Ακόμα μια φορά θέμα στον διεθνή Τύπο η χώρα, κι όχι για καλό λόγο, μιας και σημερινό δημοσίευμα του έγκριτου Politico για τη νέα έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) σχετικά με την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα ραπίζει τη χώρα και την πολιτική ηγεσία. Στην έκθεση καταγράφοντας αναλυτικά, μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και φορείς, οι συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δημοσιογραφία. «Η συστημική κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να "ελέγχει το μήνυμα" και να μειώνει τις φωνές που είναι επικριτικές ή διαφωνούν» καταγράφουν οι οργανώσεις, σε ένα από τα συμπεράσματά τους. Στην έρευνα, καταγράφονται, με τα πιο μελανά χρώματα, όλες οι εμβληματικές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων, όπως η «Λίστα Πέτσα», η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η στοχοποίηση δημοσιογράφων, όπως η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, η διάταξη του Ποινικού Κώδικα περί «fake news», οι διώξεις και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.
Στο άρθρο της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη, που βασίζεται στην έκθεση για την ελευθεροτυπία στη χώρα, σημειώνει πως η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
Στο Politico υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημιουργήθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το οποίο περιέγραψε ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, μιλώντας για κρατικούς πόρους που διανέμονται χωρίς διαφάνεια, στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και βία εναντίον δημοσιογράφων. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.
Όπως δημοσιεύει το Politico, η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση στο τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, ωστόσο βλέπει μια επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία το 2019, το οποίο «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούντων φωνών».
«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία.», αναφέρει η έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου