει ο 902.gr, αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνδρες, οι οποίοι πιθανότατα μοιράζονταν το ίδιο κελί, διέφυγαν μέσω μίας σήραγγας κάτω από μια τουαλέτα στο κελί, που είχε σκαφτεί από έξω.

Πηγή: twitter.com / @ qudsn

Πηγή: twitter.com / @ qudsn

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές αρχές ανακάλυψαν την απόδραση των κρατουμένων περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα.

Οι δραπέτες είναι ο 46χρονος Ζακαρίγιε Ζουμπέιντι, πρώην ηγέτης του κόμματος Φατάχ στην πόλη Τζένιν της Δυτικής Όχθης, καθώς και πέντε μέλη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών κατά την παλαιστινιακή Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων, περιέγραψε την απόδραση ως νίκη ενάντια στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, ενώ η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας χαρακτήρισε τη διαφυγή «πραγματική ήττα» για το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε δήλωσή του χαρακτήρισε την απόδραση «σοβαρό περιστατικό» και είπε ότι λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα.

Το Ισραήλ κρατά περίπου 4.750 Παλαιστίνιους σε δεκάδες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 42 γυναικών, 200 παιδιών και 550 κρατουμένων, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων κρατουμένων Addameer.

Αν και σπάνιο, δεν ήταν η πρώτη απόδραση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Το 1995, τρεις Παλαιστίνιοι απέδρασαν από τις εγκαταστάσεις της Κφαρ Γιονά και το 2014, στις φυλακές Σατά, σημειώθηκε απόπειρα διαφυγής παρόμοια με τη σημερινή.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ