Δεκάδες τραυματίες και πάρα πολλές υλικές ζημιές άφησε ο σεισμός που έπληξε την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοδυτική Τουρκία.
Λόγω της γειτνίασης Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργήθηκε ανησυχία για το αν υπάρχει κίνδυνος και για κάποιον σεισμό στη χώρα μας.
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν «από πολύ κοντά» το φαινόμενο στη γειτονική χώρα.
«Το επίκεντρο τοποθετείται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Μιας περιοχής ιδιαίτερα ευαίσθητης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με τον σεισμό το 1999», εξήγησε. Τόνισε πως για την Ελλάδα είναι σημαντικό «το πως θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει άλλα ρήγματα. Το 1999 ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Νικομήδεια δρομολόγησε, μέσω του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας, 20 μόλις μέρες μετά. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική, έτσι ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο» σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Και πρόσθεσε: «Το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα. Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Νικομήδειας. Αλλά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται στην περιοχή ένας σεισμός της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, μέχρι το 2024».