Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Σοκ στην κυβέρνηση με τους εμβολιασμούς των 30άρηδων - Δεν πάει κανείς να εμβολιαστεί

 



Ξανά από την αρχή η ΕΡΤ2

 

Ξαναφτιάχνεται η ΕΡΤ2. Το δεύτερο κανάλι της ΕΡΤ χρειάζεται ενίσχυση εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών του. Για τον λόγο αυτό θα επανασχεδιαστεί από την αρχή και θα αναζητηθεί πρόσωπο που θα το αναλάβει. Θα υπάρξει ζωντανό πρόγραμμα, ενδεχομένως σύντομα δελτία ειδήσεων, ενώ θα διατηρηθεί η πολιτιστική ζώνη και η ενότητα του κινηματογράφου.



ΑΥΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ είναι η εξήγηση για όλα!

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: ΑΥΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ είναι η εξήγηση για όλα! - YouTube

ΝΑ! "Βόμβ@" Παπαδάκη για εκλογές τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: ΝΑ! "Βόμβ@" Παπαδάκη για εκλογές τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ - YouTube

Ανοίγουν την κάνουλα των απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ

 

Την πόρτα της εξόδου δείχνει στους εργαζόμενους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος η διοίκηση Σαχίνη, το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ ● Εγγραφο που έρχεται σήμερα προς συζήτηση αναφέρει ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου» ● Κινδυνεύουν 200 υπάλληλοι του ΕΥΣ, «σύμμαχος» στα σχέδια της διοίκησης η πολυδιασπασμένη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων ● Η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.

Απολύσεις εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ φέρνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Αθήνας. Με μια σαφέστατη διατύπωση σε έγγραφο που έρχεται προς συζήτηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η διοίκηση «πανηγυρίζει» διότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου» που απασχολούνται έως τώρα στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ.

Η συγκεκριμένη αναφορά, σε συνδυασμό με άλλες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Σαχίνη, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στον χώρο των εργαζομένων οι οποίοι επί μήνες έζησαν –εκτός του πανδημικού εγκλεισμού– και σε καθεστώς πρωτοφανούς διχασμού. Η ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με δύο ξεχωριστές Ομοσπονδίες Εργαζομένων με συνέπεια η διοίκηση Σαχίνη να αποφεύγει τον θεσμικό έλεγχο ή να επιλέγει συνομιλητές κατά το δοκούν, όπως έχει αναφέρει η «Εφ.Συν.» και σε πρόσφατο ρεπορτάζ («Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξέλεξε θεσμικό συνομιλητή», 10/3/2021).

Φαίνεται όμως τώρα ότι οι τακτικισμοί της διοίκησης Σαχίνη επιστρέφουν μπούμερανγκ καθώς παρατάξεις από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα και από τις δύο ομοσπονδίες εκδίδουν ανακοινώσεις και την καταγγέλλουν. Η μία από τις δύο ομοσπονδίες με πρόεδρο τον Η. Κορλό, μάλιστα, πραγματοποίησε χθες δυναμική κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Περισσό και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Σαχίνη, ο οποίος οδηγήθηκε σε αποχώρηση όταν έγινε κατάληψη στο γραφείο του.

Ο κ. Σαχίνης επιχείρησε να εμφανιστεί διαλλακτικός, αλλά δέχτηκε βροχή ερωτημάτων για τις επικείμενες απολύσεις αλλά και τη μη τήρηση του όρου τής προ τριετίας συλλογικής σύμβασης, βάσει της οποίας θα έπρεπε να καταργηθεί περικοπή ύψους 4% στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Σήμερα το μεσημέρι έχει παράσταση διαμαρτυρίας η άλλη ομοσπονδία στην οποία έχουν τον πρώτο λόγο δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (η ΔΑΚΕ έχει σπάσει σε τρία κομμάτια και ένα από αυτά στηρίζει την ομοσπονδία του Η. Κορλού), τμήμα της ΠΑΣΚΕ και οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ: «Με τον πλέον ξεκάθαρο και ωμό τρόπο η διοίκηση Σαχίνη αποκαλύπτει τα σχέδια συρρίκνωσης και την προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας και των εργαζομένων της. Πριν περάσουν λίγοι μήνες και με το «φιάσκο» του οργανογράμματος αλλά και από τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι δεν θα πειραχτεί και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το ΕΥΣ, ξαφνικά οι προθέσεις της ‘’άλλαξαν’’ εν όψει της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, όπου στο περίγραμμα των βασικών όρων της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο που πρόκειται να υπογραφεί αναφέρει ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούντο (;) αποκλειστικά...»».

«Ωρα να φεύγουνε», φωνάζει σε δική της ανακοίνωση η άλλη «διάσπαση» της ΔΑΚΕ (ΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ), τονίζοντας πως η διοίκηση «ανακοινώνει θρασύτατα ότι πρόκειται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε απολύσεις».

«Μαζευτείτε και συνέλθετε!», κράζει η επίσης διασπασμένη ΠΑΣΚΕ, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας συνοπτικό απολογισμό του βίου και της πολιτείας Σαχίνη: «Χρειαστήκατε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να κάνετε ένα υπέρογκο, δυσλειτουργικό και ακριβό οργανόγραμμα. Κλείνετε δύο χρόνια και ακόμα δεν το έχετε στελεχώσει. Απαξιώνετε και λοιδορείτε το προσωπικό, το οποίο κρίνετε ακατάλληλο να στελεχώσει τις υψηλές θέσεις του οργανογράμματος. Απαξιώνετε και λοιδορείτε όλα τα στελέχη που δεν κάνουν τα κέφια σας. Ασκείτε bullying σε όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική σας. Υπογράφετε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο με επαχθείς οικονομικούς όρους για την ΕΥΔΑΠ, αλλά βάζετε και την υπογραφή σας ώστε να υπάρξουν απολύσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Αναγνωρίζετε την ΟΜΕ «Σκόνδρα-Κυρίτση», αλλά έχετε δώσει τα γραφεία της ΟΜΕ σε άλλους».

«Ηρθε η στιγμή που η κουρτίνα πέφτει και η αλήθεια αποκαλύπτεται», τονίζει στη δική της ανακοίνωση η παράταξη «Συμμαχία Εργαζομένων» που απαρτίζεται από μέλη της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η «Συμμαχία» θυμίζει ότι εδώ και καιρό προειδοποιούσαν για «την αναγκαιότητα αντίστασης και αντίδρασης στη σχεδιαζόμενη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και την εκχώρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος». «Υπήρχαν ήδη άλλωστε τα ζωντανά παραδείγματα των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΤΑ., τα οποία έκαναν «ηλίου φαεινότερο» τι μεθοδευόταν», επισημαίνει, αλλά υπενθυμίζει πως η διοίκηση Σαχίνη καθησύχαζε τους πάντες και τα στελέχη της κατηγορήθηκαν «ως κινδυνολόγοι και συνωμοσιολόγοι που εξυπηρετούσαν προσωπικές επιδιώξεις».

«Περισσεύουν» 200

Πώς όμως μεθοδεύονται οι απολύσεις; Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα είναι ολόκληρο το δίκτυο των αγωγών που φέρνει το νερό από τον Μόρνο στην Αττική. Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη «λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού». Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ καλείται να υπογράψει σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος με την οποία θα πληρώνει για το ακατέργαστο νερό που θα της δίνει το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Η σύμβαση αυτή προκαλεί επίσης αντιδράσεις καθώς η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.

Μέσα στους βασικούς όρους της σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος που έρχεται σήμερα στο Δ.Σ., υπάρχει και ο όρος των απολύσεων. Αφορά πρωτίστως τους 200 εργαζομένους στην Υδροληψία, προσωπικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικές ειδικότητες (από μηχανικούς του ΕΜΠ έως καθαρίστριες και εργάτες) που μένει επί ξύλου κρεμάμενο και με μόνη διέξοδο να παρακαλάει για μια μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου.


ΠΟΣΠΕΡΤ: Καταγγελία-ανοικτή επιστολή για ΕΔΟΕΑΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αύριο, Πέμπτη 27/05/2021 στις 11:30 θα συγκληθεί συμβούλιο στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.Αύριο λοιπόν θα συνεχιστεί η άθλια  και παρελκυστική τακτική του περιβόητου προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Καπάκου και της παρέας του  για το θέμα που αφορά εργαζόμενους προς συνταξιοδότηση και που δεν έχουν συμπληρώσει εκ των πραγμάτων, τις 1500 ημέρες ασφάλισης (εργασίας)  στο ταμείο, όπως απαιτείται,  προκειμένου να συνεχίσουν και ως συνταξιούχοι να  έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ίδιο φορέα.

Για άλλη μια φορά αυτό το θέμα τέθηκε με δόλο τελευταίο στην ημερησία διάταξη, μετά από πλειάδα θεμάτων ήσσονος σημασίας και μεγάλης διαδικασίας , ώστε και πάλι να μη προλάβει να μπεί για συζήτηση.

Η ίδια τακτική και η ίδια μπόχα  εδώ και πολύ καιρό , ειδικά από τότε που

βγήκε στον αφρό η αλήθεια και σταμάτησε η παραπληροφόρηση και η απόκρυψη της πρότασης που δίνει  λύση στο πρόβλημα. Μια λύση που  βγάζει από το άγος της  ανασφάλειας  τους συναδέλφους  μας , εκείνους δηλαδή που  έδωσαν  το αίμα και τον ιδρώτα τους για δεκαετίες και απαιτούν τώρα από τον Καπάκο και την ομάδα του, να τους  αντιμετωπίζει με την αξία  που τους πρέπει κι όχι ως  άχρηστα «βαρίδια».

Γνωρίζουμε ότι μέλη του Δ.Σ. ζητούν επιτακτικά να συζητηθεί αυτό το θέμα πρώτο (έχει κατατεθεί και πρόταση), ώστε να πέσουν οι μάσκες αλλά ποιος τους ακούει.

Ζητάμε εδώ και τώρα να λάβει τέλος αυτός ο εμπαιγμός των εργαζομένων – ασφαλισμένων  του ταμείου και να δοθεί μια έντιμη και ντόμπρα λύση και καλούμε τα μέλη του Δ.Σ. να πάρουν καθαρή θέση, να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία και η κοροϊδία  των ενδιαφερόμενων συναδέλφων μας  ασφαλισμένων από έναν ανεκδιήγητο και ανερμάτιστο πρόεδρο, που διαρκώς εφευρίσκει  φτηνά κόλπα  προκειμένου να μην λυθεί ποτέ το πρόβλημα.

Είναι ώρα ν’ αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες που έχουν ως  αφορμή τις ανεύθυνες και προβοκατόρικες ενέργειες  κάποιων, για  να οδηγείται τεχνητά η σχετική συζήτηση  στις καλένδες, ενώ στην… ημερησία διάταξη να επικρατεί  η ψευδολογία η παραφιλολογία, η παραπληροφόρηση και ο εμπαιγμός.

Οι   θεμελιώδεις συνταγματικές  αρχές  της ισότητας και της αναλογικότητας με βάση τον επιδιωκόμενο σκοπό  αφορούν αποκλειστικά   και   μόνο   την   κατηγορία   των   υποχρεωτικά υπαχθέντων  στον  ΕΔΟΕΑΠ και για  αυτό  είναι  αναγκαία  η  θέσπιση ειδικής νομοθετικής μεταβατικής διάταξης, η οποία προτείνεται να έχει ως   εξής:   «12.   Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλογικώς και στον ΕΔΟΕΑΠ αποκλειστικά και μόνο για τις επαγγελματικές κατηγορίες ασφαλισμένων που υποχρεώθηκαν σε αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4498/2017.

Η παραπάνω πρόταση έχει κατατεθεί στο ΔΣ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ  ΟΜΟΦΩΝΑ  ΓΙΑΤΙ  ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, η «συστρατευμένη στην κοινή αντίληψη» ηγεσία του ΕΔΟΕΑΠ εμμονικά, αυταρχικά, αντισυναδελφικά, και εγωιστικά, δεν ενδιαφέρεται για το δίκαιο που περιέχεται σε αυτήν αλλά το ποιος έκανε την πρόταση και πετάνε το θέμα στις καλένδες μιλώντας για λύση μετά τις εκλογές κλπ, αδιαφορώντας για το μέλλον στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη  των συναδέλφων μας.

Στα πλαίσια αυτής της  «Ερντογανικού τύπου» αντίληψης περί δικαίου και διοίκησης, ζήτησαν από δικηγόρο γνωμοδοτικό σημείωμα που έλαβαν μάλιστα αυθημερόν, το οποίο φυσικά  απέκρυψαν γιατί δεν ικανοποιούσε τα σχέδια τους, συνεχίζοντας ωστόσο να επικαλούνται αυτή τη φορά την γνώμη της νομικής υπηρεσίας  του ταμείου  η οποία φυσικά είναι οργανικά υπό τις εντολές τους.

Ίδια τακτική όπως τότε που με εισήγηση Καπάκου απολύθηκε γιατρός που υπηρετούσε, ο οποίος δικαιώθηκε δυο φορές δικαστικά και τώρα καλείται ο… ΕΔΟΕΑΠ να πληρώσει με δεκάδες χιλιάδες ευρώ (δικά μας λεφτά), τις εμμονές και τις αντεργατικές – αντιδημοκρατικές ενέργειες του προέδρου του.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Τρία χρόνια πέρασαν από τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ τον Μάϊο του 2018, τότε που το 1/4 (!)  των εγγεγραμμένων μελών (4.721 από τους 17.800) ανέδειξε στην προεδρία τους θεωρητικά «ιδεολογικούς αντιπάλους» (Καπάκος –ΣΥΡΙΖΑ, Αντωνιάδου – ΝΔ), οι οποίοι για τις ανάγκες της εξουσίας «συστρατεύθηκαν στην κοινή αντίληψη» (όπως έλεγαν προεκλογικά) για τη σωτηρία του ταμείου. Τρία χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, που με την είσοδό τους έσωσαν το ταμείο (δεδομένου ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν και είναι ο κύριος και ασφαλέστερος χρηματοδότης  του ΕΔΟΕΑΠ) και ειδικά  αυτοί που πρόκειται να βγούν  σύντομα στην σύνταξη, βλέπουν ότι οι «συστρατευμένοι στην κοινή αντίληψη» (περί καρέκλας) δεν ήθελαν ποτέ τους ίδιους αλλά τις εισφορές τους, και βιάζονται να τους  πετάξουν σαν την τρίχα από τη ζύμη μόλις πάρουν τη σύνταξή τους, στέλνοντάς τους πίσω στον ΕΦΚΑ.

Δεν συζητούν ούτε κάν να μειωθεί στα 1.000 «ένσημα» το όριο που χρειάζονται για να παραμείνουν στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο μπήκαν χωρίς να τους ρωτήσει τότε κανείς «συστρατευμένος».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε αντίθεση με τους «συτρατευμένους» της παλάντζας και τους παρατρεχάμενούς τους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όψιμα για προβοκατόρικους λόγους και σχεδιασμούς παριστάνουν τα «λιοντάρια», διαχρονικά αρνείται να απεμπολήσει  τις θεμελιώδεις αξίες, που ορίζουν τους συνδικαλιστικούς της αγώνες, αυτές δηλαδή τις αξίες που περιέχουν την έννοια της  διεκδίκησης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και γι αυτό δεν υποχώρησε στις πιέσεις εκείνων που μας ήθελαν νεροκουβαλητές στην κατασκευή ενός βολικού για το «σύστημα»  Δ.Σ  στον ΕΔΟΕΑΠ. Ενός Δ.Σ  κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των συμφερόντων αφενός μιας ανίερης και πολιτικά ετερόκλητης συνδικαλιστικής  λυκοσυμμαχίας, αφετέρου των ιδιοκτητών ΜΜΕ, των «νταβατζήδων» κατά  την Καραμανλική «ρήση», που με τις δικές τους «ευλογίες» απέκτησαν και καρέκλα στο Δ.Σ του ταμείου με δικαίωμα μάλιστα άσκησης «βέτο».

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καπάκος της «αριστεράς» όσο και οι «συστρατευμένοι» με αυτόν και την κ. Αντωνιάδου της «δεξιάς», μετά από τρία  χρόνια ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπέστατοι σε ότι αφορά τουλάχιστον τη διοίκηση αυτού του ταμείου που χρηματοδοτούμε όλοι μας.

Ξέχασε ο κ. Καπάκος  ότι εξελέγη όχι  ως επικεφαλής της «Συσπείρωσης δημοσιογράφων- Δούρειος τύπος» αλλά  ως συστρατευμένος σε μία ομάδα «δούρειων τύπων» και  επαίρεται ως «παραταξιάρχης» σε ανακοίνωσή του  ότι τάχα είναι  διοίκηση κοινής αποδοχής, όμως εδώ και μήνες δρα παραπλανητικά, προβοκατόρικα (με ορίζοντα τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ τάζοντας σαν νέος Μαυρογιαλούρος)  και  σκόπιμα δεν ασχολείται με  το θέμα που καίει τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ και στον ιδιωτικό τομέα που υποχρεώθηκαν σε αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4498/2017 και την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων   του άρθρου 26 του Ν. 4670/2020 στον ΕΔΟΕΑΠ έτσι ώστε να θεραπευθεί η όποια δημιουργούμενη αδικία και ανισότητα δημιουργείται από την εξαίρεση του ΕΔΟΕΑΠ στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη μετά τη συνταξιοδότησή τους (άρθρο 26 Ν. 4670/2020).

Ήξερε για το «πρόβλημα» του Φουρθιώτη να βγάλει διαπίστευση και  του έβγαλε άψε σβήσε βεβαίωση ότι είναι ασφαλισμένος, ήξερε για θέματα που αφορούν  στην προστασία των «προσωπικών του δεδομένων» που τάχα υπήρχαν στην επιστολή του προς την «συστρατευμένη» με τον κ. Καπάκο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ήξερε ότι κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, όμως δεν ήξερε ότι θα αποκαλυφτεί η αλήθεια γρήγορα και ότι θ’ αναδεικνυόταν ως ο κύριος υπεύθυνος για τη μη λύση στ’ αντικειμενικό πρόβλημα που δημιουργείται στους συναδέλφους μας, στις επαγγελματικές   κατηγορίες ασφαλισμένων που υπήχθησαν υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή στους τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και στις καλλιτεχνικές ειδικότητες, κλπ… και όχι αυτούς που ανέκαθεν υπάγονταν σε αυτόν  και οι οποίοι ούτως ή άλλως συγκεντρώνουν ή πρόκειται να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη σύμφωνα με το νόμο προϋπόθεση της ασφάλισης κατά τα τελευταία πέντε έτη στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ήξερε να κάνει μείωση στο εφάπαξ των δικαιούχων από τον ΕΔΟΕΑΠ αφού προηγουμένως είχε εισπράξει το δικό του χωρίς περικοπή.

Ήξερε ο πολυθεσίτης πρόεδρος να εισπράξει αναδρομικά το σοβαρό ποσό της μηνιαίας αποζημίωσής του ΕΔΟΕΑΠ για να πάρει αυτοκίνητο, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση κλπ.

Ήξερε να διασπά το μέτωπο των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 06/05/2021 (μητέρα των μαχών) και να συστρατεύεται για απεργία την ημέρα… της αργίας! 04/05/2021

Είμαστε περήφανοι που δεν είχαμε, δεν έχουμε ούτε πρόκειται ποτέ να έχουμε σχέση με πρόσωπα  που  δίνουν μεγαλύτερη σημασία  στο πως  θα εξυπηρετηθούν  οι κάθε λογής  «Φουρθιώτηδες» από το να ασχοληθούν  με την «πλέμπα»  των ασφαλισμένων εργαζόμενων στην ΕΡΤ και στον ιδιωτικό τομέα  που πρόκειται να βγούν στη σύνταξη. Είμαστε περήφανοι γιατί δεν πήγαμε ποτέ σε δικαστήρια για να υπερασπιστούμε  κατηγορούμενους εργοδότες, αλλά για να τους καταγγείλουμε για όσα έκαναν εις βάρος του δημοσίου ή των εργαζόμενων, δεν συμμετείχαμε σε πάρτυ με μπόνους, δεν είμαστε μάρτυρες υπεράσπισης διοικήσεων της ΕΡΤ που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, δε συμμετέχουμε  άτυπα (…) σε  επιτροπές προμηθειών κλπ.

Είμαστε περήφανοι που δεν επιλέγουμε το δρόμο των «σεμιναρίων» και του εργοδοτικού savoir vivre για να υπερασπιστούμε  την ελευθερία του τύπου και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά τον συνδικαλιστικό δρόμο της διεκδίκησης και της σύγκρουσης με όσους τα προσβάλλουν, με όσους θέλουν μια κοινωνία υποταγμένη, σιωπηλή εγκλωβισμένη στην απελπισία και την κατάθλιψη.




Εγκαταλελειμμένα πτώματα παιδιών προσφύγων και κτηνώδης αδιαφορία των αρχών στη Λιβύη

 Το αποτρόπαιο έγκλημα που συντελείται στα ευρωπαϊκά σύνορα κατά προσφύγων και μεταναστών έρχονται να καταδείξουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο φωτογραφίες νεκρών παιδιών που ξεβράστηκαν σε παραλία της Λιβύης μετά από ναυάγιο στο οποίο πάνω από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πληροφορίες κάνουν μάλιστα λόγο για προχωρημένη σήψη, καθώς και για τριήμερη εγκατάλειψη των πτωμάτων στην παραλία, με τις αρχές να περιορίζονται σε δηλώσεις περί «απαράδεκτων εικόνων».

Φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι σοροί μωρών και μικρών παιδιών σε παραλία της Λιβύης κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά το μέγεθος της τραγωδίας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διέλθουν από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τον Oscar Camps, ιδρυτή της Proactiva Open Arms, που ανέδειξε το ζήτημα δημοσιοποιώντας τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω από 50 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους καθώς η λέμβος στην οποία επέβαιναν αναποδογύρισε.

«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από τη φρικαλεότητα της κατάστασης. Μικρά παιδιά και γυναίκες που είχαν μόνο όνειρα και φιλοδοξίες να ζήσουν έχουν εγκαταλειφθεί για περισσότερες από 3 ημέρες σε μια παραλία στο της Λιβύης. Κανείς δεν νοιάζεται για αυτά» ανέφερε σε tweet του ο Oscar Camps, σημειώνοντας ότι οι σοροί των παιδιών φαίνεται πως είναι σε προχωρημένη σήψη.

Στον ισχυρισμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Nancy Porsia, που δήλωσε ότι τα πτώματα συλλέχθηκαν εντός μίας ημέρας από τον ιταλικό στρατό και έχουν ήδη ταφεί, ο Oscar Camps αντέτεινε πως «δυστυχώς οι πληροφορίες είναι αναληθείς» επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι είναι νεκροί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o Ιταλός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων και τις προοπτικές σταθεροποίησης στη Λιβύη και την Κεντρική Αφρική μέσω της ενισχυμένης γαλλοϊταλικής συνεργασίας, δήλωσε πως «οι εικόνες των σωμάτων των μωρών και των μικρών παιδιών που βρέθηκαν σε μια παραλία στη Λιβύη είναι απαράδεκτες».

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ στην Ιταλία δήλωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα ότι δεν είναι σαφές πότε τα θύματα έφυγαν από τη Λιβύη και τι συνέβη στο σκάφος τους. «Αυτές είναι δραματικές εικόνες», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο τέλος του νήματος με τους συναδέλφους μας στη Λιβύη. Υπάρχουν πολλά ναυάγια που δεν καταγράφονται ποτέ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να είναι ένα από αυτά». Μιλώντας στο The Telegraph για το γεγονός ότι παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες του ναυαγίου, καθώς και τα ονόματα, οι εθνικότητες και οι ιστορίες των θυμάτων ανέφερε ότι «Πάντα φοβόμασταν ότι υπάρχουν ναυάγια για τα οποία κανείς δεν ξέρει τίποτα».

Χιλιάδες άτομα έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλά από αυτά να μην κατορθώνουν να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Τον Απρίλιο περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος ανατράπηκε κατά τη διάρκεια θύελλας στα ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, περίπου 630 άτομα έχουν πεθάνει στην Κεντρική Μεσόγειο φέτος ενώ επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Το Open Arms έχει μάλιστα περιγράψει τη Μεσόγειο ως «τον μεγαλύτερο μαζικό τάφο στον πλανήτη» καθώς «ο αριθμός των θανάτων σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή αυξάνεται συνεχώς». Η οργάνωση έχει επισημάνει ότι η διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου αποτελεί πλέον μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, καθώς Λίβυοι λαθρέμποροι «βάζουν αυτούς που θέλουν να φύγουν σε πολύ επισφαλή πλοία που μπορούν να μεταφέρουν από 150 έως 700 άτομα, με καύσιμα που δεν είναι ποτέ αρκετά για να φτάσουν σε ένα ασφαλές λιμάνι».


Πηγή

Σήμα κινδύνου για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στη βιοποικιλότητα της Μονεμβασιάς

 Την παύση της διαδικασίας αδειοδότησης δύο Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «στη βάση κούφιων μελετών» και την πρόκριση της θεσμικής προστασίας της βιοποικιλότητας και της «σπάνιας οικολογικής και πολιτιστικής ενότητας στην περιοχή του Καβομαλιά» ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο εξίσου σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις που δρουν συνεργιστικά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας» επισημαίνουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστημονική σαθρότητα των μελετών στις οποίες βασίζεται η αδειοδότηση των δύο ΑΣΠΗΕ, που «χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις, αφού αγνοούν προκλητικά πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία της περιοχής, κυρίως ως περιοχή αναπαραγωγής απειλούμενων αρπακτικών πουλιών».


«Να παύσει την αδειοδότηση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής» ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας ότι «περισσότερες από 170 ανεμογεννήτριες έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής νότια της Μονεμβασιάς και μέχρι ακριβώς την απόληξη του ακρωτηρίου» ενώ «Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει».

«Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο Αιολικούς Σταθμούς 31 συνολικά ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Καβομαλιά, Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς. Η δημόσια διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΚΡΙΘΙΝΑ” είναι μέχρι τις 28/05/2021 και για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ” μέχρι τις 8/06/2021» αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι «Οι ΜΠΕ και των δύο ΑΣΠΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις, αφού αγνοούν προκλητικά πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία της περιοχής, κυρίως ως περιοχή αναπαραγωγής απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, ως κρίσιμο μεταναστευτικό πέρασμα για πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, αλλά και ως βιότοπος δεκάδων μοναδικών και ενδημικών ειδών χλωρίδας».

«Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την παύση της αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στο μοναδικό τοπίο του Καβομαλιά, προκρίνοντας τη θεσμική προστασία αυτής της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής ενότητας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, με έμφαση στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και τη χωροθέτησή τους σε ήδη κατακερματισμένες περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε τεχνητές επιφάνειες και δρόμους»

Διαβάστε ολόκληρο το κοινό Δελτίο Τύπου των οργανώσεων:

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις & φορείς ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, MedINA, ΜOm, ΠΙΝΔΟΣ Περιβαλλοντική, ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ  ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και iSea ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να παύσει την αδειοδότηση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής. Συνολικά, περισσότερες από 170 ανεμογεννήτριες έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής νότια της Μονεμβάσιας και μέχρι ακριβώς την απόληξη του ακρωτηρίου!

Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο ΑΣΠΗΕ συνόλου 31 ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Καβομαλιά, Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς. Η δημόσια διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΚΡΙΘΙΝΑ» είναι μέχρι τις 28/05/2021 και για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» μέχρι τις 8/06/2021.

Οι ΜΠΕ και των δύο ΑΣΠΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις, αφού αγνοούν προκλητικά πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία της περιοχής, κυρίως ως περιοχή αναπαραγωγής απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, ως κρίσιμο μεταναστευτικό πέρασμα για πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, αλλά και ως βιότοπος δεκάδων μοναδικών και ενδημικών ειδών χλωρίδας.

Η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής αναδεικνύεται και σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία την περιλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου στις ζώνες που προτείνονται για εξαίρεση από τη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ, ακριβώς λόγω της υψηλής της φυσικότητας και του μικρού κατακερματισμού της. Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει.

Δρομολογείται δυστυχώς η αδειοδότηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στη βάση κούφιων μελετών σε μια περιοχή με μια σημαντική ιστορικότητα, πολυτραγουδισμένη από τον Όμηρο, τον Στράβωνα και άλλους αρχαίους ως τους σύγχρονους λογοτέχνες. Μια χερσόνησο με έναν κάβο θρύλο και έναν φάρο οδηγό στην πορεία του χρόνου. Προικισμένο με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και τοπία ανέγγιχτης, άγριας ομορφιάς. Με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, το οποίο υποστηρίζεται από την ύπαρξη του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου με το ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας απολιθωμένο δάσος και με την ύπαρξη μιας πληθώρας σπηλαίων, ένα εκ των οποίων και το σπάνιας ομορφιάς αξιοποιημένο σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα Καστανιάς. Με το Γερμανικό Παρατηρητήριο, μνημείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και με ένα σύνολο σχεδόν 40 βυζαντινών ναϊδρίων  και ασκηταριών που δικαίως του έχουν αποδώσει τον τίτλο Μικρό Άγιο Όρος.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο εξίσου σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις που δρουν συνεργιστικά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας. Η βιοποικιλότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει και όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, αναγνωρίζεται ως η σπουδαιότερη ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπισή της και στον μετριασμό των επιπτώσεών της. Συνεπώς, οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουν την ίδια στιγμή τη διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας της χώρας, η οποία αποτελεί μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την παύση της αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στο μοναδικό τοπίο του Καβομαλιά, προκρίνοντας τη θεσμική προστασία αυτής της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής ενότητας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, με έμφαση στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και τη χωροθέτησή τους σε ήδη κατακερματισμένες περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε τεχνητές επιφάνειες και δρόμους.

ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠEΡIΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ISEA, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, MedINA, ΜΟm, ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ, ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Πηγή

Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για το δυστύχημα με το τελεφερίκ στην Ιταλία

 Σε συλλήψεις τριών ατόμων οδηγήθηκε η εισαγγελία του Μιλάνο για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στη Βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεφερίκ έπεσε επειδή έσπασε ένα καλώδιο και δεν έπιασε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν πως είναι υπεύθυνοι για το δυστύχημα.


Τρεις συλλήψεις έγιναν για το δυστύχημα με το τελεφερίκ στη Βόρεια Ιταλία που σκότωσε 14 ανθρώπους. Το όχημα έπεσε από ύψος 20 μέτρων στην περιοχή του Πιεμόντε, στη Βόρεια Ιταλία με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως έσπασε ένα καλώδιο και δεν έπιασε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίες αργότερα επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους.

Τα θύματα ήταν 13 άνθρωποι που πέθαναν επιτόπου και ένα παιδί που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και κατέληξε εκεί. Ο μόνος επιζών, φαίνεται πως είναι ένα 5χρονο αγόρι με καταγωγή από το Ισραήλ, καθώς πέθανε όλη η οικογένειά του που επέβαινε.

Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ANSA, η εισαγγελία του Μιλάνο, ξεκίνησε έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία και αμέλεια. Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε πως η συντήρηση και οι έλεγχοι διεξάγονταν τακτικά. Τα καλώδια άλλωστε δεν επρόκειτο να αντικατασταθούν μέχρι το 2029.

Τα τρία άτομα που συνελήφθησαν από τις αρχές, ομολόγησαν πως είναι υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη, καθώς σκόπιμα απενεργοποίησαν το φρένο έκτακτης ανάγκης, επειδή εκτιναζόταν και προκαλούσε τεχνικά προβλήματα. Οι τρεις ύποπτοι είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειρίζεται το τελεφερίκ, ο διευθυντής της εταιρείας και ο επικεφαλής λειτουργίας της υπηρεσίας.

Η γενική εισαγγελέας της πόλης της, Ολίμπια Μπόσι, είπε ότι ήταν «συνειδητή πράξη» των τριών υπόπτων να εισάγουν ένα όργανο που απενεργοποίησε το σύστημα του φρένου και στη συνέχεια απέτυχαν να το αφαιρέσουν. «Ένα ρίσκο που, δυστυχώς, είχε θανατηφόρα έκβαση λήφθηκε με την πεποίθηση ότι το καλώδιο δεν θα σπάσει ποτέ» είπε.

Το τελεφερίκ Στρέσα-Μοταρόνε μεταφέρει τουρίστες και ντόπιους από την πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, στην κορυφή του όρους Μοταρόνε, καλύπτοντας τη διαδρομή αυτή μέσα σε 20 λεπτά. Η κορυφή του Μοταρόνε είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, αφού εκεί υπάρχει πανοραμική θέα στη Λίμνη Ματζόρε και τις Άλπεις.


Πηγή

«Πράσινο φως» στον οίκο Dior για φωτογράφιση σε πλήθος αρχαίων μνημείων

 Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφώνησε να πάρει άδεια ο οίκος μόδας ώστε να πραγματοποιηθούν φωτογραφίσεις και κινηματογραφήσεις του «Cruise 2022» σε Ακρόπολη, Ηρώδειο, Αρχαία Αγορά, αρχαία Νεμέα, αλλά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.


Το «πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στον οίκο Dior να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμφώνησε να πάρει άδεια ο οίκος μόδας ώστε να πραγματοποιηθούν φωτογραφίσεις και κινηματογραφήσεις του «Cruise 2022» σε Ακρόπολη, Ηρώδιειο, Αρχαία Αγορά, αρχαία Νεμέα, αλλά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Με βάση την αίτηση του οίκου μόδας, στην Ακρόπολη προγραμματίζεται φωτογράφιση στις 14 και 15 Ιουνίου.

Όπως μεταφέρεται από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για επετειακή φωτογράφηση για τα 70 χρόνια από την φωτογράφηση του 1951.

Σημειώνεται ότι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για αυστηρούς όρους που έθεσε το ΚΑΣ χωρίς ωστόσο να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι οι κινηματογραφικές λήψεις, όπου αυτές γίνουν, να μην πραγματοποιηθούν εντός αρχαίων ναών.

Αναμένεται πλέον η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) για την φιλοξενία του ντεφιλέ του διάσημου γαλλικού οίκου και της νέας συλλογής του «Cruise 2022» η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε συνέντευξή της η Υπουργός Πολιτισμού επέμενε ότι η επίδειξη του οίκου μόδας θα πραγματοποιηθεί με «φόντο» την Ακρόπολη «εφόσον κατατεθεί το αίτημα», για να καταλήξει λίγο αργότερα ότι «δεν θα ήταν κακό» η παρουσίαση της νέας κολεξιόν να γίνει και εντός του αρχαιολογικού χώρου, επικαλούμενη την «θετική προβολή» που θα λάβει η χώρα από μια τέτοια παρουσίαση.


Πηγή

Στην ΕΕ καταλογίζει ευθύνες ο ΟΗΕ για την συνεχιζόμενη τραγωδία με θύματα πρόσφυγες στη Μεσόγειο

 «Η Ε.Ε, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων επαναπροωθήσεων στη Λιβύη» αναφέρει 37σέλιδη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την αρχή του έτους -σύμφωνα με τα στοιχεία- τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ'οδόν. Η έκθεση - κόλαφος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους πρόσφυγες είναι συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της Ε.Ε., των θεσμών της Ε.Ε. και άλλων παραγόντων.


Κόλαφος για την Ευρωπαϊκή Ένωση – σε επίπεδο θεσμών και κρατών μελών – είναι η 37 σελίδων έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», για τις συνθήκες θανάτου προσφύγων και μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων «επαναπροωθήσεων» στη Λιβύη.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από την Αφρική, πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης, συχνά επιβιβαζόμενοι σε μικρές φουσκωτές λέμβους. Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’οδόν, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας». Η έκθεση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες είναι «μάλλον μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της Ε.Ε., των θεσμών της Ε.Ε. και άλλων παραγόντων…».

Η Ε.Ε. δεν έχει μόνο μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά οι κυβερνήσεις χωρών έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τις βάρκες και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, σύμφωνα με την έκθεση. Έχουν επίσης υπάρξει «επαναπροωθήσεις στη θάλασσα» όπου σκάφη προσφύγων – μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων, όπως έχουν περιγράψει μετανάστες στην Αρμοστεία.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 80 πρόσφυγες – μετανάστες, αναφέρει επίσης ότι κάποιες επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες. Κάποιες λέμβοι εμβολίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα ή οι βάρκες να ανατραπούν. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη. Σχολιάζοντας την έκθεση, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ έκανε έκκληση για την επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της έρευνας – διάσωσης και των πρακτικών που ακολουθούνται στη Λιβύη, καθώς και για τη διασφάλιση ότι η Ε.Ε. και οι χώρες μέλη θα συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. «Η αληθινή τραγωδία είναι ότι τόσος πόνος και τόσοι θάνατοι στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου μπορούν να προληφθούν», σχολίασε η Μπατσελέτ.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ