Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αγωγή κατά του Νίκου Μπογιόπουλου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ εκφράζει την συμπαράστασή του στον συνάδελφο Νίκο Μπογιόπουλο και καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), να καταθέσει αγωγή εναντίον του με τον ισχυρισμό της «συκοφαντίας» ζητώντας τη φυλάκιση του για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί» και το ποσό των 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

 

Αφορμή για αυτή την ενέργεια είναι όσα είπε ο συνάδελφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και αναφέρονταν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 με τίτλο «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ» με αναφορά στις  αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Μια «γιορτή μίσους»  σαν αυτές που έχουν τιμήσει κατά καιρούς χρυσαυγίτες, διάφορα φασιστοειδή, νοσταλγοί των ναζί και των συνεργατών τους.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Φαίνεται ότι κάποιοι, όπως η ΕΑΑΣ, πέρα από τη φασιστική φρασεολογία της εποχής των εκτελέσεων και των εξοριών, των δολοφονιών αγωνιστών, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφων, καταφεύγουν και στις μεθόδο των διώξεων και των μηνύσεων απέναντι σε όσους καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές πρακτικές. Οι οργανωτές «γιορτών» μίσους απέναντι στο λαό μας, στοχεύουν στη συκοφάντηση της ιστορίας και των αγώνων του επειδή ακριβώς η πείρα αυτών των αγώνων συμβάλλει σε συμπεράσματα για τους αγώνες των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες, κόντρα στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας, ενισχύοντας τα αφεντικά και την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό πασχίζουν να εμποδίσουν  και αντιμετωπίζουν με διώξεις όσους  αναδεικνύουν την ιστορική αλήθεια.

 

Επιπλέον,  το γεγονός ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ’ αυτό, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση.

 

Απαιτούμε:

 

–Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αγωγή κατά του Ν. Μπογιόπουλου.

 

–Να σταματήσουν οι διώξεις των δημοσιογράφων και να καταργηθούν οι νομοθετικές διατάξεις που αποσκοπούν στη φίμωση των δημοσιογράφων.

 

Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, και θέτουμε επιπλέον ως εργαζόμενοι στον Τύπο, τους αγώνες του οργανωμένου εργατικού ταξικού κινήματος ως αντικείμενο πάλης που αφορά και στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, κόντρα στην παραπληροφόρηση, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την παραχάραξη της ιστορίας.



Πηγή


Εγκύκλιος και αναφορά της Ιεράς Συνόδου στον εμβολιασμό η συμβολή της Εκκλησίας

 Με μια ανακοίνωση που περισσότερο θυμίζει δημοσιογραφικό κείμενο, και με μία λακωνική αναφορά στην «ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού» αντέδρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου της Εκκλησίας.


Τη στήριξη της Εκκλησίας αναζήτησε η κυβέρνηση την Τρίτη, στέλνοντας να συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον υπουργό Υγείας και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με τους δύο να ζητούν από τους ιεράρχες να βάλουν «πλάτη» για την επιχείρηση «Ελευθερία», χωρίς ωστόσο να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας για τους ιερωμένους.

«Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο δεν τέθηκε επί τάπητος ζήτημα πιθανού υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ιεράρχες.

Κρίσιμη και χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον καθηγητή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. «Όλοι μας θα θέλαμε να πούμε ότι χρειάζεται η προσπάθεια να συνεχιστεί και η εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια με τρόπο πατερικό με μόνο κίνητρο την επίλυση των προβλημάτων της πανδημίας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της, η Ιερά Σύνοδος κάνει μία ειδική αναφορά στην «για μία ακόμη φορά» στην «ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού», αφού προηγουμένως έχει ανακοινώσει πως θα αποστείλει σχετική εγκύκλιο «με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες υποδέχθηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και την υποδοχή, δήλωσε ότι ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους, να εμβολιασθούν για να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις. Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και απεφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων».




Πηγή 

Αστυνομικός και ο πατέρας της 18χρονης αρνήθηκαν όσα τους προσάπτονται και προφυλακίστηκαν, σύλληψη και τρίτου ατόμου

 Στην φυλακή οδηγούνται ο αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης, οι οποίοι κατηγορούνται κατά περίσταση για 14 αδικήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνούνται το βαρύτατο κατηγορητήριο που τους αποδίδεται, κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της δικαστικής λειτουργού και του Εισαγγελέα προσωρινά κρατούμενοι. Παράλληλα, στη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεν πατέρας της νεαρής γυναίκας αρνήθηκε απολογούμενος πως επί σειρά ετών βίαζε την κόρη του, ενώ ο υπό απόλυση αστυνομικός φέρεται να ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση αρνούμενος τις καταγγελίες της 19χρονης περί παράνομης κράτησης της σε σπίτι στην Ηλιούπολη και βίαιου εξαναγκασμού της σε πορνεία.

Στην ποινική δίωξη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κατηγορίες για:

– Εμπορία ανθρώπου κατ´επαγγελμα

– Εμπορία ανθρώπου στρεφόμενη κατά ανηλίκου

– Βιασμός κατ’εξακολούθηση

– Κατάχρηση σε ασέλγεια

– Γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών με ανηλίκους

– Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

– Ενδοοικογενειακή απειλή

– Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

– Παράνομη οπλοφορία

– Παράνομη οπλοχρησία

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το άτομο αυτό κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και ποσότητες ναρκωτικών και οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ακολούθως, με σχετική διάταξη, παραπέμφθηκε στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

«Είναι μέλος της ΝΔ ο αστυνομικός που κακοποιούσε και εξέδιδε την 18χρονη στην Ηλιούπολη;»

Επανέρχεται στο ζήτημα με ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Χρ. Σπίρτζης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Θέτουμε δημόσια στην κυβέρνηση της ΝΔ δύο πολύ σαφή ερωτήματα σε σχέση με τον αστυνομικό, ο οποίος κακοποιούσε και εξέδιδε την 18χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη.

1) Πότε ο συγκεκριμένος αστυνομικός, του οποίου το όνομα και τη φωτογραφία περιμένουμε ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα για να αναγνωριστεί και από άλλα θύματα σωματεμπορίας, τέθηκε σε αργία; Έγινε αίτημα από την ΕΛΑΣ στον αρμόδιο εισαγγελέα να δοθεί το όνομα και η φωτογραφία του στη δημοσιότητα και πότε; Υπάρχει, φύλλο πορείας που μετακινεί τον εν λόγω αστυνομικό σε άλλη υπηρεσία με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2021!

2) Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο αστυνομικός είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας;

«Οι ερωτήσεις είναι απολύτως σαφείς και περιμένουμε άμεσα εξίσου σαφείς απαντήσεις. Η όποια προσπάθεια συγκάλυψης αυτής της φρικτής υπόθεσης θα πέσει στο κενό. Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ και η ΝΔ οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση» επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δικηγόρο της κοπέλας, γίνεται λόγος για οργανωμένο κύκλωμα που πρέπει να ξηλωθεί, καθώς υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία.




Πηγή

Περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε αυξημένο αριθμό τεστ το τελευταίο 24ωρο

 Περισσότερα από 3.000 κρούσματα ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο, με την πορεία της πανδημίας στη χώρα να εγείρει σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 130, και οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 12.800, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού υπερβαίνει οριακά το 40%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.109 σε σύνολο 85.296 τεστ (PCR: 18.798, RAPID: 66.498), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,64% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 17,16%. Έντεκα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 444.783 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.953 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 4 το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 12.806. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +30,77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 74 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Δευτέρα (12/7) ανήλθε σε 91.928, με 5.269.237 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.331.934  άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 41,6%



Πηγή

«Έπεσε» η σελίδα της φεμινιστικής συλλογικότητας Sabbat στο Facebook

 «Προσπάθεια φίμωσης» της σελίδας της φεμινιστικής συλλογικότητας «Sabbat - Burn the rich not the witch» καταγγέλλουν τα μέλη της, καθώς φαίνεται πως το Facebook έριξε τη σελίδα, έπειτα από αναρτήσεις της που αφορούν το περιστατικό της κακοποίησης της κοπέλας από την Ηλιούπολη από τον πατέρα της και έναν αστυνομικό.


«Είναι προφανές πως η προσπάθεια φίμωσής μας δεν είναι τυχαία. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την πολιτική του Facebook κι άλλων “δημοκρατικών” social media να ευθυγραμμίζεται με τις υπαγορεύσεις κυβερνήσεων, αστυνομίας, δικαστικών αρχών. Υπαγορεύσεις που κάθε άλλο παρά με το μέρος των καταπιεσμένων είναι» αναφέρει η φεμινιστική συλλογικότητα «Sabbat – Burn the rich not the witch», που καταγγέλλει πως η σελίδα της είναι από το πρωί της Τρίτης «unpublished», με το Facebook να αποφασίζει να ρίξει «μαύρο» στη σελίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της φεμινιστικής ομάδας:

#unbansabbat Eίμαστε οι φωνές που δεν σιωπούν ποτέ

Σήμερα 13/07 το Facebook έριξε τη σελίδα της συλλογικότητας Sabbat – Burn the Rich Not the Witch.

Η σελίδα της συλλογικότητάς μας φαίνεται έχει ενοχλήσει πολύ γιατί δεν έχει σιωπήσει ούτε λεπτό. Δε σιώπησε μπροστά στις καθημερινές παραβιάσεις & παρενοχλήσεις, δε σιώπησε μπροστά στο τραύμα χιλιάδων γυναικών, θηλυκοτήτων και ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, δε σιώπησε στη γυναικοκτονία της Καρολάιν, στον βιασμό, τον βασανισμό, τον ξυλοδαρμό, το trafficking της 18χρονης επιζώσας από την #Ηλιούπολη.

Είναι προφανές πως η προσπάθεια φίμωσής μας δεν είναι τυχαία. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την πολιτική του Facebook κι άλλων «δημοκρατικών» social media να ευθυγραμμίζεται με τις υπαγορεύσεις κυβερνήσεων, αστυνομίας, δικαστικών αρχών. Υπαγορεύσεις που κάθε άλλο παρά με το μέρος των καταπιεσμένων είναι. Αντίθετα ακόμη κι όταν στα λόγια λένε ότι βρίσκονται στο πλευρό κάθε είδους «κατατρεγμένου» στην πραγματικότητα δε σταματάνε να χτυπάνε με κάθε τρόπο. Είτε με νομοσχέδια, είτε με καταστολή, είτε με την πατριαρχική και ταξική τους δικαιοσύνη, είτε με όλα αυτά μαζί.

Έτσι, στέκονται απέναντι και σε εμάς, τις γυναίκες, τις θηλυκότητες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα που παλεύουμε μέσα στην εκκωφαντική βοή των κυρίαρχων να ακουστούν οι δικές μας φωνές. Παλεύουμε να ακουστεί πως είμαστε από τα πιο καταπιέζομενα κομμάτια της εργατικής τάξης, παλεύουμε για να είμαστε όλα ελεύθερα.

Φυσικά, τις φωνές αυτές πολύ θα τους βόλευε να πνίξουν, όπως και κάθε φωνή που αντιστέκεται απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση και για αυτό βλέπουμε με φασιστικές πρακτικές να κατεβαίνουν δημοσιεύσεις και σελίδες που καταπιάνονται με την ανάδειξη της πραγματικότητας των εκμεταλλευομενων και καταπιέζομενων. Για αυτό δεν ενοχλούν οι απειλές για βιασμό, για ξυλοδαρμό, τα σεξιστικά σχόλια, η μάτσο κουλτούρα και βία, ο ρατσιστικός/φασιστικός λόγος που αναπαράγεται μέσω και των social media, αλλά ενοχλούν δημοσιεύσεις που παρουσιάζουν την αδικία, το διαχωρισμό, την έμφυλης βία, τις διακρίσεις, την εξαθλίωση, τη φτώχεια αυτού του συστήματος.

Νομίζουν πως κατεβάζοντας τη σελίδα μας θα μας εμποδίσουν. Η φωνή μας όμως γιγαντώνεται στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές. Όσο και να προσπαθείτε να μας κλείσετε το στόμα εμείς θα είμαστε εδώ. Θα στεκόμαστε δίπλα στις αδερφές της τάξης μας, δίπλα στα καταπιέζομενα αυτού του πλανήτη. Η οργή μας θα σας πνίξει.

Να ανέβει τώρα ξανά η facebook σελίδα της Sabbat-burn the rich not the witch




Πηγή 

Νεκρός στο γραφείο του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

 Νεκρός στο γραφείο του βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν πως η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου, μεταφέροντας ωστόσο πως ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ βρέθηκε απαγχονισμένος.


Νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης. Όπως αναφέρεται, η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειοψηφία τους τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο καθηγητής βρέθηκε απαγχονισμένος, και πως η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στα κοινωνικά της δίκτυα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland. Από το 1979 έως 2014, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.

Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.



Πηγή

«Να μην γίνει η δυστοπία της νεοφιλελεύθερης αντίληψης καθεστώς»

 Πυρά κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «Η κυβέρνηση δεν αποδεικνύεται απλώς ανίκανη να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη συνθήκη αλλά και επικίνδυνη, γιατί βάζει ιδεοληψίες, συμφέροντα, κέρδη, πάνω από τις ζωές των ανθρώπων». Παραθέτοντας μια σειρά λόγων με τους οποίους υποστήριξε τον παραπάνω ισχυρισμό, με κυρίαρχη την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντιπαρέβαλε στη συνέχεια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της χώρας, προτάσσοντας την νίκη του στις επόμενες εκλογές ως την μόνη λύση και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να μην επιτρέψει «να γίνει η δυστοπία καθεστώς».


Εκφράζοντας την ελπίδα του «η αβάσταχτη ελαφρότητα και ο κυβερνητικός ερασιτεχνισμός στη διαχείριση της πανδημίας, να μη μας οδηγήσουν ξανά σε ένα τέταρτο lockdown» ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «στις πιο δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία, η έγνοια του δεν είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τη πανδημία αλλά πως ο ίδιος θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Πως θα επιβιώσει πολιτικά και πως θα επιβάλλει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική».

«Αυτοί που λίγες μέρες πριν πανηγύριζαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι δήθεν νίκησαν οριστικά τον κορονοϊό, είναι ικανοί να ξαναρίξουν τις ευθύνες στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας και να μεταθέσουν τις δικές τους ανεπάρκειες, την αδράνεια και τις δικές τους λανθασμένες εκτιμήσεις, στη λεγόμενη ατομική ευθύνη. Και να διχάσουν τους πολίτες σε μια στιγμή που η κοινωνία μας χρειάζεται εμπιστοσύνη, ενότητα και αλληλεγγύη» σημείωσε.

«Δεν θα αφήσουμε, να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα σε αυτό τον τόπο. Να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ανέμελα Σαββατοκύριακα καλοκαιρινά με 13.000 νεκρούς στον τόπο μας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας την ελληνική κοινωνία να δώσει τον συλλογικό της αγώνα διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να μην επιτρέψουμε αυτή η δυστοπία την οποία ζούμε εδώ κι ενάμιση χρόνο, να γίνει καθεστώς».

Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε, να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα σε αυτό τον τόπο.

Να συνεχίζουν να διαμοιράζουν τα ιμάτια του λαού μας σε κολλητούς, σε «ημέτερους» με απευθείας αναθέσεις και την ίδια στιγμή να μην κάνουν ούτε μια μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους αφήσουμε και δεν θα τους αφήσουμε, να τσιμεντώνουν την Ακρόπολη, να ακρωτηριάζουν τα αρχαία της Βενιζέλου, να ανέχονται -αν όχι να υποθάλπουν- ανατριχιαστικά εγκλήματα παιδεραστίας, βιασμών, κακοποίησης, βαρβαρότητας.

Να παραδίδουν τη παιδεία, την εργασία, το ασφαλιστικό στα μεγάλα συμφέροντα, να διαλύουν την εργασία, να πτωχεύουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Να παίζουν το παιχνίδι των λίγων με τις ζωές των πολλών.

Είναι καιρός πια, να εκφράσουμε αυτόν τον θυμό μας, την αγανάκτησή μας, είναι καιρός πια να θυμώσουμε. Ναι, βάλαμε πλάτη για να πάει η χώρα μπροστά, αλλά ως εδώ! Ως εδώ!

Στη συνέχεια υπενθύμισε τη στάση που κράτησε ο Πρωθυπουργός απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, διερωτώμενος «πού έχουν κρυφτεί όλοι εκείνοι που τότε με μίσος πολεμούσαν μια συμφωνία που υπερασπιζόταν τα εθνικά συμφέροντα και τα υπερασπίζεται;» επισημαίνοντας παράλληλα ότι ότι παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «λοιδορούσε τη μεγάλη πρόοδο στα έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, όπως το Μετρό, το λιμάνι και τη σιδηροδρομική διασύνδεση, δύο χρόνια μετά, όλα έχουν βαλτώσει και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν με αυτή την ιδεοληπτική, όπως τη χαρακτήρισα, εμμονή και απόφαση να ξηλώσουν ένα κομμάτι από την ψυχή της πόλης, με τα αρχαία ευρήματα στο Σταθμό Βενιζέλου. Οι εθνικοί εργολάβοι πάνω από την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα! Αυτό ακριβώς έπραξαν».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «επίδειξη πολιτικής δειλίας, και φαρισαϊσμού» σημειώνοντας ότι «παραπέμπει στις καλένδες τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μνημόνια που διασφαλίζουν το εθνικό συμφέρον καθώς διασφαλίζουν ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα είναι αυτά τα οποία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής μας χώρας. Τα παραπέμπει λοιπόν στις καλένδες και εξαφανίζει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, της γειτονικής μας χώρας, από επίσημες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Η μικροπολιτική λοιπόν μιζέρια πάνω από το εθνικό συμφέρον! Αυτοί ήταν πάντα, αυτοί είναι και τώρα».

Θα θυμάστε, δύο χρόνια πριν που ο κ. Μητσοτάκης χέρι-χέρι τότε, με το σκοταδιστικό κατεστημένο της πόλης, με την Ακροδεξιά, ακόμα και με τους Νεοναζί, ντυνόταν Μακεδονομάχος για να πολεμήσει μια συμφωνία που έδινε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η δική του παράταξη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνέχεια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θυμίζοντας στους πολίτες ότι κατηγορήθηκαν και κατηγορούνται ότι εκείνοι φταίνε για την αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων στην περιοχή τη στιγμή που «περίφημα στημένα πλάνα από συγκεκριμένες γωνίες» επιχειρούσαν να δείξουν ότι «οι Θεσσαλονικείς συρρέουν ανέμελοι στην παραλία, ενώ η πόλη θρηνούσε εκατόμβη νεκρών».

Οι εκατόμβες των νεκρών της πόλης εξαιτίας της ανεμελιάς, και των μικροκομματικών υπολογισμών, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο από τα βόρεια σύνορα, η εγκληματική επιλογή να μην ακούσει ούτε τον ίδιο τον περιφερειάρχη του, τον περασμένο Οκτώβρη, έφεραν μια ανείπωτη τραγωδία στην πόλη. Η πόλη βίωσε έναν πολύμηνο εφιάλτη, οικογένειες έχασαν τους ανθρώπους τους, οι εκκλήσεις των γιατρών έπεφταν στο κενό την ώρα που τα νοσοκομεία βούλιαζαν. Κι όμως, φίλες και φίλοι, ένα χρόνο σχεδόν μετά, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όλοι είναι στις θέσεις τους. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη γι` αυτό το έγκλημα

Και σήμερα, το ίδιο λέει. Με την Θεσσαλονίκη να καταγράφει τεράστια αύξηση στο ιικό φορτίο, με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης να κυριεύει την πόλη και ολόκληρη τη χώρα, το μήνυμα είναι το ίδιο: Εσείς πάλι φταίτε. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες έχει η χώρα, μια ευθύνη δεν υπάρχει: Η ευθύνη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αυτής της χώρας.

«Αυτοί δεν φταίνε ποτέ»

«Αυτοί δεν φταίνε ποτέ» συνέχισε ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν φταίνε που δεν πήραν έναν μόνιμο γιατρό στα νοσοκομεία. Δεν φταίνε που ο κόσμος στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία. Γιατί δε φρόντισαν να φέρουν καινούργια, έφεραν κάτι σαπάκια από τη Λειψία. Δεν φταίνε που έχουν βαφτίσει τους μισούς Έλληνες “ψεκασμένους” και δεν μεριμνούν επί της ουσίας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τα ίδια κάνουν και για την ανασφάλεια που γενικεύεται στους πολίτες. Για την έξαρση της εγκληματικότητας, ενώ αυτοί παραχωρούν μια στρατιά αστυνομικούς να φυλάνε περιθωριακούς δημοσιογράφους που τους λιβανίζουν. Για τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Για την αστυνομική αυθαιρεσία. Δεν φταίνε οι δράστες, φταίνε τα θύματα!» υπογράμμισε.

«Λογική, ενότητα και ασφάλεια οι αρχές μιας υπεύθυνης και σοβαρής ηγεσίας»

«Τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα όπλα που διαθέτουμε: Η ενίσχυση των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, η αξιοποίηση όλων των δυνατών έστω και πειραματικών φαρμακευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της μάχης για τους βαριά νοσούντες και το εμβόλιο, για να χτίσουμε τείχος ανοσίας στο πληθυσμό» ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «η λογική, εδράζεται στο ότι η επιστήμη μας έδωσε ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού: Το εμβόλιο».

Τα δύο πρώτα όπλα, η κυβέρνηση επιδεικτικά τα αγνοεί. Μάλιστα, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ σχεδιάζει εν μέσω πανδημίας το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων νοσοκομείων. Όταν εμείς στήναμε τοπικές Μονάδες Υγείας εδώ στη δυτική Θεσσαλονίκη, μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ότι αυτά που κάνουμε είναι σοβιετικού τύπου πολιτική και δε χρειάζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την αγνοεί την αξία της.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως νοσηρό το φαινόμενο «να μοιράζεις λεφτά σε «φιλικά» ΜΜΕ για να κάνουν καμπάνια όχι για το σωτήριο εμβόλιο, αλλά για το σωτήρα Πρωθυπουργό» από μια «κυβέρνηση που δεν έχει τη διάθεση να ακούσει κανέναν, παρά μονάχα αυτούς που συντηρεί για να την παινεύουν», υπογραμμίζοντας την αξία του «να εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο σημαντικό και πόσο αληθές είναι αυτό που λέει ο ΠΟΥ, ότι “κανείς δεν θα είναι ασφαλής πουθενά, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς σε κάθε σημείο αυτού του πλανήτη”. Να εξηγήσουμε ότι καμία κρίση και ιδιαίτερα η υγειονομική κρίση, δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό».

Γιατί εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Συντηρεί με κρατικό χρήμα ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς με στρατούς κολλητών, ημέτερων και αυλοκολάκων, με χρήματα στα ΜΜΕ, με απευθείας αναθέσεις και κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές.
  • Εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να πετάξει 25.000 νέες και νέους εκτός Πανεπιστημίων, για να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Εν μέσω πανδημίας, ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία ακόμα και για περιοχές NATURA για να κάνει business με μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που τη στηρίζουν.
  • Εν μέσω πανδημίας, ρευστοποιεί την περιουσία και τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών για χάρη των funds και των τραπεζών, με τον νέο πτωχευτικό νόμο.
  • Εν μέσω πανδημίας καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τα σπαστά ωράρια, διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Μας κρύβουν ότι σχεδιάζουν τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή»

«Πριν από λίγες μέρες ψήφισαν ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή, δεν έγινε καθόλου φασαρία στα ΜΜΕ γι` αυτό. Τι προβλέπει αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια: Από έλλειμμα 7% φέτος, το 2023, σε δύο χρόνια, θα πάμε σε πλεόνασμα 2%. Δηλαδή μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια, 9 μονάδες προσαρμογή, που ισοδυναμεί με 16 δις ευρώ» ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «σχεδιάζουν να αφήσουν μεμιάς ξεκρέμαστες όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αίροντας όλα τα μέτρα στήριξης, από το τέλος του έτους. Και όλες τις φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό μάλιστα παρουσιάζονται ως δήθεν μόνιμες και ως δήθεν διευρυνόμενες».

Μας πουλάνε δήθεν επιστροφή στη κανονικότητα και στη μεγάλη και ισχυρή ανάπτυξη, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν ήδη βγάλει την οικονομία από τις ράγες και σχεδιάζουν την απότομη προσγείωση. Εκτός πια κι αν άλλα υπολογίζουν, κατά τη συνήθη τακτική τους. Να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία, για να πάνε σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω πανδημίας, μπας και γλιτώσουν τη πρόσκρουση, πριν τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Αφήσαμε, πριν από δυο χρόνια, σ’ αυτή την κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μια χώρα με γεμάτα Ταμεία, μ’ ένα σοβαρό μαξιλάρι ασφαλείας περί τα 37 δισ. Ευρώ, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Με πρωτόγνωρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομικές διευκολύνσεις, που προέκυψαν από την πανδημία, με την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, μ’ ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο συμπεριλήφθηκε η χώρα μας και δίνει τη δυνατότητα πρωτοφανούς ρευστότητας, με μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση από την Ευρώπη για επεκτατική πολιτική και κοινωνικές δαπάνες και όχι με εκβιασμούς για νέα μέτρα» υπογράμμισε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που συντάχθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, τόσο με τα κόμματα όσο και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, είναι ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, με τα κριτήρια δηλαδή που μέχρι σήμερα δανείζουν γι’ αυτό και δε μπορεί να περάσουν ούτε απ’ έξω από τα γκισέ τους, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Είναι όμως παρήγορο ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και η Commission, άρχισε να δυσανασχετεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης να τα δίνει όλα σε λίγους και εκλεχτούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία. Και δεν έκρουσε την καμπάνα μονάχα για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, το περίφημο Σχέδιο Πινοσέτ αν θυμάστε.

«Διότι, όπως λένε μετριοπαθείς υπολογισμοί, η ετήσια τρύπα στα δημόσια οικονομικά, στ’ αποθεματικά του Δημοσίου, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θ’ ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 50 δις. Πενήντα δις να φορτώσει στον Έλληνα φορολογούμενο, στο Ελληνικό Δημόσιο, στο Δημόσιο Ταμείο. Γιατί; Για να περάσει ένα σχέδιο για κάποιες λίγες εταιρείες μεγάλες, πολυεθνικές, να κάνουν μπίζνες με τα χρήματα που καταθέτουν οι εργαζόμενοι, κάθε φορά που δίνουν την εισφορά τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία» σημείωσε, καταλήγοντας ότι «αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, το λεγόμενο Σχέδιο Πινοσέτ».

«Δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή ο κόπος του Έλληνα εργαζομένου. Δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή όπως τα σπίτια του Βολταίρου που δεν ξέρουμε πώς αποκτήθηκαν, ο κόπος και οι δυνατότητες των ασφαλισμένων να πληρώνουν κάθε χρόνο τις εισφορές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους» επεσήμανε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θαρρεί ότι θα κάνει το ίδιο με το δημόσιο χρέος τα ίδια που έκανε με το χρέος του κόμματός του, με το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, που εξήγγειλε πριν από 4 χρόνια, ότι θα το εξυγιάνει και φόρτωσε επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Και έφτασε συνολικά, στα 340 εκατομμύρια ευρώ, εις υγείαν των κορόιδων. Αυτό το κόμμα μπορεί να λειτουργεί και να κυβερνά τον τόπο. Ένας πολίτης, μια επιχείρηση με 50.00 ευρώ χρέος κλείνει. Δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα».

«Να φύγει αυτή η κυβέρνηση της παρακμής για να μην επικρατήσει η αίσθηση της απόγνωσης και της παραίτησης στην ελληνική κοινωνία»

Την ανάγκη «να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση» προέταξε στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια χρειάζεται «να βάλουμε κάτω τα απλά, τα αυτονόητα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να ζήσει καλύτερες μέρες, για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή οι σημερινές και κυρίως οι επόμενες γενιές».

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν: Χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα να επιστρέψει η δικαιοσύνη, όπως είπαμε και στο πρόσφατο προγραμματικό μας συνέδριο, στην προγραμματική μας συνδιάσκεψη, όπου καταλήξαμε σε μια πολύ πλούσια προγραμματική επεξεργασία. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Που σημαίνει: Τι μπορούμε να παράξουμε, τι θέλουμε να παράξουμε, πώς θα το παράγουμε και πώς θα διανέμουμε δίκαια τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι δομούμε μια οικονομία όχι γύρω από τα συμφέροντα μερικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δημιουργούμε χώρο για όλους. Το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει χτίζει μια δυνατή οικονομία στην οποία είναι απαραίτητος ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος.

Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας στην εργασία, που σημαίνει: 8 ώρες δουλειάς τη μέρα και πιλοτικά 7 μέρες δουλειάς, 35 ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που σημαίνει κατώτατος μισθός αξιοπρέπειας στα 800 ευρώ, που σημαίνει σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Δε μπορεί η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας να βασίζεται στο φόβο, την εξάντληση και τον καταναγκασμό. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια ο εργαζόμενος κόσμος για να είναι πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός, πιο αποδοτικός.

Αυτή είναι μια βασική διαχωριστική γραμμή που έχουμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Δεξιάς παράταξης στον τόπο. Πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικό δικαίωμα η υγεία, η παιδεία, είναι κοινωνικό δικαίωμα η πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και προφανώς η πρόσβαση στο αγαθό που λέγεται νερό.

Και είναι γεγονός ότι αυτές οι ιδέες και οι αξίες, είναι ιδέες και αξίες που επιβεβαιώνονται με τον πιο σκληρό τρόπο μετά την πανδημία. Σε όλο τον κόσμο, παντού, ακόμα και στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Μπάιντεν βγαίνει και λέει ότι δόγμα που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποτύχει και ότι πρέπει ν’ αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, πρέπει να ξαναδούμε αξίες όπως η δημόσια υγεία και η εργασία. Και θα την προστατεύσουμε.

«Παντού στον κόσμο αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδο. Μόνο εδώ έχουμε μια κυβέρνηση αμετανόητα νεοφιλελεύθερων που ακόμα και τη στιγμή της πανδημίας θέλουν να κλείνουν νοσοκομεία. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να κρατήσουμε ανοιχτά τα νοσοκομεία, αλλά και να ενισχύσουμε το προσωπικό, τους ανθρώπους που στην πρώτη γραμμή κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία και κράτησαν όρθια και την ανθρωπιά αυτού του τόπου» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά «αδιανόητων και απαράδεκτων συνθηκών».

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, να έχουμε απολύσεις επικουρικών γιατρών και συμβασιούχων νοσηλευτών. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να μην αναγνωρίζουμε ότι πρόσφεραν στην ελληνική κοινωνία και να μη θεσμοθετούμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων. Είναι απαράδεκτο, επίσης, να μη συμφωνούμε στην ανάγκη να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά, ένα αίτημα που τώρα η ελληνική κοινωνία κατανοεί ως απολύτως λογικό αίτημα. Είναι απολύτως παράλογο να μην καταλαβαίνουμε ότι αν δεν αυξήσεις τους μισθούς στους γιατρούς και αν δε δημιουργήσεις κίνητρα μ’ ένα νέο μισθολόγιο δε θα μπορέσεις ποτέ να χτίσεις ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ. Γιατί οι νέοι γιατροί θα φεύγουν στο εξωτερικό, εκεί όπου θα μπορέσουν να βρουν κάποιες καλύτερες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, περνώντας στη συνέχεια σε προτάσεις σχετικά με όσα χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να ανακάμψει το ελληνικό κράτος.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που σημαίνει νέο σύστημα υγείας. Χρειαζόμαστε όμως και καλά σχολεία, χρειαζόμαστε και καλά Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε το Λύκειο για να μην είναι απλά διακοσμητικό πριν τις πανελλήνιες, να δώσουμε βαρύτητα στο απολυτήριο.

Να μην τιμωρούμε τους νέους ανθρώπους με όνειρα, είτε τα νέα παιδιά σπουδάζουν σε ημερήσιο σχολείο είτε σε εσπερινό, όλοι να έχουν ξανά τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να σπουδάσουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που σημαίνει προστασία των αδύναμων, που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα. Που σημαίνει σεβασμός στις θυσίες των μεγαλύτερων γενιών.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.

Χρειαζόμαστε επίσης να προχωρήσουμε προς την Πράσινη μετάβαση αλλά με δικαιοσύνη. Που σημαίνει, να μην αφήσουμε την Πράσινη μετάβαση να γίνει όχημα για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άρα, Ισχυρός ρόλος του κράτους με πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας, Κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, επένδυση στην εγχώρια τεχνολογία και καινοτομία, για να μη γίνουμε τελικά μια χώρα που απλά θα εισάγει προϊόντα και τεχνολογία από άλλες χώρες για τους σκοπούς της πράσινης μετάβασης.

Τέλος χρειαζόμαστε ενίσχυση της Δημοκρατίας και των Θεσμών. Κανόνες για όλους, για να τελειώνουμε με το καθεστώς διαπλοκής πολιτικών, μιντιακών και επιχειρηματικών ελίτ που πληγώνει τη δημοκρατία και πληγώνει τον πλουραλισμό.

Κατοχύρωση επίσης ίσων δικαιωμάτων για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως, καταγωγής, εισοδήματος, ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Αυτή την κοινωνία οραματιζόμαστε. Αυτή την κοινωνία σχεδιάζουμε. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας που πιστεύουμε ότι είναι ένα πρόγραμμα ταυτόχρονα ριζοσπαστικό, αλλά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Πιστεύω, ότι αρχίζει ξανά η δυνατότητα, αρχίζει ξανά το πολιτικό παιχνίδι και η δυνατότητα να βγούμε μπροστά, να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, να μιλήσουμε με λόγια σταράτα, ν` απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του εξηγήσουμε: Όχι, αυτή η κυβέρνηση δε σε σώζει, αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε κάποιοι να πλουτίζουν, αλλά ο ελληνικός λαός να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς δυστυχίας και απόγνωσης» κατεληξε ο Αλ. Τσίπρας, προτάσσοντας ως μόνη εναλλακτική για την πρόοδο της χώρας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη».



Πηγή

Βραβεύουν αστυνομικούς για την «εξιχνίαση» του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, στο βάθος λάθη και καθυστερήσεις

 Την ώρα που παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση των Γλυκών Νερών, χθες πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, τιμητική βράβευση αστυνομικών για την «εξιχνίαση» της ανθρωποκτονίας. Αστυνομικές πηγές σχολιάζουν την βράβευση ως επικοινωνιακή, κάνοντας λόγο για πολυήμερα σημαντικά λάθη κι αποκλίσεις στην έρευνα, ενώ ο Αρχηγός της αστυνομίας υποστηρίζει ότι «από την αρχή ως το τέλος ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν υποδειγματικός από τις αρμόδιες Υπηρεσίες».


Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκη, έτσι ώστε να τιμήσουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «τους αστυνομικούς που εργάστηκαν και συνέβαλαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε κατά την ομιλία του, τους Αξιωματικούς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις άοκνες προσπάθειες, την εμμονή και την αφοσίωση στο να εξιχνιάσουν το έγκλημα και να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον δράστη αυτού του εγκλήματος, που όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. «Σας είμαι ευγνώμων. Δηλώνω ενθουσιασμένος και πραγματικά πολύ χαρούμενος που προΐσταμαι της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει τέτοιου είδους στελέχη, τέτοιους ανθρώπους, αφοσιωμένους στο καθήκον τους, με τόσο μεγάλη γνώση και ταυτόχρονα μεγάλη συνείδηση, υψηλή συνείδηση αποστολής που δύσκολα βρίσκεις στον δημόσιο τομέα» σημείωσε.

«Ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν υποδειγματικός»

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης στο λόγο του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Από την αρχή ως το τέλος ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν υποδειγματικός από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το προσωπικό αυτών και διατράνωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ικανά και άξια στελέχη και τη δυνατότητα και ικανότητα να διαχειριστεί οποιαδήποτε μορφή εγκλήματος και να διασφαλίσει την προστασία του πολίτη. Να συνεχίσετε με τον ίδιο επαγγελματισμό, ικανότητα, ζήλο και υπευθυνότητα να εργάζεστε αδιάκοπα».

«Όλο αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται “επιτυχία” για …βράβευση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα από την βράβευση πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν στο in.gr και το ΒΗΜΑ να κάνουν λόγο για πολυήμερα σημαντικά λάθη κι αποκλίσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Καρολάιν, κατακρίνοντας την «διάκριση» της βράβευσης.

Συγκεκριμένα, οι πηγές της Κατεχάκη αναφέρουν:

«Η βράβευση αστυνομικών πρέπει να γίνεται σε πραγματικές επιτυχίες τους, εύστοχες έρευνές τους και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι κοινός τόπος στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι η αστυνομική έρευνα στην υπόθεση της δολοφονίας των Γλυκών Νερών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λάθος κατεύθυνση και υπήρξαν πολλά ερευνητικά σφάλματα, παρά το αίσιο τέλος. Παραβιάσθηκε ο κανόνας της σφαιρικότητας της έρευνας κι επί εβδομάδες δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αναζήτηση για τις αντιφάσεις του πιλότου (χέρια μπρος-πίσω δεμένα) , στους ισχυρισμούς για … δίωρη λιποθυμία του, στο αν είχε τα 10.000 ευρώ που υποστήριζε ότι του έκλεψαν οι ληστές (σ.σ αποδείχθηκε ανύπαρκτο ποσό), πως δεν υπήρχε κανένα ίχνος των δραστών και τουλάχιστον 15-20 προβληματικά σημεία. Ούτε καν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής – από αστυνομικούς με σημαντικές επιτυχίες και τεράστια εμπειρία κι εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό – η προβληματική συμπεριφορά του 33χρονου πιλότου που είχε δημιουργήσει υποψίες σε εκατομμύρια πολίτες. Διατυπώνονταν από αστυνομικούς απόψεις ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν ύποπτη , απλώς … ντρεπόταν που δεν μπόρεσε να αποτρέψει το κακό. Ούτε ρίχθηκε μια ουσιαστική ματιά στα ημερολόγια της Καρολάιν που έδειχναν το κίνητρο του εγκλήματος. Υπήρχε λόγω εσφαλμένης αυτοψίας και για τουλάχιστον έναν μήνα η επιμονή και η μονόπλευρη έρευνα προς την εκδοχή της ληστείας με προσαγωγές κι εξετάσεις αλλοδαπών, παρεισφρήσεις σε συμμορίες κλπ. Με παράλληλη επικήρυξη των ληστών με 300.000 ευρώ. Κι είναι ευτύχημα ότι ο πιλότος που εκθείαζε διαρκώς την ΕΛΑΣ και μιλούσε για την άψογη συνεργασία με αστυνομικούς δεν σκέφθηκε να απαλλαγεί από την συσκευή του κινητού του, η οποία του ζητήθηκε να την παραδώσει μόλις την 31η Μαΐου, 20 ημέρες μετά την δολοφονία της Καρολάιν. Αν το είχε κάνε , με οποιαδήποτε πρόφαση, νωρίτερα δεν θα προέκυπταν κρίσιμα ενοχοποιητικά στοιχεία (ΣΣ με την κινητικότητα που παρουσίαζε ενώ ήταν δεμένος) από την εξαιρετικά σημαντική έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Κι ίσως η υπόθεση να μην εξιχνιαζόταν ποτέ λόγω των κακών αρχικών εκτιμήσεων. Κι όλο αυτό δεν μπορεί να βαφτίζεται «επιτυχία» για …βράβευση , κάτι που θα μπορούσε να γίνει για ορισμένους μόνο αξιωματικούς που δεν παρασύρθηκαν στο λάθος και για τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ που εξέτασαν σωστά τα ευρήματα».

Υπενθυμίζονται, πάντως, οι ζοφερές τακτικές στις οποίες μετήλθε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών για τους δράστες της δολοφονίας, ενόσω ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της και σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιμετωπιζόταν από τις αρχές ως θύμα, και οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα από τη μαρτυρία ενός Γεωργιανού που υποστηρίζει πως βασανίστηκε επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ πιεζόμενος να ομολογήσει ο ίδιος τον φόνο.



Πηγή

Δεν αποκλείει υποχρεωτικό εμβολιασμό δημοσίων υπαλλήλων ο Βορίδης

 Το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των δημοσίων υπαλλήλων για το μέλλον δεν απέκλεισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη δημιουργία μιας «εύλογης» -όπως την χαρακτήρισε- νομικής υποχρέωσης να προσκομίζει ο εργαζόμενος απόδειξη της κατάστασης υγείας του.


«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. «Το θέμα αυτό συνδέεται με μια αρχή αναλογικότητας, δηλαδή σε ποιους εργαζόμενους μπορεί κάποιος να πει ότι διαμορφώνεται μια νομική υποχρέωση να προσκομίζει απόδειξη της υγείας του στον εργοδότη. Είναι μία εύλογη υποχρέωση» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον, αλλά αποτελεί μία περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω».

Ερωτηθείς για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «θα δίνεται σε επίπεδο οργανικής μονάδας από τον διευθυντή στους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν κάποιους στόχους». Όπως τόνισε, το υπουργείο θα είναι έτοιμο να το εφαρμόσει πιλοτικά από τις αρχές του έτους υπό την προϋπόθεση ύπαρξης δίκαιου και αποπολιτικοποιημένου μηχανισμού απόδοσης του μπόνους, καθώς και μίας «πραγματικής» στοχοθεσίας, για την οποία προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοθετήματος έως το τέλος του έτους.



Πηγή

Και στο BBC οι βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά σύνορα

 Με σαφείς αναφορές σε παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με παράνομες επαναπροωθήσεις και απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, δηλώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή την «ευρωπαϊκή» βία, ομολογία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και με την ελληνική κυβέρνηση να αρνείται κάθε κατηγορία, την Τρίτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό BBC τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών στα νερά του Αιγαίου από τις ελληνικές αρχές. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν το γαλλογερμανικό ARTE που δημοσίευε εκτενές ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το θέμα βρέθηκε ψηλά στο γαλλικό France24.


«Αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται με αρκετά επιθετικό τρόπο. Είναι βίαιες […] Μου είπαν: Γαμήσου μην ξανάρθεις. Αν επιστρέψεις θα σε σκοτώσουμε […] Αυτές οι ενέργειες είναι επικίνδυνες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που ούτως ή άλλως έχουν διακινδυνεύσει πολλά για να φτάσουν μέχρι εδώ», οι παραπάνω είναι μερικές από τις αναφορές προσφύγων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις βίαιες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά νερά, δηλώσεις των οποίων φιλοξενεί το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC την Τρίτη.

«Η ΕΕ κατηγορείται ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς η Ελλάδα κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη» σημειώνει ο δημοσιογράφος της βρετανικής τηλεόρασης που βρέθηκε στη Λέσβο για να διερευνήσει τις καταγγελίες που επικαλούνται εδώ και πολύ καιρό οργανώσεις και συλλογικότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατά το ρεπορτάζ του, φιλοξενεί δηλώσεις προσφύγων που βίωσαν αυτές τις βίαιες επαναπροωθήσεις.

Μεταξύ άλλων, μιλά μία μητέρα από τη Συρία που πήραν το παιδί της από τα χέρια της την ώρα που αυτό κοιμόταν και το πέταξαν στη θάλασσα, ένας αιτούντας άσυλο που περιγράφει την εμπειρία του όταν προσπάθησε να εξηγήσει στις ελληνικές αρχές την περίπτωσή του για το αίτημα ασύλου του, καθώς και η εμπειρία δύο ακόμα ατόμων που δηλώνουν πως βασανίστηκαν από τις ελληνικές αρχές πριν προωθηθούν παράνομα πίσω στα τουρκικά νερά.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις της Ίλβα Γιόχανσον, που ως αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, εμφανίζεται ουσιαστικά να ομολογεί πως στα ελληνικά σύνορα συμβαίνουν απάνθρωπες και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, καθώς και απελάσεις, κάνοντας λόγο για «βάσιμες πληροφορίες», καθώς και για «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ζητήθηκε η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίοι και αρκέστηκαν στη διάψευση όλων των κατηγοριών.

Το θέμα των βίαιων και παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά ψηλά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το γαλλογερμανικό ARTE δημοσίευσε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελλάδα: Παράνομες επαναπροωθήσεις σε αιτούντες άσυλο», σημειώνοντας πως παρά το πλήθος διεθνών καταγγελιών για το θέμα, η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τη «δέσμευσή» της στο εκλογικό της σώμα, «να μειώσει τη μεταναστευτική ροή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το γαλλικό France24 στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν στο ρεπορτάζ «Η Ελλάδα κατηγορείται για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα», παρουσίαζε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, παραθέτοντας και τις δύο πλευρές.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ