Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν το ημερολόγιο της Κάρολαϊν

 Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ για τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο της νεκρής γυναίκας στο έγκλημα των Γλυκών Νερών καλώντας τους συναδέλφους δημοσιογράφους να απέχουν από δημοσιεύματα που «θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής» καθώς, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.


Με μία λιτή ανακοίνωση και σχετικά αργοπορημένα αντανακλαστικά, σχολίασε η ΕΣΗΕΑ τα δημοσιεύματα που έγιναν από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Κάρολαϊν Κράουτς. Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, υπενθύμισε πως ο δημοσιογράφος οφείλει να σέβεται το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και καλεί τους συναδέλφους μα απέχουν από σχετικά δημοσιεύματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον των δημοσιογράφων

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν επιλεγμένα αποσπάσματα του ημερολογίου του θύματος της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, υπενθυμίζουμε, ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Οι συνάδελφοι, κατά συνέπεια, οφείλουν να απέχουν από δημοσιεύματα που θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των οικείων τους. Η δημοσιογραφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπηρετεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη.




Πηγή 

Ντοκιμαντέρ για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κιμώλου στην ΕΡΤ3

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κιμώλου, παραγωγής ΕΡΤ 2020, θα προβληθεί αποκλειστικά από την ΕΡΤ3 την Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 12:00, ημέρα έναρξης του φετινού Φεστιβάλ στο ηφαιστειογενές νησί των Κυκλάδων.

Στην «Αρζαντιέρα» των Ενετών, με φόντο τα νερά του Αιγαίου, άνθρωποι του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και κάτοικοι του νησιού μιλούν για την χρησιμότητα του εγχειρήματος του Φεστιβάλ, εκφράζουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις, ενώ το ντοκιμαντέρ ντύνεται με εικόνες και ήχους από τις δύο πρώτες διοργανώσεις του 2019 και του 2020.

Μιλούν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Τάσος Νούσιας, Rafika Chawische, Irantzu Zugarrondo και η Ευγενία Αθηνά Φώη, η οποία μαζί με τη Μία Αδαμίδου παρουσίασαν τις εκδηλώσεις, οι σκηνοθέτες Carlos Alastruey, John Petrizzelli, Tahar Houchi, ο παραγωγός Christopher Thoke, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Βεντούρης και κάτοικοι της Κιμώλου, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Η προβολή των ταινιών του Φεστιβάλ πραγματοποιείται δίπλα στη θάλασσα, στην πλατεία του χωριού, στο κάστρο και σε άλλα μέρη του νησιού, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι ο κινηματογράφος δεν περιορίζεται στην σκοτεινή αίθουσα και αφορά τους πάντες.

 

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Ηχοληψία: Κώστας Αδάμ



Πηγή

Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στον ΟΣΔΕΛ

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος θα είναι ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων μελών στον ΟΣΔΕΛ, τον οποίοα η ΕΣΗΕΑ επιλέγει ως …εισπράκτορα των πνευματικών δικαιωμάτων.  Ο Α. Παναγόπουλος συγκέντρωσε 24 ψήφους έναντι 18 του Μιχάλη Ψύλλου και εξελέγη.  Η διαδικασία ήταν τόσο γρήγορη που πρόλαβε και το δημοσίευμά μας στην έντυπη έκδοση, το οποίο αναφέρεται στις δύο υποψηφιότητες. Λίγο πριν τη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ελλάδα, το Φθινόπωρο που έρχεται τα σωματεία τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προλάβουν τις εξελίξεις, χωρίς να έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική.


Πηγή

«Ο κόσμος μας ψήφισε γνωρίζοντας πόσα χρωστάμε» απαντά ο Γεωργιάδης για το χρέος της Νέας Δημοκρατίας

 Μετά το «φταίνει οι τόκοι των δανείων μας» που είχε δώσει ως απάντηση το κυβερνών κόμματα για το υπέρογκο χρέος του πριν λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, έβγαλε ένα ακόμα επιχείρημα από τη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους δανεισμούς της. Ο κόσμος μας ψήφισε γνωρίζοντας πόσα χρωστάμε. Όταν πήγαμε στις εκλογές, εγνώριζε ο κόσμος ότι χρωστάει η ΝΔ 300 εκατομμύρια;». Ε, όχι και δεν το γνώριζε», απάντησε ειρωνικά, καθώς πίσω το 2016 μιλούσε για ανάγκη «διαγραφής των χρεών του κόμματος, επειδή δεν μπορούν να πληρωθούν».


Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2020mag.gr, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, δήλωσε χωρίς καμία ντροπή, πως ο κόσμος ήξερε πως το κόμμα χρωστούσε 300 εκατομμύρια ευρώ που επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Όσον αφορά στο τελευταίο λαϊκίστικο επιχείρημα. Ο κόσμος μας ψήφισε γνωρίζοντας πόσα χρωστάμε. Όταν πήγαμε στις εκλογές, εγνώριζε ο κόσμος ότι χρωστάει η ΝΔ 300 εκατομμύρια;». Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε ότι ο κόσμος δεν το γνώριζς, ο Α. Γεωργιάδης απάντησε ειρωνικά: «Ε, όχι και δεν το γνώριζε».

Όπως σημειώνει το μέσο, κατά την τότε προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, ο Γεωργιάδης είχε μιλήσει για μία «διαδικασία διαγραφής χρεών» της ΝΔ. Στη συνέχεια μάλιστα είπε οτι το χρέος της ΝΔ «δεν μπορεί να πληρωθεί».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, «αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι» ήταν η απάντηση που έδωσε το κυβερνών κόμμα στη συνεχή συσσώρευση χρεών που αρνείται να αποπληρώσει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος της προς τις τράπεζες κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.



Πηγή

Συντριβή αεροσκάφους στη Σιβηρία με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες

 Ένα αεροσκάφος που μετέφερε αλεξιπτωτιστές συνετρίβη κοντά σε αεροδρόμιο της Σιβηρίας το πρωί του Σαββάτου 19 Ιουνίου, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να υπάρξουν και τραυματίες. Οι πληροφορίες από τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για βλάβη σε έναν από τους δύο κινητήρες του αεροσκάφους.


Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά το Σάββατο 19 Ιουνίου, όταν ένα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Κεμέροβο της Ρωσίας στη νοτιοδυτική Σιβηρία, ανέφερε η τοπική ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς ενώ το πρακτορείο ειδήσεων TASS δήλωσε νωρίτερα ότι 7 άτομα σκοτώθηκαν όταν ο δίδυμος κινητήρας L-410 έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο Τανάι. Το αεροπλάνο υπέστη βλάβη κινητήρα λίγο μετά την απογείωση, με τους πιλότους να προσπαθούν να προσγειωθούν, ωστόσο, χτύπησε το έδαφος με το φτερό του και ανατράπηκε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναφέρθηκε επίσης στο γραφείο των τοπικών εισαγγελέων ότι το πλήρωμα είχε στείλει ένα σήμα κινδύνου για αστοχία του κινητήρα και εκπρόσωπος ιατρικών υπηρεσιών είπε στο Reuters ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία.

Η Επιτροπή Έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τα συντρίμμια του αεροπλάνου, στη μέση ενός χωραφιού, όπου διακρίνεται επίσης ένα ασθενοφόρο, ενώ ξεκίνησε έρευνα για «παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας». Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ