Στο άρθρο της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη, που βασίζεται στην έκθεση για την ελευθεροτυπία στη χώρα, σημειώνει πως η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο Politico υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημιουργήθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το οποίο περιέγραψε ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, μιλώντας για κρατικούς πόρους που διανέμονται χωρίς διαφάνεια, στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και βία εναντίον δημοσιογράφων. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.

Όπως δημοσιεύει το Politico, η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση στο τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, ωστόσο βλέπει μια επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία το 2019, το οποίο «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούντων φωνών».

«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία.», αναφέρει η έκθεση.


Πηγή