Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΟΤΕ μην Καταριέστε | Άγιος Παΐσιος


 

Τουλάχιστον 620 οι νεκροί απο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Περίπου 500.000 εκτοπισμένοι

 Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 72 ανθρώπους σε ολόκληρο τον Λίβανο, την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, με τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ξεπερνά πλέον τους 620.


Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ σε όλο τον Λίβανο, αναφέρει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά, αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ απηύθυναν κοινή έκκληση για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών στον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται, πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο». Ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, ανέφερε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «σθεναρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Ομοίως, ο στρατηγός Herzi Halevi είπε στους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να ανοίξει ο δρόμος για μια πιθανή χερσαία επίθεση.






                          Πηγή

Πώς θα δυναμωθούμε στην πίστη μας, έχοντας άγνοια;


Έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι την ώρα μαθήματος σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη

 «Στο συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι, την ώρα του μαθήματος. Από τύχη, και καθώς απουσίαζαν κάποιοι μαθητές, δεν κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία μαθητές» ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


«Θεωρούμε πως και αυτό το περιστατικό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης από τις διοικήσεις των Δήμων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Γονέων και Κηδεμόνων, απαιτώντας την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Η ανακοίνωση:

«Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες από το άνοιγμα των σχολείων για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας για την κατάσταση των σχολικών αιθουσών

Άλλο ένα περιστατικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο συγκρότημα του 3ου γυμνασίου και 3ου λυκείου Θεσσαλονίκης, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι, την ώρα του μαθήματος. Από τύχη, και καθώς απουσίαζαν κάποιοι μαθητές, δεν κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία μαθητές.

Πρόκειται για το σχολείο, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να μεταφέρουν και το Διαπολοτισμικό Λύκειο, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών που τόνιζαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών που ήδη υπάρχουν και που θα πολλαπλασιαστούν με την συστέγαση.

Μάλιστα, το καλοκαίρι μέσα στον Αύγουστο, ο Δήμος έστειλε συνεργεία για να γίνει διαχωρισμός αιθουσών με γυψοσανίδες, ενώ οι γονείς καταδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο και την αυλή του σχολείου. Σε όλα αυτά οι υπηρεσίες έδιναν υποσχέσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις, αφού το μόνο τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργηθούν οι χώροι για να εγκατασταθεί το Διαπολιτισμικό Λύκειο.

Το σύνθημα του πανό που κρέμασαν οι γονείς έξω από το σχολείο, ήδη από το καλοκαίρι:

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

δυστυχώς δεν συγκίνησε τους αρμόδιους φορείς, για να έρθει σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, για να επαληθεύσει του γονείς και να εκθέσει τον Δήμο και την Κυβέρνηση.

Θεωρούμε πως και αυτό το περιστατικό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης από τις διοικήσεις των Δήμων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  • Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια ΑΜΕΣΑ . Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα.»


                                Πηγή

Απάντηση Καρυστιανού σε Οικονόμου: «Ενοχλεί πολύ ακόμα και η αναφορά στη λέξη Τέμπη»

 «Είναι ολοφάνερη σε όλους η έλλειψη ηθικής και η νοσηρή κομματική ιδεολογία στην οποία ανήκετε» τονίζει με ανάρτηση της η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, απαντώντας στις προσβλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου που ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, «γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη; Αν πέσει αεροπλάνο θα μιλάτε για τα αεροπλάνα;».


«Γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη; Αν πέσει αεροπλάνο θα μιλάτε για τα αεροπλάνα;» αναρωτήθηκε προκλητικά ο Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξη του την Τρίτη 24/9. «Το αφήγημα ότι ζούμε τυχαία δεν μπορώ να το υπηρετήσω» είπε, ακόμα. Παράλληλα, σε πολλά σημεία της συνέντευξης ο Β. Οικονόμου επανέλαβε πως «είτε οι μηχανοδηγοί λένε ψέματα, είτε εγώ», ενώ ανέφερε επίσης ότι οι μηχανοδηγοί «λένε ψέματα», ενώ «τρώνε ψωμί από τον σιδηρόδρομο».

«Όταν ένα αεροπλάνο πέφτει, όταν ένα πλοίο βυθίζεται ή όταν ένα τρένο συγκρούεται… η ζωή συνεχίζεται για κάποιους με απίστευτη δυσκολία και πόνο» απάντησε έντονα στον υφυπουργό Μεταφορών, με ανάρτηση της η Μαρία Καρυστιανού.

«Στη δίκη μας περίπτωση, ενοχλεί πολύ, ακόμα και η αναφορά στη λέξη Τέμπη. Στη λέξη τρένο…» σημείωσε, ακόμα, και κατέληξε ότι «αν πιστεύετε ότι θα κλείσουμε μάτια και αυτιά ΚΑΙ σε αυτό το κρατικό έγκλημα, στέκεστε γελασμένος».

Η κ.Καρυστιανού καταλήγει λέγοντας στο Υφυπουργό Μεταφορών ότι «σίγουρα πάντως δεν κινδυνεύετε με διαγραφή. Μάλλον καταχειροκροτηθήκατε και εσείς».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού:

«Βασίλη Οικονόμου,

Υφυπουργέ Υποδομών και Μεταφορών,

Όταν ένα αεροπλάνο πέφτει, όταν ένα πλοίο βυθίζεται ή όταν ένα τρένο συγκρούεται… η ζωή συνεχίζεται για κάποιους με απίστευτη δυσκολία και πόνο.

Το ίδιο δύσκολα συνεχίζεται όμως η ζωή και για τους εμπλεκόμενους της τραγωδίας, εφόσον αυτή συμβεί σε ένα κράτος όπου οι Θεσμοί λειτουργούν με αξιοπρέπεια.

Στη δίκη μας περίπτωση, ενοχλεί πολύ, ακόμα και η αναφορά στη λέξη Τέμπη. Στη λέξη τρένο…

Στη δίκη μας περίπτωση, μετά τη σύγκρουση που οφείλεται στις εγκληματικές παραλείψεις και αδιαφορία του υπόλογου συναδέλφου σας -που καταχειροκροτήθηκε από όλους σας- και ο οποίος εμπλέκεται ΚΑΙ σε οικονομικό έγκλημα, σύμφωνα με την Ευρωπαία εισαγγελέα, έχουμε και την απίστευτη προσπάθεια / εμπλοκή της ηγεσίας του κόμματος που τόσο ένθερμα στηρίζετε, στη συγκάλυψη σχετικά με το παράνομο φορτίο της εμπορικής που έκαψε 30 ανθρώπους.

Μακάρι να δείχνατε την ίδια θέρμη στην αποκάλυψη της αλήθειας και την προάσπιση των αξιών της κοινωνίας.

Η ζωή που συνεχίζεται από πλευράς των εμπλεκόμενων, σα να μην έχει συμβεί ΤΙΠΟΤΑ, είναι ύβρις για τους νεκρούς, για μας, για όλους.

Ο θάνατος αυτών των ανθρώπων συνέβη. Δεν είναι μια ιστορία που πάλιωσε ….

Είναι ένα έγκλημα που παραμένει ντροπιαστικά ατιμώρητο.

Αν πιστεύετε ότι θα κλείσουμε μάτια και αυτιά ΚΑΙ σε αυτό το κρατικό έγκλημα, στέκεστε γελασμένος.

Είτε διαβάζετε έτοιμες δηλώσεις είτε εκφράζεστε ελεύθερα, είναι ολοφάνερη σε όλους η έλλειψη ηθικής και η νοσηρή κομματική ιδεολογία στην οποία ανήκετε.

Σίγουρα πάντως δεν κινδυνεύετε με διαγραφή.

Μάλλον καταχειροκροτηθήκατε και εσείς».

 





                                   
                                        Πηγή

Υπέρ του Αγίου ημών Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ταις πρεσβείας Χριστέ ο Θεός σώσον τους εν δαιμονική ζάλη ημάς Νεοέλληνες μνήμη αυτού 27 Σεπτεμβρίου

Φώτο ΠΗΓΗ

Τον λένε Άγιο της Πολιτικής ενώ είναι πραγματικά ΑΓΙΟΣ.
Θα μπορούσαν άραγε σήμερα οι σιωνιστές να τον κάνουν Άγιο;
Φυσικά Όχι γιατί θέλουν να χαντακώσουν την μνήμη του και να ξεχασθεί.
Εφευρίσκουν μάλιστα ένα σωρό συκοφαντίες με ιστορικές πλαστογραφήσεις.
Όμως στην συνείδηση του λαού είναι ΑΓΙΟΣ γιατί κάνει Θαύματα, όπως το ακούσατε, κάνει Θαύματα και έχει παρρησία ενώπιον του Αγίου Θεού για να μας σώσει από την σημερινή σαπίλα, προδοσία και διαστροφή που ενέσκηψε στην πατρίδα του εξ αιτίας των δικών μας αμαρτιών  .
Αμαρτία βασική στο πολιτικό πολιτισμό είναι να εμπιστεύεσαι ανθρώπους που δεν τους αξιολογείς πρώτα με την κοινή λογική, αλλά με ότι ψέματα σου πουν και έτσι παίρνεις στο λαιμό σου και τα παιδιά των παιδιών σου .
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 






                       Πηγή

το Ιράν στο τέλος θα καθίσει στα αυγά του γιατί φοβάται την ομελέτα

 

Γράφει ο Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας  
Από ότι φαίνεται μέχρι σήμερα η σνώτατη Ιρανική ηγεσία κάνει πόλεμο μέσω αντιπροσώπων , έστω και αν βαρύγδουποι τίτλοι ειδήσεων την θέλουν να πρωταγωνιστεί στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής .
Σήμερα όλοι κρατούν τις δυνάμεις γιατί γνωρίζουν, ότι έρχεται η " μεγάλη σύγκρουση " των δύο  ισχυρών γεωπολιτικών πόλων του πλανήτη .
Υπάρχει και Τρίτος πόλος, η Κίνα  που είναι αυτή την στιγμή ουδέτερος και γειωμένος μέχρι να δει τους προηγούμενους να αλληλοκαταστρέφονται.
Ο καθένας πιστεύει ότι ο άλλος είναι η εκπροσώπηση του κακού, ενώ είναι όλοι τους , το ίδιο το ΚΑΚΟ .
Και η ανθρωποκτονία συνεχίζεται...
"Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Ισλαμική Αντίσταση, έπληξε το ισραηλινό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, Εϊλάτ. Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ένα drone που προφανώς διέφυγε την αναχαίτιση χτύπησε κτίριοή προκαλώντας ζημιές και τραυματισμούς σε τουλάχιστον δύο άτομα.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε αυτή την πόλη, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του εβραϊκού κράτους"
Περισσότερα στο https://echedoros.blog/
Ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει για τα πυρηνικά φορτία που έχει η Μέση Ανατολή , μόνο όταν θα ισοπεδωθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν και " τρέξει " η προφητεία θα μάθουμε και ποιοι άλλοι εκεί κάτω διαθέτουν μικρά πυρηνικά  δολοφονικά όπλα .
Τότε όμως θα τρέχουν τόσα που δεν θα τα προλαβαίνουν οι δημοσιογράφοι και ευτυχώς μας τα είπαν οι Άγιοι πριν δεκαετίες.
Αυτή την στιγμή το Ιράν με τους φρουρούς της επανάστασης " φρουρεί " τον Περσικό κόλπο, ώστε να διασφαλίζει τα φορτία του πετρελαίου προς  την Κίνα και την Ιαπωνία και φυσικά δεν έχει καμμία όρεξη να εμπλακεί άμεσα σε αντιπαράθεση στον Λίβανο και την Συρία 
Υπάρχει και κάτι άλλο που παρακολουθεί η Ιρανική ηγεσία και αυτό είναι το ερώτημα με την απάντηση για  τον ρόλο που θα πάρει σύντομα  η Τουρκία στην ζυγαριά μεταξύ των Δυτικών συμφερόντων και αυτών της Ρωσίας .
Το τελευταίο αφορά και εμάς .....
Αυτά τα ολίγα γιατί και αυτά αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό .
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας 


                               Πηγή

ο Πατέρας εξωμότης και η κόρη Αγία - μια οικογενειακή τραγωδία στις 27 Σεπτεμβρίου

 

Η ΑΓΙΑ ΑΚΥΛΙΝΑ - ΝΥΜΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥ 

Η Αγία Ακυλίνα γεννήθηκε το έτος 1745 μ.Χ. στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης. Το σπίτι της σώζεται μέ­χρι και σήμερα, όχι βέβαια σε καλή κατάσταση. 

Εδώ ζούσε μαζί με τους χριστιανούς γονείς της τον πατέρα της το Γιώργη και τη Μητέρα της που δυστυχώς δε διασώθηκε το όνομά της. Μια μέρα ο πατέρας της Ακυλίνας μάλωσε με ένα τούρκο και πάνω στο θυμό του μαχαίρωσε τον τούρκο και τον άφησε νεκρό. Όλο το χωριό αναστατώθηκε και όλοι οι Χριστιανοί τρομαγμέ­νοι έτρεχαν να κρυφτούν για να γλυτώσουν απ' την μα­νία των τούρκων για εκδίκηση. Ο Γιώργης καταδικάζε­ται σε θάνατο, οι τούρκοι θα τον κρεμάσουν. Αν όμως θέλει να γλυτώσει τη ζωή του, υπάρχει λύση, αρκεί να τουρκέψει. Ο Γιώργης δειλιάζει μπρος στην κρεμάλα, προδίδει την πίστη του και υπόσχεται να τουρκέψει σιγά-σιγά και την οικογένειά του. 

Οι Χριστιανοί σαν το άκουσαν φαρμακώθηκαν: «Ακούς εκεί, να βρεθεί Ζαγκλιβερινός να προδώσει τη Πί­στη του!». Όλοι με ένα στόμα έλεγαν. 

Εκείνες όμως που φαρμακώθηκαν πιο πολύ, ήταν η Γυναίκα του και η Ακυλίνα. 

Ντυμένες και οι δυο στα μαύρα, κλείστηκαν μέσα και κλαίνε για τον πατέρα τους που έγινε προδότης της πίστεως και της πατρίδος. Άδικα η καλή του γυναίκα προσπαθεί να τον κάνει να συνέλθει, να Μετανοήσει, να Εξομολογηθεί. Αυτός τυφλωμένος από τα δώρα, ούτε θέλει ν' ακούσει για το Όνομα του Χριστού. 

Έτσι η μόνη παρηγοριά της Μάνας μένει τώρα η Ακυλίνα, και προσπαθεί να την αναθρέψει όσο πιο καλά γίνεται Χριστιανικά σα να διαισθάνονταν ότι θ' ακολου­θήσει το δρόμο του Μαρτυρίου. 

Και δεν άργησε να ξεσπάσει η καταιγίδα. Το έτος 1764 μ.Χ. ο Γιώργης παίρνει διαταγή του πασά που ήταν διοικητής της Θεσσαλονίκης να πείσει την κόρη του να γί­νει τουρκάλα, γιατί την είδε στη βρύση και θαμπώθηκε από την ομορφιά της ο γιος του και τη θέλει για γυναί­κα του. Χάρηκε ο Γιώργης γι' αυτή την μεγάλη τιμή, και τρέχει στο σπίτι του να της πει το μεγάλο νέο και τα μάτια του γυάλιζαν γι' αυτά που του έταξε ο πασάς. Η Ακυλίνα πάγωσε. Μάνα και Κόρη τον βγάζουν έξω από το σπίτι και ούτε θέλουν να τον ακούσουν. Αλλά ο «τούρκος» δεν υποχωρεί εύκολα. Λυσσάει, στην αρχή με γλυκόλογα και υποσχέσεις, όταν όμως βλέπει την Α­κυλίνα να μένει ασυγκίνητη σε όλα αυτά, αλλάζει τακτι­κή και διατάζει βασανιστήρια. Η ατίμητη Μάνα την εμ­ψυχώνει γενναία λέγοντάς Την: 

-Παιδί μου πρόσεχε, μην αρνηθείς το Χριστό. Αυτή η ζωή είναι πρόσκαιρη μπροστά στον Παράδεισο και στην Αιωνιότητα Της Μακαρίας Ζωής. 

 

Τα μαρτύρια αρχίζουν.

Την γυμνώνουν, την χτυπούν, την μαστιγώνουν με βέργες και συρματένια σχοινιά. Το σώμα της γίνεται ό­λο μια πληγή. Το αίμα της χύνεται ποτάμι και βάφει τη Μακεδονική γη του Ζαγκλιβερίου. Η Ακυλίνα έχει τα μάτια στον Ουρανό και προσπαθεί να επαναλάβει:

«Χριστιανή είμαι και Χριστιανή θα πεθάνω».

Τρεις μέρες την βασάνισαν. Την τρίτη μέρα το απόγευμα μέσα στους πόνους και στην αιμορραγία την φέρ­νουν στο σπίτι της. Η Μάνα της την σφίγγει στην α­γκαλιά της μόλις τη βλέπει και το μόνο που νοιάζεται να ρωτήσει είναι:

«Παιδί μου μήπως δείλιασες και αρνήθηκες το Χριστό;»

Η Ακυλίνα προσπαθεί με δυσκολία να απαντήσει:

«Μητέρα έκανα όπως μου είπες. Το διαμάντι που μου εμπιστεύθηκες το φύλαξα καθαρό και αμόλυντο και τώρα πάω κοντά στο Χριστό και Θεό μου».

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 1764 όταν έφυγε η  Αγία της ψυχή.

Από το Άγιο Λείψανό της ξεχύθηκε μια ανέκφρα­στη Ουράνια ευωδία και όλοι οι δρόμοι απ' όπου το πέ­ρασαν ευωδίαζαν για πολλές ήμερες.

Οι τούρκοι για να τη θεωρήσουν δική τους έστω και μετά θάνατο, διέταξαν να τη θάψουν στο τουρκικό νε­κροταφείο, δίπλα στην πλατεία του χωριού.

Το ίδιο βράδυ ένα φως κατέβηκε πάνω στον τάφο της σαν άστρο και έμεινε για ώρες πολλές.

Τότε τρεις Ορθόδοξοι Ζωντανοί Χριστιανοί, Παλληκάρια του Χριστού έκαναν όρκο μυστικό και έκλεψαν το σώμα της Αγίας.

Η Μνήμη Της τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου.


                         Πηγή

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - Έβγαλαν την Παγώνη στον Alpha


 

Ηξερε τι θα συμβεί; Η φράση της Μαρινέλλας στην αρχή: Αυτό το βράδυ


Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων

Γλυπτό του Ρωσογεωργιανού γλύπτη Ζουράμπ Τσερετέλι (γ. 1934), που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο. Ο δράκος είναι κατασκευασμένος από υπολείμματα σοβιετικών (SS-20) και αμερικανικών (Pershing) πυρηνικών πυραύλων.

Καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μiα από τις κύριες προτεραιότητες του ΟΗΕ, ήδη από το 1946, είναι η ολοσχερής εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού και την υπογραφή διεθνών συνθηκών, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γης ζει σε χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα. Υπολογίζεται ότι 14.500 πυρηνικά όπλα βρίσκονται στα οπλοστάσια των χωρών αυτών.

Συνεπώς το ζήτημα της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των ενεργειών του ΟΗΕ και η Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων στοχεύει στην ενημέρωση του διεθνούς κοινής γνώμης για την επείγουσα ανάγκη του πυρηνικού αφοπλισμού και του οφέλους που θα προκύψει για την ανθρωπότητα.







Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (26 Σεπτεμβρίου 2024).

Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2024 είναι «Πλοηγώντας στο μέλλον: Πρώτα η ασφάλεια!

Το φετινό μήνυμα δίνει έμφαση στην ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων και των επιβατών, καθώς και στην ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό των ναυτιλιακών κανονισμών και τεχνολογιών για τη διασφάλιση ασφαλών ταξιδιών και βιώσιμης ναυτιλίας.





Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας


Η 26 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2011 ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικής Υγείας (IFEH), με στόχο την διάδοση της γνώσης για την περιβαλλοντική υγεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών για την βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του πλανήτη της μας.

Η υγεία του ανθρώπου, δηλαδή η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου, συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την προστασία του. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προστασία της υγείας, αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής του ανθρώπου, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ασκεί άμεση ή έμμεση επίδραση κυρίως στο φυσικό περιβάλλον. Η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 23% των θανάτων παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 - 14 ετών, το ποσοστό των θανάτων που αποδίδονται στο περιβάλλον είναι 34%.








Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στατιστικά Στοιχεία

  • Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
  • Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
  • Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
  • Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.
  • Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.
  • Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
  • Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.





Νίκη Λινάρδου

Νίκη Λινάρδου (1939 – 2012)

Ελληνίδα ηθοποιός, που μεσουράνησε στην μεγάλη οθόνη στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα.

Η Ανδρονίκη Κούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέκου Σακελλάριου, στην ταινία του οποίου «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», το 1955, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στο ρόλο της τσιγγάνας.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια και αργότερα ως ηθοποιός του θεάτρου, με πρώτη συνεργασία στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο Μπέμπα Κούλα. Μετά τη γνωριμία της με τον Αλέκο Σακελλάριο και όσο διάρκεσε η σχέση τους, με δική του προτροπή σταμάτησε να εμφανίζεται στο θέατρο και επικεντρώθηκε στην κινηματογραφική της καριέρα.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, δίπλα σε πολύ γνωστούς ηθοποιούς, όπως «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Οταν λείπη η γάτα» (1962), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Καλώς ήλθε το δολάριο» (1967) και «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), όπου έκανε την κακομαθημένη κόρη του βουλευτή Μαυρογιαλούρου, Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την παραγωγή εκπομπών για τη δημόσια τηλεόραση, μουσικών, παιδικών, αλλά και ντοκιμαντέρ. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη. Ο γάμος τους κράτησε οκτώ χρόνια.

Η Νίκη Λινάρδου πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Φιλμογραφία

  • ​Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)
  • Η καφετζού (1956)
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
  • Της νύχτας τα καμώματα (1957)
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)
  • Μια ζωή την έχουμε (1958)
  • Αστέρω (1959)
  • Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)
  • Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959)
  • Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)
  • Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο (1959)
  • Ο Ηλίας του 16ου (1959)
  • Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)
  • Τα κίτρινα γάντια (1960)
  • Το αγόρι π' αγαπώ (1960)
  • Ο καλός μας άγγελος (1961)
  • Το παιδί του μεθύστακα (1961)
  • Χαμένα όνειρα (1961)
  • Όταν λείπη η γάτα (1962)
  • Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
  • Το τεμπελόσκυλο (1963)
  • Το τυχερό πανταλόνι (1963)
  • Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
  • Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
  • Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
  • Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
  • Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966)
  • Φίφης ο ακτύπητος (1966)
  • Καλώς ήλθε το δολλάριο (1967)
  • Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο (1968)

Τηλεοπτικές παραγωγές

  • Απ’ τον παππού στον εγγονό ( Μουσικοχορευτικό, ΥΕΝΕΔ, 1974)
  • Τραγουδώντας, γελώντας, χορεύοντας (Μουσικοχορευτικό, ΕΡΤ, 1980)
  • Τόμπολα Γνώσεων (Τηλεπαιγνίδι, ΕΤ2, 1989)
  • Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα (Εκπομπή, ΕΤ-2, 1990)
  • Αξέχαστες κωμωδίες (Σειρά, ΕΤ1, 1996)
  • Ο Επ και η παρέα του (Παιδικό, ΕΤ1, 1999).


Λευκάδιος Χερν: Ένας Ιάπωνας από τη Λευκάδα

 Λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Λευκάδιος Χερν (1850 – 1904)

Ο συγγραφέας Πάτρικ Λευκάδιος Χερν (Patrick Lafcadio Hearn) γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1850 στη Λευκάδα (εξ ου και το μεσαίο όνομά του). Πατέρας του ήταν ο ιρλανδός γιατρός Κάρολος Μουσχ Χερν, που υπηρετούσε τότε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, και μητέρα του η Ρόζα Κασιμάτη απ’ τα Κύθηρα.

Μια μετάθεση του πατέρα του το 1856 στις Ινδίες είχε ως συνέπεια τον χωρισμό των γονέων του. Ο μικρός Λευκάδιος μετακόμισε τότε στο Δουβλίνο, όπου δοκίμασε τις πρώτες πίκρες από τη σκληρή συμπεριφορά της δεσποτικής θείας του. Στα 16 του χρόνια έχασε την όρασή του απ’ το αριστερό του μάτι. Λίγο αργότερα, ο πατέρας του πέθανε και λόγω οικονομικών δυσχερειών αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο.

Σε ηλικία 19 ετών έφυγε για την Αμερική. Εγκαταστάθηκε στο Σινσινάτι, όπου έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος. Το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη για μια σειρά άρθρων και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών. Κατόπιν, η εκδοτική εταιρία για την οποία δούλευε τον έστειλε στις Δυτικές Ινδίες. Στα τρία χρόνια που έμεινε εκεί έγραψε δύο νουβέλες.

Την άνοιξη του 1890 ο Χερν ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Ασπάστηκε τον βουδισμό, παντρεύτηκε, πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γιάκομο Κοϊζούμι.

Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας κι έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά διηγήματα, μέσω των οποίων γνώρισε στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Εστία), Εντός του Κύκλου των Ψυχών (εκδόσεις Ίνδικτος), Η Χώρα των Χρυσανθέμων (εκδόσεις Κέδρος), Ιαπωνικοί Θρύλοι (εκδόσεις Σιδέρη), Κείμενα από την Ιαπωνία (εκδόσεις Ίνδικτος).

Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1904.



Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/131

Τάκης Μηλιάδης

Τάκης Μηλιάδης (1922 – 1985)

Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους.

Ο Δημήτριος Μηλιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας. Ο πατέρας του Νίκος Μηλιάδης και η μητέρα του Μαρίκα Ανθοπούλου ήταν ηθοποιοί του μουσικού θεάτρου.

Από πολύ νέος έδειξε τις προθέσεις του. Ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών του, παρά την αντίδρασή τους. Τα βράδια πήγαινε με φίλους του καλλιτέχνες σ’ ένα φούρνο που είχε πιάνο κι εκεί αυτοσχεδίαζε, μεταμφιεζόταν κι έπαιζε ρόλους που αργότερα θα προκαλούσαν τα ασυγκράτητα γέλια των θεατών.

Σπούδαζε νομικά, όταν σε μια φοιτητική παράσταση τον πρόσεξε ο Κωστής Μπαστιάς – τότε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου – και τον παρότρυνε ν’ αλλάξει πορεία. Έτσι κι έγινε. Σπούδασε θέατρο, με δασκάλους τον Κωστή Μπαστιά και τον Δημήτρη Ροντήρη κατά τη διάρκεια της κατοχής και το 1944 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο Καλουτά - Κόκκινη - Μακρή στην επιθεώρηση «Γουέλκαμ». Την άλλη μέρα, η Αθήνα μιλούσε για ένα καινούργιο ταλέντο.

Στη συνέχεια έπαιξε με το θίασο Αργυρόπουλου στα έργα «Στραβόξυλο», «Ισπανική μύγα». Έκτοτε εμφανιζόταν σε χαρακτηριστικούς ρόλους, σε διάφορους επιθεωρησιακούς θιάσους. Θιασάρχης έγινε το 1959 στο θέατρο «Περοκέ», με την επιθεώρηση «Ομόνοια Πλατς-πλουτς». Ακολούθησαν τη δεκαετία του ‘60 επιθεωρήσεις παρμένες από την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, όπως «Άλλος για το Καστρί», «Γαργάλατα... γαργάλατα» και «Έρχεται δεν έρχεται». Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1976 με το έργο του Γ. Κατσαμπά «Ένας βουλευτής σήμερα», στο θέατρο «Παππά», επικεφαλής θιάσου με τη Γωγώ Ατζολετακη και τη Γεωργία Βασιλειάδου (επίσης στην τελευταία της εμφάνιση). Το 1980 εμφανίστηκε εκτάκτως στο έργο της Μαριέτας Ριάλδη «Ωχ» στο θέατρο «Μινώα.

Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίσθηκε το 1947 με το αισθηματικό δράμα του Γιώργου Καρύδη «Μεγάλη Αγάπη». Ακολούθησε πληθώρα ταινιών, κυρίως κωμικών. Διακρίθηκε σε ταινίες του Θανάση Βέγγου και άφησε εποχή σε ρόλους θηλυπρεπών ανθρώπων. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘70, σε σειρές που προβλήθηκαν από τα δύο κρατικά κανάλια της εποχής, το ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, λόγω προβλημάτων υγείας. Είχε νυμφευθεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει ένα γιο από την τρίτη του σύζυγο. Οι δύο πρώτες του σύζυγοι ήταν οι γνωστές ηθοποιοί Μπέτυ Μοσχονά και Σάσα Καζέλη.

Ο Τάκης Μηλιάδης πέθανε στις 14 Απριλίου 1985 στο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν με πολλαπλά κατάγματα, ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, που του είχε συμβεί στο Αγρίνιο. Κηδεύτηκε δύο ημέρες αργότερα, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εργογραφία

Φιλμογραφία

  • Μεγάλη αγάπη (1947)
  • Γραφείο συνοικεσίων (1956)
  • Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν (1956)
  • Ξαναγύρισε αγάπη μου (1957)
  • Ραντεβού με τον έρωτα (1957)
  • Το παιδί του δρόμου (1957)
  • Για την αγάπη της βοσκοπούλας (1959)
  • Επιστροφή από το μέτωπο (1959)
  • Λαός και Κολωνάκι (1959)
  • Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959)
  • Αλλού τα κακαρίσματα (1960)
  • Η Νάνσυ την... ψώνισε! (1960)
  • Η αυγή του θριάμβου (1960)
  • Κορίτσια της Αθήνας (1960)
  • Ο τσακιτζής (1960)
  • Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961)
  • Τέρμα τα δίφραγκα (1962)
  • Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963)
  • Ο τρελλάρας (1963)
  • Ο ψευτοθόδωρος (1963)
  • Οι κατεργάρηδες (1963)
  • Οι σκανδαλιάρηδες (1963)
  • Εξωτικές βιταμίνες (1964)
  • Κόσμος και κοσμάκης (1964)
  • Μας ενώνει ο πόνος (1964)
  • Ο πολύτεκνος (1964)
  • Γιατί μ' εγκατέλειψες (1965)
  • Είναι ένας... τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος (1965)
  • Η Εύα δεν αμάρτησε (1965)
  • Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)
  • Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)
  • Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός (1966)
  • Ησαϊα χόρευε (1966)
  • Κούνια που σε κούναγε… (1966)
  • Μαζί σου για πάντα (1966)
  • Να ζει κανείς ή να μη ζει (1966)
  • Ο παπατρέχας (1966)
  • Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης (1966)
  • Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
  • Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ «000» (1967)
  • Για την καρδιά της ωραίας Ελένης (1967)
  • Η παιχνιδιάρα (1967)
  • Κολωνάκι διαγωγή μηδέν (1967)
  • Ο κόσμος τρελάθηκε (1967)
  • Πάρε κόσμε (1967)
  • Το πλοίο της χαράς (1967)
  • Τρελός παλαβός και Βέγγος (1967)
  • Έμπαινε Κίτσο (1968)
  • Ένας ιππότης με τσαρούχια (1968)
  • Επιστροφή της Μήδειας (1968)
  • Η θυρωρίνα (1968)
  • Κίτσος μίνι και σουβλάκι (1968)
  • Ο Κίτσος και τ' αδέλφια του (1968)
  • Οικογένεια Χωραφά (1968)
  • Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969)
  • Η Σμυρνιά (1969)
  • Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης μαδιάμ (1969)
  • Κακός ψυχρός κι ανάποδος (1969)
  • Ξύπνα κορόιδο… (1969)
  • Ο θαυματοποιός (1969)
  • Ποιος Θανάσης (1969)
  • Τρεις τρελοί για δέσιμο (1969)
  • Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)
  • Ο ξεροκέφαλος (1970)
  • Η ζαβολιάρα (1971)
  • Σέργιος και Άννα (1971)
  • Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)
  • Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)
  • Από που πάνε για τη χαβούζα (1978)
  • Ο φαλακρός μαθητής (1979)
  • Η Νονά (1981)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Το σπίτι με το Φοίνικα (1970, ΥΕΝΕΔ)
  • Αξιωματικός υπηρεσίας (1972, ΕΙΡΤ)
  • Χαρούμενη Κυριακή (1972, ΕΙΡΤ)
  • Ποιος είναι ο ένοχος (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975, ΕΙΡΤ)
  • Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια (1976, ΕΡΤ)
  • Χίλια χρόνια πριν - Βυζάντιο: Η γιορτή των Καλενδών (1976, ΕΡΤ)
  • Χωρίς φόβο και πάθος (1976, ΕΡΤ)
  • Ο δρόμος (1977, ΥΕΝΕΔ)
  • Μυστικοί αρραβώνες (1979, ΥΕΝΕΔ)
  • Λάουρα (1980, ΥΕΝΕΔ)


Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/991


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ