Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Δολοφονία Βρετανού βουλευτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με ψηφοφόρους

 Επίθεση με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι δέχθηκε ο 69χρονος Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Έιμες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ψηφοφόρους από την εκλογική περιφέρειά του μέσα σε εκκλησία των Μεθοδιστών Μπέλφεαρς, στο Έσεξ. Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου στο Ηνωμένο Βασιλείο έχουν αναστατωθεί και φοβούνται για την προσωπική τους ασφάλεια.


Ο βουλευτής κατέληξε επί τόπου, παρά τις άμεσες προσπάθειες από τις ομάδες πρώτης βοήθειας που έτρεξαν να τον βοηθήσουν.

Η αστυνομία μετά τον εντοπισμό ενός μαχαιριού στον τόπο του εγκλήματος έχει συλλάβει έναν 25χρονο ως ύποπτο για η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή και την εξιχνίαση της υπόθεσης την έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέρφασε το σοκ και τη θλίψη του για την απώλεια ενός από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους στην πολιτική ζωή της χώρας, o οποίος είχε περάσει πολλούς νόμους για τις ευάλωτες ομάδες και είχε πολύ συνεργατικό πνεύμα.

H υπουργός εσωτερικών, Priti Patel, έχει ζητήσει από όλα τα κλιμάκια της αστυνομίας να αναβαθμίσουν άμεσα τα μέτρα ασφαλείας για όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και τόνισε ότι αυτή η δολοφονία είναι μια επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφαλείας για τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους της χώρας.

O Sir David, 69, ήταν βουλευτής από το 1983, παντρεμένος με 5 παιδιά. Είναι ο δεύτερος εν ενεργεία βουλευτής που σκοτώνεται τα τελευταία 5 χρόνια, μετά τη δολοφονία της Jo Cox, βουλευτή του Εργατικού κόμματος, το 2016, η οποία σκοτώθηκε έξω από τη βιβλιοθήκη στο Μπέρσταλ, δυτικό Γιορκσάιρ, σε ομιλία στους ψηφοφόρους της, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέθανε από τα τραύματά της μία ώρα αργότερα. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη.



Πηγή

Απάντηση Πατούλη για «Αττική που άντεξε», με «βοσκοτόπια» και ύφος κομματικού τρολ, από τη σελίδα της Περιφέρειας

Με αναφορές σε «βοσκοτόπια» και ύφος κομματικού τρολ, η διοίκηση Πατούλη χρησιμοποίησε τον επίσημο λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για την «Αττική που άντεξε», παρά της εικόνες πρωτοφανούς χάους σε περιοχές της Αθήνας.

«Δεν τους βγήκε το στόρι, στη βάρδια μας δεν υπήρξε νεκρός, η Αττική άντεξε και τώρα τους ενοχλεί, που απαντάμε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Περιφέρειας. Τι να κάνουμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν έχουμε ούτε βοσκοτόπια να βάλουμε ενέχυρο για να αποκτήσουμε τηλεοπτική άδεια, ούτε κρυφούς χορηγούς για να στήνουμε ντοκουμέντα» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Περιφέρεια Αττικής», απαντώντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες σε καταγγελίες από τη Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αντιπλημμυρικά που σταμάτησαν.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Ενοχλεί το ΣΥΡΙΖΑ που η Αττική ως τώρα άντεξε

Είναι προφανές ότι η αλήθεια ενοχλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους θυμίζουμε τις μεγάλες ευθύνες και τις ανθρωποκτόνες παραλείψεις της πολιτικής τους.

Αυτό αποδεικνύει η απάντηση τους, στην απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής στις αστήρικτες κατηγορίες που μας εξαπέλυσαν οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης. Μιλούν για τυμβωρυχία αυτοί που έσπευσαν να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση στηριζόμενοι στον φουσκωμένο από τα νερά της πρωτοφανούς σε ένταση και όγκο καταιγίδας Κηφισό.

Δεν τους βγήκε το στόρι, στη βάρδια μας δεν υπήρξε νεκρός, η Αττική άντεξε και τώρα τους ενοχλεί, που απαντάμε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Περιφέρειας.

Τι να κάνουμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν έχουμε ούτε βοσκοτόπια να βάλουμε ενέχυρο για να αποκτήσουμε τηλεοπτική άδεια, ούτε κρυφούς χορηγούς για να στήνουμε ντοκουμέντα.

Δύναμη μας είναι η αλήθεια, το έργο μας και η στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών της Αττικής.




Πηγή

Πρωτοφανές κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ αυτό τον Οκτώβρη

 Σε πολλές περιπτώσεις, η πανδημία του κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία στους εργαζομένους- που δε δούλευαν για κάποιο διάστημα ή που δούλευαν με τηλεργασία,- να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους και ο χρόνος μακριά από το γραφείο τους έχει δώσει μια καινούρια προοπτική. Για άλλους, η πανδημία ήταν ένας πολύ έντονος τρόπος υπενθύμισης ότι ρισκάρουν τη ζωή τους και θυσιάζουν τα πάντα για πολύ μικρή ανταμοιβή.


Από του υγειονομικούς μέχρι εργατικό προσωπικό στο Χόλιγουντ, περίπου 100,000 Αμερικανοί εργαζόμενοι είτε απεργούν ήδη είτε ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση των μισθών, διάλειμμα για ξεκούραση και γεύμα, καλύτερες αποδοχές και μικρότερες -σε διάρκεια- βάρδιες.

Περισσότεροι από 10,000 εργαζόμενοι στo John Deree, πάνω από 24,000 υγειονομικοί στο Kaiser Permanente και περίπου 60,000 εργαζόμενοι στο Hollywood είναι επί ποδός για την διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Θα ενταχθούν στο πλευρό άλλων σωματείων και εργαζομένων που έχουν ήδη ξεκινήσει απεργία εβδομαδιαίας διάρκειας, όπως οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Kellog και της Nabisco.

Η λέξη “Striketober”, αποτέλεσμα της σύνθεσης της απεργίας -strike και του οκτωβρίου-october και έχει κατακλύσει το ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται. Οι καταναλωτές σπεύδουν να υποστηρίξουν τους εργαζομένους με πολύ χαμηλό μισθό και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην διογκώμενη ανισοκατανομή του πλούτου.

Σύμφωνα με μελετητές της κοινωνιολογίας της εργασίας, πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους που τώρα απεργούν, ήταν στην πρωτή γραμμή μάχης κατά του κορονοϊού για τουλάχιστον 19 μήνες κατά την περίοδο της πανδημίας και εξυπηρετούσαν τους πολίτες, και για αυτό θεωρήθηκαν ήρωες, κάτι που στην πορεία τους έδωσε τον απαραίτητο μοχλό πίεσης για να διεκδικήσουν περίσσοτερο ευνοϊκές συνθήκες στους χώρους δουλειάς τους.

Επιπλέον, οι απεργίες είναι ‘μεταδοτικές΄ μεταξύ των σωματείων και των εργαζομένων. Υπάρχουν κοινά προβλήματα και οι εργαζόμενοι διαφορετικών κλάδων εμπνέονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Οι εργαζόμενοι με πολύ χαμηλές ανταμοιβές συνεισέφεραν ουσιαστικά στην περίοδο της πανδημίας και παρόλα αυτά ρίσκαραν περισσότερο από όλους την υγεία τους. Αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι απόρροια της απόγνωσης αυτών των εργαζομένων που δε μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο ούτε να έχουν μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα έχουν τεθεί σε εφαρμογή νόμοι και μέτρα καταστολής που απαγορεύουν τη συνδικαλιστική δράση και υπονομεύουν τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων σε σωματεία για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο το 2020 η συμμετοχή των εργαζόμενων στα συνδικάτα αυξήθηκε κατακόρυφα και η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης εγκρίνει σήμερα την αναγκαιότητα και τη δράση των σωματείων και των συνδικάτων.




Πηγή

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S08E06: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Η Ανασκόπηση εξετάζει τον νόμο για την παιδεία και αναλύει εξονυχιστικά όλα τα επιχειρήματα. Θα μάθετε τα πάντα για την αξιοκρατία, τα Φαλάσαρνα Χανίων και τι κρίνεται όταν υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο.

Κάντε ένα Subscribe στο κανάλι μας στο Youtube και μην ξεχάσετε να υποστηρίζετε το TPP, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: https://community.thepressproject.gr/

Συγγραφική ομάδα:

Ορέστης Βέλμαχος
Θάνος Καμήλαλης
Δάφνη Καραγιάννη
Νάντια Μουτσουρούφη
Κωνσταντίνος Πουλής
Ελένη Τσαγκαροπούλου

Μοντάζ: Λυδία Βλάχου
Παραγωγή: Ζωή Παπαδοπούλου




Πηγή

Καμπάνια για τις ανεμογεννήτριες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ένα εκατομμύριο ευρώ για να διαφημιστεί η πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος και για την ενέργεια, πρακτικά για τις ανεμογεννήτριες που έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό μαζί με τον ΦΠΑ 1.050.000 ευρώ και αφορά “τον επικοινωνιακό σχεδιασμό και την εξειδίκευση των ενεργειών, το σχεδιασμό της επικοινωνιακής και δημιουργικής ταυτότητας της καμπάνιας και των επιμέρους δράσεων, την προβολή στα ΜΜΕ ” για την πολιτική περιβάλλοντος και ενέργειας.


Πηγή

Αυξημένο κόστος προγράμματος για την ΕΡΤ

Αυξημένο το κόστος για το πρόγραμμα στην ΕΡΤ το 2020. Στα οικονομικά στοιχεία του 2020 καταγράφεται το ποσό των 17.991.000 ευρώ, που αφορούσε δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων και αναθέσεις ελληνικών σειρών μυθοπλασίας. Με το κόστος των άλλων προγραμμάτων ψυχαγωγίας, εκπομπές, σόου, ταινίες, ντοκιμαντέρ, το κόστος για το πρόγραμμα στην ΕΡΤ έφτασε σχεδόν τα 40 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.




Ραδιοφωνικές άδειες 15ετίας προτείνει η Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.

Άδειες διάρκειας 15 ετών έναντι  οικονομικού ανταλλάγματος προτείνει η ΕΙΙΡΑ στην Ομάδα Εργασίας για το Ραδιόφωνο. Οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν χθες και το σχετικό πόρισμα αναμένεται να προωθηθεί προς την κυβέρνηση για περισσότερες παρατηρήσεις. Η ΕΙΙΡΑ από την πλευρά της έχει καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης. Για τις άδειες προτείνει τα εξής:

  • –  Οι άδειες θα χορηγούνται για διάστημα 15 ετών έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για χρήση φάσματος, το οποίο θα καθορίζεται με ΚΥΑ και καταβάλλεται κατ’ έτος.
  • –  Οι άδειες θα ανανεώνονται στη λήξη για ίσο χρόνο εφόσον ο αιτών αδειούχος συνεχίζει να πληροί τους όρους της άδειας. Για όσες άδειες δεν ανανεωθούν (ή εάν υπάρξει ανάκληση χορηγηθείσας άδειας), το ΕΣΡ προκηρύσσει νέαδιαγωνιστική διαδικασία.
  • –  Οι άδειες θα διακρίνονται ανάλογα με το είδος προγράμματος, δηλαδή θα χορηγηθούν άδειες ραδιοφωνικών σταθμών ενημερωτικού και μή ενημερωτικού προγράμματος.
  • –  Απαγορεύεται η μεταβίβαση ή η εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης τηςσυχνότητας.
  • –  Ο αδειούχος, εφόσον δεν λειτουργεί ήδη σταθμό, υποχρεούται να εκπέμψειπλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της άδειας, άλλως η άδεια ανακαλείται από το ΕΣΡ.
  • –  Επιτρέπεται η μεταβίβαση επιχείρησης που κατέχει άδεια ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για καθολική μεταβίβαση, κατά τις σχετικές κοινές διατάξεις. Κάθε τέτοια μεταβίβαση στο σύνολό της ή μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ή μετοχών εταιρείας που κατέχει άδεια σε ποσοστό τουλάχιστον ένα τοις εκατό (1%) του κεφαλαίου, εντός ή εκτός του Χρηματιστηρίου, κάθε σύσταση νέας εταιρείας με τη συμμετοχή επιχείρησης αυτής της κατηγορίας και γενικά κάθε μετασχηματισμός της εταιρείας, γνωστοποιείται μέσα σε 10 ημέρες στο Ε.Σ.Ρ με κατάθεση αντιγράφου της σχετικής σύμβασης. Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, δυνάμενο να καλεί σε ακρόαση τους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, προβαίνει στον έλεγχο των μέσων χρηματοδότησης της εταιρείας και των εταίρων ή μετόχων και αποφασίζει για την έγκριση ή μη της μεταβίβασης ή του μετασχηματισμού. Στο Ε.Σ.Ρ. γνωστοποιείται, επίσης, κάθε τροποποίηση του καταστατικού εταιρείας.
  • –  Οι αδειούχοι δεν μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την εκμετάλλευση του ραδιοφωνικού σταθμού ή της επιχείρησης σε τρίτους, μπορούν όμως να αναθέτουν την παραγωγή του προγράμματός τους σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, κατά την έννοια της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 3592/2007. Επιτρέπεται επίσης η ανάθεση παραγωγής συγκεκριμένων προγραμμάτων σε επιχειρήσεις παραγωγής προγράμματος, καθώς και η ανάθεση παραγωγής εκπομπών σε ανεξάρτητους παραγωγούς.
  • –  Οι αδειούχοι υποχρεούνται να τηρούν τις γενικές αρχές ραδιοφωνικών μεταδόσεων και να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του άρθρου 8 του ν. 2328/1995 (Α’ 159) και τους ισχύοντες κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεοντολογίας προγραμμάτων και διαφημίσεων, καθώς και κάθε άλλης διάταξης της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.
  • –  Μετά από ειδική άδεια του ΕΣΡ επιτρέπεται η δικτύωση μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών διαφορετικών περιοχών εξυπηρέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι σταθμοί που δικτυώνονται διαθέτουν νόμιμη άδεια και υποβάλλουν το αντίγραφο της συμφωνίας δικτύωσης. Οι σταθμοί που δικτυώνονται μπορούν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του συνεργαζόμενου μ` αυτούς σταθμού για 5 το πολύ ώρες κάθε ημέρας, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της δικτύωσης θα αναφέρεται ανά μισή ώρα εκπομπής ο διακριτικός τίτλος του σταθμού, με τον οποίο υπάρχει δικτύωση και εφόσον δεν αναιρείται ο χαρακτήρας του προγράμματος.



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ