Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Έχοντας ήδη την πρώτη νίκη, με την αναβολή της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνοπμίας στα ΑΕΙ, το φθινόπωρο αντί για την άνοιξη που σχεδίαζει αρχικά η κυβέρνηση, οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, που εκτός των άλλων εκτιμάται ότι θα αποκλείσει τουλάχιστον 25.000 μαθητές από την πρόσβαση σε ΑΕΙ την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Όπως αναφέρει το alfavita.gr, οι φοιτητές κινήθηκαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς την οδό Τσιμισκή και σταμάτησαν για λίγα λεπτά έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και έκφρασης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από την οδό Ίωνος Δραγούμη προς το ΥΜΑΘ, όπου σταμάτησαν περίπου για ένα τέταρτο της ώρας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νόμο για τις ανώτατες σχολές. Ένα τμήμα της πορείας ολοκλήρωσε στο Διοικητήριο τη διαμαρτυρία του και ένα άλλο συνέχισε, μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατία, πέρασε μπροστά από την Καμάρα και από το Συντριβάνι και ολοκλήρωσε την κινητοποίησή του έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Yπενθυμίζεται ότι εκτός από τη πανεπιστημιακή αστυνομία, τουλάχιστον 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις νέες διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το ινστιτούτο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Μάλιστα, όπως αναφέρει η μελέτη, ο αποκλεισμός δεν αφορά μόνο υποψήφιους με χαμηλή βαθμολογία, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ένα «δυναμικό φίλτρο» που περικόπτει πάντοτε ένα σημαντικό πλήθος υποψηφίων ανεξάρτητα από την δυσκολία των θεμάτων των εξετάσεων.

ΟΙΕΛΕ: Τουλάχιστον 25.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημιών – Το δυναμικό φίλτρο αποκλεισμού της Κεραμέως που διογκώνει την ανισότητα


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ