Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μουσική Παρασκευή - Λιζέτα Καλημέρη, Μανώλης Ρασούλης και Παντελής Θεοχαρίδης ~ Τίποτα δεν πάει χαμένο

  

Η Λιζέτα Καλημέρη (πάνω αριστερά), ο Μανώλης Ρασούλης (κάτω αριστερά) και ο Παντελής Θεοχαρίδης (κάτω δεξιά). Πηγές εικόνων: ogdoomusicgroup.gr , el.wikipedia.org , discogs.com

Λίγα λόγια την Λιζέτα Καλημέρη

Η Λιζέτα Καλημέρη γεννήθηκε στις 2 Μαΐου του 1969 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Μετά το Λύκειο συνέχισε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Από μικρή έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε και αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους της πόλης της τραγουδώντας αγαπημένα της τραγούδια. Εμφανίστηκε δίπλα στον Μανώλη Ρασούλη, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Νίκο Κυπουργό, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μανώλη Μητσιά και τη Μελίνα Κανά. Το 1994 κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος σε τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή με γενικό τίτλο "Πνοή του Ανέμου", ο οποίος την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα σαν μια πολλά υποσχόμενη νεανική φωνή. 

Το 1996 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Ασιάτιδος Μούσης Ερασταί" με τραγούδια των Καφέ Αμάν, στον οποίο η Λιζέτα τραγούδησε τα μισά τραγούδια ενώ τα άλλα μισά η ρεμπέτισσα Μαριώ από τη Θεσσαλονίκη. Το 1996 συμμετείχε στον δίσκο «Του Ταξιδιού τα Κίβδηλα» του Μιχάλη Παπαζήση με το τραγούδι «Ήτανε αέρας». Τον Δεκέμβριο του 1997 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τραγούδια του Μιχάλη Χανιώτη και τίτλο "Ζωή Λαθραία", απ’ όπου ξεχώρισαν τα τραγούδια «Δυόσμος και Κανέλλα» και «Ζωή Λαθραία» ενώ συμμετείχε και στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «Πύλη της Άμμου» με το τραγούδι «Σαλώμη». Τον ίδιο χειμώνα εμφανίστηκε στη «Σφεντόνα» μαζί με τον Ορφέα Περίδη. Το 1998 συμμετείχε στο δίσκο του Θωμά Κοροβίνη «Τακίμια» και τον Μάρτιο του 1999 συμμετείχε στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «Το Όχι Αποκοιμήθηκε στην Αγκαλιά του Ναι» με τα τραγούδια «Η Χαρτορίχτρα» και «Μάνα και Γιος». Τον Μάιο του 1999 εμφανίστηκε με τη Μαριώ στο Βερολίνο στην αίθουσα “Haus der Kulturen der Welt” όπου παρουσίασαν τραγούδια των Καφέ Αμάν στο γερμανικό κοινό και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στις συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Μανώλη Λιδάκη. 

Τον Φεβρουάριο του 2000 εμφανίστηκε μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Ανδρέα Καρακότα στην Θεσσαλονίκη ενώ τον Μάρτιο η ίδια παρέα κατηφόρισε στην Αθήνα, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Το καλοκαίρι του 2000 συμμετείχε σε συναυλίες του Λουδοβίκου τον Ανωγείων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το άλμπουμ «Ο ανθός του τραγουδιού» που περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που η Λιζέτα έχει ερμηνεύσει, καθώς και ένα καινούριο του Χρ. Τσιαμούλη. Τον χειμώνα του 2001 εμφανίστηκε μαζί με την Ελένη Βιτάλη στην Αθήνα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και συνέχισε μαζί με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων σε συναυλίες στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους δίσκους «Τα μυστικά του κήπου» του Νίκου Κυπουργού και «Cartoon» της Ομαδικής Απόδρασης. Τον χειμώνα του 2002 εμφανίστηκε μαζί με την Χάρις Αλεξίου στο Cine Κεραμεικός. Το πρόγραμμα ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD με τίτλο «Cine Κεραμεικός live» στο οποίο συμμετέχει και η Λιζέτα Καλημέρη. Συμμετείχε επίσης στον δίσκο «Στην ηχώ του έρωτα» του Νότη Μαυρουδή.



Πηγή


Λίγα λόγια για τον Μανώλη Ρασούλη

Ο Μανώλης Ρασούλης (Ηράκλειο Κρήτης28 Σεπτεμβρίου 1945 – Θεσσαλονίκη5 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας συγγραφέαςτραγουδιστήςστιχουργός, και δημοσιογράφος, ιδιαίτερα γνωστός και για τους στίχους που έχει γράψει για αρκετά τραγούδια.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος ΛοΐζοςΣταύρος ΚουγιουμτζήςΝίκος Ξυδάκης, Σταμάτης Γονίδης Πέτρος ΒαγιόπουλοςΣωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος. Έχει μια κόρη, τη Ναταλία Ρασούλη, τραγουδίστρια, μουσικό, και τραγουδοποιό.

Απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 66 ετών στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2011[1] και βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου.

Δισκογραφία

ΈτοςΤίτλοςΑριθμός καταλόγουΠληροφορίες
1975Τα ΝέγρικαMinos 261 LP-CDΜουσική Μάνου Λοΐζου, στίχοι Γιάννη Νεγρεπόντη. Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη.
1975Ο Νέος ΕρωτόκριτοςLyra 3720 LPΠοιήματα του Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986) μελοποιημένα από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Τραγουδούν οι Αφροδίτη Μάνου, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Κριτζάς.
1977ΑχαρνήςLyra 3304 LP - 083 CDΟ Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον Αριστοφάνη μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης αλλά τελικά ανέβασε παράσταση με δική του μετάφραση τον χειμώνα του 1976-1977 στην Πλάκα. Στον Αριστοφάνη Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια (όπως είναι ο παράλληλος τίτλος του δίσκου) έπαιζαν και τραγουδούσαν οι Σαββόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος ΖιώγαλαςΗλίας Λιούγκος, Μανώλης Ρασούλης και Νίκος Παπάζογλου.
1978Η Εκδίκηση της ΓυφτιάςLyra 3308 LP-CDΟ πρώτος δίσκος που ηχογραφήθηκε στο studio του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη στα 11 από τα 13 τραγούδια, τα στιχάκια του Μανώλη Ρασούλη στα 12, η ερμηνεία των Δημήτρη Κοντογιάννη, Σοφία Διαμαντή και Νίκου Παπάζογλου (κυρίως) που έγραψε και μουσική στα Κυρ-Διευθυντά των Δίσκων και Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά.
1979Τα δήθενLyra 3320 LP-CDΠάλι το δίδυμο Μανώλη Ρασούλη και Νίκου Ξυδάκη και με τους ίδιους ερμηνευτές (Παπάζογλου, Κοντογιάννη, Διαμαντή). Ηχογραφημένος και αυτός στο studio Αγροτικόν της Θεσσαλονίκης του Νίκου Παπάζογλου. Μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
1979Τα Τραγούδια της ΧαρούλαςMinos 349 LP-CDΜουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχοι του Μανώλη Ρασούλη (9) και του Πυθαγόρα (3). Τραγουδά η Χάρις Αλεξίου.
1981Οι Κυβερνήσεις Πέφτουνε Μα Η Αγάπη ΜένειLyra 3333 LP-CDΜουσική Χρήστου Νικολόπουλου, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Με τον Δημήτρη Κοντογιάννη. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία.
1982Η Ζωή Μου Κύκλους ΚάνειMinos 437 LP-CDΗ Αλεξίου σε 13 τραγούδια. Τα 7 με μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Οι στίχοι στα Αν Πεθάνει Μια ΑγάπηΖήλεια Μου και Οι Μάγκες Δεν Υπάρχουν Πια του Μανώλη Ρασούλη.
1982Παίξε Χρήστο ΕπειγόντωςMinos 443 LP-CDΜουσική Χρήστου Νικολόπουλου, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Σαρρής. Συμμετέχει η Λέτα Κορρέ.
1983Οι ΝταλίκεςMinos 498 LP-CDΜουσική του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Γιώργο Σαρρή. Σε 3 τραγούδια οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη. Οι ΝταλίκεςΣαν τον Φονιά με τον Σαρρή και Με Ιπτάμενο Δίσκο με τη Χαρούλα Αλεξίου.
1983Πρώτο Βράδυ Στην ΑθήναLyra 3366 LPΜουσική του Νίκου Ξυδάκη με στίχους δικούς του, του Μιχάλη Γκανά (3) και του Μανώλη Ρασούλη (2). Τραγουδούν ο Ξυδάκης (4), η Γλυκερία (7) και ο Μανώλης Λιδάκης (2). Υπάρχουν και δύο οργανικά κομμάτια.
1984ΧαράτσιLyra 3369 LP - 013 CDΟ πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου. Περιέχει 9 δικά του τραγούδια και τα Υδροχόος και Λεμόνι στην Πορτοκαλιά γραμμένα από τη Βάσω Αλλαγιάννη (μουσική) και τον Μανώλη Ρασούλη.
1984Ναι στο Ναι και Ναι στο ΌχιColumbia 170028 LP-CDΟ Μανώλης Ρασούλης έγραψε τους στίχους και τραγούδησε. Στις δεύτερες φωνές η Αγνή Κουφουδάκη. Η μουσική των Μάνου Λοΐζου, Νίκου Ξυδάκη, Χρήστου Νικολόπουλου, Ανδρέα Μικρούτσικου, Μάριου Στεφανόπουλου και του Ρασούλη.
1984Όλοι Δικοί Μας ΕίμαστεLyra 3371 LP - 120 CDΣε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης ΚούτραςΠασχάλης Τερζής, Νάντια Καραγιάννη, Ηλίας Μακρής και Νίκος Παπάζογλου. Το 1993 κυκλοφόρησε το CD που περιείχε και τον δίσκο του 1981 Οι Κυβερνήσεις Πέφτουνε Μα Η Αγάπη Μένει, της ίδιας συνθετικής δυάδας.
1984Όταν Μιλούν τα ΤέλιαPhilips 824236 LPΤραγούδια του Απόστολου Καλδάρα με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Κατερίνα Στανίση. Το Ηλεκτροφόρο Σύρμα με τη Στανίση, έχει στίχους Ρασούλη.
1984Λεωνίδας ΒελήςColumbia 170061 LPΤο Με Σένα Πλάι Μου με στίχους Ρασούλη, μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και τραγούδι από τον Λεωνίδα Βελή.
1985Να 'μαστε Πάλι Εδώ ΑντρέαColumbia 170074 LP-CDΜουσική Αντρέα Μικρούτσικου και στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι δυο τους και συμμετέχουν οι Σοφία ΒόσσουΜαρία Δημητριάδη, Κώστας Θωμαΐδης, Σάκης Μπουλάς.
1985Εσύ κι Αν Γίνεις ΥπουργόςLyra 3412 LP-CDΜουσική Πέτρου Βαγιόπουλου και στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδά η Αγνή Κουφουδάκη και οι δημιουργοί.
1986Πότε Βούδας, Πότε ΚούδαςCBS 450291 LP-CDΟ Μανώλης Ρασούλης στα λόγια και ο Πέτρος Βαγιόπουλος στη μουσική. Τραγουδούν, εκτός από τους δημιουργούς, και οι Νίκος Παπάζογλου (το ομώνυμο τραγούδι), Γλυκερία, Λεωνίδας Βελής και Χριστίνα Μαραγκόζη.
1986Με Ρυθμό Καλαματιανό Θα Σε Δούμε ΑναστημένηCBS 650277 Maxi SingleΓραμμένο με αφορμή τον σεισμό στην Καλαμάτα. Η μουσική του Πέτρου Βαγιόπουλου και οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Βαγιόπουλος, Ρασούλης, Μαρίζα ΚωχΑντώνης Βαρδής. Στη δεύτερη πλευρά Οι Κεραίες στα Μπαλκόνια.
1986Εν ΑθήναιςLyra 3426 LPΜε μουσική του Νίκου Κυπουργού, που έγραψε για παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος. Το Τσιφτετέλι του Διογένη με τον Νίκο Παπάζογλου έχει στίχους Ρασούλη.
1986Μέσω ΝεφώνLyra 3440 LP - 013 CDΟ δεύτερος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου. Υπάρχουν τα Ένα κι Ένα και Στη Ρωγμή του Χρόνου με στίχους Ρασούλη. Το CD περιέχει και τον πρώτο δίσκο του, Χαράτσι.
1986Μάτια ΜουLyra 3460 LPΔίσκος της Γλυκερίας. Όταν Βλέπεις Κάποιον Μόνο με στίχους του Ρασούλη και μουσική Ξυδάκη.
1987Σ' ακολουθώCBS 450615

LP, Cass, CD

Προσωπικός δίσκος της Χριστίνας Μαραγκόζη. Συμμετέχει με ένα τραγούδι, "Λένε η αγάπη" σε μουσική Αντώνη Βαρδή.
1987Κοντά Στη Δόξα Μια ΣτιγμήLyra 3460 LP, 0039 CDΜουσική του Νίκου Ξυδάκη που τραγούδησε μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Οι στίχοι ανήκουν στους Θοδωρή Γκόνη (4), Τάσο Σαμαρτζή (3), Μανώλη Ρασούλη (2), Εμμανουήλ Ζάχο και ένα ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
1988Τα ΠοδοσφαιρικάLyra 3486 LPΜουσική Γιώργου Γαβαλά, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιάννης Κούτρας, Γαβρίλης Αστρινός, Στράτος Στρατηγόπουλος, Μ. Κολλιδά.
1990Διπλά Σακατεμένος ΠειρατήςΣείριος 90010 LPΜουσική Γιώργου Γαβαλά, στίχοι Μανώλη Ρασούλη. Τραγουδούν οι δυο τους και συμμετέχουν οι Μαρία Αριστοπούλου, Λαυρέντης ΜαχαιρίτσαςΒλάσσης Μπονάτσος.
1992Τα ΣκόρπιαLyra 4672 LP-CDΣυλλογή 12 τραγουδιών, με στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Με τους Νίκο Παπάζογλου, Γλυκερία, Νίκο Ξυδάκη, Μανώλη Λιδάκη.
1994Πνοή του ανέμουΛιζέτα Καλημέρη, Γιώργος Καζαντζής, Μανώλης Ρασούλης, Λιλύ Βαρίνου, Σοφία Κατζούρη, Θοδωρής Μπεμπέκης.
1994Με τα Μάτια ΚλειστάBMG 25713 LP-CDΗ Πίτσα Παπαδοπούλου σε 11 τραγούδια. Το Λένε με μουσική του Μάλαμα και στίχους του Μανώλη Ρασούλη.
1994Στου κόσμου το τέρμαColumbia

478009 LP, Cass, CD

Προσωπικός δίσκος της Χριστίνας Μαραγκόζη. Συμμετέχει με ένα τραγούδι, "Όνειρο μου και ζωή μου", σε μουσική του Πέτρου Βαγιόπουλου.
1995ΒαλκανιζατέρEros 25 LP-CDΣτίχοι Μανώλη Ρασούλη, μουσική Πέτρου Βαγιόπουλου και τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Αγάθων Ιακωβίδης, Ανδρέας Καρακότας, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Λάμπρος Καρελάς και ο Μανώλης Ρασούλης.
1995Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν ΌψινEros 32 LP-CDΣτον δίσκο αυτό οι Magic De Spell διασκευάζουν το Πότε Βούδας, Πότε Κούδας των Βαγιόπουλου-Ρασούλη[2].
1997Γεια σου κυρ ΕισαγγελέαΠ. Βαγιόπουλος, Καφετζοπουλική κομπανία.
1997ΣελοτέϊπΜανώλης Ρασούλης - Πέτρος Βαγιόπουλος.
1998ΝοηματουργείοΠ. Βαγιόπουλος, Γ. Ξηδάκης, Γ. Λοΐζος.
1998Το τρένο φτάνει τελικά στην ΚατερίνηΜανώλης Ρασούλης - Χάρης Παπαδόπουλος.
1999Της άγνοιας ο γιος και το τραγούδι για τον ΚαστοριάδηΜ. Ρασούλης
1999Αγάπα μας και μη μας χαιρετάςM. Ρασούλης - Π. Βαγιόπουλος, Σ. Μάλαμας, Ν. Ξυδάκης, Γ. Γαβαλάς, Ν. Ρασούλη.
2000Τι γυρεύεις μες στην Κίνα Τσάκι-Τσαν;Μανώλης Ρασούλης - Πέτρος Βαγιόπουλος.
2007Hummus Sapiens και η μνήμη των κύκλωνΜανώλης Ρασούλης - Yehuda Poliker.
2009ΑρχάγγελοςΔημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Βρούβας, Γιώργος Κορδέλλας, Θωμάς Κοροβίνης, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ρούσσης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Λεωνίδας Στούμπος και Τάκης Συρέλλης.
2009Με τον Ομπάμα αντάμαΜανώλης Ρασούλης - Χρήστος Νικολόπουλος.
2010Έγκλημα και τιμωρίαΓιώργος Μαργαρίτης.
2011Η ζωή είναι όνειροΜανώλης Ρασούλης - Γιάννης Γλέζος[3].
2012Η τρίπλαΜανώλης Ρασούλης, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Πέτρος Βαγιόπουλος, Βάσω Αλλαγιάννη, Ορφέας Περίδης[4][5].

Εργογραφία

  • Τι είδε ο Βουκεφάλας, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2005
  • Εδώ είναι του Ρασούλη, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2007
  • Ο μεγάλος αιρετικός Θεόφιλος Καΐρης, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2008
  • Η τελευταία ζωή του συντρόφου Παντελή Πουλιόπουλου, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2008
  • Οι βερβελίδες της Αμάλθειας. Αναφορά στο Χόμο Σάπιενς, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2012




Η τελευταία συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη (ΕΤ3 2011 [;])




Λίγα λόγια για τον Παντελή Θεοχαρίδη
Ο Παντελής Θεοχαρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. (άγνωστη η ημερομηνία γεννήσεως)

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το τραγούδι συμμετέχοντας στην αρχή σε χορωδίες και παρακολουθώντας αργότερα μαθήματα φωνητικής και Βυζαντινής μουσικής.

Από το 1990 αρχίζει την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι. Εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές, συναυλίες και διάφορες μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα γνωστός έγινε το 1996 με την επιτυχία «Μικρή Πατρίδα» των Γιώργου Ανδρέου και Παρασκευά Καρασούλου.

Είναι μόνιμος συνεργάτης της Ορχήστρας «Σταύρος Κουγιουμτζής» και έχει επίσης συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Νικολόπουλο, Μανώλη Ρασούλη, Γιώργο Ανδρέου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Μιχάλη Τερζή, Γιώργο Σταυριανό, Γιώργο Καζαντζή κ.α.
Ακολουθεί το τραγούδι «Τίποτα δεν πάει χαμένο» (το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα από την εκπομπή «Έχει Γούστο», η οποία μεταδόθηκε από την ΕΤ1 την 5η Ιανουαρίου του 2007).


Σχεδόν πενήντα χρόνια βάσανα και διωγμοί τώρα στη μαύρη αρρώστια ανάξια πλερωμή
τώρα στη μαύρη αρρώστια ανάξια πλερωμή
Το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε
μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"
τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"
Ποτέ δε λες η μοίρα πως σε αδίκησε μα μόνο η Ιστορία αλλιώς σου μίλησε.
μα μόνο η Ιστορία αλλιώς σου μίλησε
Σκυφτός στα καφενεία στους δρόμους σκεφτικός μα χθες μες στην πορεία περνούσες γελαστός
μα χθες μες στην πορεία περνούσες γελαστός

Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"
τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"

Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"
τ' όνειρό σου ανασταίνω και το κάθε σου "γιατί"




Καλό Σαββατοκύριακο!


«ΠΝΙΓΗΚΑΝ» ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Στην δημοσιότητα τα στοιχεία που δείχνουν ότι... ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ;



Αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας η λογοκρισία στην Ελλάδα!

 

Κόλαφος για την κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου είναι η μελέτη του Σουηδικού Ινστιτούτου V-Dem, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, το οποίο καταγράφει από την αρχή της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης τις κυβερνητικές επιλογές σε 144 χώρες του κόσμου. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα insider.gr και περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με «σοβαρές παραβιάσεις», ενώ ανάμεσα στα γεγονότα αναφέρονται η παρέμβαση του Μαξίμου για την απομάκρυνση της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρυστάλλη από το «Βήμα», η γραπτή εντολή στο Ραδιομέγαρο για το πώς θα προβληθεί το βίντεο του πρωθυπουργού στην Ικαρία, οι περιορισμοί ενημέρωσης που επιβλήθηκαν στα νοσοκομεία καθώς και ο περιορισμός στις ενημερώσεις Χαρδαλιά.

Επιπλέον στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η διασπορά fake news από στελέχη της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως για την πανδημία, ενώ την εικόνα της υποβάθμισης της δημοκρατίας συμπληρώνει η καταχρηστική επιβολή μέτρων για την Covid-19, η χρήση βίας και τα κατασταλτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν.



Πηγή

Στάση εργασίας στην ΕΣΗΕΑ για την …ηλεκτρονική γενική συνέλευση στον ΕΔΟΕΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα πραγματοποίησης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν όλοι οι συντάκτες μέλη της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα της συμμετοχής στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

 

Συνάδελφοι,

όλοι στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠτην Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

και ώρα 12.00 μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

Σκούπα και φαράσι με πιστοποιητικό ελληνομάθειας: Οι μετανάστριες καθαρίστριες ζητούν ξανά το δίκιο τους

 Τις μέρες που ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στοχοποιεί νήπια, παιδιά μεταναστών και στο Μέγαρο Μαξίμου οργανώνεται μία τελετή εντυπώσεων, για την οικογένεια Αντετοκούνμπο, δεκάδες γυναίκες μετανάστριες, που εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα ως σχολικές καθαρίστριες, βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με έναν ρατσιστικό αποκλεισμό. Για δεύτερη χρονιά, τους ζητείται από την κυβέρνηση πιστοποιητικό ελληνομάθειας, διάταξη που τις πετάει εκτός σχολείων και προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.


του Θάνου Καμήλαλη

Δεκάδες γυναίκες που εργάζονται στα σχολεία ακόμα και για πάνω από 20 χρόνια. Που έχουν φτιάξει οικογένειες εδώ, κάποιες από αυτές έχουν δει τα παιδιά τους να υπηρετούν στον ελληνικό στρατό. Παρόλα αυτά, βρίσκονται για δεύτερο συνεχόμενο φθινόπωρο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την άρση του ρατσιστικού, όπως χαρακτηρίζεται ευρέως, αποκλεισμού τους από την εργασία τους, λόγω της απαίτησης της Νέας Δημοκρατίας να διαθέτουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.

Το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε τον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στην καθαριότητα στα σχολεία, με αποτέλεσμα, λόγω του «πιστοποιητικού ελληνικότητας» που απαιτείται πλέον, οι μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ές να αποκλειστούν από την προκήρυξη. Μετά από έντονες αντιδράσεις και σειρά κινητοποιήσεων, οι μετανάστριες καθαρίστριες στον δήμο Αθηναίων επαναπροσελήφθησαν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τελικά προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου, με πολύ χειρότερους όρους δηλαδή σε σχέση με τις συναδέρφισσές τους.

«Εμάς δεν μας βάλανε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, όπως οι άλλες καθαρίστριες, να παίρνουμε 720 ευρώ. Μας βάλανε με σύμβαση έργου. Για παράδειγμα εγώ, έχω 15 αίθουσες και έπαιρνα 450 ευρώ»  έλεγε μία από αυτές, η κ.Λίντιτα Μπούζι, τον Ιούλιο στο ΤPP. Την ξαναβρήκαμε την Πέμπτη, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ξανά εγκλωβισμένη στις κυβερνητικές αποφάσεις. «Πάλι αγώνας, εγώ δίνω εξετάσεις 7 Νοεμβρίου για το πιστοποιητικό, έχω πληρώσει τα παράβολα, διαβάζω Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία, ερωτήσεις που και Έλληνας δεν τις ξέρει. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί». Το καλοκαίρι, οι μετανάστριες καθαρίστριες αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμα και με την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας, ώστε να λάβουν το επίδομα για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, λόγω της πρόσληψής τους για λιγότερους μήνες. Τελικά το ζήτημα λύθηκε, μετά από νέες κινητοποιήσεις.

TPP

«Θέλουμε το δίκιο μας. Είμαστε 13 χρόνια στον δήμο και τώρα θυμήθηκε η Νέα Δημοκρατία να μας πετάξει στον δρόμο. Που ξέρουμε πιο πολλά ελληνικά από Έλληνες. Για ελάτε εσείς σε ένα ξένο μέρος, να δούμε πως θα μιλάτε τη γλώσσα. Εμείς δεν έχουμε πάει σχολείο, από το μυαλό μας τα μάθαμε.» Ένα μέλος της Επιτροπής Μεταναστριών Καθαριστριών, η κ. Μιμόσα Λουσάι, πήρε τον λόγο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ό,τι ζητάει το κράτος το κάνουμε. Δήλωση της εφορίας κάνουμε, έχουμε καταθέσει τα χαρτιά μας για ελληνική ταυτότητα, εγώ έχω τρία χρόνια που έχω καταθέσει. Δεν μπορώ να τη βγάλω από μόνη μου, δεν μου επιτρέπεται. Έχουμε άδεια διαμονής, έχουμε άδεια εργασίας. Δεν λέει η άδεια εργασία να μη δουλεύεις στον δήμο. 26 χρόνια είμαι στην Ελλάδα. Έχω και δύο σίδερα στα ποδια, εδώ το έπαθα αυτό».

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) στηρίζει το αίτημα των μεταναστριών καθαριστριών, με ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να δηλώνουν την συμπαράστασή τους.

Σε δήλωσή της στο ΤPP, η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κόμμα της, τις επόμενες μέρες. «Θεωρούμε καταρχάς ότι η προϋπόθεση που έχει τεθεί στο σχετικό ΦΕΚ, αποτελεί διακριτική και ρατσιστική αντιμετώπιση τους, διότι μία τέτοια προϋπόθεση αντίστοιχα, δεν έχει τεθεί για τους εκπαιδευτικούς. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται άνισοι όροι μεταχείρισής τους. Πρόκειται για καθαρίστριες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία, οι οποίες λόγω της πανδημίας καταλαβαίνουμε ότι είναι αυξημένες. Αυτό το οποίο θα ζητήσουμε την Τρίτη, ή την Τετάρτη, ενόψει συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είναι, την επαναπρόσληψή τους, τη μονιμποίησή τους και την κατάργηση του συγκεκριμένου ΦΕΚ που θέτει τη συγκεκριμένηπροϋπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε τη ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους, πρόσφατα με ένα κρεσέντο ρατσιστικό δηλώσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επαναπρόσληψη των περίπου 40 μεταναστριών καθαριστριών έχει ζητήσει και ο δήμος Αθηναίων, υιοθετώντας στις αρχές Αυγούστου την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρου Κωνσταντίνου. Η πρόταση εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με μόνη εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με την παράταξη του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.

«Η κινητοποίηση, με τη στήριξη δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, είναι ένα βήμα απέναντι στον υπουργό, Μάκη Βορίδη, που αρνείται να προβεί στην επαναπρόσληψή τους. Εμείς θεωρούμε ακραίο ρατσισμό, το 2021, εργαζόμενος/η που έχει εργαστεί στα σχολεία πάνω από 20 χρόνια να έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν έχει ελληνική ιθαγένεια, ελληνικό αίμα και ελληνομάθεια. Είναι ένας καραμπινάτος ρατσισμός, απέναντι στον οποίον πρέπει να σταθούν τα εργατικά συνδικάτα, η Αριστερά και τα κινήματα. Δεν θα επιτρέψουμε στον Βορίδη να χρησιμοποιήσει το σσεκούρι του και να αποκεφαλίσει τα δικαιώματα των καθαριστριών» τόνισε στο TPP ο Π.Κωνσταντίνου.

Μετά την κινητοποίηση και υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, ορίστηκε συνάντηση μεταξύ των αρμοδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επιτροπής Μεταναστριών Καθαριστριών, την επόμενη Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, τον «λόγο» παίρνουν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, με συναυλία συμπαράστασης και αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

Το παρόν έξω από το Υπουργείο του Μάκη Βορίδη έδωσε και ο δικηγόρος, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Είναι εξοργιστικό το ότι συζητάμε, γυναίκες εργάτριες, που ζούνε τα παιδιά τους, που είναι να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους κι αυτή τη στιγμή το Υπουργείου τις πετάει έξω, γιατί δεν ξέρουν καλά ελληνικά. Και είναι πιο εξοργιστικό, ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε κάτω από τον ήλιο κι ακόμα λένε ότι δεν μπορούνε να μας δεχθούνε. Γιατί δεν μπορούν να δεχθούν αυτές τις γυναίκες; Είναι πιο άξιες  από όλα αυτά τα Υπουργεία. Είναι πέντε Υπουργεία από μόνες τους. Είναι Υπουργείο Παιδείας για τα παιδιά τους, είναι Υπουργείου Υγείας για τους γέροντές τους, είναι Υπουργείο Ασφάλισης για τους άνδρες τους…

Αυτό το κηφηναρίο που είναι μέσα στα Υπουργεία δεν ξέρει, τι πάει να πει, να φτιάχνεις έναν προϋπολογισμό για τον μήνα και στις 20 μέρες να τελειώνουν τα χρήματα και να πρέπει να βγάλεις τον μήνα. Κι όμως αυτήν τη στιγμή συζητάμε για το αν θα πάρουν αυτές τις γυναίκες γιατί δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Μη μας πουν ότι όλο αυτό γίνεται στο όνομά μας. Στο όνομα της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής γλώσσας αυτή η αθλιότητα. Αυτή η τροπολογά πρέπει να περάσει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη στηρίζουνε, το κυβερνών κόμμα την αποδέχθηκε πέρσι και αν δεν περάσει, αυτό που θα πούμε είναι ότι ο Βορίδης πετάει στον δρόμο αυτές τις γυναίκες και ο Μπογδάνος στοχοποιεί τα παιδιά τους».





Πηγή

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ! Ανακοινώθηκε στην τηλεόραση: "Η πανδημία λήγει στην Ελλάδα τον..."



 

Τελεσίγραφο από την e-food προς διανομείς: «Freelancing ή απόλυση» – Τα μαζεύει η εταιρεία

 «Για να βγάλει η e-food υπερκέρδη, μας πετάει στον δρόμο», δηλώνει στο TPP ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, Βασίλης Κεφαλάς, με αφορμή το τελεσίγραφο που έλαβαν οι διανομείς σήμερα στα κινητά τους από την εταιρεία. Ουσιαστικά η γνωστή εταιρεία, καλεί τους διανομείς να επιλέξουν ανάμεσα στο freelancing και την ανεργία. Μετά την θύελλα αντιδράσεων, η e-food έσπευσε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για... λανθασμένη διατύπωση.


Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους των εργαζομένων διανομέων της e-food, λόγω του τελεσίγραφου που έλαβαν από την εταιρεία να αποδεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους διαφορετικά η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί.

Συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός διανομέων έλαβαν στο κινητό τους ενημέρωση από την e-food, που τους πρότεινε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ως freelancers διαφορετικά η σύμβασή τους δε θα ανανεωθεί. Το μήνυμα που έφθασε στους διανομείς μέσα από την εφαρμογής Road runner -μια εφαρμογή μέσω της οποίας διασυνδέονται οι διανομείς με την efood και τις παραγγελίες-ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…»

Όπως τονίζει ο κ. Κεφαλάς στην TPP, το «τελεσίγραφο» της e-food αιφνιδίασε τους διανομείς. «Έγινε ξαφνικά. Εκατοντάδες συνάδελφοι πρόκειται να απολυθούν μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι το οποίο δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο ίδιος διαμηνύει ότι παρά τις απαγορεύσεις που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση όσον αφορά στις συναθροίσεις, τα συνδικάτα των διανομών πρόκειται να εξαντλήσουν όλα τα μέσα διαμαρτυρίας που διαθέτουν, προβαίνοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μοτοπορείες και απεργίες, με στόχο «να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος».

«Παίρνει ζωή ο κρυφός πόθος των εργοδοτών να μετατραπούμε σε freelancers ώστε να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους. Βέβαια, τώρα πληρώνουν το τίμημα, διότι τα ποσά που χρεώνουν τέτοιου είδους πλατφόρμες τους επιχειρηματίες είναι δυσβάσταχτα. Στόχος της e-food δεν είναι να κερδίσει. Ήδη βγάζει πάρα πολλά από τα μαγαζιά – μέλη. Στόχος είναι βγάλει υπερκέρδη. Για να βγάλει υπερκέρδη η e-food μας πετάει στο δρόμο και μας αναγκάζει να δουλεύουμε σε απάνθρωπες συνθήκες», καταλήγει ο κ. Κεφαλάς, αφήνοντας τέλος αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «αν δεν έδινε η κυβέρνηση το ελεύθερο, δεν θα μας μετέτρεπαν όλους σε freelancers».

Μέχρι στιγμής, ο ακριβής αριθμός διανομέων που έχει λάβει αυτό το μήνυμα, δεν έχει γίνει γνωστός. Να υπενθυμίσουμε πως η e-food, απασχολεί 2.700 διανομείς, που κατά πλειοψηφία πρόκειται για «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» μέσω της Manpower, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς τρίμηνων συμβάσεων που ανανεώνονται κάθε φορά.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ E-FOOD

Τα μαζεύει η e-food, κάνοντας λόγο για «λάθος διατύπωση»

Για λανθασμένη επικοινωνία την οποία και αποδοκιμάζει έκανε λόγο η efood σε ανακοίνωσή της, με απολογητικό ύφος, αναφέροντας ότι «πρόκειται για λάθος που δεν εκφράζει την εταιρεία και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως εκβιασμός προς τους εργαζόμενους».

Η ανακοίνωση της efood:

Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.

«Εκβιασμός με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης»

Νωρίτερα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Αττικής, σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η εταιρία «εκβιάζει τους διανομείς με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης». Όπου «συνεργάτης», σημειώνει το Συνδικάτο, σημαίνει την εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, «όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. «Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, σε σχετική ανακοίνωση της, μίλησε για ένα «οργανωμένο έγκλημα» σε βάρος των διανομέων, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους διανομείς, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί, για να μπει τέρμα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι η e-food, ήδη, από τον Ιούλιο με ανακοίνωσή της είχε προαναγγείλει το νέο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας που θα επέβαλε, υποστηρίζοντας ότι «εξασφαλίζει στους ενδιαφερόμενους ανταγωνιστικές αμοιβές, προσωπικό προγραμματισμό, ευελιξία, πρόσθετη αμοιβή απόδοσης κάθε μήνα, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τον όγκο και τις χιλιομετρικές αποστάσεις των παραγγελιών, παροχή μέρους του εξοπλισμού και διαμόρφωση της αμοιβής βάσει διανυόμενων χιλιομετρικών αποστάσεων, αφού αμείβονται περισσότερο και ανά παραγγελία».

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής θα πραγματοποιήσει συνέλευση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενώ συνέλευση, για το θέμα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 10:30 και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση φρόντισε ήδη να δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες»

«Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση φρόντισε ήδη να δώσει τα εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη», δηλώνει με ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος. Ο ίδιος, παραθέτει το tweet του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει λόγο για «φροντίδα των εργαζομένων από τις ψηφιακές πλατφόρμες», ενώ υπόσχεται μέσα προστασίας, ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ