Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Προς το «πορτοκαλί» ξανά ο επιδημιολογικός χάρτης γιατί «ο ιός είναι πανέξυπνος και μας ξεφεύγει και οι νέοι τον μεταδίδουν επιστρέφοντας από διακοπές»

 Στην εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την υπαιτιότητα των νέων και του τουρισμού για την εξάπλωση της πανδημίας αφιερώθηκε κατ’ αποκλειστικότητα η ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με την Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής, να «αδειάζει»  τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, που υποσχόταν ένα «Covid-free» καλοκαίρι ισχυριζόμενος ότι «δεν ευθύνεται ο τουρισμός και οι τουρίστες για την αύξηση κρουσμάτων», ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίσης μέλος της Επιτροπής, απηύθυναν κάλεσμα στους νέους για άμεσο εμβολιασμό, πριν τις διακοπές. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη και την αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου στις κατασκηνώσεις, τον τουρισμό, την εστίαση, καθώς και τα πλοία με την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να υποβάλλονται σε self και rapid τεστ κάθε εβδομάδα, καλώντας κάθε πολίτη να κλείσει το δικό του «ραντεβού ελευθερίας».


«Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό, μετά από διακοπές στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους» υποστήριξε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «αδειάζοντας» τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος την Τετάρτη διατράνωνε μιλώντας σε εκδήλωση ότι «δεν ευθύνεται ο τουρισμός και οι τουρίστες για την αύξηση κρουσμάτων», υποσχόμενος ένα  «Covid-free» καλοκαίρι. 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή επέρριψε για μία ακόμη φορά στους νέους την ευθύνη για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με την Β. Παπαευαγγέλου να δηλώνει ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη συμπεριφορά των νέων μετά τις διακοπές, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει τον δρόμο του να επιτεθεί σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», καλώντας το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να εμβολιαστεί, και απευθύνοντας ειδική έκκληση στους νέους να το πράξουν πριν πάνε διακοπές, αναιρώντας για μία ακόμη φορά τα λεγόμενα του Υπουργού Τουρισμού για την «μη ευθύνη» του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως είναι πλέον σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται καθημερινά δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, γεγονός που όπως επεσήμανε αποδεικνύεται από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, που δεν συνδέονται ευθέως με κάποιο άλλο ενεργό κρούσμα.  «Ο ιός μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος, ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρεται ανάμεσά μας και να ξεφεύγει από τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία» ισχυρίστηκε η Β. Παπαευαγγέλου, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε την  αυξητική πορεία της πανδημίας, είναι απολύτως στο χέρι μας».

«Παρακαλώ τους νέους να σπεύσουν να εμβολιαστούν» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ νωρίτερα παρέθεσε τα στοιχεία που έχουν προκύψει παγκοσμίως για την πορεία της πανδημίας αναφέροντας ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 103.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 900 ανά ημέρα  και πως σε 37 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε στη συνέχεια πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, «η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ήπιας αύξησης τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνοντας πως «έχουμε αύξηση νοσηλειών χωρίς ακόμη να έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ», ενώ δήλωσε πως υπάρχει μείωση των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους καθημερινά.

«Το αποτύπωμα της επιδημικής έξαρσης σε αυτή τη φάση έχει δύο χαρακτηριστικά» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για την αύξηση των διαγνώσεων σε άτομα κάτω των 40 ετών και για την συσχέτιση της εξάπλωσης με την νυχτερινή διασκέδαση.

«Η εμβολιαστική κάλυψη έχει προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις μικρότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατεύσει ευπαθείς ομάδες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων, που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα».

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος πανδημίας»  υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στη συνέχεια εστίασε στην ισχυροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από το Σάββατο 17 Ιουλίου για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στην εστίαση, τον τουρισμό και τα πλοία, κάνοντας ειδική μνεία στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν και για τις κατασκηνώσεις, ενώ ανακοινώθηκε επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο χάρτης επικαιροποιείται ως εξής:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς και Λάρισας  ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας,   Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας ανεβαίνουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1)
  • Επιπλέον, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου
  • Οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Σίφνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου  ανεβαίνουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1)
  • Ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται από το κίτρινο (επίπεδο 2) στο πράσινο (επίπεδο 1)
  • Οι Περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και οι Δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης «με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τεστινγκ λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου»

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και τις αρχές των περιοχών αυτών! Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Και για αυτό απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων μας», σημείωσε αναφερόμενος στις τελευταίες περιοχές ο Ν. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση «επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό». Μάλιστα, προανήγγειλε την αυστηροποίηση των μέτρων, δηλώνοντας πως «είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε εάν μπορέσουμε στα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλες τις ροές στις περιοχές αυτές».

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα που αφορούν τις κατασκηνώσεις και τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στην εστίαση, τον τουρισμό και τα πλοία  ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι self test και το άλλο rapid.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος ειδικά στις κατασκηνώσεις, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε εκτόξευση των κρουσμάτων, ο Ν. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η υποχρέωση για διενέργεια τεστ αφορά και τους μη εμβολιασμένους κατασκηνωτές, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα επισκεπτήρια δεν θα επιτρέπονται, παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού.

«Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα «να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας προβολή όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη, κλείνοντας το δικό μας ραντεβού Ελευθερίας».



Πηγή

Περισσότερα από 26.000 κρούσματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και πάνω από 2.700 το τελευταίο 24ωρο

 Εξαιρετικά αυξημένος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ σε μόλις δεκαπέντε ημέρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί υπερβαίνουν τις 26.000 και το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τις 2.700. Την ίδια ώρα, έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η μείωση των διασωληνωμένων προχωρά πλέον με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού δεν  αγγίζει ακόμη το 45%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.794 σε σύνολο 81.284 τεστ (PCR: 15.413, RAPID: 65.871), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,44% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 18,13%. Επτά από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παράλληλα, 6 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.819. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πάνω από 130 παραμένουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 132. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Τετάρτη (14/7) ανήλθε σε 76.157, με 5.332.580 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.438.726 άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 42,6%.



Πηγή

ΜΟΙΡΑΣΑΝ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ" οι συγκεντρώσεις! Υπουργοί έστελναν μηνύματα σε...

 



ΣΟΚ από Κούβελα: "O πρωθυπουργός δεν είναι eμβολιασμένος κατά..."

 



Τάνια Τσανακλίδου – Λίνα Νικολακοπούλου «…για να ‘ναι πάντα ίδια, αλλάζουν όλα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 | 16.07.2021

 

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:00, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή «Πάρ’ το αλλιώς… θα βρεις!», ο Γιώργος Τσάμπρας, παρουσιάζει μία αναδρομή της συνεργασίας της Τάνιας Τσανακλίδου και της Λίνας Νικολακοπούλου με αφορμή τις φετινές κοινές τους εμφανίσεις.

Τριάντα τρία χρόνια μετά το «Μαμά γερνάω», η Τάνια Τσανακλίδου ξαναβρίσκεται στη σκηνή́ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τους στίχους της. Όχι μόνο τους συγκεκριμένους, αλλά́ και πολλούς άλλους που έγραψε εκείνη εδώ́ και 40 χρόνια.

Στην εκπομπή ακούμε πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών του «Μαμά γερνάω» και θυμόμαστε πως ακριβώς ξεκίνησαν τότε, μέσα από́ αφηγήσεις των βασικών συντελεστών του δίσκου. Παράλληλα μ’ αυτά́ όμως, απολαμβάνουμε και ό,τι άλλο έχει καταγραφεί́ στη δισκογραφία με τη φωνή́ της Τάνιας Τσανακλίδου και με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Επίσης ακούμε και πρώτες ηχογραφήσεις κάποιων ακόμη τραγουδιών που επέλεξαν η Λίνα και η Τάνια να υπάρχουν στο πρόγραμμα των φετινών κοινών τους εμφανίσεων με άλλους καλλιτέχνες, από́ διαφορετικές εποχές και συνεργασίες της Νικολακοπούλου.

Πάντα με τη διάθεση του «Πάρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

Σημείωση: Η εικόνα έχει διαμορφωθεί από τον Πέτρο Παράσχη. Η φωτογραφία είναι της Ελίνας Γιουνανλή.

___________________

Τάνια Τσανακλίδου – Λίνα Νικολακοπούλου

«Πάρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – Γιώργος Τσάμπρας

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερουhttps://webradio.ert.gr/programma-deftero/



Πηγή


«ΠΑΣΟΚ: Από την Aλλαγή, στον εκσυγχρονισμό και την πτώση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο ένατο επεισόδιο της «Αόρατης Πόλης», οι Φοίβος ΚλαυδιανόςΚυριάκος Δημάγγελος και Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος, ερευνούν το κομματικό φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία του στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας.

Πολιτικά στελέχη, νυν και πρώην μέλη, πρώην υπουργοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες, μιλούν στο Kontra για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τον ριζοσπαστισμό των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, στην “Αλλαγή”, το 1989, τον “εκσυγχρονισμό”
την εποχή Σημίτη, μέχρι το πρώτο μνημόνιο και τη συρρίκνωση.

Δύο επεισόδια, τέσσερις ώρες, 24 πρόσωπα.

«ΠΑΣΟΚ: Από την Aλλαγή, στον εκσυγχρονισμό και την πτώση».
Τη Δευτέρα, στις 12 τα μεσάνυχτα, στην «Αόρατη Πόλη».
Μία έρευνα πίσω από τα φώτα.

Στο Kontra, την ελεύθερη τηλεόραση.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

 

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά  και από την επίσημη σελίδα του Kontra στο Facebook  καθώς και από το επίσημο κανάλι μας στο YouTube



Πηγή

Προστασία της πολιτικής ουδετερότητας αντί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη σφραγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Την προστασία του δικαιώματος των εργοδοτών «να παρουσιάζουν ουδέτερη εικόνα στους πελάτες τους» επικύρωσε με μια απόφαση με σαφές ρατσιστικό πρόσημο το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της προσέλευσης στον χώρο εργασίας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου υπονομεύει την πολιτική ουδετερότητας που ενδεχομένως επιθυμεί να προβάλλει ο εργοδότης. Η απόφαση, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στα ισλαμοφοβικά κριτήρια πρόσληψης και απόλυσης με το πρόσχημα της πολιτικής ουδετερότητας, έρχεται να προστεθεί ως επιστέγασμα σε μια σειρά θεσμικών διακρίσεων που υφίστανται οι μουσουλμάνες γυναίκες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακάμπτοντας πλήρως τις δεσμεύσεις της σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων.


Το δικαίωμα των εργοδοτών να προχωρούν σε απολύσεις όσων καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επικύρωσε με απόφασή του το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Court of Justice of the European Union), με πρόσχημα το δικαίωμα «πολιτικής ουδετερότητας» των εργοδοτών, προτάσσοντας επί της ουσίας τα οικονομικά συμφέροντα και τις εκάστοτε προκαταλήψεις των πελατών έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με μια απόφαση που παρακάμπτει πλήρως τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων, το Δικαστήριο εξακολουθεί να παρέχει νομικό έρεισμα στην έννοια της «ουδετερότητας», που χρησιμοποιείται εντός της Ένωσης ως πρόσχημα για την επιβολή ρατσιστικών πολιτικών που προάγουν τον αποκλεισμό και την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η απαγόρευση να φέρουν οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας οιοδήποτε εμφανές σύμβολο εκδήλωσης πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει ουδέτερη εικόνα έναντι των πελατών ή να προλαμβάνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η παραπάνω κατάσταση «πρέπει να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη του εργοδότη» και πως «στο πλαίσιο του συμβιβασμού των επίμαχων δικαιωμάτων και συμφερόντων, τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το ιδιαίτερο πλαίσιο κάθε κράτους μέλους και ιδίως τις ευνοϊκότερες εθνικές διατάξεις όσον αφορά την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας».

Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο κάνει λόγο για «τα δικαιώματα και τις θεμιτές προσδοκίες των πελατών ή των αποδεκτών των υπηρεσιών και ειδικότερα, όσον αφορά την εκπαίδευση, την επιθυμία των γονέων να περιβάλλονται τα τέκνα τους από πρόσωπα τα οποία δεν εκδηλώνουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά», ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του αναφέρει ότι «υπό προϋποθέσεις» γίνεται αποδεκτή «η έμμεση διαφορετική μεταχείριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων», καθώς «μπορεί να δικαιολογηθεί από τη βούληση του εργοδότη να τηρεί  στάση πολιτικής, φιλοσοφικής και θρησκευτικής ουδετερότητας έναντι των πελατών ή των αποδεκτών των υπηρεσιών του, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις θεμιτές προσδοκίες τους».

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 



H Κομισιόν κάνει μήνυση σε Ουγγαρία και Πολωνία για διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

 Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τα δύο κράτη μέλη τον τελευταίο χρόνο σφίγγουν τον κλοιό κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με τη μεν Ουγγαρία να ψηφίζει νόμο με ομοφοβικούς περιορισμούς και τη δε Πολωνία να κηρύσσει περισσότερες από 100 περιοχές της «LGBTQ-free zones» (ζώνες χωρίς την ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία). Οι δύο χώρες έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν.


Νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας και κάποιων περιοχών της Πολωνίας κίνησε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν την Πέμπτη 15 Ιουλίου, για διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με τα δύο κράτη μέλη να έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν.

«Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ στιγματισμό τμημάτων της κοινωνίας μας», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Twitter και συμπλήρωσε: «Ξεκινάμε νομική δίωξη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, περισσότερες από 100 περιοχές της Πολωνίας έχουν κηρυχθεί «LGBTQ-free zones» (ζώνες χωρίς την ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία) αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις της ΕΕ, ενώ η αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ δράση της Ουγγαρίας με το νομοσχέδιο που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι, εν όψει τον επερχόμενων εκλογών, είναι γνωστή.

Υπενθυμίζεται, πως η ουγγρική κυβέρνηση, προώθησε διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν ομοφοβικοί περιορισμοί σε «υλικό που διαδίδει ή απεικονίζει την ομοφυλοφιλία», ενώ μάλιστα απαγορεύεται τέτοια μηνύματα σε παιδιά κάτω των 18 ετών.



Πηγή

«Δεν ευθύνεται ο τουρισμός και οι τουρίστες για την αύξηση κρουσμάτων» δηλώνει ο Θεοχάρης υποσχόμενος «Covid-free» καλοκαίρι

 Την ώρα που, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «covid-free» καλοκαίρι, τα κρούσματα αυξάνονται και ολοένα και περισσότερα νησιά μπαίνουν στο «κόκκινο» ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι το άνοιγμα του τουρισμού «ήταν προσεκτικό και σχεδιασμένο και δεν προκαλεί ζημία», σημειώνοντας ότι δεν ευθύνονται ο τουρισμός και οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα για την αύξηση των κρουσμάτων.


Δεν ευθύνονται ο τουρισμός και οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χωρα, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και το υπουργείο Τουρισμού με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης, με βάση τα στατιστικά στοιχεία ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, το άνοιγμα του τουρισμού ήταν προσεκτικό και σχεδιασμένο και δεν προκαλεί ζημία. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο σε 100.000 δειγματοληψίες στις πύλες εισόδου της χώρας διαγνώσθηκαν μόλις 74 θετικά κρούσματα στον κορονοϊό με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται σε 0,07%. Στα χερσαία σύνορα ο βαθμός θετικότητας ήταν σε 0,01% και στα αεροδρόμια στο 0,09%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεοχάρης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 14 Ιουλίου, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.

Στην αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται και η γερμανική Merkur και γράφει: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνονται ξανά. Τώρα ο κορωνοΪός χτυπά ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην κορυφή είναι προς το παρόν η Κύπρος με δείκτη 7 ημερών 673,2 βάσει δεδομένων από το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Ως εκ τούτου το νησί κατατάχθηκε ως περιοχή υψηλών δεικτών. Η Ισπανία απειλείται και αυτή από την ίδια τύχη εάν ο δείκτης παραμείνει σταθερά πάνω από 200. Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης ήταν 199. Ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται επίσης ραγδαία και στην Ελλάδα. Επειδή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σχετίζεται προφανώς με τη νυχτερινή ζωή, από την Πέμπτη οι πελάτες επιτρέπεται μόνον να κάθονται, να μην στέκονται ούτε να χορεύουν, και τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να είναι γεμάτα. Σε περίπτωση παραβίασης, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις από την αρχές. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας επτά ημερών. Τη δεύτερη φορά το κατάστημα θα είναι κλειστό για δύο εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ. Την τρίτη φορά μπορεί να ανακληθεί η άδεια. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν αναδρομικά, για παράδειγμα αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν παραβιάσεις, δήλωσε ο Χαρδαλιάς»



Πηγή

Επιτροπή Ισότητας των Φύλων συστάθηκε στον Δήμο Ελασσόνας

 Δημοτική επιτροπή ισότητας συστήθηκε στην Ελασσόνα με σκοπό τη σχεδίαση, την οργάνωση και τον συντονισμό προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η δημοτική επιτροπή ισότητας είναι αρμόδια για τη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων καθώς και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με υπηρεσίες αλλά και εθελοντικές ομάδες.


Στη σύσταση επιτροπής ισότητας των φύλων προχώρησε ο Δήμος Ελασσόνας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επιτροπή ισότητας απαρτίζεται από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των τοπικών συλλογικών φορέων της κοινωνίας και της οικονομίας και εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας και είναι ένα όργανο με συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρα. Σκοπός η σχεδίαση, η οργάνωση και ο συντονισμός προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Όπως δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος της περιοχής Ν. Γάτσας, «Ο Δήμος Ελασσόνας πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε θέματα ισότητας των φύλων. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του δήμου μας έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Μέσα από τον συμβουλευτικό ρόλο προς το δημοτικό συμβούλιο, με συνεργασία και διάλογο, ευελπιστούμε στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα σε τοπικό επίπεδο, ώστε οι προτάσεις να διασφαλίζουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής».

Η δημοτική επιτροπή ισότητας είναι αρμόδια για τη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων καθώς και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης. Οφείλει επίσης να υποβάλλει προτάσεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με υπηρεσίες αλά και εθελοντικές ομάδες. Σε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, τις τοπικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς θα επιλύει τέλος οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα ανακύπτει σε τοπικό επίπεδο από κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου.

Μετά από πρόσκληση του δήμου σε τοπικούς φορείς που ασχολούνται με τα θέματα ισότητας, για να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη σύσταση της Επιτροπής που αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Δημήτριο Καρανίκα σε θέση Προέδρου και μέλη τα κάτωθι:

  • Χρήστος Παπαδημητρίου, δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας
  • Ευθαλία Γκόλτσιου, υπάλληλος της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας
  • Σταυρούλα Δάσιου, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας με αναπληρώτρια την Χριστίνα Σαμόλαδου
  • Άννα Πιπίλη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Ελασσόνας με αναπληρώτρια την Στέλλα Πακάκη
  • Ευανθία Αφέντη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης με αναπληρώτρια την Βασιλική Τσιτσιώνη
  • Καλλιόπη Τζήκα, σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λάρισας
  • Ευάγγελος Τσακνάκης, εργασιακός σύμβουλος του ΟΑΕΔ




Θύμα κακοποίησης και η πρώην σύζυγος του αστυνομικού της Ηλιούπολης όπως καταγγέλλει

 Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερες υποθέσεις έμφυλης βίας και καταγγελίες σχετικά με τη δράση του αστυνομικού της Ηλιούπολης έρχονται στο φως. Πιο συγκεκριμένα, η πρώην σύζυγος του φερόμενου δράστη, καταγγέλλει πως ήταν και η ίδια θύμα απειλών, βιαιπραγιών και τρομοκρατίας, με τις οποίες ο 39χρονος την είχε εξαναγκάσει να του δώσει την επιμέλεια της κόρης τους. Μετά τις καταγγελίες εις βάρος του, η γυναίκα πλέον κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και έχει αιτηθεί την επιμέλεια της 9χρονης, για την οποία εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πού διέμενε κατά τη διάρκεια της κακοποίησης της 19χρονης, καθώς σύμφωνα με τις καταθέσεις της τελευταίας, ταυτίζεται ο τόπος διαμονής τους, που είναι το διαμέρισμα της Ηλιούπολης.

 George Vitsaras / SOOC (φωτογραφία αρχείου / Φεμινιστική διαμαρτυρία, Ηλιούπολη)

Μία νέα καταγγελία ήρθε στο φως για την υπόθεση του αστυνομικού από την Ηλιούπολη που κρατούσε αιχμάλωτη και εξέδιδε τη 19χρονη κοπέλα. Συγκεκριμένα, η πρώην σύζυγός του, μέσω της συνηγόρου της, Ελισσάβετ Τσέρτου, κάνει γνωστό πως και η ίδια κακοποιούταν από τον φερόμενο δράστη και μάλιστα της είχε αφαιρεθεί, με απειλές και εβιασμούς, η επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους.

Η δικηγόρος, με ανακοίνωσή της, αναφέρει πως η μητέρα πλέον κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του αστυνομικού και διεκδικεί την επιμέλεια της 9χρονης κόρης τους, ενώ παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα με το πού βρισκόταν το κορίτσι, κατά τη διάρκεια της κακοποίησης της 19χρονης, καθώς σύμφωνα με την κατάθεσή της γνώριζε την ανήλικη και ταυτίζεται ο κοινός τόπος διαμονής τους, το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στην «σκοτεινή» υπόθεση της σύλληψης του αστυνομικού υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν βγει ακόμα στην δημοσιότητα για λόγους ευνόητους και αντιληπτούς και θα αποδοθούν αποκλειστικά στις Αρχές για την απονομή της δικαιοσύνης την οποία εμπιστευόμαστε απόλυτα. Ισχυρίστηκε όπως πληροφορηθήκαμε ότι δήθεν η μητέρα του παιδιού το έχει εγκαταλείψει, ενώ η αλήθεια είναι ότι με εκβιασμούς, τρομοκρατία και απειλές ενωμένες με άμεσο κίνδυνο ζωής, εξαναγκάστηκε να του δώσει την επιμέλεια.

Η μητέρα της ανήλικης κόρης του αστυνομικού ήταν το πρωταρχικό του θύμα, την οποία απειλούσε και είχε βιαιοπραγήσει στο παρελθόν ώστε να την απομακρύνει από το ανήλικο τέκνο της και να έχει την αποκλειστική επιμέλεια. Η μητέρα ουδέποτε τόλμησε να διεκδικήσει την επιμέλεια έως σήμερα καθόσον ήταν υπο καθεστώς απειλών και τρόμου. Ήξερε ότι ο αστυνομικός μπορεί να υλοποιήσει τις απειλές του..

Την επικοινωνία με το ανήλικο τέκνο είχε άτυπα ως σήμερα όποτε επιθυμούσε ο αστυνομικός -πατέρας ώστε να αποκρύπτει το τι συνέβαινε εντός της οικίας που ζούσε το ανήλικο τέκνο ενώ εκείνη παρακαλούσε για λίγη επικοινωνία ακόμα με το παιδί της. Σήμερα με αφορμή τις καταγγελίες της 19χρονης, «έσπασε» η σιωπή της μητέρας και σήμερα μπορεί χωρίς φόβο να διεκδικήσει την επιμέλεια της ανήλικης θυγατέρας της καθόσον ήδη έχει κατατεθεί αίτημα ασφαλιστικών μέτρων Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ανάθεση της επιμέλειας σε εκείνη καθώς και συμπληρωματικό αίτημα στον Εισαγγελέα Ανηλίκων ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε εμπλοκή του ανήλικης κόρης της, μόλις 9 ετών σε όλες τις κακουργηματικές πράξεις τις οποίες σήμερα κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί ο αστυνομικός. Η μητέρα της ανήλικης κόρης του αστυνομικού είναι ικανή μητέρα και επιθυμεί την προστασία του ανήλικου τέκνου της και της απομάκρυνση του από το τοξικό και άρρωστο περιβάλλον που ζούσε και περιμένει πως και πώς να την πάρει στην αγκαλιά της και να την φροντίσει. Ερώτημα γεννάται που βρισκόταν το ανήλικο τέκνο όλο αυτό το διάστημα που η 19χρονη κοπέλα ζούσε την «κόλαση» στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης καθώς σήμερα σύμφωνα με τις καταθέσεις της γνώριζε την ανήλικη κόρη του αστυνομικού και ταυτίζεται ο κοινός τόπος διαμονής τους το οποίο ήταν το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη.




Πηγή 



«Κωμικό να συνδέεται η ΝΔ με τους διαδηλωτές κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών που είναι οι ίδιοι που ήταν και στις Πρέσπες» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

 Για τοπικά lockdown που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και για τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, είπε πως λόγω της ραγδαία αυξανόμενης έξαρσης των κρουσμάτων, οι εμβολιασμένοι δε θα περιοριστούν σε περιπτώσεις τοπικών lockdown, ενώ για τις συγκεντρώσεις είπε πως είναι «κωμικό να χρεώνετε στη ΝΔ αυτούς τους ανθρώπους» ενώ λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως «πράγματι, ένα κομμάτι αυτών των ανθρώπων ή και όλοι πιθανόν, να ήταν και στις Πρέσπες».


Lockdown για ανεμβολίαστους και ότι «είναι κωμικό να συνδέεται η Νέα Δημοκρατία με τους διαδηλωτές» στις συγκεντρώσεις κατά των εμβολιασμών είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο Α. Γεωργιάδης, προανήγγειλε πως, αν και υπάρχει σημαντική έξαρση των κρουσμάτων, οι εμβολιασμένοι δε θα περιοριστούν σε περιπτώσεις τοπικών lockdown. «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Υπουργός, ωστόσο, αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και προσπάθησε να πείσει το κοινό του, ότι δεν έχουν καμία σχέση αυτοί οι άνθρωποι με το κόμμα του. «Είναι κωμικό να χρεώνετε στη ΝΔ αυτούς τους ανθρώπους», φώναζε. «Οι άνθρωποι αυτοί ήταν το 100% στην πλατεία των Αγανακτισμένων το 2010-2011 και το 100% στο «Όχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Οι ίδιοι, με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ» φώναζε ο υπουργός που μάλλον δεν είχε δει τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις. Παραδέχτηκε, όμως, πως οι ίδιοι ήταν και στις διαδηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Πράγματι, για να δείτε πόσο ειλικρινής είμαι, πράγματι, ένα κομμάτι αυτών των ανθρώπων ή και όλοι πιθανόν, να ήταν και στις Πρέσπες».

Υπενθυμίζεται πως στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, ο κεντρικός τόνος δόθηκε από ακροδεξιά, θρησκόληπτα στοιχεία, με σχετικές εικόνες να φτάνουν να αναπαράγονται σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, σταυρούς, θρησκευτικές εικόνες, ενώ ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος, το «Μακεδονία Ξακουστή» και μερικοί έφτασαν να ψέλνουν το «Χριστός Ανέστη».



Πηγή


Απαγόρευση των διαφημίσεων για το μουρουνέλαιο και τα ζελεδάκια Moller’s – Κρίθηκαν παραπλανητικές από το Δικαστήριο

 Παραπλανητικές κρίθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι διαφημίσεις για το μουρουνέλαιο και τα ζελεδάκια της Moller’s και απαγορεύτηκε η συνέχιση της προβολής τους. To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια, που απευθύνονται σε παιδιά, η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.


Σε απαγόρευση δύο τηλεοπτικών διαφημίσεων της Moller’s προχώρησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 201/2021 απόφασή ,μετά από συλλογική αγωγή της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ). Οι δυο διαφημίσεις -και συγκεκριμένα η διαφήμιση για τα ζελεδάκια Moller’s στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός μαθητής και η διαφήμιση για το μουρουνέλαιο Moller’s που εκτυλίσσεται σε ιστιοφόρο και πρωταγωνιστεί μία κοπέλα- κρίθηκαν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, παραπλανητικές. Και οι δύο διαφημίσεις είχαν προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς το φθινόπωρο του 2019.

Η απόφαση τονίζει τόσο την ελληνική νομοθεσία για τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και τους ειδικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, σχετικά με την επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής και τη διαφήμισή τους, αλλά και σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας που επιτρέπεται να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις αυτές, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.

To Δικαστήριο έκρινε ότι σε καμία διαφήμιση Moller’s δεν αναφέρεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης και η κατανάλωση γίνεται χωρίς περιορισμό, ενώ ειδικά για τα ζελεδάκια που απευθύνονται σε παιδιά, η κατανάλωση διαφημίζεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Η παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαφήμιση με τα ζελεδάκια Moller’s εντοπίζεται επίσης στο ότι δεν υπάρχει αναφορά στο ότι:

  • πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά
  • αποδίδονται στα ζελεδάκια ιδιότητες πρόληψης ανθρώπινης νόσου και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας
  • γίνεται μνεία γενικών ευεργετικών αποτελεσμάτων για την υγεία, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί που περιλαμβάνονται στη διαφήμιση δεν είναι μεταξύ των επιτρεπόμενων εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας

Το Δικαστήριο απαγορεύει στην εταιρεία Apollonian Nutrition ΑΕ που εισάγει και εμπορεύεται τα προϊόντα Moller’s να προβάλει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, απειλώντας με χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής. Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ επισημαίνει ότι και ο ΕΟΦ έχει επιβάλει πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία.



Πηγή

Συνελήφθη ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Μ. Αρβανίτης για παράβαση των όρων εγγύησης

 Στον Εισαγγελέα οδηγείται, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένος για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, Μιχάλης Αρβανίτης, καθώς δεν τήρησε τους όρους εγγύησης που του είχαν επιβληθεί από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.


Ο χρυσαυγίτης Μιχάλης Αρβανίτης είχε κριθεί ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών, πρόστιμο 20.000 ευρώ καθώς και η υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15 του μηνός.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας, ο ίδιος φέρεται πως παραβίασε τους όρους της εγγύησής του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και αυτή τη στιγμή κρατείται για να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.



Πηγή

Η κατάθεση της σερβιτόρας που άνοιξε την αγκαλιά της στην 18χρονη

 Αποκαλυπτική για τα ευεργετικά αποτελέσματα της στάσης που τήρησε απέναντι στην 18χρονη κοπέλα από την Ηλιούπολη είναι η κατάθεση της σερβιτόρας από την καφετέρια κοντά στο «κολαστήριο» που κρατούνταν σε ομηρεία για τουλάχιστον έναν μήνα από τον επίορκο αστυνομικό ο οποίος την εξέδιδε παρά τη θέλησή της. Η 25χρονη υπάλληλος αποφάσισε να μην «κοιτάξει τη δουλειά της», δείχνοντας ενδιαφέρον στην νεαρή κοπέλα, με αποτέλεσμα να μπορέσει να την οδηγήσει στις αρχές, ώστε να μπει τέλος στην ομηρεία της.


Όπως περιγράφει στην κατάθεσή της η 25χρονη, η 18χρονη επισκεπτόταν συχνά την καφετέρια στην οποία εργαζόταν και προμηθευόταν καφέ. Όταν την περασμένη Παρασκευή παρατήρησε πως η νεαρή κοπέλα φαινόταν χτυπημένη στο πρόσωπο, επιχείρησε να δείξει το ενδιαφέρον της ρωτώντας την πως τραυματίστηκε, με τη 18χρονη να μην καταφέρνει να επικοινωνήσει μαζί της.

«Εργάζομαι στο κατάστημα… Μία εκ των πελατών του καταστήματος είναι η 19χρονη, η οποία έρχεται κάθε μέρα και αγοράζει καφέ. Με την 19χρονη καμιά φορά όταν ερχόταν στο μαγαζί μιλούσαμε και είχαμε γνωριστεί λίγο, δεν λέγαμε κάτι συγκεκριμένο αλλά τα τυπικά, μιας και ήταν τακτική πελάτισσα. Επίσης μου είχε πει ότι έμενε εκεί δίπλα στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, σε σημείο που είναι δίπλα από το μαγαζί που δουλεύω και ότι ήταν 19 χρονών. Στο διάστημα αυτό που δούλευα στο μαγαζί την είχα δει ορισμένες φορές να βγαίνει με έναν άντρα από το σπίτι όπου έμενε και ανέβαιναν στο μηχανάκι και έφευγαν. Κάποια στιγμή την είχα ρωτήσει εάν έμενε μόνη της και μου είχε πει ότι έμενε με το σύντροφό της» περιγράφει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της η 25χρονη, μέρη της οποίας δημοσιεύονται στο tvxs.gr.

«Την Παρασκευή στις 9 Ιουλίου εργαζόμουν στο μαγαζί και περίπου κατά τις 15.00 είδα την 19χρονη, μαζί με το σύντροφό της να βγαίνουν από την ισόγεια κατοικία, όπου διέμεναν, να ανεβαίνουν στη μηχανή και να φεύγουν. Εκείνη την ημέρα παρατήρησα ότι το πρόσωπό της ήταν πρησμένο, σαν να την είχαν χτυπήσει» αναφέρει ακόμα η 25χρονη σερβιτόρα.

Την επόμενη ημέρα, στις 10 Ιουλίου, ήταν που η 18χρονη κατάφερε να διαφύγει από την προσοχή του επίορκου αστυνομικού που την είχε σε ομηρεία στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης, προστρέχοντας στην υπάλληλο της καφετέριας για βοήθεια.

«Την επόμενη ημέρα εργαζόμουν κατά το ίδιο ωράριο και ενώ πήγαινα προς τη δουλειά μου, ενώ περνούσα μπροστά από το σπίτι της 19χρονης είδα να έρχεται με καφέδες στο χέρι και σταμάτησα για να της μιλήσω. Εκείνη με το που με είδε βούρκωσε και μου έκανε νοήματα ότι δεν θέλει να μιλήσει. Εγώ τότε τη ρώτησα εάν προχθές ο σύντροφός της την είχε χτυπήσει και εκείνη μου έκανε πάλι νόημα βουρκωμένη ότι δε μπορεί να μιλήσει και της είπα έλα μετά από το μαγαζί να τα πούμε» περιγράφει για την 10η Ιουλίου η 25χρονη, ενώ λίγη ώρα αργότερα, η 18χρονη κατάφερε να βρεθεί στην καφετέρια.

«Μετά πήγα κανονικά στη δουλειά μου και περί την 12.30 ήρθε η 19χρονη από το μαγαζί και μου ζήτησε να βγω έξω να πάμε κάπου να μιλήσουμε. Εγώ αμέσως βγήκα από το μαγαζί και την πήρα και πήγαμε λίγο παρακάτω να μιλήσουμε και άρχισε να κλαίει και να μου λέει ότι ο σύντροφός της την χτυπάει και ότι τη βάζει να κάνει πράγματα που δεν θέλει και ότι την εκδίδει παρά τη θέλησή της» αναφέρει η 25χρονη, που περιγράφει πως στη συνέχεια προσπάθησε να ηρεμήσει την κοπέλα και να της προσφέρει βοήθεια.

«Τότε προσπάθησα να την ηρεμήσω γιατί ήταν πολύ φορτισμένη, την αγκάλιασα και την πήρα και πήγαμε στο μαγαζί, όπου της έδωσα νερό και καθίσαμε να μιλήσουμε. Εκεί τότε μου είπε ότι ο άντρας αυτός που μένει μαζί του την κρατάει χωρίς αυτή να το θέλει και ότι εκείνη τη στιγμή ο άντρας αυτός είχε πάει να μιλήσει στο τηλέφωνο και αυτή βρήκε ευκαιρία, πήρε το κλειδί του σπιτιού από κάπου και το έσκασε. Μετά τη ρώτησα για τον άντρα αυτόν τι δουλειά έκανε και της ζήτησα να μάθω πληροφορίες και μου είπε ότι ήταν αστυνομικός αλλά αυτό τον καιρό ήταν για κάποιο λόγο εκτός δουλειάς για κάτι που είχε κάνει. Μου είπε ότι είχε δικό του γραφείο που εκδίδει γυναίκες και τότε τη ρώτησα εάν είχε και άλλες που εξέδιδε και μου είπε όχι, ακόμη μου έλεγε κάποια άλλα πράγματα για το γραφείο αλλά δεν τα καταλάβαινα» αναφέρει ακόμα.

Όπως αναφέρει η 25χρονη, ο επίορκος αστυνομικός ήδη βρισκόταν στους δρόμους και αναζητούσε την 18χρονη, και μάλιστα, οι δύο κοπέλες τον είδαν να περνάει έξω από την καφετέρια, με αποτέλεσμα να την κρύψουν στην τουαλέτα, μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

«Τότε κάποια στιγμή ενώ μιλούσαμε είδαμε τον αστυνομικό να είναι πάνω στη μηχανή του και να κάνει βόλτες στη γύρω περιοχή, τότε κατάλαβα ότι αυτός την έψαχνε και της είπα να πάει στο μπάνιο να κρυφτεί, όπως και έκανε. Μετά από αυτό ο άντρας αυτός πέρασε άλλες δύο φορές και η 19χρονη συνέχισε να είναι στην τουαλέτα. Τότε ο… που ήταν εκεί στο μαγαζί μου είπε να πάμε σε μία αποθήκη που είχε δίπλα από το μαγαζί μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Τότε αφού πήγαμε στην αποθήκη πήρα τηλέφωνο τον…, ο οποίος είναι σε μία ομάδα που δραστηριοποιείται με περιστατικά κακοποίησης γυναικών και μου είπε να πάρω στην γραμμή 15900 που ασχολείται με κακοποιημένες γυναίκες, πράγμα που έκανα» αναφέρει ακόμα η 25χρονη, περιγράφοντας στη συνέχεια τις κλήσεις που έκανε στην αστυνομία και τις υπηρεσίες της, αλλά και το πως η 18χρονη βρέθηκε στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου όπως καταγγέλθηκε αντιμετωπίστηκε ως «κατηγορούμενη», δίχως να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

«Στο τηλέφωνο που πήρα τους εξήγησα το περιστατικό και αυτοί μου είπαν να πάρω αμέσως τηλέφωνο την Αστυνομία. Αφού έκλεισα από τη γραμμή κάλεσα την Άμεση Δράση και τους εξήγησα το περιστατικό και μετά από λίγη ώρα ήρθε μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μου είπαν να πάμε μαζί τους στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης και εγώ τους είπα ότι θα πάω εκεί με το αμάξι μου και την 19χρονη και αυτοί θα πήγαιναν να βρούνε τον αστυνομικό και να τον φέρουν και αυτόν στο Τμήμα, όπως και έγινε. Τέλος στο Τμήμα της Ηλιούπολης ήρθα αστυνομικοί του Εσωτερικών υποθέσεων και μας ενημέρωσαν ότι θα μεταβούμε όλοι μαζί στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συνέχεια» καταλήγει στην κατάθεσή της η 25χρονη.

«Οργανωμένο κύκλωμα» πίσω από την κατάθεση της 18χρονης

Την προηγούμενη ημέρα, μέρη της κατάθεσης της 18χρονης δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, με την νεαρή να περιγράφει ένα οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, που φαίνεται να εκτίνεται πέρα από τα όρια της συνοικίας της Ηλιούπολης στην οποία βρισκόταν σε ομηρεία για τουλάχιστον έναν μήνα.

«Πριν ενάμιση μήνα περίπου γνώρισα τον αστυνομικό Δ. Μπ. μέσω ενός κοινού γνωστού μας ο οποίος δουλεύει ως ντελιβεράς σε μία καφετέρια. Με τον Δ είχαμε ερωτική σχέση και τις πρώτες μέρες τα πηγαίναμε πολύ καλά και συγκατοικήσαμε μετά από μία βδομάδα περίπου αφού γνωριστήκαμε στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Εγώ ενημέρωσα τη μητέρα μου ότι θα πάω να μείνω μαζί του. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες αφού πήγα στο σπίτι του, του είπα ότι ήθελα να βρω κάποια δουλειά για παράδειγμα σε καφετέρια. Αυτός όμως μου είπε ότι η μητέρα ενός φίλου του, του Γ. Λ. έχει οίκους ανοχής στην Αθήνα και ένα site για να κλείνεις ερωτικά ραντεβού με κοπέλες (σ.σ. όνομα) και μου πρότεινε να εργαστώ και εγώ για αυτήν. Ο Δ. και ο Λ. δουλεύουν χωρίς να φαίνονται για τη μητέρα του Λ., την οποία φωνάζουν στη δουλειά Μ. χωρίς να γνωρίζω ποιό είναι το πραγματικό της όνομα. Αυτοί ουσιαστικά είναι τα αφεντικά και κανονίζουν τις δουλειές και διαχειρίζονται το site (σ.σ. όνομα). Όταν μου έγινε η πρόταση από το Δ. να εργαστώ μαζί τους, εγώ αρχικά το αρνήθηκα όμως αυτός με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου και έτσι εξαναγκάστηκα να δουλέψω μαζί τους» περιγράφει η 18χρονη, μεταξύ άλλων.

«Ο Δ. μου είπε ότι θα πηγαίνω σε ραντεβού με διάφορα άτομα με τα οποία θα ερχόμαστε σε συνουσία και από τα χρήματα που θα δίνουν ως αντάλλαγμα, τα οποία ήταν συνήθως 160 €, εγώ θα έπαιρνα τα 80. Έτσι, ο Δ. έφτιαξε και δικό μου προφίλ στο site με ψεύτικα στοιχεία (τα αναφέρει) βάζοντας φωτογραφίες και βίντεο μου χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό μου, ώστε να μπορούν οι πελάτες να κλείσουνε ραντεβού μαζί μου. Στο site αυτό, αναγράφονται δύο τηλέφωνα στα οποία απαντάει μια τηλεφωνήτρια η οποία κανονίζει τα ραντεβού με τις κοπέλες οι οποίες υπάρχουν στο site. Ακόμα ο Δ. μου είπε να διαγράψω τα προφίλ και τις φωτογραφίες μου στο Instagram και στο Facebook καθώς και όλες τις επαφές μου στο κινητό εκτός της μητέρας μου, πράγμα το οποίο έκανα. Η διαδικασία που ακολουθούσαμε αφού έκλειναν ραντεβού οι πελάτες είχε ως εξής: Ερχόταν από το σπίτι του Δ. με ένα αυτοκίνητο χρώματος μπλε, ένα άτομο οποίος μου είπε ότι λεγόταν Γ. και ότι είναι στρατιωτικός. Αυτός με έπαιρνε με το αυτοκίνητο και με πήγαινε στα ραντεβού τα οποία γινόταν σε διάφορα ξενοδοχεία και σπίτια, με άφηνε εκεί και περίμενε απέξω στο αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσω με το ραντεβού ώστε να με ξαναπάρει και να με πάει πίσω στο σπίτι του Δ. Εγώ ερχόμουν σε συνουσία με τα άτομα στα οποία με πήγαινε ο οδηγός, έπαιρνα τα λεφτά τα οποία μου έδιναν τα οποία ήταν 160 € την ώρα και τα έδινα στον Δ. μόλις γύρισα πίσω. Ο Δ. μόνο τους πρώτους δύο φορές μου έδωσε 50 € και τις υπόλοιπες φορές έπαιρνε όλα τα λεφτά που μου έδιναν οι πελάτες» αναφέρει ακόμα η νεαρή κοπέλα.

Κατά την κατάθεσή της, η νεαρή κοπέλα αναφέρθηκε με στοιχεία για συγκεκριμένα ξενοδοχεία και σπίτια, σε αρκετές περιοχές της Αττικής, από τον Σκαραμαγκά μέχρι τη Γλυφάδα, ενώ φέρεται να κατονόμασε και πρόσωπο που προμήθευε με ναρκωτικά τον επίορκο αστυνομικό, καθώς και πως ο τελευταίος την χτυπούσε και επιχειρούσε να την αναγκάσει σε χρήση ναρκωτικών.

«Στο σπίτι ερχόταν κάποιες φορές και ένα άτομο που τον λένε Μ. ο οποίος είναι φίλος του Δ. και έχει καφετέρια στην Αργυρούπολη. Αυτός ο Μ. κάνει διακίνηση ναρκωτικών και έφερε ναρκωτικά στον Δ. και συγκεκριμένα κοκαΐνη. Ο Δ. τον πλήρωνε 50 €. Οι δυο τους έκαναν χρήση των ναρκωτικών ουσιών στο σπίτι ενώ κάποιες φορές κοκαΐνη έκαναν και κάποιες από τις κοπέλες. Εγώ δεν έκανα ποτέ χρήση ναρκωτικών και θέλω να πω ότι ο Δ. μία φορά με χτύπησε επειδή μου πρότεινε να κάνω κοκαΐνη και εγώ το αρνήθηκα. Εγώ δεν ήθελα να κάνω αυτή τη δουλειά και όταν το έλεγα στον Δ. αυτός με χτυπούσε σε όλα τα μέρη του σώματος μου με κλωτσιές και μπουνιές και συνέχισε να με απειλεί. Στο σπίτι του ερχόταν σε διάφορες ώρες και υπόλοιπες κοπέλες, τα προφίλ των οποίων είναι στο ίδιο site» αναφέρει η 18χρονη.

«Ο Δ. με χτυπούσε συνεχώς το χρονικό διάστημα που ήμουνα σπίτι του ακόμα και για τους πιο απλούς λόγους όπως ότι δεν έκανα σωστά τις δουλειές του σπιτιού. Στις αρχές με χτυπούσε με ένα κομμάτι ξύλο. Επίσης με βίαζε τον τελευταίο καιρό διότι εγώ δεν ήθελα να κάνω σεξ μαζί του και αυτός με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και με χτυπούσε εξαναγκάζοντάς με έτσι να κάνω σεξ μαζί του. Τελευταία φορά που με βίασε ήταν χθες το βράδυ και τελευταία φορά που με χτύπησε ήταν σήμερα το μεσημέρι. Επίσης με χτύπησε χθες και προχθές στο πρόσωπο και στα πόδια με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ μου έκοψε τα μαλλιά και έχυσε επάνω μου ένα μπουκάλι στοματικό διάλυμα» περιγράφει ακόμα το 18χρονο κορίτσι.

«Μου είχε βάλει μια εφαρμογή στο κινητό μέσω της οποίας με άκουγε και έβλεπε κάθε στιγμή που ήμουν. Ακόμα ο Δ. δεν με άφηνε να βγω από το σπίτι του παρά μόνο για να πάω στο περίπτερο και για να πάρω καφέ σε μια καφετέρια δίπλα και μόνο όταν ήταν κι αυτός εκεί. Όταν έφευγε από το σπίτι κλείδωνε την πόρτα και με άφηνε μέσα. Η μάνα μου είχε έρθει δύο φορές στο σπίτι και τη μία από αυτές μαζί με τον αδερφό μου. Αυτοί δεν γνώριζαν για όλη αυτήν την κατάσταση διότι εγώ δεν τους είχα πει τίποτα και όταν ερχόταν σπίτι ο Δ. το έπαιζε καλός και έκανε αστεία» περιγράφει η 18χρονη τις συνθήκες της ομηρείας της.

Αποκαλυπτικό είναι και το μέρος της κατάθεσής της για την περασμένη Κυριακή, ημέρα που αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την 25χρονη, καταφέρνοντας να διαφύγει από το κολαστήριο της Ηλιούπολης.

«Σήμερα, ξύπνησα και πήγα να πάρω καφέ στην καφετέρια, όπου η κοπέλα που δουλεύει με ξέρει γιατί τον τελευταίο καιρό έπαιρνα καφέ συνέχεια από εκεί, με είδε που ήμουν χτυπημένη και μου είπε αν θέλω βοήθεια να πάω σε αυτήν. Εγώ πήρα τον καφέ γύρισα σπίτι και όταν με είδε ο Δ. ξαφνικά και χωρίς λόγο άρχισε να φωνάζει, να με χτυπάει στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο, ενώ με απείλησε και με ένα όπλο λέγοντας μου θα σε σκοτώσω και δεν θα ζήσεις. Τότε χτύπησε το κινητό του Δ. και καθώς αυτός μίλαγε σε αυτό, εγώ κατάφερα να τρέξω προς την πόρτα και να βγω έξω. Έπειτα πήγα κατευθείαν στην κοπέλα η οποία μόλις της είπα τι έγινε ενημέρωσε την αστυνομία. Εγώ με την κοπέλα πήγαμε με το αυτοκίνητο της στην αστυνομία» αναφέρει η 18χρονη, ενώ στην κατάθεσή της αναφέρεται και στον βιασμό της κατά συρροή από τον πατέρα της, περιγράφοντας πως η μητέρα και ο αδερφός της δεν γνώριζαν τίποτα, και πως η κακοποίησή της από τον πατέρα της σταμάτησε το διάστημα της καραντίνας, καθώς όλοι βρίσκονταν πλέον στο σπίτι.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ