Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Αυτοί θα μας τρελάνουν! Ο Σρόιτερ χωρίς μάσκα στην Μύκονο επειδή... ;

 



Το είπε ξεκάθαρα η ΠτΔ: Οι "μετανάστες" θα συμβάλλουν στο δημογραφικο!

 



Δεν φαντάζεστε τι τραγουδάνε αυτά τα ελληνόπουλα στο σχολείο!

 



ΜΑΝΤΕΨΤΕ! Ποιος κυκλοφορεί ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ στην Μύκονο;

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: ΜΑΝΤΕΨΤΕ! Ποιος κυκλοφορεί ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ στην Μύκονο; - YouTube

Σκονάκι μέσω ραδιοφώνου! Οι ραδιοπειρατές μετέδιδαν τις λύσεις στα θέματα των σχολικών εξετάσεων

 radiopeirates

Τον Σεπτέμβριο του 1965 κάποιοι μαθητές του Μαράσλειου εξήντλησαν την εφευρετικότητά τους και προσπάθησαν να περάσουν τις εξετάσεις κάνοντας «ραδιοφωνικό» σκονάκι. Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο.
Οι καλωδιωμένοι μαθητές θα άκουγαν τις απαντήσεις των θεμάτων μέσω ενός πειρατικού σταθμού και θα αρίστευαν στις εξετάσεις.
Για κακή τους τύχη όμως, κάποιος εντόπισε τη συχνότητά τους. Αμέσως, ενημέρωσε τον νεαρό τότε βουλευτή της ΕΡΕ, Νίκο Αναγνωστόπουλο.
Οι αστυνομική έρευνα που ζήτησε ο βουλευτής δεν έφερε αποτέλεσμα. Τότε διατάχθηκε να δράσουν τα ραδιογωνιόμετρα του στρατού και γρήγορα εντοπίστηκαν δύο πιθανοί πομποί. Παρά την κινητοποίηση, οι ραδιοπειρατές απέφυγαν την  επ’ αυτοφώρω σύλληψη και πρόλαβαν να σταματήσουν τη μετάδοση των λύσεων των θεμάτων και να σιγήσουν…

 

O πειρατικός ραδιοσταθμός που ξεσήκωσε τους Αθηναίους το 1960 ήταν δημιούργημα ενός 20χρονου φοιτητή του Πολυτεχνείου. Το βάφτισε RBC κατά το ΒΒC, αλλά το R σήμαινε «Ρηγίλλης»

 

Ένα καλοκαιρινό βράδυ Δευτέρας του 1960, μερικοί Αθηναίοι που έψαχναν κάποιον ραδιοσταθμό στα υπερβραχέα κύματα, αναζητώντας ξένη μουσική, άκουσαν ξαφνικά μια γυναικεία φωνή να λέει: «Εδώ RBC. Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός νεολαίας. Θα ακούσετε πρόγραμμα με τις τελευταίες διεθνείς μουσικές επιτυχίες».

Η φωνή ήταν άγνωστη και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκφώνηση άρχισε να παίζει μουσικό πρόγραμμα με ξένες επιτυχίες της εποχής.

 
Το στούντιο φτιάχθηκε σε δωμάτιο του διαμερίσματος


Όσοι άκουγαν είχαν μείνει άφωνοι από την ευκρίνεια του σήματος. Ούτε παράσιτα, ούτε αλλοιώσεις.
Τα μπάσα και τα πρίμα κάθε κομματιού ακούγονταν άψογα.
Εκείνη την εποχή οι ακροατές είχαν συνηθίσει να ακούν ξένη μουσική κυρίως από ραδιοσταθμούς εκτός Ελλάδας, τους οποίους «έπιαναν» στα υπερβραχέα. Αυτό που τους παραξένεψε ήταν η άριστη ποιότητα του ήχου.

Όπως ήταν φυσικό αναρωτήθηκαν πού βρισκόταν αυτός ο σταθμός.
Δύο ώρες αργότερα ακούστηκε η ίδια φωνή:
«Εδώ RBC. Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός νεολαίας. Το πρόγραμμά μας τελείωσε. Θα μας ακούσετε πάλι την προσεχή Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ακριβώς μέχρι τις 11, στα υπερβραχέα κύματα και επί μήκους 90 μεγακύκλων».
Το νέο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και η εκπομπή απέκτησε περισσότερους ακροατές.
Κάθε Δευτέρα, την ίδια ώρα το RBC ήταν στον αέρα, με καινούργιες επιτυχίες. Η εκπομπή εμπλουτίστηκε με πρόζα και παρατάθηκε κατά μία ώρα.
Μέχρι που κάποια Δευτέρα η εκπομπή σταμάτησε. Μερικούς μήνες αργότερα λύθηκε το μυστήριο του άγνωστου σταθμού που κρατούσε συντροφιά στην αθηναϊκή νεολαία.
Την απάντηση έδωσε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που δημοσιεύθηκε σε όλες τις εφημερίδες της εποχής.
Το RBC σήμαινε Rigillis Broadcasting Corporation – κατά το British Broadcasting Corporation, που είναι τα αρχικά του BBC.
O πομπός του βρισκόταν εγκατεστημένος σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό  Ρηγίλλης. Τον είχε κατασκευάσει ο, 20χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου, Λέανδρος Αναγνωστόπουλος.
Ο νεαρός είχε κλίση στα ηλεκτρονικά από  μαθητής και μέχρι να φτάσει στο RBC είχε πειραματιστεί με μικρότερους πομπούς.
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσε απομεινάρια παλιών ραδιοφώνων και άλλων παρόμοιων συσκευών καθώς και εξαρτήματα που αγόραζε από διάφορα καταστήματα.  Όλοι τους λειτούργησαν με επιτυχία αλλά η εμβέλειά τους ήταν μικρή.
Όταν εισήχθει στο Πολυτεχνείο και απέκτησε τις σχετικές γνώσεις, έφτιαξε έναν μεγαλύτερης εμβέλειας πομπό, μετέτρεψε δωμάτιο του διαμερίσματός του σε στούντιο και έβγαλε στον αέρα τον πρόγραμμά του.
To σημαντικότερο πλεονέκτημα του νέου πομπού ήταν ότι λειτουργούσε με σύστημα FM, το οποίο χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλοι οι ξένοι σταθμοί των υπερβραχέων για άριστη απόδοση εκπομπής. Πρόκειτο για σύστημα που ούτε  το κρατικό ραδιόφωνο δεν χρησιμοποιούσε τότε.

Μια από τις πρωτότυπες κατασκευές του 20χρονου φοιτητή: ραδιόφωνο φτιαγμένο πάνω σε μαγειρικό σκεύος

Στο πλευρό του ο 20χρονος Λέανδρος είχε τρεις κολλητούς φίλους με τους οποίους έστησε το μουσικό ραδιόφωνο και διαμόρφωσε το πρόγραμμα.
Όνειρό τους ήταν να καθιερώσουν έναν ραδιοφωνικό σταθμό που να απευθύνεται αποκλειστικά στη νεολαία, με ξένη μουσική.
Όμως, ένα μoιραίο λάθος οδήγησε στο άδοξο τέλος του RBC. Από μικρή μετατροπή του μήκους κύματος, οι εκπομπές του «έπεσαν» πάνω στα ραδιοτηλέφωνα του ΟΤΕ.
Ένα ωραίο πρωί ο φοιτητής κλήθηκε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ο σταθμός σίγησε για πάντα.
Με αυτόν τον τρόπο έληξε η σύντομη ζωή του Rigillis Broadcasting Comapany που είχε βρει φανατικούς ακροατές…

*Οι πληροφορίες προέρχονται από το περιοδικό Εικόνες, τεύχος του 1961 και οι φωτογραφίες είναι του Κ. Ραφαηλίδη.


Πηγή





Τηλεπειρατεία στην Ελλάδα. Πορνό, γουέστερν, βίντεο κλιπ και κυνήγι με στην αστυνομία. Γιατί το ελληνικό φαινόμενο εξόργιζε τους αμερικάνους

 

Από τα πρώτα χρόνια της έλευσης της τηλεόρασης στην Ελλάδα, οι πιο ικανοί και αδίστακτοι ραδιοπειρατές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα τηλεοπτικά κύματα.

Το φαινόμενο της τηλεπειρατείας γνώρισε μεγάλη έξαρση τη δεκαετία του ’80, ενώ δεν πατάχθηκε μέχρι τα τέλη του ’90.

 Η εισβολή σε μία τηλεοπτική συχνότητα δεν ήταν απλή υπόθεση. Ήταν σίγουρα πολύ πιο περίπλοκη από τη ραδιοφωνική πειρατεία. Άλλωστε, μέχρι και το 1989, στην Ελλάδα εξέπεμπαν μόνο κρατικά κανάλια. Ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής ή τοπικής εμβέλειας δεν υπήρχαν και ως εκ τούτου, οι μόνες διαθέσιμες συχνότητες ήταν αυτές της ΕΡΤ.

Ένας τηλεπειρατής του 1982.

Η πάγια τακτική των τηλεπειρατών ήταν να δρουν τη νύχτα, καθώς μετά τα μεσάνυχτα δεν μεταδιδόταν πρόγραμμα. Σε αντίθεση με τους ερτζιανούς «συναδέλφους» τους, οι τηλεπειρατές δεν έπαιζαν δικό τους πρόγραμμα. Συνήθως εκμεταλλεύονταν τις συχνότητες για να παίξουν ταινίες που είχαν νοικιάσει από βίντεοκλαμπ ή μουσική της αρεσκείας τους. Τη δεκαετία του ’90, ιδιαίτερη έξαρση γνώρισε και η προβολή ταινιών πορνό. Ωστόσο οι τηλεθεατές δεν ήξεραν ούτε σε ποια συχνότητα ούτε ποια ώρα θα έβλεπαν το σπάνιο και απαγορευμένο θέαμα. Φυσικά μιλάμε για την εποχή που δεν υπήρχε ίντερνετ και στα βίντεο κλάμπ οι περισσότεροι ντρέπονταν να νοικιάσουν τις κασέτες που ήταν σε ξεχωριστό χώρο.

Οι πειρατικές προβολές είχαν τοπική εμβέλεια και συνήθως οι δράστες εντοπίζονταν εντός λίγων ωρών.
Αν κάποιος κρατούσε τα ίχνη του κρυφά για πάνω από λίγες μέρες, θεωρούταν κατόρθωμα.

Το στήσιμο και η μεθοδολογία ήταν στάνταρ. Η δουλειά γινόταν με έναν τελικό ενισχυτή, μία συσκευή για βίντεο, μία παρεμβολική κεραία και φυσικά, εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Το συνολικό μπάτζετ του εν λόγω εξοπλισμού ανερχόταν το 1985 σε περίπου 200.000 δραχμές.
Οι τηλεπειρατές απέφευγαν να χρησιμοποιούν μεγάλες κεραίες για να μην τραβάνε την προσοχή. Παράλληλα, η ισχύς που εξέπεμπαν, κυμαινόταν μεταξύ 200 και 500 βατ. Ήταν η ελάχιστη που χρειαζόταν προκειμένου να σκεπάζεται πλήρως το σήμα της ΕΡΤ, ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Έλληνες τηλεπειρατές στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Παρά την αυστηρή νομοθεσία που προέβλεπε μέχρι και φυλάκιση για όσους παρασιτούσαν στις τηλεοπτικές συχνότητες, οι τηλεπειρατές συνέχιζαν απτόητοι τη δράση τους μέχρι και τη δεκαετία του ’90. Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης είχε μάλιστα διευκολύνει το έργο τους. Πλέον «καταλάμβαναν» αυθαίρετα συχνότητες και εξέπεμπαν ανενόχλητοι όλη μέρα.
Στην πραγματικότητα, πολλά τοπικά κανάλια που λειτουργούν μέχρι σήμερα ξεκίνησαν ως πειρατικά.
Μάλιστα, καθώς το ζήτημα της τηλεοπτικής αδειοδότησης δεν ξεκαθάρισε ποτέ, το καθεστώς λειτουργίας μικρών σταθμών, παραμένει θολό.

Το 1993 στη χώρα λειτουργούσαν περισσότεροι από 150 τηλεοπτικοί σταθμοί τοπικής εμβέλειας. Δύο χρόνια αργότερα, σε μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε η αμερικανική Associated Press, γινόταν λόγος για τουλάχιστον 180 κανάλια που εξέπεμπαν χωρίς άδεια. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα που επεσήμανε το αμερικανικό μέσο ήταν το πρόγραμμα των σταθμών αυτών.

Το φαινόμενο της προβολής προγραμμάτων χωρίς την απόδοση του ανάλογου χρηματικού αντιτίμου στους δημιουργούς ήταν παγκόσμιο. Σύμφωνα με την AP όμως, η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφαία τετράδα. Φλέρταρε δηλαδή με ένα το χάλκινο μετάλιο.

«Δώδεκα τηλεοπτικοί σταθμοί με άδειες λειτουργίας και κάπου 180 πειρατικοί σταθμοί διεκδικούν την προσοχή 4,5 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Οι τελευταίοι καταλαμβάνουν αυθαίρετα κάποια τηλεσυχνότητα και εκπέμπουν ανενδοίαστα με υλικό που μπορούν να προμηθευτούν από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς τους.
Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί την οργή μόνο των νόμιμων τηλεοπτικών σταθμών, αλλά έχει ξεσηκώσει και τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής και διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών. Μόνο το 1993 έχουν χάσει 60 εκατομμύρια δολάρια από πνευματικά δικαιώματα.», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Associated Press.

Η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση της «μαύρης λίστας» για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί που διεξήγαγαν την έρευνα για λογαριασμό της Ουάσιγκτον κατέτασσαν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της «μαύρης λίστας» των χωρών με τις περισσότερες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Στις τρεις πρώτες φιγούραραν η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.
Μάλιστα, ο αμερικανός διαπραγματευτής στην Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), Μίκι Κάντορ, ο άνθρωπος που γνωστοποίησε διεθνώς την εν λόγω «μαύρη λίστα», έδωσε στην Ελλάδα περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 1995 για να πατάξει την πειρατεία.

Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να φέρει στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτό, προβλεπόταν η παροχή αδειών σε μόλις 20 τηλεοπτικούς σταθμούς.
Εκ του αποτελέσματος, το σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

αρχική εικόνα: pixnio

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

 Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Ημέρα, την εκπομπή με τίτλο «Ψηφιακά Νεκροταφεία» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας» του 2007, που ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων παλιών ηλεκτρονικών συσκευών και συγκεκριμένα με την παράνομη εξαγωγή τους από αναπτυγμένες χώρες προς τις φτωχότερες όπως, η Κίνα.

ΕΞΑΝΤΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

(video)

Το πρώτο μέρος της εκπομπής εξηγεί το οικονομικό κέρδος που αποφέρει στις εταιρείες ανακύκλωσης η παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων σε χώρες του εξωτερικού, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και κυρίως την Ασία. Περιοχές όπως η Γκουιγιού στη νότιο Κίνα έχουν μετατραπεί σε χωματερές ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους που κατοικούν εκεί. Ο Λο Σε Λινγκ, διευθυντής της Greenpeace στην Κίνα και ο ερευνητής Χου Σιν Ντάο, αναφέρονται στους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, που έχουν οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη ανάπτυξη σε σχέση με το περιβάλλον. Ο Έντουαρντ Τσαν, επικεφαλής της Greenpeace Κίνας για την εκστρατεία για τα ηλεκτρονικά απόβλητα, εξηγεί το όφελος των εταιρειών που δεν χρειάζεται να δαπανήσουν χρήματα για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι τα πρωτόγονα μέσα που χρησιμοποιούνται για το διαχωρισμό των υλικών προκαλούν περιβαλλοντική μόλυνση και βλάπτουν άμεσα την υγεία των εργατών που εκτίθενται στις τοξικές ουσίες των υλικών αυτών.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται με συντομία η ιστορία της Σίλικον Βάλλεϋ, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και υψηλά επίπεδα σχεδιασμού και παραγωγής των εταιρειών ψηφιακών προϊόντων. Εργάτες στην πόλη Γκουιγιού περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας και το βιοτικό επίπεδο και εξηγούν ότι η οικονομική ανέχεια τους οδήγησε σε αυτή την εργασία. Παρουσιάζονται διάφορες μάντρες ανακύκλωσης, όπως αυτή των εκτυπωτών, αυτή της αφαίρεσης του χαλκού από τα καλώδια αλλά και τα αυτοσχέδια “χρυσορυχεία” όπου απομονώνονται μικροποσότητες χρυσού από τα μικροτσίπ των επεξεργαστών. Η εκπομπή παρουσιάζει την κατάρριψη του μύθου της καθαρής βιομηχανίας της Σίλικον Βάλλεϋ από τη δεκαετία του ’70 και μετά με τις αποκαλύψεις πλήθους περιπτώσεων εργαζομένων στις εταιρείες που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Στην Γκουιγιού ο γιατρός Κούο αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων που σχετίζονται άμεσα με τη μόλυνση της περιοχής από τις χωματερές. Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της Greenpeace παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν την τεράστια έκταση της μόλυνσης και εκφράζουν τους φόβους τους για την επέκταση του φαινομένου σε περισσότερες περιοχές της Κίνας.

Στο τρίτο μέρος του επεισοδίου γίνεται αναφορά στην οργάνωση που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ με στόχο την πίεση στις εταιρείες για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων και τη δικαίωσή της από την απόφαση του Κογκρέσου, η οποία όμως δεν προέβλεπε τίποτα για την εξαγωγή των αποβλήτων στο εξωτερικό. Η συνθήκη BASEL αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα απαγορεύοντας την εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων, όμως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν επικύρωσαν τη συμφωνία. Μιλούν για το θέμα ο συντονιστής του δικτύου δράσης για τη συνθήκη BASELΤζιμ Πουκέτ και ο αντιπρόεδρος του ελληνικού κέντρου ανακύκλωσηςΓιώργος Βακόντιο. Η εκπομπή παρουσιάζει στοιχεία για την παράνομη εξαγωγή φορτίων ηλεκτρονικών αποβλήτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνεται σχετική συνέντευξη του Ζο Μπινγκυψηλόβαθμου στελέχους της κρατικής επιτροπής περιβάλλοντος της Κίνας. Τέλος, η εκπομπή παρουσιάζει εκτενώς τις μεθόδους που ακολουθούνται για το λαθρεμπόριο των αποβλήτων στην Ασία και τη διαφθορά των κινεζικών αρχών που ωφελούνται από αυτό.

Έρευνα – Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος

Έτος παραγωγής: 2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr


Πηγή


Πασχίζει η ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) για τα γραφεία Τύπου των ΟΤΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηρίζει την  τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ορίζει ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ως μετακλητοί, θα αμείβονται σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τις αποδοχές των δημοσιογράφων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, η οποία δικαιώνει τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα έχουν αδικηθεί κατάφωρα.

Με τη διάταξη αυτή λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει δημοσιογράφους με αμοιβές δύο ταχυτήτων στο δημόσιο τομέα, όπως είχε επισημάνει κατ’ επανάληψη η ΕΣΗΕΑ σε διαβήματά της προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Τρέχουν με την 7η άδεια εθνικής εμβέλειας!

 

**Η κινητικότητα είναι έντονη στην  τηλεόραση.

**Η 7η άδεια εθνικής εμβέλειας είναι το ζητούμενο για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από  ανερχόμενο τηλεοπτικό παραγωγό,  αλλά και από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η οποία έχει τεχνογνωσία στην ελεύθερη τηλεόραση.

**Η εταιρεία αυτή έχει ήδη συζητήσει με τουλάχιστον δύο ιδιοκτήτες σταθμών εθνικής εμβέλειας. Έναν μεγάλο και έναν μεσαίο.

**Το ενδιαφέρον έχει φτάσει και στα αυτιά της κυβέρνησης, η οποία ψάχνεται καθώς δεν είχε υπολογίσει έναν τέτοιο ενδεχόμενο και τώρα οι κινήσεις της θα βρεθούν και στο μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

**Μπορεί και ήδη να έχει κατατεθεί η πρώτη αίτηση.

**Είναι περιττό να προσθέσουμε πως κανένας από τους δύο ενδιαφερόμενους δεν έχει φιλική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απευθείας επικοινωνία με διάφορα κέντρα της κυβέρνησης.

**Οι εξελίξεις αυτές περιλαμβάνουν και τη συνδρομητική τηλεόραση, οπότε χρήσιμο είναι αύριο, να διαβάσετε στο “Παρόν” το χάρτη ισχύος, όπως έχει διαμορφωθεί.

**Και ταυτόχρονα σκάει και η υπόθεση της προκήρυξης των ραδιοφωνικών αδειών ύστερα από πείσμα, αλλά και μια  απάντηση – που δεν έδινε απάντηση της Αρχής σε πολίτη που έδειξε ενδιαφέρον.

**Το νέο Mega μπαίνει σε άλλη εποχή.

**Τα περισσότερα από τα στελέχη που επανέφεραν σε λειτουργία τον τηλεοπτικό σταθμό αποχώρησαν και πλέον  ο σταθμός του Βαγγέλη Μαρινάκη ανασχεδιάζεται στηριγμένο στην εμπειρία των ανθρώπων που εργάστηκαν στον Alpha.

Πηγή

Μοιράζουν 500 εκατ. ευρώ αγροτικά δάνεια χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο και αποδεικτικά δαπανών

 Δάνεια έως και 200.000 ευρώ ετοιμάζεται να δώσει σε αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς υποχρέωση επένδυσης των ποσών, χωρίς την απαίτηση υποβολής επιχειρηματικού σχεδίου και χωρίς καν την προϋπόθεση προσκόμισης απολογιστικών αποδεικτικών στοιχείων δαπανών. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να μοιραστεί φτάνει τα 480 εκατ. ευρώ, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει διά νόμου δοθεί η δυνατότητα και για μικρότερα αγροτικά δάνεια έως 25.000 ευρώ, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.


Επιστροφή σε έναν δανεισμό που στα χρόνια της χρεοκοπίας βρέθηκε στο επίκεντρο των παραγόντων που συντέλεσαν σε αυτή φαίνεται πως χαράσσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς από την περασμένη Πέμπτη, δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού να πάρουν δάνεια έως και 200.000 ευρώ ως «κεφάλαιο κίνησης», με μόνο κριτήριο τον τζίρο τους.

Συγκεκριμένα, έπειτα από «πρωτοβουλία» -όπως διαφημίζεται στον συστημικό Τύπο- του αρμόδιου υπουργού Σπήλιου Λιβανού και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής θα μοιράσει μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ποσό που φτάνει τα 480 εκατ. ευρώ, με τα «κριτήρια» να προβληματίζουν, καθώς προβλέπουν «όσο λιγότερες εξασφαλίσεις», σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμα και ως «προεκλογική».

Ακόμα πιο ειδικά, όπως έχει γίνει γνωστό, για την έγκριση των δανείων δεν απαιτείται επιχειρηματικό σχέδιο από τους αιτούντες, ούτε υπάρχει ανάγκη για την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων δαπανών των ποσών που θα δανειστούν. Στις ανακοινώσεις, σημειώνεται πως τα ποσά αυτά προορίζονται για «κεφάλαια κίνησης», με μοναδικό προαπαιτούμενο την απόδειξη μείωσης του τζίρου του δικαιούχου.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται κατά 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, και κατά 400 εκατ. ευρώ από τις επτά ελληνικές τράπεζες, και πιο συγκεκριμένα, από τις Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Procredit, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Παγκρήτια Τράπεζα. Όπως αναφέρεται, τα δάνεια αυτά θα είναι εγγυημένα κατά κάποιο ποσοστό από τα κεφάλαια που παρέχει ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δικαιούχοι των δανείων αυτών μπορούν να είναι Φυσικά πρόσωπα, χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥπΑΑΤ, νομικά πρόσωπα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών. Επίσης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στην εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από τομείς όπως Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, γάλα, αβγά, διάφορα ζώα (όπως μέλισσες – σηροτροφία – σαλιγκάρια), ζωοτροφές, δημητριακά (όπως παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών), ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς και ξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα παραπάνω δάνεια που θα παρέχονται με υπερβολικά ελαστικούς όρους, από τις αρχές Απριλίου έχει νομοθετηθεί (νόμος 4792 ΦΕΚ A’ 54/09.04.2021) η «κατ’ εξαίρεση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α’ 73), επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με αντισυμβαλλόμενους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο».

Ακόμα πιο απλά, όσοι επαγγέλλονται αγρότες μπορούν να συνάψουν νέο δάνειο ή να λάβουν δάνειο που έχει ήδη εγκριθεί, μέχρι και 25.000 ευρώ, δίχως να κατέχουν ασφαλιστική ενημερότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εξασφαλίσεις του δανείου, αλλά και για την διασάλευση του υγειούς ανταγωνισμού, και πάλι με την πρόφαση «ενίσχυσης της ρευστότητας» από το αρμόδιο υπουργείο.


Πηγή

Παραίτηση του διοικητή στο νοσοκομείου Αγρινίου με αιχμές κατά ανωτέρων

 Υπό το βάρος των παραπάνω στοιχείων σχετικά με την «100% θνησιμότητα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου», ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε, εν μέσω πλούσιου παρασκηνίου σχετικά με αυτή την κίνηση, καθώς επέρριψε ευθύνες στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια η οποία καταγγέλλεται ότι γνώριζε. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε προαναγγείλει την παύση του διοικητή του νοσοκομείου αν δεν προχωρούσε μέχρι τη Δευτέρα σε παραίτηση.


Την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας είδε η είδηση για το πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών που χάνουν τη ζωή τους ενώ έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid του νοσοκομείου στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η θνητότητα φτάνει το 100%, ενώ αναφέρεται και ότι όποιος ασθενής με κορονοϊό έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει πεθάνει. Ακόμα κι ένας άνθρωπος ο οποίος μεταφέρθηκε από τη ΜΕΘ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλία, επίσης κατέληξε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN την Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου καλείται να διερευνήσει τα περιστατικά, ενώ την υψηλή θνητότητα επιβεβαίωσε και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «εσφαλμένα» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 100% θνητότητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διερευνώνται «μέσω των αρμόδιων κλιμακίων» οι «όποιες διοικητικές παραλείψεις». Παράλληλα, η 6η ΥΠΕ σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας
  • Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου
  • Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Σε ανακοίνωση της την Πέμπτη, η ΠΟΕΔΗΝ στάθηκε στην υποστελέχωση και τις ελλείψεις πίσω από τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Η Ομοσπονδία τονίζει πως υψηλή θνητότητα έχουν και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό.

Παραίτηση με ευθύνες στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια

Υπό το βάρος των παραπάνω στοιχείων, ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε, εν μέσω πλούσιου παρασκηνίου σχετικά με αυτή την κίνηση.

«Είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή» είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε υγειονομικές δομές της πόλης των Πατρών. Ο Κοντοζαμάνης είχε προαναγγείλει την παύση του διοικητή του νοσοκομείου αν δεν προχωρούσε μέχρι τη Δευτέρα σε παραίτηση ενώ είχε επιρρίψει ευθύνες στον Τσώλη ως «επικεφαλής της μονάδας».

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση επιρρίπτοντας ευθύνες στον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην ανακοίνωση επισημαίνει πως ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ «ενημερώνεται κατ’ απαίτησή του και σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων για όλους τους θανάτους λόγω Covid-19», ενώ «υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν καθημερινώς ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στον ΗΔΙΚΑ. […] Άρα γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στη ΜΕΘ».

Στη συνέχεια στέκεται στην υποστελέχωση της ΜΕΘ τονίζοντας ότι αυτό είναι εν γνώση της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στην επιστολή παραίτησής του, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, εξηγεί πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας».

«Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου» επεσήμανε, ειδικότερα.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αγρινίου έτσι ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας.


Πηγή

Πρόταση ΜέΡΑ25 για αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και «κυρώσεις» κατά του Ισραήλ

 Ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης στάλθηκε στο 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25, με τον Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη να ανακοινώνει ότι θα καταθέσει «προς συζήτηση και ψήφιση από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο πρόταση πολιτικής που θα καταστήσει το ΜέΡΑ25 το πρώτο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο ζητά από την ΕΕ, αφ’ ενός, άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και, αφ’ ετέρου, κυρώσεις, ακύρωση όλων των αμυντικών συμφωνιών, απόλυτο εμπάργκο όπλων και επιλεκτικό εμπορικό εμπάργκο του κράτους του Ισραήλ έως ότου αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη – κάτι που απαιτεί βέβαια την κατάργηση του κράτους του Απαρτχάιντ και την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζα».


Ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης στάλθηκε στο 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 την Παρασκευή, «καθώς είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης, στηλιτεύοντας τις πολιτικές Νετανιάχου. «Σαν να αναφερόταν στον λαό σου, στους Παλαιστίνιους, ο Διονύσιος Σολωμός Μαρουάν. Εμείς οι έλληνες, ξέρουμε καλά τι σημαίνει κατοχή και εθνοκάθαρση. ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ θα ανεχόμαστε κυβερνήτες που εναγκαλίζονται με τους διάφορους Νετανιάχου, γελώντας φρικτά τα θύματα του αποικιακού εποικισμού και κάνοντας τα στραβά μάτια στο κράτος-απαρτχάιντ που στήνει το Ισραήλ;»

Μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε ηθικές εκπτώσεις, να πούμε κι εμείς στην Παλαιστίνια μάνα «σύρε νὰ ‘βρῃς τὰ παιδιά σου», να δώσουμε λευκή επιταγή στην Exxon-Mobil και στους εμπόρους οπλικών συστημάτων, γιατί – έτσι μας λένε – θωρακίζουμε την χώρα εξ Ανατολών. Σοβαρά; Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Όπως πριν 200 χρόνια η πραγματική δύναμη δεν ήρθε από την συμπόρευση με την Ιερά Συμμαχία, αλλά από τον αγώνα τον σκληρό που ενέπνευσε τους Ανυπάκουους Φιλέλληνες διεθνώς, έτσι και σήμερα εγκαταλείποντας τους Παλαιστίνιους εγκαταλείπουμε την Ελλάδα, εγκαταλείπουμε τον Σολωμό, εγκαταλείπουμε την πραγματικότητα ότι τα πραγματικά ερείσματατα φέρνει η συμπόρευση με το Δίκιο.

Για να μην υπάρξει αμφιβολία, όταν ένας Εβραίος, όταν μία Εβραίανιώσει την παραμικρή απειλή επειδή είναι Εβραίος, επειδή είναι Εβραία, είμαι έτοιμος να φορέσω – εδώ στην καρδιά μου – το Άστρο του Δαυίδ ως δείγμα αλληλεγγύης, συστράτευσης και συμπόρευσης με κάθε συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει τον αντισημιτισμό. Όμως, για τον ίδιο λόγο που μπροστά στο δηλητηριώδες πέπλο του αντισημιτισμού δηλώνω Εβραίος, δηλώνω Παλαιστίνιος μπροστά στο σιδηρόφρακτο κράτος του Απαρτχάιντ που στήνει το Ισραήλ στην Ιστορική Παλαιστίνη.

«Από αυτό το βήμα, ανακοινώνω ότι θα καταθέσω προς συζήτηση και ψήφιση από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο πρόταση πολιτικής που θα καταστήσει το ΜέΡΑ25 το πρώτο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο ζητά από την ΕΕ,αφ’ ενός, άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και, αφ’ ετέρου, κυρώσεις, ακύρωση όλων των αμυντικών συμφωνιών, απόλυτο εμπάργκο όπλων και επιλεκτικό εμπορικό εμπάργκο του κράτους του Ισραήλ έως ότου αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα στους Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη – κάτι που απαιτεί βέβαια την κατάργηση του κράτους του Απαρτχάιντ και την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζα».

Αναλυτικά η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βρουφάκη:

Τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 στην Δραπετσώνα άνοιξε ο Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Μπιτσάνης ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή του χώρου, πάνω στα ερείπια του οποίου γεννιέται η ελπίδα και η ζωή. «Θα φύγουμε από δω πιο δυνατοί, πιο πολλοί και πιο σίγουροι» κατέληξε ο Συντονιστής της ΚΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Συντονιστής της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 Θωμάς Αχταρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην «γενιά της κρίσης». «Σε αυτή την κοινωνία που κάνει τα στραβά μάτια στο άδικο και την καταπίεση, δεν χωράμε. Η κανονικότητα τους δεν χωράει τα όνειρα μας. Γι’ αυτό εμείς μαζί θα δώσουμε τη μάχη της γενιά μας, τον αγώνα της αμφισβήτησης αλλά και της νίκης» σημείωσε ο Συντονιστής της Νεολαίας.

Ξεχωριστό μήνυμα έστειλε ο Ρότζερ Γουώτερς, ακτιβιστής και από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd:

«Εντάξει. Καλησπέρα σας. Είμαι στη Νέα Υόρκη. Κι εσείς είστε στην Αθήνα. Μακάρι να μπορούσα να είμαι κι εγώ μαζί σας απόψε. Με προσκάλεσε ο Γιάνης και… το ΜέΡΑ25. Είμαι ελάχιστα μεγαλύτερος από τη «Νάκμπα».

Μόλις πέντε χρόνια. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά πέρασα… τα πρώτα 68 χρόνια της ζωής μου μάλλον αγνοώντας την ιστορία της Παλαιστίνης. Παρότι ο πατέρας μου ζούσε στην Παλαιστίνη τη δεκαετία του ’30. Μάλιστα, δίδασκε αγγλικά στο σχολείο Σεντ Τζορτζ. Στην Ιερουσαλήμ. Στο σπίτι μου έχω γράμματά του που έστελνε στη γιαγιά μου. Σε κάποια από αυτά εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού. Διότι έβλεπε την άνοδο του σιωνισμού γύρω του, όταν βρισκόταν εκεί τη δεκαετία του ’30. Μεγαλώνοντας, δεν είχα ιδέα για τα εκεί βιώματα του πατέρα μου. Αργότερα, σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… πολεμώντας τους Γερμανούς στην Ιταλία. Έπειτα… το τι συνέβη το 1948 στην Παλαιστίνη το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Καμιά φορά νιώθω ότι… ο δρόμος είναι πάρα πολύ δύσκολος και ανώμαλος. Ιδίως λόγω της σύγχρονης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού είναι τεράστια και τρομερά συγκινητική. Σπαραξικάρδια αλλά και συγκλονιστική. Έτσι, όσοι υποστηρίζουμε τον αγώνα τους ποτέ δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε, να το βάλουμε κάτω. Και κάνουμε σπουδαία βήματα. Έχω την τάση να εστιάζω στις ΗΠΑ επειδή εκεί ζω. Δεν είναι όμως μόνο οι αντιδραστικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, στη Γαλλία και τώρα στη Βρετανία. Γινόμαστε κάθε μέρα και πιο δυνατοί και κερδίζουμε αυτή τη μάχη. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τον ζυγό της κατοχής. Μέχρι είτε να αποκτήσουν δικό τους κράτος, κάτι που μοιάζει απίθανο σήμερα, είτε… μέχρι όλη η χώρα την οποία γνωρίζουμε ως Παλαιστίνη… να εκδημοκρατιστεί, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Μέσα από τη δουλειά μου και τη σκέψη μου κατέληξα… να εναποθέτω την πίστη μου σε μια πολύ μικρή βάση. Κι αυτή η βάση είναι: ίσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο, για όλα μας τα αδέλφια παντού στον κόσμο, αλλά ειδικά στην Παλαιστίνη. Ανεξαρτήτως, προφανώς, καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας και ούτως καθεξής. Δεν θα ησυχάσουμε, κανείς μας δεν θα ησυχάσει ούτε στιγμή, μέχρι να ευοδωθεί η υπόσχεση για οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώθηκε από τον ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948 και μέχρι να ελευθερωθεί ο λαός μας. Είμαστε μαζί σας και θα παραμείνουμε μαζί σας, μέχρι να κερδηθεί η μάχη. Σε ευχαριστώ, Γιάνη. Σας ευχαριστώ πολύ».


Πηγή

Αποφάσεις για ανοίγματα δραστηριοτήτων προδικάζει η κυβέρνηση

 Άδωνις Γεωργίαδης και Αριστοτελία Πελώνη διατυμπανίζουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που οι καθημερινοί εμβολιασμοί είναι στο μισό από το αναμενόμενο και τα κρούσματα δεν μειώνονται με τους ρυθμούς που ανέμεναν οι ειδικοί. Ταυτόχρονα μιλούν για τις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας και φαίνονται ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα ενδείξεις του πώς θα πάει ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι.


Την ώρα που τα κρούσματα δεν μειώνονται, οι εμβολιασμοί δεν γίνονται με τους ρυθμούς που αναμενόταν στη χώρα και το ποσοστό των εμβολιασμών σε ολόκληρα νησιά βρίσκεται κάτω από το 50%, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προεξοφλούν το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις.

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να βγει δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης που να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ και για τα φροντιστήρια εκτίμησε πως σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, και ειδικότερα τη Σάμο, ο υπουργός τόνισε πως είναι αδιανόητο ένα νησί να έχει κατοίκους που αρνούνται να εμβολιαστούν και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου γιατί η είδηση θα αναπαραχθεί στο εξωτερικό και θα βλάψει την εικόνα του νησιού. Ταυτόχρονα εξήρε το παράδειγμα της Κύθνου όπου το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έχει φτάσει στο 90%, και κάλεσε τη χώρα να το ακολουθήσει σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής το νησί αποδεικνύεται ο ασφαλέστερος προορισμός.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αν όλοι αύριο πήγαιναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα.

«Είμαστε ένα κόμμα με μεγάλη εσωκομματική δημοκρατία»

Όσον αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο υπουργός επέμεινε πως δεν αφορούν κανέναν, παρά μόνο τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό «γιατί ο κόσμος έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί» και φρόντισε να τονίσει πόση πολλή εσωκομματική δημοκρατία έχει η Νέα Δημοκρατία.

«Είμαστε ένα κόμμα με μεγάλη εσωκομματική δημοκρατία, κατά τη γνώμη μου οι εσωκομματικές συζητήσεις και διαδικασίες κρατάνε πάρα πολύ γιατί ο κ. Μητσοτάκης δίνει το δικαίωμα να μιλήσουν όλοι και όσο θέλουν» είπε και τόνισε πως το επικείμενο συνέδριο του Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέληξε πως οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία μέρα που προβλέπει το Σύνταγμα «ούτε μία μέρα νωρίτερα» και πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι να αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας.

«Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για ωράριο κυκλοφορίας, δεξιώσεις γάμων και μουσική»

Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον OPEN: «Εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως έχει τεθεί σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης όπου ο καθένας μπορεί να δει ανά περιφερειακή ενότητα ποια είναι η πορεία της πανδημίας και η πορεία των εμβολιασμών σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, που θα χρειαστεί, προφανώς να αντιμετωπιστούν με στοχευμένα μέτρα, όπως έχει γίνει και μέχρι σήμερα.

«Υπέρτατη ασπίδα είναι ο εμβολιασμός», σημείωσε και τόνισε ακόμα «πως παρά το καλοκαίρι την ευφορία και τον ενθουσιασμό για την άρση των μέτρων ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώνει και να ξεχνά πως η πανδημία συνεχίζεται».

Παράλληλα, έδειξε αισιόδοξη για τον τουρισμό στη χώρα «Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια από αγορές, όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Γαλλία» είπε και πρόσθεσε πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό, παρόλο που φαίνεται πως ξεχνά πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα και κάποιες χώρες αποτρέπουν τους κατοίκους τους από το να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου.


Πηγή

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται επίσημη έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

 Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, 15 Εισαγγελίες Πρωτοδικών θα διερευνήσουν τις χιλιάδες καταγγελίες οργανισμών και ΜΜΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν (σχεδόν) το σύνολο των καταγγελιών για παράνομες απελάσεις ή επαναπροωθήσεις από το Μάρτιο 2020, όταν η Τουρκία σταμάτησε να εμποδίζει τα άτομα αιτούντα άσυλο να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.


Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές θα διερευνήσουν τις χιλιάδες καταγγελίες οργανισμών και ελληνικών και ξένων ΜΜΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διερεύνηση των καταγγελιών από οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε μηνυτήρια αναφορά για διερεύνηση 147 περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης πάνω από 7 χιλιάδων ανθρώπων κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 σε 15 Εισαγγελίες Πρωτοδικών και συγκεκριμένα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ρόδου, Νάξου, Σύρου, Χίου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Θεσπρωτίας, Κω, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή και τονίζει το γεγονός πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχθηκε το αίτημά του για την εξαίρεση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Αθηνών από την προανακριτική διαδικασία λόγω της αρνησιδικίας και μεροληψίας με την οποία χειρίστηκε την προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά για 1389 και παραπάνω παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων και είχε αρχειοθετηθεί χωρίς καν να ερευνηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΠΣΕ:

15 Εισαγγελίες ερευνούν καταγγελίες ΕΠΣΕ για 147 απελάσεις και επαναπροωθήσεις 7000+ αλλοδαπών

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να αποστείλει στις 12 Μαΐου 2021 σε 15 Εισαγγελίες Πρωτοδικών την από 4 Μαΐου 2021 Μηνυτήρια αναφορά για διερεύνηση 147 περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ρόδου, Νάξου, Σύρου, Χίου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Θεσπρωτίας, Κω, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Είναι σημαντικό πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχθηκε το αίτημα του ΕΠΣΕ για την εξαίρεση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Αθηνών από την προανακριτική διαδικασία λόγω της αρνησιδικίας και μεροληψίας με την οποία χειρίστηκε την προηγούμενη Μηνυτήρια αναφορά για 1389+ παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών (Μάρτιος – Ιούλιος 2020). Εκείνη είχε υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 27 Αυγούστου 2020 και κατέληξε μέσω Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Αθηνών που την αρχιεοθέτησε χωρίς καν να την ερευνήσει.

Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν (σχεδόν) το σύνολο των καταγγελιών (από πολλές ΜΚΟ ή/και ΜΜΕ) για παράνομες απελάσεις ή επαναπροωθήσεις από το Μάρτιο 2020, όταν η Τουρκία σταμάτησε να εμποδίζει τα άτομα αιτούντα άσυλο να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.


Πηγή 

Στα χέρια του κόσμου της ξανά η Rosa Nera

 Στην ανακατάληψη της Rosa Nera και του λόφου Καστέλι προχώρησαν το Σάββατο πολίτες των Χανίων, εννέα μήνες έπειτα από την εκκένωση του λόφου από την αστυνομία, καλώντας στην προστασία του χώρου από την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. «Όταν μπαίνει η άνοιξη ένα χελιδόνι πετάει στον ουρανό, περνά από τα σπίτια και προειδοποιεί για τον ερχομό της εποχής που ανθίζουν τα λουλούδια. Μαζί έρχεται και ο κούκος, καθισμένος σ’ ένα κλαδί να κελαηδάει. Ορισμένοι έχουν αμφιβολίες, μα σιγά σιγά φτάνουν όλο και περισσότεροι και το κελάηδισμά τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή» καταλήγει το κάλεσμα υποστήριξης της κατάληψης, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ανακατάληψης του χώρου, ενώ προαναγγέλλεται συνέλευση στην αυλή της Rosa Nera στις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου.


«Αν έχει φτάσει αυτό το κείμενο στα χέρια σας σημαίνει πως η αυλή στον Λόφο Καστέλι άνοιξε και πάλι. Σήμερα στις 5μμ η πρώτη ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε, συλλογικά και χωρίς αρχηγούς, ειδικούς και εμπόρους φρούδων ελπίδων, το πώς θέλουμε να ζούμε» σε κείμενο που συνοδεύει την σημερινή εξέλιξη, προχωρώντας σε ανοιχτό κάλεσμα για την στήριξη της κατάληψης, και στην προστασία του λόφου Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση που επιχειρείται εδώ και χρόνια, με αποκορύφωμα την εκκένωση της κατάληψης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Διεκδικούμε, συγκεκριμένα αυτό το μέρος να ξαναγίνει ένας τόπος ελευθερίας και αγώνα για ζωή. Γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση-εμπορευματοποίηση του. Γιατί μόνο αν περάσει στα χέρια της κοινωνίας θα υπάρξει ισοτιμία στην απόφαση που θα παρθεί για το μέλλον του. Όσοι επίσημοι και ανεπίσημοι, μιλάνε για το μέλλον του Λόφου Καστέλι δεν υπολόγισαν ως ισότιμο συνομιλητή τους κανέναν άσημο αυτής της κοινωνίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Μακριά από κάθε είδους σχέσεις ιδιοκτησίας, ο Λόφος πιστεύουμε ότι ανήκει σε κάθε άνθρωπο που εν δυνάμει θα τον αξιοποιήσει. Σε κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή την πόλη. Η ιστορία του έχει δείξει πως μόνο όταν δεν ανήκει σε κανέναν μπορεί να ανήκει σε όλους» αναφέρεται ακόμα.

Σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται στον χώρο, η δύναμη της αστυνομίας που βρισκόταν εκεί αποχώρησε, έχοντας απέναντί της την μαζική κινητοποίηση πλήθους πολιτών, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια. «Στην αυλή γίνεται γιορτή, τα Χανιά γιορτάζουν, γέλια ακόμα και κλάματα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το τοπικό ΚΡαΧ radio, φαίνεται η «ζέση» της αστυνομίας και της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντός του χώρου συνθήκες αβίωτες, ώστε να εμποδίσει την ανακατάληψη, χωρίς αποτέλεσμα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη” *

Αν έχει φτάσει αυτό το κείμενο στα χέρια σας σημαίνει πως η αυλή στον Λόφο Καστέλι άνοιξε και πάλι. Σήμερα στις 5μμ η πρώτη ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε, συλλογικά και χωρίς αρχηγούς, ειδικούς και εμπόρους φρούδων ελπίδων, το πώς θέλουμε να ζούμε.

Ανοιχτό κάλεσμα για να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση και την εμπορευματοποίηση του Λόφου, μιας και η Belvedere μαζί με το πολιτικό προσωπικό της χώρας φαίνεται να μην κάνει πίσω παρ’ όλη την αντίδραση την κοινωνίας των Χανίων.

Συνδέουμε τον αγώνα μας για μια ελεύθερη και ανοιχτή αυλή για όλους, με τον αγώνα για πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές και ποιοτικό σύστημα υγείας και παιδείας, χωρίς αποκλεισμούς. Συνδέουμε τον αγώνα μας με τον αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο, που φέρνει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τα αφεντικά ενώ της επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και φτώχεια, πειθαρχία και ατομικισμό. Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που απειλούνται στην κυριολεξία από τον νέο νόμο για την συνεπιμέλεια. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζούνε έγκλειστοι πολύ πριν την καραντίνα, που βιώνουν τον ρατσισμό και την μισαλοδοξία. Με τον αγώνα των ελεύθερων ανθρώπων που υπερασπίζονται την φύση με τα σώματά τους, πριν καεί ένα δάσος και φυτρώσουν ανεμογεννήτριες, πριν ένα φαράγγι γίνει χωματερή, πριν διαλυθεί κάθε ομορφιά για την κερδοφορία. Με τους ανθρώπους των τεχνών που απειλούνται από τους ανθρώπους των τσιμέντων. Με τους καταπιεσμένους και τις εξεγερμένες σε κάθε γωνιά της γης που αγωνίζονται για μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης.

Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να κυκλοφορούμε και να καθόμαστε στον δημόσιο χώρο, χωρίς μπάτσους, χωρίς τον φόβο του ελέγχου και της καταστολής. Να μην χρειάζεται να πληρώνουμε για να απολαύσουμε την θέα από το “μπαλκόνι”, την σκιά από ένα αρμυρίκι (δεν έχουν μείνει και πολλά στα Χανιά), το ηλιοβασίλεμα. Να έχουμε εμείς τον λόγο αλλά και την ευθύνη για τους χώρους που υπάρχουμε.

Διεκδικούμε, συγκεκριμένα αυτό το μέρος να ξαναγίνει ένας τόπος ελευθερίας και αγώνα για ζωή. Γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση-εμπορευματοποίηση του. Γιατί μόνο αν περάσει στα χέρια της κοινωνίας θα υπάρξει ισοτιμία στην απόφαση που θα παρθεί για το μέλλον του. Όσοι επίσημοι και ανεπίσημοι, μιλάνε για το μέλλον του Λόφου Καστέλι δεν υπολόγισαν ως ισότιμο συνομιλητή τους κανέναν άσημο αυτής της κοινωνίας.

Για να μην πλουτίζουν, λοιπόν, οι πλούσιοι και πεθαίνουν οι φτωχοί, για να μην υποδύονται οι θύτες τα θύματα, για να μην μετατρέπεται το δημόσιο σε ιδιωτικό και η ζωή σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, ανοίγουμε την αυλή, επιδιώκοντας να “ανοίξουμε” την πόλη και τις καρδιές μας. Να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας και τους δημόσιους χώρους, με σεβασμό προς τον “άλλον”, κατανόηση σε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και αλληλεγγύη προς όποια την χρειάζεται.

Μακριά από κάθε είδους σχέσεις ιδιοκτησίας, ο Λόφος πιστεύουμε ότι ανήκει σε κάθε άνθρωπο που εν δυνάμει θα τον αξιοποιήσει. Σε κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή την πόλη. Η ιστορία του έχει δείξει πως μόνο όταν δεν ανήκει σε κανέναν μπορεί να ανήκει σε όλους.

Επιλέγουμε να ανοίξουμε σήμερα την, φυλασσόμενη από αστυνομικούς κατ’ εντολή της κυβέρνησης και του Ακατανόμαστου, πόρτα της αυλής της Rosa Nera. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει ώστε να συναποφασίσουμε για το μέλλον του Λόφου Καστέλι, να συζητήσουμε για το μέλλον αυτής της πόλης και να οργανώσουμε από κοινού τις αντιστάσεις μας ενάντια στον ζόφο των ημερών.

Ανοιχτή συνέλευση στις 17:00 στην αυλή της Rosa Nera.

*Όταν μπαίνει η άνοιξη ένα χελιδόνι πετάει στον ουρανό, περνά από τα σπίτια και προειδοποιεί για τον ερχομό της εποχής που ανθίζουν τα λουλούδια. Μαζί έρχεται και ο κούκος, καθισμένος σ’ ένα κλαδί να κελαηδάει. Ορισμένοι έχουν αμφιβολίες, μα σιγά σιγά φτάνουν όλο και περισσότεροι και το κελάηδισμά τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή.


Πηγή 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ