Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

«Κυρία Κοραή δεν έχω άποψη ,έχω ΓΝΩΣΗ»! Έγραψε ο Κούβελας

 



ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: Να αποδοθούν εδώ και τώρα οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Τηλέτυπος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ είναι δίπλα στους πρώην εργαζομένους του Mega και στηρίζει τον αγώνα τους για διεκδίκηση των αποζημιώσεων τους, που απροσχημάτιστα παράνομα παρακρατούνται από τις Τράπεζες, κατά παράβαση της πρόσφατης ρύθμισης για τους εργαζόμενους που ψηφίστηκε ομόφωνα στη βουλή.

Οι πρώην, πλέον, εργαζόμενοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ- Mega – αρκετοί από τους οποίους παραμένουν άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι – είναι επί χρόνια όμηροι της ασυδοσίας του κεφαλαίου, αρχικά των Ομίλων ΜΜΕ που κατείχαν το κανάλι και στην συνέχεια των Τραπεζών, που με επικεφαλής την Alpha Bank αρνούνται να επιστρέψουν περί τα 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των παλιών εργαζομένων.

Αυτή η αντεργατική και κατάφωρα παράνομη στάση, καταδεικνύει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο δεν αναγνωρίζουν ούτε ηθική, ούτε νόμους. Υπερασπίζονται μόνο τα συμφέροντα τους που είναι στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να επιβάλλει στις τράπεζες την εφαρμογή στο ακέραιο της νομοθετικής ρύθμισης που η ίδια ψήφισε ώστε εδώ και τώρα  να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ θα δώσει το παρών στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 8 Ιούλη, ώρα 11.00 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank και σε κάθε ενέργεια μέχρι την δικαίωση των εργαζομένων.

Αθήνα 7 Ιούλη 2021



Πηγή

Ο Κόσμος της Λιλιπούπολης στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | 09.07.2021

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, όλο το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 γίνεται μια Λιλιπούπολη! Άγνωστα επεισόδια της αγαπημένης από μικρούς και μεγάλους εκπομπής, συνεντεύξεις με τους δημιουργούς, μία συναυλία που μας γυρνά πίσω στο χρόνο αλλά και νέες εκδόσεις και συζητήσεις για την σημασία και τη διαχρονικότητα των νοημάτων της Λιλιπούπολης, είναι λίγα από όσα θα ακούσουμε και θα απολαύσουμε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αναμεταδίδονται για πρώτη φορά από την συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος, «χαμένα» επεισόδια της εκπομπής τα οποία παρέδωσε πρόσφατα στο Αρχείο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλλαμανής. Τα επεισόδια θα μεταδοθούν στις: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 17:00, 18:00 και στις 19:45.

14:00 – 16:00, «Εδώ Λιλιπούπολη». Η Συναυλία.

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Αυγούστου 1980 με τραγούδια από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη». Τους στίχους σε όλα τα τραγούδια έγραψε η Μαριανίνα Κριεζή και τη μουσική ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου. Τραγούδησαν η Μαριέλλη Σφακιανάκη, ο Σπύρος Σακκάς, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Γιώτα Πρεβελάκη, η Αρετή Στεφανίδου, ο Φίλιππος Κουτλίδης. Τη συναυλία παρουσίασε ο Σταμάτης Φασουλής.

Επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης.

17:00-18:00

Οι «Πλανόδιες Μουσικές» ακούνε τη Λιλιπούπολη, ακούνε τα τραγούδια της και θυμούνται τραγούδια που αποτελούν  συνδετικό κρίκο γενεών και γενεών.

Με αφορμή τις δύο συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, (9 και 10 Ιουλίου), ο Κώστας Θωμαΐδης συνομιλεί με τους συνθέτες Νίκο Κυπουργό και Δημήτρη Μαραγκόπουλο και τους ερμηνευτές Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσση Χριστογιαννόπουλο και Δώρο Δημοσθένους.

18:00-20:00, «Το Κλειδί του Σολ στη Λιλιπούπολη»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλλαμανής, συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου «Στον Καιρό της Λιλιπούπολης», συγκέντρωσε κατά την τετραετή έρευνά του δεκάδες χαμένα επεισόδια τα οποία παρέδωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ. Κάποια από αυτά θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο ίδιος θα είναι καλεσμένος του Σιδερή Πρίντεζη στο «Κλειδί του Σολ».

Στη δίωρη εκπομπή θα ακουστούν τραγούδια από τις αυθεντικές εκπομπές με τις φωνές των ηθοποιών, αποσπάσματα από τα χαμένα επεισόδια, ηχογραφήσεις από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που σχετίζονται με τη «Λιλιπούπολη» και τους συντελεστές της, αλλά και μικρές μουσικές εκπλήξεις.

Στη συζήτηση θα ξετυλιχθεί το νήμα της χρυσής εποχής του Τρίτου Προγράμματος, όταν ήταν διευθυντής ο Μάνος Χατζιδάκις, αναζητώντας απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: τί ήταν η Λιλιπούπολη στην εποχή της και γιατί παραμένει ισχυρό μέχρι σήμερα το μουσικό, πολιτικό και πολιτιστικό της αποτύπωμα.

Παράλληλα από το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιουλίου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δεύτερου Προγράμματος [Facebook και Instagram] θα τρέχει διαγωνισμός με διπλές προσκλήσεις για την παράσταση, του Σαββάτου 10 Ιουλίου«Εδώ Λιλιπούπολη. Τα τραγούδια».

Info

Ο Κόσμος της Λιλιπούπολης στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #neoprogramma #Transistor

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/


Πηγή

ΑΥΤΟΓΚΟΛ από το Sυrvivor! Τα "ξέρασε" όλα για το eμβόλιο ο παίκτης



 

Περισσότερα από 7.500 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

 Σοβαρή ανησυχία εγείρει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αυξητική τάση των κρουσμάτων και της θετικότητας που αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ενώ ήδη ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ διενεργήθηκαν λιγότερα τεστ. Ανάλογη αύξηση σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας επί των συνολικών τεστ, ενώ οι εμβολιασμοί που διενεργήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου δεν ξεπέρασαν καμία ημέρα τις 100.000 και η εμβολιαστική επάρκεια της χώρας δεν ξεπερνά το 40%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.820, σε σύνολο 59.903 τεστ (PCR: 13.578, RAPID: 46.325) ενώ η θετικότητα των τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,04%. Οκτώ από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, 9 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.763. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18,64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Τρίτη (6/7) ανήλθε σε 82.304 με 5.081.770 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.058.143 άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα αντιστοιχεί σε 38,9%.



Πηγή

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τον βασανισμό Γιακουμάκη

 Αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν, ενώ εχθές η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.


Σε παρόμοιο μήκος κύματος με την πρωτόδικη απόφαση, κηρύχθηκαν ένοχοι οι 8 κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν, ενώ εχθές η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα, με τους δικηγόρους των κατηγορούμενων να εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών σε δεύτερο βαθμό. Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας έδρας της υπόθεσης είχε προτείνει την ενοχή των 8 Κρητικών για κάποιες πράξεις με την ποινή της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη μετατροπή της ποινής για κάποιες άλλες σε απλή σωματική βλάβη.

Μετά την εκδίκαση των 8 εφέσεων σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα :

Οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι ως πρωτοδίκως ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.



Πηγή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Alpha Bank για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Mega

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ MEGA ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8-7-2021 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ALPHA BANK (ΣΤΑΔΙΟΥ 40)

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΙΤΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ καλούν τους απολυμένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς του υπό ειδική διαχείριση «MEGA» σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ALPHA BANK  (Σταδίου 40) αύριο, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, στις 11 το πρωί.

Οι μάσκες έπεσαν και οι προφάσεις εξαντλήθηκαν.

Οι τράπεζες, οι οποίες χωρίς νόμιμο έρεισμα παρακρατούν τα χρήματα που προορίζονται για μισθούς και αποζημιώσεις των εργαζομένων του υπό ειδική διαχείριση παλαιού «ΜΕGA», οφείλουν και πρέπει να πράξουν ότι έπραξε το Δημόσιο. Να αποδώσουν τα χρήματα που προεισέπραξαν με βάση τον εκ του νόμου άκυρο πίνακα κατάταξης δανειστών στην ειδική διαχείριση ώστε, επιτέλους, οι απολυμένοι συνάδελφοί μας να λάβουν, έστω και με καθυστέρηση, τα οφειλόμενα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα νομικό έρεισμα περί του αντιθέτου και καμία δικαιολογία.

Υπενθυμίζουμε πως οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν τις επιχειρήσεις υπό ειδική διαχείριση, ψηφίστηκαν από την Βουλή των Ελλήνων με ευρεία πλειοψηφία καθιστώντας σαφή την βούληση του νομοθέτη να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των τραπεζών.

Ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΣΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ,  ΕΣΠΗΤ , ΕΠΗΕΑ



Πηγή

Αρνείται η Alpha Bank να επιστρέψει τα χρήματα στους εργαζόμενους του Mega!

 

Στην άρνηση της τράπεζας της Αlpha να επιστρέψει τα χρήματα της ειδικής διαχείρισης της πρώην Τηλέτυπος (Mega) κόλλησε η υπόθεση πληρωμής των αποζημιώσεων των εργαζομένων με βάση τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό δημόσιο μετά και τη γνωμοδότηση του Νομικού συμβουλίου του κράτους, επέστρεψε στην Ειδική διαχείριση του Mega το ποσό των περίπου έξι εκατ. ευρώ.

Σειρά έχουν οι Τράπεζες που θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των παλιών εργαζομένων. Η γνωμοδότηση του Νομικού συμβουλίου του κράτους εστάλη στην Ένωση Τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια πρώτη σύσκεψη για το θέμα.  Η Alpha ωστόσο αρνείται επίμονα να εφαρμόσει τη νομοθετική διάταξη και να επιστρέψει τα χρήματα, παρασέρνοντας και τις άλλες τράπεζες. Η ΕΣΗΕΑ μαζί με τις άλλες ενώσεις καλούν εσπευσμένα τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 11.00 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Σταδίου


Πηγή

Το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 με ανανεωμένη εικόνα, από την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

 

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, το Τρίτο Πρόγραμμα αλλάζει την εικόνα του!

Επισκεφθείτε τις σελίδες του αγαπημένου σας ραδιοφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Fb: https://www.facebook.com/tritoprogramma) στις 12 το μεσημέρι, για να δείτε πρώτοι τη νέα εικόνα του Τρίτου Προγράμματος.

Τρίτο «κλασσικά», από την Παρασκευή 9 Ιουλίου, με διάθεση και εικόνα ανανεωμένη!

Μας ακούτε στους 90,9 και τους 95,6 και τις κατά τόπους συχνότητες και on line στο trito.gr

_____________

Info

Το Τρίτο Πρόγραμμα με ανανεωμένη εικόνα

Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι

Live Streaming: www.trito.gr

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma


Πηγή

Εισαγγελική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για «άνωθεν εντολή» και «πακιστανικά τηλέφωνα» που εμπλέκουν Χαρδαλιά

 Μετά τις αποκαλύψεις από την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με τους ελέγχους που γίνονταν, ή καλύτερα δεν γίνονταν τον περασμένο Οκτώβριο, παραμονές του ξεσπάσματος του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα, αλλά και την υπηρεσιακή λειτουργία αξιωματούχων με «πακιστανικά τηλέφωνα», έρχεται η Εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με όσα καταγγέλλονται. «Διαψεύδει» και νίπτει τας χείρας του ο Χαρδαλιάς.


Προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, φέρεται να έδωσε εντολή να περάσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη της ομάδας μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε ενώ είχαν πυρετό, λίγες ημέρες πριν από αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την Euroleague τον Οκτώβριο του 2020.

Η εισαγγελέας έχει εντολή να εξακριβώσει την βασιμότητα όσων καταγγέλλονται και να κρίνει ποιες θα είναι οι επόμενες ποινικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι μια σοβαρή και αποκαλυπτική διάσταση των ελέγχων που γίνονταν, ή καλύτερα δεν γίνονταν τον περασμένο Οκτώβριο, παραμονές του ξεσπάσματος του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα, προσθέτει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για την «εντολή Χαρδαλιά» να μπουν στη χώρα ασθενείς με πλημμελείς ελέγχους, αλλά και η ίδια η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, που «ομολογεί» την προχειρότητα επιρρίπτοντας τις ευθύνες των αποφάσεων στους «ειδικούς», απειλώντας μάλιστα την εφημερίδα και την συντάκτρια του ρεπορτάζ με αγωγή και μήνυση.

Νοσηρές σκιές στη διαχείριση της πανδημίας από Χαρδαλιά προ δεύτερου κύματος – Με αγωγές και μηνύσεις απαντά ο υφυπουργός

Από το δημοσίευμα, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα και για τις μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, καθώς στα γραπτά μηνύματα που αποκαλύπτει το δημοσίευμα γίνεται λόγος για «πακιστανικά τηλέφωνα».






Πηγή

O Συνήγορος του Πολίτη για τις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές και τα πολυπληθή τμήματα των νηπιαγωγείων

 Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών δημοσίων νηπιαγωγείων και πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.


Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε προς τα δύο αρμόδια υπουργεία ο Συνήγορος του Πολίτη είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη Νηπιαγωγείου. Όπως επισημαίνεται, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών περί της έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών δημοσίων νηπιαγωγείων.

Μάλιστα, ο αριθμός των συγκεκριμένων αναφορών αυξήθηκε με την εισαγωγή της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων. «Τα προβλήματα που αναδεικνύονται αφορούν τη μη ορθή επιλογή χώρων, πολεοδομικές παραβάσεις στις υφιστάμενες δομές, αλλά, κυρίως, έλλειψη ενιαίων και σαφώς καθορισμένων κτιριολογικών προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών κατά την κατασκευή ή διαρρύθμιση των κτιρίων, με αποτέλεσμα οι χώροι να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νηπίων» υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος φορέας κρίνει σημαντικό να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του μέγιστου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και αντί για 25 που ισχύει μέχρι σήμερα να είναι στους 20 ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί επιτυχώς η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ολόκληρο το έγγραφο:

Μισαναπηρικές ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την «οικειοθελή αποχώρηση» καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

 Τις μισαναπηρικές πρακτικές της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού εξώθησης υπαλλήλων σε «οικειοθελή» αποχώρηση καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες «καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εταιρικής υπευθυνότητας, εκθέτουν την Τράπεζα και καταρρακώνουν το κύρος της, παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους».


Σοβαρή καταγγελία για ενέργειες της Διοίκησης της Τράπεζα Πειραιώς, που στρέφονται ευθέως κατά των αναπήρων υπαλλήλων ήρθε στο φως δημοσιότητας από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας.  Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την στοχοποίηση ανάπηρων συναδέλφων τους που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες «μέσω ενός σχεδίου να​​ μετατεθούν​​ σε καταστήματα​​ που​​ σε αρκετές περιπτώσεις​​ βρίσκονται​​ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και​​ έχει​​ ανακοινωθεί το κλείσιμό​​ τους,​​ ώστε​​ η λύση της «εθελούσιας» εξόδου​​ να​​ φαντάζει ως μονόδρομος».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος κάνει λόγο για εκβιασμό σε παραίτηση πολύτεκνου ατόμου με κινητική βλάβη σε ποσοστό 80%, κατόπιν μετακίνησής του σε κατάστημα της Τράπεζας που δεν διέθετε τουαλέτα στον όροφο στον οποίο ο άνθρωπος είχε κληθεί να εργαστεί. Αντίστοιχη αναφορά υπάρχει για δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία πάσχει από κινητική βλάβη σε ποσοστό 55% και η άλλη από σοβαρό πρόβλημα όρασης, που υποχρεώθηκαν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις καθημερινά καθώς ο τόπος εργασίας τους ορίστηκε πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

«Ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί στους αρμόδιους θεσμικούς​​ φορείς, στις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου οι συγκεκριμένες πρακτικές να​​ ελεγχθούν​​ και σε​​ κοινοβουλευτικό​​ επίπεδο,​​ στους​​ φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με​​ αναπηρία​​ για την από​​ κοινού αντιμετώπιση του θέματος, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε πρόσφορο νομικό μέσο,​​ προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη​​ τέτοιες​​ απαράδεκτες πρακτικές που​​ όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας προκειμένου να υλοποιηθεί​​ με κάθε μέσο​​ ο βάρβαρος​​ και αντεργατικός​​ σχεδιασμός​​ απομείωσης προσωπικού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου:


Με κυρώσεις απειλεί την Ουγγαρία για διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας η Ευρωπαϊκή Επτροπή

 Με νομικές κυρώσεις απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ακροδεξιά Ουγγαρία. Ο λόγος είναι ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος που πρόκειται να θέσει σε ισχύ η χώρα και εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την πορνογραφία. «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάνουμε χρήση αυτών των εξουσιών όποιο και αν είναι το κράτος μέλος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε επιπλέον η πρόεδρος της Επιτροπής.


Με κυρώσεις απειλεί η Ευρώπη την ακροδεξιά Ουγγαρία, για τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο που πρόκειται να εισάγει. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν η χώρα δεν υπαναχωρήσει ως προς τον νόμο που εισάγει διακρίσεις θα εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters «Η ομοφυλοφιλία εξομοιώνεται με την πορνογραφία. Αυτή η νομοθεσία χρησιμοποιεί την προστασία των παιδιών για να κάνει διακρίσεις εναντίον των ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Είναι ντροπή», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Η Κομισιόν έστειλε στο τέλος του Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», το οποίο προκάλεσε την καταδίκη των Βρυξελλών.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάνουμε χρήση αυτών των εξουσιών όποιο και αν είναι το κράτος μέλος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε επιπλέον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νομοθεσία που εισήγαγε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν επικρίθηκε έντονα από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα, όπου αρκετά κράτη μέλη υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτ να λέει στη Βουδαπέστη να σεβαστεί τις αξίες ανοχής της ΕΕ ή να εγκαταλείψει το μπλοκ των 27 χωρών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ουγγαρία θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του δικαίου της ΕΕ εάν δεν υποχωρήσει, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες. Τέτοια βήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δέσμευση πόρων της ΕΕ για τη Βουδαπέστη, λένε οι νομοθέτες της ΕΕ.




Πηγή

Νοσηρές σκιές στη διαχείριση της πανδημίας από Χαρδαλιά προ δεύτερου κύματος – Με αγωγές και μηνύσεις απαντά ο υφυπουργός

 Μία σοβαρή και αποκαλυπτική διάσταση των ελέγχων που γίνονταν, ή καλύτερα δεν γίνονταν τον περασμένο Οκτώβριο, παραμονές του ξεσπάσματος του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα, προσθέτει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για την «εντολή Χαρδαλιά» να μπουν στη χώρα ασθενείς με πλημμελείς ελέγχους, αλλά και η ίδια η απάντηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, που «ομολογεί» την προχειρότητα επιρρίπτοντας τις ευθύνες των αποφάσεων στους «ειδικούς», απειλώντας μάλιστα την εφημερίδα και την συντάκτρια του ρεπορτάζ με αγωγή και μήνυση. Σοβαρότατα ερωτήματα και για τις μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, καθώς στα γραπτά μηνύματα που αποκαλύπτει το δημοσίευμα γίνεται λόγος για «πακιστανικά τηλέφωνα».


Διακριτική μεταχείριση ταξιδιωτών, σκιώδη και επικίνδυνη διαχείριση των ελέγχων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και σοβαρές ρωγμές στο αφήγημα της κυβέρνησης για ενοχοποίηση της νεολαίας και των κινητοποιήσεων του περασμένου φθινοπώρου ως αιτία για την έλευση του δεύτερου κύματος προκαλεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύει τηλεφωνικά μηνύματα μεταξύ στελεχών της Πολιτικής Προστασίας που επικαλούνται τον Νίκο Χαρδαλιά για να επιτρέψουν σε τέσσερα μέλη της αποστολής ομάδας μπάσκετ να μπουν στη χώρα τον Οκτώβριο του 2020, παρότι φέρονται να έχουν βρεθεί με πυρετό κατά τη θερμομέτρησή τους από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, κατά το δημοσίευμα και τα μηνύματα που παρατίθενται, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέρεται να ενημερώνεται από τον αρμόδιο αξιωματικό της υπηρεσίας πως υπάρχει πρόβλημα με κάποια μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσέ, η οποία έχει φτάσει στη χώρα για έναν αγώνα μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της Euroleague.

«Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό» φέρεται να ενημερώνει ο αξιωματικός, για να λάβει την απάντηση «να περάσει η ομάδα». Μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκαλεί η απάντηση του επικεφαλής στην επιμονή του αξιωματικού που ρωτά «σίγουρα», με τον συνάδελφό του να του απαντά πως πρόκειται για «εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε», και να προσθέτει «στο πακιστανικό το τηλέφωνο». Σημειώνεται πως «πακιστανικά» λέγονται τα τηλέφωνα για τα οποία οι αρχές δεν έχουν στοιχεία για τον ιδιοκτήτη τους, και μέχρι σήμερα συναντώνται σε πλήθος ποινικών υποθέσεων και στο οργανωμένο έγκλημα, ώστε να μένουν εκτός «ραντάρ» αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που προκύπτουν από το δημοσίευμα, καθώς στη συνέχεια δίνεται η εντολή σε πυροσβέστη να περάσει η αποστολή, με τον τελευταίο να απαντά «μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ», για να λάβει την εξοργιστική απάντηση «Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό». «Τέλειωνε […] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχομε στείλει πολλά» συνεχίζει ο επικεφαλής, με τον πυροσβέστη να απαντά «οκ» πιθανώς στο ίδιο τηλέφωνο, και τον επικεφαλής να επιμένει «Πακιστάν ρε».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα συμπληρώνεται από ένα ακόμα μήνυμα αξιωματικού, που αναφέρει «Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Έχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μην μας μπλέξουνε». Όπως σημειώνεται, την ίδια ημέρα, 22 Οκτωβρίου, ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσέ έληξε υπέρ του πρώτου, και πέντε ημέρες αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα στην αθηναϊκή ομάδα, με το επόμενο παιχνίδι, με τη ρωσική Ζενίτ να αναβάλλεται, και στη συνέχεια να ακολουθούν αναβολές σε αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, ήρθε ένα ακόμα δημοσίευμα του News247 για τις διαδικασίες ελέγχου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τις ίδιες ημέρες, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες δεν έλαβαν ποτέ χώρα έλεγχοι θερμοκρασίας στους ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα μας με την αποστολή της τουρκικής ομάδας, και παρουσιάστηκαν μόνο τα «καθαρά» τους τεστ στις αρχές. Η δεύτερη μαρτυρία αναφέρεται σε παίκτη της ομάδας που είχε πυρετό και παρά ταύτα, όχι μόνο μπήκε στη χώρα, αλλά αγωνίστηκε και εμπύρετος.

«Διαψεύδει» και νίπτει τας χείρας του ο Χαρδαλιάς

Με καθυστέρηση πολλών ωρών, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης να απαντήσει στο δημοσίευμα, απειλώντας με αγωγή και μηνυτήρια αναφορά την εφημερίδα και την συντάκτρια του ρεπορτάζ.

«Πρόκειται για συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος μου προσωπικά και με εμπλέκει σε ενέργειες για τις οποίες ουδεμία γνώση είχα ή έχω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην Πολιτική Προστασία. Ως εκ τούτου, άμεσα καταθέτω αφενός μεν αγωγή για τα όσα ψευδώς αναφέρονται για εμένα σε αυτό, αφετέρου δε μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ώστε η υπογράφουσα δημοσιογράφος και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσουν τα στοιχεία που διατείνονται ότι έχουν και να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκόμενων προσώπων» αναφέρει αρχικά στην απάντησή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια παραθέτει σειρά «εξηγήσεων» που προκαλούν εκ νέου ερωτήματα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων – συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στους ελέγχους που έγιναν στην ομάδα, υποστηρίζοντας πως στις αφίξεις στη χώρα μας δεν προβλέπεται διαδικασία θερμομέτρησης.

«Η ομάδα Fenerbahce αφίχθη στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 2020 με ειδική πτήση charter και όλα τα μέλη της οδηγήθηκαν στον καθορισμένο χώρο υποδοχής του αεροδρομίου, όπου πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος των απαιτούμενων για την είσοδό τους στη χώρα εγγράφων κατά την προβλεπόμενη διαδικασία (PCR test 72 ωρών και PLF) και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Euroleague και της FIBA. Σημειωτέον ότι για όλες τις αφίξεις στη χώρα δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει διαδικασία θερμομέτρησης» αναφέρει ο Ν. Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας ακόμα πως η μόνη «εμπλοκή» της Πολιτικής Προστασίας ήταν η έγκριση του αιτήματος για «κατ’ εξαίρεση» είσοδο της τουρκικής ομάδας δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Οκτωβρίου, καθώς υπήρχε απαγόρευση πτήσεων από Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird για κατ’ εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA» αναφέρει συγκεκριμένα.

Ακόμα πιο προκλητικά, αφού αποφεύγει να τοποθετηθεί στα σοβαρά ερωτήματα που προκαλούν οι αναφορές σε πακιστανικά τηλέφωνα, ο υφυπουργός καταλήγει να κατηγορεί την συντάκτρια του ρεπορτάζ για «αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και στα όρια της εμμονικής ιδεοληψίας δημοσιογραφική συμπεριφορά», κατηγορώντας την για «φασιστικής λογικής επιλογές στοχοποίησης προσώπων για λόγους μικροπολιτικού οφέλους».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Χαρδαλιά

«Αντί για αοριστολογίες, επιθέσεις και σπασμωδικές κινήσεις, περιμένουμε από τον κ. Χαρδαλιά να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις» καλεί τον υφυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, παραθέτοντας σειρά ερωτημάτων, όπως:

1. Είναι ψεύτικα ή αληθινά τα sms των αξιωματικών της Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου, που επικαλούνται εντολή του για να περάσουν χωρίς έλεγχο εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ, λίγο πριν την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν;

2. Εάν είναι αληθινά, αλλά παρόλα αυτά ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό τους είναι αναληθές, τότε περιμένουμε να καταθέσει άμεσα μήνυση εναντίον των υπευθύνων αξιωματικών και να παρέμβει εισαγγελέας για να ανοίξουν άμεσα τα κινητά τους τηλέφωνα.

3. Ποιος είναι ο «μεγάλος» που έδωσε «εντολή να περάσουν χωρίς έλεγχο», αφού «έχει ενημερωθεί η ηγεσία»; Αν ο «μεγάλος» δεν είναι ο κος Χαρδαλιάς, τότε ποιος είναι; Μήπως κάποιος ακόμη πιο ψηλά στη κυβερνητική ιεραρχία;

4. Τέλος περιμένουμε από τον κο Χαρδαλιά, πολιτικό προϊστάμενο των εν λόγω αξιωματικών να απαντήσει αν είναι εν γνώση του ότι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του μιλούν σε «πακιστανικά» τηλέφωνα για υπηρεσιακά θέματα. Ποιος ο λόγος, από ποιους φυλάγονται και ποιες οι παράνομες πράξεις που θέλουν να κρύψουν;​




Πηγή 

Αναστέλλεται η κινητοποίηση των εργαζόμενων σε μετρό και ΗΣΑΠ, μετά την προσφυγή της διοίκησης

 Την αναστολή της κινητοποίησης που είχαν προγραμματίσει για σήμερα το βράδυ αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ μετά την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.


Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό και του ηλεκτρικού, καθώς η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να αναστείλει τη στάση εργασίας που είχε προγραμματίσει για σήμερα από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Σωματείων Κίνησης (Σ.Η.Ε.Κ.) μετά από απόφαση του σωματείου, ανέστειλε την προγραμματισμένη στάση εργασίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του συνδικάτου ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία δεν θα προχωρήσουν στις στάσεις εργασίας που είχαν προαναγγείλει καθώς δεν τίθεται πλέον το θέμα με τις διακεκομμένες βάρδιες.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα στάσεις εργασίας, καθημερινά από την Τρίτη 5 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 9 Ιουλίου, εάν η ΟΣΥ εξακολουθούσε να εφαρμόζει το χειμερινό Πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, «η Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών  προσέφυγε σήμερα το πρωί στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η προγραμματισμένη για τις 21:00 στάση εργασίας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Σωματείων Κίνησης (Σ.Η.Ε.Κ.). Προ της έκδοσης δικαστικής απόφασης, το σωματείο αποφάσισε την αναστολή της στάσης εργασίας. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια στις Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό θα διεξαχθούν σήμερα κανονικά».

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το επιβατικό κοινό, ότι η Διοίκηση των ΣΤΑ.ΣΥ., έχοντας πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού κόστους, που προκαλούν τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες, ιδίως σε μια περίοδο έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, θα προασπίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.



Πηγή

Συναυλίες Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στους Grup Yorum στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

 Προσκλητήριο σε δύο συναυλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην Αθήνα και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη απευθύνει το Διεθνές Τμήμα του τουρκικού Grup Yorum, του συγκροτήματος που βλέπει τα μέλη του να διώκονται, να φυλακίζονται και να απαγορεύεται η μουσική τους από την κυβέρνηση Ερντογάν.


Το Grup Yorum – Διεθνές Τμήμα οργανώνει πολιτιστικές δράσεις και Συναυλίες Αλληλεγγύης και καλεί σε συμμετοχή και στήριξη του αγώνα των καλλιτεχνών αγωνιστών στην Τουρκία για να σταματήσει η φίμωση των Τραγουδιών του Λαού.

Την Πέμπτη, 8 Ιουλίου, η συναυλία αλληλεγγύης στο τουρκικό συγκρότημα θα λάβει χώρα στη Γεωπονική Σχολή, στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 9 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στα Γρασίδια Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ – ΚΑΛΕΣΜΑ

για τις Συναυλίες Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στις:

8 Ιουλίου, Πέμπτη, Γεωπονική Σχολή, Ιερά Οδός, Αθήνα

9 Ιουλίου, Παρασκευή, Γρασίδια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

Από 28/6 μέχρι 7/7: καμπάνια με βίντεο ατομικά ή συλλογικά στους προσωπικούς, κινηματικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς μας σε Facebook και Twitter με το hashtag: #GrupYorum #GrupYorumAthens2021 #Συναυλία_8Ιουλίου

«Η πάλη των τάξεων έχει δύο δρόμους, ο ένας είναι με τουφέκι και ο άλλος είναι του πολιτισμού και της τέχνης», Helin Bölek

Καλούμε όλους τους φίλους τους, τους αγωνιστές, τους εργάτες, τους καλλιτέχνες, τον κόσμο του καθημερινού μόχθου, τους ποιητές, τους γλύπτες, τους σκιτσογράφους, τους ζωγράφους, τους ρεπόρτερ, τους δασκάλους και τους μαθητές τους, τις μανάδες, τα παιδιά και τους γέρους…

τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό μας στη δύσκολη αντίσταση της Απεργίας Πείνας μέχρι Θανάτου, εκείνους που γνώρισαν τη μουσική και τον αγώνα μας μέσα από την αντίσταση αυτή, εκείνους που έγιναν η φωνή της Χελίν και του Ιμπραήμ, τα χέρια και τα όργανά τους, εκείνους που ίδρωσαν για να σταματήσει η φίμωση των Τραγουδιών του Λαού…

εκείνους που στάθηκαν με τα σώματά τους οδόφραγμα ενάντια στην αστυνομική και φασιστική αγριότητα…

εκείνους που έμαθαν για την αντίστασή μας, για το ανυποχώρητο του αγώνα μας, για την ελπίδα και την πίστη μας μετά…

Μετά την ανυστερόβουλη θυσία των Επαναστατών Καλλιτεχνών του Λαού, Χελίν και Ιμπραήμ, του αγωνιστή Μουσταφά Κοτσάκ, της Δικηγόρου του Λαού, Εμπρού Τιμτίκ.

grup yorum concerts
Καλούμε όλους εσάς να υπερασπιστούμε μαζί τη φωνή μας!

Τη φωνή των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών, των φυλακισμένων καλλιτεχνών, τα δικαιώματα και τη ζωή των καλλιτεχνών-εργατών, το λαό…

Να υπερασπιστούμε τις συναυλίες και τις παραστάσεις μας ενάντια σε ΟΛΩΝ των ειδών τις προσχηματικές απαγορεύσεις και επιθέσεις!

ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ – ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΧΕΛΙΝ ΚΑΙ ΙΜΠΡΑΗΜ
ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
HELİN MUSTAFA İBRAHİM EBRU – ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ GRUP YORUM ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΡΑΠΕΡ PABLO HASEL
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΑΣ
8 ΙΟΥΛΗ, ΑΘΗΝΑ – 9 ΙΟΥΛΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Grup Yorum – Διεθνές τμήμα



Πηγή 

Θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021 επί τη βάσει των υφιστάμενων συνθηκών

 Στο 4,3% θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2021 και το 6% το 2022, όπως εκτίμησε η Κομισιόν. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, υπάρχει μια μικρή αναθεώρηση προς τα επάνω για το 2021 (4%), ενώ για το 2022 παραμένουν αμετάβλητες. Πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του φάνηκε ο ΙΟΒΕ, καθώς εκτίμησε ανάπτυξη 5 - 5,5% για το 2021, με την προηγούμενη πρόβλεψη να βρισκόταν στο 3,5 - 4%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας με πλήγμα στην τουριστική περίοδο, η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,5 με 3%.


Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στο 4,3% θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2021 και το 6% το 2022. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, υπάρχει μια μικρή αναθεώρηση προς τα επάνω για το 2021 (4%), ενώ για το 2022 παραμένουν αμετάβλητες.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, προβλέπεται ανάπτυξη 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022. Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σύγκριση με αυτές του Μαϊου.

Πίσω στα ελληνικά δεδομένα, για το 2021 και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση του εποχιακά προσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4%, με την ώθηση να προέρχεται από τις εξαγωγές υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Ο βασικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022.

Πληγή για τις προβλέψεις της Κομισιόν φαίνεται ότι αποτελεί ο τουριστικός τομέας καθώς αυτός περιγράφεται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν, επίσης, από την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον, επισημαίνεται.

Πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του φάνηκε ο ΙΟΒΕ, καθώς εκτίμησε ανάπτυξη 5 – 5,5% για το 2021, με την προηγούμενη πρόβλεψη να βρισκόταν στο 3,5 – 4%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας με πλήγμα στην τουριστική περίοδο, η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,5 με 3%.

Το βασικό σενάριο του 3,5 – 4%, θα προέλθει από την άνοδο των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Σε μικρότερο βαθμό από την ενδεχόμενη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το δημόσιο ταμείο ξοδεύει, ωστόσο η δημοσιονομική ευστάθεια θα πρέπει να είναι «πυλώνας» το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε, ότι λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Οταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης θα δούμε αλλαγές». Μάλιστα είπε ότι αναμένονται «λουκέτα», εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά, καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ