Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Προφυλακιστέος ο γυναικοκτόνος της Αγίας Βαρβάρας

 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 74χρονος που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του στην Αγία Βαρβάρα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο κατηγορούμενος απολογούνταν επί περίπου 3 ώρες ενώ υπέβαλλε και έγγραφο υπόμνημα με τις νομικές αιτιάσεις του.


Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 75χρονος γυναικοκτόνος που πυροβόλησε και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του στην Αγία Βαρβάρα. Ο κατηγορούμενος απολογούνταν επί περίπου 3 ώρες ενώ υπέβαλλε και έγγραφο υπόμνημα με τις νομικές αιτιάσεις του.

Υπενθυμίζεται πως το έγκλημα έγινε το βράδυ της Πέμπτης 3 Ιουνίου, όταν ο άνδρας πυροβόλησε 64χρονη γυναίκα έξω από το σπίτι της. Η γυναίκα κατέληξε το ίδιο βράδυ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο κατηγορούμενος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πράξη του, υποστήριξε πως ήταν θύμα εξαπάτησης και κακοποίησης από την εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, έχασε τον έλεγχο και δήλωσε μετανιωμένος.



Πηγή

Αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με έναν τενεκέ;

 Ο αντικομμουνισμός καμία σχέση δεν έχει με την έννοια της πολιτικής διαπάλης. Ιστορικά, δε, έχει αποδειχτεί και μάλιστα περίτρανα ότι η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής δράσης ισοδυναμεί όχι απλώς με καμπανάκι, αλλά με συναγερμό για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς η φαλκίδευσή τους, την οποία προωθεί ο αντικομμουνισμός, δεν αφορά μόνο στους κομμουνιστές, αλλά στοχεύει ολόκληρη την κοινωνία.


του Νίκου Μπογιόπουλου

(αναδημοσίευση από τον Ημεροδρόμο με την άδεια του συγγραφέα)

Παρατήρηση 1η: Υπάρχει κάτι πιο γελοίο από τον γελοίο; Υπάρχει. Ο γελοίος που με εξυπνακισμούς πάει να παραστήσει τον ξύπνιο.

Παρατήρηση 2η: Το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του. Αυτή η «ήττα», όμως, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, έχει και κάτι το θετικό. Έχει αποθρασύνει τους σμπίρους του συστήματος.

Οι τελευταίοι λόγω της αμορφωσιάς τους περί την γεωμετρία της Ιστορίας και θεωρώντας αμετάβλητους τους συσχετισμούς υπέρ της τάξης της οποίας αποτελούν τους οργανικούς διασκεδαστές της, δεν νιώθουν την ανάγκη των προσχημάτων. Έτσι μας παρέχουν αφειδώς τα διαπιστευτήρια και της χυδαιότητας και της μαυρίλας τους.

Ας έρθουμε, τώρα, στο θέμα μας.

Από τα παλιότερα φιλοσοφικά ερωτήματα είναι και τούτο: Αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με έναν τενεκέ;

Η απάντηση συνήθως είναι «όχι». Ωστόσο κάποιες φορές χρειάζεται να κάνεις την εξαίρεση ώστε να επιβεβαιώνεται ο κανόνας.

Σήμερα, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με έναν τενεκέ που ζει το δράμα να μην ξέρει πόσο τενεκές είναι, γεγονός που τον καθιστά «χρήσιμο». «Χρήσιμος» διότι προσφέρει αφειδώς όλες τις αποδείξεις για την ποιότητα όλων των τενεκέδων του είδους του. Αλλά – και κυρίως – γιατί αποκαλύπτει όλη την «σοβαρότητα» και την «δημοκρατικότητα» εκείνων που χρησιμοποιούν τέτοιους τενεκέδες άλλοτε για να κάνουν «υψηλή πολιτική», άλλοτε για να «ενημερώνουν» την κοινή γνώμη, άλλοτε για να παριστάνουν την «σοβαρή διανόηση» κι άλλοτε όλα μαζί.

Ο τενεκές μας λέγεται Τάκης Θεοδωρόπουλος (για τον περί ου ο λόγος μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και ΕΔΩ) και αρθρογραφεί στην εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου, την «Καθημερινή». Παρακαλούμε μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το πόνημά του. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

Το ΚΚΕ ως ψυχολογικό σύμπλεγμα
Εκτός πολιτικής πραγματικότητας, το ΚΚΕ αντιμετωπίσθηκε από τη δημοκρατία ως ιστορικό κειμήλιο. Εξ ου και η αποδοχή του καταστατικού του, το οποίο προβλέπει ως στόχο την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού. Εξ ου και η αποστροφή «σέβομαι τους αγώνες της Aριστεράς», που του παρείχε ασυλία όλες αυτές τις δεκαετίες. Το ίδιο είχε αναλάβει τον ρόλο της Ερινύας της Δημοκρατίας, που κανείς δεν ενδιαφερόταν να εξευμενίσει. Κακός σύμβουλος οι ενοχές και η δημοκρατία μας υπήρξε επί μακρόν ενοχική απέναντι σε όσους αποπειράθηκαν να την καταργήσουν και απέτυχαν. Ο όρος «αντικομμουνιστής» αυτομάτως σε ταύτιζε με τις χειρότερες πλευρές του μετεμφυλιακού κράτους. Υπενθυμίζω ότι ακόμη και πριν από μερικούς μήνες, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα που καταδίκαζε τον κομμουνισμό. Υπενθυμίζω ότι το ΚΚΕ έχει δηλώσει δημοσία ότι δεν δέχεται να υποβληθεί σε φορολογικό έλεγχο. Υπενθυμίζω ακόμη ότι, εν μέσω μέτρων κατά της πανδημίας, το ΚΚΕ οργάνωσε διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και μόλις προχθές μερικοί κομματικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου του «Δήλος Εξπρές» υπερασπιζόμενοι μια απεργία που είχε κηρυχθεί παράνομη. Οι αγανακτισμένοι επιβάτες προσπάθησαν να τους απωθήσουν και κάποιος από τους κομματικούς υπαλλήλους ζήτησε από τους λιμενικούς ευθύνες, επειδή δεν προστάτευσαν τους καταληψίες του καταπέλτη από όσους ήθελαν να ταξιδέψουν. Αυτή είναι η γραφική πλευρά της ασυλίας. Η λιγότερο γραφική είναι ότι οι λιμενικοί δεν συνέλαβαν, ως ώφειλαν, τους κομματικούς υπαλλήλους που εμπόδιζαν τον απόπλου.
Ποια είναι η δύναμη του ΚΚΕ; Οι δημοσκοπήσεις, και τα εκλογικά αποτελέσματα, σου επιτρέπουν να το συγκρίνεις με το ΜέΡΑ 25 ή το κόμμα του Βελόπουλου. Η πραγματική του δύναμη δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την ασυλία. Ομως, το ξέρω, θα πουν ότι οι αριθμοί μετρούν μόνο για την «αστική» δημοκρατία, όπως την αποκαλούν. Γι’ αυτούς μετράει η ακτινοβολία της ορθοδοξίας τους, άχραντος, άσπιλος, χωρίς προσμείξεις. Η μητρική του εταιρεία έχει πτωχεύσει προ πολλού, δεν έχει συνομιλητές εκτός Ελλάδας. Το ΚΚΕ δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι ψυχολογικό σύμπλεγμα. Ακόμη και η Εκκλησία δέχεται ενίοτε να υποβάλει το δόγμα της στη βάσανο της πραγματικότητας. Οχι όμως το ΚΚΕ.
Με αφορμή τα επεισόδια στον Πειραιά, ορισμένοι μίλησαν για «κοινωνικό αυτοματισμό». «Κοινωνικός αυτοματισμός» που συγκρούστηκε με τον «πολιτικό αυτοματισμό», ο οποίος παράγει τον «κρατικό αυτοματισμό». Και αυτός προστάζει: «Μη μου άπτου». Το ΚΚΕ είναι ιερό κειμήλιο της Ιστορίας μας. Ας το πάρουμε απόφαση για να πάψει να ταλαιπωρεί την καθημερινότητά μας απλώς για να μας υπενθυμίζει την ύπαρξή του. Ας του παραχωρηθεί ένα πάρκο για να οργανώνει τις διαδηλώσεις του και να εκθέτει τα κειμήλια της ιστορίας του. Ονομα του πάρκου: «Σέβομαι τους αγώνες της Αριστεράς».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς, ε; Τις ψευτιές; Τις βρωμιές; Τους γκεμπελισμούς; Την αναστροφή της ιστορίας εν είδει εξυπνακισμού; Τον αντιδημοκρατικό παροξυσμό στο όνομα της “δημοκρατίας”; Τον ναρκισσισμό του βλάκα που θέλει να πουλήσει “ευφυία”; Ας τα πάρουμε ένα – ένα:

α) “Το ΚΚΕ ως ψυχολογικό σύμπλεγμα”. Αλήθεια πόσα καντάρια “δημοκρατικής” κατάντιας πρέπει να κουβαλάει κάποιος ώστε να φτάνει στο σημείο με το “καλημέρα” να εκδηλώνει τόσο απροσχημάτιστα την μαυρίλα του. Πόση “αρρώστια” αντικομμουνισμού (σε αυτό θα επανέλθουμε αναλυτικότερα παρακάτω) πρέπει να κουβαλάει για να βαφτίζει την “συμπλεγματολογία” σαν… πολιτική κριτική και την…”ψυχολογικοποίηση” σαν “επιχείρημα” πολιτικής πολεμικής και πολιτικής…διαφωνίας; Το επόμενο βήμα τέτοιων “δημοκρατών” είναι να εισάγουν ως εργαλείο κατά των πολιτικών αντιπάλων τους το… ψυχιατρείο.

β) Το καταστατικό του ΚΚΕ “προβλέπει ως στόχο την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού”. Με τέτοιο πολιτικό σαίνι έχουμε να κάνουμε. Τόσο πολιτικά αναλφάβητο ώστε να θεωρεί εαυτόν ικανό, σαν κάτι νοματάρχες της δεκαετίας του ’50, να τυλίξει σε 10 λεξούλες κάτι δεκάδες τόμους μαρξισμού, κάτι δεκάδες τόμους λενινισμού, όλη την πολιτική οικονομία, όλη την επιστήμη του σοσιαλισμού και την πολιτική επιστήμη εν συνόλω για την “αστική δημοκρατία” και την “εργατική δημοκρατία”, όλο το πρόγραμμα του ΚΚΕ και τους αγώνες του και μάλιστα από πού: από τις σελίδες μιας εφημερίδας και από τις επάλξεις ενός συγκροτήματος που, για να υπηρετεί τον κοινοβουλευτισμό των Θεοδωρόπουλων, έχει φτάσει να εισηγείται “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, να εξυμνεί τον δωσίλογο Τσολάκογλου, να ξεσκονίσει από τον φασίστα Μεταξά μέχρι τους χουνταίους.

γ) “Το ΚΚΕ έχει δηλώσει δημοσία ότι δεν δέχεται να υποβληθεί σε φορολογικό έλεγχο”. Αυτά τα λέει ένας τύπος που υπηρετεί ένα καθεστώς που με κυβέρνηση ένα κόμμα που χρωστάει 343 εκ. ευρώ στις τράπεζες, βγάζει στο σφυρί τις α’ κατοικίες των φτωχών ανθρώπων. Αυτά τα λέει ένας ψεύτης της τελευταίας υποστάθμης που την άρνηση του ΚΚΕ να καταδώσει στις υπηρεσίες του κράτους που υπηρετούν οι Θεοδωρόπουλοι τα ονόματα των εργατών που το στηρίζουν οικονομικά, την εμφανίζει σαν “άρνηση του ΚΚΕ να υποβληθεί σε φορολογικό έλεγχο”. Αυτή την πολιτική αλητεία την διαπράττει ένας τύπος που υπηρετεί το καθεστώς το οποίο όχι μόνο υποβάλλει το ΚΚΕ σε εξονυχιστικό φορολογικό και οικονομικό έλεγχο, αλλά και ταυτόχρονα είναι αυτό το καθεστώς, δηλαδή το κράτος της Novartis, με τα κόμματα της Ζήμενς, που επιβάλλει και πρόστιμα στο ΚΚΕ, επειδή ακριβώς το ΚΚΕ δεν γίνεται καταδότης των μελών του και των φίλων του, όπως με μεγάλη ευκολία γίνονται κατά καιρούς κάτι πούροι “δημοκράτες” με την πρώτη σφαλιάρα…

δ) “… εν μέσω μέτρων κατά της πανδημίας, το ΚΚΕ οργάνωσε διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. “ Πω, πω… κατηγορία! Πω, πω… “έγκλημα” του ΚΚΕ! Αλλά ξέρετε: Αυτός ο τενεκές δεν έγραψε ενάμιση χρόνο πανδημίας ούτε λέξη για την σαρδελοποίηση των ανθρώπων σε λεωφορεία και τρένα. Λέξη για την εν μέσω πανδημίας σαρδελοποίηση των παιδιών στα σχολεία. Θυμήθηκε την πανδημία στην (σε εξωτερικούς χώρους και με υγειονομικούς κανόνες) πορεία για το Πολυτεχνείο. Και ξέρετε και κάτι ακόμα; Αυτός ο τενεκές δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πορεία και την διαδήλωση για το Πολυτεχνείο λόγω πανδημίας. Εχει πρόβλημα με την πορεία και τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Τελεία. Διότι όταν (δείτε:) το 2017 έγραφε τις αθλιότητές του κατά του Πολυτεχνείου, δεν θυμόμαστε να υπήρχε πανδημία. Ούτε το 2016 που αναρωτιόταν (δείτε:) “σε τι ωφελεί ο εορτασμός” είχαμε καμιά πανδημία. Το μόνο που είχαμε και τότε και τώρα είναι κάτι τσανακογλείφτες των Αμερικάνων και των ντόπιων τσιρακιών τους που έσκουζαν και σκούζουν ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου. Με ή χωρίς πανδημία.

ε) “Και μόλις προχθές μερικοί κομματικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου του «Δήλος Εξπρές» υπερασπιζόμενοι μια απεργία που είχε κηρυχθεί παράνομη”. Προσπερνάμε τα περί “παράνομης” απεργίας διότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση με τέτοιους τύπους. Σημειώστε, όμως, τούτο: Αυτή η ιστοριούλα καταλαμβάνει στο πόνημα του τενεκέ κυρίαρχη θέση. Την επαναφέρει, μάλιστα, δυο φορές γιατί την θεωρεί πολλή στέρεη βάση ώστε να δικαιολογήσει γιατί πρέπει να σταλούν οι κομμουνιστές στο…πάρκο (αφήνοντας σε άλλους την επιλογή αν το πάρκο θα έχει γύρω – γύρω θάλασσα…). Ανικανότητα; Απατεωνιά; Ωμός γκεμπαιλισμός; Ας διαλέξει ο ίδιος. Ενα είναι σίγουρο. Αυτός ο τύπος και τον… Ολυμπιακό να δει να παίζει με τα κόκκινα… δάκτυλο του ΚΚΕ θα εντοπίσει. Κάτι του είπαν, κάτι άκουσε, κάτι διάβασε (από “ενημερωτές” του είδους του), μπορεί να είδε και καμιά κόκκινη μπλούζα στο λιμάνι, τον έπιασε τον… ένοχο. Μια απορία μόνο προς την “Καθημερινή”: Καλά, αυτός ο τενεκές σας έστειλε ό,τι σας έστειλε. Εκεί δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαβάζει τις ανοησίες του και να ειδοποιήσει: Βρε τενεκέ, δεν είχε καμία σχέση ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΠΑΜΕ με τα γεγονότα στο λιμάνι ! Η ιστορία που λες, για να επιτεθείς στο ΚΚΕ, δεν έχει σχέση με το ΚΚΕ! Βρε “έγκυρε”, βρε “έγκριτε”, βρε “φιλαλήθη”, βρε κόπανε! Βρε πολιτικέ σαχλαμάρα, πήρες ένα ψέμα, πήρες ένα fake, και το αναπαρήγαγες για να… στηρίξεις άρθρο! Πάνω στο ψέμα! Το έκανες γιατί είσαι άχρηστος; Αυτοί που σε φιλοξενούν, επίσης; Ή μήπως ο γκεμπελισμός είναι χρήσιμος, οπότε άσε τον γκεμπελίσκο να ξεφτιλίζεται αρκεί να κάνει την δουλίτσα του “πες -πες, κάτι θα μείνει”;

στ) Αφήσαμε τελευταίο τα περί “αντικομμουνισμού” του αστραχάν, που μετά τις διανοητικά απαστράπτουσες… συγκρίσεις με ΜΕΡΑ25 και Βελόπουλο, βάλλει κατά της “ασυλίας” (!) του ΚΚΕ, αλλά – σας παρακαλούμε – μην τον περάσατε και για κανένα μετεμφυλιακό αντικομμουνιστή, όχι, απαπα, αυτός μόνο την… καταδίκη του κομμουνισμού θέλει. Ο «αντικομμουνισμός», λοιπόν, είναι εκείνη η πολιτική ιδεολογία που αποτελεί το νήμα που ενώνει από τον Πινοσέτ μέχρι τον Παττακό και από τον Φράνκο μέχρι τον Μακάρθι και τις αστικές (και κοινοβουλευτικές, φυσικά) δημοκρατίες τύπου ΕΕ που λατρεύουν οι Θεοδωρόπουλοι. Πρόκειται για τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή κάθε αντιδραστικής, ανελεύθερης, καταπιεστικής, τρομοκρατικής και δικτατορικής συμπεριφοράς απέναντι σε χώρες και λαούς. Είναι μια στείρα υστερική και άκρως συντηρητική ιδεολογία, που δεν κατάφερε να οικοδομήσει ουσιαστικά κανένα σοβαρό θεωρητικό επιχείρημα ενάντια στον κομμουνισμό, παρά μόνο τη συμμαχία της με τα πιο ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα. Στη χώρα μας, μάλιστα, έχουμε πολύτιμη εμπειρία. Γνωρίζουμε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει λαϊκή διεκδίκηση που οι δυνάστες του λαού να μην έβλεπαν πάντα «κομμουνιστικό δάκτυλο» και «συνοδοιπόρους». Ο αντικομμουνισμός από την εποχή του ιδιώνυμου είναι η βασική προμετωπίδα του καθεστώτος όταν αυτό επέλεγε την ολοκληρωτική, την δικτατορική, τη φασιστική του φορεσιά, όπως συνέβη το ’36 με τον Μεταξά ή το ’67 με τους Μακαρέζους. Παραμένει, δε, μόνιμο αξεσουάρ δια πάσαν χρήσιν στο δισάκι των αστών δημοκρατών μας. Τίθεται το ερώτημα: «Μα καλά, όποιος δεν συμφωνεί με τον κομμουνισμό, όποιος δεν συμφωνεί με την Αριστερά, πρέπει να το κρύβει;». Απάντηση: Όποιος διαφωνεί με τον μαρξισμό, όποιος απεύχεται και αντιμάχεται την προοπτική του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού από την άποψη της δικής του ταξικής θέσης ή της δικής του ταξικής και πολιτικής ανάλυσης, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει και να το διαλαλεί. Τα παραπάνω σημαίνουν: Πολιτική κριτική, πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και πολιτική πολεμική. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Γιατί, πολύ απλά, ο αντικομμουνισμός είναι άλλο πράγμα. Ο αντικομμουνισμός, όσο κι αν (ανά τις εποχές) καμώνεται ότι κυκλοφορεί με το ένδυμα της «πολιτικής κριτικής», είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Είναι η τακτική του ψέματος, είναι η τακτική της συκοφαντίας, είναι η τακτική της προβοκάτσιας και της λάσπης. Είναι η τακτική της διαστρέβλωσης θέσεων, της παραποίησης απόψεων και της πλαστογράφησης ιστορικών δεδομένων. Ο αντικομμουνισμός δεν αντιμετωπίζει την κομμουνιστική κοσμοθεωρία ως μια επιστήμη με έστω «αβάσιμα» συμπεράσματα. Δεν αντιπαραθέτει στη «μη αποδεκτή» ιδεολογία του μαρξισμού – λενινισμού τον πολιτικό του αντίλογο. Δεν βλέπει στη δράση των κομμουνιστών την πολιτική δράση των πολιτικών του αντιπάλων. Ο αντικομμουνισμός εκείνο που επιζητά είναι να εμφανίζει – και κάτω από συγκεκριμένους πολιτικούς συσχετισμούς να επιβάλλει – την κομμουνιστική ιδεολογία και την κομμουνιστική πολιτική δράση σαν «ποινικό αδίκημα»! Να την καταστήσει «κολάσιμη» στην κοινωνική συνείδηση. Επομένως, απέναντι στον κομμουνισμό και τους κομμουνιστές εκείνο που επιλέγεται σαν μέσο «πολιτικής αντιπαράθεσης» δεν είναι το πολιτικό επιχείρημα αλλά η απειλή. Δεν είναι η δύναμη της πειθούς στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ιδεών ενώπιον του λαού, αλλά η επιβολή του «νόμου»! Η Ιστορία διδάσκει: Δεν υπήρξε ένταση του αυταρχισμού, δεν υπήρξε επίθεση σε δημοκρατικό δικαίωμα, δεν υπήρξε ποτέ ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, που να μη συνοδεύτηκε – πάντα – από ένταση του αντικομμουνισμού. Δεν υπήρξε ποτέ αντιλαϊκό μέτρο, που να μην χρησιμοποίησε σαν δεκανίκι του την αντικομμουνιστική ρητορική. Να γιατί στην ΕΕ, στην Ελλάδα των εργασιακών εκτρωμάτων και παντού στον κόσμο των Πάιατ, ο αντικομμουνισμός, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Εν κατακλείδι:

Ο αντικομμουνισμός καμία σχέση δεν έχει με την έννοια της πολιτικής διαπάλης.

Ιστορικά, δε, έχει αποδειχτεί και μάλιστα περίτρανα ότι η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής δράσης ισοδυναμεί όχι απλώς με καμπανάκι, αλλά με συναγερμό για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς η φαλκίδευσή τους, την οποία προωθεί ο αντικομμουνισμός, δεν αφορά μόνο στους κομμουνιστές, αλλά στοχεύει ολόκληρη την κοινωνία.

Όσο για το αν συνιστά «αμάρτημα» να είναι αντικομμουνιστές οι αντικομμουνιστές, επαναλαμβάνουμε:

Φυσικά και δεν είναι αμάρτημα. Στην περίπτωσή τους, μάλιστα, το να είναι αντικομμουνιστές αποτελεί καθήκον. Και υποχρέωση!

Ισως, μάλιστα, ο αντικομμουνισμός τους να είναι και η μόνη ενδιαφέρουσα πλευρά της ύπαρξής τους ως δημοσιολόγων. Και τούτο διότι, αν μη τι άλλο, βοηθούν «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» ότι ο αντικομμουνισμός εκτός από κατ’ εξοχήν επικίνδυνος φορέας και προπομπός των πιο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, είναι και γελοίος.


Πηγή

Ανακοίνωση ΣΟΚ μέσα από ελληνική τράπεζα για το eμβόλιo!

 



Διακριτικό άδειασμα Χρυσοχοΐδη από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το οργανωμένο έγκλημα

 Άδειασμα με επίσημο τρόπο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποτελεί η απάντηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Πλιώτα, στην επικοινωνιακή πιρουέτα του Υπουργού προ ολίγων ημερών, κατά την οποία έστειλε στην Εισαγγελία το περιεχόμενο δυο φακέλων για το οργανωμένο έγκλημα


Στην απάντησή του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει συγκεκριμένα και με νόημα προς τον Υπουργό ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Προσθέτει στη συνέχεια πως «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».

Παράλληλα, ο εισαγγελέας τους Αρείου Πάγου υποδεικνύει στον Υπουργό την αναγκαιότητα αξιοποίησης από την πλευρά των αστυνομικών αρχών των «Εισαγγελέων Ειδικών Καθηκόντων», όπως είναι του:

  1. Εισαγγελέα Εφετών, που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.
  2. Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών.

Όπως εξηγεί, «η αποστολή του τελευταίου αυτού συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές»

Ο κ.Πλιώτας διευκρινίζει επίσης ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.


Πηγή

«Η ΝΔ επιβεβαιώνει επισήμως ότι αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 στρατηγικό κακοπληρωτή στη χώρα»

 Επανέρχεται στο θέμα των διαρκών αυξανόμενων χρεών της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προκλητική ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος ότι «φταίνε οι τόκοι» που κάθε χρόνο τα χρέη προς τις τράπεζες αυξάνονται κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Η ΝΔ επιβεβαιώνει πλέον επισήμως με την ανακοίνωσή της, ότι αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 στρατηγικό κακοπληρωτή στη χώρα, αφού συνειδητά συνεχίζει να λειτουργεί δίχως καμία επίπτωση, αυγατίζοντας συνεχώς τα χρέη της και φεσώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.


«Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι» είναι η απάντηση που δίνει το κυβερνών κόμμα στη συνεχή συσσώρευση χρεών που αρνείται να αποπληρώσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος της προς τις τράπεζες κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Προσπαθώντας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις, αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία, αφου παρουσιάζει μία μερική εικόνα των οικονομικών της αποτελεσμάτων, υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα» είναι οι ετήσιοι τόκοι.

Μάλιστα ως επιχείρημα χρησιμοποιεί και το γεγονός ότι δεν έχει συνάψει νέες δανειακές συμβάσεις, κάτι που θα ήταν σκανδαλώδες για μία υπερχρεωμένη εταιρεία.

Όπως σχολιάζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Μητσοτάκης, που πουλάει δήθεν επιτελική επάρκεια στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, παρέλαβε τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες στα 216 εκατ. ευρώ και τα έχει εκτοξεύσει στα 342 εκατ.».

Αναφέρει δε, πως «η κυνική ομολογία της ΝΔ ότι κάθε χρόνο οι τόκοι των χρεών της αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ξεπερνώντας πλέον σε ετήσια βάση τα 35 εκατ. ευρώ, αποτελεί παραδοχή ότι δεν θα τα ξεπληρώσει ποτέ παρά μόνο ίσως σε είδος με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τους τραπεζίτες, αφού λογιστικά τα χρέη θα διογκώνονται επ’ αόριστον».

«Όσο για την οικονομική ασφυξία από τα “πανωτόκια”», συνεχίζει, «αν έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης, ας πει τον πόνο του σε κάποιον εργαζόμενο ή έμπορο, που έχει χάσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και τώρα ετοιμάζεται να χάσει και το σπίτι του από τον νέο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τέλος, ότι περιμένει «τουλάχιστον ο κ. Μητσοτάκης να έχει την πολιτική αξιοπρέπεια να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη και να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα. Να μην κρυφτεί εκ νέου, αυτή τη φορά ως κοινός μπαταχτσής οφειλέτης».


Πηγή

Ένας υποψήφιος με την ακροδεξιά στον τελικό του MasterChef

 Υποψήφιος με την ακροδεξιά παράταξη «αναΓΕΝΕΣΙΣ» στον Πύργο ο...  «Νιόνιος» του Masterchef

Την Τετάρτη πρόκειται να προβληθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες, ο τελικός του Masterchef. Ανάμεσα στους δύο φιναλίστ ωστόσο, κρύβεται ένας εκλεκτός υποψήφιος.

Ο Διονύσης Σαρακίνης, ένας εκ των δύο του τελικού, εκτός από υποψήφιος για το έπαθλο των 50.000 ευρώ, φαίνεται ότι ήταν και υποψήφιος με την ακροδεξιά δημοτική παράταξη του Χάρη Μιχαλακόπουλο, στον δήμο Πύργου. Πιο συγκεκριμένα, στις δημοτικές εκλογές του 2019, ο Διονύσης Σαρακίνης βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με την παράταξη αναΓΕΝΕΣΙΣ.

Όσον αφορά τον Χάρη Μιχαλακόπουλο και τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή, ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2015, όταν και αποχώρησε, ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, μαζί με τον Χρήστο Ρήγα.

Οι δυο τους αργότερα αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη του ακροδεξιού κόμματος «ΛΑΪΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ» Λ.Ε.Π.Ε.Ν, σχετιζόμενο με το National Front της Μαρί Λεπέν.

Σήμερα, όντας δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Πύργου, ο Χάρης Μιχαλόπουλος έχει προκαλέσει ένταση στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με τη Δομής Φιλοξενίας προσφύγων στον Πύργο, ενώ διατηρεί τακτική αρθρογραφία με ξενοφοβικό περιεχόμενο. 







Λήγει η σύμβαση της ΕΣΗΕΑ για τα δημόσια ΜΜΕ

 

Τη στιγμή που αλλάζει πλήρως το εργασιακό καθεστώς με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη λήγει και η ισχύς της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, που είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τον Ιούνιο του 2019. Η σύμβαση αφορά θεσμικά και όχι μισθολογικά θέματα των δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΑ ή της ΕΣΠΗΤ και λήγει στις 26 Ιουνίου, ενώ θα έχει τρίμηνη παράταση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι οι συνδικαλιστικές ενώσεις θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση στα δημόσια ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της εφαρμογής των όρων της παραπάνω σύμβασης για τους δημοσιογράφους γραφείων Τύπου σε δήμους. Οι δήμοι αρνούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις της ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τον μισθό που ορίζεται για τους δημοσιογράφους αλλά να εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Η ΠΟΕΣΥ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στην οποία μετείχαν και οι πρόεδροι των ενώσεων της περιφέρειας, με αίτημα να βγει εγκύκλιος που θα υποχρεώνει τους δήμους να εφαρμόσουν την ΚΥΑ για τους απασχολούμενους σε γραφεία Τύπου.


Πηγή

«Διαλύεται από τα θεμέλια το εργατικό Δίκαιο»

 Σφοδρή κριτική για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του, που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του»


Μετά την επίσκεψή της σε Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και συζήτηση με τους εργαζόμενους, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε επίσης ότι «πρόκειται για μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως είπε: «Διαλύεται από τα θεμέλια το εργατικό δίκαιο, έτσι όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά».

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι το δεύτερο που κάνει συνειδητά αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη Αρχή. «Είναι αδιανόητο να φύγει από τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος βάζει τους κανόνες και έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να παρατηρεί αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός είναι Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του, δεν έχει καμία ευθύνη» σημείωσε.

Το τρίτο σημείο σφοδρής κριτικής της Φώφης Γεννηματά για το νομοσχέδιο είναι ότι κτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. «Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι πάρα πολύ χρήσιμος, είναι για μας βάθρο της δημοκρατίας. Προφανώς χρειάζεται εκσυγχρονισμός, προφανώς χρειάζεται να μελετήσει τις νέες εποχές το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά να υπάρχει. Να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί. Να προστατεύονται αυτοί που εκφράζουν το δίκαιο των εργαζομένων» επισήμανε.

Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα τους γιατί τα δημόσια Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά.

Με βάση την παραπάνω κριτική στη κυβέρνηση για τα εργασιακά, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε: «… Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος που μας δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένας δρόμος συντηρητικός που ξεπουλά οτιδήποτε δημόσιο στους λίγους και ισχυρούς πελάτες της Νέας Δημοκρατίας. Ο άλλος είναι του πράσινου κοινωνικού συμβολαίου που έχει αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής, η μοναδική εναλλακτική, προοδευτική, σύγχρονη πρόταση για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης της οικονομίας με σεβασμό και στο περιβάλλον, αλλά κυρίως στον εργαζόμενο, με στόχο την πλήρη απασχόληση και τη δημιουργία πολλών ποιοτικών, νέων θέσεων εργασίας», και κάλεσε τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ να δυναμώσουν το Κίνημα Αλλαγής για τη νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και να μην συνεχιστεί η πορεία συντήρησης και οπισθοδρόμησης».


Πηγή

Αναδρομικός έλεγχος για το ενοίκιο στην Digea από την ΕΕΤΤ!

 

Σε έλεγχο και επικαιροποίηση του μοντέλου με το οποίο προκύπτει το ύψος του ενοικίου που πληρώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας στον ιδιώτη παρόχο δικτύου της Digea προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο προσδιορισμός του νέου τεχνοοικονομικού μοντέλου της Digea θα γίνει από εξωτερική εταιρεία, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, αλλά αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνει αναδρομικό έλεγχο των στοιχείων για το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021.

Ο έλεγχος αποφασίστηκε μετά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της ένωσης ιδιοκτητών περιφερειακών καναλιών. Η ΕΕΤΕΠ ήδη από το 2020 έχει θέσει ζήτημα και έχει καταγγείλει, με συγκεκριμένα στοιχεία για τις επενδύσεις και τα έσοδα, πως το ενοίκιο που προκύπτει από το ισχύον τεχνοοικονομικό μοντέλο είναι πάρα πολύ υψηλό για τους περιφερειακούς σταθμούς. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης προσδιορισμού του ΑΟΤ έχει δαπάνη ύψους 52.000 ευρώ.


Πηγή

Δημόσια συγγνώμη από τον Γ. Προκοπάκη προς την Αγ. Σπανού

 

Σε ανάκληση  των σχολίων σε βάρος της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού, προχωράει με δημόσια ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιώργος Προκοπάκης,  ζητώντας παράλληλα συγγνώμη. Ο πρώην πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ αποκαλούσε “ΣΥΡΙΖαία” και “οπαδό του ολοκληρωτισμού” με αφορμή το άρθρο της δημοσιογράφου με τίτλο “οι ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου.”  Με τη δήλωσή του αυτή, φαίνεται, πως το θέμα των προσβλητικών αναφορών σε βάρος της δημοσιογράφου, κλείνει.


Πηγή

Σωματεία ΜΜΕ: Απεργούμε την Πέμπτη 10 Ιουνίου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το  νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεκριμένα

  • Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
  • Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με συμφωνία εργοδότη εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  • Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
  • Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το δικαίωμα των εργοδότη να απολύει προστατευόμενο συνδικαλιστή.
  • Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των συνδικάτων.
  • Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔαλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το σύνολο των εργαζομένων απορρίπτει το νομοσχέδιο που πλήττει ακόμη και τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, υπογραμμίζουν εν μέσω της  συνεχιζόμενης  υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ

καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου

και τον κλάδο της ενημέρωσης σε αγωνιστική ετοιμότητα

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της  Ισότητας,  της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

 Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

                  ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΠΟΣΠΕΡΤ: Απεργούμε 10 Ιουνίου-Αρχή ενός ανένδοτου αγώνα για την ανατροπή

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έφτασε η ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποπειραθεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνία με ένα νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που θα γκρεμίσει ότι έχει απομείνει από τις εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών, ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Όταν η διαρκώς φτωχοποιούμενη κοινωνία δίνει κάθε μέρα τη μάχη της επιβίωσης, όταν τα παιδιά μας αγωνίζονται να βρουν μια δουλειά ή βιώνουν μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους την προστατευόμενη από το κράτος βαρβαρότητα του εργοδότη, όταν συνάνθρωποί μας πεθαίνουν στις ΜΕΘ από τον κορονοϊό και οι αγωνιστές γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ παλεύουν αποκαμωμένοι ακούγοντας την πρωθυπουργική αναγγελία για την εισβολή των «βιομηχάνων» της υγείας στο δημόσιο σύστημα, όταν τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης διαλαλούν ως πρώτη είδηση την επιστροφή του εκδότη μπαταχτσή και όψιμου διαφημιστή των κυβερνητικών μέτρων, που έχει σκοπό να μας… «ξεβλαχέψει» για δεύτερη φορά, όταν οι μικρομαγαζάτορες, απελπισμένοι βάζουν λουκέτο πνιγμένοι στα χρέη και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι οδηγούνται στον καιάδα της ανεργίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη φέρνει στη βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργού εργασίας με το άδειο δελτίο ενσήμων, για να επισφραγίσει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τη συμμαχία της με τον ΣΕΒ και τους αρίστους της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και της μιντιοκρατίας, εναντίον της κοινωνίας των πολλών, εκείνων δηλαδή που η «φύση» τους έχει κατατάξει στην άλλη μεριά της ζυγαριάς, όπως ο ίδιος είχε πει στη ΔΕΘ το 2017.

Στις 10 του Ιούνη με την πανεργατική – πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και με τα συλλαλητήριά μας όλοι μαζί ενωμένοι, θα δείξουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους «συμμάχους» του, ότι οι ιδέες αυτών που έπεσαν για το οκτάωρο, για την αμειβόμενη υπερωρία, για την κατοχύρωση εθνικών συλλογικών συμβάσεων, για το δικαίωμα της απεργίας, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, δεν θάφτηκαν μαζί με τα άψυχα κορμιά τους αλλά είναι ζωντανές κι αναστημένες και μας καλούν να συνεχίσουμε τον αγώνα.

 Απεργούμε και διαδηλώνουμε εναντίον του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και της κυβερνητικής πολιτικής γιατί αρνούμαστε να γίνουμε τα πιόνια στη «μονόπολη» της ολιγαρχίας του κεφαλαίου, γιατί το αίμα και ιδρώτας μας δεν είναι υλικά για ανακύκλωση στο χωνευτήρι του κέρδους των λίγων.

Για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρας που θα κατοχυρώνει και «θεσμικά», την κατάργηση του οκταώρου και της αμειβόμενης υπερωρίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή αποζημιώσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις στα μέτρα των συμφερόντων μόνο του εργοδότη, την χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος ,το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τις διώξεις των εργαζομένων που υπερασπίζονται οργανωμένα τα δικαιώματά τους και τη μετατροπή των σωματείων μας, σε εργοδοτικά συνδικαλιστικά υβρίδια καθοδηγούμενα από νοθευμένα «εκλεγμένους» συνδικαλιστές- εντολοδόχους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στα ιδιωτικά ΜΜΕ συστρατευόμαστε με όλους τους άλλους εργαζόμενους και την κοινωνία στη μάχη εναντίον αυτού του νομοσχεδίου και της νομιμοποίησης της βαρβαρότητας. Όλοι μαζί ενωμένοι απεργούμε και διαδηλώνουμε στις 10 του Ιούνη αντιστεκόμενοι στα αντεργατικά σχέδια του «επιτελικού κράτους», στην κυβερνητική προπαγάνδα και στην μετατροπή της ΕΡΤ σε λιβάδι που θα βόσκουν ελεύθερα με τα λεφτά του λαού, οι «ιερές αγελάδες» και οι ακριβοπληρωμένοι «λύκοι» του Μαξίμου.

Η 10 του Ιούνη δεν θα είναι μια υποκριτική ντουφεκιά στον αέρα όπως θέλει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αλλά η αρχή ενός αγώνα για την ανατροπή της φαύλης κυβέρνησης των εντολοδόχων του ΣΕΒ και των «υπερεθνικών» συγγενών τουΘα είναι η αρχή  ενός ανένδοτου αγώνα, όπως ήταν το 2013 η 11 του Ιούνη η αρχή ενός αγώνα που άνοιξε ξανά την ΕΡΤ.

«Οι εχθροί μας περίμεναν να κουραστούμε… γιατί οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη»  όμως εμείς και τότε τους δείξαμε και σήμερα θα τους αποδείξουμε, ότι δεν κουραζόμαστε από τον αγώνα για το δίκιο και πως ξέρουμε να κερδίζουμε τις μάχες.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00.   




Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η τύχη των αποζημιώσεων του Mega

 

Συμφώνησαν οι τράπεζες να αποδεχθούν την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις αποζημιώσεις της ειδικής διαχείρισης της Τηλέτυπος. Η συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει εντός του μήνα και από την κρίση του Συμβουλίου θα κριθεί αν θα επιστραφούν από τις τράπεζες και το Δημόσιο τα χρήματα στους εργαζομένους της Τηλέτυπος σύμφωνα με τον υφιστάμενο κατάλογο. Οι αποζημιώσεις αφορούν τους εργαζομένους της ειδικής διαχείρισης της Τηλέτυπος, μαζί με τα δεδουλευμένα, αλλά και τους εργαζομένους του Τηλέτυπου την τελευταία διετία, οι οποίες θα συμψηφιστούν με χρήματα που έχουν λάβει σε περίπτωση που βρήκαν εργασία. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η δικαιοσύνη είναι ενήμερες για όσα έχουν συμβεί μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού και την απόφαση περί προτεραιότητας των τραπεζών. Υπάρχουν μάλιστα και γραπτές καταγγελίες των εργαζομένων.

 Πηγή

«Φταίνε οι τόκοι των δανείων μας» απαντάει η ΝΔ για τη συνεχή αύξηση των χρεών της στις τράπεζες

 «Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι» είναι η απάντηση που δίνει το κυβερνών κόμμα στη συνεχή συσσώρευση χρεών που αρνείται να αποπληρώσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος της προς τις τράπεζες κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Προσπαθώντας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις, αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία, αφου παρουσιάζει μία μερική εικόνα των οικονομικών της αποτελεσμάτων, υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα» είναι οι ετήσιοι τόκοι.

Μάλιστα ως επιχείρημα χρησιμοποιεί και το γεγονός ότι δεν έχει συνάψει νέες δανειακές συμβάσεις, κάτι που θα ήταν σκανδαλώδες για μία υπερχρεωμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους ισολογισμούς, το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προς τις τράπεζες αυξήθηκε κατά παραπάνω από 34 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο ενώ συνολικά επί αρχηγίας Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 118 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΝΔ χρωστάει πάνω από 342 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κρούει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το 81% θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.  Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη “Αναλήψεις δανείων” που πάντα έχει ποσό 0.

Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».


Πηγή

Το Περού ψήφισε σοσιαλισμό

 Μεγαλώνει η διαφορά του Πέδρο Καστίγιο από την δεξιά Κέικο Φουτζιμόρι, όσο πλησιάζουμε στο 100% της αναλυτικής καταμέτρησης. Είναι ο δεύτερος ιθαγενής πρόεδρος της Λατινικής Αμερικής, μετά τον Έβο Μοράλες.


Σταθερά μπροστά, και στην τελική επίσημη αναλυτική καταμέτρηση, παραμένει από το βράδυ της Δευτέρας (Ελλάδος) ο Πέδρο Καστίγιο, ο υποψήφιος του «Ελεύθερου Περού», στις προεδρικές εκλογές της Λατινοαμερικάνικης χώρας που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο Πέδρο Καστίγιο προηγείται με 0,54%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο προηγούνταν στην πρώτη γρήγορη επίσημη καταμέτρηση, που του έδινε 0,4%.  Λόγω της μικρής διαφοράς και της αργής εισροής ψήφων από την περιφέρεια, το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο του Περού δημιούργησε ειδικό ιστότοπο, για να παρακολουθούν ακριβώς τα αποτελέσματα οι πολίτες.

Δηλώσεις για «αλλοιώσεις» του αποτελέσματος έκανε η δεξιά υποψήφια της «Λαϊκής Ισχύος», Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του φυλακισθέντος πρώην δικτάτορα, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ωστόσο, διεθνείς παρατηρητές και οι τοπικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι όλη η διαδικασία έγινε σωστά.

Η μόνη περίπτωση αλλαγής του αποτελέσματος, σύμφωνα με τις προβολές, είναι η συντριπτική πλειοψηφία της Φουτζιμόρι στα αποτελέσματα των ψηφισάντων από το εξωτερικό.


Πηγή

Σταματούν τα δωρεάν self-tests από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου, ασάφειες και θολές εξηγήσεις από την κυβέρνηση

 Στοπ στη δωρεάν διανομή των self test βάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από τις 19 Ιουνίου με μία απόφαση «κοινή συναινέσει» με την κυβέρνηση. Η Πολιτεία, μέσω του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, από τη μεριά της, ανακοίνωσε πως η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν σύντομα, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ασκεί κριτική για «αθέμιτες και επικίνδυνες πρακτικές».


Τέλος τα δωρεάν self test στα φαρμακεία, διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί, μετά από κοινή απόφαση με την πολιτεία. Ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε εκπομπή του OPEN, ενημέρωσε για την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν την δωρεάν διάθεση self test.

Ο Θ. Παπαθανάσης τόνισε πως η δωρεάν διάθεσή τους θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 Ιουνίου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι μαθητές που θα δίνουν πανελλαδικές και θα πρέπει να λάβουν τότε τρία τεστ για την περίοδο των εξετάσεων. Έπειτα από αυτή την ημερομηνία, θα διατίθενται έναντι αντιτίμου.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και είναι μία απόφαση εν γνώσει της πολιτείας» είπε το μέλος του Συλλόγου.

Με μία λιτή ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανήγγειλε την απόφαση να διακόψει τη δωρεάν διάθεση των self test και ανέφερε με λεπτομέρειες πώς θα γίνεται στο εξής η διάθεσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους.

«Κυβέρνηση ντίλερ και αντιπρόσωπος ιδιωτικών συμφερόντων»

Για διαδικασίες εξπρές κάνει λόγο η βουλεύτρια Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη με ανάρτησή της στο facebook. «Το σκανδαλώδες κυβερνητικό παιχνίδι με τα self tests που γίνεται πολύ επικίνδυνο» τονίζει και κάνει λόγο για κυβέρνηση-ντίλερ που «Με διαδικασίες εξπρές έδωσαν τις χρυσές δουλειές και τις παρεγγελίες εκατομμυρίων σε εταιρίες φαντάσματα, λόγω του κατεπείγοντος! Κατόπιν, όταν οι εταιρίες φαντάσματα δεν μπορούσαν να παραδώσουν μέσα στις προθεσμίες τις παραγγελίες, κάναν απευθείας αναθέσεις λόγω του κατεπείγοντος».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Κυβέρνηση-ντίλερ!

Το σκανδαλώδες κυβερνητικό παιχνίδι με τα self tests που γίνεται πολύ επικίνδυνο!

Ένα πρωινό, επέβαλαν με το στανιό τα self tests, χρυσώνοντας τις έντονες επιστημονικές ενστάσεις για την εγκυρότητά τους και την αμφιβολία του κόσμου λέγοντας ότι θα γίνονται δωρεάν δυο φορές την εβδομάδα.

Με διαδικασίες εξπρές έδωσαν τις χρυσές δουλειές και τις παρεγγελίες εκατομυρίων σε εταιρίες φαντάσματα, λόγω του κατεπείγοντος! Κατόπιν, όταν οι εταιρίες φαντάσματα δεν μπορούσαν να παραδώσουν μέσα στις προθεσμίες τις παραγγελίες, κάναν απευθείας αναθέσεις λόγω του κατεπείγοντος!

Έπρεπε να ανοίξουν με «ασφάλεια» τα σχολεία! Έκαναν πλύση εγκεφάλου διαφημίζοντας τα δυο self tests την εβδομάδα. Οι κάμερες στήνονταν έξω από τα σχολεία για να συλλάβουν τους γονεις που αρνούνται να κάνουν τα παιδιά τους τεστ!

Και ξαφνικά, δυο εβδομαδες μετά, τα δυο τεστ μειώνονται σε ένα. Η νέα κυβερνητική απόφαση δεν έγινε είδηση, ούτε καν δημοσιογραφικό ερώτημα: γιατί μειώθηκαν τα τεστ και βάσει ποιας επιστημονικής εισήγησης.

Από εμάς έγινε κοινοβουλευτικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε. Όπως και το ερώτημα για τον τρόπο που έβαλε η κυβέρνηση τα self tests στην Ελλάδα, πριν πάρουν έγκριση από την ΕΕ! Όπως και για τις περίεργες δουλειές με τα self tests από περίεργους τύπους με περίεργες διαδρομές, τις εκπτώσεις τους από τους διαγωνισμούς και τις απευθείας αναθέσεις!

Σήμερα βγαίνει κυβερνητικό στέλεχος και λέει ότι τα δωρεάν self tests κόβονται!

Συμπέρασμα: όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έπαιξε τα ρέστα της για να ανοίξει το δρόμο στα self tests και να τα εισάγει-επιβάλλει στην ελληνική αγορά!

Εφαρμόζοντας απόλυτα αθέμιτες και επικίνδυνες πρακτικές!

Τι λένε οι επιστήμονες της Επιτροπής για όλα αυτά;

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν ντίλερ και αντιπρόσωπος ιδιωτικών συμφερόντων!

Είναι μια ανήθικη και άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση!

Η απάντηση της κυβέρνησης

Καθησυχαστικός είναι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ως προς τη διανομή των self test. Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε λεπτομερώς ποιοι μπορούν να προμηθευτούν τα self test και τόνισε πως η δωρεάν διανομή τους θα συνεχιστεί σε ομάδες δικαιούχων από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:
👉🏻 -73% κρούσματα COVID
👉🏻 -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
👉🏻 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
👉🏻 -53% μείωση δείκτη θετικότητας



Πηγή

 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ