Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η ΕΡΤ έκοψε ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στο Facebook

 

Γράφει η Μάχη Νικολάρα στη σελίδα της στο fb και καταγγέλλει το “κόψιμο” του ρεπορτάζ της στην εκπομπή “Ειδικές αποστολές”. Σημειώνουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κόβεται ρεπορτάζ από την εν λόγω εκπομπή της ΕΡΤ. Κι όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, πειστική απάντηση για το κόψιμο του ήδη έτοιμου ρεπορτάζ, δεν δόθηκε!

Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» που προβλήθηκε τη Δευτερά 12/4.Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media;

Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά.Έχω τις υποψίες μου βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα που θα αναφέρω παρακάτω. Άλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για το φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.Προς το παρόν όμως θα μείνω στα γεγονότα.

Γεγονός 1ο, το ρεπορτάζ αφορά στο περιβόητο content moderation, την διαχείριση περιεχομένου στα social media και με ποιους τρόπους φτάνει στη λογοκρισία ή τη φίμωση απόψεων. Μιλούν η φωτορεπόρτερ της EurokinissiTatiana Bolari και ο Konstantinos Poulis από το The Press Project, για τον αποκλεισμό φωτογραφιών, ειδήσεων και σχολίων σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Το Facebook παραδέχθηκε το λάθος, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, και ήρε τις ποινές. Μιλά επίσης ο κυψελιώτης ράπερ, Νέγρος του Μοριά @blackmorris37 που του κατέβασαν το Instagram με 110.000 αναφορές, και ο λογαριασμός του επανήλθε μετά από 3 μέρες. Μιλά ο Vasilis Bibas, υπεύθυνος για τα social media της Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens που φώτισε τον Οκτώβριο το κτήριο της με το πρόσωπο του Ζακ Κωστόπουλου και η σχετική ανάρτηση όχι μόνο κατέβηκε αλλά ακόμη δεν έχει ανέβει. Επίσης, εξηγούν τους μηχανισμούς ελέγχου, θέτουν το καθολικό πλέον αίτημα για διαφάνεια και αναλύουν τη διεθνή διάσταση του θέματος, ο αν. καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου αναφοράς «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου» Νίκος Σμυρναίος και ο ερευνητής Charis Papaevangelou. Συμμετέχει και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τoυ Get The Trolls Out.

Γεγονός 2ο, έπεσε τέτοιος πανικός να μην παίξει αυτό το θέμα για τη λογοκρισία στα social media που παραγγέλθηκε άρον άρον και εκτελέστηκε άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το «ενοχλητικό» και να μην ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά η προβολή της εκπομπής λόγω… κομμένου ρεπορτάζ. Στα κόκκινα ο μηχανισμός με την αλλαγή του προγραμματισμού στη σύνθεση του επεισοδίου. Τρείς Γενικοί Διευθυντές και όλοι οι αποκάτω σε αναμμένα κάρβουνα την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα για να προλάβει να είναι έτοιμο το επεισόδιο στην ώρα του.

Γεγονός 3ο, και στο προηγούμενο επεισόδιο κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία. Γι’ αυτό και στις 29 Μαρτίου δεν έπαιξε το προγραμματισμένο επεισόδιο αλλά live συζήτηση στο πλατό!Γεγονός 4ο, δεν έχουν παίξει εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον δύο θέματα που έχουν δουλευτεί για αυτή την εκπομπή. Ζητήθηκε να συμπληρωθούν με τις θέσεις των αρμόδιων υπουργών και έκτοτε παραμένουν στο συρτάρι.

Γεγονός 5ο, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δύο ωριαία επεισόδια του ΕΡΤreport, της βραβευμένης εκπομπής έρευνας που κόπηκε, χωρίς την παραμικρή εξήγηση, με την αλλαγή διοίκησης μετά τις εκλογές. Τα ρεπορτάζ αφορούσαν στο προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση. Η ατζέντα όμως έχει αλλάξει με τίς καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ.

Περιμένω που λέτε εδώ και μια βδομάδα και ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το πότε θα παίξει το ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στο Facebook και τα άλλα social media και τι αλλαγές θέλουν τέλος πάντων. Και έφτασα τόσο πάνω αναζητώντας απαντήσεις, που παραπάνω δεν έχει. Εις μάτην…Οπότε είπα να το βγάλω από μέσα μου και να καθησυχάσω και εκείνους τους ευαίσθητους βουλευτές ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν στη Βουλή για να ζητήσουν από την ΕΡΤ να ελέγχει το περιεχόμενο των εκπομπών. Το κάνει ήδη από μόνη της.


ΟΡΙΣΤΕ; Tι γράφει ΕΔΩ για τα σελφ-τεστ!

 


«Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» με υπογραφή Μητσοτάκη διαπιστώνουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

 Την ζοφερή και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία περιέρχεται η ελευθερία του Τύπου και τους αυξανόμενους κινδύνους για τους δημοσιογράφους περιγράφει στη σύνοψη του τελευταίου έτους για την ελευθεροτυπία στη χώρα μας, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Με ένα συνοπτικό κείμενο στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην εξαιρετικά παρεμβατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι του Τύπου, στη λίστα Πέτσα, στον έλεγχο του πρωθυπουργού στα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρά την αντισυνταγματικότητα που αποφάνθηκε το ΣτΕ και στη λογοκρισία που τους επιβάλει σε ρεπορτάζ όπως για το προσφυγικό, την αστυνομική αυθαιρεσία κατά δημοσιογράφων σε πλείστες περιπτώσεις, καθώς και στο σιωπητήριο που έχει επιβάλει για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αλλά ακόμα και στο «κόψιμο» του βίντεο από το κορονογλέντι στην Ικαρία, η σύνοψη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Τύπος στη χώρα μας αποτελεί κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.


Μία ευρεία γκάμα αυθαιρεσιών και παρεμβάσεων στην ελευθερία του Τύπου περιγράφουν στο κείμενό τους «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα μας οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, περιγράφοντας ένα προς ένα αρκετά πλήγματα που έχει δεχθεί αυτή τον τελευταίο χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνδέοντας με αυτήν σειρά αποφάσεών της.

«Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση» περιγράφουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα εισαγωγικά στο περιεκτικό τους κείμενο, αποτυπώνοντας αρκετά από τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ελευθεροτυπία τον τελευταίο χρόνο.

Η οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου κάνει ειδική μνεία στα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα, σημειώνοντας πως «τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνησης είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό», ενώ περιγράφει και το γενικό σιωπητήριο που έχει επιβληθεί επί έναν και πλέον χρόνο για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

«Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, την ώρα που ο υπουργός Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης» περιγράφουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, δίνοντας από την άλλη το στίγμα της λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αναφέρονται ακόμα και στα πλάνα της συγκέντρωσης δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε γλέντι στην Ικαρία, για το οποίο δόθηκε εντολή να μην παρουσιαστεί στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τα μέτρα περιορισμού του ιού» περιγράφουν για την Ικαρία, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται και στο έτερο γενικό σιωπητήριο που έχει επιβληθεί στο προσφυγικό.

«Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Μόριας, ενώ μια ομάδα Γερμανών ανεξάρτητων δημοσιογράφων συνελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ προσπαθούσε να κλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ενός ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορίες και έτυχε κακομεταχείρισης από την αστυνομία. Το ελληνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό παρότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών» αναφέρουν για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Καταληκτικά, η οργάνωση περιγράφει πως «στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. 6ης Δεκέμβρη] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα», ενώ καταγράφει και το έκτρωμα Χρυσοχοΐδη για τις συγκεντρώσεις, σημειώνοντας πως «υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο.

«Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου που ειδικεύεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ, Γιώργου Καραϊβάζ» καταλήγουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, καθώς αναμένεται η νέα κατάταξη των χωρών στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, με την προηγούμενη να φέρνει τη χώρα μας στις τελευταίες της Ευρώπης, στην 65η θέση.



Δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς εισαγγελέων και καλούν σε συμβολική διαμαρτυρία

 Τρεις δικαστικές ενώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται ως προς τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19 των εργαζομένων στο δικαστικό και εισαγγελικό κλάδο της χώρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στις συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια, σχολιάζοντας πως «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», ενώ επισημαίνουν πως ενημερώθηκαν ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο λίγοι εμβολιασμοί Εισαγγελικών Λειτουργών.


Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται ως προς τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19 των εργαζομένων στο δικαστικό και εισαγγελικό κλάδο της χώρας εξέδωσαν τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι δικαστικές ενώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο λίγοι εμβολιασμοί Εισαγγελικών Λειτουργών. Οι ίδιοι, αναφέρουν, ότι δεν τους γνωστοποιήθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν συγκεκριμένα άτομα για τον εμβολιασμό και ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει για την διασφάλιση της υγείας όλων των εργαζομένων

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εφέτες Χριστόφορος Σεβαστίδης και Κωνσταντίνος Δανιάς, καθώς και ο Σύμβουλος Επικρατείας, Παναγιώτης Τσούκας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα την υλοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον ευαίσθητο κρατικό τομέα.

Επισημάναμε πολλές φορές ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Επιτροπής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι χωρίς καμία αιτιολογία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό ενός μικρού αριθμού Εισαγγελικών Λειτουργών εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάζονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια και δεδομένα επέλεξε συγκεκριμένα άτομα και πως προέβη σε μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί αιτήματα για κοινή αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι τα αρμόδια όργανα οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την μη ένταξη των Δικαστικών Λειτουργών στις επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί για άμεσο εμβολιασμό τη στιγμή που γνωρίζουν ότι τα Δικαστήρια είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Η απόφαση της Πολιτείας για διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άδικη αυτή μεταχείριση και καλούμε σε επανεκτίμηση της κατάστασης.

Η κάθε Ένωση θα αποφασίσει χωριστά τους τρόπους ανάδειξης του ζητήματος και τις μορφές διαμαρτυρίας».

Συμβολική αποχή – διαμαρτυρία

Την ίδια ώρα, να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των δικαστηρίων, αύριο Τρίτη 20 Απριλίου από τις 09:00 μέχρι τις 10:00, καλεί τα μέλη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τη σημερινή κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Η ωριαία αυτή διακοπή συνεδριάσεων έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναδεικνύει δημόσια, όπως αναφέρει, «ένα δίκαιο και λογικό αίτημά μας. Αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων και στον έγκαιρο εμβολιασμό δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των δικαστηρίων, αύριο Τρίτη 20 Απριλίου από τις 09:00 μέχρι τις 10:00, καλεί τα μέλη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τη σημερινή κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Η ωριαία αυτή διακοπή συνεδριάσεων έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναδεικνύει δημόσια, όπως αναφέρει, «ένα δίκαιο και λογικό αίτημά μας. Αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων και στον έγκαιρο εμβολιασμό δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Τα δικαστήρια είναι χώροι μαζικής συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών καθημερινά. Επιθυμούμε να μας δοθεί μια λογική εξήγηση για την αιτία που εξαιρούνται τόσο προκλητικά οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι από τον εμβολιασμό, τη στιγμή που επιτελούν το καθήκον τους στις δυσμενέστερες συνθήκες από την άποψη του κοινωνικού συγχρωτισμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να γνωστοποιήσει τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης με την οποία ενώ δέχεται το αίτημα εμβολιασμού ενός μικρού αριθμού εισαγγελέων, εντελώς αυθαίρετα εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων που εργάζονται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες».

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τα αρμόδια όργανα έχουν χρέος να επανεξετάσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε η Δικαιοσύνη να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας χωρίς κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών, ζήτημα για το οποίο η Ένωση ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Δικαστές και εισαγγελείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία, για να στηριχθεί η προσπάθεια για ανάδειξη του αιτήματός τους.

Α. Κούγιας: Είναι ελάχιστοι άνθρωποι αυτοί που κατήγγειλαν τον Λιγνάδη, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε

 Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Λιγνάδη πριν αναλάβει την υπόθεσή του και επιδίωξε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τις πρώτες τους συναντήσεις. «Με κοίταξε στα μάτια πολύ έντονα και ήταν ειλικρινής: Δεν έχω βιάσει ποτέ κανέναν και καμία, γιατί δεν είχα ανάγκη ούτε να βιάσω άντρα ούτε να βιάσω γυναίκα. Μπορούσα να έχω όποια γυναίκα κι όποιον άντρα ήθελα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, αναφέροντας πως το συμβούλιο του ΣΕΗ τον «μισεί γιατί είναι και συγκεκριμένης πολιτικής».


Στην κάμερα της εκπομπής του ANT1 «Special Report» το βράδυ της Κυριακής 18 Απριλίου, ο Τάσος Τέλλογλου άνοιξε τον φάκελο μιας υπόθεσης που έχει απασχολήσει όσο λίγες, όχι μόνο για την κοινωνική της διάσταση αλλά και την πολιτική. Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αναφέρει τον Δ. Λιγνάδη σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα, μετά την παραίτησή του από τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου. «Επικίνδυνο άνθρωπο» τον χαρακτήρισε που την «εξαπάτησε με την υποκριτική του ικανότητα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη δε στηρίζεται στις μαρτυρίες των Νίκου Σ. και Βασίλη Κ. που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θεωρούνται παραγεγραμμένες, αλλά σε δύο μαρτυρίες ανδρών που καταγγέλλουν αντίστοιχα ότι το 2010 και το 2015 ο Λιγνάδης τους βίασε, ενόσω ήταν ακόμη ανήλικοι.

Στην κάμερα εμφανίζονται τρία πρόσωπα, ο 25χρονος Αλί Εϊντχάν ένας από τους δύο καταγγέλλοντες, κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία εννιά χρόνια, που εργάζεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος στη Σουηδία, γεννήθηκε στην Ελλάδα από Αιγύπτιους γονείς και ήρθε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα για να υποστηρίξει και δια ζώσης τη μήνυση του, ο Χρήστος Πέρρος, ο οποίος είναι λογοθεραπευτής και η Τζεφ Μοντάνα, διάσημο non-binary μοντέλο που διατηρούσε μακρόχρονη γνωριμία με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μιλούν ακόμη οι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας, Γιάννης Βλάχος και Μαρία Κουρτέση και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος  Μπιμπίλας.

Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια μόνο ασχολίαστη δε θα μπορούσε να περάσει. «Μα είδατε ότι αυτοί που τον κατήγγειλαν τελικά, θα το πω ευθέως, είναι ελάχιστοι άνθρωποι και κυρίως γιατί πρέπει να το πω μελετώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, είναι αναξιόπιστοι και φαίνεται ότι είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία» τόνισε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη Αλέξης Κούγιας.

Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν αναλάβει την υπόθεσή του και επιδίωξε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τις πρώτες τους συναντήσεις. «Με κοίταξε στα μάτια πολύ έντονα και ήταν ειλικρινής: Δεν έχω βιάσει ποτέ κανέναν και καμία, γιατί δεν είχα ανάγκη ούτε να βιάσω άντρα ούτε να βιάσω γυναίκα. Μπορούσα να έχω όποια γυναίκα κι όποιον άντρα ήθελα»,  τόνισε ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη, που χαρακτήρισε τον πελάτη του «σημαντικό άνθρωπο σε θέση εξουσίας». «Υπάρχει προσωπικότητα  που να έχει σημαντική θέση και να μην έχει θέση εξουσίας; Το θέμα είναι αν ο πελάτης μου είναι βιαστής ή όχι» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας.

«Και κατέληξα τελικά ότι ο στόχος δεν είναι ο Λιγνάδης, ναι μεν το σωματείο των Ελλήνων ηθοποιών που κατά την κρίση μου το συμβούλιο του δεν έχει ούτε την εξέλιξη ούτε την παιδεία ούτε την υποδομή σαν την προσωπικότητα του Λιγνάδη, μετά την μετονομασία του Ρεξ σε Παπαδάκη, τον μισεί γιατί είναι και συγκεκριμένης πολιτικής», υποστήριξε ο Α. Κούγιας και αναφερόμενος στο τεκμήριο της αθωότητας σημείωσε πως «με ενδιαφέρει είτε είμαι στην υποστήριξη κατηγορίας είτε είμαι στην στήριξη του κατηγορουμένου, οι δίκες να απονέμονται με όλα αυτά που επιβάλλει ο ελληνικός νομικός πολιτισμός». Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο φωτεινός άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και ξεχωρίζει για το ήθος του, απάντησε: «Βρίσκω άστοχο από την πλευρά της υπεράσπισής του να χρησιμοποιηθεί το όνομά μου ως υποκινητού. Πόσο μάλλον που το σωματείο ήρθε δεύτερο, πρώτα ακούσαμε καταγγελίες από την τηλεόραση και μετά ήρθανε εδώ οι ηθοποιοί».

«Δεν κατανοώ πώς συνδέεται η αξιοπιστία με την ερωτική επιλογή ενός ανθρώπου. Θεωρώ όμως ότι είναι ντροπιαστικό, είναι άκρως ρατσιστικό να χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος λόγω της επιλογής του της ερωτικής, ως αξιόπιστος ή λιγότερο αναξιόπιστος. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν γίνει αγώνες για να διεκδικηθούν και να κατακτηθούν δικαιώματα μειονοτήτων όπως είναι η λοατκι κοινότητα, όπως είναι άνθρωποι με ιδιαίτερο ερωτικό ή φυλετικό προσανατολισμό και εν πάση περιπτώσει αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν σηματοδοτούν μια θετική εικόνα της υπεράσπισης στην κοινωνία» επισήμανε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος των φερομένων ως θυμάτων του Δ.Λ.

Η επίσης δικηγόρος των φερόμενων ως θυμάτων, Δήμητρα Κουρτέση, σημείωσε πως «είχανε την ίδια περίπου ηλικία κατά τη γνωριμία τους, είχανε περίπου τα ίδια στοιχεία προσωπικότητας, τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος τους ήταν εν πολλοίς άγνωστος, λόγω της ηλικίας που είχαν εκείνη την εποχή, προέρχοντο αμφότεροι από περιβάλλοντα που ήταν δυσλειτουργικά, ελλειμματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, είτε αφορούσαν το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε αφορούσαν το σχολικό τους περιβάλλον, είτε αφορούσαν τον τρόπο καταγωγής τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμέναν στη χώρα αυτή όλα αυτά τα χρόνια. Πάντως σε κάθε περίπτωση ήταν ευκόλως προσεγγίσιμα ως θύματα μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς εφόσον αυτή ήταν και η πρόθεση του δράστη, και αποδειχθεί ως τέτοια».



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ