Στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών επικεντρώθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα τη Δευτέρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα την δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες». Ανακοίνωσε επίσης πως όσο το CDC, από τα μέσα Μαΐου, όσο και ο EMA. ενέκριναν των εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες και επικαλέστηκε σχετική έρευνα που διεξήχθη. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας βασίστηκε σε δείγμα μόλις 1.005 εμβολιασθέντων παιδιών παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο, ενώ είχαν μόνο ήπιες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο. Γνωρίζουμε ότι ευτυχώς η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά, την συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού εν καιρώ σε περίοδο επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του  εμβολίου από τους γονείς, με τη συναίνεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων».

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό, που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα , όπως και τον ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια έχει εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις της σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας κατά το παρελθόν ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια, ότι κυρίως τα παιδιά θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλά υπέρ αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 70.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας 3.630.000  συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο 2.040.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 19,44%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως οι πολίτες άνω των 30 μπορούν πλέον να κλείνουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Συμπλήρωσε πως οι πολίτες από 18 έως 29 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και «αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες το επόμενο διάστημα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια». Σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης πως από τις 7 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα και στην ηπειρωτική χώρα, «με δεδομένο ότι την Παρασκευή παραλάβαμε 78.000 δόσεις και η εταιρεία μας επιβεβαίωσε και την παράδοση άλλων 78.000 δόσεων στις 3 Ιουνίου».

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους εγκωμίασε την Κύθνο υποστηρίζοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει το 79% καθώς και την Σύρο, που έχει «την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη. φτάνοντας από 12% στο 30%». Σημείωσε ότι παραμένει χαμηλή η συμμετοχή των νησιωτών στην εμβολιαστική εκστρατεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Κεφαλονιά και Σάμο.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους  ανέφερε ότι τον Μάιο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.070.900 δόσεις τον Ιούνιο, η Moderna θα παραδώσει 308.000 δόσεις και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 500.000 δόσεων. «Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία, ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραλαβές μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε.


Πηγή