Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

«Ίσως» να μετανιώνει την κουμπαριά με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ο Γεωργιάδης

 Για ακόμα μία ημέρα παραμένει στην επικαιρότητα το ζήτημα που ανέκυψε με την βάφτιση του τέκνου του προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στην οποία ανακοίνωσε ο ιδιος ότι συμμετείχε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς μετά από την παραληρηματική τοποθέτησή του στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, την Πέμπτη επανέρχεται επιμένοντας πως η άδεια για την οποία τον έχει ήδη αδειάσει ο συνάδελφός του υφυπουργός Χαρδαλιάς είναι έγκυρη, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «μπορεί να ήταν λάθος η βάπτιση», αναφορικά με τη συμμετοχή του.


«Το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχθώ να είμαι νονός στη συγκεκριμένη βάπτιση είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε. Εγώ δεν λέω ότι τα κάνω όλα τέλεια, μπορεί να έχω κάνει και λάθος. Βλέποντας εκ των υστέρων το μέγεθος της αντίδρασης θα μπορούσα να το έχω αποφύγει» δήλωσε μεταξύ άλλων στη μία από τις δύο ραδιοφωνικές συνέντευξης που έδωσε ήδη από το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από το κρεσέντο εξαλλοσύνης της Τετάρτης το απόγευμα στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός υποστήριξε πως «μπορεί και να ήταν λάθος η βάφτιση» του τέκνου του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γιώργου Κατωπόδη, πως «βλέποντας εκ των υστέρων το μέγεθος της αντίδρασης, θα μπορούσα να το έχω αποφύγει» και πως «το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχθώ να είμαι νονός στη συγκεκριμένη βάπτιση, είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε». Επέμεινε ωστόσο στην εγκυρότητα της «ειδικής άδειας» χωρίς ακόμα να το έχει αποδείξει, και παρότι ο Νίκος Χαρδαλιάς τον έχει ήδη αδειάσει, μέσω του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μιλώντας δε στο ΣΚΑΪ, με την αρωγή του πάντα φιλόξενου Άρη Πορτοσάλτε, περιέγραψε ανερυθρίαστα την κουμπαριά του με τον πρόεδρο μίας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία έχει ως ρόλο της να ελέγχει και τον ίδιο, με τον δημοσιογράφο να φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως… ζηλεύει τη σχέση του Αδ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΕΑΑΔΗΣΥ.

«Φαντάζεστε κύριε Πορτοσάλτε, ποιος θα ήταν ο χαρακτηρισμός που θα μου άξιζε εάν μόνος μου είχα ανεβάσει μία βάφτιση παράνομη στο διαδίκτυο, και μόνος μου ανέβαζα ένα πλαστό έγγραφο στο διαδίκτυο για να τη δικαιολογήσω. Δηλαδή εκεί θα έπρεπε να παραιτηθώ όχι μόνο λόγω πλαστογραφίας, αλλά λόγω ευμεγέθους ανοησίας. Το καταλαβαίνετε φαντάζομαι;» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την αγανάκτησή του που η κριτική που δέχτηκε από τα κοινωνικά δίκτυα, μεταφέρθηκε στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, ο Α. Πορτοσάλτε προσπάθησε να απευθύνει κάτι σαν ερώτημα για το όποιο ασυμβίβαστο μίας τέτοιας κουμπαριάς, με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ να ψελλίζει «υπάρχει σχέση εξάρτησης… δηλαδή… εσείς εποπτεύετε…;», χωρίς ουσιαστικά να παραθέτει τα όσα προβλέπονται για τις σχέσεις υπουργού και προέδρου ανεξάρτητης αρχής.

«Ο πατέρας αυτός, ο άνθρωπος αυτός είναι πρόεδρος της ενιαίας αρχής δημοσίων συμβάσεων» του απαντά ο Αδ. Γεωργιάδης, με τον Α. Πορτοσάλτε να συνεχίζει το «ερώτημά» του, «αυτή είναι μια ανεξάρτητη αρχή;», και τον υπουργό να του απαντά πως η Αρχή αυτή ελέγχεται μόνο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, «και όχι φυσικά από τον υπουργό Ανάπτυξης», υπενθυμίζοντας πως ο συγκεκριμένος εξελέγη στη θέση αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2016, μετά από πρόταση Σταθάκη. Μάλιστα, ο Α. Πορτοσάλτε ανέφερε στη συνέχεια πως «αυτό βγαίνει και μία ενόχληση, ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μία σχέση μαζί σας, και πάνε με ένα σταλινικό τρόπο και τον δίνουνε, εγώ αυτό βλέπω, δηλαδή είναι και καταδότες οι άνθρωποι, πως το λένε. Σαν εκδικητικά»

Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες ώρες, στο κοινοβούλιο, ο υπουργός εμφανίστηκε έξαλλος έπειτα από την τοποθέτηση Τσίπρα και τα σοβαρά ερωτήματα που απηύθυνε, ακόμα και για το ενδεχόμενο πλαστογράφησης του εν λόγω εγγράφου, με τον Αδ. Γεωργιάδη να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η άδεια δόθηκε από Πολιτική Προστασία με email που έχει ημερομηνία και θα κατατεθεί. Εκτός αν θεωρείτε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να πλαστογραφεί και τα στοιχεία της Google».

«Δεν θέλω να έχω καμία διακριτική μεταχείριση. Στην προκειμένη περίπτωση οι γονείς του παιδιού, χωρίς δική μου εμπλοκή, πήραν την άδεια επικαλούμενοι λόγους που δεν μπορώ να αναφέρω -αλλά έξυπνοι άνθρωποι είστε και μπορείτε να καταλάβετε. Δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και δεν θα γίνουμε γουρούνια, επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυλιστούμε στη λάσπη. Επειδή λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τους λόγους, που επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα έγγραφα, πήραν την ειδική άδεια» υποστήριξε, και συνέχισε επιτιθέμενος στην αξιωματικής αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, είχε έρθει το άδειασμα Χαρδαλιά στις αιτιάσεις του, ο οποίος επέλεξε να τοποθετηθεί μέσω του εκδότη Νίκου Χατζηνικολάου, με τις πληροφορίες που μετέφερε ο τελευταίος να εκθέτουν τον υπουργό, καθώς φέρεται να ζήτησε και να έλαβε μία ειδική εξαίρεση και όχι ειδική άδεια όπως υποστήριζε. Την προηγούμενη ημέρα, τον Αδ. Γεωργιάδη είχε αδειάσει και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας, δηλώνοντας στο Mega πως «πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια».

Πηγή: thepressproject.gr

Ζητούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Yγείας και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

 Η κυβέρνηση επιμένει ότι «κανένας συμπολίτης δεν μένει χωρίς ιατρική περίθαλψη» με τουλάχιστον δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά υποχρεωτική επίταξη τουλάχιστον των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στη μάχη κατά της πανδημίας με τον υπουργό Υγείας να παραμένει μονάχα σε εκκλήσεις προς την ιδιωτική Υγεία για εθελοντική συνδρομή.

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετακινώντας γιατρούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη δεν εμφανίζεται να προτίθεται να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας  στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Κανένας συμπολίτης μας δεν μένει χωρίς ιατρική περίθαλψη και κανένας δεν θα μείνει» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, την ώρα που καταγράφονται επί μέρες πολλές δεκάδες διασωληνωμένων στην Αττική που δεν βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με καταγγελίες να αναφέρουν ότι αριθμός ξεπερνάει τους 100.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να αφήσει τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ»

«Η κυβέρνηση που μετά από πέντε μήνες αποτυχημένο lockdown κατάφερε να αφήσει τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, συνεχίζει αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της να τις πετά στους πολιτικούς της αντιπάλους». Αυτό απαντά στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας:«Αντί να αντιμετωπίζει τη τραγωδία της πανδημίας συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως τονίζει, «οι εγκληματικές, όμως, ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβονται πια με φωνές και με ψέματα». «Ας εξηγήσει στους πολίτες γιατί επιλέγει να μην προχωράει στην επίταξη των απαραίτητων ιδιωτικών κλινικών, στην συνταγογράφηση των τεστ και σε μέτρα προστασίας στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς», συνεχίζει και καταλήγει: «Τελικά δε πρόκειται μόνο για μια ανέμελη και ανίκανη αλλά και για μια επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Να ενταχθούν υποχρεωτικά και ουσιαστικά στη μάχη όλοι»

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία μετά από την επίσκεψη της δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας».

«Με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lock down, τα οριζόντια μέτρα και τους αυτοσχεδιασμούς, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπήρξε προετοιμασία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τώρα, την ώρα της μάχης, πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και ουσιαστικά σε αυτήν όλοι. Όλα τα ιδιωτικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα μεγάλα, τα στρατιωτικά, όλοι οι ιδιώτες γιατροί με τις κρίσιμες ειδικότητες, όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός. Είναι ώρα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και να αφήσει την τεχνητή όξυνση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που διχάζει και αποπροσανατολίζει. Τώρα πριν να είναι αργά», πρόσθεσε.

«Άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών»

«Αντί η κυβέρνηση να νοικιάζει με το αζημίωτο από τις ιδιωτικές κλινικές υποδομές και να τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσει στην επίταξή τους» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το επείγον, αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές κι αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με την άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να νοικιάζει με το αζημίωτο από τις ιδιωτικές κλινικές υποδομές και να τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσει στην επίταξή τους για να βρεθούν απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό.

«Θα αποφασίσετε επίταξη ή θα περιμένετε να σας πλακώσει το ταβάνι του ΕΣΥ που καταρρέει;»

Επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια εξαπέλυσε το ΜέΡΑ25, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή ότι «η χώρα μας έχει την ατυχία εν μέσω της χειρότερης φάσης της φονικής πανδημίας, να έχει έναν υπουργό Υγείας με παγωμένα αντανακλαστικά».

«Αποφασίστε: Αν όλα θα κριθούν από τους ρυθμούς εμβολιασμού, θα αποδεχτείτε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα ότι αυτοί έχουν μείνει τραγικά πίσω; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό; Ή όπως ο κύριος Σταϊκούρας στο δικό του τομέα, θα εναποθέσετε τις ελπίδες σας στον Ύψιστο;»

Το ΜέΡΑ 25 θέτει προς τον υπουργό Υγείας ένα επίσης ερώτημα: «Θα αποφασίσετε επιτέλους κύριε Κικίλια να επιτάξετε τους ιδιώτες γιατρούς, ή θέλετε να περιμένετε λίγο ακόμα, να πέσει να σας πλακώσει το ταβάνι του καταρρέοντος ΕΣΥ, να χρεωθείτε λίγους νεκρούς ακόμα, για να περάσετε από τα δημόσια παρακάλια στο αυτονόητο;»

Πηγή: thepressproject.gr

Συνεργασία ΣΗΠΕ με Πανεπιστήμια της χώρας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης ανάπτυξης συνεργειών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να διερευνηθεί, να κεφαλαιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί το κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και δεοντολογικό κεφάλαιο του περιφερειακού Τύπου, το ΔΣ προχωρά στην συνεργασία με πανεπιστήμια και εξειδικευμένα τμήματα και σχολές, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιτευχθεί κατά περίπτωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση , η αρχή έγινε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τους αντιπρυτάνεις, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που θα αναλάβει από την πλευρά του πανεπιστημίου την μετουσίωση της συνεργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η κατάθεση κοινής πρότασης σε Πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση του αρχειακού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος των εφημερίδων μελών του ΣΗΠΕ. Μέσω της πρότασης αυτής, θα δοθεί η δυνατότητα να αναλυθεί, να τεκμηριωθεί και να αξιοποιηθεί η συνεισφορά των περιφερειακών εφημερίδων στην ιστορική καταγραφή και δημοσιογραφική αποτύπωση γεγονότων των τοπικών κοινωνιών που συνθέτουν την χρονική διαδρομή των περιοχών της ελληνικής επαρχίας.

Για την ουσιαστική συνεισφορά της πρότασης στην αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου και την ανάδειξη της προσφοράς του και παρουσίας του, καταλυτική θα είναι η συνεργασία των μελών.

Παράλληλα, προχωρά και η συνέχιση της δικτύωσης του ΣΗΠΕ με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με δρομολογούμενη ήδη την υπογραφή αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κυρίαρχος ορίζοντας αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση της εξειδίκευσης κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος και της διάθεσης του έμψυχου δυναμικού τους, ώστε ο ΣΗΠΕ και τα μέλη του να διερευνήσουν, να καθορίζουν και να αναδείξουν καίρια ζητούμενα στο χώρο του Τύπου, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία, η ψηφιακή μετάβαση, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η διαχρονικά αξιόπιστη ενημέρωση.

Πηγή: typologies.gr

Προς ντροπιαστικό φιάσκο η ΕΛ.ΑΣ. για τον 30χρονο προφυλακισθέντα της Νέας Σμύρνης

 Καταρρέει το κατηγορητήριο κατά του 30χρονου «Ελληνοϊρακινού», όπως τον αναφέρουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ο οποίος συνελήφθη για τον τραυματισμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Νέο βίντεο ντοκουμέντο που προσκόμισε ο συνήγορός του ενισχύει το ήδη ισχυρό άλλοθί του, καθώς έχει επιβεβαιωθεί από τρεις ακόμη καταθέσεις πως ο άνθρωπος στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ έσπευσε να απαγγείλει κατηγορίες δεν βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη την ημέρα των επεισοδίων. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του 30χρονου, Παύλος Σαράκης, «είναι αδιανόητο και μείζον θέμα, για ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας - όχι μόνον χωρίς στοιχεία-, αλλά αντίθετα με αποδείξεις που καταρρίπτουν στο σύνολό του, το εις βάρος του κατηγορητήριο»


Με βίντεο ντοκουμέντο και νέα ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος του 30χρονου που κατηγορείται για τον τραυματισμό του αστυνομικού την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Σμύρνη,  εκθέτει ακόμη περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ για την πρόχειρη έρευνα πριν την σύλληψη και απόδοση κατηγοριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πληθώρα μέσων ενημέρωσης έχουν στοχοποιήσει και διασύρει τον συγκεκριμένο άνθρωπο από τη στιγμή της σύλληψής του, με ορισμένα από αυτά να καταπατούν ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δικηγόρου:

Σήμερα δημοσιοποιούμε ένα video από το πάρκο στο «Λιμανάκι» της Ελευσίνας, με το οποίο επαληθεύονται πλήρως οι ισχυρισμοί του εντολέα μας, αλλά και των μαρτύρων, ότι την Τρίτη 9 Μαρτίου, κατά τον επίμαχο χρόνο βρισκόταν στην Δυτική Αττική και όχι στην Νέα Σμύρνη.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. και η Ελληνική Δικαιοσύνη παρασύρθηκαν από ένα ψυχικά ανισόρροπο πρόσωπο, συνέλαβαν και απέδωσαν βαρύτατο κατηγορητήριο σ’ έναν αθώο συμπολίτη μας. Και όχι μόνον αυτό, τον προφυλάκισαν αγνοώντας προκλητικά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες της υπεράσπισης. Είναι υποχρέωση πλέον της ανακρίτριας να διατάξει οίκοθεν την άρση της προσωρινής κράτησης, βάσει του άρθρου 291 § 1 ΚΠΔ. Αν δεν το πράξει, οφείλει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να παρέμβει και να την ελέγξει πειθαρχικά και ποινικά για τις πράξεις και παραλείψεις της. Είναι αδιανόητο και μείζον θέμα, για ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας – όχι μόνον χωρίς στοιχεία -, αλλά αντίθετα με αποδείξεις που καταρρίπτουν στο σύνολό του, το εις βάρος του κατηγορητήριο.

Τα βίντεο προέρχονται από ένα εστιατόριο – ταβέρνα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Ελευσίνας. Έχουμε στη διάθεση μας το βιντεοληπτικό υλικό που καλύπτει ολόκληρο το χρονικό διάστημα 18:00 – 22:00 της 09.03.2021, ήτοι της ημεροχρονολογίας των επεισοδίων.

Το πρώτο απόσπασμα δείχνει τον κατηγορούμενο («Ινδιάνος») να φτάνει πεζός στο πάρκο της Ελευσίνας στις 18:21 φορώντας μία μαύρη φόρμα, ένα σκουρόχρωμα φούτερ και ένα μπλε γιλέκο με γκρι λεπτομέρειες (το ίδιο που φορούσε και όταν παρουσιάστηκε ενώπιον της Ανακρίτριας για την απολογία του), όπως ακριβώς τον είχαν περιγράψει και οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους. Το βίντεο επιβεβαιώνει πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων, αφού ο κατηγορούμενος εισέρχεται στο πάρκο, συναντάει εκεί τους φίλους του και παίζει μπάσκετ μαζί τους.

Το δεύτερο απόσπασμα δείχνει την αποχώρηση του κατηγορούμενου και των φίλων του, πεζών, από το εν λόγω πάρκο στις 18:45. Σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα, όπως επιβεβαιώνεται από το βίντεο, ο κατηγορούμενος και οι φίλοι του συνεχίζουν να παίζουν στο ίδιο σημείο. Όταν φεύγουν από το πάρκο κατευθύνονται προς την οικία ενός εκ των φίλων του, όπου παραμένουν μέχρι τις 19:20-19:30, όπως ακριβώς είχαν καταθέσει και οι ίδιοι ως μάρτυρες ενώπιον της Ανακρίτριας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από το σημείο, όπου αποδεδειγμένα από το εν λόγω βίντεο, βρίσκεται ο κατηγορούμενος στις 18:45, η απόσταση μέχρι την πλατεία της Ν. Σμύρνης, είναι τουλάχιστον 35’ λεπτά με ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΣΗ (ο κατηγορούμενος δεν έχει ούτε όχημα, ούτε δίπλωμα οδήγησης και άπαντες στο σημείο προσέρχονται με ΜΜΜ ή πεζοί).

Η δε πλατεία είναι ήδη κατά το χρόνο αυτό αποκλεισμένη από διέλευση οχημάτων εξαιτίας των χιλιάδων διαδηλωτών και των επεισοδίων που έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτυλίσσονται, όπως περιγράφεται και στα έγγραφα της δικογραφίας. Συνεπώς, ακόμα και αν έφτανε με όχημα στα περίχωρα, θα έπρεπε να κινηθεί πεζός προκειμένου να φτάσει στο σημείο της επίθεσης, ήτοι επί της συμβολής των οδών Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής, διανύοντας μία απόσταση τουλάχιστον 10′ λεπτών.

Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί τρεις καταθέσεις, οι οποίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα όσα υποστήριξε ο 30χρονος στην απολογία του, εγείροντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα γύρω από τις έρευνες και τις συλλήψεις που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

«Είμαι οδηγός που μεταφέρει τους εργαζόμενους της αποθήκης του (αναφέρει το όνομα της εταιρείας) όπου εκεί εργάζεται ο κατηγορούμενος. 9 Μαρτίου 2021 τον παρέλαβα στο σχόλασμα του από την αποθήκη στον Ασπρόπυργο γύρω στις 18.00 και κατέβηκε στην Ελευσίνα, στο ύψος της εταιρείας γύρω στις 18.20. Ήταν ο μόνος εργαζόμενος που είχα να μεταφέρω από την αποθήκη. Την επόμενη μέρα, όταν έφτασα για να τον παραλάβω πάλι, είδα τρεις αστυνομικούς με πολιτικά να τον συλλαμβάνουν. Τον είδα σαστισμένο. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω», κατέθεσε ο ένας εκ των μαρτύρων.

«Είμαι συνάδελφος του κατηγορουμένου σε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών στον Ασπρόπυργο. Ο κατηγορούμενος τις τελευταίες εβδομάδες είχε βάρδια 10 με 18.00 το απόγευμα. Στις 9 Μαρτίου είχα άδεια. Την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ, τον πήρα τηλέφωνο, ήταν στη δουλειά και του είπα αν θέλει μετά τη δουλειά να έρθει για καφέ και να συναντηθούμε στο παρκάκι δίπλα από το σπίτι μου. Ήρθε τελικά στις 18.30 με 19.00 παρά. Ήταν και η γυναίκα μου μαζί και ένας ακόμη φίλος μου. Έκατσε μαζί μας καμιά ώρα. Στις 19.15 πήγαμε προς το σπίτι μου και στις 19.30 περίπου ο κατηγορούμενος έφυγε. Μου είπε ότι θα έπαιρνε λεωφορείο και θα πήγαινε στο σπίτι του. Από κει και πέρα δε γνωρίζω τίποτα. Την επόμενη μέρα δεν πήγα πάλι στη δουλειά, ούτε ο κατηγορούμενος ξέρω αν πήγε στη δουλειά. Την ημέρα σύλληψης του τον αναζήτησα στο κινητό αλλά το είχε κλειστό. Στις 11 Μαρτίου 2021 ημέρα Πέμπτη μου έστειλε μήνυμα η αδερφή του κατηγορούμενου και μου είπε ότι τον συνέλαβαν. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα για τον κατηγορούμενο. Είναι καλό παιδί και τον αγαπάω πολύ. Είναι ευγενικός, μορφωμένος και συνεσταλμένος. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να βρίζει. Έχω πέσει από τα σύννεφα γι’ αυτό που έγινε. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω», ανέφερε στην κατάθεσή του ο συνάδελφός του.

Την παρουσία του κατηγορούμενου στο παρκάκι στην Ελευσίνα μέχρι τις 19:30 το απόγευμα των επεισοδίων έχει επιβεβαιώσει και  η σύζυγος του συναδέλφου του.

«Γνωρίζω εδώ και ένα μήνα τον κατηγορούμενο. Ήρθε πριν ένα μήνα μαζί με τον άντρα μου στο σπίτι και φάγαμε όλοι μαζί. Μου φάνηκε ντροπαλό παιδί. Στις 9 Μαρτίου το απόγευμα είχαμε βγάλει με τον άντρα με το σκυλάκι μας βόλτα στο παρκάκι. Μετά ήρθε και ένας φίλος του και επίσης ο άντρας μου είπε ότι θα ερχόταν ο κατηγορούμενος, με τον οποίο είχε μιλήσει το πρωί. Στις 18.30 με 19.00 παρά ήρθε ο κατηγορούμενος στο παρκάκι.» τόνισε.

Πηγή: thepressproject.gr


142 δημιουργοί ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού το πόρισμα της ΕΥ στην ΕΥΕΔ

 

Με επιστολή τους στην κα Λίνα Μενδώνη, 142 καλλιτέχνες ζητούν το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν έλεγχο στην ΕΥΕΔ, λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020.

Το πόρισμα έχει στα χέρια του ο ΟΠΙ, ο οποίος έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να το δώσει σε δικαιούχους που, όμως, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν ειδικό έννομο συμφέρον. Το αίτημα γίνεται με γνώμονα τη διαφάνεια, την ενημέρωση και τη λογοδοσία, καθώς οι συνυπογράφοντες θέλουν να γνωρίζουν πώς διαχειρίστηκε η ΕΥΕΔ τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο πόρισμα ορκωτών ελεγκτών για την ΑΕΠΙ είχε δοθεί στους δικαιούχους, παρότι η ΑΕΠΙ ήταν ιδιωτικός και όχι δημόσιος φορέας.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΕΔ συστήθηκε το 2018 ως υπηρεσία μέσα στον ΟΠΙ, με πρωτοβουλία των Χριστόφορου Βερναρδάκη και Λυδίας Κονιόρδου, και ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020. Κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ τοποθετήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΠΙ από την Λυδία Κονιόρδου, το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο, επίσης τοποθετημένο από την Κυβέρνηση Σύριζα. Το τότε ΔΣ του ΟΠΙ, με πρόεδρο τον Γιάννη Αντωνιάδη είχε την περίεργη διττή λειτουργία ότι διοικούσε την ΕΥΕΔ/ΟΠΙ και ταυτόχρονα την ήλεγχε ως ΟΠΙ. Τα αποτελέσματα της τότε διοίκησης αποτυπώνονται στο εν λόγω πόρισμα.

Η επιστολή των δημιουργών

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ, εδώ και αρκετό καιρό έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) -υπηρεσία του ΟΠΙ-, τον οποίο είχε διατάξει το Υπουργείο σας. Παρά τα διαρκή αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως τα ευρήματα του ελέγχου που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΑΕΠΙ δημοσιοποιήθηκαν, αν και επρόκειτο για ιδιωτικό φορέα, ενώ τα ευρήματα της κρατικής ΕΥΕΔ/ΟΠΙ παραμένουν στο σκοτάδι, τη στιγμή μάλιστα που καμία από τις προμήθειες, τις προσλήψεις ή τις αναθέσεις, όταν έγιναν κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ, δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τον νόμο περί Διαύγειας.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα βιοποριστικά μας μέσα, δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για επανάληψη άσκοπων και εγκληματικών πειραματισμών στις πλάτες μας. Μην αφήσετε να διαιωνίζονται οι διχαστικές ρητορικές και οι σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Απαιτούμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Θέλουμε να ξέρουμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Θέλουμε να γνωρίζουμε πώς έγινε η διαχείριση των δικαιωμάτων μας για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, με τους ίδιους ανθρώπους, για άλλη μια φορά. Απαιτούμε ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΡΑ στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY στην ΕΥΕΔ. Δώστε την ευκαιρία στο πνευματικό δικαίωμα να ανακάμψει για πρώτη φορά πάνω σε ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από δω και πέρα, με συλλογική συναίνεση, με διαφάνεια και συνέπεια λόγων και πράξεων στον ταλαίπωρο κλάδο μας. Με τιμή, οι Δημιουργοί και Δικαιούχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων Έργων Μουσικής».

Με τιμή,

Οι Δημιουργοί και Δικαιούχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων Έργων Μουσικής

ΑΒΑΤΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ)

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΑΝΤΥΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΡΩΜΥΛΟΥ)

ΑΠΟΔΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΒΑΖΑΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΜΑΡΚΟΥ)

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ (ΜΑΡΚΟΥ)

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΒΑΞΑΒΑΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΒΑΞΑΒΑΝΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΒΑΞΑΒΑΝΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ)

ΒΑΡΣΑΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ)

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ)

ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ)

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΒΡΑΧΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΝΤΩΝΙΟΥ)

ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΓΕΡΟΓΙΩΡΓΗ ΓΙΩΤΑ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)

ΓΙΑΡΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΓΙΑΤΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ)

ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΙΑΚΩΒΟΥ)

ΓΚΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ)

ΓΚΡΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΓΛΕΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΜΑΙΡΗ (ΑΙΜΙΛΙΟΥ)

ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)

ΔΟΥΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΔΑΝΙΗΛ)

ΔΡΟΥΤΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΖΑΦΕΙΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΥ)

ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

ΗΛΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΘΙΜΟ ΛΕΟΝΑΡΝΤ (ΓΚΙΚΑ)

ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / CANTOMED

ΚΑΠΙΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΑΚΗΣ  -  ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΚΑΠΝΙΑΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ)

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ  -  ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΚΑΤΣΟΥΠΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΚΑΦΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ)

ΚΙΦΟΚΕΡΗΣ ΚΟΣΜΑΣ (ΠΑΥΛΟΥ)

ΚΟΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΩΤΗΡΙΟΥ)

ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΚΟΜΠΟΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΥΡΤ ΠΕΤΕΡ (ΑΓΑΠΗΤΟΥ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

ΚΩΣΤΑΛΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (ΘΕΟΔΩΡΟΥ)

ΛΙΝΤΟΒΟΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΠΑΥΛΟΥ)

ΛΙΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΛΙΤΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΑΝΤΩΝΙΟΥ)

ΜΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ)

ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΜΙΝΩΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ) - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΜΗΛΙΩΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

ΜΟΣΧΩΦ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΜΟΥΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ ΑΝΝΑ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΜΠΕΛΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΑΣΧΑΛΗ)

ΜΠΙΛΙΚΑΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

ΜΠΙΛΛΗΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ)

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΝΤΙΝΑ ΕΛΕΝΗ (ΙΓΚΟΡ)

ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΡΟΫ)

ΠΑΝΟΥ ΑΚΗΣ  -  ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΠΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΓΑΒΡΙΗΛ)

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΛΑΖΑΡΟΥ)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Π. ΓΙΑΝΝΗΣ  -  ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΠΑΠΑΣ ΗΛΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

ΠΑΥΡΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΘΕΟΔΩΡΟΥ)

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ)

ΠΙΤΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΣΤΑΥΡΟΥ)

ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΡΕΒΥΘΗ ΑΓΑΘΗ (ΜΙΛΤΙΑΔΗ)

ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΡΟΥΣΣΗ ΡΕΒΕΚΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΛΟΥΚΑ)

ΣΑΜΨΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ)

ΣΚΙΤΖΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ) - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ

ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

ΣΤΑΡΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΣΥΡΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

ΤΑΝΙΔΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ (ΕΥΡΙΠΙΔΗ)

ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΙΒΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΤΕΡΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΘΕΟΔΩΡΟΥ)

ΤΖΑΝΙ ΕΜΙΑΣ ΧΟΠΓΟΥΕΛ (ΣΕΠΑΡΝΤ)

ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

ΤΡΥΨΙΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΑΓΓΕΛΑΚΗ)

ΤΣΕΝΕΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΤΣΙΑΛΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ)

ΤΣΙΑΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΤΣΙΒΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΤΑΥΡΟΥ)

ΤΣΙΟΜΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ)

ΦΑΒΙΟΣ ΦΑΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΦΑΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΗΛΙΑΣ (ΛΟΥΚΑ)

ΦΥΛΑΚΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΦΙΛΙΠΠΟΥ)

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΧΑΪΝΤΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΜΙΧΑΗΛ)

ΧΑΡΛΑΥΤΗ ΗΡΩ ΣΑΙΑ (ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

ΧΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ)

ΧΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ   -  ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΥ)

ΨΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ (ΙΩΑΝΝΗ)

MONGELLI SIMONE (FLAVIO)

SUI GENERIS ADVART LTD

SUPREME SONGS LTD


Πηγή: naftemporiki.gr

Λουκέτα και ανεργία την επόμενη ημέρα της πανδημίας

 Λουκέτα και ανεργία την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Η υγειονομική κρίση μπορεί να περάσει και σχετικά σύντομα, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της με τις ανάλογες κοινωνικές αναφορές θα καταγράφονται για πολλά χρόνια.

Το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πλέον πάνω από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η μεταποίηση, η βιοτεχνία, οι μεταφορές, ακόμα και η βιομηχανία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει εδώ κι έναν χρόνο η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν επιδερμικά το πρόβλημα και σίγουρα δεν μπορούν να ανατάξουν την πορεία που διαφαίνεται. Ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

 
Μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού θα δυσκολευτούν ή δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν όταν αρθεί το lockdown
Μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού θα δυσκολευτούν ή δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν όταν αρθεί το lockdown

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 50% των επιχειρήσεων αυτών θα δυσκολευτεί να ανοίξει και να αντέξει μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών όρων. Το 50%. Αυτό σημαίνει εκτίναξη της ανεργίας, της φτώχειας, μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάλογη υστέρηση δημόσιων εσόδων.

Το ταμείο είναι ήδη μείον και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό κράτος μόνο ξοδεύει χωρίς να εισπράττει κι αυτό ακυρώνει την ουσία των μέτρων στήριξης. Εξαγγέλλονται αλλά δεν πληρώνονται και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Φαύλος κύκλος. Τα χρήματα που θα έστελνε η ΕΕ θα μπορούσαμε να πούμε στην υπερβολή ότι δεν έχουν τυπωθεί ακόμη και σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιχειρηματικής επιβίωσης και θανάτου.

Όλοι οι παράγοντες της αγοράς κάνουν εδώ και μήνες πανομοιότυπες δηλώσεις: Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

Οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ, του Επαγγελματικού επιμελητηρίου (ΕΕΑ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΑ), του βιοτεχνικού κόσμου (ΓΣΕΒΕΕ), της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, ακόμα και ιδιοκτητών ακινήτων όχι μόνο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για αύξηση των μέτρων στήριξης. Ακόμα και για κούρεμα οφειλών-διαγραφή χρεών, που δεν έγινε ούτε στην οικονομική κρίση του 2010. Μιλούν πλέον ανοιχτά για μια «σεισάχθεια» ως μόνη λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και την καταστροφή.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αυτή τη φορά. Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους και το ίδιο ζοφερό μέλλον. Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 «τράβηξε χειρόφρενο» σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ περιοριστικών μέτρων και κλεισίματος ολόκληρων τμημάτων της οικονομίας, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την κατάσταση αυτή.

Υποσχέσεις χωρίς άμεσο αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το κράτος, που φαίνεται να βιάζεται να ανακοινώσει μέτρα άμεσης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δοκιμάζονται από την πανδημία, αλλά δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην καταβολή των ποσών που το ίδιο ανακοινώνει ότι διαθέτει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις που... αισίως έχουν φθάσει τις επτά, αλλά καλά καλά δεν έχει εξοφληθεί η τέταρτη. Χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιμένουν τις όποιες ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες. Μια από τις κρίσιμες έχει αναδειχθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μετά την αιφνίδια και «σιωπηρή» αλλαγή των κριτηρίων ένταξης και κυρίως της περιόδου αναφοράς για τον τζίρο του δ΄ τριμήνου του 2020, πολλοί από όσους κατάφεραν να ενταχθούν δεν έχουν δει ακόμη το... χρώμα του χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά την τέταρτη δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και κυρίως δεν ξέρουν πότε θα αρχίσει η ροή του χρήματος. Κι αυτό το τελευταίο είναι το χειρότερο, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους πληρωμές.
Χαρακτηριστική είναι η απόγνωση που μεταφέρει αναγνώστης του zougla.gr, κάνοντας έκκληση στο οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των πληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όπως η δική μου επιχείρηση, έτσι και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις που γνωρίζω, ΔΕΝ έχουμε ακόμα εισπράξει την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή σε οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες αιτήσεις!! Πληρώνεται η 6η, ανακοινώνεται η 7η και τόσες άλλες πληρωμές και δεν γνωρίζουν την εξόφληση της 5ης για εκατοντάδες επιχειρήσεις. Επικοινωνούμε καθημερινά με την ΑΑΔΕ και με το ΥΠΟΙΚ από τις 28/01 και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ να μας ενημερώσει για την ημερομηνία καταβολής. Έχουν καθυστερήσει τόσο τις πληρωμές κάποιων εκατοντάδων επιχειρήσεων.

»Οι αιτήσεις που γνωρίζω είναι οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες και σε διασταύρωση με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μας λένε ότι οι αιτήσεις είναι εγκεκριμένες, απλά δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

»Εμμέσως πλην σαφώς μας λένε ότι δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για την 5η.

»Την μία μας λένε ότι είναι θέμα διαθεσίμων και την άλλη ότι είναι θέμα συστήματος!! Γνωρίζουν όλοι πλέον ότι είναι χιλιάδες οι απλήρωτες επιχειρήσεις, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, απευθυνόμενος σε λογιστές!! ΟΛΟΙ οι λογιστές πιστοποιούν ότι έχουν πάρα πολλές απλήρωτες εγκεκριμένες αιτήσεις 5ης επιστρεπτέας.
Κανένα μέσο δεν το έχει αναδείξει, κανένα μέσο δεν το έχει αναφέρει!».

Πηγή: zougla.gr

«Έχει ηθική νομιμοποίηση ο Πρύτανης του ΑΠΘ να συνεχίζει τη διοίκησή του;»

 Πρύτανης ΑΠΘ: Ψευδές ότι εμβολιάστηκα εκτός σειράς

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις φοιτητών και μελών ΔΕΠ κατά  του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Παπαϊωάννου τόσο, για τη στάση του κατά τις αστυνομικές εισβολές στο Ίδρυμα και για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του.

 

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών επιρρίπτει βαριές ευθύνες στις πρυτανικές αρχές γιατί οι αποφάσεις της, αντίθετες με αυτές της Συγκλήτου που αντανακλούν τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας για επιστροφή σε συνθήκες ειρηνικής διευθέτησης των ενδοπανεπιστημιακών προβλημάτων, συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος βίας και ακραίας πόλωσης.

Παράλληλα, οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους ο Πρύτανης εκθέτει τον ίδιο αλλά και το ΑΠΘ, το οποίο εκπροσωπεί, καθώς στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί έπεσε σε σειρά αντιφάσεων τονίζοντας ότι είπε κατ’ επανάληψη ψέματα για τον εμβολιασμό του.

«Αναρωτιέται εύλογα η πανεπιστημιακή κοινότητα: Ένας πρύτανης που κατ’ επανάληψη συνελήφθη ψευδόμενος δημοσίως για να δικαιολογήσει πράξεις και παραλείψεις του, αλλά και για να απολογηθεί για παραβάσεις υπηρεσιακών καθηκόντων του ως καθηγητή και πρύτανη ακαδημαϊκού ιδρύματος, διαθέτει πλέον κύρος και ηθική νομιμοποίηση ώστε να συνεχίσει να ασκεί το έργο της διοίκησης του ΑΠΘ;» αναρωτιέται η Συσπείρωση και θυμίζει αναλυτικότερα τα εξής:

  • Την ενημέρωση της εισαγγελίας στις 22/2 και την επίκληση φθορών και καταστροφών, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν συμβεί.
  • Την απουσία του πρύτανη κατά την αστυνομική εισβολή, η οποία επέτρεψε την άσκηση υπέρμετρης βίας από πλευράς αστυνομικών και οδήγησε στη δεύτερη κατάληψη, αλλά και την απουσία του ίδιου καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης, παρά το πλαίσιο που έθεσαν οι αποφάσεις της Συγκλήτου που ζητούσαν διαπραγμάτευση, διάλογο και ειρηνική επίλυση.
  • Το γεγονός ότι ο πρύτανης με τις δικαιολογίες που επικαλέστηκε (πχ ότι βρισκόταν σε άλλο κτίριο) εκτέθηκε στα μάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Ακόμη, ο ίδιος υπέπεσε σε αντιφάσεις και ανακρίβειες: Ενώ είχε ενημερωθεί για την απόφαση των φοιτητών να εγκαταλείψουν ειρηνικά το κτίριο διοίκησης στις 11/3, έσπευσε να ζητήσει από την αστυνομία, όπως η ίδια διαβεβαίωσε, τη βίαιη αποδέσμευση του κτιρίου λίγες ώρες πριν τη λήξη της κατάληψης. Στη συνέχεια διέψευσε τις επίσημες δηλώσεις της αστυνομίας επικαλούμενος δήθεν αυτεπάγγελτη επέμβαση.
  • Επίσης, ο απών από τις εξελίξεις πρύτανης, χωρίς τη συναίνεση της Συγκλήτου, παρέδωσε τη διοίκηση του ΑΠΘ στην αστυνομία επί διήμερο, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να παραμείνουν στο πανεπιστήμιο, εμποδίζοντας αδικαιολόγητα τους φοιτητές να εισέλθουν στις Σχολές τους και ελέγχοντας καταχρηστικά τις ταυτότητες καθηγητών και εργαζομένων.
  • Επιπλέον ο ίδιος εξέθεσε το πανεπιστήμιο, ψευδόμενος κατ’ επανάληψη για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον Τύπο. Συγκεκριμένα καταρχάς διέψευσε την είδηση σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του με δημοσιογράφο, ενώ την επομένη διέψευσε την ίδια τη διάψευσή του επικαλούμενος εμβολιασμό του ως επιστημονικά υπεύθυνος προγράμματος ελέγχου των λυμάτων για ανίχνευση του ιικού φορτίου. Σημειώνεται ότι τα εργαστηριακά προγράμματα δεν συνιστούν αιτία κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς οι επιστημονικά υπεύθυνοι δεν είναι υγειονομικοί πρώτης γραμμής.
  • Εξάλλου, κατά τον εμβολιασμό του απέφυγε να δηλώσει την πραγματική ιδιότητα του πρύτανη ή του καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής, αλλά επικαλέστηκε στη λίστα εμβολιασμού την επαγγελματική ιδιότητα του «παθολόγου», την οποία ως μη μέλος του Ιατρικού Συλλόγου δεν κατέχει. 
Πηγή: efsyn.gr

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ