Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

"ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ"! Επιστολή αποφασισμένης Ελληνίδας στον πρωθυπουργό

 



Αντιπαράθεσης συνέχεια, εξώδικα και απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη από τη Μ. Γκραμπόβσκι για το πόθεν έσχες

 Με ένα νέο εξώδικο και ένα ακόμα έγγραφο «επιστολής παραίτησης» από την γαλλική εταιρεία απαντά η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόβσκι στα νέα δημοσιεύματα για σοβαρά κενά στο πόθεν έσχες της ίδιας και του συζύγου της, απειλώντας παράλληλα με προσφυγή στη δικαιοσύνη.


Για «συνέχεια του πολέμου λάσπης που έχετε κηρύξει σε βάρος εμού και του συζύγου μου» κάνει λόγο η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόβσκι σε εξώδικο που απέστειλε στην εφημερίδα Documento, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας για προβλήματα στο πόθεν έσχες της ίδιας και του πρωθυπουργού.

Το εξώδικο έρχεται ως απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως παρά το ιδιωτικό συμφωνητικό με τον αδερφό της που επικαλείται, σύμφωνα με το οποίο έχει παραιτηθεί από την γαλλική SCI Personal Ventures από τις 3 Αυγούστου του 2016, η ίδια συνέχιζε να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας. Σημειώνεται πως έγγραφο που προκαλεί ερωτήματα δημοσίευσε και η εφημερίδα Αυγή τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο, η ίδια συνεχίζει να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του 95% της γαλλικής εταιρείας, με ημερομηνία εγγράφου 20 Νοεμβρίου 2020.

Στο εξώδικό της, η Μ. Γκραμπόβσκι κοινοποιεί και έγγραφο με τίτλο «Επιστολή παραίτησης μέλους της διαχείρισης/διαχειρίστριας», σύμφωνα με το οποίο, από τις 3 Αυγούστου του 2016 έχει παραιτηθεί από τη θέση μέλους της διαχείρισης/διαχειρίστριας που κατείχει στη γαλλική εταιρεία. Σε απάντησή του, το Documento επιμένει πως και το εν λόγω έγγραφο δεν έχει κοινοποιηθεί στο γαλλικό εμπορικό μητρώο, γεγονός που το καθυστά με μηδενική νομική ισχύ.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εξώδικό της στο Documento η Μ. Γκραμπόβσκι:

«Στο από 25 Ιουλίου 2021 κείμενό σας, το οποίο δημοσιεύθηκε όχι μόνο στην εφημερίδα Documento, αλλά και στον ιστότοπο documentonews επιχειρείτε για μία ακόμα φορά να υποστηρίξετε το νέο σας κατασκεύασμα, ότι δήθεν εγώ παρέμεινα διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας, στην οποία συμμετείχα και ότι ουδέποτε μεταβίβασα τις μετοχές, που διατηρούσα, στην ανωτέρω εταιρεία, προκειμένου να με κατηγορήσετε ότι δήθεν υπέβαλα ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»), στην οποία δε συμπεριέλαβα τις επίμαχες μετοχές.

Το τελευταίο αυτό δημοσίευμα αποτελεί συνέχεια μόνο του πολέμου λάσπης, που έχετε κηρύξει σε βάρος εμού και του συζύγου μου επικαλούμενοι έγγραφα, τα οποία για πολλοστή φορά αναγνώσετε επιλεκτικά και ερμηνεύετε κατά το δοκούν.

Ωστόσο όπως καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο των ως άνω δημοσιευμάτων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και στοχεύει στην πολιτική υποβάθμιση του συζύγου μου δια του προσωπικού διασυρμού μου.

Πόθεν έσχες / Πανικόβλητη αντίδραση Μητσοτάκη μετά την παρέμβαση Τσίπρα
Επειδή δεν πρόκειται να επιτρέψω να με διασύρετε προσωπικά μέσω προσβλητικών και ψευδών αναφορών και να προβαίνετε συστηματικά στην σπίλωση της προσωπικότητας μου μέσω αναπαραγωγής ψευδών, δυσφημιστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών, όπως αυτών που ανερυθρίαστα διαδώσατε με τα παρακάτω δημοσιεύματα…

Να απόσχετε άμεσα και δια παντός από οποιαδήποτε παρεμφερή αναφορά στο πρόσωπό μου και από οποιαδήποτε εκ νέου διάδοση προσβλητικών και διαφημιστικών ισχυρισμών σε βάρος της προσωπικότητάς μου.

Να προβείτε άμεσα σε επανόρθωση της προσβολής μου, φροντίζοντας αμελλητί, μετά τη λήψη της παρούσας, για την αφαίρεση των ανωτέρω ψευδών, προσβλητικών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων τόσο από το διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας σας, όσο και από τους λογαριασμούς που διατηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.

Να δημοσιεύσετε επανορθωτικό κείμενο…

Αλλιώς, σας δηλώνω, επιφυλασσόμενη παντός νόμιμου δικαιώματός μου, ότι θα προσφύγω στα αρμόδια Δικαστήρια, προς υπεράσπιση της τιμής, της ακεραιότητας, του κύρους και της αξιοπιστίας μου και αποκατάσταση της βλάβης που έχω υποστεί και θα υποστώ από την προσβλητική σας συμπεριφορά».

«Αντικρούει τον εαυτό της»

Στο άρθρο με το οποίο δημοσιοποιεί και το εξώδικο της Μ. Γκραμπόβσκι, το Documento κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το πρωθυπουργικό ζεύγος, υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόβσκι έχουν παρανομήσει, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από σωρεία εγγράφων.

Αναλυτικά το άρθρο-απάντηση του Documento:

Καλά κρατεί η επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μέσω νέου εξωδίκου που απέστειλε στο Documento, επιχείρησε για ακόμη μια φορά να πείσει ότι το Documento τη συκοφαντεί. Όσα εξώδικα όμως και να στείλει το πρωθυπουργικό ζεύγος τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχουν παρανομήσει. Όχι επειδή αυτό το λέει το Documento, αλλά επειδή αυτό προκύπτει από σωρεία εγγράφων του επίσημου γαλλικού κράτους. Έγγραφα για τα οποία η κ. Γκραμπόφσκι στα εξώδικα που στέλνει δεν αναφέρει λέξη, παρά σχολιάζει ότι τα ερμηνεύουμε κατά το δοκούν.

Υπό αυτή την έννοια κι αυτό το εξώδικο που απέστειλε η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν είναι άξιο απάντησης, όπως και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί που εξαπολύει για ακόμη μια φορά εναντίον της εφημερίδας, του εκδότη της, Κώστα Βαξεβάνη και του υπογράφοντα. Κι αυτό γιατί η κυρία Γκραμπόφσκι προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της, επικαλείται για ακόμη μια φορά το… περίφημο ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάν μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό, που φέρει υπογραφή 3 Αυγούστου 2016, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο εξώδικο που απέστειλε η κυρία Γκραμπόφσκι, δεν έχει καμία νομική ισχύ. Και πως θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε νομική ισχύ, αφού δεν δημοσιεύθηκε –όπως θα έπρεπε- στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, ώστε να παράγει έννομα αποτελέσματα;

Αυτή τη φορά βέβαια η κυρία Γκραμπόφσκι πήγε ένα βήμα παραπάνω, αφού μαζί με το εξώδικο που απέστειλε, κοινοποίησε και ένα άλλο έγγραφο προκειμένου να αποδείξει την δήθεν αθωότητά της. Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο φέρει επίσης ημερομηνία 3 Αυγούστου του 2016 και φέρεται να είναι επικυρωμένο. Το επίμαχο έγγραφο φέρει τίτλο «Επιστολή παραίτησης μέλους της διαχείρισης/διαχειρίστριας» από τη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures και υπογράφεται από την κ. Γκραμπόφσκι. Στο έγγραφο η κ. Γκραμπόφσκι φέρεται να δηλώνει ότι: «υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Μέλους της Διαχείρισης/Διαχειρίστριας της ως άνω εταιρείας, με άμεση ισχύ από σήμερα».

Δείτε εδώ την επιστολή παραίτησης της Μαρέβα Γκραμπόφσκι από… την εταιρεία της

Αυτός ήταν ο τρόπος της κυρίας Γκραμπόφσκι να αντικρούσει τη σωρεία επίσημων εγγράφων του γαλλικού κράτους που έχει δημοσιεύσει το Documento: να παραθέσει ένα χαρτί, όπου φέρεται να δηλώνει ότι παραιτείται από τη διαχείριση της γαλλικής εταιρείας, η οποίας τότε της άνηκε κατά 95%. Ένα έγγραφο όμως, το οποίο για κακή της τύχη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως και το προαναφερθέν ιδιωτικό συμφωνητικό στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο. Άρα, ένα ακόμη ένα έγγραφο το οποίο έχει μηδενική νομική ισχύ. Και πως θα μπορούσε να έχει νομική ισχύ, όταν η κυρία Γκραμπόφσκι προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αποδομήσει επίσημα έγγραφα, βάσει των οποίων εμφανίζεται να είναι ακόμη και σήμερα –παρανόμως- διαχειρίστρια της εταιρείας, αλλά και να κατείχε έως και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 –επίσης παρανόμως- το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας, το οποίο ποσοστό μετέπειτα μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία MGPG INVESTMENT CONSULTING, που ίδρυσε η ίδια μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση;

Με αυτό το έγγραφό της λοιπόν, το οποίο είναι αντίστοιχης ισχύος με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η κ. Γκραμπόφσκι ενημερώνει την SCI Personal Ventures ότι δεν είναι πια διαχειρίστρια της γαλλική εταιρείας. Δηλαδή, ενημερώνει τον ίδιο της τον εαυτό, αφού κατέχοντας το 95% των μετοχών, αυτή είναι η εταιρεία. Καμία Αρχή όμως στη Γαλλία δεν έχει λάβει κάποια σχετική ενημέρωση ότι η κ. Γκραμπόφσκι παραιτήθηκε από τη θέση της διαχειρίστριας της γαλλικής εταιρείας. Στην πραγματικότητα, το λέει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι… στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ώστε να ανασύρει αυτό το έγγραφο σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως συνέβη τώρα. Σε μια αντιπαραβολή, αν κάποιος επιχειρηματίας, εντοπιζόταν να προβαίνει σε άνομες ενέργειες, θα μπορούσε με τη λογική της κ. Γκραμπόφσκι, να δείξει ένα χαρτί που είχε στείλει στον εαυτό του ή στην εταιρεία του, σε μια προσπάθεια να αυτοαπαλλαγεί από τις όποιες ευθύνες τον βαραίνουν.

Αντί λοιπόν άλλης απάντησης, θα παραθέσουμε με τη σειρά μας ένα έγγραφο του επίσημου γαλλικού κράτους. Το έγγραφο αυτό φέρει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου του 2020, ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία η κ. Γκραμπόφσκι υποστηρίζει ότι είχε –εδώ και τέσσερα χρόνια- μεταβιβάσει τις μετοχές της από την SCI Personal Ventures, αλλά και παραιτηθεί από τη διαχείρισή της.

Το συγκεκριμένο έγγραφο που δημοσιεύουμε αποτελεί την συμφωνία εισφοράς, βάσει της οποίας δηλώνεται ότι «η κυρία GRWBOWSKI και ο κύριος ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ είναι οι μόνοι εταίροι της “SCI PERSONAL VENTURES” κατέχοντας το σύνολο του εταιρικού κεφαλαίου, εν προκειμένω 950 εταιρικά μερίδια η κυρία GRABOWSKI και 50 εταιρικά μερίδια ο κύριος Παπαζήσης».

Άρα, το επίμαχο έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η κ. Γκραμπόφσκι και ο ετεροθαλής αδελφός της ήταν μέχρι τότε οι «μόνοι εταίροι» της γαλλικής εταιρείας. Το έγγραφο όμως έχει και συνέχεια, αφού αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι «οι εταίροι αποφασίζουν να εισφέρουν στην Εταιρεία MGPG INVESTMENT CONSULTING, που θα συστήσουν από κοινού και θα αποτελείται από κεφάλαιο 30.000 ευρώ ως εισφορά σε μετρητά και το σύνολο των εταιρικών μεριδίων που κατέχει η κυρία GRABOWSKI στην PERSONAL VENTURES, δηλαδή 950 (εννιακόσια πενήντα) εταιρικά μερίδια, καθώς και τα εταιρικά μερίδα που κατέχει ο κύριος ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, εκτός από ένα, δηλαδή 49 (σαράντα εννέα) εταιρικά μερίδια. Τα εταιρικά μερίδια που συνεισέφεραν, λαμβάνοντας υπόψη τα δάνεια, αποτιμώνται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Υπό την επιφύλαξη του οριστικού καταστατικού της εταιρείας MGPG INVESTMENT CONSULTING». Άρα, βάσει του επίμαχου εγγράφου επιβεβαιώνεται και ότι οι μετοχές των μοναδικών εταίρων της εταιρείας μεταβιβάστηκαν στα τέλη του 2020, σε ελληνική εταιρεία που ίδρυσαν από κοινού.

Υπάρχει όμως ακόμη μια ιδιαιτέρως σημαντική… λεπτομέρεια στο έγγραφο της 20ης Νοεμβρίου του 2020, την οποία προφανώς και παραβλέπει η κυρία Γκραμπόφσκι. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «στο σημείο αυτό παρενέβη η κυρία GRABOWSKI, ως διαχειρίστρια της SCI PERSONAL VENTURES, η οποία, υπό αυτή την ιδιότητά της, δήλωσε ότι ήταν πλήρως ενημερωμένη για το σχέδιο της εισφοράς». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ότι δηλαδή η ίδια η κυρία Γκραμπόφσκι δηλώνει ότι έως τις 20 Νοεμβρίου του 2020 ήταν διαχειρίστρια της SCI Personal Ventures, το έγγραφο φέρει από κάτω, φαρδιά, πλατιά, την υπογραφή της. Είναι η ίδια η κυρία Γκραμπόφσκι που υπογράφει ότι ήταν έως τότε διαχειρίστρια της εταιρεία και τώρα κάνει λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικές διαδόσεις», ακόμη και για «περιφρόνησή σας απέναντι στο γυναικείο φύλο». Είναι αυτή που προσπαθεί να διαψεύσει  την υπογραφή της, το Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο και τα ίδια μας τα μάτια.

Τι άλλο να ειπωθεί μετά από αυτό;  Ίσως μόνο αυτό: Αιδώς Αργείοι.





Πηγή 

Προφυλακιστέος ο Πέτρος Φιλιππίδης, κατηγορείται για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού

 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης μετά την απολογία του στην οποία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Ο ηθοποιός κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, μετά από ισάριθμες καταγγελίες συναδέλφων του σε βάρος του.


Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν το απόγευμα της Τρίτης την προφυλάκιση του ηθοποιού ο οποίος αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να οδηγηθεί στις φυλακές.

Νωρίτερα ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτικη ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα και φέρεται να αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες οι οποίες του αποδίδονται, δηλαδή για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, κλήθηκαν και κατέθεσαν ήδη τα τρία φερόμενα θύματα, επιβεβαιώνοντας όσα κατέθεσαν και στον εισαγγελέα, ενώ φαίνεται πως έχουν καταθέσει και μάρτυρες της υπόθεσης. Ωστόσο, φαίνεται πως για μια από τις δυο περιπτώσεις απόπειρας βιασμού έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τον ηθοποιό.



Πηγή

Αντικρουόμενες «εξηγήσεις» ΜέΡΑ25 και Αδάμου, η οποία δεν παραδίδει την έδρα

 Ένα χρονικό της περίπτωσης της βουλεύτριας του κόμματος, Κωνσταντίνας Αδάμου που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο πως ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25 παραθέτει σε λεπτομερή ανακοίνωσή του το κόμμα, με την ίδια να ανακοινώνει παράλληλα πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της, δίχως από πλευράς της να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες για «αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διαδικασίες» που παρέθεσε κατά την επιστολή της στο προεδρείο της Βουλής, την ώρα που η ίδια και το κόμμα περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα που οδήγησαν στο «διαζύγιο». 


Συνέχεια στο «σήριαλ» της ανεξαρτητοποίησης της βουλεύτριας του κόμματος, Κωνσταντίνας Αδάμου δίνουν η ίδια και το ΜέΡΑ25 με αντίστοιχες ανακοινώσεις τους, καθώς η βουλεύτρια δεν προσήλθε στα αρμόδια όργανα του κόμματος, έπειτα από την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού.

Το περασμένο Σάββατο, η βουλεύτρια της Β’ Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από το κόμμα του ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κόμματος, και υποστηρίζοντας πως «προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία και την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων αλλα κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές». Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί πρόταση για παραπομπή της στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, την οποία είχε καταθέσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρά τις πιέσεις, αρχικά, από το κόμμα δεν είχαν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την παραπομπή της στα κομματικά όργανα, με την ίδια να προχωρά σε δημόσια δήλωση τη Δευτέρα, με την οποία υποστηρίζει πως αφορμή για την ανεξαρτητοποίησής της ήταν η «αυθαίρετη και αδικαιολόγητη» αντικατάστασή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας μάλιστα πως η ίδια είναι «η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α΄βάθμια και Β΄βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο».

Όπως αναφέρει η ίδια, «ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι ούτε κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο…κ έτσι δε θα συναινέσω στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία λογική». Ακόμα, αναφέρει πως «η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με είχαν τοποθετήσει, γινόταν επανειλημμένως, αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις… και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω».

«Από τη στιγμή που δεν έλαβα καμία απολύτως γραπτή απάντηση, κοινοποίησα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης μου, στις 23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Όμαδας και στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου» σημειώνει ακόμα η Κ. Αδάμου στη δήλωσή της, ξεκαθαρίζοντας από τη μία πως «ουδέποτε έλαβα με οποιονδήποτε τρόπο κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν», και από την άλλη, πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα, όπως της ζητήθηκε από το κόμμα.

Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Αδάμου για την ανεξαρτητοποίησή της:

Προς αποκατάσταση της Αλήθειας και προς απάντηση της δήλωσης των μέχρι πρότινος «συνοδοιπόρων» μου στις οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.

Καταρχάς, και για λόγους αποκατάστασης της Αλήθειας, οφείλω να γνωστοποιήσω ότι η απόφαση ανεξαρτητοποίησης μου δε σχετίζεται με την ανάρτηση του Γραμματέα αναφορικά με κάποια παραπομπή μου, η οποία ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε, με οποιονδήποτε τρόπο (τηλέφωνο, mail, sms) ούτε και οι λόγοι της, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι σε μένα.

Ήδη από την Τρίτη 20 Ιουλίου είχα λάβει την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης μου, όταν το κόμμα, προέβη, για ακόμα μία φορά, χωρίς να με ρωτήσει και χωρίς να με ενημερώσει, στην αυθαίρετη και αδικαιολόγητη αντικατάσταση μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Παιδείας.

Ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι ούτε κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο…κ έτσι δε θα συναινέσω στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία λογική, αφού η συζήτηση αφορούσε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ήμουν η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α΄βάθμια και Β΄βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής για το Νομοσχέδιο της Παιδείας ήταν τέσσερις (4) και θα ολοκληρώνονταν την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Έτσι, περίμενα να δω αν, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους ηθικούς ή τυπικότητας, και στοιχειώδους σεβασμού προς τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, θα λάμβανα κάποια γραπτή απάντηση από το κόμμα για τους λόγους αντικατάστασης μου, όπως είχα αιτηθεί…

Η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με είχαν τοποθετήσει, γινόταν επανειλημμένως, αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις… και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω.

Από τη στιγμή που δεν έλαβα καμία απολύτως γραπτή απάντηση, κοινοποίησα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης μου, στις 23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Όμαδας και στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου.

Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε έλαβα με οποιονδήποτε τρόπο κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν.
Ως προς το υπόλοιπο της δήλωσης σας:

Θεωρώ ότι θα έπρεπε τουλάχιστον τα μέλη και οι άνθρωποι που ψήφισαν το ΜέΡΑ25 να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να ωθήσει έναν εκλεγμένο βουλευτή να αποχωρήσει από το κόμμα και να ανεξαρτητοποιηθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που η εν λόγω ανεξαρτητοποίηση δεν αφορά σε διαφοροποίηση από την πολιτική γραμμή του κόμματος.

Το λέω με κάθε καλή διάθεση και παρά τις πικρόχολες αντιδράσεις και συκοφαντικές επιθέσεις που έχω δεχθεί κατά του ήθους μου και της ακεραιότητας του χαρακτήρα μου.

Όταν αποχωρεί ένα μέλος ή και στέλεχος ακόμη, θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να ισχυριστεί ότι ο λόγος αποχώρησης είναι ότι το εν λόγω μέλος βρήκε «τείχος» και δεν κατάφερε να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς σκοπούς ή δεν απέκτησε καμία θέση, οπότε και έφυγε. Όταν όμως πρόκειται για αποχώρηση μιας βουλευτού από το κόμμα, στη μέση της εκλογικής θητείας, η οποία εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά ψήφων, τέτοιοι ισχυρισμοί δε στέκουν και προφανώς συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο, πιο ουσιαστικό και πιο σοβαρό για να φτάσει στο σημείο να πει ως εδώ και μη παρέκει.

Προφανώς και στην οργάνωση του ΜέΡΑ25 της Β΄Θεσσαλονίκης προχωράτε με αίσθημα ανακούφισης, όπως δηλώνετε, αφού το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο για τις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιοτελείς σχεδιασμούς και πολιτικά «εγώ» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτή είναι η «μεγάλη μάχη» στην οποία αναφέρεστε στο δημοσίευμα σας και ο πραγματικός σκοπός σας. Γι αυτο εξάλλου επιζητούσατε με κάθε τρόπο τον παραγκωνισμό οποιουδήποτε νέου μέλους το οποίο θεωρούσατε εμπόδιο στις προσωπικές σας επιδιώξεις.
Επιπροσθέτως, δε σεβόσασταν ούτε το πρόσωπο, ούτε την ιδιότητα του νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις).

Ο καθένας όμως βγάζει ό,τι έχει μέσα του.

Μέχρι τότε φυσικά και ζητάτε την επιστροφή της έδρας για.. λόγους «ανιδιοτέλειας και ηθικού χρέους».

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, από το πνεύμα του δημοσιεύματος σας και μόνο.

Η επιστροφή της έδρας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης.

Υπενθυμίζω ότι βάσει Συντάγματος και θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, εκπροσωπούν χιλιάδες ψηφοφόρους και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του λαού.

Ηθικό χρέος δεν έχω προς 5-10 μέλη, έχω προς τη συνείδηση μου, την αξιοπρέπεια μου και τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Επομένως, δεν παραιτούμαι από τον όρκο που έδωσα με απόλυτη υπευθυνότητα να εκπροσωπώ στο Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθαρή συνείδηση και στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25, αλλά όλες και όλους τους συμπολίτες μου της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οι οποίοι έχουν δίκαια αιτήματα.

Τέλος, με χαροποιεί το γεγονός ότι στις Οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη αισθάνονται ότι αγωνίζονται πλέον με καλύτερους όρους για την πόλη και τα κινήματα. Σκοπός μου είναι πάντοτε να βοηθάω τους γύρω μου και τον τόπο μου.

ΥΓ: Εν τέλει και κατ όπιν δικής μου δημόσιας εξαγγελίας περί μη κλήσης μου και ενημέρωσης μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, χτες ελαβα ένα email-κάλεσμα για το οποίο στερούνταν της σχετικής δικαιοδοσίας, και η εν λόγω πρόσκληση ήταν άνευ αντικειμένου καθως έγινε 3 μερες μετα την ανεξαρτητοποιηση μου.
Κωνσταντίνα Αδάμου

«Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού του ΜέΡΑ25: Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου»

Την Τρίτη, μετά και την δημοσιοποίηση της δήλωσης της βουλεύτριας, το ΜέΡΑ25 προχώρησε σε μία εκτενή ανακοίνωση – ενημέρωση μελών και οργανώσεων του κόμματος για την περίπτωσή της, περιγράφοντας σε σημαντικό βαθμό διαφορετική εικόνα από αυτή που περιέγραψε η ίδια η Κ. Αδάμου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 αναφέρει μεταξύ άλλων πως η βουλεύτρια έχει προβεί κατά τη διετία της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος σε συμπεριφορές «που ήταν αδύνατον πλέον να γίνουν ανεκτές», περιγράφοντας πως αρνείτο να συνεισφέρει στο κόμμα τους πόρους που σύμφωνα με τις κομματικές αποφάσεις συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της βουλευτές, ερχόταν σε σύγκρουση με την τοπική οργάνωση της Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσε να συνεργαστεί, απεύφευγε «συστηματικά» να απαντά στα ανώτατα στελέχη του κόμματος, καθώς και πως «εξέθετε το κόμμα απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Βουλής ιδιαίτερη μεταχείριση».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κα Αδάμου κωλύετο να συμμετάσχει δια ζώσης σε Επιτροπές λόγω πρόσφατης εγκυμοσύνης/γέννας, την αντικαθιστούσε κατ’ εξακολούθηση ο Κλέων Γρηγοριάδης στην εν λόγω Επιτροπή», παραθέτοντας ένα μικρό χρονικό των τελευταίων ημερών, με αφορμή πράγματι τη συμμετοχή σε μία ακόμα κοινοβουλευτική επιτροπή, αυτή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ίδια αιτήθηκε στον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας να μην αντικατασταθεί από τον Κλ. Γρηγοριάδη και να συμμετάσχει κανονικά στην επιτροπή, και πως στη συνέχεια, ο διευθυντής επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της αρκετές φορές, χωρίς να καταστεί δυνατό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως επιχειρήθηκε τόσο την περασμένη Δευτέρα όσο και την περασμένη Τρίτη να έρθει σε επικοινωνία μαζί της ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς να την βρει στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα, έπειτα να της αποστείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, ζητώντας της να εξηγήσει τη στάση της.

Ακολούθως, την περασμένη Παρασκευή, η ίδια απουσίασε και από την εβδομαδιαία διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, και το Σάββατο, η ίδια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής πως ανεξαρτητοποιείται. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ίδια δεν προσήλθε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος την Δευτέρα, με την Επιτροπή να αποφασίζει τη διαγραφή της από τους καταλόγους μέλους του ΜέΡΑ25, και να την παραπέμπει στην Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 με το ερώτημα της διαγραφής και από το πανευρωπαϊκό κίνημα.

Αναλυτική η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 για την Κ. Αδάμου:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΜέΡΑ25

Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου

Ενημέρωση μελών & οργανώσεων του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 εγγυάται τα δικαιώματα των μελών του, ιδίως όσων παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας & Τήρησης του Καταστατικού, σε συνθήκες μέγιστης διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις πιέσεις από ΜΜΕ και μέλη μας να δημοσιοποιήσουμε τους λόγους που ο Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 παρέπεμψαν την Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καμία δημοσιοποίηση δεν έγινε πριν της δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει.

Δεδομένου όμως ότι η κα Αδάμου αρνήθηκε να κάνει χρήση του δικαιώματός της να προσέλθει στην Επιτροπή μας (χτες Δευτέρα 26η Ιουλίου), έχουμε πλέον υποχρέωση να κοινοποιήσουμε τον λόγο παραπομπής της – μια παραπομπή που την οδήγησε εκτός ΜέΡΑ25.

Εν συντομία, μετά από δύο χρόνια ανοχής συμπεριφορών που, από μόνες τους θα αποτελούσαν λόγο παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας (βλ. 1 με 4 πιο κάτω), την περίοδο 18 με 23 Ιουλίου η κα Αδάμου προέβη σε συμπεριφορές που ήταν αδύνατον πλέον να γίνουν ανεκτές (βλ. πιο κάτω).

Από την είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή (Ιούλιος 2019), αρνείτο να συνεισφέρει στο κόμμα τους πόρους που, μετά από απόφαση της Κ.Ο., συνεισέφεραν όλοι οι υπόλοιποι (8) βουλευτές
Συγκρουόταν συστηματικά με την τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας (Β’ Θεσσαλονίκη) με την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να συνεργαστεί
Απέφευγε συστηματικά να απαντά στον Διευθυντή, την Γραμματέα και την Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – τηλεφωνικά ή και γραπτώς
Εξέθετε το κόμμα απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Βουλής ιδιαίτερη μεταχείριση
Όσον αφορά τα γεγονότα της περιόδου 18 με 23 Ιουλίου 2021, που οδήγησαν τον Γραμματέα να εισηγηθεί την παραπομπή της, αυτά έχουν ως εξής:

Δευτέρα 18/7: Η κα Αδάμου αιτήθηκε από τον Διευθυντή της ΚΟ να μην αντικατασταθεί (αυτή τη φορά) από τον Κλέωνα Γρηγοριάδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (Σημ. Τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κα Αδάμου κωλύετο να συμμετάσχει δια ζώσης σε Επιτροπές λόγω πρόσφατης εγκυμοσύνης/γέννας, την αντικαθιστούσε κατ’ εξακολούθηση ο Κλέων Γρηγοριάδης στην εν λόγω Επιτροπή). Ο Διευθυντής της ΚΟ της απάντησε ότι θα συνεννοηθεί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και θα επανέλθει. Κατόπιν, της τηλεφώνησε 4 φορές για να της ανακοινώσει ότι το αίτημα της γίνεται δεκτό. Η κα Αδάμου δεν του απάντησε ποτέ, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία. Έχοντας υποχρέωση να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση του κόμματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που θα συνεδρίαζε το επόμενο πρωί (Τρίτη 19/7), ο Διευθυντής της ΚΟ κάλεσε το Κλέωνα Γρηγοριάδη, μετά τα μεσάνυχτα, να τον παρακαλέσει να παραβρεθεί εκείνος στην Επιτροπή λίγες ώρες μετά.

Τρίτη 18/7: Από νωρίς το πρωί ο Διευθυντής της ΚΟ καλούσε την κα Αδάμου (6 τηλεφωνήματα) σε περίπτωση που τελικά ήθελε να συμμετάσχει στην Επιτροπή ή, σε αντίθετη περίπτωση, να την καθησυχάσει ότι ο Κλέωνας Γρηγοριάδης θα την αντικαθιστούσε. Παράλληλα, την κάλεσε και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Γραμματέα. Η κα Αδάμου όμως και πάλι δεν απάντησε ποτέ σε κανένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ούτε και ήρθε η ίδια σε επικοινωνία με την Κ.Ο. Αντί να επικοινωνήσει με τους συνοδοιπόρους της Κ.Ο., η κα Αδάμου έστειλε την πιο κάτω επιστολή στις υπηρεσίες της Βουλής:

«Θα ήθελα να σας δηλώσω ότι δεν έχω αιτηθεί, ούτε συναινώ με την αντικατάστασή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που λαμβάνει χώρα σήμερα και τις επόμενες μέρες.»

Με αυτή της την επιστολή η κα Αδάμου εξετέθη ανεπανόρθωτα απέναντι στις υπηρεσίες της Βουλής καθώς ποιαν/ποιον βουλευτή ορίζει ή αντικαθιστά ένα κόμμα σε μια Επιτροπή της Βουλής είναι αποκλειστικά θέμα του Διευθυντή της Κ.Ο. και δεν αφορούν, ή ενδιαφέρουν, τις υπηρεσίες της Βουλής. Έτσι εξέθεσε, πέραν του εαυτού της, και το ΜέΡΑ25 διαμαρτυρόμενη, μάλιστα, για μια αντικατάσταση που ο Διευθυντής της Κ.Ο. την είχε πάρει 10 τηλεφωνήματα (τα οποία η ίδια επέλεξε να μην απαντήσει) να την πληροφορήσει ότι… δεν θα γίνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την ίδια μέρα ο Διευθυντής της Κ.Ο. έγραψε (email) στην Κωνσταντίνα Αδάμου καλώντας την να έρθει σε επικοινωνία μαζί και εγγράφως να του εξηγήσει στην στάση της.

Παρασκευή 23/7: Καθώς η κα Αδάμου δεν ανταποκρίθηκε στον Διευθυντή της Κ.Ο., ούτε παραβρέθηκε στην εβδομαδιαία διαδικτυακή συνεδρίαση της Κ.Ο. που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στις 2μμ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Ηθικό Κώδικα του κόμματος, την παραπομπή της Κωνσταντίνας Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η κα Αδάμου έστειλε (με email) στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 επιστολή με την οποία δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Σάββατο 24/7: Η κα Αδάμου στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανεξαρτητοποιείται από το ΜέΡΑ25.

Δευτέρα 26/7: Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλεί την κα Αδάμου (καθώς, τυπικά τουλάχιστον, παρέμενε μέλος του ΜέΡΑ25 και του DiEM25) να παρουσιάσει την δική της άποψη, αλλά εκείνη δεν προσέρχεται. Η Επιτροπή αποφασίζει την διαγραφή της από τους καταλόγους μέλους του ΜέΡΑ25 καθώς και την παραπομπή της στην Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 με το ερώτημα της διαγραφής της από το πανευρωπαϊκό μας κίνημα.

Μια πολιτική προσέγγιση στη περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου

Πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Κωνσταντίνα Αδάμου δεν είχε εκφράσει ποτέ την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία ή ένσταση στα όργανα του ΜέΡΑ25. Στο πρόσφατο Συνέδριο, μάλιστα, η Κωνσταντίνα Αδάμου ήταν παρούσα, μέλος του τιμητικού προεδρείου, και δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στις θέσεις ή τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που συν-αποφασίστηκαν εκεί

Αφού παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25, η Κωνσταντίνα Αδάμου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της προβάλλοντας ως αιτιολόγηση «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», που δηλώνει ότι παρεμποδίζουν «…με ποικίλους τρόπους» τη συμμετοχή της «στο κοινοβουλευτικό έργο, για το οποίο έδωσα όρκο στον ελληνικό λαό να επιτελώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Οπότε, προκύπτει το ερώτημα:

Αν η Κωνσταντίνα Αδάμου είχε βρεθεί αντιμέτωπη με «αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές», γιατί δεν τις είχε καταγγείλει πριν την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας (τουλάχιστον στα κορυφαία όργανα στα οποία συμμετείχε, π.χ. Κοινοβουλευτική Ομάδα & Κεντρική Επιτροπή);
Επί πλέον, στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της η Κωνσταντίνα Αδάμου επικαλέστηκε τον «όρκο» στον ελληνικό λαό που έδωσε ως βουλευτής για να αιτιολογήσει πως κρατά την βουλευτική έδρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ25. Όμως, τον ίδιο ακριβώς όρκο έδωσαν κι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Ελληνικής Λύσης κλπ.

Πράγματι, κανέναν βουλευτή και καμία βουλεύτρια δεν εκλέγει ο «ελληνικός λαός» συνολικά: τους εκλέγουν οι ψηφοφόροι του κόμματος που το «εμπιστεύτηκαν» με την ψήφο τους. Η Κωνσταντίνα Αδάμου προφανώς θεωρεί ότι η σχέση πολιτικής διαμεσολάβησης ενός βουλευτή, μίας βουλεύτριας, είναι προσωπική και ανεξάρτητη του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω εδάφιο της δήλωσής της που επιβεβαιώνει παλαιοκομματική αντίληψη σχέσης πολιτευτή με την εκλογική της πελατεία:

«Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλες και σε όλους ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια αιτήματα και δικαιώματα όλων των συμπολιτών μου. Ως ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής θα μπορώ να σας εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με λιγότερα εμπόδια.»

Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Αδάμου δεν είναι αναπάντεχη. Είναι αναμενόμενο σ’ ένα κόμμα με ανοδική πορεία το οποίο επιλέγει να είναι ανοικτό σε όποια/ον θέλει να γραφτεί μέλος του. Το ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην σταματά οποιο(α)νδήποτε από το να γράφεται ελεύθερα μέλος επειδή οι ιδρυτές του προτίμησαν τον κίνδυνο φαινομένων Αδάμου από εσωτερικούς μηχανισμούς «περιφρούρησης» – και πιστεύοντας ότι η πιο ισχυρή ασπίδα είναι η εσωτερική δημοκρατία και ο απόλυτος σεβασμός των συμμετοχικών θεσμών και ηθικών αρχών του.

Εκ μέρους της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού

Γιόχεν Σουλτ

Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού ΜέΡΑ25




Πηγή 

Πάνω από 3.500 κρούσματα σε σημαντικά αυξημένα τεστ

 Περισσότερα από 3.500 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη,  με τη θετικότητα να υπερβαίνει το 3,5% σε αυξημένο, ωστόσο, αριθμό τεστ. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 140 ενώ επτά μηνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού δεν αγγίζει ακόμη το 50%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593 σε σύνολο 97.664  τεστ (PCR: 17.589, RAPID: 80.075), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,68% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 20,43%. Δεκατρία από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 482.145, εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.911. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Δευτέρα (26/7) ανήλθε σε 75.062, με 5.616.551 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.943.131 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 47,4%



Πηγή

Θρίλερ στο Ρέθυμνο με ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν σε βαρέλι

 Σύνταξη: Ευτυχία Πενταράκη

Θρίλερ στο Ρέθυμνο με ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν σε βαρέλι στον Πλατανιανό ποταμό. Τα οστά που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε άντρα, εξετάζονται αυτήν την ώρα από ιατροδικαστή προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως ανήκουν σε άντρα, η ηλικία αλλά και ο χρόνος που θάνατου του ατόμου.
Στις αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή έχει σημάνει συναγερμός, ενώ αναμένεται να “ξεσκονιστούν” όλες οι υποθέσεις εξαφανισμένων ατόμων, μήπως και υπάρχει κάποια σχέση. Τα οστά εντοπίστηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού.

 

Αλόννησος: Δίνουν 18.000 ευρώ αμοιβή σε αυτόν που θα βοηθήσει για τη σύλληψη του δολοφόνου της φώκιας «Κωστής»

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Συνθήκες επισφάλειας και υποστελέχωσης σε κατασκήνωση για άτομα με αναπηρία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 Τις ακατάλληλες και επισφαλείς συνθήκες διαμονής, καθώς και την υποστελέχωση κατασκήνωσης ιδιωτικού κέντρου για άτομα με αναπηρίες, η οποία μάλιστα φέρεται να λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση και χωρίς να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων προσώπων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.) και ζητά με ανοιχτή επιστολή του την επέμβαση όλων των αρμοδίων αρχών. 


Καταγγελία για τη λειτουργία μη αδειοδοτημένης κατασκήνωσης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) χωρίς καμία μέριμνα για τις προδιαγραφές  ασφαλείας και υγιεινής ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το  Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.), που ζητά με ανοιχτή επιστολή του την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την συγκεκριμένη κατασκήνωση η οποία, όπως καταγγέλλουν, πραγματοποιείται στο πλαίσιο «της επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού κέντρου ειδικών θεραπειών “Αστεριών Δράσεις”, με έδρα τη Δάφνη Αττικής το οποίο ανήκει στην κα Κλειώ Λιναράκη».

Όπως καταγγέλλει το Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.,πρόκειται για καταγγελία που έφτασε στο σωματείο από μέλη του που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο περιβάλλον και κάνουν λόγο για συνοδεία 15 ατόμων με αναπηρία μεγάλου ηλικιακού εύρους (6-22 ετών) από μόλις 6 θεραπευτές, χωρίς σύμβαση εργασίας, σε περιβάλλον χωρίς την κατάλληλη διαμόρφωση και χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μάλιστα, το Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α αναφέρει πως κατά την διαδικασία υποβολής της καταγγελίας ενημερώθηκε ότι για το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία ήδη από την περσινή χρονια, ενώ, στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Σωματείο αναφέρει πως «συνάδελφοι, οι οποίοι προσέγγισαν το Σωματείο μας, με αφορμή ανακοίνωση μας για το περιστατικό, έχοντας εργαστεί σε αντίστοιχες “υποδομές” του εν λόγω κέντρου στο παρελθόν, πλήθυναν τον κατάλογο των καταγγελιών ενημερώνοντάς μας για το ότι σε άλλη «κατασκήνωση» πριν 2 χρόνια, πάλι σε διώροφο νοικιασμένο σπίτι στον Άσσο Κορινθίας, 6 συνοδοί είχαν στην ευθύνη τους 22 παιδιά ενώ από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου έπεφταν σοβάδες και πλακάκια στο έδαφος!»

«Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες των οικογενειών για επαρκείς, δωρεάν δομές ειδικής αγωγής, αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και πραγματικούς όρους εκπαίδευσης, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όπως επιτάσσουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής» σημειώνει το Σωματείο, προσθέτοντας πως «οι ανάγκες των ΑμεΑ για θερινές διακοπές να καλυφθούν με θερινές κατασκηνώσεις με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με την εκπόνηση κατάλληλου σχεδίου για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των εργαζομένων με την ευθύνη του κράτους και όχι με το απαράδεκτο καθεστώς μέχρι τώρα λειτουργίας τους όπου ο γονιός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή όχι μόνο αμφιβόλου ποιότητος υπηρεσιών και συνθηκών αλλά και πλήρως ακατάλληλων ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού τους. Είναι απαράδεκτη η άγρια εκμετάλλευση που υπόκεινται οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους λίγες ημέρες διακοπών και λίγο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους που τόσο έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής προς τους αρμόδιους φορείς

Αθήνα, 19/7/2021

Προς:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής
  • Γραφείο Πρόνοιας Δήμου Ωροπού
  • Υπουργείο Υγείας
  • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Το ΣΕΜΙΣΕΑ αποστέλλει το παρόν κείμενο με σκοπό να καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη λειτουργία «κατασκήνωσης» για ΑμέΑ, η οποία λειτουργεί χωρίς άδεια και κατ’ επέκταση χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, στο Χαλκούτσι Ωρωπού (Ασκληπιάδου 1 και Έβρου, με συντεταγμένες 38.324315,23.725162) στα πλαίσια επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού κέντρου ειδικών θεραπειών «Αστεριών Δράσεις», με έδρα τη Δάφνη Αττικής το οποίο ανήκει στην κα Κλειώ Λιναράκη.

Το Σωματείο μας στις 16/7/2021 δέχτηκε την καταγγελία από συναδέλφους – μέλη του, που εργάστηκαν εκεί, την κατασκηνωτική περίοδο 11/6 – 17/6, χωρίς μάλιστα να υπογράψουν κάποια σύμβαση εργασίας και χωρίς να τους έχει ζητηθεί να υποβληθούν σε Covid test ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν ξεκινήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Οι συνάδελφοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει ανώνυμες (για ευνόητους λόγους) τηλεφωνικές καταγγελίες σε ΕΟΔΥ, Δήμο Ορωπού, Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να επιληφθεί κανείς την υπόθεση.

Οι καταγγελίες αφορούσαν:

Α) Ακαταλληλότητα του χώρου: Η «κατασκήνωση» είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιωτικό παλιό διώροφο σπίτι με αυλή, χωρίς προσβασιμότητα και ειδικές υποδομές για ΑμεΑ, με έκθετα επικίνδυνα σημεία (σίδερα, τσιμέντο, αγκάθια) σε όλη την περίμετρό του. Παρά το ότι βρίσκεται σε δασική περιοχή και γύρω από το σπίτι υπάρχει σωρός από ξερόκλαδα, δε διέθετε στοιχειώδεις υποδομές πυρασφάλειας, ούτε προηγήθηκε κάποια εκπαίδευση του προσωπικού για την περίπτωση κινδύνου. Δεν διέθετε καν επαρκή αριθμό δωματίων / κρεβατιών για τα παιδιά και τους συνοδούς που φιλοξενούσε, με αποτέλεσμα παιδιά να κοιμούνταν δυο δυο σε μονά κρεβάτια ή σε στρώματα στο πάτωμα στη σαλονοκουζίνα. Πάνω από κρεβάτια παιδιών βρίσκονταν έκθετες μπρίζες, παράθυρο που δεν κλείδωνε, ενώ δεν υπήρχαν επαρκείς ανεμιστήρες στους χώρους παρά τον καύσωνα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, να είναι ασφυκτικές. Το μοναδικό «λειτουργικό» μπάνιο του κτιρίου στον 2ο όροφο (υπήρχε και 2ο μη λειτουργικό κατά τις οδηγίες της υπεύθυνης στο ισόγειο) ήταν τυπικό μπάνιο σπιτιού με μόλις μία λεκάνη και μία ντουζιέρα, κοινό για συνοδούς και παιδιά, με εκτεθειμένα τα απορρυπαντικά σε σημεία προσβάσιμα (πάνω στο πλυντήριο) από τα παιδιά.

Β) Απουσία επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού : Στο χώρο δεν υπήρχε γιατρός ή νοσηλευτής, καθαρίστρια, μαγείρισσα, ναυαγοσώστης ή έστω κάποιος που να γνωρίζει από πρώτες βοήθειες παρά το ότι τα παιδιά συνοδεύονταν σε εξωτερικές δραστηριότητες πχ. θάλασσα. Την ευθύνη για όλα τα παραπάνω είχαν οι συνοδοί, οι οποίοι παράλληλα έπρεπε να οργανώνουν δραστηριότητες, να ψυχαγωγούν τα παιδιά, να τα ταΐζουν, να τα αλλάζουν και να είναι υπεύθυνοι για να μην προκληθεί ατύχημα. Το βαν του κέντρου ήταν ένα συμβατικό νοικιασμένο 9θέσιο, που δεν το οδηγούσε επαγγελματίας οδηγός, και όσα παιδιά «περίσσευαν» μεταφέρονταν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα της υπεύθυνης και του προσωπικού, με οδηγούς τους ίδιους τους θεραπευτές.

6 θεραπευτές – συνοδοί (εκ τους οποίους οι δύο παραιτήθηκαν) είχαν στην ευθύνη τους 15 παιδιά. Όσον αφορά τις διαταραχές υπήρχαν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, νοητική υστέρηση, επιληψία και ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, αρκετά παιδιά έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή και η πλειοψηφία ήταν μη λεκτικά παιδιά, τα οποία δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκήνωση είχε μεικτό τμήμα (αγόρια – κορίτσια) με ηλικίες από 6 – 22 ετών.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι γονείς δεν παρέδωσαν τα παιδιά τους στον χώρο της κατασκήνωσης, αλλά σε άλλο προσυμφωνημένο σημείο, μισή ώρα μακριά, και οι θεραπευτές τα μετέφεραν έως το σπίτι.

….

Στις 18/7/2021 και ώρα 19:00 αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ και του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμέΑ Αττικής και Νήσων επισκέφτηκε τον χώρο για να ελέγξει την κατάσταση και να παρέμβει στην εργοδοσία για τις σοβαρές καταγγελίες. Η εικόνα που αντικρίσαμε εξωτερικά του χώρου ήταν ακριβώς αυτή που περιέγραψαν οι συνάδελφοι. Ακολούθησε συνομιλία με την εργοδότρια, κλήση της αστυνομίας από την ίδια και κατάθεση των δύο πλευρών στο Αστυνομικό Τμήμα Ωροπού. Παρουσία δικής μας και της αστυνομίας οι θεραπευτές μετέφεραν παιδιά με ιδιωτικά αυτοκίνητα σε εξωτερική δραστηριότητα.

Οι αστυνομικοί ακούγοντας τις καταγγελίες και μάλιστα την παραδοχή της ίδιας της εργοδότριας ότι ο χώρος δεν είναι επαγγελματικός παρά το ότι απασχολεί προσωπικό και κόβει αποδείξεις στους γονείς, καθώς και ότι κάποιες από τις καταγγελίες ισχύουν, δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν το θέμα στους αρμόδιους φορείς ενώ ενημέρωσαν και την εισαγγελία.

Στις 19/7/2021 το Σωματείο μας προχώρησε και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης – Δάφνης, η οποία μας ενημέρωσε πως για το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπάρχει και περσινή καταγγελία για την ίδια εποχή και μας παρέπεμψε στο ΣΕΠΕ Παλλήνης όπου θα καταγγελθεί εκ νέου αύριο. Το γεγονός της περσινής δε καταγγελίας για το οποίο ενημερωθήκαμε από το ΣΕΠΕ Ηλιούπολης – Δάφνης δεν μας προκαλεί εντύπωση, αφού συνάδελφοι, οι οποίοι προσέγγισαν το Σωματείο μας, με αφορμή ανακοίνωση μας για το περιστατικό, έχοντας εργαστεί σε αντίστοιχες «υποδομές» του εν λόγω κέντρου στο παρελθόν, πλήθυναν τον κατάλογο των καταγγελιών ενημερώνοντάς μας για το ότι σε άλλη «κατασκήνωση» πριν 2 χρόνια, πάλι σε διώροφο νοικιασμένο σπίτι στον Άσσο Κορινθίας, 6 συνοδοί είχαν στην ευθύνη τους 22 παιδιά ενώ από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου έπεφταν σοβάδες και πλακάκια στο έδαφος!

….

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους υπεύθυνους φορείς να πάρουν τώρα θέση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής ειδικής αγωγής, που για χάριν του επιχειρηματικού κέρδους επιτρέπει έως και τέτοια εκτρώματα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια ΑμεΑ και εργαζόμενων, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα παιδιών και οικογενειών με αναπηρία.

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες των οικογενειών για επαρκείς, δωρεάν δομές ειδικής αγωγής, αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και πραγματικούς όρους εκπαίδευσης, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όπως επιτάσσουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής.
  • Οι ανάγκες των ΑμεΑ για θερινές διακοπές να καλυφθούν με θερινές κατασκηνώσεις με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με την εκπόνηση κατάλληλου σχεδίου για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των εργαζομένων με την ευθύνη του κράτους και όχι με το απαράδεκτο καθεστώς μέχρι τώρα λειτουργίας τους όπου ο γονιός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή όχι μόνο αμφιβόλου ποιότητος υπηρεσιών και συνθηκών αλλά και πλήρως ακατάλληλων ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού τους. Είναι απαράδεκτη η άγρια εκμετάλλευση που υπόκεινται οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους λίγες ημέρες διακοπών και λίγο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους που τόσο έχουν ανάγκη.
  • Κάλυψη των αναγκών και των οικογενειών με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες  για διακοπές και χαλάρωση καθώς η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει δημιουργήσει ψυχοπιεστικές συνθήκες στις περισσότερες οικογένειες με ΑμεΑ.





Πηγή 

Μεγάλο βήμα για τη Σιέρρα Λεόνε η κατάργηση της θανατικής ποινής

 Προς κατάργηση της θανατικής ποινής οδεύει η Σιέρρα Λεόνε, καθώς την ψήφισε το κοινοβούλιό της και αναμένεται να επικυρωθεί από τον πρόεδρό της. Η ποινή θα αντικατασταθεί από ισόβια κάθειρξη ή ελάχιστη ποινή 30 ετών και πρόκειται να γίνει άλλη μία από τις 22 αφρικανικές χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή τον τελευταίο χρόνο.


Άλλη μία αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή έγινε η Σιέρρα Λεόνε μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιό της. Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά σάιτ, την Παρασκευή 23 Ιουλίου ψηφίστηκε η μεγάλη αυτή αλλαγή, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί και από τον πρόεδρο της χώρας, Julius Maada Bio. Η ποινή θα αντικατασταθεί από ισόβια κάθειρξη ή ελάχιστη ποινή 30 ετών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, μέχρι στιγμής 22 αφρικανικές χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της χώρας ανήγγειλε την κατάργηση της ποινής και τον Μάιο δεσμεύτηκε πως θα το κάνει. Το 2019 οι εκτελέσεις αυξήθηκαν από 21 σε 39, αλλά το 2020, δεν έγινε καμία, καθώς όσες ανάλογες ποινές υπήρχαν, αναιρέθηκαν από τον πρόεδρο.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, Samira Daoud, σε ανακοίνωσή της είπε:

Η ψήφος του κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε είναι μια τεράστια νίκη για όλες και όλους εκείνους/ες που αγωνίστηκαν ακούραστα για να παραδώσουν αυτή τη βάρβαρη τιμωρία στην ιστορία και για να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος στη ζωή».

Τώρα που το νομοσχέδιο κατάργησης της θανατικής ποινής έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Julius Maada Bio θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να το υπογράψει ως νόμο και να αναιρέσει όλες τις θανατικές καταδίκες.

Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η Σιέρα Λεόνε θα προσχωρήσει αμέσως στο Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής.





Πηγή 

Στον σκουπιδοτενεκέ τοποθετεί Κουτσούμπας το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά

 Ως «μνημείο σκοταδισμού» χαρακτήρισε ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της βουλής επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης».


Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε ο ΓΓ της ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με το νομοσχέδιο που έφερε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. «Από το ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα μεγάλο και ηχηρό “όχι” στο νομοσχέδιό σας σήμερα και αύριο θα βοηθήσουμε να το πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει» ξεκαθάρισε στην ομιλία του.

Ο ίδιος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης. Θα ενημερώνει, θα οργανώνει, θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην περνάνε και να μην εφαρμόζονται στη ζωή τα απαράδεκτα νομοσχέδιά σας. Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Όπως δεν υπήρχε το Πάσχα του 2019 με τον κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο που τον διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», ενώ σημείωσε ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα τον αντιπαλέψει κι εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε το παν γι’ αυτό.

Ο Δ. Κουτσούμπας  υπογράμμισε πως «ο δρόμος που ακολουθείτε και εσείς και οι προηγούμενοι, είναι αδιέξοδος. Και είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ. Γιατί λοιπόν ο λαός μας, να σας εμπιστευτεί; Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, θα μας λύσει τα προβλήματα; Εδώ και χρόνια οι γονείς παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, πληρώνοντας ξανά και ξανά και για όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Και η ψαλίδα δεν κλείνει. Συνεχώς μεγαλώνει. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών θα ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, των μαθητών μας;

Εδώ και χρόνια, σιγά – σιγά, οι κοινωνικοί φραγμοί στη μόρφωση εντείνονται. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον μονόπλευρο δρόμο του σχολείου των δεξιοτήτων θα κάνει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη; Εδώ και χρόνια, τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι».

«Σας το λέμε ξεκάθαρα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας: «Το νομοσχέδιό σας είναι μνημείο σκοταδισμού. Δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, το ουσιαστικά αναβαθμισμένο σχολείο. Δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του εκπαιδευτικού να κάνει καλύτερο το μάθημά του. Εσείς τον μετατρέπετε σε άβουλο υπάλληλο, που θα τρέμει μήπως πει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτά που επιβάλλουν τα αντιδραστικά, αντιεπιστημονικά σας βιβλία και προγράμματα. Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στο άγχος των γονιών να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν. Εσείς τους αποκλείετε ακόμα περισσότερο από το να έχουν λόγο για τα ζητήματα του σχολείου, στο σχολικό συμβούλιο. Αλλά από την άλλη, τους ζητάτε να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στην ανάγκη των μαθητών να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ανοίξουν τα φτερά τους. Εσείς τους κόβετε τα φτερά και βάζετε ταμπέλες σε σχολεία, τάξεις και μαθητές, από την πιο τρυφερή ηλικία. Άλλωστε, αυτό θέλατε να κάνετε και με το κατάπτυστο άρθρο για την επιλογή μαθητών, που τελικά δεχτήκατε τέτοια κατακραυγή και το πήρατε πίσω. Εσείς φοβάστε την πρόοδο, την καινοτομία αλλά και την πραγματική αριστεία των πολλών. Γιατί πραγματική αριστεία υπάρχει όταν είναι μόνο των πολλών και πραγματικά ξεχωριστών».




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ