«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», δήλωσε η 23χρονη ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, αναφορικά με την επιστροφή των Ταλιμπάν, μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Μετά από δύο δεκαετίες αμερικανοκίνητου πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», ποταμούς δολαρίων και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες, το Αφγανιστάν είναι ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν, και οι ΗΠΑ έχουν υποστεί την τρίτη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους, στον πιο πολύχρονο πόλεμο που έκαναν ποτέ. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

Η ίδια έκρινε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.

Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο το οποίο έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των πακιστανών Ταλιμπάν.Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.

Οι Ταλιμπάν στην εξουσία

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλο το Αφγανιστάν. Έφτασαν στην Καμπούλ ουσιαστικά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. «Οι Ταλιμπάν είναι πιο γρήγοροι κι από το 5G» αστειευόταν κάποιος αφγανός στο τουίτερ… Έτρεψαν σε φυγή τον διακοσμητικό πρόεδρο Ασράφ Γκανί, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μόλις αφέθηκε χωρίς την ιμπεριαλιστική υποστήριξη. Έτρεψαν σε φυγή και τους αμερικάνους, οι οποίοι κατέστρεφαν μανιωδώς τα στοιχεία των σχέσεων και διαδρομών τους στην ασιατική χώρα, στο κτήριο που ως χτες στέγαζε την πρεσβεία τους και από την οποία κατέβασαν οι ίδιοι οι αμερικάνοι τη σημαία (παραδόθηκε στη φύλαξη του μέχρι χτες πρέσβυ Ρος Ουίλσον και επέστρεψε ασφαλής στην Ουάσιγκτον). Αν η πρεσβεία αυτή θα παραμείνει κενή και θα γίνει ακόμη ένα, το δεύτερο, μουσείο κατά της αλαζονείας μέλλει να δειχθεί. 

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια δεκάδων να ανέβουν σε κάποιο αεροπλάνο, στο χώρο που παραμένει υπό αμερικανικό έλεγχο. Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. Κι αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες τους έχουν εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και δέχονται συνεργεία τηλεοράσεων για τις πρώτες επίσημες συνεντεύξεις. Εικόνες που, όπως είπε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Μάικλ Κούγκλμαν, ειδικός στο Αφγανιστάν από το Κέντρο Ουίλσον, «σε κάποιες δεκαετίες θα δείχνονται ως ζωντανό παράδειγμα των ορίων της εξουσίας των ΗΠΑ και της ανικανότητάς τους να πολεμήσουν αποτελεσματικά σε σύγχρονους πολέμους ή να τους τελειώσουν προς όφελός τους». 





Πηγή