Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Τους ξεμπρόστιασε ο αγρότης! Αυτό μας έρχεται!


ΕΒΑΛΕ ΠΛΑΤΗ ΤΟ MEGA! Αυτό τρέμουν λόγω Βαρβιτσιώτη! Τούμπα Ιερώνυμου! Καρφί Ράνιας Τζίμα!


Δεν υπάρχει σωτηρία!Καρυστινού μάνα κοριτσιού Τέμπη:Βουλευτής όσο μιλούσα έβλεπε κάποιο βίντεο….


Ολόκληρη η συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού


Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως



Νεκρὸς καθίζῃ, ὦ Ἰωάννη, θρόνῳ,
Ἀλλ᾿ ἐν Θεῷ ζῶν, πᾶσιν Εἰρήνη, λέγεις.
Ἄπνουν ἑβδομάτῃ κόμισαν δέμας εἰκάδι χρυσοῦν.


Λειτουργικά κείμενα

Άγιος Δημήτριος ο Οινοπώλης

 Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αποκεφαλίστηκε για την πίστη του το 1784. Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.


Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αποκεφαλίστηκε για την πίστη του το 1784. Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Δημήτριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στα 25 του εργαζόταν στο Γαλατά, στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη, ο οποίος ήταν χριστιανός. Σύμφωνα με τους συναξαριστές ήταν «εύμορφος εις την όψιν, δυνατός εις το σώμα και σεμνός εις τα ήθη».

Στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη σύχναζαν και κάποιοι μουσουλμάνοι από τον Πόντο, οι οποίοι τον φθονούσαν και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να τον  παρασύρουν στη θρησκεία τους. Κάποια μέρα, μετά από πολύωρη οινοποσία, οι Τουρκοπόντιοι διώχθηκαν από τον οινοπώλη, με τη ρωμαλέα συνδρομή του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συμπλοκής τραυματίσθηκε ένας από αυτούς και κατήγγειλε το γεγονός στις Οθωμανικές αρχές.

Ο Δημήτριος δεν μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του και του ετέθη το δίλημμα: ή γίνεσαι Μουσουλμάνος ή πεθαίνεις. Ο Δημήτριος απέρριψε κάθε πρόταση να αλλαξοπιστήσει κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου 1784 αποκεφαλίστηκε μπροστά στο οινοπωλείο, όπου εργαζόταν.




Καιρός: Χιόνια ακόμα και στην Αθήνα – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ


Χαλάει για τα καλά ο καιρός με την ΕΜΥ να βγάζει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, εξαιτίας της ψυχρής εισβολής που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του καιρού, θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (θα πέσει γύρω στους 10 βαθμού Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια και στην Αθήνα, ενώ θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Η κακοκαιρία μάλιστα θα χτυπήσει τη χώρα σε δύο φάσεις 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη την Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από την δεύτερη διαταραχή.
Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.
β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.
γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
δ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την δεύτερη διαταραχή (από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη(30-01-24)) κυρίως στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.


                          

                                        Πηγή

Άγρια συμπλοκή παράνομων αλλοδαπών σε Δομή στο Πήλιο – Επιστολή Υπουργείου Μετανάστευσης: «Ανήλικοι των δομών ριζοσπαστικοποιούνται»

Χρειάστηκε να επιστρατευτούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις


Η περίεργη επιστολή έστειλε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου ζητά επαγρύπνηση γιατι οι ανήλικοι, όπως έχουν δηλωθεί με βάσει τα λεγόμενά τους κατά πλειοψηφία, έχουν πλέον την τάση να εντάσσονται στο οργανωμένο έγκλημα αλλά και να ριζοσπαστικοποιούνται μάλλον δεν ήταν τυχαία.

Χθες το βράδυ στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μακρινίτσα Πηλίου σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ παράνομων αλλοδαπών που μάλιστα έπρεπε να μετακινηθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να μπορέσουν να τους σταματήσουν.

Το επεισόδιο έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες ύστερα από την παρέμβαση των αστυνομικών, ενώ διεξάγεται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες που το προκάλεσαν.

Η ελληνική κοινωνία για ακόμα μία φορά βρίσκεται με την “πλάτη στον τοίχο” από τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων που εκτελούν οι κυβερνήσεις και πλέον θα πρέπει να φοβάται για τα ίδια της τα παιδιά!

Επαγρύπνηση σε σχέση με την παραβατικότητα ανηλίκων αλλοδαπών ζητά από τους φορείς λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων με επιστολή το γραφείο της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας που υπάγεται στο γραφείο της υφυπουργού.

Αφορμή για την σύνταξη της επιστολής στάθηκε η γενικότερη αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Οι ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας που έρχονται στο φως σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και αφετέρου με την επιθετικότητα και τη βιαιότητα που εκδηλώνονται.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που περιήλθε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράφεται από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και τον γενικό γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλή Μοσκώφ, «έχει παρατηρηθεί από την πρακτική στο πεδίο πως η συστηματική και επαρκής πλαισίωση των ανηλίκων, η προώθηση της συμμετοχής τους στην σχολική εκπαίδευση και σε ενταξιακές δράσεις λειτουργούν αποτρεπτικά σε φαινόμενα παραβατικότητας και βίας. Το κατάλληλο για τις ανάγκες των ανηλίκων πλαίσιο φιλοξενίας, αλλά και ο θεσμός της επιτροπείας αποτελούν τα κυριότερα συστατικά στοιχεία ενός συστήματος προστασίας των παιδιών που στερούνται γονική μέριμνα και σε αυτά επενδύουμε ως Πολιτεία».

Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά σε μία σειρά από μέτρα για τον σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών, διαδικασιών και δράσεων που προάγουν τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών από την πλευρά της Πολιτείας: «Βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, όπως αυτά προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στο οικείο θεσμικό πλαίσιο είναι α) η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και εποπτεία των επαγγελματιών που εργάζονται με ασυνόδευτα παιδιά, β) η τήρηση Πολιτικής Παιδικής Προστασίας, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία διαχείρισης πιθανού περιστατικού κακοποίησης ή εκμετάλλευσης όταν δράστης ή θύμα είναι ανήλικος ωφελούμενος, από την καταγγελία στις αρχές μέχρι την υποστήριξη του θύματος και των λοιπών παιδιών, γ) η τήρηση πρωτοκόλλου για τις ενέργειες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις κρίσεων, δ) η υποστήριξη και δικτύωση των ανηλίκων με υπηρεσίες και δραστηριότητες που αποτρέπουν την περιθωριοποίηση και προάγουν το αίσθημα του ανήκειν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Εξάλλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο με νόμους, υπουργικές αποφάσεις και οδηγίες που ρυθμίζουν την επιτροπεία, το πλαίσιο φιλοξενίας και υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων και τους μηχανισμούς άμεσης ανταπόκρισης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, για την υποστήριξη του προσωπικού που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων η Γενική Γραμματεία υλοποιεί δράσεις για την εκπαίδευση των επαγγελματιών, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις που παρέχονται για την υποστήριξη της ψυχικής ευημερίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των εργαζομένων με αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Εποπτείας και Αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας που συνεργάζεται με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών κύκλων και εποπτικών συνεδριών.

Καταλήγοντας, το γραφείο της υφυπουργού και η Γενική Γραμματεία τονίζουν ότι «οφείλουμε να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση ιδίως για τις μορφές εκείνες της παραβατικότητας που ενέχουν στοιχεία βίας, περιλαμβάνουν την εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα ή σχετίζονται με ριζοσπαστικοποίηση» και συμπληρώνουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και εφιστώντας την προσοχή σας στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων για την υποστήριξη των ανηλίκων και την διαχείριση κρίσεων, όπως σας έχει ήδη επισημανθεί σε προγενέστερη ενημέρωση, παρακαλείσθε όπως ενημερώνετε άμεσα την Γενική Γραμματεία σε περιπτώσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, όπως και όταν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σχετικά με την ευημερία κάποιου ασυνόδευτου ανηλίκου».


               

                                        Πηγή

Το Βυζαντινό δαχτυλίδι που δείχνει τον Κύριο να ευλογεί τον γάμο!


Κρίση στα Ίμια: 28 χρόνια από τη μέρα που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από τον πόλεμο


Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1996. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη Τζεσούρ Σερτ, μαζί με έναν συνάδελφό του κι έναν εικονολήπτη αποβιβάζονται στα Ίμια, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.

Εκείνο το πρωινό, ο διευθυντής της εφημερίδας «Χουριέτ», κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τον τούρκο δημοσιογράφο και του ανέθεσε να επιβιβαστεί σε ελικόπτερο με προορισμό τα Ίμια με σκοπό να υψώσει την τουρκική σημαία.

Αυτή η δημοσιογραφική “αποστολή”, έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χρόνια αργότερα και έχοντας εγκαταλείψει πλέον τη δημοσιογραφία, θα δηλώσει «μετανιωμένος» και θα χαρακτηρίσει «αστεία» την ενέργειά του.

Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το ελικόπτερο στη βραχονησίδα των Ιμίων και ενώ ο έλικας του ελικοπτέρου γύριζε, ο δημοσιογράφος μαζί με τον εικονολήπτη κινήθηκε προς τον ιστό της σημαίας.

Κατέβασε την ελληνική και ανέβασε στη συνέχεια την τουρκική, πυροδοτώντας την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όλο το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1995, όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο με το όνομα «Φιγκέτ Ατάτ» βγαίνει στα αβαθή πολύ κοντά στην ανατολική νησίδα των Ιμίων και από εκεί εκπέμπει σήμα κινδύνου ζητώντας όμως να διασωθεί από το τουρκικό λιμενικό, καθώς ο καπετάνιος του ισχυριζόταν πως είναι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μία μέρα μετά στις 26 Δεκεμβρίου 1995 οι λιμενικές Αρχές της Καλύμνου ειδοποιούν το ΥΠΕΞ πως κάτι πρέπει να γίνει, διαφορετικά το πλοίο θα βυθιστεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του γνωστοποιεί το γεγονός στο τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι χωρίς ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει. Τελικά, το πλοίο αποκολλήθηκε στις 28 Δεκέμβρη 1995 από ελληνικά ρυμουλκά.

Την ίδια μέρα όμως η ένταση θα ανέβει. Ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

Το γεγονός θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας που την επόμενη ημέρα στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ως εκ τούτου ανήκουν στην Τουρκία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση 11 ημερών, στις 9 Ιανουαρίου 1996, απορρίπτοντας την τουρκική θέση.

Στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο», παραιτείται λόγω ασθένειας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις 19 Ιανουαρίου 1996.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει αντιληφθεί τα «παιχνίδια» της Τουρκίας, και ζητά, στις 16 Ιανουαρίου, αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 26 Ιανουαρίου 1996, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Μία μέρα μετά, στις 27 Ιανουαρίου 1996, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.

Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό του ελληνικού στόλου «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική και υψώνει την ελληνική ενώ το ίδιο βράδυ στελέχη των ΟΥΚ θα ανέβουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, στην Μεγάλη Ίμια με την εντολή να αποφύγουν κάθε πρόκληση που θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Ένα 24ωρο αργότερα ο Κώστας Σημίτης θα στείλει μήνυμα στην Άγκυρα. Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά.

Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, την Τρίτη στις 30 Ιανουαρίου, δηλώνει κατηγορηματικά μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι την επόμενη μέρα η ελληνική σημαία και ο ελληνικός στρατός θα απομακρυνθούν από τα Ίμια.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Σημίτης θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει τους ΟΥΚάδες, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής».

Η Τουρκία θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» και λέει όχι στην ελληνική πρόταση. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση, για αποχώρηση του αγήματος αλλά όχι της ελληνικής σημαίας.

Τρεις Έλληνες πιλότοι νεκροί
Τα μεσάνυχτα τις 31ης Ιανουαρίου συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Σημίτη, προκειμένου να έχουν οι πολιτικοί καλύτερη ενημέρωση. Είκοσι λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα στο «Πεντάγωνο» φτάνουν πληροφορίες πως η Τουρκία αποβιβάζει βατραχανθρώπους στην μικρή Ίμια.

Περίπου δυο ώρες αργότερα, η Αθήνα θα στείλει ελικόπτερο για να τσεκάρει την πληροφορία. Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντο. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Λίγο πιο έξω από την Καλόλιμνο θα συντριβεί. Ανασύρονται νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Η ένταση θα κορυφωθεί και τότε θα παρέμβουν οι ΗΠΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να θέτει την πρόταση σε Αθήνα και Άγκυρα: «Όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες».

Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια…

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε αποκαλύψει ότι όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας από τα ελληνικά Ίμια, ο Πάγκαλος απάντησε: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας», κάτι που διέψευσε ο Πάγκαλος.

Για το πώς πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθούν οι σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας από την επίμαχη περιοχή, ο ίδιος είχε αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη».

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, λίγες ώρες μετά την κρίση στα Ίμια, το θέμα φτάνει στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λέει μια φράση που πλέον έχει μείνει στην ιστορία: «Η βραχονησίδα Ίμια είναι και θα παραμείνει ελληνική. Θέλω να ευχαριστήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις… Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους». Η φράση αυτή ξεσήκωσε θύελλα στη Βουλή.


Ανατριχιάζει ολόκληρος Πλανήτης: Η Προφητεία του Αγίου Παϊσίου για το Ισραήλ κοντεύει να εκπληρωθεί


Η Μάχη του Καματερού

 Πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στο Καματερό Αττικής, κατά την τελευταία φάση της Ελληνικής Επανάστασης. Λάθη τακτικής οδήγησαν σε ήττα των ελληνικών δυνάμεων....


Πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στο Καματερό Αττικής (27 Ιανουαρίου 1827), κατά την τελευταία φάση της Ελληνικής Επανάστασης, όταν ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχής πολιορκούσε την Ακρόπολη. Λάθη τακτικής οδήγησαν σε ήττα των ελληνικών δυνάμεων.

Στα τέλη του 1826 η κατάσταση των ηρωικών υπερασπιστών της Ακρόπολης ήταν απελπιστική. Οι βομβαρδισμοί και οι αρρώστιες μείωναν όλο και περισσότερο τον αριθμό τους. Η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας ότι αν πέσει η Ακρόπολη η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα θα καταρρεύσει, ενίσχυσε το στρατόπεδο της Ελευσίνας, για να μπορέσει με κινήσεις αντιπερισπασμού να λύσει την πολιορκία της Ακρόπολης.

Στις 21 Ιανουαρίου του 1827, δύναμη από 2.000 άνδρες, με επικεφαλής τον ελληνογάλλο συνταγματάρχη Διονύσιο Βούρβαχη, αναχώρησε από την Ελευσίνα και στρατοπέδευσε στη Χασιά. Στο στρατιωτικό σώμα συμμετείχαν και οι οπλαρχηγοί Πανούτσος Νοταράς (1739-1848) και Βάσος Μαυροβουνιώτης (1797-1847), οι οποίοι πρότειναν να οχυρωθούν στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν τον Κιουταχή με αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Αντίθετα, ο Βούρβαχης, με σημαντική εμπειρία στους ναπολεόντειους πολέμους, αντιπρότεινε μάχη εκ παρατάξεως στην πεδινή περιοχή του Καματερού.

Τελικά, επικράτησε η άποψη του Βούρβαχη, ο οποίος πήρε θέση στο Καματερό, ενώ οι Νοταράς και Μαυροβουνιώτης παρατάχθηκαν πιο πίσω, στις υπώρειες του Ποικίλου Όρους. Στις 27 Ιανουαρίου του 1827 εμφανίστηκε στην περιοχή ο Κιουταχής με 2.000 άνδρες και 600 ιππείς. Αμέσως όρμησε εναντίον του Βούρβαχη και σε λίγη ώρα κατέβαλαν την αντίστασή του. 300 από τους άνδρες του έπεσαν επί του πεδίου της μάχης, ανάμεσά τους και ο Βούρβαχης, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή και μαζί με τους άνδρες του Νοταρά και του Μαυροβουνιώτη κατέφυγαν στη Σαλαμίνα.

Οι Έλληνες θα πάρουν το αίμα τους πίσω δυο μέρες αργότερα, στη Μάχη της Καστέλας. Μεσολάβησε το τελεσίγραφο του Κιουταχή προς τους πολιορκημένους της Ακρόπολης για άμεση παράδοση, που δεν έγινε δεκτό.




Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ