Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Μιανμάρ: Αυξάνονται οι τιμές ενώ κάτοικοι φεύγουν για να γλιτώσουν από το «λουτρό αίματος»

 Μιανμάρ: Αυξάνονται οι τιμές ενώ κάτοικοι φεύγουν για να γλιτώσουν από το «λουτρό αίματος»

Δραματική αύξηση των νεκρών διαδηλωτών τις τελευταίες μέρες στη Μιανμάρ, καθώς περισσότεροι από 180 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την 1η Φεβρουαρίου και το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP).

Η χούντα μοιάζει πιο αποφασισμένη από ποτέ να καταστείλει το κίνημα διαμαρτυρίας, αγνοώντας το πλήθος διεθνών δηλώσεων καταδίκης, ενώ πολίτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσας της χώρας.

Κάτοικοι της πόλης έφευγαν σήμερα κατά δεκάδες, την ώρα που οι οικογένειες των θυμάτων που έπεσαν νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ετοιμάζονται να θάψουν για τις κηδείες.

Στη Χλάινγκ Θαρ Γιάρ όπου ζουν φτωχοί εργάτες σε εργοστάσια υφαντουργίας πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν από τα σπίτια τους σήμερα το πρωί. Πρόκειται για τη βιομηχανική συνοικία, στην  οποία επιβλήθηκε προχθές στρατιωτικός νόμος μετά την πυρπόληση πολλών κινεζικών εργοστασίων.

Οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται στη συνοικία αυτή και στα άλλα πέντε καντόνια της Ρανγκούν, που επίσης ισχύει στρατιωτικός νόμος, θα δικάζεται από στρατοδικείο και κινδυνεύει με ελάχιστη ποινή τριών ετών καταναγκαστικά έργα.

«Η χρήση πραγματικών σφαιρών δεν σταματά ούτε τη νύχτα»

Σύμφωνα με την AAPP, η Κυριακή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα, με 47 νεκρούς πολίτες, ενώ χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20. «Πολλοί έφηβοι σκοτώθηκαν και η χρήση πραγματικών σφαιρών δεν σταματά ούτε τη νύχτα», κατήγγειλε η AAPP, η οποία αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Ολονυχτίες πραγματοποιήθηκαν προς τιμή των θυμάτων χθες βράδυ σε όλη τη Μιανμάρ, σύμφωνα με τις εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«R.I.P» έγραψαν με κεριά οι κάτοικοι της Μάνταλεϊ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. «Στηρίζουμε τους μάρτυρές μας», «θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος», ανήρτησαν πολλοί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Προειδοποιήσεις για μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση

Στο μεταξύ, και ενώ η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επιδεινώνεται, οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται πολύ. Συγκεκριμένα, το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 15% σε όλη τη χώρα και ειδικά στη βόρεια Ραχίν, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 33%.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών μετά το πραξικόπημα υπονομεύουν την ικανότητα των πιο φτωχών οικογενειών να τραφούν και προειδοποίησε για μια «πολύ σοβαρή» οικονομική κρίση.

To WFP στηρίζει περισσότερους από 360.000 ανθρώπους στη Μιανμάρ, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν λόγω των συγκρούσεων της τελευταίας δεκαετίας. 

Τέλος, η βία των τελευταίων ημερών προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του από την κλιμακούμενη βία του στρατού και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στον τερματισμό της καταστολής. Οι ΗΠΑ κάλεσαν σε ενότητα «ενάντια στο πραξικόπημα και την κλιμάκωση της βίας».

 Πηγή: efsyn.gr

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Φεβρουρίου 2021, η Μιανμάρ τελεί υπό στρατιωτικό καθεστώς.

Βλέπε: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_2021_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%9C%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BC%CE%AC%CF%81




Αγωνιώδης έκκληση από Βέλγο ιολόγο: «Σταματήστε τους μαζικούς εμβολιασμούς - Έρχεται καταστροφή»

 Αγωνιώδης έκκληση από Βέλγο ιολόγο: «Σταματήστε τους μαζικούς εμβολιασμούς - Έρχεται καταστροφή»


Σε μήνυμά του στο Twitter ο  Βέλγος ιολόγος Geert Vanden Bossche προειδοποιεί ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του ιού COVID-19 θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα, κάνοντας έκκληση να σταματήσουν, πριν επέλθουν τα χειρότερα.

Όπως εξηγεί στην ανάρτησή του οι εμβολιασμοί, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «προφυλακτικούς», ουσιαστικά ευθύνονται για την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αλλά και για μη φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας, η  οποία θα εξαφανιζόταν σταδιακά από την κοινωνική ανοσία, ή ανοσία της αγέλης.

Όπως λέει κανένας ιός, ούτε αυτός της ισπανικής γρίπης μετά ακριβώς το τέλος του Α΄ΠΠ δεν μπόρεσε να επιβιώσει για πάνω από δύο χρόνια, αφού αυτό είναι το μάξιμουμ της φυσικής εξέλιξής τους.

Ο Βέλγος ιολόγος τονίζει πως ο COVID-19 «θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από όλα τα εμβόλια».

«Το αρχικό στέλεχος του Covid-19 προκαλούσε μόνο ήπια συμπτώματα, ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα, στην τεράστια πλειοψηφία των υγιών ατόμων. Έτσι, προτού συστήσουμε τη χορήγηση οποιουδήποτε τύπου εμβολίου σε όλους, θα έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε ότι το όποιο εμβόλιο θα μείωνε το ρυθμό μεταδοτικότητας και θνησιμότητας κάτω από τους ρυθμούς που κάποιος θα μπορούσε λογικά να περιμένει όταν αφήσει την πανδημία να διατρέξει τη φυσική της πορεία».

Και αναρωτιέται ο Βέλγος επιστήμονας: «Συμβαίνει κάτι τέτοιο τώρα;». «Όχι» είναι η απάντησή του.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι τα  εμβόλια δεν είναι ικανά να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού από τους λήπτες εμβολίων που εκτίθενται σε αναδυόμενα και εξαιρετικά μολυσματικά στελέχη. Αυτό αποτρέπει την επίτευξη της ασυλίας της αγέλης.

Ενώ στην αρχή της πανδημίας, η έμφυτη ανοσία σε υγιείς ανθρώπους προέβλεπε μια σταθερή γραμμή ανοσολογικής άμυνας αυτό δεν συμβαίνει πλέον όταν τα μολυσματικά στελέχη κυριαρχούν όλο και περισσότερο στο τοπίο», λέει ο Geert Vanden Bossche για να συμπληρώσει:

«Συμπερασματικά: Ενώ ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή μόνο προστασία ενός ατόμου, ο μαζικός εμβολιασμός κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας θα επιδεινώσει την κατάσταση. “ενθαρρύνοντας” τον ιό να επιλέξει συγκεκριμένα “αντίμετρα”, όπως διαφορετικές πρωτεΐνες-ακίδες, που δεν περιλαμβάνονται στα υπάρχοντα εμβόλια.

Ως συνέπεια, ο παγκόσμιος πληθυσμός πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια χειρότερη εκδοχή του ιού με ότι αυτό συνεπάγεται».


Πηγή: pronews.gr

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ