Κινούμενη σε μία αντιπροσφυγική γραμμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως με απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών υλοποίησης ενημερωτικής καμπάνιας στοχεύει να βομβαρδίσει τις νεότερες ηλικίες μέσω social media με μηνύματα και εικόνες αποτρεπτικές για μία πιθανή προσπάθεια μετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Παράλληλα, θα γίνουν και 4 διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εφημερίδες του Αφγανιστάν.
Αίσθηση προκαλεί απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναρτήθηκε στην Διαύγεια την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου για απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών υλοποίησης ενημερωτικής καμπάνιας σε τρίτες χώρες με ΑΔΑ. Σε αυτήν περιγράφεται το τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που θα πληρώσει με 73.532 ευρώ το υπουργείο για μία εξειδικευμένη ψηφιακή καμπάνια που θα ενημερώνει Αφγανούς πολίτες σε θέματα που αφορούν στη διαδικασία Ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών αιτούντων άσυλο μέσω των social media.
Κινούμενη σε μία αντιπροσφυγική ρότα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως στοχεύει να βομβαρδίσει τις νεότερες ηλικίες μέσΑω social media με μηνύματα και εικόνες αποτρεπτικές για μία πιθανή προσπάθεια μετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό επιδιώκεται με διαδικτυακά banner σε ηλεκτρονικά μέσα του Αφγανιστάν, διαφημιστικά βίντεο σε Facebook, Instagram, You Tube, Dailymotion, Google GDN κτλ. Παράλληλα, θα γίνουν και 4 διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εφημερίδες του Αφγανιστάν.
Η «Αυγή» αναζήτησε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τα στοιχεία της WEARERECIPE. Όπως προκύπτει από την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, το πρακτικό από το πρώτο ΔΣ της εταιρείας με το οποίο συγκροτήθηκε το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο (αναλυτικά ονόματα και ρόλοι στα σχετικά έγγραφα), ήταν μόλις στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Δηλαδή, λιγότερο από ένα μήνα μετά την αιφνιδιαστική υπουργοποίηση Μηταράκη με την ταυτόχρονη επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επισημαίνεται πως πριν περίπου έναν μήνα έξι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να συνεχιστούν οι επαναπροωθήσεις Αφγανών των οποίων έχουν απορριφθεί τα αιτήματα παροχής ασύλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Και αυτό παρά την διαρκή προέλαση των Ταλεμπάν. Επίσης, στις 3 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που αφορά στην ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.
Μεταξύ των υπόλοιπων αντιδραστικών αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους. Επισημαίνεται πως η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες.
Κι ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως ακολουθεί αντιπροσφυγική πολιτική, η υποκρισία δε σταματά. Χθες Πέμπτη, Έλληνες πολιτογραφήθηκαν η μητέρα και ο νεότερος αδελφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λίγο μετά τη στήριξη της κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που στοχοποίησε παιδιά μεταναστών. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες κινήσεις της κυβέρνησης στο Προσφυγικό έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς ο Πρωθυπουργός, που επί τον ημερών του οι δεκάδες υποθέσεις παράμονων επαναπροωθήσεων καταγγέλλονται διεθνώς, δήλωνε συγκλονισμένος το 2019 για τη δουλειά του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου