Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

“ΑΣΠΡΙΣΑΝ” οι δημοσιογράφοι! Έξω από κανάλι οι διαδηλωτές – Το αποφάσισε ο Κούλης;



Λος Άντζελες: Πάλεψε με λιοντάρι για να σώσει τον 5χρονο γιό της – To νίκησε με τα γυμνά της χέρια

 Σύνταξη:Γεωργία Παμπουχίδου

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Μια μητέρα από την Καλιφόρνια πάλεψε και νίκησε ένα λιοντάρι όταν το είδε να επιτίθεται στον πεντάχρονο γιο της.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ένα από τα πιο ακριβά προάστια του Λός Άντζελες, στο Καλαμπάσας, την Πέμπτη (26/8) όπως αποκάλυψε ο Πάτρικ Φόι, εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Άγριας Ζωής στην Καλιφόρνια.

Το βάρους 30 κιλών αιλουροειδές είχε αρπάξει το παιδί που έπαιζε αμέριμνο στην αυλή του σπιτιού του και το έσερνε για μεγάλη απόσταση, όταν η θαρραλέα μητέρα του που άκουσε τη φασαρία έσπευσε να το βοηθήσεις. «Χτύπησε το λιοντάρι με τα γυμνά της χέρια» μέχρις ότου αυτό αφήσει τον γιο της και τραπεί σε φυγή.

Οι γονείς ειδοποίησαν το αρμόδιο τμήμα και ένοπλος αξιωματούχος του Τμήματος Αλιείας της Καλιφόρνια που έφτασε στην περιοχή εντόπισε το λιοντάρι και το σκότωσε.
Το παιδί μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα στο νοσοκομείο, αλλά δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή του.

Ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης σε ιστιοφόρο νότια της Αρεόπολης

 Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

Εισροή υδάτων από άγνωστη αιτία, εκδηλώθηκε σε ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Γαλλίας, με πέντε αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή Χαλικιά, νότια της Αρεόπολης, στο Γύθειο.

 

Η επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο ένας μεταφέρθηκε στο ελικόπτερο, ενώ οι υπόλοιποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Γίνονται προσπάθειες διάσωσης και ρυμούλκησης του σκάφους.

Στην περιοχή έσπευσαν ένα πλωτό του λιμενικού, ιδιωτικό σκάφος και παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκε και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν δυτικοί άνεμοι 6 μποφόρ.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Ζορμπαλάς


Πηγή

Κως: “Πατουσάκια” σε διαβάσεις για τους τετράποδους φίλους μας (video)

 Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

“Πατουσάκια” τοποθετήθηκαν από τον Δήμο σε διαβάσεις πεζών στην Κω, έτσι ώστε να είναι πιο προσεχτικοί οι οδηγοί, να μειώνουν ταχύτητα για να προστατευθούν οι τετράποδοι φίλοι μας.


Πηγή

Oυρανοξύστης στις φλόγες στο Μιλάνο – Μεγάλες υλικές ζημιές

 Σύνταξη:Γεωργία Παμπουχίδου

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα σε ουρανοξύστη που βρίσκεται στη νότια περιοχή του Μιλάνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε στον δέκατο πέμπτο όροφο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε άλλα πατώματα.

Οι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν άμεσα και ζήτησαν από όλους τους ενοίκους που βρίσκονταν στα διαμερίσματα, να εγκαταλείψουν το κτήριο. Έως τώρα δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες, ενώ όλη η πρόσοψη του ουρανοξύστη έχει καταστραφεί.

Στο σημείο του συμβάντος βρίσκονται έξι οχήματα πρώτων βοηθειών και ένα ελικόπτερο της ιταλικής πολιτικής προστασίας.



Πηγή

ΗΠΑ: Με drone και το δεύτερο πλήγμα κατά του ISIS-Κ στην Καμπούλ – Στόχος όχημα βομβιστών

 Σύνταξη:Κωνσταντίνα Βαλαούρα

Στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ με drone κατά οχήματος που μετέφερε «πολλούς βομβιστές αυτοκτονίας» του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Όπως ανέφεραν στόχος ήταν να μην προλάβουν να πραγματοποιήσουν σχεδιαζόμενη από το ISIS-K νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

EPA/STRINGER

“Είμαστε βέβαιοι ότι πλήξαμε τον στόχο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων. Οι εκρήξεις από το αυτοκίνητό του που ακολούθησαν υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών σε αυτό”, δήλωσε αξιωματούχος του στρατού στο CBS.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, νωρίτερα, σύμφωνα με το Associated Press, είχε δηλώσει ότι στόχος ήταν ύποπτος βομβιστής που επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Επίθεση με ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή – Αναφορές για νεκρούς, μεταξύ αυτών και παιδιά

Αρχικά αυτόπτες μάρτυρες είχαν μιλήσει για έκρηξη από ρουκέτα η οποία έπληξε κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο, ωστόσο παραμένει ασαφές κατά πόσο πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικά περιστατικά.

EPA/STRINGER

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες στην αφγανική τηλεόραση, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά και 4 τραυματίστηκαν. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Η αφγανική ειδησειογραφική σελίδα Ariana News μετέδωσε επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες ότι από τη συγκεκριμένη έκρηξη καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα και τμήμα μιας πολυκατοικίας.

Δύσκολη μέρα για τις ΗΠΑ – Κρίσιμο το τριήμερο

Ανταπόκριση- Ουάσινγκτον Λ. Αργύρη

Είναι μια φορτισμένη ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μεταφέρθηκαν οι σοροί των 13 Αμερικανών, οι οποίοι «δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πεθάνουν», όπως λένε πια οι πάντες εκεί.

Πίσω στο Αφγανιστάν ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν οι ώρες έως και την Τρίτη το βράδυ είναι οι κρισιμότερες, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε και το νέο πλήγμα κατά αυτοκινήτου με εκρηκτικά που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να δούμε και αλλά τέτοια πλήγματα.

Όλο το ενδιαφέρον και όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ασφάλεια των Αμερικανών που συνεχίζουν τις δραματικές προσπάθειες εκκένωσης, σε μια διπλή επιχείρηση αφού φεύγουν και όσοι πολίτες μπορούν αλλά και οι στρατιώτες κατά εκατοντάδες, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία.

Σε πολιτικό επίπεδο η Τετάρτη θα είναι ακόμη μια δύσκολη ημέρα καθώς μια νέα εποχή θα αρχίσει και επισήμως.

Οι δίαυλοι με τους Ταλιμπάν παραμένουν ανοιχτοί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Πρεσβείας στην Καμπούλ στο μέλλον αν η συμπεριφορά και η στάση των Ταλιμπάν το επιτρέψουν.



Πηγή

ΆΓΡΙΕΣ «ΤΑΠΕΣ» ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Προειδοποιήσεις αν τολμήσουν να επιβάλλουν την υποχρεωτικότητα!

 



Οριακή άνοδος διασωληνωμένων και 37 θάνατοι

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι. Διενεργήθηκαν  56.515 τεστ (PCR: 8.974, RAPID: 47.541) με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 2,8%.


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.582 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 581.315 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 218 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (+1) (58.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή +1.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 270 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 1.582 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Διενεργήθηκαν  56.515 τεστ (PCR: 8.974, RAPID: 47.541) με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 2,8%.

Μέχρι τις 28/8 έχουν πραγματοποιηθεί 11.342.438 δόσεις εμβολίου. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι 5.712.066.




Πηγή

Αφγανιστάν: 81 φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης παραμένουν εγκλωβισμένες στην Καμπούλ

 Σύνταξη:Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

 

Όπως αναφέρουν σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, κ. Bruno Botta κρούει τον συναγερμό για 81 Αφγανές φοιτήτριες που παρέμειναν εγκλωβισμένες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, οι φοιτήτριες ήταν στη λίστα του Υπουργείου Άμυνας για την μεταφορά τους στην Ιταλία, αλλά λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης πριν από τρεις ημέρες δεν μπόρεσαν να μπουν στο αεροδρόμιο. Η λίστα του Υπουργείου Άμυνας περιείχε 90 άτομα που έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία “συμπεριλαμβανομένων των 81 Αφγανών φοιτητριών που θα έπρεπε σύντομα να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους στη Σαπιέντσα.” 

Όπως εξήγησε ο αντιπρύτανης σε συνέντευξη στο GR RAI “μετά την έκρηξη τα πράγματα περιπλέχθηκαν, είμαστε σε επαφή με τη μονάδα κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών που κάνει ότι είναι δυνατόν για να μας βοηθήσει και είπε πως δεν θα αφήσουν μόνες τις φοιτήτριες της Σαπιέντζα.”

Τώρα ο φόβος είναι για τυχόν αντίποινα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι φοιτήτριες στο Αφγανιστάν. Γι αυτό καταβάλλεται οικονομική προσπάθεια μέσω του ιδρύματος του πανεπιστημίου να γίνει επαναπατρισμός των φοιτητριών αλλά και μέσω πτήσεων άλλων κρατών.



Πηγή

Νέα επίθεση των ΗΠΑ κατά του ISIS στην Καμπούλ – Ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή – Αναφορές για νεκρούς

 Σύνταξη:Σοφία Χούντα

Για νέα επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του ISIS στην Καμπούλ με στόχο μαχητές του ISIS-K μίλησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι λίγο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή. Πληροφορίες από τη διοίκηση των Ταλιμπάν αναφέρουν ότι στόχος του αμερικανικού βομβαρδισμού ήταν όχημα στο οποίο επέβαινε καμικάζι βομβιστής του ISIS-K που προετοιμαζόταν για νέο χτύπημα στο αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε αναφερθεί  έκρηξη από ρουκέτα που χτύπησε σπίτι, κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικά περιστατικά ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμενες. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ένα παιδί είναι νεκρό. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

 

ΗΠΑ: «Υπό απειλή» το αεροδρόμιο

Νωρίτερα, η υπό εκκένωση αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε εκ νέου ότι οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή του αεροδρομίου αμέσως λόγω απειλής ασφαλείας, ενώ ήδη ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανή» νέα επίθεση μέσα σε 24 έως 36 ώρες. Επίσης διαμήνυσε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα με drone κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο τζιχαντιστές της ISIS, «δεν θα είναι το τελευταίο».

Η έξοδος από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε μετά από 20 χρόνια για την Βρετανία με τη δήλωση του στρατηγού Κάρτερ ότι «δεν καταφέραμε να βγάλουμε τους πάντες έξω και αυτό ήταν αποκαρδιωτικό».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι περίπου 350 Αμερικανοί περιμένουν ακόμη στο τελικό στάδιο εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

«Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε»,  ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ενώ πέφτει η αυλαία για τον πλέον μακροχρόνιο και για τις ΗΠΑ πόλεμο,  με προθεσμία απομάκρυνσης ως τις 31 Αυγούστου από το Αφγανιστάν.

Απεγνωσμένοι Αφγανοί πολίτες πολιορκούν ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν διπλωμάτες για να παραλάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Περίπου 1.000 Αφγανοί απομένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς, ενώ οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ολοκληρώσει τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αποσύρει τον πρέσβη και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους μέχρι την Τρίτη και δεν είναι σαφές πότε – ή αν – θα επιστρέψουν στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους, που υπενθυμίζουν ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μείνουν ανοιχτές οι πρεσβείες.

Υπόσχεση για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης και διάλογο με τους Ταλιμπάν έδωσαν κατά την χθεσινή επικοινωνία τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για ενισχυμένο ρόλο στο Αφγανιστάν μέσω αεροδρομίου, αφού και η Ουάσιγκτον παροτρύνει να βοηθήσει τεχνικά στην ασφάλεια των διεθνών πτήσεων από και προς την Καμπούλ.

Παρίσι και Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ θα καταθέσουν ψήφισμα για τον καθορισμό ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Οι Ταλιμπάν και οι 10.000 τζιχαντιστές

Στη σκιά της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας από την της ISIS-K , βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους – κι ενώ η Ουάσινγκτον διατηρεί νέο συναγερμό για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, δημοσιεύματα υπενθυμίζουν ότι πριν από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπήκαν στο Αφγανιστάν περίπου 10.000 τζιχαντιστές από την Κεντρική Ασία, τον Βόρειο Καύκασο, το Πακιστάν και την επαρχία Σινγιάνγκ της Δυτικής Κίνας, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι συνδέονταν με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα που έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Αλλοι διατηρούν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν που βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν και ανέλαβε την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις της Πέμπτης.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ότι για αυτό το θέμα οι Δυτικοί μοιράζονται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για το Ισλαμικό Κράτος με τους Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν: «Αναμένουμε το τελευταίο νεύμα των Αμερικανών για να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ»

Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν που πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, διαθέτουν ομάδα ειδικών σε τεχνικά θέματα, αλλά και μηχανικών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Αντίστροφη μέτρηση απομάκρυνσης και για τις αμερικανικές δυνάμεις 

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τις Πύλες του Αεροδρομίου ενώ το Πεντάγωνο διέψευσε πως οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο στρατιωτικοποιημένου τομέα του αεροδρομίου.

Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου, έχουν φύγει αεροπορικώς 117.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.



Νέα ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

 Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχουν τραυματισμοί και απώλειες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρονται σε επίθεση με εκτόξευση ρουκέτας σε κατοικημένη περιοχή.


Νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκτόξευση ρουκέτας εντός κατοικημένης περιοχής.

Για την ώρα, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για τραυματισμούς ή νεκρούς στην περιοχή, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμμένη, με τις ΗΠΑ να έχουν από πριν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενα απειλής κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Οπτικοακουστικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει καπνό πάνω από κτήριο.

Τραυματισμός εργαζόμενου στην επιχείρηση «Αλουμίνιο της Ελλάδας»

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στις 7 το πρωί, μια ώρα περίπου μετά την έναρξη της βάρδιας, στη μηχανή όπου δούλευε, διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ανακοίνωση εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΑΚ του ΠΑΜΕ.


Σοβαρός τραυματισμός ενός 50χρονου εργαζόμενου στο χέρι, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο εργοστάσιο «Αλουμίνιο της Ελλάδας» στον Άγιο Νικόλαο Άσπρων Σπιτιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στις 7 το πρωί, μια ώρα περίπου μετά την έναρξη της βάρδιας, στη μηχανή όπου δούλευε, διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ανακοίνωση εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΑΚ του ΠΑΜΕ  αναφέροντας:

«Δεν είναι η κακιά η ώρα ή η απροσεξία μιας στιγμής. Η εταιρία κάθε χρόνο πολλαπλασιάζει τα κέρδη της. Αυτά τα κέρδη βγαίνουν τεντώνοντας στα άκρα τις αντοχές των εργαζομένων. Η συνεχής και κλιμακούμενη εντατικοποίηση της εργασίας είναι το κλειδί για να βγάλουν ακόμα περισσότερα από τον καθένα μας. Υπάρχουν τμήματα που μέσα στο καλοκαίρι οι υπερωρίες έως και 8 ώρες έχουν γίνει καθεστώς, καθώς οι απουσίες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού καλύπτονται με υπερωρίες και εντατικοποίηση.

Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου έκτρωμα που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, με τα ωράρια λάστιχο, τα 12ωρα, την αύξηση των ωρών υπερεργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων κλπ, θα φτιάξουν εργασιακούς χώρους “φέρετρα”.

Ευχόμαστε στο συνάδελφο ταχεία ανάρρωση. Η εταιρεία να αναλάβει όλο το κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης του συναδέλφου.

Απαιτούμε άμεσα να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν στην πράξη την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Να γυρνάμε όλοι σώοι στις οικογένειες μας.

Άμεσα να αποφορτιστούν όλα τα τμήματα, με νέες προσλήψεις, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και τακτικότεροι έλεγχοι.»




Πηγή

Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

 Υπουργός και Υφυπουργός Εργασίας δηλώνουν ετοιμότητα για τη νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, το οποίο έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μεταξύ άλλων μένουν και στο κόστος υλοποίησης του και βιωσιμότητας του.


«Το νέο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, που θα ψηφιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, είναι μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews, λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη θέσπιση των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο στην επικουρική ασφάλιση, καθώς την Τρίτη, 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση επί του σχεδίου νόμου. Στη συνέχεια, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθούν και ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, ώστε να ακολουθήσει η ψήφιση.

Όπως αναφέρει ο Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στη Realnews, το νέο σύστημα θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) και τους σημερινούς εργαζόμενους έως 35 ετών, που θα επιλέξουν να ενταχθούν χωρίς να αλλάζει το ύψος των εισφορών τους. «Με την παρέμβασή μας αυτή επιχειρούμε να αλλάξουμε την πεποίθηση των νέων ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι κάτι που δεν τους αφορά, ότι οι εισφορές τους χάνονται και ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ. Γι’ αυτό υιοθετούμε βαθμιαία τη λογική του ατομικού κουμπαρά για κάθε νέο, όπου θα αποταμιεύονται οι εισφορές του, θα επενδύονται και το ποσό που θα προκύπτει θα διαμορφώνει την επικουρική του σύνταξη» διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι το σύστημα αυτό ισχύει ήδη σε προηγμένες χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%. «Για τους παλαιούς ασφαλισμένους δεν θα αλλάξει τίποτε» διαβεβαιώνει.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι με το νέο επικουρικό η κυβέρνηση τζογάρει με τις εισφορές των ασφαλισμένων, ο Χατζηδάκης απαντά: «Αστεία πράγματα. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση στο νομοσχέδιο ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που πάνε στραβά οι αγορές, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό. Πού είναι λοιπόν ο τζόγος; Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει μακρόπνοο ορίζοντα, προνοητικό χαρακτήρα και στο επίκεντρό της βρίσκονται οι ανάγκες της vέας γενιάς.

Όπως υπογραμμίζει, «το νέο σύστημα, με τους ατομικούς λογαριασμούς, δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Σε βάθος χρόνου αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα, εφόσον συνδέει ρητά τις εισφορές τους με τη σύνταξη που θα λάβουν. Ταυτόχρονα, τα οφέλη από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας είναι πολύ μεγάλα τόσο για την οικονομία, όσο και για το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Μεταξύ άλλων, ο Τσακλόγλου σημειώνει ότι κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενώ αναφέρει ότι η εμπειρία των χωρών αυτών δείχνει ότι, «παρότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων έχουν διακυμάνσεις, μακροχρονίως οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και σχεδόν πάντα υψηλότερες από τις αποδόσεις διανεμητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων – ιδίως από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων γερασμένων κοινωνιών, όπως η ελληνική».




Πηγή

Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Κορίνθου για θάνατο λουόμενης στο Αλεποχώρι Μεγάρων

Σύνταξη:Σταύρος Ζορμπαλάς

Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, από την θαλάσσια περιοχή ”Αλεποχωρίου” του Δήμου Μεγαρέων, 54χρονη αλλοδαπή.

 

Η άτυχη γυναίκα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Από το Λιμεναρχείο Κορίνθου, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Η αρμοδιότητα ανήκει στο Λιμεναρχείο Κορίνθου, γι’ αυτό και εμπλέκεται η συγκεκριμένη δομή, στην προανάκριση και στα υπόλοιπα θέματα του δυσάρεστου αυτού περιστατικού, που συνέβη στον Κορινθιακό Κόλπο.


Πηγή

Διοικητής του ISIS-K στο CNN: Έχουμε εκτελέσει Ταλιμπάν, δεν εφαρμόζουν σωστά τη Σαρία

Σύνταξη:Κωνσταντίνα Βαλαούρα

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η ανταποκρίτρια του CNN, Κλάρισα Γουόρντ, μίλησε με έναν εκ των επικεφαλής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει 600 άνδρες υπό τη διοίκησή του. Είπε ότι οι άνδρες του περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν, πως έχουν εκτελέσει Ταλιμπάν με τσεκούρια και ότι η οργάνωση δημιουργήθηκε διότι οι Ταλιμπάν δεν εφάρμοζαν πιστά το νόμο της Σαρία. Τα όσα δήλωσε πραγματικά σοκάρουν.

 

Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες αλλά προβλήθηκε για πρώτη φορά χθες, είπε ότι το ISIS-K στρατολογούσε μέλη από την Ινδία και το Πακιστάν στις τάξεις του, περιμένοντας τις αμερικανικές και τις άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα προτού ξεκινήσουν επιχειρήσεις για περαιτέρω επέκταση.

“Όταν αποχωρήσουν από τη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις και έχουν οι Ταλιμπάν τον έλεγχο, νομίζετε ότι θα είναι πιο εύκολο για εσάς να εξαπλωθείτε;” τον ρωτά η Γουόρντ.
 
“Ναι, αυτό υπάρχει στα σχέδιά μας. Αυτή τη στιγμή αντί να επιχειρούμε, απλώς στρατολογούμε (νέα μέλη). Αξιοποιούμε την ευκαιρία για στρατολόγηση αλλά μόλις οι ξένες δυνάμεις φύγουν από το Αφγανιστάν, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις επιχειρήσεις μας.”, είπε ο ανώτερος διοικητής υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN ο διοικητής της είχε πει, μόλις λίγες μέρες πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν επίσημα τον έλεγχο της Καμπούλ, ότι το ISIS-K «κρατούσε στάση αναμονής και περίμενε τον κατάλληλο χρόνο για να χτυπήσει».

Όπως σημείωσε η Γουόρντ, αυτές ήταν “λέξεις που αποδείχτηκαν τρομακτικά προφητικές”.

Ο ανώτερος διοικητής είπε στη Γουόρντ ότι ενώ αγωνιζόταν για τους Ταλιμπάν, τώρα τους κατακρίνει διότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθής υπό την επίδραση των δυτικών ιδεών. «Λειτουργούσαμε στις τάξεις των Ταλιμπάν. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι μαζί μας όσον αφορά τις ιδέες, οπότε πήγαμε στο ISIS », είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιος συμφωνεί μαζί μας, είναι αδελφός μας. Διαφορετικά, του κηρύττουμε πόλεμο είτε είναι Ταλιμπάν είτε κάποιος άλλος. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν να παρουσιάσουν παραδείγματα εφαρμογής της ισλαμικής ποινής, όπως το να κόψουν το χέρι ενός κλέφτη, ή να λιθοβολήσουν κάποιον μέχρι θανάτου, πχ έναν μοιχό ή έναν δολοφόνο. Δεν μπορούν γιατί εκτελούν τα σχέδια άλλων, είναι υπό τον έλεγχο άλλων».

Ο διοικητής επιβεβαίωσε επίσης ότι το ISIS-K πραγματοποίησε δημόσιες εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και πως σε κάποια μάχη στην επαρχία Νάζια, αιχμάλωτοι Ταλιμπάν από το Πακιστάν εκτελέστηκαν με τσεκούρια.

Όταν ρωτήθηκε αν «ενδιαφέρεται τελικά για επίθεση σε ξένα εδάφη», ο διοικητής είπε ότι μπορεί να σχολιάσει μόνο τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να γίνουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν Αμερικανούς και Αφγανούς συμμάχους από την Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «λαμβάνουν μέτρα προστασίας μέγιστης δύναμης το αεροδρόμιο της Καμπούλ».



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ