Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και αιχμές για τη λειτουργία των ΜΜΕ επεφύλασσε από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως ήταν «μία ευκαιρία να προβάλλουν έστω και λίγο τα κανάλια τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εργασίας έχουν δική τους πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο και κανένα Μέσο Ενημέρωσης, ούτε ιδιωτικό ούτε η δημόσια τηλεόραση δε μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς για να πούμε τις απόψεις μας». Κατηγόρησε μάλιστα τον Υπουργό Εργασίας πως «βγαίνει κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο σενάριο το σενάριο της δήθεν τετραήμερης εργασίας», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους, αλλά την κοινωνία και την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο επεφύλασσε από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης, δύο μέρες πριν τη μεγάλη προγραμματισμένη απεργία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος σημείωσε πως η συνάντηση ήταν «μία ευκαιρία να προβάλλουν έστω και λίγο τα κανάλια τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ», ρίχνοντας τα βέλη του στα ΜΜΕ.
«Οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εργασίας έχουν δική τους πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο», σχολίασε σκωπτικά, διαπιστώνοντας «έλλειμμα λειτουργίας των Θεσμών σε σχέση με τη δυνατότητα των συνδικάτων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη», καθώς όπως κατήγγειλε «κανένα Μέσο Ενημέρωσης, ούτε ιδιωτικό ούτε η δημόσια τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά δεν διαθέτει ούτε το στοιχειώδη σε ένα δημοκρατικό κράτος χρόνο για να πούμε τις θέσεις μας».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, ο κ. Μπράτης το χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα, αφού καταργεί δικαιώματα που κατέκτησαν από τον προηγούμενο αιώνα στο Σικάγο». Κατηγόρησε τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, πως «δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι δεν καταργεί το 8ωρο» και πως «βγαίνει κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο σενάριο το σενάριο της δήθεν τετραήμερης εργασίας». «Όποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό κάποια στιγμή» επεσήμανε ο κ. Μπράτης, προεξοφλώντας πως η κινητοποίηση της 10ης Ιούνη θα έχει μεγάλη συμμετοχή. Την χαρακτήρισε «ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε αυτά που νομοθετούνται στην περίοδο της πανδημίας όπου η κυβέρνηση από την μια πλευρά ζητά την συναίνεση του κόσμου από την άλλη νομοθετεί στην βουλή καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον , την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο».
«Με το εργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου» και «προσπάθεια Χατζηδάκη να πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων». Ο ίδιος τόνισε πως οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους, αλλά την κοινωνία και την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων. «Oι απορρυθμίσεις αυτές, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές δεν έχουν τη στήριξη παρά μίας μικρής μειοψηφίας, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις» τόνισε και δεσμεύθηκε πως «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μία κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου