Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΛΥΣΣΑ Μητσοτάκη! "Σεβασμιότατε πείτε, κανείς στην εκκλησία χωρίς eμβόλιο"

 



ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ για την υπόθεση Καρολάιν! "Ο Μπάμπης δεν είναι..."

 



Μουσική Παρασκευή - Koza Mostra & Αγάθωνας Ιακωβίδης ~ Alcohol Is Free

  

Λίγα λόγια για το τραγούδι Alcohol Is Free

Το Alcohol Is Free (ελληνικά: Το Αλκοόλ Είναι Δωρεάν) είναι το τραγούδι το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2013 στη Σουηδία[1]. Στον ελληνικό τελικό της Γιουροβίζιον, το τραγούδι βγήκε πρώτο με ποσοστό 48%[2]. Στον τελικό της Γιουροβίζιον κατατάχθηκε το τραγούδι στην 6η θέση με 152 βαθμούς[3] ανάμεσα στην Ρωσία η οποία ήταν στην 5η θέση με 174 βαθμούς και στην Ιταλία η οποία ήταν στην 7η θέση με 126 βαθμούς[3].


Πηγή


Λίγα λόγια για τους Koza Mostra





Οι Koza Mostra είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα. Αποτελείται από τους: Ηλίας Κόζας (φωνητικά), Στέλιος Τσομπανίδης (τύμπανα), Βασίλης Ναλμπαντής (τρομπέτα), Πέτρος Λαγόντζος (κιθάρα), Δημήτρης Χρηστώνης (μπάσο), Τάσος Γκέντζης-Μιχάλης Πιπέρκος (σαξόφωνο). Το συγκρότημα συνδυάζει τις σκα, πανκ και ροκ μουσική μαζί με το στυλ της Βαλκανικής λαϊκής μουσικής, όπως το ρεμπέτικο. Είναι επίσης γνωστοί για την εκτέλεση τραγουδιού σε σκωτσέζικες φούστες ή κιλτ.[1]

Εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2013 μαζί με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Το τραγούδι τους Alcohol Is Free κατατάχθηκε στην 6η θέση στον τελικό.[2][3]




Λίγα λόγια για τον Αγάθωνα Ιακωβίδη

Agáthonas Iakovídis - Greece - Eurovision 2013 - Crop.jpg

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης (Ευαγγελισμός Θεσσαλονίκης2 Ιανουαρίου 1955 – Θεσσαλονίκη5 Αυγούστου 2020) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013 μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra με το τραγούδι "Alcohol Is Free", το οποίο ήρθε 6ο στον τελικό με 150 ψήφους.


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι' αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάραμπαγλαμάούτιμπουζούκιτζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιούσε τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιουργεί το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας ΠαπαδόπουλοςΓιώργος ΚόροςΒασίλης ΣούκαςΛάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Η δισκογραφία του αφορούσε αποκλειστικά στο ρεμπέτικο. Είχε ερμηνεύσει πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που έχει ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατέχει.

Το 2013 είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι "Alcohol Is Free", με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

Απεβίωσε στις 5 Αυγούστου 2020 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια ύπνου.


Δισκογραφία

  1. Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
  2. Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
  3. Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
  4. Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
  5. Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
  6. Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
  7. Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
  8. Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
  9. Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
  10. Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
  11. Δημώδη Άσματα (2002), EROS
  12. Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS
  13. Απτάλικα Και Άλλα (2013), MBI
  14. Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records.

Οικογένεια

Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία είχε ένα γιο, τον Νίκο, ο οποίος ασχολείται επίσης με το ρεμπέτικο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές.



Πηγή


Ακολουθεί το τραγούδι ''Alcohol Is Free'':




Μας βρήκε η τρικυμία μέσα στην Εγνατία
Μποφόρια μας τραβάνε στα ανοιχτά
Σα λάθος να ‘ναι η ρότα, ποιος παίζει με τα φώτα;
Κι η πλώρη μας τραβάει για Γρεβενά
 
Σε μια θάλασσα ουίσκι
Ναυαγοί και ποιος μας βρίσκει
Και ζαλίζεται τρεκλίζει, όλη η γη
 
Με κεφάλι σουρωτήρι
Και τ’ αμάξι τρεχαντήρι
Ποιος του έβαλε πηδάλιο και πανί;
 
Alcohol, alcohol, alcohol is free (x3)
Alcohol is free, alcohol is free
 
Κύμα και λυσσομανάει
Κι η γοργόνα να ρωτάει
Μα ο Αλέκος τα ‘χει πιει, καλή κυρά
 
Μεσοπέλαγα φανάρι
Ρε μας πήρανε χαμπάρι
Ποιος το πήγε το σπιτάκι μου μακριά (μακριά);
 
Μας βρήκε η τρικυμία μέσα στην Εγνατία
Μποφόρια μας τραβάνε στα ανοιχτά
Σα λάθος να ‘ναι η ρότα, ποιος παίζει με τα φώτα;
Κι η πλώρη μας τραβάει για Γρεβενά
 
Μας βρήκε η τρικυμία μέσα στην Εγνατία
Μποφόρια μας τραβάνε στα ανοιχτά
Σα λάθος να ‘ναι η ρότα, ποιος παίζει με τα φώτα;
Κι η πλώρη μας τραβάει για Γρεβενά
 
Δε μας φταίγαν τα ουισκάκια
Μπόμπα ήταν τα παγάκια
Και το σκάφος έχει ρόδες, τελικά
 
Αλκοτέστ και τροχονόμος
Δεν είναι για μας τρόμος
Κατηφόρα μες στη θάλασσα, αρχινά
 
Alcohol, alcohol, alcohol is free (x3)
Alcohol is free, alcohol is free


Alcohol, alcohol, alcohol is free (x3)
Alcohol is free, alcohol is free



Καλή Συνέχεια σε όλες και όλους!


Ενημέρωση «εξιχνίασης» από την ΕΛ.ΑΣ. και «επικοινωνιακές τεχνικές» οι διαρροές για την υπόθεση στα Γλυκά Νερά

 Τον δρόμο που ακολούθησαν οι αρχές στην υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ., σε σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για εξιχνίαση της υπόθεσης μετά την ομολογία του 32χρονου γυναικοκτόνου. Ο ίδιος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη κατάσταση, καθώς και για κακοποίηση ζώου. Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με την ενημέρωση -η οποία και έδινε ένα ιστορικό της υπόθεσης- ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος προέβη στην έμμεση παραδοχή για ψευδείς διαρροές της ΕΛΑΣ σχετικά με την υπόθεση το προηγούμενο διάστημα, μιλώντας για «τεχνικές και επικοινωνιακές της αστυνομίας, οι οποίες θα αποτελέσουν σεμινάριο για όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Δηλαδή του πως η ΕΛΑΣ μεθοδικά και με διάφορα τρικ κατάφερε να εξιχνιάσει ένα έγκλημα...». Σημειώνεται ότι μια από τις βασικές διαρροές αφορούσε ότι πρόκειται για αλλοδαπούς δράστες στη δολοφονία της 20χρονης Κάρολαιν.


Την επιτυχή εξιχνίαση της δολοφονίας της Κάρολαϊν από τις αστυνομικές δυνάμεις υπογράμμισε σε Συνέντευξη Τύπου η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, να χτίζει σε δηλώσεις του το δικό του εγκώμιο για την επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος.

Έμμεση παραδοχή για ψευδείς διαρροές της ΕΛΑΣ σχετικά με την υπόθεση

Σε ερώτηση για τις εκδοχές που ήρθαν στο προσκήνιο το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτή της ληστείας, της συμμορίας αλλοδαπών και της επικήρυξης που έβγαλε η ΕΛΑΣ, ο Μαυροειδάκος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτές οι εκδοχές δεν υπήρξαν. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πολλές φορές χρειάζονται και τέτοιες τεχνικές και επικοινωνιακές της αστυνομίας, οι οποίες θα αποτελέσουν σεμινάριο για όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Δηλαδή του πως η ΕΛΑΣ μεθοδικά και με διάφορα τρικ κατάφερε να εξιχνιάσει ένα έγκλημα…».

 

Η αστυνομία δούλευε εντατικά για να «σπάσει» τον 32χρονο γυναικοκτόνο είπε σε πρώτο χρόνο, ενώ στη συνέχεια μίλησε για ένα προσεκτικό σχέδιο. «Αν τον είχαμε προσαγάγει από την πρώτη στιγμή, θα είχαν χαθεί στοιχεία» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Αστυνομίας, είπε ότι η Αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή όλα τα στοιχεία, αλλά έπρεπε να περιμένει την κατάλληλη στιγμή. «Τον άφησαν οι συνάδελφοι να πάει στο μνημόσυνο των 40 ημερών για να τελειώσει το θέατρό του. Τα εγκληματολογικά εργαστήρια από την πρώτη στιγμή είχαν στοιχεία. Από τα ευρήματα των έξυπνων συσκευών στοιχειοθετείται ότι ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, για να μην επικαλεστεί ότι έγινε εν βρασμώ ψυχής».

«Φάγαμε πολύ ξύλο», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υποστήριξε ότι έτσι έπρεπε να γίνει για να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η ομολογία του 32χρονου ότι δολοφόνησε την Κάρολάιν στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη κατάσταση και κακοποίηση ζώου. Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής πλημμελήματα: ψευδής καταγγελία επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεων του, ψευδής κατάθεση κατ´ εξακολούθηση λόγω ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις αρχές.

Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά – Ομολόγησε ο σύζυγος της Κάρολαϊν

Άξιο σημασίας είναι το παρασκήνιο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Μάνος Τσαλδάρης στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο συντάκτης μεταφέρει δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ΕΛΑΣ και εμπλεκόμενου στις έρευνες: «Δεν χρειάστηκε να σπάσει. Δεν χρειάστηκε να του δείξουμε τα ευρήματά μας. Από τη στιγμή που είδε τους αστυνομικούς, κατάλαβε ότι γνωρίζουμε κάποια πράγματα και ενώ πήγε να αντιδράσει στην αρχή, στη συνέχεια συνεργάστηκε».

Στην ενημέρωση της η ΕΛΑΣ δεν έκανε καμία αναφορά στις διαρροές των προηγούμενων εβδομάδων σχετικά με αλλοδαπούς ληστές κλπ, ενώ την ίδια ώρα έδωσε στη δημοσιότητα το ιστορικό της έρευνας. Στην ενημέρωση μεταφέρθηκε ότι ο γυναικοκτόνος είπε στους αστυνομικούς ότι σκηνοθέτησε τη δολοφονία και έπαιξε θέατρο προκειμένου να μείνει με το παιδί του.

Επιπλέον, στην ενημέρωση επισημάνθηκε από τον διευθυντή Ασφαλείας Πέτρο Τζεφέρη, η μεθοδικότητα των αρχών και η «σχέση εμπιστοσύνης» που έχτισαν με τον δολοφόνο. Η υπόθεση ήταν δύσκολη, γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία και ίχνη. Η αστυνομία δεν δουλεύει με φήμες, τόνισε ο Πέτρος Τζεφέρης.

Η διευθύντρια των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., Πηνελόπη Μηνιάτη, αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε από τα εργαστήρια για τα αποτυπώματα και το DNA. Η ίδια τόνισε ότι από την ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν σημαντικές αναντιστοιχίες με τη μαρτυρία του συζύγου του θύματος.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρωποκτονιών Χασιώτης είπε: «Τα πρώτα κρίσιμα δεδομένα ήρθαν από τα εργαστήρια τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έδειξαν ότι η αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία. Βρέθηκε δεμένη πισθάγκωνα, υπήρχαν σημάδια στα χέρια και τα πόδια του συζύγου από τα δεσμά που ήταν δεμένος, αλλά ήταν μόλις διακρινόμενα και αυτό δημιούργησε κενά για το χρόνο που έλεγε ότι ήταν δεμένος. Οι χώροι είχαν ερευνηθεί, διαπιστώσαμε ότι είχε παραβιασθεί παράθυρο στο υπόγειο και ενδεχομένως να είχαν μπει από εκεί οι δράστες που περιέγραφε ο 32χρονος».

«Ασυνήθιστο ήταν και το γεγονός ότι ο σκύλος βρέθηκε κρεμασμένος. Στα εργαστήρια μεταφέρθηκαν αντικείμενα όπως η κάμερα ασφαλείας, το smartwatch του θύματος και το τηλέφωνο του συζύγου. Δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε την παρουσία άλλων προσώπων μέσα στο σπίτι. Η εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων μας έδειξε ενδείξεις για κίνηση αντικειμένων, ειδικά το κινητό του συζύγου, κατά την ώρα που μας είχε πει ότι ήταν δεμένος. Μας έδειξε πιθανή εμπλοκή του συζύγου. Τον εξετάσαμε σχολαστικά. Κατά την αρχική συζήτηση μαζί του, εκείνος έφερε τη συζήτηση στη σχέση που είχε με το θύμα, με το παιδί του, αλλά και στον επικεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει την υπόθεση. Μας είπε ότι δεν ήθελε να εξαπατήσει, αλλά να μείνει εκτός φυλακής για να μείνει με το παιδί του. Μας είπε ότι όλα έγιναν πάνω σε έναν διαπληκτισμό που είχε με τη σύζυγό του. Ομολόγησε μας είπε ότι τη σκότωσε, και ό,τι έκανε στη συνέχεια: Παραβίασε το παράθυρο, αναστάτωσε τον χώρο, σκότωσε τον σκύλο, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δέθηκε».



Πηγή

«Επικοινωνιακός χαμός» κατά τον Κικίλια τα όσα ειπώθηκαν για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca

 «Επικοινωνιακό χαμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσα ακούστηκαν για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, ενώ δεν αμέλησε να κάνει λόγο για πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, επιμένοντας στο αφήγημα της κυβέρνησης που σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ευεργετήματα» αντί «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, και κατέληξε λέγοντας «θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας και τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα». «Εάν περνώντας από αυτή τη λαίλαπα του κορονοϊού η κριτική που έχουμε να δεχτούμε είναι πως δεν υπάρχει κάποιος επικοινωνιολόγος στην επιτροπή το δέχομαι», έσπευσε να πει για το μπάχαλο των προηγούμενων ημερών με το Astra Zeneca.


«Ευεργετήματα» και όχι προνόμια βλέπει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τους εμβολιασμένους και δήλωσε πως οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

«Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας» είπε σχετικά με αυτό και πρόσθεσε πως έγινε πολλή συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η δημόσια υγεία, όπως οίκοι ευγηρίας, νοσοκομειακές μονάδες που βρίσκονται άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή και λοιπές δομές. Παράλληλα, τόνισε πως η επιτροπή ειδικών θα εισηγηθεί δημοσίως στον Πρωθυπουργό και θα πρέπει εξασφαλιστεί πως θα είναι συνταγματικό.

Όσον αφορά τα self test, επιβεβαίωσε πως σε Αττική και Αχαΐα θα παρέχονται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δήλωσε πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πειθώ για να παρακινηθούν όσοι αρνούνται να το κάνουν, ενώ κατέληξε «θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας και τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα».

Ο υπουργός που τα βλέπει όλα με δύο μέτρα και δύο σταθμά, έκανε λόγο για περισσότερους από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, εμμένοντας στο αφήγημα της κυβέρνησης που λαμβάνει υπόψιν τις μεμονωμένες δόσεις και όχι τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μίλησε για «επικοινωνιακό χαμό» για τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca. Πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματίσει ραντεβού για τη δεύτερη δόση το έκαναν, είπε, και τόνισε πως το ποσοστό αυτό είναι ίσο με όσους έκανα τη δεύτερη δόση της Pfizer.

Παρόλο τον «επικοινωνιακό χαμό» ο Βασίλης Κικίλιας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ήταν ενημερωμένος για την απόφαση της επιτροπής να μην συστήνει το AstraZeneca στους κάτω των 60 και είπε πως «εάν περνώντας από αυτή τη λαίλαπα του κορονοϊού η κριτική που έχουμε να δεχτούμε είναι πως δεν υπάρχει κάποιος επικοινωνιολόγος στην επιτροπή το δέχομαι» κάνοντας φανερό πως για τον ίδιο η διαχείριση της κρίσης ήταν επιτυχής και το ΕΣΥ ένας θεσμός που άντεξε και «στάθηκε όρθιος».



Πηγή

«Υποκλινόμενη στις ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις, η κυβέρνηση γυρίζει την εκπαίδευση είκοσι χρόνια πίσω»

 Δριμεία κριτική κατά του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ζητώντας να αποσυρθεί η νέα υπουργική απόφαση που επαναπροσδιορίζει την απαλλακτική διαδικασία από τον εκκλησιασμό, την προσευχή και το μάθημα των Θρησκευτικών. «Η κατά δήλωση Μητσοτάκη “προοδευτική κεντροδεξιά” κυβέρνηση μας γυρίζει είκοσι χρόνια πίσω, στις εποχές που δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, κόντρα στο Ιερατείο και τον Χριστόδουλο» υπογράμμισε ο Ν. Φίλης, υπενθυμίζοντας πως η Υπουργός Παιδείας προβαίνει για μία ακόμη φορά σε πράξεις για τις οποίες έχουν προηγηθεί καταδικαστικές αποφάσεις εγχώριων και διεθνών οργάνων. 

Ως «άλλο ένα κρούσμα υποβάθμισης της εκπαίδευσης, παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και ταλαιπωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που μέσα στην πανδημία η κυβερνητική πολιτική εκτίναξε τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες» χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τη νέα υπουργική απόφαση που επαναπροσδιορίζει την απαλλακτική διαδικασία από τον εκκλησιασμό, την προσευχή και το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Είκοσι χρόνια πίσω οδηγεί την κοινωνία και την εκπαίδευση η κυβέρνηση με την απόφασή της να ελέγχει τα προσωπικά δεδομένα των γονέων που αφορούν τη συνείδησή τους και ειδικότερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις» σημείωσε ο Ν. Φίλης, υπενθυμίζοντας ότι οι εγκύκλιος του Υπουργείου αντιτίθενται τόσο στην Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ η διαδικασία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι ισχύει για την απαλλαγή από τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής και της Μουσικής, «όπου αρκεί μια απλή δήλωση του γονιού στη διεύθυνση του σχολείου».

«Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση Κεραμέως – Μακρή (Ιούνιος 2021), οι γονείς πρέπει να δηλώνουν το θρήσκευμά τους, και αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι εμποδίζονται να ζητούν εξαίρεση των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο σημειωτέον παραμένει μάθημα κατήχησης» ανέφερε ο Ν. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «μας γυρίζει δηλαδή η, κατά δήλωση Μητσοτάκη “προοδευτική κεντροδεξιά” κυβέρνηση, στις εποχές που δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, κόντρα στο Ιερατείο και τον Χριστόδουλο. Επιβάλλουν όμως σήμερα να αναγράφεται στο αίτημα εξαίρεσης των γονιών, υποκλινόμενοι σε ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις!»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, αγνοώντας επιδεικτικά, όχι μόνο τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση που επαναπροσδιορίζει την απαλλακτική διαδικασία από τον εκκλησιασμό, την προσευχή και το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, απαιτείται πλέον και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για την ολοκλήρωση μας ήδη προβληματικής διαδικασίας που εναντιώνεται στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία προσωπικών δεδομένων, συλλέγοντας δεδομένα που αφορούν στις θρησκευτικές πεποιθήσεις παιδιών και γονέων.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών που παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα γονέων και παιδιών, σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής αρμόδιοι φορείς. Όπως επεσήμανε τον Σεπτέμβριο του 2020 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), «για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών». Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε θέση για το ίδιο ζήτημα το 2019, κρίνοντας με απόφασή του ότι «οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους» και πως «το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση συναρτώμενο με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας». Ως αποτέλεσμα, το κράτος κατέβαλε αποζημίωση 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε μαθητή που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, καθώς και τους γονείς τους, καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Για «απαλλακτικές κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας από τη νομιμότητα» κάνει λόγο και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στηλιτεύει την στάση του Υπουργείου, που «επιτελώντας στο έπακρο έναν ρόλο που αρμόζει σε θρησκευτικές αρχές, παρεμβάλλει προσκόμματα στη διαδικασία απαλλαγής από τα θρησκευτικά απαιτώντας την έμμεση αποκάλυψη θρησκευτικών πεποιθήσεων»

Διαβάστε ολόκληρη την επίκαιρη ερώτηση:

Απόσυρση της υπουργικής απόφασης για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Στην προσφάτως εκδοθείσα αριθ. 61178/ΓΔ4/2021 (Β΄ 2286) απόφαση της Υπουργού κας Κεραμέως και της Υφυπουργού κας Μακρή ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή των μαθητών/τριών από το μάθημα των θρησκευτικών διαλαμβάνοντας τα εξής: “Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές) δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση …..στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών»…..”. Επιβάλλεται δηλαδή η επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης των αλλόθρησκων, ετερόδοξων άθρησκων, άθεων, αναγνωστικιστών για την απαλλαγή τους από το προκείμενο μάθημα. Πρόκειται για μια ιδεοληπτική εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα επί το χείρον, που φακελώνει τους προκείμενους μαθητές συλλέγοντας τα προσωπικά τους δεδομένα σχετικά με τις θρησκευτικές τους επιλογές και παραβιάζει τόσο την πρόσφατη αριθ. 32/2020 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) όσο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), Παπαγεωργίου κ.ά. κατά Ελλάδας της 31ης Οκτωβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι η Α.Π.Δ.Π.Χ. με την αριθ. 32/2020 απόφασή της ενέμεινε ότι για την απαλλαγή αρκεί η επίκληση στη δήλωση λόγων συνείδησης ώστε να μπορούν να απαλλαγούν και μαθητές που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Χ.Ο.) και έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω της τήρησης στο σχολικό αρχείο και της μη διαγραφής του από αυτό του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου του μαθητή ότι δεν είναι Χ.Ο. Περαιτέρω, το ΕΔΔΑ με την ανωτέρω απόφαση έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο σύστημα για την απαλλαγή των μαθητών από τη διδασκαλία των θρησκευτικών στην α/θμια και β/θμια εκπαίδευση παραβίαζε την αρνητική διάσταση της ελευθερίας εκδήλωσης των πεποιθήσεων, δηλαδή το δικαίωμα του ατόμου να μην εκδηλώνει τη θρησκεία ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να μην υποχρεώνεται σε συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα ως προς το αν έχει – ή δεν έχει – τέτοιες πεποιθήσεις. Εξάλλου δεν φαίνεται ότι από την απόφαση 1749/2019 του ΣτΕ αποκλείεται η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής με την επίκληση λόγων συνείδησης εν γένει .

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός:

1. Θα αποσύρει την αριθ. 61178/ΓΔ4/2021 (Β΄ 2286) απόφαση προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;

2. Θα εκδώσει, συμμορφούμενη στις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ και του ΕΔΔΑ, νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών αρκεί η επίκληση στη δήλωση μόνο λόγων συνείδησης;




Πηγή 

Αναρμοδιότητα των Φαρμακευτικών Συλλόγων για τα self test βλέπει η κυβερνητική εκπρόσωπος

 Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self-tests, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή των απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Αχαΐας να σταματήσουν τη διανομή των self test σημειώνοντας και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το μέτρο. Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ήδη έχει βρεθεί λύση να πωλούνται τα self-test στα σουπερμάρκετ όσον αφορά τη Αχαΐα, ενώ είπε ότι το ίδιος θα συμβεί και στην Αττική αν δεν αλλάξει στάση ο Φαρμακευτικό σύλλογος.


Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self-tests, ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με ερώτηση για το πως σχολιάζει την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ο οποίος ανέφερε ότι διακόπτει από αύριο την διάθεσή τους ενώ εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self-tests.

«Νομίζω ότι η αποτελεσματικότητα των self-test έχει κριθεί από την πραγματικότητα, από τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, από τον τρόπο με τον οποίο μας επέτρεψε να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες γι αυτό και θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως ανακοινώθηκε χθες, και προφανώς δεν είναι αρμόδιος κανένας φαρμακευτικός σύλλογος να κρίνει την αποτελεσματικότητα των self-test για την οποία έχει αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα», είπε η Α. Πελώνη.

Σημειώνεται ότι τη διακοπή της δωρεάν διάθεσης self test στα φαρμακεία της Αττικής από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

«O Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αληθεύει το γεγονός ότι εμβολιάζουμε ξένους υπηκόους, τουρίστες κρουαζιερόπλοιων, η κυβερνητική εκπρόσωπος το διέψευσε. «Δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάζουμε τουρίστες για κανένα λόγο», είπε. «Εμβολιάζονται αποκλειστικά πληρώματα κρουαζιερόπλοιων στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και της θωράκισης, όπως ακριβώς θωρακίζονται και τα νησιά», εξήγησε.

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ήδη έχει βρεθεί λύση να πωλούνται τα self-test στα σουπερμάρκετ όσον αφορά τη Αχαΐα, ενώ είπε ότι το ίδιος θα συμβεί και στην Αττική αν δεν αλλάξει στάση ο Φαρμακευτικός σύλλογος.



Πηγή

Στον εργοδότη θα καταγγέλλεται η σεξουαλική κακοποίηση με το νέο νομοσχέδιο – Ερωτηματικά για το αν ο κακοποιητής είναι ο εργοδότης

 Ο εργοδότης για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στους χώρους εργασίας είναι και ο τελικός ελεγκτής, όπως προκύπτει από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Υπεύθυνος να παραλαμβάνει, να διερευνά και να διαχειρίζεται τις καταγγελίες των εργαζομένων που πέφτουν θύματα παρενόχλησης θα είναι ο εργαζόμενος, ενώ ερωτηματικά εγείρει το ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη εάν την σεξουαλική παρενόχληση την ασκεί ο εργοδότης. Τον κίνδυνο να μένει εκτός «κάδρου» ο εργοδότης – θύτης με το άρθρο επεσήμαναν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Αντίστοιχες ενστάσεις προέβαλε και η αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποκλείεται η ταυτοπροσωπία ελεγκτή και ελεγχόμενου για τους εργοδότες.


To εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές από την κυβέρνηση μπορεί μέσα στον ορυμαγδό των εργασιακών, του 8ώρου και των απλήρωτων υπερωριών να προκάλεσε μαζική θύελλα αντιδράσεων αλλά και η μισή ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο της κοινοτικής οδηγίας για τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης στους χώρους εργασίας κρύβει ακόμα έναν κίνδυνο. Ο εργοδότης για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στους χώρους εργασίας είναι και ο τελικός ελεγκτής, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οδηγία.

Όπως προκύπτει από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά για τις «υποχρεώσεις εργοδότη για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης», «κάθε εργοδότης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εξουσία του εργοδότη στη διοίκηση προσωπικού υποχρεούνται:

α) να παραλαμβάνουν, να διερευνούν και να διαχειρίζονται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και την παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

β) να παρέχουν συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, δικαστική ή διοικητική αρχή, κατά την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικού, εφόσον τους ζητηθεί από αυτές.

γ) να παρέχουν στους εργαζόμενους πληροφορίες σχετικές με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και με τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και των των εργαζομένων και του εργοδότη επί τέτοιων περιστατικών.

δ) να αναρτούν στο χώρο εργασίας και να καθιστούν προσβάσιμη ενημέρωση για τις διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο επιχείρησης για την καταγγελία και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διοικητικές και δικαστικές αρχές».

Κι αν ο κακοποιητής είναι ο εργοδότης;

Εντυπωσιακό είναι δε πως φαίνεται να μην  υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη εάν την σεξουαλική παρενόχληση την ασκεί ο εργοδότης, αφού αυτός είναι υπεύθυνος να παραλαμβάνει, να διερευνά και να διαχειρίζεται τις καταγγελίες των εργαζομένων που πέφτουν θύματα παρενόχλησης.

Τον κίνδυνο να μένει εκτός «κάδρου» ο εργοδότης – θύτης με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου Χατζηδάκη επεσήμαναν τόσο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και στην πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου τόσο η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. ΓΣΕΕ και ΕΕΔΑ σε υπόμνημα 22 σελίδων τόνιζαν τα προβλήματα εφαρμογής που προκύπτουν στα 3 πρώτα μέρη του νομοσχεδίου και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, κυρίως για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Αντίστοιχες ενστάσεις προέβαλε και η αντιπολίτευση αν και ψήφισε το εν λόγω άρθρο για τις υποχρεώσεις του εργοδότη σε ζητήματα παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει προσθήκη στη διατύπωση που να αποκλείει την ταυτοπροσωπία ελεγκτή και ελεγχόμενου για τους εργοδότες. Το θέμα του «παραθύρου» που αφήνει η διατύπωση του Υπουργείου Εργασίας στο άρθρο 5 για τους εργοδότες έθιξε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.



Πηγή

Καταγγελία για πρόκληση ηχορύπανσης από Κέντρο Αποθεραπείας κοντά στο ΠΑΓΝΗ

 Σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για πρόκληση αφόρητης ηχορύπανσης κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από μηχανήματα που έχει τοποθετήσει Μονάδα Αποθεραπείας. Σύμφωνα με την καταγγελία, μάλιστα, δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προδιαγραφές όσον αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.


Ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου καταγγέλλει ότι το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.» που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκαλεί αφόρητη ηχορύπανση από διάφορα μηχανήματα που έχει τοποθετήσει η ιδιοκτήτρια εταιρία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το συγκεκριμένο Κέντρο που βρίσκεται κοντά στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. (κόμβος προς Σταυράκια). Η συγκεκριμένη μονάδα έχει εγκαταστήσει σε ακάλυπτο χώρο στο πίσω μέρος του κτιρίου διάφορα μηχανήματα (κλιματισμού κ.α.) που προκαλούν αφόρητη ηχορύπανση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προδιαγραφές όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να ελέγξουν άμεσα τη συγκεκριμένη μονάδα.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.» που βρίσκεται κοντά στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. (κόμβος προς Σταυράκια). Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει τέτοια κέντρα (πολυτελέστατα, όπως διαφημίζονται στην ιστοσελίδα της) επίσης στην Πάτρα, στο Ακρωτήρι Χανίων, στα Γιάννενα και στην Καρδίτσα.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει εγκαταστήσει σε ακάλυπτο χώρο στο πίσω μέρος του κτιρίου διάφορα μηχανήματα (κλιματισμού κ.α.) που προκαλούν αφόρητη ηχορύπανση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι διαμαρτυρίες που έγιναν προς τους επί το πλείστον κρυπτόμενους υπεύθυνους της μονάδας αντιμετωπίστηκαν με… .Ολύμπια αταραξία και αδιαφορία. Και το κακό συνεχίζεται…..

Προφανώς, η ιδιοκτήτρια εταιρεία επέλεξε να κάνει οικονομίες σε βασικά θέματα εγκατάστασης μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αδιαφορώντας αν αυτή η οικονομία βλάπτει τους «ιθαγενείς»…… Κι αυτό γιατί η γενική εντύπωση που σχηματίζει κανείς από την εξωτερική εικόνα (βλ. φωτογραφία της πίσω όψης του κτιρίου) και από τις έγγραφες καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει από περιοίκους στην Δνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου και στην Πολεοδομία, είναι πως δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προδιαγραφές όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ίσως μάλιστα να είναι και ελαττωματικός αυτός ο εξοπλισμός.

Καλούμε τη Δνση Περιβάλλοντος (και όλες τις άλλες αρχές που εμπλέκονται στο θέμα) να ελέγξουν άμεσα τη συγκεκριμένη μονάδα και να πράξουν τα νόμιμα. Διαφορετικά, η συγκεκριμένη επιχείρηση ίσως καταφέρει να «αποθεραπεύσει» τους πελάτες της, προκαλώντας, όμως, σοβαρότατες ασθένειες στους περιοίκους, καθώς και μείωση της αξίας των περιουσιών τους, μια και η λειτουργία του υποβαθμίζει την περιοχή».


Πηγή

Στο παρά πέντε διαρροές για νέα στοιχεία Καλογρίτσα στην Προανακριτική – «Τζούφια στοιχεία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες αναπαράγει η πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου, νέα στοιχεία κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά φέρεται να κατέθεσε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, χωρίς ωστόσο να δίνονται στη δημοσιότητα αλλά μόνο ένα ενδεικτικό κομμάτι από το περιεχόμενο τους. Οι πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Παππάς συντόνιζε όλες τις ενέργειες και συναντήσεις του κ. Καλογρίτσα και του έδινε εντολές πως θα δράσει, αποδεικνύοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο (μπροστινός) του κ. Παππά». Σημειώνεται ότι έπειτα από τις καταθέσεις και την κλήση μαρτύρων οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εργασίες της επιτροπής βαίνουν προς ολοκλήρωση, καθώς έγινε γνωστό πως το πόρισμά της αναμένεται στις 29 Ιουνίου, ενώ δέκα ημέρες πριν ξαφνικά ο επιχειρηματίας καταθέτει «νέα στοιχεία» τα οποία πάλι δημοσιεύονται ως διαρροές από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά με δικές της διαρροές.


Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες αναπαράγει η πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου, νέα στοιχεία κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά φέρεται να κατέθεσε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες οι πηγές, «σε σημείωμά του που κατακεραυνώνει τον κ. Παππά και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, διαβίβασε νέα sms μεταξύ του ίδιου και του κ. Παππά που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Παππάς συντόνιζε όλες τις ενέργειες και συναντήσεις του κ. Καλογρίτσα και του έδινε εντολές πως θα δράσει, αποδεικνύοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο (μπροστινός) του κ. Παππά».

Στη συνέχεια οι πηγές της ΝΔ σχολιάζουν ότι «σε άλλο SMS του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα καλεί τον επιχειρηματία να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά. «Περιμένω τηλ» αναφέρει αρχικά και εν συνεχεία «Μίλησα σε παίρνει τηλ σήμερα. Ζήτησε ο Κοντ να σε δει…… λέει ό, τι του πούμε (φουρλεμάδης)».

Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων αποδεικνύει «πως ο κ. Παππάς επικοινώνησε με τον κ. Κοντομηνά και κανόνισε συνάντηση του πρώην ιδιοκτήτη του Alpha με τον κόκκινο εργολάβο, αποδεικνύοντας ότι ο τελευταίος λειτουργεί με εντολές του πρώην υπουργού.

Ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε και σειρά τιμολογίων που επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή περί της χρηματοδότησης της εφημερίδας Documento από τον ίδιο με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά».

«Τα νεότερα στοιχεία ενδυναμώνουν όσα έχουν αποδειχθεί ήδη. Ο κ. Παππάς ενώ ήταν αρμόδιος υπουργός έστελνε εκ μέρους του τον κ. Καλογρίτσα και του διασφάλιζε να βρει χρήματα και συνεταίρους για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑchannel», καταλήγουν οι πηγές.

«Τζούφια στοιχεία» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ μηρυκάζει για μια ακόμα φορά τζούφια στοιχεία» σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα «δήθεν» νέα δεδομένα που φέρεται να κατέθεσε με καθυστέρηση στην προανακριτική ο Χρήστος Καλογριτσας.

«Το φιάσκο του φιάσκου» αποκαλούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία την κατάθεση νέων sms και εγγράφων, μάλιστα την ώρα που η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων και του Νίκου Παππά έχει ολοκληρωθεί, όπως μεταδίδει η «Αυγή».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι πρόκειται για φιάσκο αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να «αναμασά όσα έχουν ήδη καταρριφθεί από τους μάρτυρες και την έκθεση της ΤτΕ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, σχολίαζοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «καθ’ ολοκληρίαν αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες».

Σημειώνεται ότι έπειτα από τις καταθέσεις και την κλήση μαρτύρων οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εργασίες της επιτροπής βαίνουν προς ολοκλήρωση, καθώς έγινε γνωστό πως το πόρισμά της αναμένεται στις 29 Ιουνίου, ενώ δέκα ημέρες πριν ξαφνικά ο επιχειρηματίας καταθέτει «νέα στοιχεία» τα οποία πάλι δημοσιεύονται ως διαρροές από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά με δικές της διαρροές.



Πηγή

«Προσχεδιασμένη η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά από έναν καλό ηθοποιό» τονίζει ο Κατερινόπουλος – «Είχα την πληροφορία από την πρώτη εκπομπή της Νικολούλη»

 Για χαρακτηριστική ψυχρότητα του γυναικοκτόνου στα Γλυκά Νερά κάνουν λόγο οι αστυνομικοί που ερευνούσαν τη σχετική υπόθεση, με τον πρόεδρο των Αστυνομικών Ν/Α Αττικής να σχολιάζει πως «οι αστυνομικοί είδαν ένα σπίτι που ήταν πολύ “ψαγμένο”. Όταν μπαίνουν διαρρήκτες αδειάζουν τα πάντα. Οι αστυνομικοί είδαν ψυχρότητα όταν τον έλυσαν. Ο δράστης υποτίθεται δεν γνώριζε και ρώτησε αν η Κάρολάιν είναι νεκρή; Είπε δυο λόγια και μετά πήρε το παιδί στην αγκαλιά». «Ήταν μια πληροφορία που το πρώτο βράδυ είχα πει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Όσοι έχουμε ασχοληθεί με τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος, ξέρουμε ότι τα πάντα ξεκινάνε από το σημείο που έγινε. Το κλειδί, το μυστικό ήταν εκεί μέσα. Είχαμε να κάνουμε και με τη γλώσσα του σώματος του πιλότου» περιέγραψε ο ταξίαρχος Ε.Α. της ΕΛΑΣ, Θανάσης Κατερινόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον γυναικοκτόνο «καλό ηθοποιό».


«Οι αστυνομικοί είδαν ένα σπίτι που ήταν πολύ “ψαγμένο”. Όταν μπαίνουν διαρρήκτες αδειάζουν τα πάντα. Οι αστυνομικοί είδαν ψυχρότητα όταν τον έλυσαν τον κατηγορούμενο πιλότο, από μεριάς του», ανέφερε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συνέχισε: «Ο δράστης υποτίθεται δεν γνώριζε και ρώτησε αν η Κάρολάιν είναι νεκρή; Είπε δυο λόγια και μετά πήρε το παιδί στην αγκαλιά».

Με ιδιαίτερη ψυχραιμία ομολόγησε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- την πράξη του ο 32χρονος πιλότος, σύζυγος της 20χρονης Καρολάιν, η οποία δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου, στο σπίτι του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά. Ο γυναικοκτόνος φέρεται να απέδωσε τα όσα έκανε στις προστριβές που είχε με την 20χρονη σύζυγό του. Ο κ. Καλλιακμάνης υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σπίτι της γυναικοκτονίας, του αποκάλυψαν από τη πρώτη στιγμή πως είχαν την αίσθηση ότι ο δράστης είναι ο σύζυγος και σύμφωνα με την εμπειρία τους, πολύ σπάνια η πρώτη εντύπωση των συναδέλφων του είναι λανθασμένη.

Ο κ. Καλλιακμάνης αποκάλυψε ότι «ο αστυνομικός που κρατούσε το μωρό στην αγκαλιά το έκανε από αγάπη για προστατέψει το μωρό επειδή ο νους του πήγε στο κακό. Τότε μου είπε πως είχε την αίσθηση ότι τον φόνο τον διέπραξε ο σύζυγος». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δέθηκε μόνος του ή από άλλο πρόσωπο σχολίασε πως ένας άλλος αστυνομικός που βρέθηκε στο σπίτι στα Γλυκά Νερά του είπε ότι «μου έλεγε πνιχτά “λύσε με, πνίγομαι”, του έκοψα γρήγορα τους σπάγκους, χωρίς να μπορέσω να αντιληφθώ αν κρατούσε τους κόμπους, χωρίς στην ουσία να είναι δεμένος ή όχι, κανονικά». Ακόμα, είπε ότι το σπίτι δεν θύμιζε διάρρηξη: «Τα ρούχα της ντουλάπας ήταν ριγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί πως ήταν ληστεία. Τους είπε ο πιλότος ότι τα χρήματα ήταν στο κουτί του επιτραπέζιου Monopoly και οι υποτιθέμενοι δράστες ανοίξαν μόνο το επιτραπέζιο;».

Ο σκηνοθέτης γυναικοκτόνος

Σύμφωνα με αστυνομικές διαρροές, ο 32χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι η σύζυγός του τον έσπρωχνε και τον χτυπούσε, βγάζοντας αντίδραση, ενώ όπως είπε, τη νύχτα της δολοφονίας προηγήθηκε νέα προστριβή, με αφορμή το μωρό. Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ότι η σύζυγός του κλιμάκωσε την ένταση και τον άφησε με το μωρό στο σαλόνι, με την 20χρονη να ανεβαίνει στη σοφίτα του σπιτιού, προκειμένου να κοιμηθεί.

Ο πιλότος υποστήριξε ότι κάποια στιγμή ξύπνησε και ανέβηκε και εκείνος στη σοφίτα, όπου έβαλε το μωρό στην κούνια και ξάπλωσε στο κρεβάτι. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, η 20χρονη Καρολάιν ξύπνησε και του είπε ότι «δεν σε θέλω ούτε εσένα, ούτε το μωρό». Σε εκείνο το σημείο, φέρεται να ανέφερε ότι ο ίδιος έχασε την ψυχραιμία του και της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο, πιέζοντας με τα χέρια του το πρόσωπό της στο μαξιλάρι.

Βάσει του σεναρίου που κατασκεύασε ο 32χρονος, η καταγγελλόμενη ληστεία έγινε στις 5 τα ξημερώματα και ως εκ τούτου η ώρα θανάτου της κοπέλας προσδιοριζόταν μεταξύ 5 και 6 το πρωί. Σύμφωνα με το βιομετρικό ρολόι που φορούσε η Κάρολαιν, ωστόσο, ο θάνατός προσδιορίζεται στις 4:11 π.μ. Η ιατροδικαστική έκθεση, επίσης, προσδιορίζει ώρα θανάτου μεταξύ 4 και 5 τα ξημερώματα. Ο 32χρονος φέρεται ακολούθως να σκηνοθέτησε τη ληστεία σε στάδια. Αρχικά κατέβηκε από τη σοφίτα και ξεκλείδωσε το παράθυρο. Αν και δεν ανέφερε κάτι σχετικό, αστυνομικοί εκτιμούν ότι αντέγραψε όσα του είχε αφηγηθεί ο εκπαιδευτής του, ο οποίος είχε πέσει θύμα ληστείας στο σπίτι του στο Αλεποχώρι το 2018. Ως προς τα ευρήματα από το κινητό, την κάμερα και το ρολόι, βρίσκονταν στα χέρια των αρχών την τελευταία εβδομάδα.

«Το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν βγήκε στη δημοσιότητα ότι και οι δύο παρακολουθούσαν ψυχολόγο. Ήταν μια πληροφορία που το πρώτο βράδυ είχα πει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Από την πλευρά, όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος, ξέρουμε ότι τα πάντα ξεκινάνε από το σημείο που έγινε. Το κλειδί, το μυστικό ήταν εκεί μέσα. Είχαμε να κάνουμε και με τη γλώσσα του σώματος του πιλότου. Είναι σημαντικό οι ερευνητές να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και αυτό το στοιχείο. Η γλώσσα του σώματος έλεγε τα αντίθετα, από αυτά που έλεγαν τα μάτια του. Ήταν θέμα χρόνου για τις αρχές με συνδυασμό με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα» περιέγραψε ο ταξίαρχος Ε.Α. της ΕΛΑΣ, Επίτιμος Πρόεδρος Αξιωματικών Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος, μιλώντας στον ANT1.

«Ήταν καλός ηθοποιός, όλα τα έκανε για το παιδί του» σημείωσε με νόημα ο κ. Κατερινόπουλος και πρόσθεσε πως «το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο, δεν ήταν της τελευταίας στιγμής. Δεν ήταν ένας καβγάς που πάνω εκεί της έκλεισε το στόμα με το μαξιλάρι και την έστειλε στον Άγιο Πέτρο». Ο κ. Κατερινόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα τον 33χρονο πιλότο «καλό ηθοποιό» που όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες, επικαλείται το καλό του παιδιού του.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο γυναικοκτόνος «έσπασε» μετά από κατάθεση περίπου οκτώ ωρών, ομολογώντας ανερυθρίαστα στους αστυνομικούς ότι σκότωσε την κοπέλα, «πάνω στα νεύρα του», μετά από ένα διαπληκτισμό τους, το μοιραίο βράδυ, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε συνεργό. Ο σύζυγος της 20χρονης ανέφερε ακόμη, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε συνεχείς προστριβές με την Καρολάιν, ενώ τόλμησε μάλιστα να ισχυριστεί ότι αυτό που τον ένοιαζε πάνω από όλα ήταν το μωρό τους.

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έφτασε στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπειτα από τα νεότερα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που μεταφέρει το ΑΠΕ, τα στοιχεία αυτά ήταν τα εξής: Αρχικά, η αφαίρεση της κάρτας μνήμης του καταγραφικού μηχανήματος στο σπίτι του ζευγαριού, δεν συμβάδιζε χρονικά με τα όσα έχει καταθέσει ο 32χρονος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, την ώρα που ο πιλότος υποστηρίζει, ότι ήταν δεμένος χειροπόδαρα, από τους δράστες, φαίνεται στο κινητό του ότι παρουσιάζει δραστηριότητα και συγκεκριμένα ότι γίνονται βήματα. Επίσης, «φως» στην υπόθεση, έριξε και το βιομετρικό ρολόι – κινητό της άτυχης κοπέλας που έχει καταγράψει παλμούς της, σε ώρα που, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε, ο σύζυγός της ήταν νεκρή.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ