Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Τεράστια οικολογική καταστροφή και επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης από Χαρδαλιά για το Σχίνο

 Σε τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους που έχουν ήδη γίνει στάχτη αναφέρθηκε στην ολιγόλεπτη, έκτακτη ενημέρωση που παρέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας την κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις έκτακτες καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, προειδοποιώντας μάλιστα και για δεύτερη «δύσκολη βραδιά».


Εικοσιτετράωρο κοντεύει να κλείσει η μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά που καίει από το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Σχίνου Κορινθίας, έχοντας καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενός πυκνού και παρθένου δάσους. Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά και τις καθυστερημένες συστάσεις του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες της Κορινθίας και της Αττικής έναντι των πυκνών καπνών που έχουν κατακλύσει την επικράτεια, εμφανίστηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για την τεράστια αυτή πυρκαγιά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τουλάχιστον 20.000 στρέμματα του εν λόγω παρθένου δάσους έχουν ήδη καταστραφεί, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η καταστροφή να είναι μεγαλύτερη, μιλώντας για μία ακόμη «δύσκολη βραδιά», έπειτα από την χθεσινή, κατά την οποία εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, από χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές απομακρύνσεις πολιτών από τους οικισμούς Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι Άνω και Κάτω Πευκανεάς, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς και δύο ιερές μονές. Κατά τον ίδιο, στην περιοχή επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 καναντέρ, 9 πετζετελ και 1 σούπερ πούμα.

Επίσης, κατά τον Ν. Χαρδαλιά, έχει ήδη σταλεί μήνυμα από το 112, το μεσημέρι της Πέμπτης, στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενάς, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες- Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι- Μέγαρα για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες. Νωρίτερα, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112, οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός επιβεβαίωσε πως η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε ελαιώνα από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σήμερα συνεχίζει να καίει πυκνό πευκοδάσος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακούς χειρισμούς

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει… Δεν πέρασαν τρεις ημέρες από την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στην Βουλή, για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, μαίνεται και απειλεί. Ακόμα μια προστατευόμενη περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα, τα Γεράνεια όρη, βρίσκεται στο έλεος της πυρκαγιάς, όμως, σήμερα, φάνηκε η μη επαρκής αξιοποίηση των δυνατοτήτων» ανέφερε η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, επιτιθέμενη σε υπουργείο και κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε η βουλεύτρια για το 112, «παρά τις εντολές για εκκένωση οικισμών, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν λειτούργησε έγκαιρα “για να μην προκληθεί πανικός”, όπως ισχυρίστηκε ο “αρμόδιος” εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, παρά εκ των υστέρων, για να προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής των Μεγάρων για επικείμενο κίνδυνο. Σήμερα το απόγευμα ετέθη σε πλήρη λειτουργία ενημερώνοντας οικισμούς προς εκκένωση. Ας είναι…».

«Εν τω μεταξύ, ο καπνός και η οσμή από τον καιόμενο χώρο, έχει κατακλύσει την Αττική και η ορατότητα είναι περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη σε πολλές περιοχές της Αττικής, και η ρύπανση έγινε αισθητή μέχρι τις Κυκλάδες, αφού μεταφέρεται από τους νότιους ανέμους» υπογραμμίζει ακόμα η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ας ελπίσουμε ότι ο επαγγελματισμός και το φιλότιμο των επαγγελματιών, όλων των κατηγοριών, του Πυροσβεστικού Σώματος και των εθελοντών, θα υπερκεράσουν τις όποιες παραλείψεις και η φωτιά θα κατασβεστεί έγκαιρα» κατλαήγει η Χ. Καφαντάρη, ενώ τονίζει ακόμα ότι «η επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στην Ελλάδα, είναι πολύ αυξημένη. Καθίσταται, ακόμα μια φορά, σαφές ότι χρειάζεται η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών πρόληψης και συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και όχι στείρες επικοινωνιακές πολιτικές, ώστε να αποδίδονται τα μέγιστα».


Νόμος του κράτους η υποχρεωτική συνεπιμέλεια κόντρα σε διεθνείς οργανισμούς και εγχώριες αντιδράσεις

 Αγνοώντας επιδεικτικά όχι μόνο τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά ακόμη και τις ενστάσεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Με 156 υπέρ και 20 κατά, ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θέτει σε κίνδυνο επιζήσαντες ενδοοικογενειακής βίας, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν θηλυκότητες και παιδιά, συνιστά πλέον επίσημο νόμο του κράτους, ευνοώντας επί της ουσίας κακοποιητικούς γονείς.


Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ακόμη και εντός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δίχως να αλλάξει καθόλου από την αρχική του μορφή υπερψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Ειδικότερα, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που έχει εγείρει την αντίδραση πληθώρας φορέων, οργανώσεων, έγκριτων προσώπων, και σύσσωμης της αντιπολίτευσης (πλην του κόμματος του Βελόπουλου), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επί των άρθρων για τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση αιτήθηκε ονομαστικής ψηφοφορίας,  156 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο 7, που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, και το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που το παιδί πρέπει να περνά με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και 20 καταψήφισαν.

Κατά τις δύο ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ακούστηκαν εντονότατοι προβληματισμοί και ενστάσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στους ισχυρούς ενδοιασμούς που είχαν εκφράσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συλλογικότητες και οργανώσεις, πολλές από τις οποίες αποκλείστηκαν εξ ολοκλήρου από τη διαβούλευση. Σοβαρές ενστάσεις είχαν εκφραστεί από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδες άλλους φορείς, στους οποίους σήμερα προστέθηκε και η αντίδραση του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ με έκθεση του κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που ήρθε προς ψήφιση σήμερα. Όπως διαπιστώνεται και από τον διεθνή οργανισμό, με το παρόν νομοσχέδιο οι γυναίκες και τα παιδιά εκτίθενται στη βία του κακοποιητή. Παρόλο που ο διεθνής οργανισμός κάλεσε ξεκάθαρα τον Κ. Τσιάρα να κοινοποιήσει την έκθεση στο κοινοβούλιο, αυτή έγινε γνωστή μόνο όταν την δημοσίευσε μετά από 48 ώρες ο ίδιος ο ΟΗΕ.

Υπονοούμενα και «διχαστική τακτική» στην αντιπολίτευση χρεώνει ο Τσιάρας για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Κωφεύοντας στην κριτική, όπως έκανε και με αυτήν που προήλθε από το εσωτερικό του κόμματός του, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, και επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις αναφορές για μεγάλα συμφέροντα πίσω από το νομοσχέδιό του, υποστηρίζοντας πως αυτό αφορά «φτωχούς ανθρώπου, αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά».

«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει» υποστήριξε ο Κ. Τσιάρας, κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα πως «δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα».

«Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία. Είναι κρίμα που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία» κατηγόρησε στη συνέχεια και την κυβέρνηση Τσίπρα, υποστηρίζοντας δίχως επιχειρήματα πως ο ισχυρισμός πως το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης είναι «μέγιστη ανακρίβεια».

Οικονομικά συμφέροντα και «ηθική αυτουργία» Μητσοτάκη σε «ιδιότυπο μισογυνισμό» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια από τον Τσίπρα

Σε υψηλότατους τόνους και με μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ίδιου του πρωθυπουργού προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς αναφορικά με το νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ζήτησε απαντήσεις για το «ποιοί επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα», αναπαράγοντας τις αναφορές της βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως νομοθετεί κατ’ εντολήν οικονομικών συμφερόντων. «Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» προκάλεσε τον πρωθυπουργό.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό και επικίνδυνο».

«Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» αναρωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο επίκεντρο του νομοθετήματος τον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε πως «αποφάσισε να “ρυθμίσει” εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας», βάζοντας και μία σειρά επιπλέον ερωτημάτων προς το πρόσωπό του.

Βαρουφάκης: Tο κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών

Κάνοντας λόγο για την προσωπική εμπειρία του ως χωρισμένος πατέρας ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, γιατί «το προσωπικό είναι πολιτικό οπως μας έμαθαν οι φεμινίστριες της δεκαετίας του 70». Ο ίδιος τόνισε πως δε θα ήθελε ένα κράτος να νομοθετεί αυτά που κάποιος θα ήθελε να γίνουν πάνω στον θυμό και μέσα στην απελπισία του. Κατέκρινε το νομοσχέδιο ως «αντιφεμινιστικό» και είπε: «Οι νόμοι δεν γράφονται για τους καλούς και αγαθούς που θα πράξουν το σωστό χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων. Έτσι και το οικογενειακό δίκαιο: Δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν, γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν».

Επί προσωπικού ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, γιατί «το προσωπικό είναι πολιτικό οπως μας έμαθαν οι φεμινίστριες της δεκαετίας του 70». Μίλησε για τα βιώματά του ως χωρισμένος πατέρας και κατέκρινε το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε: «Οι νόμοι δεν γράφονται για τους καλούς και αγαθούς που θα πράξουν το σωστό χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων. Έτσι και το οικογενειακό δίκαιο: Δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν, γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν».

Παράλληλα, κατέκρινε το νομοσχέδιο ως «αντιφεμινιστικό» και εξέφρασε την άποψη πως «η λύση είναι να υποστηρίξουμε την πολιτεία να υποστηρίξει τη εξεύρεση συναινετικών λύσεων».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ένας νόμος δεν ψηφίζεται με βάση τις εμπειρίες του καθενός ξεχωριστά: «Δε θα ήθελα να ζω σε μια οργανωμένη κοινωνία που δολοφονεί εκ μέρους μου» ανέφερε με αφορμή μία συζήτηση που είχε για τη θανατική ποινή στην Αμερική. «Το ίδιο ισχύει και με την συνεπιμέλεια. Ναι, την ήθελα. Διακαώς. Αλλά, αν δεν ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί, συναινετικά, όχι, δεν θα ήθελα την οργανωμένη κοινωνία να την επιβάλει για πάρτη μου. Ποτέ δεν θα ήθελα ένα κράτος να νομοθετεί αυτά που εγώ θα ήθελα να γίνουν πάνω στον θυμό και μέσα στην απελπισία μου».

Με δυο αντίρροπες γραμμές και αναταράξεις το ΚΙΝΑΛ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Κατάσταση εσωτερικής αναταραχής φαίνεται να επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής με αφορμή και το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, καθώς η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα της, παρά την λήψη επίσημης θέσης κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε «μόνος μαχητής της συνεπιμέλειας» και ανακοίνωσε πως θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μυστηριώδης είναι η στάση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που τόνισε πως είναι υπέρ του νομοσχεδίου, αν και «σέβεται τη θέση του κόμματος».

«Είμαι ο μόνος μαχητής της συνεπιμέλειας εδώ και 5 χρόνια. Είμαι ο πολιτικός που έφερε το ζήτημα στη Βουλή. Θεωρώ αδιανόητο ένα τέτοιο θέμα βαθύτατα κοινωνικό να αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικής ή ενδοκομματικής σύγκρουσης» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, με τη στάση του διεκδικητή της ηγεσίας να προκαλεί εντυπώσεις. Στάση που αποκαλύπτει εντάσεις εντός του Κινήματος Αλλαγής, με τον ίδιο να αναγκάζεται να γνωστοποιήσει πως δεν θα παραστεί στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε την Πέμπτη η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τέλεια κοροϊδία και βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ» κατά το ΚΚΕ η ψηφοφορία

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την κοινή γονική μέριμνα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τέλεια κοροϊδία. Τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. και συμπλήρωσε πως «το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία-τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τη στρατηγική σύμπλευση που έχει με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εφεύρει κοινοβουλευτικά ανήκουστα τερτίπια για να παρουσιάσει μια ψεύτικη αντιπολίτευση και να εγκλωβίσει το λαό στο δικομματικό δίλημμα, να τον βάλει να επιλέξει ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή του».

«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο διαμάντι. Αλλά -όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ- φέρατε κάρβουνο» είχε αναφέρει νωρίτερα, μεταξύ αλλων, η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλοντας ότι η φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας  καθώς επίκειται «το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων».


Κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου

 Να επανέλθει το νοσοκομείο στην προ κορονοϊού λειτουργία του απαιτούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού, καθώς δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση για την ημερομηνία κατάργησης των τμημάτων Covid -19 και την επαναλειτουργία κλινικών κατά ιατρική ειδικότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του νοσοκομείου ότι θα προηγηθεί στην επαναφορά κανονικής λειτουργίας. «Κάθε μήνα που το νοσοκομείο μένει κλειστό χάνονται 700 χειρουργεία χάνονται από ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, 5000 ραντεβού σε τακτικά ιατρεία και πάμπολλες διαγνωστικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και καλούν σε κινητοποίηση την Παρασκευή, με την ΠΟΕΔΗΝ να εκφράζει με ανακοίνωσή της τη συμπαράστασή της στους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης ότι θα προηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας, δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία κατάργησης των τμημάτων Covid -19 και επαναλειτουργίας κλινικών κατά ιατρική ειδικότητα. Αν συνυπολογίσουμε την ανθεκτικότητα της πανδημίας και την συνεχή ροή εισαγωγών στο νοσοκομείο μας καμία υπόσχεση δεν είναι καθησυχαστική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή 21 Μαΐου και πορεία προς την Α’ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ), με αίτημα, μεταξύ άλλων, την άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών ανά ιατρική ειδικότητα, επανέναρξη των χειρουργείων και Εξωτερικών Ιατρείων, επιστροφή του νοσοκομείου στη Γενική Εφημερία.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση του Σωματείου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Συνάδελφοι, στηρίζουμε και καλύπτουμε την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. την Παρασκευή 21/05/2021 στις 8πμ στην Πύλη του Νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου στη Γενική Εφημερία» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει ότι ο Ερυθρός Σταυρός «έως τώρα παραμένει Ειδικό Νοσοκομείο  αποκλειστικά για περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ερυθρού Σταυρού

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και την Α’ ΥΠΕ, δεν φαίνεται να μπαίνει τέλος στη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού ως νοσοκομείο μίας νόσου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης ότι θα προηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας, δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία κατάργησης των τμημάτων Covid -19 και επαναλειτουργίας κλινικών κατά ιατρική ειδικότητα. Αν συνυπολογίσουμε την ανθεκτικότητα της πανδημίας και την συνεχή ροή εισαγωγών στο νοσοκομείο μας καμία υπόσχεση δεν είναι καθησυχαστική.

Κάθε μήνα που το νοσοκομείο μένει κλειστό χάνονται 700 χειρουργεία χάνονται από ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, 5000 ραντεβού σε τακτικά ιατρεία και πάμπολλες διαγνωστικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις.

Ένα νοσοκομείο πυλώνας στην αντιμετώπιση των επειγόντων λείπει από τη Γενική Εφημερία, με τους εξειδικευμένους ιατρούς σε παθολογικά περιστατικά, τραύμα, αγγειακά συμβάντα καρδιολογικά επείγοντα κτλ

Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού ζητάμε:

  • Άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών ανά ιατρική ειδικότητα, επανέναρξη των χειρουργείων και Εξωτερικών Ιατρείων, επιστροφή του νοσοκομείου στη Γενική Εφημερία.
  • Αντιμετώπιση περιστατικών Covid -19 κατά αναλογία ίδια με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής
  • Επίσπευση των κρίσεων μόνιμων ιατρών, ειδικά συναφών ειδικοτήτων με την Covid -19
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και νοσηλευτών, ελάχιστη αναγνώριση της συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Ένταξη των εργαζομένων στην υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για κάλυψη των πολλών  κενών οργανικών θέσεων (>40% συνόλου)

Συμμετέχουμε όλοι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 21/5/2021 στην Πύλη του Νοσοκομείου και σε πορεία στην Α’ ΥΠΕ


Πηγή

Ημερίδα με τους ανθρώπους που έριξαν μαύρο στην ΕΡΤ και εκείνους που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις για τον πλουραλισμό!

 

Στην διαδικτυακή ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για την πολυφωνία, έχει κληθεί μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων  να μιλήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που έκλεισε την ΕΡΤ. Επί των ημερών του λειτουργούσε η ΔΤ και μετά η ΝΕΡΙΤ, μέχρι και την αλλαγή διακυβέρνησης.

Μεταξύ και των καλεσμένων ομιλών είναι και η Μαρία Σπυράκη που ως ρεπόρτερ του Mega είχε ανακοινώσει το λουκέτο στην ΕΡΤ.

  Επίσης, έχει προσκληθεί και ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, Πρόεδρος του ΕΣΡ που αρνείται να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, έχουν ζητήσει δύο φορές την παραίτησή του, επειδή κατά δήλωσή του, δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική πολυφωνία, που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πολιτικό διάλογο.

Το ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία αυτή είναι πως έχει την έγκριση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Συσπείρωση, η οποία συγκυβερνάει με τη ΝΔ, στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ από το 2017.


Πηγή

Ημερίδα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» από την ΕΣΗΕΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει το πρόγραμμα της διαδικτυακής ημερίδας, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Οι οδηγίες για την παρακολούθηση της ημερίδας με διαδραστική συμμετοχή και τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, αναφέρονται αναλυτικά στη συνέχεια.

Επιπλέον, η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά, μέσω livestreaming, από την πλατφόρμα «YouTube» στο κανάλι της ΕΣΗΕΑ «ΕΣΗΕΑ – JUADN» και από την ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ www.esiea.gr.

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:


Πηγή

Πρ. Εισαγγελέων: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ - ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ"

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Δράμα για 86χρονη: Δεν την θέλουν στο σπίτι γιατί είναι θετική!

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


ΟΗΕ: «Τα παιδιά της Γάζας ζουν στην Κόλαση επί γης»

 Συνεχίζουν ακάθεκτοι τους βομβαρδισμούς οι Ισραηλινοί παρά τις διαρκείς και αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Επιμένει στην εθνοκάθαρση ο Νετανιάχου, «θα συνεχίσουμε μέχρι το Ισραήλ να είναι ασφαλές».


 Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα και σήμερα, Πέμπτη, οι Ισραηλινοί. Σήμερα, δέκατη ημέρα βομβαρδισμών, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 230, μεταξύ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες. Μεταξύ των σημερινών θυμάτων ένας άνδρας με αναπηρία, η έγκυος γυναίκα του και η τρίχρονη κόρη τους. Η βόμβα έπληξε το σπίτι τους την ώρα που είχαν στρώσει το μεσημεριανό τραπέζι…

Πάνω από 1.700 είναι οι τραυματίες στη Γάζα, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και γιατί πολλοί δεν μπορούν να μεταφερθούν εγκαίρως στα νοσοκομεία, καθώς οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν όλους τους περί τα ιδρύματα δρόμους, αλλά και γιατί κατάσταση των νοσοκομείων είναι τραγική, αφού πλέον δεν έχουν απαραίτητα υλικά – χθες, το Ισραήλ εμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει. Σήμερα το πρωί κατόρθωσαν και έφτασαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο 26 τραυματίες, ενώ υπήρχαν μόλις 10 κρεβάτια, και ενώ οι διακοπές του ρεύματος ήταν συνεχείς, σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα.

Περισσότερα από 1.335 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, περίπου 13.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, και, επιπρόσθετα, έχουν ισοπεδωθεί 33 κτίρια που στέγαζαν Μέσα Ενημέρωσης. 

Την έγκριση έκτακτης βοήθειας 40 εκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, για να καλυφθεί μέρος των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και τα κατεχόμενα. Στα 332 εκατομμύρια εκτιμώνται οι υλικές ζημιές που έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί μέχρι σήμερα. 

Στους 12 οι νεκροί στο Ισραήλ, από τα πλήγματα της Χαμάς, εκ των οποίων δύο παιδιά και δύο στρατιώτες. 

Το Ισραήλ έχει συλλάβει άνω των χιλίων ανθρώπων από τα τέλη Απριλίου.

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου. 

Εντός της ημέρας υπήρξε και νέα τηλεφωνική επαφή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Νετανιάχου, με στόχο του Αμερικάνου προέδρου την επίτευξη εκεχειρίας ή κατάπαυσης του πυρός («αναμένω άμεση αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την κατάπαυση του πυρός», ήταν τα ακριβή του λόγια) και η Χαμάς έκανε λόγο «για πιθανή συμφωνία για κατάπαυση εντός διημέρου». 

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν, ο Νετανιάχου προέβη σε δηλώσεις, ότι «είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας, ώσπου να επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ». Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ διημέρου, και ενώ είχε αρχίσει να αυξάνεται ορατά η διεθνής πίεση, είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα εισβάλλει στη Γάζα.

Και οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, και την έκδοση ψηφίσματος, πέφτουν στο κενό, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προβάλουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση. Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με δηλώσεις τους τα εγκλήματα του Ισραήλ, αλλά είναι αδύνατον να επιτευχθεί συμφωνία λόγω των ενεργειών των ΗΠΑ.

«Αν υπάρχει κόλαση επί Γης, αυτή τη ζουν τα παιδιά της Γάζας» ήταν η σημερινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντονιόνι Γκουτιέρες, σήμερα, λίγο πριν δηλώσει και πάλι πόσο «βαθιά σοκαρισμένος» είναι «από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από στεριάς και αέρος» και ζητήσει και πάλι «άμεσο τέλος». 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει στις 27 Μαΐου, για να αποφασίσει μέτρα ώστε «να αντιμετωπιστεί η άθλια (grave) κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Η συνεδρίαση αποφασίστηκε μετά από παρέμβαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. 



«Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ» φταίνε στον Γ. Λοβέρδο για το ξέπλυμα σε κακοποιητές

 Θύμα «κοπτοραπτικής» δηλώνει για ακόμα μία φορά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, για την χυδαία επιχείρηση ξεπλύματος κακοποιητών, με αφορμή την υπεράσπιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, κατηγορώντας «τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ» για το γεγονός πως η αναφορά του στο ότι «μπορεί ένας άνδρας να δέρνει και να κακοποιεί τη γυναίκα του αλλά το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» έκανε τον γύρω του διαδικτύου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων. Απολογία ή διαγραφή του ζητά η αξιωματική αντιπολιτευση.


Υπενθυμίζεται πως στην τοποθέτηση του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, το υπερασπίστηκε φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι αν ο πατέρας κακοποιεί τη μητέρα, το παιδί έχει δικαίωμα και στους δύο γονείς. Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί, κατά την γνώμη μου, στο να προστατεύσει το παιδί. Όχι τους γονείς. Το παιδί είναι οι προτεραιότητα μας γιατί το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει και τους δύο γονείς».

Μάλιστα, έκανε λόγο για γυναίκες που μπορεί να μισούν τους πρώην συζύγους τους επειδή τους κακοποιούσαν «όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς». «Μπορεί σε ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Λοβέρδο της ΝΔ αν ο πατέρας κακοποιεί τη μητέρα, «το παιδί έχει δικαίωμα και στους δύο γονείς»

Την τοποθέτηση του Γιάννη Λοβέρδου ανέδειξε πρώτο το ThepressProject, με τις αναφορές του να κάνουν στη συνέχεια τον γύρω του διαδικτύου προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με ανακοίνωσή της ζητά από τον ίδιο να ζητήσει συγγνώμη, ή από τη Νέα Δημοκρατία να τον διαγράψει.

«Ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, το θεσμικά και ιστορικά θα έλεγε κανείς ιερό βήμα, βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ και να διατυπώνει την άποψη ότι είναι δυνατόν να είναι ανεκτό και συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει και κακοποιεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του παιδιού. Είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε; Και όμως είναι δυνατόν. Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ ο κ. Γιάννης Λοβέρδος» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Και περιμέναμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τα κοινωνικά, τα ανθρώπινα- ούτε τα πολιτικά, ούτε τα δημοκρατικά- τα κοινωνικά και ανθρώπινα αντανακλαστικά του κ. Υπουργού, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, της ΝΔ, της ηγεσίας της να ενεργοποιηθούν, να αντιδράσουν. Να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη ή να τον διαγράψουν. Κι εσείς σιωπάτε» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επεκτείνεται και στην αποκάλυψη πως εδώ και τρεις ημέρες, ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης σοβαρές αλλαγές στο νομοσχέδιό του με συγκεκριμένη έκθεση, την οποία ο υπουργός Κώστας Τσιάρας απέκρυψε από το κοινοβούλιο.

«Την ώρα που ο ΟΗΕ σας έχει στείλει επιστολή και σας καταγγέλλει ειδικά για αυτή τη συσχέτιση του νομοσχεδίου σας κ. Τσιάρα, με τους φόβους που υπάρχουν ότι θα ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, κακοποιητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας, εσείς μπροστά σας τα έχετε, τα ακούτε και μη αντιδρώντας μας δίνετε το δικαίωμα να πούμε ότι τα ανέχεστε;» αναρωτιέται η αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

«Κύριε Τσιάρα, πια το θέμα δεν είναι δικό σας. Πια το θέμα είναι στην ηγεσία της ΝΔ. Ή θα υποχρεώσει τον κ. Λοβέρδο να έρθει στο κοινοβούλιο, να ανακαλέσει αυτή την επαίσχυντη, τη φριχτή δήλωσή του ζητώντας συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, από τα παιδιά, τους γονείς που τον άκουσαν να ξεστομίζει αυτές τις βαρύτατες φράσεις ή θα πρέπει η ΝΔ να τον διαγράψει» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας στο αίτημα για απολογία ή διαγραφή του.

«Σε διαφορετική περίπτωση κ. Πρόεδρε εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως εάν ο κ. Λοβέρδος δεν ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη και αν η ΝΔ σε δεύτερο χρόνο, εφόσον δεν κάνει το πρώτο, δεν τον διαγράψει θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής, διότι δεν είναι δυνατόν, είναι βέβαιο αυτό, κανείς, και βουλεύτριες και βουλευτές της ίδιας της ΝΔ, πόσο μάλλον των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της να ανεχτεί μια τέτοια τοποθέτηση, μια τέτοια αντίληψη, μια νέα νοοτροπία. Που αν είναι για τον κ. Υπουργό συμβατή με το σ/ν δεν μπορεί να είναι για μας, δεν μπορεί να είναι για την ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία απολογία και «φταίνε τα τρολ»

Ως κατά φαντασίαν «θύμα κοπτοραπτικής» εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά στη δημοσιογραφική και βουλευτική του καριέρα ο Γιάννης Λοβέρδος, έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε γύρω από τις κατάπτυστες αναφορές του.

«Για μια ακόμη φορά τα τρολ του ΣυΡιζΑ, εκμεταλλευόμενο την ανθρωποφαγία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απομόνωσαν μια φράση μου από την ομιλία μου χθες στη Βουλή για να ισχυριστούν δήθεν ότι αποδέχομαι την βία κατά των γυναικών. Πόσο ανόητοι είναι πια» υποστηρίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαμαρτυρόμενος πως «έχω αρθρογραφήσει στο παρελθόν κατά της οικογενειακής βίας».

«Αυτό που είπα χθες, και στο οποίο επιμένω είναι ότι η επιμέλεια των τέκνων δεν μπορεί να προσδιορίζεται με κυβερνητική απόφαση η με νομοθετική ρύθμιση αόριστα χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες ανά περίπτωση συνθήκες. Αλλά μόνον με απόφαση του φυσικού δικαστή ο οποίος γνωρίζει και τα δεδομένα στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρείται με νόμο απ’ όσους γονείς έχει βγει εις βάρος τους το διαζύγιο η δυνατότητα να βλέπουν τα παιδιά τους αυτή. Αλλά ούτε να επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις υποχρεωτικά η συνεπιμέλεια. Αυτό δεν θα το κρίνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή με ένα νόμο. Θα το κρίνει ξεχωριστά ανά περίπτωση ο φυσικός δικαστής όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου» αναφέρει για τα του νομοσχεδίου, ενώ επιτίθεται κατά δικαίων και αδίκων για την κριτική στις αναφορές του.

«Από κει και πέρα, το να επιχειρείται να αποδοθεί σε μένα η κατηγορία οτι αποδέχομαι την ενδοοικογενειακή βία, είναι τουλάχιστον γελοίο κι άθλιο. Εχω κατ’ επανάληψη γράψει κατά της βίας, και μάλιστα μέσα στην οικογένεια. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η ένδεια των επιχειρημάτων των συριζαίων, που με παρωχημένες σταλινικές λογικές προσπαθούν να ασκήσουν αντιπολίτευση. Ντροπή τους!» δεν διστάζει να καταλήξει ο βουλευτής του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Έχοντας ήδη την πρώτη νίκη, με την αναβολή της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνοπμίας στα ΑΕΙ, το φθινόπωρο αντί για την άνοιξη που σχεδίαζει αρχικά η κυβέρνηση, οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, που εκτός των άλλων εκτιμάται ότι θα αποκλείσει τουλάχιστον 25.000 μαθητές από την πρόσβαση σε ΑΕΙ την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Όπως αναφέρει το alfavita.gr, οι φοιτητές κινήθηκαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς την οδό Τσιμισκή και σταμάτησαν για λίγα λεπτά έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και έκφρασης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από την οδό Ίωνος Δραγούμη προς το ΥΜΑΘ, όπου σταμάτησαν περίπου για ένα τέταρτο της ώρας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νόμο για τις ανώτατες σχολές. Ένα τμήμα της πορείας ολοκλήρωσε στο Διοικητήριο τη διαμαρτυρία του και ένα άλλο συνέχισε, μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατία, πέρασε μπροστά από την Καμάρα και από το Συντριβάνι και ολοκλήρωσε την κινητοποίησή του έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Yπενθυμίζεται ότι εκτός από τη πανεπιστημιακή αστυνομία, τουλάχιστον 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις νέες διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το ινστιτούτο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Μάλιστα, όπως αναφέρει η μελέτη, ο αποκλεισμός δεν αφορά μόνο υποψήφιους με χαμηλή βαθμολογία, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ένα «δυναμικό φίλτρο» που περικόπτει πάντοτε ένα σημαντικό πλήθος υποψηφίων ανεξάρτητα από την δυσκολία των θεμάτων των εξετάσεων.

ΟΙΕΛΕ: Τουλάχιστον 25.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημιών – Το δυναμικό φίλτρο αποκλεισμού της Κεραμέως που διογκώνει την ανισότητα


Πηγή

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους - Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

 

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία

Νύχτα κόλασης στην Κορινθία λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου. Οι φλόγες έφτασαν μέσα στα σπίτια και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές χωρίς ακόμη να έχουν καταμετρηθεί, καθώς η φωτιά είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open αυτή την ώρα επιχειρούν 182 πυροσβέστες, 62 οχήματα και εναέρια μέσα, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά έξι οικισμοί. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκαν μέσα στο σκοτάδι πρώτα οι οικισμοί Σχίνος και Αγία Σωτήρα και ακολούθησαν οι Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά και οι Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Η Αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους και έχει εκκενώσει όλα τα σπίτια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονταν μέσα στη νύχτα με τους δυνατούς ανέμους να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και ενάερια μέσα βοηθώντας στο να περιορίσουν τις φλόγες. 

Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώθηκαν προληπτικά έξι οικισμοί | OPEN TV

Mάλιστα, τον ουρανό της Αττικής σκέπασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες στα social media, μπαλκόνια στον Πειραιά, τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Κορωπί, γέμισαν με στάχτες.



Η ακτίνα της πυρκαγιάς είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ενώ έχουν γίνει στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής «η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Αλεποχώρι, Έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια». Τις ενέργειες κατάσβεσης επί τόπου συντονίζει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, ενώ κλιμάκιο διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο

sxino_2.jpg


ethnos.gr - Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώνονται οικισμοί στην περιοχή | Facebook

ethnos.gr - Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνονται περιοχές - Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους | Facebook

Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Σύμφωνα με το korinthos.tvυπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους ενώ η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να κατακαίει. Στο μεταξύ, πάντως, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα. Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα - κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

fotia5.jpg
fotia4.jpg
fotia2.jpg
fotia1.jpg

Aρχηγός της Πυροσβεστικής: «Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά»

 «Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

sxino_1.jpg
ethnos.gr

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού    

Οδηγίες προς τους πολίτες για την πρόσκαιρη επιδείνωση που προβλέπεται από σήμερα το βράδυ, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα και τις ισχυρές βροχές στη βορειοανατολική χώρα, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα αργά το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν την Παρασκευή, αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

2. Οι ενισχυμένοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι που ήδη πνέουν, θα ενταθούν και το βράδυ θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας - Δραματικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Φωτογραφικό φωτιά
Μόνο απόγνωση προκαλούν οι εικόνες από το Σχίνο
Λουτρακίου, με το δάσος παραδομένο στις φλόγες και
τους ανθρώπους μικρούς μπροστά στον πύρινο όλεθρο. 

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τρομακτικές εικόνες από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.

 

Οι φωτογραφίες καταγράφουν τις φλόγες δίπλα σε αυλές σπιτιών και πάνω από οικισμούς, αλλά και ανθρώπους που απλώς παρακολουθούν ανήμποροι και από απόσταση την ολέθρια πορεία της πυρκαγιάς. 


Περισσότερα εδώ


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ