Ο διχασμός που έχει προκαλέσει στην Ισραηλινή κοινωνία η πολιτική του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, οδηγεί ακροδεξιά, κεντρώους  και αριστερά στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε και να τον στείλουν στο σπίτι του και να μην χρειαστεί η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές – τις πέμπτες μέσα σε μία διετία. 

Συγκεκριμένα, χθες, Κυριακή, ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Άμυνας (σε κυβέρνηση Νετανιάχου) και ηγέτης του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε την απόφαση του να στηρίξει τη δημιουργία Κυβέρνησης Ενότητας, ώστε να εκδιωχθεί ο Νετανιάχου. 

«Ανακοινώνω σήμερα ότι αποφάσισα να δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη Κυβέρνησης Ενότητας, μαζί με τον πρόεδρο του Γες Ατίντ, Γιαϊρ Λαπίντ. Ή θα τα καταφέρουμε ή πάμε για πέμπτη εκλογική αναμέτρηση», είπε συγκεκριμένα. 

Η απόφαση του 50χρονου Μπένετ, που ανακοίνωσε ο ίδιος με τηλεοπτικό του διάγγελμα, δίνει τη δυνατότητα στον κεντρώο Γιαϊρ Λαπίντ να ηγηθεί στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης, η οποία θα κατορθώσει, όπως φαίνεται, να οδηγήσει στην πολιτική σύνταξη, και πιθανώς στη φυλακή, τον Νετανιάχου, αφήνοντας τον εκτός κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 1999. 

Η οργή της προοδευτικής πλευράς της Ισραηλινής κοινωνίας κατά του Νετανιάχου είναι μεγάλη, και καταγράφεται σε δεκάδες δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες – με πρώτη τη Χααρετζ, και το πρωτοσέλιδό της που έδειξε τα πρόσωπα των παιδιών που δολοφονήθηκαν, με ηθικό αυτουργό το Νετανιάχου. 

Στο σημερινό φύλλο της Χααρετζ, ο αρθρογράφος Σαμί Αμπού Σαχαντέχ σημειώνει μάλιστα ότι όλα τα ακροδεξιά στοιχεία του Ισραήλ δρουν ελεύθερα εξαιτίας του Νετανιάχου. 

«Οι δεξιοί εξτρεμιστές του Ισραήλ, οι σύμμαχοι του Νετανιάχου, βγαίνουν στους δρόμους αφιονισμένοι από την Εβραϊκή τους Ανωτερότητα (Jewish supremacy) και το μίσος τους κατά των παλαιστινίων, προστατευμένοι από την αστυνομία και αποθρασσυμένοι από την άνευ προηγουμένου ισχύ τους στην Κνεσετ», σημειώνει. «Η εικόνα εκατοντάδων θρησκόληπτων Σιωνιστών ακτιβιστών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, να φωνάζουν ‘Θάνατος στους Άραβες’, δεν αποτελεί έκπληξη για τους Παλαιστινίους. Για την ακρίβεια, είναι η καθημερινότητά τους, το αναμενόμενο, το αποτέλεσμα δεκαετιών ρατσιστικής πολιτικής, ρατσιστικών νόμων και υποκίνησης του μίσους κατά των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν και ένα νέο χαρακτηριστικό: το ρόλο που παίζει σε αυτές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου, οι Καχανιστές* βουλευτές Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσαν τη φανατισμένη τους νεολαία να βγει στο δρόμο, να δείξει τη δύναμή της, να επιτεθεί στους Παλαιστινίους. Και ήταν ξεκάθαρο ότι όλα αυτά γινόταν σε πλήρη συνεργασίας με την αστυνομία, ότι είχαν τη στήρηξη πολιτικών και κυβέρνησης: η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα προβεί σε καμμία καταδίκη όλων αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το πολιτικό σκηνικό 

Ο Γιαϊρ Λαπίντ ηγείται του κόμματος Γες Ατίντ, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021, με πρώτο το Λικούντ του Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου, αν και έλαβε την πρώτη εντολή, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η εντολή που δόθηκε στο Λαπίντ πρέπει να οδηγήσει σε κυβέρνηση ή να παραδοθεί μέχρι την Τετάρτη, 2η Ιουνίου. Οι έξι έδρες του Μπένετ δίνουν πλειοψηφία στην κυβέρνηση ενότητας, και άνω του 50%+1 των συνολικά 120 βουλευτών της ισραηλινής βουλής, Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο, η συμφωνία μεταξύ των δύο προβλέπει πρώτο πρωθυπουργό τον Μπένετ και μετά ένα χρόνο παράδοση της πρωθυπουργίας στον Λαπίντ, ώστε να τελειώσει η διακυβέρνηση του Μπίμπι. «Ο κύριος Νετανιάχου δεν προσπαθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση της δεξιάς αλλά να παρασύρει όλη τη χώρα για την τελευταία απόπειρα προς την προσωπική του διάσωση», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μπένετ. 

Ως ..απατημένος εραστής αντέδρασε ο Μπίμπι Νετανιάχου, ο οποίος βγήκε μετά τον Μπένετ στην τηλεόραση, για να τον κατηγορήσει ότι «δεν κράτησε την υπόσχεση του» και ότι «του είχε υποσχεθεί να μην τα βρει με τον Λαπίντ». Παράλληλα, του ..ζήτησε να γυρίσει σπίτι, τονίζοντας ότι «μια δεξιά κυβέρνηση είναι ακόμη δυνατή» και προτείνοντας να παραδώσει (προσωρινά) την πρωθυπουργία στον – επίσης δεξιό, από το Λικούντ- Γεδεών Σάαρ, ο οποίος όμως αρνήθηκε. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, που προκύπτει, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, της οποίας επιμένει να εμφανίζεται ως ο μόνος εγγυητής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά και, αν φύγει από την κυβέρνηση, είναι πιθανόν να καταλήξει στη φυλακή. Η πρόσφατη εγκληματική του επίθεση κατά της Γάζας, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, ξεκίνησε ακριβώς μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η πλευρά του 57χρονου Λαπίντ ήταν πολύ κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι γενικό το συμπέρασμα ότι αιματοκύλισμα και η καταστροφή που έσπειρε, ήταν ακριβώς για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης και να ξαναγίνουν εκλογές. 

Πάντως, ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, καθώς πλην της επιθυμίας να φύγει από το πολιτικό προσκήνιο ο Νετανιάχου, τίποτε άλλο δεν ενώνει ουσιαστικά τα κόμματα που θα την στηρίξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα συμμετέχουν από την Ακροδεξιά του Μπένετ, που στηρίζει μέχρι και την αύξηση των εποικισμών, ως την Αραβική Συμμαχία, που είναι κάθετα αντίθετη σε όλες τις προτάσεις Μπένετ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι πολύ πιθανό η συμμαχία να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, και την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ώστε να κερδίσει χρόνο ζωής. 

 

Οι καχανιστές, οπαδοί του ραββίνου Μέιρ Καχάν, πιστεύουν στην ανωτερότητα των εβραίων, θεωρούν προς εξόντωση όλους τους Παλαιστινίους που ζουν στην «Γη που ανήκει δικαιωματικά στους Εβραίους» και επιθυμούν θεοκρατία στο Ισραήλ («η δημοκρατία είναι καλή για όσους δεν κατέχουν την θεϊκή αλήθεια»), χωρίς δικαίωμα ψήφου για όποιον δεν είναι εβραίος. Είναι εκτός νόμου επίσημα, αλλά ως ευάριθμοι, στηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα της Ακροδεξιάς.


Πηγή