«Η Ε.Ε, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων επαναπροωθήσεων στη Λιβύη» αναφέρει 37σέλιδη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την αρχή του έτους -σύμφωνα με τα στοιχεία- τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ'οδόν. Η έκθεση - κόλαφος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους πρόσφυγες είναι συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της Ε.Ε., των θεσμών της Ε.Ε. και άλλων παραγόντων.
Κόλαφος για την Ευρωπαϊκή Ένωση – σε επίπεδο θεσμών και κρατών μελών – είναι η 37 σελίδων έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», για τις συνθήκες θανάτου προσφύγων και μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων «επαναπροωθήσεων» στη Λιβύη.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από την Αφρική, πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης, συχνά επιβιβαζόμενοι σε μικρές φουσκωτές λέμβους. Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’οδόν, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας». Η έκθεση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες είναι «μάλλον μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της Ε.Ε., των θεσμών της Ε.Ε. και άλλων παραγόντων…».
Η Ε.Ε. δεν έχει μόνο μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά οι κυβερνήσεις χωρών έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τις βάρκες και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, σύμφωνα με την έκθεση. Έχουν επίσης υπάρξει «επαναπροωθήσεις στη θάλασσα» όπου σκάφη προσφύγων – μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων, όπως έχουν περιγράψει μετανάστες στην Αρμοστεία.
Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 80 πρόσφυγες – μετανάστες, αναφέρει επίσης ότι κάποιες επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες. Κάποιες λέμβοι εμβολίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα ή οι βάρκες να ανατραπούν. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη. Σχολιάζοντας την έκθεση, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ έκανε έκκληση για την επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της έρευνας – διάσωσης και των πρακτικών που ακολουθούνται στη Λιβύη, καθώς και για τη διασφάλιση ότι η Ε.Ε. και οι χώρες μέλη θα συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. «Η αληθινή τραγωδία είναι ότι τόσος πόνος και τόσοι θάνατοι στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου μπορούν να προληφθούν», σχολίασε η Μπατσελέτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου