Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, με συμφωνία των παρατάξεων που πρόσκεινται πολιτικά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητούν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη! Η συμφωνία στα επιμέρους αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας επιτεύχθηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προσχώρησε και η παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» της Μαρίας Αντωνιάδου.
Η πρόταση των άλλων παρατάξεων, να ζητηθεί απόσυρση του νομοσχεδίου συνολικά, δεν έγινε αποδεκτή από τις δύο παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και έχουν την πλειοψηφία. Στην πρόταση διαπραγμάτευσης με τον υπουργό για τα επιμέρους θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ συμφώνησε και η παράταξη της «Νέας ΕΣΗΕΑ», που επίσης πρόσκειται στη ΝΔ. Η πλειοψηφία αποφάσισε πως θα ζητήσει αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τις απολύσεις, τον χρόνο εργασίας και την προστασία των συνδικαλιστών, ενώ αποδέχεται την εγγραφή σε ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό μητρώο.
Στο μεταξύ, με το άρθρο 91 του νομοσχεδίου η ραδιοφωνία και τηλεόραση εξαιρούνται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών και ειδικότερα στη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμια σωματεία, όπως είναι η ΕΣΗΕΑ, απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης και διάστημα τεσσάρων ημερών για την προειδοποίηση προς την εργοδοσία.
Με βάση αυτήν τη διάταξη, όλες οι απεργίες στον χώρο των ΜΜΕ κηρύσσονταν «παράνομες» για τυπικούς λόγους. Με το άρθρο 90 του νομοσχεδίου Χατζηδάκη η προειδοποίηση απεργίας γίνεται 24ωρη, αλλά τα ΜΜΕ εξαιρούνται πλέον από τη νέα ρύθμιση, επειδή δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η εξαίρεση αυτή ενδέχεται να έχει και άλλες επιπτώσεις στον χώρο των ΜΜΕ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου