Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Επίσημο! "Εμβολιaσμός των παιδιών"

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: Επίσημο! "Εμβολιaσμός των παιδιών" - YouTube



Η ΕΣΗΕΑ δεν ζητά την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου με συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, με συμφωνία των παρατάξεων που πρόσκεινται πολιτικά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητούν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη! Η συμφωνία στα επιμέρους αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας επιτεύχθηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προσχώρησε και η παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» της Μαρίας Αντωνιάδου.

Η πρόταση των άλλων παρατάξεων, να ζητηθεί απόσυρση του νομοσχεδίου συνολικά, δεν έγινε αποδεκτή από τις δύο παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και έχουν την πλειοψηφία. Στην πρόταση διαπραγμάτευσης με τον υπουργό για τα επιμέρους θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ συμφώνησε και η παράταξη της «Νέας ΕΣΗΕΑ», που επίσης πρόσκειται στη ΝΔ. Η πλειοψηφία αποφάσισε πως θα ζητήσει αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τις απολύσεις, τον χρόνο εργασίας και την προστασία των συνδικαλιστών, ενώ αποδέχεται την εγγραφή σε ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό μητρώο.

 

 

Στο μεταξύ, με το άρθρο 91 του νομοσχεδίου  η ραδιοφωνία και τηλεόραση εξαιρούνται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.  Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών και ειδικότερα στη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμια σωματεία, όπως είναι η ΕΣΗΕΑ, απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης και διάστημα τεσσάρων ημερών για την προειδοποίηση προς την εργοδοσία.

Με βάση αυτήν τη διάταξη, όλες οι απεργίες στον χώρο των ΜΜΕ κηρύσσονταν «παράνομες» για τυπικούς λόγους. Με το άρθρο 90 του νομοσχεδίου Χατζηδάκη η προειδοποίηση απεργίας γίνεται 24ωρη, αλλά τα ΜΜΕ εξαιρούνται πλέον από τη νέα ρύθμιση, επειδή δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η εξαίρεση αυτή ενδέχεται να έχει και άλλες επιπτώσεις στον χώρο των ΜΜΕ…


Πηγή

ΕΣΠΗΤ: Η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι υποχρέωση όλων των δημοσιογράφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα θίγονται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή με αφορμή την πανδημία και τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, με  το καθεστώς της τηλεργασίας και της  αναστολής συμβάσεων να αποτελεί ένα ακανθώδες σκηνικό για το πώς και αν τηρείται από τους εργοδότες,  βιώνουμε παράλληλα και την επίθεση προς το συνδικαλιστικό κίνημα και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθερίων των εργαζομένων.

Η ΕΣΠΗΤ, με αφορμή πρόσφατα ανυπόστατα δημοσιεύματα και με πάγια αρχή την υπεράσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της επαγγελματικής ηθικής, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων, καταγγέλλει παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν όχι μόνο το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρόσφατο παράδειγμα το κείμενο του εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη με τίτλο «Το φάντασμα του Γεωργαλά, εμφανίστηκε στο Μαξίμου», στο οποίο καταφέρεται εναντίον συναδέλφου και μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αναπόδεικτους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι σαφώς και θεωρούμε ότι πλήττουν την επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη τιμή και υπόστασή της.

Στη βάση αυτή η ΕΣΠΗΤ:

  • καταδικάζει απερίφραστα παρόμοιες πρακτικές και συμπεριφορές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές δεν ανακαλούνται
  • καλούμε προς αποκατάσταση της αλήθειας, σε άμεση διόρθωση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος με νέο, κατά το οποίο να τοποθετούνται τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις.
  • τονίζει ότι η αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, είναι χρέος και καθήκον όλων των δημοσιογράφων.

Διαμαρτύρονται για την ψηφιακή κάρτα και απαιτούν «διευθέτηση» κατ’ εντολήν εργοδότη οι Βιομήχανοι

 Μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης να έχει φροντίσει να περιλάβει στο εκτρωματικό εργασιακό του νομοσχέδιο την πλειοψηφία των αιτημάτων των εργοδοτών, με επιτομή την «διευθέτηση» του εργασιακού χρόνου των εργαζομένων, όμως φαίνεται πως για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δεν είναι αρκετό, αφού στην ανακοίνωσή του που αναπαράγεται σχεδόν αυτούσια από πλήθος μέσων ενημέρωσης, μεταφέρεται η άποψη του ΣΕΒ για «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, αναφορικά με την μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας, καθώς και η άποψή τους πως ακόμα και αυτή η «διευθέτηση» θα πρέπει και τυπικά να επιβάλλεται από τον εργοδότη και όχι κατόπιν της όποιας συμφωνίας με τον εργαζόμενο.


«Ωστόσο, το προτεινόμενο από το νομοσχέδιο πλαίσιο, περιλαμβάνει πολλά προβληματικά σημεία» αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στην ανακοίνωσή του για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, αφού προηγουμένως έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στο υπουργείο Εργασίας για σειρά ρυθμίσεων που αυτό προβλέπει, όπως η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190, της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 187, η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1158, και άλλες.

Εκτός αυτών, ο ΣΕΒ αναφέρεται σε «πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες», για τις οποίες τονίζει πως «έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων». Μερικές εξ αυτών, αφορούν την ψηφιακή κάρτα, για την οποία παρότι παραδέχονται πως έχει νομοθετηθεί από το 2011, διεκδικούν να μην ισχύσει ούτε σήμερα.

Ακόμα, διαμαρτύρονται για την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», όχι φυσικά για το γεγονός πως οδηγεί τους εργαζόμενους -επί της ουσίας- σε απλήρωτες υπερωρίες τις οποίες θα «πληρώνονται» με ρεπό, αλλά επειδή απαιτούν η «διευθέτηση» να γίνεται κατ’ εντολήν των εργοδοτών, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ εντοπίζει την κριτική του στα εξής σημεία:

  • Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που είναι ένα μέτρο που νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, απαιτεί πολλές επιμέρους διευκρινήσεις και προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της, καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τρόπο πάντα που διασφαλίζει τον εργαζόμενο.
  • Η πρόταση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μίας τέτοιας ρύθμισης.
  • Το προτεινόμενο πλαίσιο για την τηλεργασία απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, την πρόσφατη συμφωνία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας και δυσχεραίνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι επιχειρήσεις στερούνται το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους, με όρους προφανώς ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου των εργαζομένων τους.
  • Εισάγονται ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα.

Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ σημειώνει πως «η εργασιακή μεταρρύθμιση οφείλει να συμβάλλει στη βελτίωση του εργασιακού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χωρίς, όμως, να επιφέρει πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και λειτουργικά βάρη στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες, που επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να παραμένουν παραγωγικές, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές», ζητώντας να εισακουστούν οι παραπάνω απαιτήσεις του. Μάλιστα, σε πλήθος δημοσιευμάτων του συστημικού Τύπου, η ανακοίνωσή τους μεταφέρεται αυτούσια, με την σημείωση πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα προωθηθεί στη Βουλή «με διορθώσεις», προδικάζοντας μάλλον πως θα εισακουστούν τα αιτήματά τους.

«Επίκεντρο κάθε εργασιακής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα της οικονομίας μας να προοδεύει, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας» καταλήγει ο ΣΕΒ.


Πηγή

Ολοταχώς για τον εμβολιασμό των παιδιών, παρά τη χαμηλή εμβολιαστική επάρκεια και τις έντονες επιφυλάξεις από την Επιτροπή

 Παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνάει μέχρι στιγμής το 20%, η ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολιασμού από τους διεθνείς οργανισμούς. τονίζοντας τον «καθαρά συμβουλευτικό ρόλο» της Επιτροπής στις σχετικές αποφάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως πρωταρχικό στόχο τον εμβολιασμό των ενηλίκων. 


Στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών επικεντρώθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα τη Δευτέρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα την δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες». Ανακοίνωσε επίσης πως όσο το CDC, από τα μέσα Μαΐου, όσο και ο EMA. ενέκριναν των εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες και επικαλέστηκε σχετική έρευνα που διεξήχθη. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας βασίστηκε σε δείγμα μόλις 1.005 εμβολιασθέντων παιδιών παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο, ενώ είχαν μόνο ήπιες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο. Γνωρίζουμε ότι ευτυχώς η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά, την συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού εν καιρώ σε περίοδο επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του  εμβολίου από τους γονείς, με τη συναίνεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων».

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό, που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα , όπως και τον ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια έχει εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις της σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας κατά το παρελθόν ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια, ότι κυρίως τα παιδιά θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλά υπέρ αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 70.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας 3.630.000  συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο 2.040.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 19,44%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως οι πολίτες άνω των 30 μπορούν πλέον να κλείνουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Συμπλήρωσε πως οι πολίτες από 18 έως 29 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και «αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες το επόμενο διάστημα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια». Σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης πως από τις 7 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα και στην ηπειρωτική χώρα, «με δεδομένο ότι την Παρασκευή παραλάβαμε 78.000 δόσεις και η εταιρεία μας επιβεβαίωσε και την παράδοση άλλων 78.000 δόσεων στις 3 Ιουνίου».

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους εγκωμίασε την Κύθνο υποστηρίζοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει το 79% καθώς και την Σύρο, που έχει «την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη. φτάνοντας από 12% στο 30%». Σημείωσε ότι παραμένει χαμηλή η συμμετοχή των νησιωτών στην εμβολιαστική εκστρατεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Κεφαλονιά και Σάμο.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους  ανέφερε ότι τον Μάιο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.070.900 δόσεις τον Ιούνιο, η Moderna θα παραδώσει 308.000 δόσεις και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 500.000 δόσεων. «Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία, ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραλαβές μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε.


Πηγή

Ο Γώγος μου είπε: "Έχω κρατήσει 1 φάρμακο για σένα - Έγινα καλά και πήγα σπίτι"

 



Δεύτερη εν ψυχρώ εκτέλεση μέσα σε λίγες ώρες

 Μέσα σε λιγότερες από 15 ώρες μια δεύτερη εν ψυχρώ δολοφονία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Όπως και στην πρώτη που σημειώθηκε σε καφετέρια στα Σεπόλια, οι αστυνομικές πηγές για τη δολοφονία στη Βάρη «δείχνουν» κυκλώματα της νύχτας. «Το νόμος και τάξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφία» αναφέρει σε παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας.


Μετά την χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία σε καφετέρια στα Σεπόλια το απόγευμα, νέα εκτέλεση με θύμα 39χρονο γνωστό πυγμάχο, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να είχε εμπλακεί σε υποθέσεις της νύχτας, σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, το θύμα -που είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ για υποθέσεις της νύχτας- δέχθηκε πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον θάνατό του από δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

«Το νόμος και τάξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφία»

Παρέμβαση για το ζήτημα της εγκληματικότητας αλλά και τη διαχείριση από πλευράς του υπουργού ΠΡΟΠΟ πραγματοποίησε με ανάρτηση του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.  «Το νόμος και τάξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφίας, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα στήσει αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ» επισημαίνει, σημειώνοντας πως «το χάσμα ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στα έργα της κυβέρνησης είναι κραυγαλέο».

«Η βαριά εγκληματικότητα φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες και η αδυναμία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να την αντιμετωπίσει υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτών. Και κοστίζει ζωές» αναφέρει, και καταλήγει ρωτώντας: «Ως πότε;»


Πηγή

Βραβείο για τους «Παρόντες» του Αυγερόπουλου στο Los Angeles Greek Film Festival

 Ο εξαιρετικός δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος, Γιώργος Αυγερόπουλος, και το νέο του ντοκιμαντέρ «Παρόντες» τιμήθηκαν με το βραβείο Ορφέας Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival.


Τιμήθηκε με το βραβείο Ορφέας Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival ο Γιώργος Αυγερόπουλος και το νέο του ντοκιμαντέρ «Παρόντες».  Το ντοκιμαντέρ «Παρόντες», έχει θέμα την πανδημία στην Ελλάδα και τη διαχείρισή της σε μια χώρα, που δεν κατάφερε να συνέλθει από τις πληγές μιας δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

«Μεγάλη χαρά και τιμή! Οι “Παρόντες” βραβεύτηκαν με το βραβείο Ορφέας Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival! Συγχαρητήρια στους νικητές και τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κριτική επιτροπή, στους διοργανωτές και φυσικά στους ανθρώπους του iMEdD, της Small Planet Productions και σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η ταινία πραγματικότητα» σημειώνει ο ίδιος σε ανάρτηση του.

*Εδώ η online τελετή απονομής: https://www.youtube.com/watch?v=_RcXmRWHEHI

«Το ελάχιστο κράτος το οποίο προσπαθούσαν να διώξουν από πάνω τους, ξαφνικά έγινε αυτό που ρύθμιζε τις ζωές μας»

Πριν λίγο καιρό ο Γ. Αυγερόπουλος είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο του TPP με αφορμή τη νέα του ταινία για την πανδημία «Παρόντες».  Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε να οραματίζεται το νέο του δημιούργημα είπε: «Νομίζω πως είναι προφανές πως υπάρχει ένας κόσμος πριν από τον κορονοϊό, κι ένας κόσμος μετά από αυτόν. Νομίζω πως είναι από εκείνες τις πολύ σημαντικές ιστορικά στιγμές, που θα πρέπει να μείνουν, θα πρέπει να καταγραφούν. Έτσι λοιπόν, όταν άρχισε η πανδημία, αφενός το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν, δε σας κρύβω, να επικαιροποιήσω το «Αγορά ΙΙ Δεσμώτες», το οποίο μόλις είχε κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, θα το θυμόσαστε, είχαμε μιλήσει και τότε, κι έτσι σιγά σιγά άρχισα να έρχομαι σε επαφή με το θέμα και με το τι γινόταν ειδικά στα νοσοκομεία, και με όλη την προβληματική που αρχίζει κι αναπτύσσεται, και την παγκόσμια συζήτηση, που αναπτύσσεται σχεδόν από την αρχή, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι εδώ φάνηκε ξεκάθαρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, ότι το δόγμα που κυριάρχησε στις κοινωνίες μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η παντοδύναμη αγορά, το ελάχιστο κράτος, αυτό ακριβώς φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Αναφερόμενος στους «πρωταγωνιστές» του ντοκιμαντέρ είπε «ο καθένας από τους ανθρώπους μέσα στην ταινία, όλοι αυτοί οι ήρωες εξυπηρετούν την ταινία και την αφήγηση προκειμένου να γειώσουν την ταινία στο μικροεπίπεδο. Δηλαδή, υπάρχουν δύο επίπεδα, όπως έχετε αντιληφθεί, στην ταινία. Είναι, για να το πω απλά, η μεγάλη εικόνα και το focus στη γη, στο επίπεδο. Και υπάρχουν συγκεκριμένες, στοχευμένες περιπτώσεις ανθρώπων, και οι οποίες καλύπτουν πολλά πράγματα που ένας άνθρωπος μες στην πόλη, που είναι κλεισμένος στο διαμέρισμα του, ακόμα και σήμερα, και φοβάται, μπορεί να καταλάβει τι συνέβη στον διπλανό του, τι συνέβη στον αγρότη, που δεν τονίστηκε ποτέ, τι συνέβη στην πρωτογενή παραγωγή, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του 2020, και του καλοκαιριού του 2020».«Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι μια τεράστια απογοήτευση κι ένα πρόβλημα, τεράστιο, επιβίωσης και μία αγωνία για το αύριο. Όπως είναι όλων μας. Στην ουσία, σε κάνει να φανταστείς τον εαυτό σου μέσα σε όλο αυτό. Αυτές οι ατελείωτες σεκάνς με τα μπαλκόνια, τα πυκνά μπαλκόνια των πολυκατοικιών, με τα κτίρια, είναι ακριβώς για να αφήσω το χρόνο στον καθέναν εκεί μέσα, σε αυτή τη διάρκεια να αιστανθεί τον εαυτό του. Να σκεφτεί που ήταν ο ίδιος, τι έκανε, που ήταν στο δωμάτιο του, πότε έβγαινε στο μπαλκόνι…» πρόσθεσε.

«Το έργο για μένα λειτούργησε ως μία συνέχεια της τελευταίας μου δουλειάς. Και αυτό νομίζω ότι γίνεται εμφανές. Και, αν κάποιος, πράγματι, δει τρεις ταινίες, μπορεί να καλύψει δώδεκα χρόνια μέσα σε τέσσερις ώρες. Αυτό νομίζω πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους μεταγενέστερους, τους ανθρώπους που θα έρθουν μετά από μας, μαζί με όλα αυτά που έχουν γραφτεί να υπάρχει κι ένα οπτικοακουστικό τεκμήριο, για όλη αυτή την περίοδο η οποία ξεκίνησε από την ευμάρεια, πήγε στην οικονομική καταστροφή, στη συνέχεια στην ελπίδα, μετά στην απογοήτευση, μετά στη συντήρηση, κι ενώ όλοι μας λέγανε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, και δεν υπάρχει τίποτε και παιδιά πρέπει να προσαρμοστείτε, σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι, κάντε το ένα κάντε το άλλο, ιδιωτικοποιείστε, κάντε, δείξτε, έρχεται ένας κορονοϊός ο οποίος ανατρέπει το σύμπαν. Ο οποίος όχι μόνον θέτει το θέμα της επιβίωσης αλλά ο οποίος αναδεικνύει και το θέμα του δημόσιου συστήματος υγείας, που ήθελαν να το καταστρέψουνε τα προηγούμενα χρόνια. Αναδεικνύει το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών, ας πούμε, αναδεικνύει τη δύναμη του κράτους, ότι το κράτος δεν είναι διαχειριστής, ότι αν το κράτος θέλει, μπορεί να κάνει παπάδες. Και, αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι εμείς ως ενεργοί πολίτες δε μπορούμε να δεχόμαστε ατάκες του τύπου “ε, τι να κάνουμε… αυτά μπορούμε να κάνουμε ως πολιτεία”…  Γιατί είδαμε ότι αν θέλουν μπορούν».

Όπως εξήγησε «εμείς δε θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία. Έτσι κι αλλοιώς. Σε καμμία περίπτωση. Εμείς θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που να ενδιαφέρεται για τις δημόσιες υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τη ζωή του ανθρώπου, όπως είναι η δημόσια υγεία, όπως είναι η παιδεία, και διάφοροι άλλοι τομείς, διάφορες άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι κλασική ατάκα αυτή, περί του κράτους που δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Θα είδατε ότι το λέει και η κυρία Μιράντα Ξαφά, που είναι νεοφιλελεύθερη, και το επαναλαμβάνει και ο κύριος Σκέρτσος. Είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα. Αυτό το ίδιο επιχείρημα το έλεγαν και το 2013, θυμάμαι τον Αδώνι Γεωργιάδη, να μου το λέει, ότι «το κράτος δεν πρέπει να έχει, Γιώργο μου, ούτε περίπτερο!».. Αυτό είναι η κλασική νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, αυτή ακριβώς που φάνηκε να αποτυγχάνει, που απέτυχε, που δεν μπόρεσε να προσφέρει καμμία απολύτως λύση. Ήταν το κράτος εκείνο που μπήκε μπροστά, το κράτος αγόραζε αναπνευστήρες, το κράτος οργάνωνε τα νοσοκομεία, όλα στηρίχθηκαν πάνω στο κράτος. Και, αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι ένα από τα μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία. Το ελάχιστο κράτος το οποίο πρέσβευαν τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούσαν να διώξουν από πάνω τους ακόμη και τα νοσοκομεία, ξαφνικά έγινε αυτός που ρύθμιζε τις ίδιες μας τις ζωές. Άρα, δεν μπορεί να υπάρχει μίνιμουμ κράτος, το ζήτημα είναι πως οργανώνεις το κράτος, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό, διότι δε φαντάζομαι κανένας μας να θέλει ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο γιγαντιαίο, χοντρό κράτος. Όχι.  Θέλουμε ένα ευέλικτο, ωραίο, σούπερ ντούπερ κράτος, που να έχει τις δομές εκείνες τις οποίες χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία, ως μια δίκαιη κοινωνία».

Για τους υγειονομικούς που βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στην πρώτη γραμμή είπε ότι θα τους χαρακτήριζε ήρωες. «Πρέπει να το καταλάβουν όλοι, ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα, από ότι σήμερα. Δουλεύουν με αυτοθυσία, και σε πάρα πολύ κακές συνθήκες, για ελάχιστα χρήματα, κατά τη γνώμη μου, γι’ αυτό που κάνουν, και αυτή τη στιγμή προσφέρουν στην κοινωνία». «Είναι ένα μάθημα ακόμη. Το αξιόμαχο σύστημα και το υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας που έχεις ως χώρα, και γιατί το έχεις;, γιατί έχεις επενδύσει σε αυτό, δεν το έχεις απομειώσει και δεν είναι ότι έχεις πάρει υπέροχα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, γιατί τα ντουβάρια και τα μηχανήματα δε θεραπεύουν από μόνα τους, έχεις πάρει προσωπικό, έχεις πάρει νοσηλευτές, έχεις πάρει γιατρούς, τους οποίους τους θεωρείς επένδυση και όχι βάρος, και τους πληρώνεις σωστά, γιατί έχουν φάει τα χρόνια τους, για να σε σώσουν όταν θα χρειαστεί. Γιατί θα χρειαστεί. Και θα χρειαστεί και άλλες φορές. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την ατάκα που ειπώθηκε χθες, από τον κο Σκέρτσο, ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουμε κάνει τα πάντα και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Μου φάνηκε σα λευκή σημαία αυτό» κατέληξε.


Πηγή

Η ΕΛ.ΑΣ διαρρέει μερικώς το πόρισμα ΕΔΕ, συνεχίζοντας το διάτρητο αφήγημα για τον ξυλοδαρμό στη Ν. Σμύρνη

 Το πόρισμα της ΕΔΕ μόνο για το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη στις 7 Μαρτίου 2021 δόθηκε ως διαρροή στη δημοσιότητα, έπειτα από δυόμιση μήνες έρευνας από τις αρχές. Σύμφωνα με τις διαρροές, αναπαράγονται επί της ουσίας οι καταθέσεις των αστυνομικών, όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί στη δικογραφία από το TPP. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από το ότι οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας. Αναπαράγεται εκτενώς ότι ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε εναντίον τους με επιθετικές διαθέσεις και εγκλωβίζοντας τους, παρά την έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού που να αποδεικνύει αυτό τον χειρισμό. Στο κάδρο μπαίνουν και φωτογραφικά στοιχεία των συλληφθέντων, ενώ υπάρχουν έωλες αναφορές ότι ο ανθυπαστυνόμος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, βρήκε δικούς του «αυτόπτες μάρτυρες».


Στη δημοσιότητα μέσω της «Καθημερινής» βγήκε το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη αλλά και ειδικότερα για τον ξυλοδαρμό πολίτη από την ΕΛΑΣ μέρα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Όσον αφορά τη μέρα του ξυλοδαρμού, αναφέρεται ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και αναμένονται «να γίνουν γνωστά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου των αστυνομικών».

Περίπου δυόμιση μήνες από την έναρξη της ΕΔΕ, αυτή φαίνεται ότι προτιμάται να διαρρεύσει στον Τύπο. Μάλιστα, το πόρισμα φαίνεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις καταθέσεις των αστυνομικών, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στο TPP, καθώς αναπαράγεται εκ νέου ότι οι αρχές δέχτηκαν «επίθεση από ομάδα 30 ατόμων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο έγγραφο παροχής εξηγήσεων ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι προειδοποίησε τον συντονιστή του κέντρου επιχειρήσεων πως η διενέργεια ελέγχων στη πλατεία της Νέας Σμύρνης θα ήταν δύσκολη, για να λάβει την απάντηση ότι είναι εντολή του Α100, του επικεφαλής δηλαδή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τη δικογραφία, ο ελεγχόμενος αστυνομικός κατέθεσε ότι στην πλατεία «είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα το προηγούμενο διάστημα πάλι σε αποστολή για την επιβεβαίωση προστίμων», ενώ στο κάδρο βάζει ένα «στέκι αναρχικών» κοντά στην πλατεία αλλά και «στέκι οργανωμένων οπαδών του Πανιωνίου που διάκεινται εχθρικά προς την αστυνομία».

Σημειώνεται ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η διαρροή ήρθε στο φως της δημοσιότητας 3 ημέρες μετά το όργιο καταστολής στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η ΕΔΕ αφορά ακόμη εννέα αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται από το ότι οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας.

Την ίδια ώρα, διαρροές σχετικά με τις καταθέσεις των αστυνομικών αναφέρονται σε πάνω από 1.000 άτομα στην πλατεία, με τους ελέγχους σε πρώτο χρόνο να εκτυλίσσονται χωρίς απρόοπτα και διαμαρτυρίες.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι 7 άτομα αντέδρασαν: «Τους ζητήσαμε να κρατήσουν αποστάσεις, πλην όμως μας αγνόησαν. Τότε, αποφασίσαμε να τους ζητήσουμε ταυτότητες. Κάποιοι το δέχτηκαν ενώ άλλοι αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας και λέγοντας “γιατί μας ελέγχετε, δεν δημιουργούμε συνωστισμό, είμαστε οικογένειες εδώ”. Τους έκανα άλλη μία παραίνεση να απομακρυνθούν μεταξύ τους και να φορέσουν μάσκες. Αρνήθηκαν εκ νέου και μας λέγανε “φύγετε, τρομάζετε τα μικρά παιδιά που παίζουν”» αναφέρει στο υπόμνημά του ένας από τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια αναπαράγεται εκτενώς ότι ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε εναντίον τους με επιθετικές διαθέσεις και εγκλωβίζοντας τους, παρά την έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού που να αποδεικνύει αυτό τον χειρισμό.

Στην έκθεση απομαγνητοφώνησης και στο κομμάτι της επικοινωνία μέσω ασυρμάτου για ενισχύσεις, όσα φέρεται να διαβίβασε αστυνομικός μέσω ασυρμάτου στο κέντρο επιχειρήσεων περιγράφονται ως «Ακατάληπτα». Πρόκειται για λέξη που χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του ήχου είναι κακή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά την αίτηση για ενισχύσεις, μεταφέρεται ότι ο επικεφαλής της Άμεσης Δράσης ζητάει μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την κατάθεση του ανθυπαστυνόμου, ο οποίος αφενός αναφέρει ότι δέχτηκε χτύπημα στη μέση αλλά και ότι οι πολίτες που στη συνέχεια έκαναν δηλώσεις στις κάμερες ως αυτόπτες μάρτυρες, δεν ήταν παρόντες στο επεισόδιο. Αναφέρεται ότι ο ίδιος εντόπισε «από δική του έρευνα δύο αυτόπτες μάρτυρες –επαγγελματίες της περιοχής– που δέχτηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Επιβεβαίωσαν την εκδοχή των ενστόλων».

Το δημοσίευμα κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στο προφίλ των 11 συλληφθέντων, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς στοιχεία της κατοικίας τους, ενώ σημειώνει και κάλεσμα στην πλατεία από την «Ανοιχτή Συνέλευση Νέας Σμύρνης, Π. Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, για ακόμη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. μέσω διαρροών στον Τύπο ενημέρωσε τους πολίτες για την εξέλιξη των υποθέσεων αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο και ερευνώνται μέσω Εσωτερικής Έρευνας.

Με κάποιες από αυτές τις υποθέσεις να κλείνουν σχεδόν χρόνο στο στάδιο της «εσωτερικής διερεύνησης», όπως αυτή για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, κάποιες άλλες χρειάστηκαν μονάχα λίγες μέρες για να μπουν στο αρχείο, όπως αυτή με το «ύφασμα που ανέμιζε» ή αλλιώς με την εικόνα αστυνομικού να προβάλει όπλο κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται συνολικά για 16 ΕΔΕ, εκ των οποίων οι δέκα αφορούν στα σοβαρά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ενώ η «διερεύνηση» κινείται με αργούς ρυθμούς και χρειάζεται κατά μέσο όρο 8 μήνες μέχρι να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.


Πηγή

«Ο Πινόκιο και ο Πινοσέτ»: Πέντε δικηγόροι μιλούν για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 Πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα μιλούν για τις αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, το οποίο προωθείται με τον ευφάνταστο τίτλο «για την προστασία της εργασίας», σε ένα βίντεο του Οmniatv.



«Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ενισχύεται ακόμη περισσότερο η εγγενώς ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη της εργοδοτικής πλευράς, με τρόπο που η άσκηση των εναπομενόντων αποψιλωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων τίθεται υπό αμφισβήτηση» σχολιάζει η Αγγελική Σεραφείμ.

«Με το καινούριο νομοσχέδιο ουσιαστικά ανατρέπεται ένα σύστημα προστασίας του εργαζόμενου που ίσχυε στη χώρα μας εδώ και περίπου 100 χρόνια» τονίζει ο Γρηγόρης Μισκεδάκης.

Ενώ από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης σχολιάζει: «Είναι πρόκληση ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά ως ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο, τη στιγμή που αποτελεί το πιο σαρωτικό νομοθέτημα των τελευταίων δεκαετιών ενάντια στα συμφέροντα του κόσμου της Εργασίας. Πρόκειται στην κυριολεξία για ρητορική βγαλμένη από το 1984 του Όργουελ».

Ο Παναγιώτης Κολοβός τονίζει: «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας περνάει από το επίπεδο της διαπραγμάτευσης μεταξύ σωματείων και εργοδότη στο ατομικό επίπεδο μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Δηλαδή με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει 10 ώρες σε μία περίοδο και 6 σε μία άλλη. Καταλαβαίνουμε τι διαπραγματευτική αξία έχει ο εργαζόμενος. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι νόμιμες υπερωρίες από τις 120 στις 150 ετησίως και καταργείται η κυριακάτικη αργία σε μία σειρά από κλάδους. Έτσι γίνεται πιο φθηνό για τον εργοδότη να εξαντλεί τους εργαζόμενους του με τον νόμο αντί να προσλαμβάνει νέους».

«Η υποχρέωση που εισάγεται για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εγγράφονται σε νέο ηλεκτρονικό μητρώο που θα συσταθεί ειδικά γι αυτόν τον σκοπό και να αναρτούν τα στοιχεία τους όπως το καταστατικό και ο αριθμός των μελών, εισάγει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την επιτήρηση και το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης» σχολιάζει μεταξύ άλλων η Αγγελική Σταυροπούλου.


Πηγή

Προς σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς τον Νετανιάχου

 Η εγκληματική πολιτική Νετανιάχου, γυρίζει μπούμεραγκ.Τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατ’ εντολή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ, έφεραν κοντύτερα τους αντιπάλους του. Πιθανότατος ο σχηματισμός κυβέρνησης μέχρι την Τετάρτη.

Ο διχασμός που έχει προκαλέσει στην Ισραηλινή κοινωνία η πολιτική του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, οδηγεί ακροδεξιά, κεντρώους  και αριστερά στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε και να τον στείλουν στο σπίτι του και να μην χρειαστεί η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές – τις πέμπτες μέσα σε μία διετία. 

Συγκεκριμένα, χθες, Κυριακή, ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Άμυνας (σε κυβέρνηση Νετανιάχου) και ηγέτης του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε την απόφαση του να στηρίξει τη δημιουργία Κυβέρνησης Ενότητας, ώστε να εκδιωχθεί ο Νετανιάχου. 

«Ανακοινώνω σήμερα ότι αποφάσισα να δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη Κυβέρνησης Ενότητας, μαζί με τον πρόεδρο του Γες Ατίντ, Γιαϊρ Λαπίντ. Ή θα τα καταφέρουμε ή πάμε για πέμπτη εκλογική αναμέτρηση», είπε συγκεκριμένα. 

Η απόφαση του 50χρονου Μπένετ, που ανακοίνωσε ο ίδιος με τηλεοπτικό του διάγγελμα, δίνει τη δυνατότητα στον κεντρώο Γιαϊρ Λαπίντ να ηγηθεί στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης, η οποία θα κατορθώσει, όπως φαίνεται, να οδηγήσει στην πολιτική σύνταξη, και πιθανώς στη φυλακή, τον Νετανιάχου, αφήνοντας τον εκτός κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 1999. 

Η οργή της προοδευτικής πλευράς της Ισραηλινής κοινωνίας κατά του Νετανιάχου είναι μεγάλη, και καταγράφεται σε δεκάδες δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες – με πρώτη τη Χααρετζ, και το πρωτοσέλιδό της που έδειξε τα πρόσωπα των παιδιών που δολοφονήθηκαν, με ηθικό αυτουργό το Νετανιάχου. 

Στο σημερινό φύλλο της Χααρετζ, ο αρθρογράφος Σαμί Αμπού Σαχαντέχ σημειώνει μάλιστα ότι όλα τα ακροδεξιά στοιχεία του Ισραήλ δρουν ελεύθερα εξαιτίας του Νετανιάχου. 

«Οι δεξιοί εξτρεμιστές του Ισραήλ, οι σύμμαχοι του Νετανιάχου, βγαίνουν στους δρόμους αφιονισμένοι από την Εβραϊκή τους Ανωτερότητα (Jewish supremacy) και το μίσος τους κατά των παλαιστινίων, προστατευμένοι από την αστυνομία και αποθρασσυμένοι από την άνευ προηγουμένου ισχύ τους στην Κνεσετ», σημειώνει. «Η εικόνα εκατοντάδων θρησκόληπτων Σιωνιστών ακτιβιστών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, να φωνάζουν ‘Θάνατος στους Άραβες’, δεν αποτελεί έκπληξη για τους Παλαιστινίους. Για την ακρίβεια, είναι η καθημερινότητά τους, το αναμενόμενο, το αποτέλεσμα δεκαετιών ρατσιστικής πολιτικής, ρατσιστικών νόμων και υποκίνησης του μίσους κατά των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν και ένα νέο χαρακτηριστικό: το ρόλο που παίζει σε αυτές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου, οι Καχανιστές* βουλευτές Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσαν τη φανατισμένη τους νεολαία να βγει στο δρόμο, να δείξει τη δύναμή της, να επιτεθεί στους Παλαιστινίους. Και ήταν ξεκάθαρο ότι όλα αυτά γινόταν σε πλήρη συνεργασίας με την αστυνομία, ότι είχαν τη στήρηξη πολιτικών και κυβέρνησης: η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα προβεί σε καμμία καταδίκη όλων αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το πολιτικό σκηνικό 

Ο Γιαϊρ Λαπίντ ηγείται του κόμματος Γες Ατίντ, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021, με πρώτο το Λικούντ του Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου, αν και έλαβε την πρώτη εντολή, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η εντολή που δόθηκε στο Λαπίντ πρέπει να οδηγήσει σε κυβέρνηση ή να παραδοθεί μέχρι την Τετάρτη, 2η Ιουνίου. Οι έξι έδρες του Μπένετ δίνουν πλειοψηφία στην κυβέρνηση ενότητας, και άνω του 50%+1 των συνολικά 120 βουλευτών της ισραηλινής βουλής, Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο, η συμφωνία μεταξύ των δύο προβλέπει πρώτο πρωθυπουργό τον Μπένετ και μετά ένα χρόνο παράδοση της πρωθυπουργίας στον Λαπίντ, ώστε να τελειώσει η διακυβέρνηση του Μπίμπι. «Ο κύριος Νετανιάχου δεν προσπαθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση της δεξιάς αλλά να παρασύρει όλη τη χώρα για την τελευταία απόπειρα προς την προσωπική του διάσωση», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπένετ. 

Ως ..απατημένος εραστής αντέδρασε ο Μπίμπι Νετανιάχου, ο οποίος βγήκε μετά τον Μπένετ στην τηλεόραση, για να τον κατηγορήσει ότι «δεν κράτησε την υπόσχεση του» και ότι «του είχε υποσχεθεί να μην τα βρει με τον Λαπίντ». Παράλληλα, του ..ζήτησε να γυρίσει σπίτι, τονίζοντας ότι «μια δεξιά κυβέρνηση είναι ακόμη δυνατή» και προτείνοντας να παραδώσει (προσωρινά) την πρωθυπουργία στον – επίσης δεξιό, από το Λικούντ- Γεδεών Σάαρ, ο οποίος όμως αρνήθηκε. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, που προκύπτει, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, της οποίας επιμένει να εμφανίζεται ως ο μόνος εγγυητής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά και, αν φύγει από την κυβέρνηση, είναι πιθανόν να καταλήξει στη φυλακή. Η πρόσφατη εγκληματική του επίθεση κατά της Γάζας, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, ξεκίνησε ακριβώς μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η πλευρά του 57χρονου Λαπίντ ήταν πολύ κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι γενικό το συμπέρασμα ότι αιματοκύλισμα και η καταστροφή που έσπειρε, ήταν ακριβώς για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης και να ξαναγίνουν εκλογές. 

Πάντως, ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, καθώς πλην της επιθυμίας να φύγει από το πολιτικό προσκήνιο ο Νετανιάχου, τίποτε άλλο δεν ενώνει ουσιαστικά τα κόμματα που θα την στηρίξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα συμμετέχουν από την Ακροδεξιά του Μπένετ, που στηρίζει μέχρι και την αύξηση των εποικισμών, ως την Αραβική Συμμαχία, που είναι κάθετα αντίθετη σε όλες τις προτάσεις Μπένετ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι πολύ πιθανό η συμμαχία να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, και την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ώστε να κερδίσει χρόνο ζωής. 

 

Οι καχανιστές, οπαδοί του ραββίνου Μέιρ Καχάν, πιστεύουν στην ανωτερότητα των εβραίων, θεωρούν προς εξόντωση όλους τους Παλαιστινίους που ζουν στην «Γη που ανήκει δικαιωματικά στους Εβραίους» και επιθυμούν θεοκρατία στο Ισραήλ («η δημοκρατία είναι καλή για όσους δεν κατέχουν την θεϊκή αλήθεια»), χωρίς δικαίωμα ψήφου για όποιον δεν είναι εβραίος. Είναι εκτός νόμου επίσημα, αλλά ως ευάριθμοι, στηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα της Ακροδεξιάς.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ