Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ποιος είναι ο επόμενος! ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ EΜΒΟΛΙ@ΣΜΟΣ στην ΕΜΑΚ

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Ματαιώθηκε ξανά ο διαγωνισμός για την προμήθεια OB VAN από την ΕΡΤ

 

Για τρίτη φορά ματαιώθηκε ο διαγωνισμός της ΕΡΤ για την απόκτηση ενός OB VAN με οκτώ κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Η προμήθεια είναι ενταγμένη εδώ και τρία χρόνια στο επενδυτικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης για δαπάνη ύψους 900.000 ευρώ, ποσό το οποίο είχε εγκριθεί και από τον μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών, για το 2021. Το ΔΣ της εταιρείας ματαίωσε τον διαγωνισμό για τρίτη φορά και το έργο μεταφέρεται πλέον για το 2022, αφού επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Η προμήθειά του θα εξασφάλιζε στην ΕΡΤ τεχνολογική αυτονομία στην κάλυψη σημαντικών γεγονότων στις ειδήσεις και στα αθλητικά γεγονότα.

Πηγή

AΙΧΜΕΣ: Αναζητούνται διευθυντές ειδήσεων

 

**Ψάχνουν στο Mega για το πρόσωπο  που θα αναλάβει ρόλο στον ενημερωτικό τομέα του Mega, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τελική απόφαση.

** Το δελτίο έχει χαμηλά ποσοστά και δεν φαίνεται να ανεβαίνουν, αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση σε πρόσωπα και στην ψυχαγωγία.

** Δύο εκπομπές της ΕΡΤ1 στην πρωινή και την απογευματινή ζώνη χρειάζονται επιδιορθώσεις. Στις ειδήσεις το πρόβλημα παραμένει, πάντως η πίεση που ασκούνταν προ καιρού ως και σήμερα, για την  πρόσληψη συγκεκριμένου προσώπου, δεν είχε αποτέλεσμα.

**Μετά 21 χρόνια παρουσίας στη  Forthnet αποχωρεί στις 31 Μαϊου ο Δημήτρης Βάγιας. Η εταιρεία μπαίνει σε νέα περίοδο με δύο ανοικτά μέτωπα, τις τηλεπικοινωνίες και τις διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα της SuperLeague.

**Μαζί απόψε στο “Μουσικό Κουτί” ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Σταμάτης Κραουνάκης, το “ναι” και το “όχι” στην εποχή των μνημονίων, τραγουδώντας από κοινού, το “θα περάσει και αυτό”.

Η μουσική ενώνει είναι το μήνυμα.


Πηγή

Προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια καταδεικνύει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

 Τις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατίθεται το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής επισημαίνει με έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ενώ έχει προηγηθεί η πολύμηνη κριτική από  πληθώρα φορέων, οργανώσεων, έγκριτων προσώπων, σύσσωμής της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) αλλά και μελών της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Την κριτική ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει στις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έρχεται να επικυρώσει με έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υπενθυμίζοντας στην έκθεσή της ότι «η Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης, που κυρώθηκε µε τον νόµο 4531/2018, στο άρθρο 48 επιτάσσει στα κράτη να λαµβάνουν τα αναγκαία νοµοθετικά ή άλλα µέτρα που απαγορεύουν τις υποχρεωτικές εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, συµπεριλαµβανοµένης της διαµεσολάβησης και του συµβιβασµού, αναφορικά µε όλες τις µορφές βίας οι οποίες καταλαµβάνονται από το πεδίο εφαρµογής της παρούσας Σύµβασης».

Επισημαίνει δε ότι «κατά τα προτεινόµενα άρθρα 1512 και 1514 παρ. 2 και 3 του Αστικού Κώδικα, δεν απαγορεύεται ρητά η διαδικασία της διαµεσολάβησης σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτές τυποποιούνται στον ν.3500/2006 και στα άρθρα 312, 330 και 333 του Ποινικού Κώδικα» καθώς και ότι «η ως άνω µη απαγόρευση των υποχρεωτικών εναλλακτικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, συµπεριλαµβανοµένης της διαµεσολάβησης και του συµβιβασµού, δεν φαίνεται να συνάδει µε το άρθρο 1 του νοµοσχεδίου, το οποίο ορίζει ότι οι διατάξεις του νοµοσχεδίου δεν µπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη µη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς, θα ήταν σύµφωνη προς τις υπερνοµοθετικής ισχύος διατάξεις της Σύµβασης της Κωνσταντινούπολης η ρητή απαγόρευση της διαδικασίας διαµεσολάβησης στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτές τυποποιούνται στον ν. 3500/2006 και στα άρθρα 312, 330 και 333 του Ποινικού Κώδικα».

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει επικριτικά σχόλια και σε διεθνές επίπεδο, αναφορικά με το κατά πόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται σε συνάφεια με  τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την Marcella Pirrone, Πρόεδρο του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) να χαρακτηρίζει προ ημερών τη διάταξη περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ως «επικίνδυνη, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την έμφυλη ισότητα και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Στο ίδιο πλαίσιο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η διάταξη που ορίζει ότι «τα γονικά δικαιώματα των δραστών ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών αδικημάτων “δύνανται να παύσουν ή να περιοριστούν μόνο έπειτα από πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση που τους καταδικάζει για τέτοια αδικήματα”», παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να μη θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα».

«Η λέξη “εξίσου” στην άσκηση γονικής μέριμνας χρήζει αποσαφήνισης» επισημαίνει, επίσης, στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής καθώς «η έννοια της από κοινού και ισόχρονης άσκησης της γονικής µέριµνας, αν υποτεθεί ότι αυτή η εκδοχή ανταποκρίνεται στη βούληση του νοµοθέτη, θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι οδηγεί στην εισαγωγή της υποχρεωτικής ίσης χρονικής κατανοµής της γονικής µέριµνας και της συνακόλουθης εναλλασσόµενης κατοικίας του ανήλικου τέκνου». Επιπλέον σημειώνει ότι «χρήζει αποσαφήνισης η διάταξη για το χρόνο επικοινωνίας του τέκνου στο 1/3 του συνολικού χρόνου» και υπενθυμίζει ότι «είναι κοινώς γνωστό, σύµφωνα µε τα πορίσµατα της επιστήµης, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη κατοχύρωσης της συναισθηµατικής µονιµότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας στη φροντίδα τους, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν έναν ασφαλή ψυχοσυναισθηµατικό δεσµό µε το βασικό πρόσωπο φροντίδας τους. Οι ανάγκες αυτές δεν µπορούν να εξασφαλιστούν µε απλό µοίρασµα του χρόνου των παιδιών µεταξύ των δύο γονιών. Η σταθερότητα αυτή επιτυγχάνεται χάρη στο σταθερό χώρο κατοικίας, στη συνέχεια στη φροντίδα, στη σταθερότητα του βασικού προσώπου φροντίδας, στο ήρεµο κλίµα που επικρατεί στις οικογενειακές σχέσεις, τη σαφήνεια των ρόλων, των χώρων και των σχέσεων. Οποιαδήποτε σύγχυση, οποιοδήποτε βίαιο “µοίρασµα” του παιδιού προς όφελος των ενηλίκων αποβαίνει σε βάρος της ψυχοσυναισθηµατικής ισορροπίας του παιδιού».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής:

 

Αθ. Εξαδάκτυλος: Περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα εξιτήρια, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε

 Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αν δεν συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.


Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αν δεν συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.

«Θα πρέπει να πέσουν οι αριθμοί» είπε αναφορικά με τα καθημερινά κρούσματα, ενώ επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε». «Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε και το όποιο άνοιγμα γίνεται θα πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων. Με πολύ μεγάλη προσοχή και έχοντας διαρκώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα πεδία που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είπε ότι υπάρχει ανάγκη «να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή από τον καθένα μας». «Όταν λέμε μάσκα εννοούμε μάσκα διαρκώς, σωστά, αποστάσεις και κυρίως όχι συναθροίσεις. Εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» εξήγησε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα μας η βρετανική και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

«Η Ευρώπη έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, ο Αθ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από την αρχή έπρεπε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να είναι υποχρεωτικό.

«Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, προσθέτοντας ότι εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε. «Τους εμβολιασμούς τους αντιμετωπίζουμε με μια διστακτικότητα, περνάμε μια πανδημία και μια παγκόσμια αναστάτωση μέσα από fake news, τα οποία ανεξέλεγκτα διασπείρονται περισσότερο από τις σοβαρές πληροφορίες. Από την αρχή υπάρχει αμφισβήτηση των πάντων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και ότι δεν υπάρχει ιός. Επιπλέον, τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη έχουν ένα πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Οι άνθρωποι πίστεψαν και διακίνησαν την ανευθυνότητα ότι τα εμβόλια δεν έχουν χρησιμότητα και δημιουργούν προβλήματα», κατέληξε.


Πηγή

ΚΚΕ: Ώρα ευθύνης και μάχης απέναντι στο «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης στα Εργασιακά

 «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», τονίζει το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, στις 27-28 και 29 Μαϊου.


«Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ κάνουμε τη “νύχτα – μέρα”, για να φτάσει παντού αυτό το κάλεσμα, για να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους. Πρωτοστατούμε στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική, απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το “πολεμικό ανακοινωθέν” της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους απορρίπτεται. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής»

«Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ και ανακοινώνει τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

– Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

– Στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς.

– Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κύριλλος Παπασταύρου.

– Στη Λάρισα, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

– Στα Γιάννενα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος.

– Στο Βόλο, στην παραλία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς.

– Στη Χαλκίδα, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

– Στη Λιβαδειά, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Αλικαρνασσού, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σάββας Βασιλειάδης.

– Στην Καβάλα, το Σάββατο 29 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη.

– Στη Ρόδο, το Σάββατο 29 Μάη, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

– Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.30, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

– Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

– Στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

– Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

– Στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

– Στην Ξάνθη, την Παρασκευή 28 Μάη, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

– Στην Ικαρία, στον Χριστό Ραχών, την Κυριακή 30 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Μαρούπας.

– Στη Χίο, την Κυριακή 23 Μάη, θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

– Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά.

– Στη Σάμο, στο Καρλόβασι την Τετάρτη 26 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Μαρούπας. Στο Βαθύ θα γίνει συγκέντρωση στις 27 Μάη.

– Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Τάσος Τσιαπλές.

– Στην Άμφισσα, στην πλατεία Λαού, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας.

– Στην Πτολεμαΐδα, την Παρασκευή 28 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ Θανάσης Χαστάς.

– Στη Λευκάδα, την Τετάρτη 26 Μάη, θα μιλήσει η γραμματέας της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ Ευτυχία Καραβασίλη.

– Στην Πρέβεζα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ Κώστας Κωτσαντής.

– Στην Κέρκυρα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννης Λασθιωτάκης.

– Στην Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ Λαέρτης Ρέγγας.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, την Τετάρτη 26 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει η γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου.

– Στη Σύρο, την Πέμπτη 27 Μάη.

– Στην Κόρινθο, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στη Σπάρτη, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στο Ρέθυμνο, τη Δευτέρα 31 Μάη.

  • Πικετοφορίες θα γίνουν την Πέμπτη 27 Μάη:

– Στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος.

-Σ την Αμαλιάδα, στην πλατεία Αγ. Αθανασίου, στις 20.00, θα μιλήσει ο γραμματέας ΚΟΒ Αμαλιάδας του ΚΚΕ Βησσαρίων Πολύδωρος.

– Στη Ζάκυνθο, στην παλιά Νομαρχία, στις 20.00, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ Τάκης Στρούζας.

– Στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου, στις 20.00, ο γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ Διονύσης Αλιβιζάτος.

– Στο Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ Παναγής Σωτήρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ κάνουμε τη «νύχτα – μέρα», για να φτάσει παντού αυτό το κάλεσμα, για να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους. Πρωτοστατούμε στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική, απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα.

Το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους απορρίπτεται. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης!

Ευθύνης απέναντι σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με σκληρούς, ταξικούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Γιατί σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ίδιας της παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τους παραγωγούς του πλούτου, τον εργαζόμενο λαό. Αντί γι’ αυτό, ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, για να πάνε μπροστά τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων ομίλων.

Μάχης γιατί δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε ως σκλάβοι στον 21ο αιώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η επόμενη μέρα της νέας οικονομικής κρίσης δεν μας βρίσκει όλους στο ίδιο καράβι. Τα όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, με τη γενίκευση νέων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, με μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας.

Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, την οποία χαιρέτισαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι αποθεώνουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως «ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο», όπως η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Οι πόροι του Ταμείου θα κατευθύνονται στις μεγάλες εταιρείες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο λαός θα πληρώνει για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο της ΕΕ.

Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη από νέα «όπλα» δίπλα σε όσα ήδη του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο της «διευθέτησης», της ελαστικοποίησης της εργασίας, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, που σήμερα απογειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, που ξηλώνουν ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό, ημερήσιο, εργάσιμο χρόνο έχουν στόχο να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, τα μεροκάματα, να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει το επόμενο, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους.

Η δύναμη κάθε εργαζόμενου είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του – Καμία μόνη της!

Η οργάνωση στα Σωματεία, η συμμετοχή στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες τους, η συμμετοχή στους Συλλόγους Σπουδαστών της Μαθητείας και της Κατάρτισης, στους Φοιτητικούς Συλλόγους είναι τα όπλα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Απέναντι στον πόλεμο, που κήρυξαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής!

  • Οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΚΚΕ τις επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα:

– Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

– Στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς.

– Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κύριλλος Παπασταύρου.

– Στη Λάρισα, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

– Στα Γιάννενα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος.

– Στο Βόλο, στην παραλία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς.

– Στη Χαλκίδα, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

– Στη Λιβαδειά, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Αλικαρνασσού, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σάββας Βασιλειάδης.

– Στην Καβάλα, το Σάββατο 29 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη.

– Στη Ρόδο, το Σάββατο 29 Μάη, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

– Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.30, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

– Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

– Στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

– Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

– Στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

– Στην Ξάνθη, την Παρασκευή 28 Μάη, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

– Στην Ικαρία, στον Χριστό Ραχών, την Κυριακή 30 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Μαρούπας.

– Στη Χίο, την Κυριακή 23 Μάη, θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

– Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά.

– Στη Σάμο, στο Καρλόβασι την Τετάρτη 26 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Μαρούπας. Στο Βαθύ θα γίνει συγκέντρωση στις 27 Μάη.

– Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Τάσος Τσιαπλές.

– Στην Άμφισσα, στην πλατεία Λαού, την Παρασκευή 28 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας.

– Στην Πτολεμαΐδα, την Παρασκευή 28 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ Θανάσης Χαστάς.

– Στη Λευκάδα, την Τετάρτη 26 Μάη, θα μιλήσει η γραμματέας της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ Ευτυχία Καραβασίλη.

– Στην Πρέβεζα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ Κώστας Κωτσαντής.

– Στην Κέρκυρα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει το μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννης Λασθιωτάκης.

– Στην Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη 27 Μάη, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ Λαέρτης Ρέγγας.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, την Τετάρτη 26 Μάη, στις 19.30, θα μιλήσει η γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου.

– Στη Σύρο, την Πέμπτη 27 Μάη.

– Στην Κόρινθο, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στη Σπάρτη, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 28 Μάη.

– Στο Ρέθυμνο, τη Δευτέρα 31 Μάη.

  • Πικετοφορίες θα γίνουν την Πέμπτη 27 Μάη:

– Στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος.

-Σ την Αμαλιάδα, στην πλατεία Αγ. Αθανασίου, στις 20.00, θα μιλήσει ο γραμματέας ΚΟΒ Αμαλιάδας του ΚΚΕ Βησσαρίων Πολύδωρος.

– Στη Ζάκυνθο, στην παλιά Νομαρχία, στις 20.00, θα μιλήσει ο γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ Τάκης Στρούζας.

– Στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου, στις 20.00, ο γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ Διονύσης Αλιβιζάτος.

– Στο Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, θα μιλήσει το μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ Παναγής Σωτήρας.


Πηγή

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από τα Τρίκαλα

 Την αλληλεγγύη τους, στον παλαιστινιακό λαό έδειξαν σήμερα το πρωί τα μέλη του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου «Rossonero» που σήκωσαν την παλαιστινιακή σημαία, στην κεντρική γέφυρα των Τρικάλων.


Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Rossonero, ένας χώρος, όπου άτομα και συλλογικότητες -με διαφορετικές ίσως αντιλήψεις, αλλά με κοινή στάση ζωής, στα Τρίκαλα προχώρησαν σε μια συμβολική δράση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία στην κεντρική γέφυρα των Τρικάλων. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» το μήνυμα τους.


Διαρροές παράδοσης υπομνήματος με τη σφραγίδα της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα

 Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά οργανωμένου εγκλήματος και τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του σχεδίου «νόμος και τάξη», το πρωί της Τετάρτης διέρρευσαν πληροφορίες για επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παραδόθηκε φάκελος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με υπόμνημα της αστυνομίας καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκένωσε τον Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός».


Σύμφωνα με τις διαρροές που επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, παρέδωσαν φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με υπόμνημα της αστυνομίας καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται με αφορμή τα τελευταία περιστατικά δολοφονιών που έχουν σημειωθεί στην ελληνική επικράτεια, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει δεόντως τον δημόσιο διάλογο και κυβερνητικούς παράγοντες.

Οι διαρροές αναφέρουν ότι εκτός από αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη μίας μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο άμεσης συνεργασίας εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείται δηλώσεις παράγοντα του υπουργείου, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο υπουργός ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, αναφέρεται ότι «η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται και σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, (όπως αυστηροποίηση ποινών, κλ.π.)».

Σχετικά με τα τελευταία περιστατικά εγκληματικότητας που απασχολούν την επικαιρότητα ερωτήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας σε πρώτο χρόνο αναρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός υποστήριξε με σκωπτικό τόνο ότι «η εικόνα ότι το οργανωμένο έγκλημα υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια και όχι πριν από 5 χρόνια, είναι μια φαιδρή τοποθέτηση», απαντώντας στα στατιστικά στοιχεία που επικαλέστηκε δημοσιογράφος του πάνελ. Μάλιστα, ο ίδιος δημοσιογράφος εγκάλεσε τον υπουργό για «κυνικές δηλώσεις» σχετικά με το «εγκλήματα γίνονται και θα γίνονται» που είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Μ. Βορίδης.

Κυνική ομολογία και έωλες αναφορές Βορίδη για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου «νόμος και τάξη»

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά από μια ακόμη εν ψυχρώ δολοφονία μπροστά στα μάτια περαστικών στη Νέα Ιωνία αλλά και την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης έλεγε ότι «αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν», Γιώργος Κύρτσος και Γιώργος Κουμουτσάκος άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης για την αδράνεια της απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.

«Η κατάσταση ξεφεύγει» και κριτική από εντός για την αδράνεια της Κυβέρνησης απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα



Πηγή 

Πάνω από 700 σχολεία και τμήματα κλειστά λόγω κρουσμάτων, με μειωμένα τα παρεχόμενα self-test

 Την ώρα που όλο και περισσότερα τμήματα και σχολεία κλείνουν κάθε μέρα, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα self-test παραμένουν ένα ανά εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, ενώ στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας δεν παρέχονται καν. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται πλέον από τα φαρμακεία από δύο τεστ τη φορά: ένα για την επόμενη εβδομάδα και ένα για τη μεθεπόμενη.


Συνεχώς αυξάνονται τα λουκέτα σε τμήματα και σχολεία, λόγω κρουσμάτων του COVID-19. Μέχρι στιγμής, το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου, έχουν φτάσει τα 704 και συνεχώς ανανεώνονται στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, με απόφαση της κυβέρνησης, και παρά τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, τα self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν μειωθεί από δύο την εβδομάδα, σε ένα, ενώ για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας δεν προβλέπεται κανένα για τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα.

Κυβερνητική και απέναντι στις εισηγήσεις ειδικών η απόφαση για μείωση των self test μαθητών – εκπαιδευτικών

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου και μέχρι το Σάββατο 22 Μαΐου, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από δύο τεστ τη φορά: ένα για την επόμενη εβδομάδα και ένα για τη μεθεπόμενη.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα πρέπει να διενεργείται εντός 24 ωρών πριν την προσέλευση στο σχολείο. Οι υπόχρεοι και δικαιούχοι των self-test οφείλουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία και θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, εφόσον καταγραφεί τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση του Διευθυντή της οικείας Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, αλλά και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του, οι οποίοι θα λάβουν και την απόφαση για την αναστολή ή μη της λειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Μέτρα για άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19:
Ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 πρέπει απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Η απομόνωση του ασθενούς γίνεται κατ’ οίκον (εκτός εάν η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει νοσηλεία σε νοσοκομείο). Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει:
(1) Να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις με άλλους κλπ.).
(2) Να αποφεύγει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.
(3) Να λαμβάνει συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία: χρήση ιδιαίτερου δωματίου εάν είναι δυνατόν, αυστηρή τήρηση απόστασης πάνω από 1,5 μέτρο και χρήση μάσκας από όλους στο σπίτι (και ιδιαίτερα από τον ασθενή) σε κάθε άμεση επικοινωνία, συστηματική υγιεινή χεριών από όλους στο σπίτι (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών), καλός αερισμός των χώρων του σπιτιού, χρήση διαφορετικής τουαλέτας ή και μπάνιου εάν είναι δυνατόν, χωριστή λήψη γευμάτων (στο ιδιαίτερο δωμάτιό του εφόσον είναι δυνατό), εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες κοινής χρήσης (π.χ. κοινή οικιακή χλωρίνη σε αραίωση 1:50)


Μεθοδεύσεις υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Δημόσιο, ξεκινώντας από την ΕΜΑΚ

 «Κανείς δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί» ήταν η απάντηση του ενοχλημένου Προέδρου της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλου, στην εκβιαστική διαταγή περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, που εξέδωσε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης. «Μας ενοχλεί η απειλή» επεσήμανε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, μιλώντας για την εν λόγω απόφαση, μέσω της οποίας φαίνεται πως μεθοδεύεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ξεκινώντας από το Πυροσβεστικό Σώμα, ορίζοντας ότι όσοι υπάλληλοι δεν δρομολογήσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 θα απομακρυνθούν από τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών στις οποίες υπηρετούν και θα αντικατασταθούν από εμβολιασμένους υπαλλήλους. 


Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΚΑΪ για την έκδοση απόφασης που υποχρεώνει όλους τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς τους δίνεται διορία έως τις 11 Ιουνίου να εμβολιαστούν και σε περίπτωση που δεν το πράξουν, πρόκειται να δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους από άλλους υπαλλήλους που έχουν εμβολιαστεί.

«Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ» επεσήμανε αναφερόμενος στον εμβολιασμό ο Δ. Σταθόπουλος υπογραμμίζοντας ότι με την εν λόγω απόφαση η ΕΜΑΚ εκτίθεται στην κοινωνία, καθώς οι υπάλληλοί τους παρουσιάζονται ως αρνητές των εμβολίων και έκανε λόγο περί «απειλής» και «άκομψης διατύπωσης» που δημιούργησε «ένα θέμα που δεν υπήρχε», πράγμα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό» επισημαίνεται στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, ενώ γίνεται η πρωτοφανής επισήμανση ότι «στους υπαλλήλους των ανωτέρω Υπηρεσιών που δεν έχουν προβεί ή προγραμματίσει εμβολιασμό σύμφωνα και με την ανωτέρω (γ) σχετική, θα δοθεί χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους, εφόσον το επιθυμούν μέχρι την 11η Ιουνίου 2021» και πως «σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, στις εν λόγω υπηρεσίες, από άλλους υπαλλήλους του ΠΣ, που θα έχουν προβεί στον σχετικό αναγκαίο εμβολιασμό». Επιπλέον, οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ καλούνται να ενημερώσουν μέχρι τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο σχετικά με το ποιοι μόνιμοι υπάλληλοι «i) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ii) έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και iii) ποιοι δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους».

Αξίζει να επισημανθεί ο πρωτοφανής χαρακτήρας της εν λόγω διαταγής, που ορίζει πως «μετά την κοινοποίηση της παρούσης διαταγής θα υπηρετούν σε αυτές (σ.σ. τις Ε.Μ.Α.Κ) υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό» δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη σταδιακή μεθόδευση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού στο μέλλον.


Παραμένει υπό περιορισμό η σελίδα του «Πριν» από το Facebook

 Η Συντακτική Επιτροπή του ΠΡΙΝ καταγγέλλει τους περιορισμούς που συνεχίζει να δέχεται στη σελίδα της εφημερίδας στο Facebooκ, καθώς εδώ και δύο μήνες παραμένει σε κατάσταση «περιορισμένης λειτουργίας», λόγω δύο αναρτήσεων βίντεο από διαδήλωση στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση του αγώνα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.


Η Συντακτική Επιτροπή του ΠΡΙΝ καταγγέλλει τους περιορισμούς που συνεχίζει να δέχεται στη σελίδα της εφημερίδας στο Facebooκ, καθώς εδώ και δύο μήνες παραμένει σε κατάσταση «περιορισμένης λειτουργίας», λόγω δύο αναρτήσεων βίντεο από διαδήλωση στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση του αγώνα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δύο μήνες σε «περιορισμένη λειτουργία» για δύο αναρτήσεις που δεν άρεσαν στο μονοπώλιο και την κυβέρνηση

Από τις αρχές Μαρτίου 2021, η εταιρεία Facebook εξακολουθεί να διατηρεί τη σελίδα του Πριν στην πλατφόρμα σε κατάσταση περιορισμένης λειτουργικότητας με την προειδοποίηση ότι είναι ένα βήμα πριν τη διαγραφή! Όλα αυτά για δύο αναρτήσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες με βίντεο από διαδήλωση στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση του αγώνα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Να θυμίσουμε ότι εκείνο το διάστημα το Facebook είχε προχωρήσει σε ένα μαζικό «πογκρόμ», κατεβάζοντας και απαγορεύοντας εκατοντάδες δημοσιεύσεις που αφορούσαν την απεργία πείνας του κρατούμενου. Στη συνέχεια, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και τον έλεγχο περιεχομένου του Facebook, παραδέχτηκε το λάθος στην κρίση των «ελεγκτών περιεχομένου», που δεν ήξεραν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην υπεράσπιση τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση ενός δημοκρατικού αιτήματος. Είναι κάτι τόσο εξωφρενικό που μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες ενός δυστοπικού μυθιστορήματος σαν το 1984, το Φαρενάιτ 451 ή το Minority Report! Εκτός από την ανικανότητα, η υπόθεση ανέδειξε μια σαφέστατη πολιτική αντιδραστική στόχευση, καθώς η λογοκρισία επεκτάθηκε με διάφορα προσχήματα και σε άλλες δημοσιεύσεις που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση.

Το Facebook στη συνέχεια, μετά την κατακραυγή, τη δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του ζητήματος ζήτησε συγνώμη και προχώρησε στην άρση ανάλογων παράλογων και αντιδημοκρατικών περιορισμών που είχε επιβάλει σε εκατοντάδες άλλες σελίδες, ωστόσο όχι του Πριν (δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν και άλλες). Στην περίπτωση της σελίδας του Πριν στην πλατφόρμα, αποχαρακτήρισε μόνο μια από τις τρεις δημοσιεύσεις που είχε χαρακτηρίσει ότι δήθεν «παραβίαζαν τους όρους της κοινότητας». Κάθε σοβαρή μελέτη των δύο αναρτήσεων που κρατάνε τη σελίδα του Πριν στο Facebook εγκλωβισμένη σε μια ιντερνετική… «ζώνη του λυκόφωτος», θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν παραβιάζουν κανέναν όρο.

Εξαιτίας των δύο συγκεκριμένων αναρτήσεων, για τις οποίες το Facebook δεν μας δίνει τη δυνατότητα ένστασης ή επανεξέτασης(!), το Πριν παραμένει σε κατάσταση περιορισμένης λειτουργικότητας, έχει μειωμένη διανομή και άλλους περιορισμούς λόγω «συνεχόμενων παραβιάσεων των όρων της κοινότητας». Όπως σημειώνεται ακόμα, η σελίδα μας γι’ αυτούς τους λόγους δεν προτείνεται σε άλλους χρήστες. Ο ιδιότυπος «κατ’ οίκον» περιορισμός του Πριν, στην ψηφιακή εποχή, δεν αποτελεί μεμονωμένο κρούσμα αλλά προάγγελο μαζικών αυταρχικών «τυποκτόνων» μέτρων, στα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση και πλατιά αντίδραση. Το θέμα δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία μιας ιδιωτικής ψηφιακής αυτοκρατορίας αλλά τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. Η πλατφόρμα του Facebook αντικειμενικά δρα σαν το μακρύ ψηφιακό χέρι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας την καταστολή στον κυβερνοχώρο και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό αλλά βαθιά πολιτικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από επίμονες παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και πολλών δημοσιογράφων, απευθύνθηκε στις 24 Μαρτίου στη Hill & Knowlton Strategies, εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων του Facebook στην Ελλάδα, ζητώντας διαδικτυακή συνάντηση με πρόσωπα αρμόδια για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού περιεχομένου στο Facebook, τo ΔΣ της Hill & Knowlton Strategies αρνήθηκε τη συνάντηση, δηλώνοντας πως δεν έχει τίποτα άλλο να πει για το θέμα!

Ως εφημερίδα Πριν που κυκλοφορούμε αδιαλείπτως από το 1990, καταγγέλλουμε τη λογοκρισία ολοκληρωτικού τύπου της «αστυνομίας σκέψης» του Facebook και τις αδιαφανείς διαδικασίες που επικρατούν στις νέες πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Απευθύνουμε κάλεσμα στο αγωνιζόμενο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, στις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, κάθε άνθρωπο που αγωνιά για τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ενημέρωση για συμπαράσταση και στήριξη απέναντι στον κίνδυνο από την αυθαιρεσία και την αντιδραστική πολιτική στόχευση των αόρατων εταιρειών. Κάνουμε σαφές ότι θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να αποκαταστήσουμε την αδικία, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που αναίτια μας έχουν επιβληθεί.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ