Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αϊτή: Στους 1.941 θανάτους ανήλθε ο απολογισμός από τον σεισμό – Πλημμύρες σαρώνουν

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός του σεισμού 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το Σάββατο τη νοτιοδυτικής Αϊτή έγινε ακόμη βαρύτερος , φθάνοντας τους 1.941 νεκρούς,νεκρούς και τους 6.900 και πλέον τραυματίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας της Καραϊβικής.

Οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σήμερα διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό επιζώντων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που έμειναν άστεγοι ή χωρίς τροφή και νερό.

Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Τουλάχιστον 37.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Νεογέννητα μεταφέρθηκαν εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν φόβοι πως το κτίριο δεν είναι ασφαλές.

Παιδίατρος που εργάζεται εθελοντικά στην αυτοσχέδια πτέρυγα που στήθηκε στο νοσοκομείο για τα νεογέννητα από το Σάββατο είπε πως τα αντιβιοτικά και τα αναισθητικά τέλειωσαν.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες βοήθειας και περίθαλψης σπεύδουν για να προλάβουν την τροπική καταιγίδα Γκρέις. Σύμφωνα με αμερικανούς μετεωρολόγους, προβλεπόταν βροχόπτωση ως και 38 εκατοστών χθες και σήμερα.

Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους δρόμους κινδυνεύουν όχι μόνο λόγω της κακοκαιρίας αλλά και ασθένειες τη μετάδοση των οποίων διευκολύνει το νερό, όπως η χολέρα.



Πηγή

Μονάχα τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν γίνει πάνω από 550 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

 Το λιγότερο ανησυχητικά είναι τα νούμερα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα αναφερόμενα στις αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου οι Υπηρεσίες διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες σε όλη την επικράτεια.


«Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Επιπλέον, σημειώνει πως «η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών στην Ευρώπη μετά την άρση του lockdown, ενώ τα lockdown κατέστησαν την καταγγελία της ενδοοκογενειακής βίας ακόμη πιο δύσκολη, με τα θύματα να αναγκάζονται να ζήσουν με τους κακοποιητές τους.

«Όταν οι γυναίκες ξαναβρίσκουν την ελευθερία τους, οι κακοποιητές αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και αντιδρούν πιο βίαια, η έξαρση των γυναικοκτονιών τους τελευταίους μήνες το αποδεικνύει», εξηγεί η Βικτόρια Ροσέλ, επικεφαλής της επιτροπής της ισπανικής κυβέρνησης κατά της έμφυλης βίας και τονίζει: «Όταν ξεπεράσαμε τους περιορισμούς, αποκαλύφθηκε μια άλλη πανδημία: η πανδημία της έμφυλης βίας που κρυβόταν από κάτω».




Πηγή

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 45χρονου άνδρα στον Μυλοπόταμο

 Σύνταξη: Κατερίνα Πολύζου

Με τη συνδρομή κατοίκων και εθελοντών συνεχίστηκαν την Τρίτη οι έρευνες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα ώστε να βρεθεί ο 45χρονος Γιάννης Κασωτάκης από το χωριό Βενί του Δήμου Μυλοποτάμου.

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας αγνοείται από τις 13 Αυγούστου και οι οικείοι του δήλωσαν χθες την εξαφάνισή του. Έρευνες είχαν ξεκινήσει άμεσα από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σταθμού Γαράζου Μυλοποτάμου.

Σχετική ανακοίνωση για την εξαφάνιση του 45χρονου έχει εκδώσει το Missing Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού. Στις έρευνες συμμετέχει η ΕΛ.ΑΣ, ειδικά εκπαιδευμένος στις αναζητήσεις σκύλος και η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ με drone της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ ΜΠΕ από το συντονιστικό της Περιφερειακής Διοίκησης της Π.Υ. Κρήτης «…οι έρευνες έχουν επεκταθεί και πέρα από την ευρύτερη περιοχή του χωριού καταγωγής και κατοικίας του 45χρονου, το Βενί, αλλά μέχρι και αυτήν την ώρα όλες οι προσπάθειες εντοπισμού του έχουν αποβεί άκαρπες».



Πηγή

ΥΠΕΞ: Μεταφέρθηκε Έλληνας πολίτης από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

O Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Αυτή τη στιγμή στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Εντοπίστηκε καλλιέργεια 76 δενδρυλλίων κάνναβης στο Ρέθυμνο

 Σύνταξη: Κατερίνα Πολύζου

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 76 δενδρύλλια.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου, μία φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενη από 76 δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως ένα μέτρο, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.



Πηγή

Ε.Κ. Σάμου: Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους

 Σύνταξη: Χάρης Ζαβουδάκης

Στην συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης προχωρά το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης που αυτή την στιγμή έχουν ανάγκη οι πληγέντες των τεράστιων καταστροφών που βιώνει η χώρα.

 

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σωματεία, συλλόγους και φορείς να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, με σημεία συγκέντρωσης στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο Σάμου, Σμύρνης 2 – τηλ 2273027561 και 6986293958 και ώρες 10.00-15.00) αλλά και στο Καρλόβασι (Παράρτημα Εργατικού Κέντρου, Γοργύρας, τηλ 6945342108 – 6972764106 και ώρες κατόπιν συνεννόησης) μέχρι και την Τρίτη 24/08.

Τα είδη που αναζητούνται είναι, ζάχαρη, ρύζι, ζυμαρικά, φακές, φασόλια, ρεβίθια, αλεύρι, κράκερς, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κρουασάν, κονσέρβες, αντισηπτικά, μωρομάντηλα, χαρτικά, είδη καθαριότητας (υγρά μαντηλάκια, μάσκες), βρεφικά είδη (πάνες, γάλα κλπ).

Σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΣ αναφέρεται και στην συμπλήρωση του ενός μήνα από την πυρκαγιά στο νησί επισημαίνοντας την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, τα κενά τόσο σε πυροσβεστικά μέσα (υποστελεχωμένες υπηρεσίες της πυροσβεστικής, ελλιπή μέσα κατάσβεσης κλπ) όσο και σε μέτρα πρόληψης της φωτιάς. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «ενώ τα Δασαρχεία όλης της χώρας ζητούσαν φέτος για αντιπυρική θωράκιση 17.7 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1.7 εκατομμύρια ευρώ και την προηγούμενη χρονιά μόλις 4.5 εκατομμύρια”.

“Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη είτε μαύρη είτε πράσινη είναι η κύρια υπεύθυνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος αφού στις «στάχτες» του πλουτίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου.


Πηγή

Σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση 13 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Folli-Follie

 Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Folli-Follie. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ. Αντίθετα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί 16 κατηγορούμενοι


Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να βρεθούν 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Folli-Follie μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου, και ο γιος τους, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της Folli-Follie, παραπέμπεται σε δίκη και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αντίθετα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί 16 κατηγορούμενοι, ενώ για δύο αρχικώς εμπλεκόμενους η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Κατά τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση – ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ακόμη, ψευδώς παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές και με ανύπαρκτες εταιρείες. Ακολούθως, τις παραποιημένες αυτές οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο-ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Οι δικαστές με το βούλευμά τους αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για ένα ακόμη εξάμηνο.




Πηγή

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει η πανδημία: Περισσότερα από 4.000 τα νέα κρούσματα, νέα αύξηση διασωληνώσεων

 Όλο και πιο ανησυχητική είναι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και τον δείκτη της θετικότητας να αυξάνεται συνεχώς. Στους 285 βρίσκονται οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 4.206 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον δείκτη θετικότητας επί των διενεργηθέντων τεστ(PCR: 19.904, RAPID: 86.235) να βρίσκεται στο 3,96%.


Για ακόμα μια μέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών στη χώρα μας αυξάνεται, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000.

Μετά τη χθεσινή ημέρα, είναι η δεύτερη φορά μετά από σχεδόν δύο μήνες που ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 250. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, 285 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι, αριθμός αυξημένος κατά 8 από χθες.

Οι νέες απώλειες που καταγράφηκαν είναι 16, με το σύνολο των απωλειών από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας να βρίσκεται στις 13.253. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, εξίσου ανησυχητική είναι και εικόνα που προκύπτει από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μετά τη διενέργεια 106.139 τεστ (PCR: 19.904, RAPID: 86.235), προέκυψαν 4.206 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 206 από χθες. Έτσι, ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον στο 3,96%.




Πηγή

Διοικητής ΠΑΓΝΗ: Ανεμβολίαστοι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

 Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες ανέδειξε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου(ΠΑΓΝΗ), Γιώργος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή όσοι νοσηκεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι όλοι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα τη νοσηλεία μίας ηλικιωμένης 101 έτους, η οποία είναι πλήρως εμβολιασμένη και έχει μια πολύ ελαφρά νόσηση.


Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού όσων πολιτών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, επισημαίνοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ.

«Στο ΠΑΓΝΗ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με λοίμωξη covid-19 συνολικά 46 άτομα, 31 στην κλινική του κορονοϊού και 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυστυχώς όλοι είναι ανεμβολίαστοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην κλινική του κορονοιού υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, συνήθως είναι ηλικιωμένοι, και αυτοί έχουν νόσο πολύ ελαφριά» δήλωσε,  δίνοντας ως παράδειγμα τη νοσηλεία μίας ηλικιωμένης 101 έτους, η οποία είναι πλήρως εμβολιασμένη και έχει μια πολύ ελαφρά νόσηση.

«Πρέπει όλοι μας να πάμε να εμβολιαστούμε, όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμένοι νοσούν πολύ ελαφρά ακόμη κι αν κολλήσουν. «Είναι αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμένος ακόμη κι αν έρθει σε επαφή με τον ιό η κλινική εικόνα είναι πάρα πολύ ελαφριά» δήλωσε ακόμα.





Πηγή

Αναποτελεσματικότητα ακόμα και στις απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες πίσω από τη μη συμβολή του Beriev στις χθεσινές πυρκαγιές;

 Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται για τη μη συμβολή του Beriev στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων χθες, σε Κερατέα και Βίλια. Η σημαντική καθυστέρηση επέκτασης της σύμβασης από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το ρωσικό αεροσκάφος φέρεται να είναι ο λόγος που συντέλεσε στο να μη συνδράμει το θηριώδες ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο στα πύρινα μέτωπα.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» η σημαντική καθυστέρηση επέκτασης της σύμβασης με το ρωσικό αεροσκάφος είναι ο λόγος που συντέλεσε στο να μη συνδράμει το Beriev στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων χθες, σε Κερατέα και Βίλια.

Κατά το ρεπορτάζ, το θηριώδες ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο, είχε εξαντλήσει εδώ και, σχεδόν, δέκα ημέρες τις ώρες πτήσεις που είχαν συμφωνηθεί με τους Ρώσους κατά τη σύμβαση ενοικίασης και απαιτείτο η επέκτασή της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους Ρώσους, επέδειξε σημαντική καθυστέρηση στο να προχωρήσει η επέκταση της σύμβασης.

Ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης με δήλωσή του καλεί την κυβέρνηση να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Beriev.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως εγείρονται, πολλά θέματα πολιτικής ευθύνης και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους αν οι απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω τα ελάχιστα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

Αναλυτικά η δήλωσή του: 

«Οι σημερινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο avgi.gr για τους γραφειοκρατικούς λόγους που δεν επέτρεψαν χθες να επιχειρήσει το ρωσικό αεροπλάνο Beriev, στην πυρκαγιά στα Βίλια και την Λαυρεωτική, δικαιολογούν απόλυτα τη σιγή ιχθύος στα ερωτήματα που θέσαμε δημόσια.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου συνεχίζει η πυρκαγιά να καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους σε μη κατοικημένες περιοχές, η συνδρομή του ρωσικού αεροπλάνου την πρώτη ημέρα θα ήταν καταλυτική.

Εγείρονται, λοιπόν, πολλά θέματα πολιτικής ευθύνης και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους αν οι απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω τα ελάχιστα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Βeriev και γιατί καθυστέρησαν να συνδράμουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις για το πότε ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναγκαιότητα επέκτασης της σύμβασης, πότε και αν ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες του και η νομική του υπηρεσία, πότε και αν υπογράφηκε επέκταση της σύμβασης.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε.

Η έκταση των καταστροφών και οι επιπτώσεις στην ζωή των συμπολιτών μας, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία δεν επιτρέπουν τη συνέχιση κυβερνητικών προπαγανδιστικών τακτικών και αποπροσανατολιστικών απαντήσεων.

Είναι χρέος κάθε κυβέρνησης και επομένως και της κυβέρνησης του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα».




Πηγή

Ελεύθερος έπειτα από αυτόφωρο ο δήμαρχος Μυκόνου – Μηνύθηκε από επιχειρηματία επειδή κατεδάφισε κατασκευή σε παραλία

 Με εντολή του εισαγγελέα Σύρου, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, που είχε συλληφθεί νωρίτερα με την αυτόφωρη διαδικασία έξω από το δημαρχείο του νησιού, αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν σχετικών διευκρινίσεων που δόθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην περιοχή Καλό Λιβάδι.


Κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Σύρου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς που είχε συλληφθεί νωρίτερα με την αυτόφωρη διαδικασία έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου, αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με το τοπικό MykonosVoice o δήμαρχος είχε στην κατοχή του όλα τα νόμιμα έγγραφα αλλά και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που τον δικαίωναν απέναντι στη μήνυση που κατέθεσε επιχειρηματίας της περιοχής εις βάρος του.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονταν σε αναβρασμό καθώς καθώς ο επιχειρηματίας αφού νοίκιασε από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) περιοχή η οποία χρησιμοποιούνταν ως δημόσιο πάρκινγκ στο Καλό Λιβάδι, προχώρησε σε εργασίες και έκλεισε ένα κομμάτι τις παραλίας.

Η Δημοτική Αρχή με απόφαση της έκρινε τις παρεμβάσεις του επιχειρηματία αυθαίρετες και κάλεσε τον επιχειρηματία να σταματήσει τις εργασίες και να επαναφέρει την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση εντός πέντε ημερών. Για την υπόθεση κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Μετά την παρέλευση της διορίας, ο Δήμος Μυκόνου, τα ξημερώματα της Τρίτης, με τη χρήση μπουλντόζας καθάρισε το χώρο από τα μπετά. Λίγες ώρες αργότερα ο επιχειρηματίας άσκησε μήνυση στον δήμαρχο Μυκόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το news247.gr, η ΕΤΑΔ που νοίκιασε το οικόπεδο, δεν έδωσε έγκριση για τις κατασκευές και έχει ζητήσει να επανέλθει ο χώρος στην αρχική του κατάσταση, ώστε να μην ανακληθεί η μίσθωση.




Πηγή

Open: Καλωσορίζουμε την Π. Τσαπανίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το OPEN καλωσορίζει στην τηλεοπτική του οικογένεια την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της παρουσιάστριας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

 

Η μακρά και επιτυχημένη πορεία της στη δημοσιογραφία και τις τηλεοπτικές παραγωγές αποτελούν εγγύηση για την περαιτέρω ενίσχυση του ενημερωτικού τομέα του Ανοικτού Καναλιού.

 

Από το μάχιμο ελεύθερο ρεπορτάζ, τις έρευνες και τις ανταποκρίσεις στα πολεμικά μέτωπα, έως τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, η Πόπη Τσαπανίδου έχει δώσει πάντα στίγμα εγκυρότητας, ήθους, ποιότητας και ανθρωπιάς.




Πηγή

Κερατέα: Οικολογική καταστροφή — Χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους (video)

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Στην Κερατέα, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Μαρκάτι μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες τέθηκε υπό έλεγχο. Το εφιαλτικό σενάριο εξάπλωσης της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε, όμως οι κάτοικοι έζησαν τον τρόμο βλέποντας τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

 

Περιουσίες κινδύνεψαν να χαθούν. Η φωτιά στους οικισμούς Αγ. Κωνσταντίνο και Μαρκάτι Κερατέας πέρασε από τις αυλές των σπιτιών. Στον οικισμό Συντερίνα οι φλόγες εισέβαλλαν και σε σπίτια.

Κάποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκινητικό είναι το βίντεο που δείχνει  άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ να παίρνουν αγκαλιά μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ήταν ανήμπορη να περπατήσει, και να την οδηγούν σε ασφαλές σημείο.

Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Η εικόνα από το καμένο δάσος αποκαρδιωτική.

Όλο το βράδυ επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ο στρατός , εθελοντές, προσπάθησαν και κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά και απετράπη η επέκτασή της στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Ο φόβος όλων είναι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Από νωρίς το πρωί εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, σβήνουν μικροεστίες, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και υδροφόρες παραμένουν σε επιφυλακή.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Ελίνα Κολύβα



Πηγή

«Δεσμεύσεις» από τους Ταλιμπάν ενώ συνεχίζεται το δράμα των αμάχων (video)

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, προειδοποιούν Γερμανία και Γαλλία την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι η κατάσταση εξομαλύνεται ανακοινώνονοντας μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν γραμμή επικοινωνίας για να διευκολύνουν την κατάσταση.  Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Ευρώπη που σε συνεχή επικοινωνία με την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επιχειρεί να αποτρέψει νέα προσφυγική κρίση. Η Αθήνα διαμηνύει στην Τουρκία να μην επιχειρήσει εργαλειοποίηση ενδεχόμενου μεταναστευτικού κύματος.

Εικόνα που σήμανε συναγερμό για επερχόμενη προσφυγική κρίση είναι οι 640 «στοιβαγμένοι» σε αμερικανικό αεροσκάφος που αναχώρησε από την Καμπούλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε καμία επαφή με ξένους ηγέτες σχετικά με το Αφγανιστάν, μετά την πτώση της Καμπούλ, είπε ο σύμβουλός του εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, επισημαίνοντας πως οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν ασφαλές πέρασμα για τους πολίτες προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ μπορεί να διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ταλιμπάν σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε επίσης ο Λευκός Οίκος.

Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε με μονάχα 7 Αφγανούς υπηκόους και ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών Αφγανοί, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Το βασικό πρόβλημα στην επιχείρηση απομάκρυνσης από την Καμπούλ είναι να φθάσει κανείς στο αεροδρόμιο, επισημαίνει και η γαλλική κυβέρνηση.

Πρόσφυγες στοιβαγμένοι και περιχαρείς Ταλιμπάν στo λούνα παρκ – Οι δύο συγκλονιστικές όψεις του αφγανικού δράματος

Οι Ταλιμπάν πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχούν. Στα βίντεο που δίνουν στη δημοσιότητα απολαμβάνουν τις χαρές της δυτικού τρόπου ζωής. Παίζουν με τα συγκρουόμενα σε λούνα παρκ, ανεβαίνουν στα αλογάκια του καρουζέλ, ενώ γυμνάζονται ακόμη και σε γυμναστήριο.

H πρώτη συν/ξη Τύπου των Ταλιμπάν: Κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν κινδυνεύει

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε η πρώτη συνέντευξη τύπου των Ταλιμπάν μετά την ανακατάληψη του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος τους δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου και δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των ξένων αποστολών αλλά και παροχή αμνηστίας σε όλους όσους συνεργάστηκαν με τις διεθνείς δυνάμεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν πράξεις από τους Ταλιμπάν, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ απαντώντας στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν στη συνέντευξη Τύπου.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ναι σε διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώριση των Ταλιμπάν

Στη σημερινή έκτακτη βιντεοδιάσκεψή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν μια πρώτη αποτίμηση.

«Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Επισημαίνει παράλληλα ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών».

Γ.Γ ΝΑΤΟ: «Όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι είχε έρθει η ώρα για να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν ρίσκα.»

Ευθυγραμμισμένος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έριξε ευθύνες στην αφγανική κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ήταν κοινή απόφαση.

Αμηχανία πάντως προκάλεσε ακόμα και στον Στόλτενμπεργκ η παρέμβαση της Αφγανής δημοσιογράφου, Λαϊλούμα Σαντίντ, που έκανε  δραματική έκκληση με δάκρυα στα μάτια, «να μην αναγνωρίσει η Δύση το Ισλαμικό εμιράτο των Ταλιμπάν, χωρίς όρους».

Μέρκελ:  «Ασφάλεια για τους πρόσφυγες στη γειτονιά του Αφγανιστάν»

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί που θα υποστούν τις συνέπειες της τρέχουσας κατάσταση», τονίζει στο ίδιο μήκος κύματος ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τουρκία -Κίνα -Ρωσία: Έτοιμοι για την επόμενη μέρα και το κενό που αφήνει η Δύση

«Βλέπουμε ενθαρρυντικά μηνύματα από τους Ταλιμπάν, που διακηρύσσουν την επιθυμία τους για μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουν πλέον τον ντε φάκτο έλεγχο της χώρας. Συνεχίζουμε τον διάλογο με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν και με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Ταλιμπάν καλούν Τουρκία:

«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη ισλαμική χώρα, είναι πολύ ωραία να βλέπεις μια αδερφική χώρα να είναι μαζί μας, θέλουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία.», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Η Κίνα από την πλευρά της που μοιράζεται σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν καλεί τους Ταλιμπάν να φτιάξουν σταθερή κυβέρνηση και τους Αμερικανούς να μην επεμβαίνουν με προσχήματα σε άλλες χώρες.

Αθήνα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- Μήνυμα στην Τουρκία

Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός των πολιτών της ΕΕ και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την πρόθεσή του να βοηθήσουν Αφγανούς πολίτες που είχαν εργασθεί ως διερμηνείς με τις Ελληνικές δυνάμεις. Τόνισε επίσης, ότι «θα πρέπει να τηρηθεί ενιαία και συντονισμένη στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης από τις χώρες της ΕΕ, ενώ Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού».

«Eμείς δε θέλουμε και δε μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη, για τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπορεί να προσπαθήσουν να θελήσουν να έρθουν στην Ε.Ε. Και γι΄ αυτό η λύση πρέπει να είναι κοινή, μία ευρωπαϊκή λύση», τόνισε και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ήδη  ο  Α. Στεφανής περιόδευσε στον Έβρο, και σε ακριτικά νησιά προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητα των ΕΝ. Δυνάμεων, ενώ σχετική σύσκεψη έγινε και στο Πεντάγωνο υπό τονν Ν. Παναγιωτόπουλο.

Μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης προς τις γυναίκες του Αφγανιστάν έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Η αντιπολίτευση επισημαίνει το ενδεχόμενο νέας ανθρωπιστικής κρίσης, καλώντας την ΕΕ, αλλά και την Κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στο Facebook χθες: «Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να καλεί την ΕΕ να συνεχίσει επιστροφές Αφγανών στο Αφγανιστάν όπως έκανε πριν 10 (!) μέρες μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, οφείλει να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτοντας τους παραπάνω στόχους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών που δεν πρέπει να επωμιστεί για μια ακόμη φορά μόνη η Ελλάδα ή άλλες χώρες πρώτης υποδοχής».

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επίσης να πιέσει την Ε.Ε. για την διαχείριση του κύματος των πολιτικών προσφύγων, που θα υπάρξει, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά.

«Οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι πρόσφυγες είναι τελικά τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνιστούν εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα, γεγονός που η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται».

«Η αφωνία της επίσημης κυβέρνησης για το βατερλώ των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη», σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν καλεί μέσω Twitter ο «άφαντος» Αφγανός αντιπρόεδρος

Κι ενώ  βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους εναπομείναντες Αφγανούς αξιωματούχους , ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δηλώνει «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» και καλεί σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες που κατέλαβαν την Καμπούλ.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν

Οι 85.000 αντάρτες άντεξαν 20 χρόνια αμερικανικής παρουσίας και ανακατέλαβαν σχεδόν όλη τη χώρα μέσα σε δέκα μέρες. Είναι η ισλαμιστική οργάνωση που κατέλαβε το Αφγανιστάν δύο φορές μέσα σε τριάντα χρόνια και ταπείνωσε δύο υπερδυνάμεις.

Στην Καμπούλ του 2021, δεν έχουν γίνει ακόμη δημόσιες εκτελέσεις , πρακτική ιδιαίτερα προσφιλής για το σουνιτικό κίνημα των σπουδαστών -ή Ταλιμπάν στη διάλεκτο των Παστούν- που ιδρύθηκε στην Κανταχάρ το 1994 από τον μονόφθαλμο πολεμιστή Μουλά Ομάρ και φιλοξένησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, Παντελής Γκόνος, Λήδα Παπαδοπούλου, Ευγενία Μυρίδου, Νίκος Σταυρουλάκης, Μαρία Αλεξάκη



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ