Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Υπερδιπλάσιος αριθμός θανάτων και πάνω από 2.800 κρούσματα

 Σοβαρή ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται διαρκώς και τους υγειονομικούς να τίθενται ήδη σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας, την ώρα που οι θάνατοι εκτοξεύονται φτάνοντας τους 47 και τα κρούσματα απέχουν ελάχιστα από τις 3.000. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι υπερβαίνει για περισσότερο από μία εβδομάδα τα 330 άτομα, ενω οι εμβολιασμοί που διενεργούνται καθημερινά παραμένουν συστηματικά μειωμένοι.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871 σε σύνολο 108.219 τεστ (PCR: 22.748, RAPID: 85.471), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 2,65 % και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 12,62%. Εννέα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 590.832, εκ των οποίων το 51.1% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 47 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους να είναι υπερδιπλάσιοι από αυτούς που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται σε 13.743. Το 95,3% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.980 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.



Πηγή

Απορριπτική απόφαση ΣτΕ για το πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού με έγγραφα αναστολής εργασίας να επιδίδονται ήδη σε υγειονομικούς

 Απορριπτική ήταν για μία ακόμη φορά η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή ενάντια στον νόμο περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και αναστολής εργασίας που κατέθεσε πρόσφατα η ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί που δεν έχουν καταθέσει έγγραφο που πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση ήδη λαμβάνουν έγγραφα υποχρεωτικής αναστολής εργασίας τους από τις διοικήσεις των δομών στις οποίες εργάζονται, μεταξύ αυτών και ο γιατρός που έχει ήδη επανειλημμένως στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, Κώστας Καταραχιάς.


Σε απόρριψη της πρόσφατης προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενάντια στον νόμο περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας όσων δεν το πράξουν προχώρησε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το ΣτΕ απέρριψε επίσης τις αιτήσεις συνολικά 115 προσώπων που αιτούνταν την προσωρινή παύση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Ήδη επιδόθηκαν σε συναδέλφους τα Πρώτα Φύλλα Αναστολής καθηκόντων. Σε πολλά Νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση. Σε πολλά Νοσοκομεία έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους συναδέλφους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας πως «μέχρι χθες ήταν ασφαλείς για το σύστημα και εργάσθηκαν στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων!! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων».

Στο πλαίσιο αυτό οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας το πρωί της Πέμπτης «με αίτημα κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδείξουμε τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία» όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την Πέμπτη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και το αντίστοιχο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00πμ

  • ΑΤΤΙΚΗ : Στο Υπουργείο Υγείας
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων

ΝΑΙ στον ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
ΟΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ήδη επιδόθηκαν σε συναδέλφους τα Πρώτα Φύλλα Αναστολής καθηκόντων.
Σε πολλά Νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση.
Σε πολλά Νοσοκομεία έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους συναδέλφους.

Την Πέμπτη 2/09/2021 προγραμματίζουμε νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδείξουμε τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία.

Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης αναπλήρωσης όσων τεθούν σε αναστολή εργασίας ήταν η Τρίτη στη σειρά αναστολή των κανονικών αδειών από 1 Σεπτεμβρίου 2021. Πολλοί συνάδελφοι που προγραμμάτισαν λίγες ημέρες άδεια τον Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν μπορούν να κάνουν χρήση.
Είναι άδικο μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό.
Μέχρι χθες ήταν ασφαλείς για το σύστημα και εργάσθηκαν στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων!! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων.
Ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία. Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό των συναδέλφων που διαθέτουν φυσική ανοσία). Περισσότερο από κάθε επαγγελματική ομάδα που μας κουνάνε το δάκτυλο δημοσίως. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα Νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο.Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00πμ

  • ΑΤΤΙΚΗ : Στο Υπουργείο Υγείας
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων

Έγγραφο υποχρεωτικής αναστολής καθηκόντων «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» έλαβε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook ο γιατρός Κώστας Καταραχιάς, καθώς μαζί με άλλους εργαζομένους στον χώρο της υγείας αρνήθηκε να καταθέσει στη διοίκηση έγγραφο που πιστοποιεί τον εμβολιασμό του. «Μόλις μου έφεραν πράξη αναστολής εργασίας από την διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπου διορίστηκα μόνιμος! Προφανώς είμαι εμβολιασμενος από το Γενάρη αλλά συμμετέχω στην απεργία αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων! Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της είναι ένα θέατρο του παραλόγου! Δεν τη σώζει τίποτα πλέον πάμε για απεργιακή κλιμάκωση! Αύριο συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας της ποεδην 10:00 με 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας 11:00 πμ. Ναι στον εμβολιασμό όχι στις απολύσεις. Μαζικές προσλήψεις για να σωθούν ζωές!» δήλωσε ο ίδιος παραθέτοντας το αντίστοιχο έγγραφο.




Πηγή

Στη Nova, από το Open, η Κ. Σιλβεστριάδου

Παραιτήθηκε σήμερα η Κική Σιλβεστριάδου από το Open και αύριο ανακοινώνεται και επίσημα, από τη Nova στη θέση της Κατερίνας Κασκανιώτη, η οποία αποχώρησε μετά  24 χρόνια παρουσίας στη συνδρομητική τηλεόραση.




«Ζητώ συγνώμη αν έχω προσβάλει τον εβραϊκό λαό» από Πλεύρη στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 Στη λυτή τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι «οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με το οποίο διαφωνώ πλήρως είναι κατανοητές».


«Είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού» σχολίασε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην προσπάθεια του να απαντήσει σχετικά με την υπεράσπιση που είχε δώσει ως δικηγόρος στον πατέρα του στο παρελθόν αλλά και στις αιτιάσεις που ειπώθηκαν από το το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

Ο υπουργός προσπάθησε να απολογηθεί για παλαιότερες δηλώσεις του, διαχωρίζοντας, παράλληλα τη θέση του από τις απόψεις του πατέρα του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας τώρα ισχυρίζεται ότι είναι αντίθετος σε κάθε μορφή ανισημιτισμού και αναφέρει ότι ουδέποτε «θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη αν το έπραξα».

Νωρίτερα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) σε ανακοίνωση του υπενθύμιζε τις κατά καιρούς αντισημιτικές αναφορές του νέου υπουργού Υγείας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον διορισμό του Θάνου Πλεύρη σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, το ΚΙΣΕ τον εγκαλεί για τις μισαλλόδοξες και τις φιλοναζιστικές θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν και τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό για τις δηλώσεις που έχει κάνει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να καταδικάσει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, «ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή του το του Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβουλίο αναφέρει:

“Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του από την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.

Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: “…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον;”.

Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος.

Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2021

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος”.




Πηγή

Κρατήσου! ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ! Πλεύρης και Χαρδαλιάς έχουν εντολή να...



 

ΑΙΧΜΕΣ: Από το Open στη Nova !

**Η περίοδος των μετακινήσεων και των αλλαγών στην τηλεόραση, δεν τελείωσει.

Αυτή τη σεζόν μετακινήθηκαν ομάδες από τη Nova στην  Cosmote TV και πολλοί δημοσιογράφοι και στελέχη, στην ελεύθερη και συνδρομητική τηλεόραση. αλλάζοντας …φανέλες καναλιών.

**Η κινητικότητα αυτή έχει ενδιαφέρον αλλά χρειάζεται και προσοχή. Η  τηλεοπτική αγορά , έχει όριο αντοχής που δεν πρέπει να σπάσει.

**Τουλάχιστον ένα, ίσως και δύο στελέχη του Open μετακινούνται σε επιτελικές θέσεις στη Nova, και ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για τα δικαιώματα του ΠΑΟΚ.  Την Πέμπτη οι επίσημες ανακοινώσεις.

**Η Nova (πρώην Multichoice) στην ιστορική της διαδρομή, την οποία έχει καλύψει η στήλη σχεδόν από την πρώτη στιγμή, χαρακτηρίζεται από την παρουσία προσώπων από διαφορετικές χώρες. Οι Ολλανδοί και Νοτιοαφρικάνοι  συνεργάστηκαν με Έλληνες και Κύπριους τα πρώτα 14 χρόνια των εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ εξαρχής στην υπόθεση μπήκε και το Mega.

**Στη συνέχεια οι μέτοχοι πούλησαν και η Forthnet έγινε ο νέος μέτοχος κάπου το 2008. Το Mega έκλεισε, η  Forthnet επιβίωσε και πουλήθηκε στη BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, με τον σέρβικο πολυεθνικό όμιλο της United Media να αποκτάει τον έλεγχο και να χαράζει νέα πορεία.

**Μια άλλη φορά θα θυμηθούμε για τις “πολεμικές” συγκρούσεις της Nova/ Multichoice με τις κυβερνήσεις και τους ανταγωνιστές της. Έχουμε γράψει από το 1994 ως και σήμερα εκατομμύρια λέξεις για τη συνδρομητική TV παρακολουθώντας το χτίσιμό της σχεδόν από την πρώτη ημέρα.

**Το μεγάλο παράδειγμα υποδειγματικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στον Τύπο, από το 2017 σε ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ ΕΔΟΕΑΠ και άτυπα στο ΕΣΡ,

*Αντί να ψάχνονται για τον Αποστολάκη οι ενδιαφερόμενοι  της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν τα φώτα των συνδικαλιστικών στελεχών τους πως πέτυχαν αυτή την  μεγάλη πολιτική συμμαχία, που θυμίζει το 1989, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

**Η μεγάλη επιστροφή του Γιάννη Πρετεντέρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega,  μετά την  άνοδο των ποσοστών που πέτυχε ο Στ. Μαλέλης, είναι γεγονός, από χθες.

Στη γλώσσα του κινηματογράφου ονομάζεται sneak preview. Τη Δευτέρα θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα του σχολιαστή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.



Πηγή

Σε σκάφος του Λιμενικού με άγνωστο προορισμό πρόσφυγες στα Κύθηρα

 Σε σκάφος του λιμενικού σώματος φέρεται να επιβιβάστηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα από τον εντοπισμό τους σε παραλία των Κυθήρων περισσότεροι από 10 πρόσφυγες και μετανάστες, με το συμβάν να συνιστά το τρίτο συνεχόμενο περιστατικό επέμβασης των δυνάμεων του λιμενικού στα Κύθηρα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.


Περισσότερα από 10 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην παραλία Σπαραγαρίο στην περιοχή Καψάλι Κυθήρων σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, με δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος να σπεύδουν στο σημείο ειδοποιημένες από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το kythera.news.gr, σε πολύ λίγη ώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες εθεάθησαν ξανά στη θάλασσα, καθώς μεταφέρθηκαν με σωσίβια λέμβο σε σκάφος του Λιμενικού, με την τύχη τους έκτοτε να αγνοείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο περιστατικό επέμβασης του λιμενικού που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς είχε προηγηθεί η έλευση 72 προσφύγων και μεταναστών στον Αβλέμονα Κυθήρων το πρωί του Σαββάτου και η άφιξη 37 ακόμη ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά στην παραλία Λυκοδήμου το απόγευμα της Κυριακής.

Μάλιστα, τα 72 άτομα που εντοπίστηκαν στον Αβλέμονα ανακοινώθηκε πως μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου με το Λιμενικό και το υπουργείο να σπεύδουν να διαψεύσουν καταγγελίες περί λογοκρισίας προς την ιστοσελίδα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Adelin FM Κύθηρα ο οποίος κατήγγειλε πως δέχθηκε πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων προκειμένου να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί η επιβίβαση ομάδας προσφύγων στο σκάφος του Λιμενικού ΛΣ=143.

Λίγες ώρες αργότερα, δυνάμεις του λιμενικού σώματος φέρεται να εμπόδισαν αλληλέγγυους να προσεγγίσουν τους 37 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν κολυμπώντας στην παραλία Λυκοδήμου το απόγευμα της Κυριακής, υποστηρίζοντας πως στην παραλία βρισκόταν ήδη γιατρός και νοσηλευτής ενώ είχε κληθεί και διερμηνέας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στο λιμάνι Διακόφτι.



Πηγή

Σύγκουση στη Βουλή για το ασφαλιστικό και στη μέση το δημοσιονομικό κόστος

 Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ οι Πολιτικοί αρχηγοί εκείνη την ημέρα θα τοποθετηθούν. Ισχυρές ενστάσεις έχουν αποτυπωθεί από την αντιπολίτευση για το κόστος μετάβασης του νέου συστήματος αλλά και πόσο λειτουργικό θα είναι εν τέλει, με την κυβέρνηση να προτάσσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της συζήτησης κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας το οποίο και απορρίφθηκε. Στις αρχές Αυγούστου η Φ. Κουσκουνά, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, απαντώντας σε ερωτήματα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, επιβεβαίωσε ότι το κόστος μετάβασης μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου και τα 78 δισ. ευρώ.


Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ οι Πολιτικοί αρχηγοί εκείνη την ημέρα θα τοποθετηθούν.

Υπερ του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της συζήτησης κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας το οποίο και απορρίφθηκε. «Με το νομοσχέδιο έρχεστε να θίξετε τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης που ορίζει ότι δεν μπορεί το κομμάτι που είναι υποχρεωτικό, να μπαίνει κάτω από ρίσκο και αβεβαιότητα! Γνωρίζετε το πρόβλημα και το ξεπερνάτε με την ίδρυση του Ταμείου επικουρικής ασφάλισης γιατί ξέρετε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα», είπε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία κατέθεσε και το σχετικό αίτημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο γράμμα του Συντάγματος. Ειδικότερα είπε: «Το σύστημα παραμένει δημόσιο, έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη που λαμβάνει υπόψη τους δημογραφικούς δείκτες, ενώ υπάρχει και μέριμνα για την επάρκεια παροχών και τη βιωσιμότητα του συστήματος». Παράλληλα, επικαλούμενος γνωμοδότηση του ΣτΕ έκανε λόγο για «τυφλή κριτική» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Άλλο να είσαι αντίθετος στο νομοσχέδιο και άλλο να μη βλέπεις τι λέει το ΣτΕ και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής».

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έχει ως στόχο να εφαρμοστεί από 1.1.2022.

Στις αρχές Αυγούστου η Φ. Κουσκουνά, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, απαντώντας σε ερωτήματα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, επιβεβαίωσε ότι το κόστος μετάβασης μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου και τα 78 δισ. ευρώ.

«Για τον υπολογισμό της παρούσας αξίας του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, έγινε χρήση 4 ονομαστικών επιτοκίων προεξόφλησης από 2,5% έως 4%, προκειμένου να αναδειχθεί η ευαισθησία των αποτελεσμάτων ως προς το προεξοφλητικό επιτόκιο. Η παρούσα αξία στο τέλος του ‘20 της επιπρόσθετης χρηματοδότησης για το παλιό σύστημα κυμαίνεται από 48 έως 78 περίπου δισ. ευρώ, ανάλογα με τα προαναφερόμενα επιτόκια. Παραδείγματος χάριν, με επιτόκιο προεξόφλησης 3,5%, αυτό είναι 56 δισ. ευρώ», είχε δηλώσει τότε.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο τόνισε ότι για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 με υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και, προαιρετικά, για όσους ασφαλισμένους είναι κάτω των 35 ετών με ή χωρίς υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης κατευθύνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, επενδύονται με βάση προτιμήσεις τους από το Ταμείο που πρόκειται να ιδρυθεί (Ταμείο Επικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – TEKA), και η σύνταξή τους προσδιορίζεται από το σύνολο των εισφορών τους και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Αναφορικά με το κόστος, ο υφυπουργός έχει δηλώσει ότι «το κόστος μετάβασης προκύπτει ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος. Ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το εκτίμησε από λίγο κάτω από 50 έως λίγο πάνω από 70 δις ευρώ σε βάθος πεντηκονταετίας.

Στο κεντρικό σενάριο σε προεξοφλημένες τιμές το κόστος μετάβασης εκτιμάται σε 56 δισ. Επαναλαμβάνω, σε βάθος 50 ετών. Μόνο πέρυσι για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος – μέσα σε μία και μόνη χρονιά – ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισέφερε σχεδόν 16 δις για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, και πολύ σημαντικότερα, αυτό είναι το ακαθάριστο κόστος. Γιατί “ακαθάριστο”; Διότι, όπως ανέφερα προηγουμένως, σημαντικό μέρος των πόρων του νέου ταμείου θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τη μακροοικονομική μελέτη του ΙΟΒΕ, στο κεντρικό σενάριο τα επιπρόσθετα οφέλη σε βάθος πεντηκονταετίας είναι περίπου 50 δισ. Πέραν της πεντηκονταετίας – που είναι το χρονικό πλαίσιο των οικονομικών μελετών που κατατέθηκαν στη Βουλή – τα οφέλη υπερακοντίζουν το κόστος με πολύ μεγάλη διαφορά.

Επομένως, το καθαρό κόστος μετάβασης είναι ένα απολύτως διαχειρίσιμο μέγεθος, πέραν των λοιπών ωφελειών για τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία».




Πηγή

Ημερολόγιο 31ης Αυγούστου 2021

 Ανασχηματισμός.

Ημερολόγιο 31ης Αυγούστου 2021

Ανασχηματισμός.



Νέα στοιχεία στην υπόθεση βιασμού 19χρονου ΑμεΑ – «Υπήρχαν καταγγελίες αλλά δε γινόταν διερεύνηση»»

 Τέσσερις καταγγελίες φαίνεται πως είχαν γίνει στο παρελθόν για τον 19χρονο στον Πλατανιά Χανίων ο οποίος φέρεται να έχει πέσει θύμα βιασμού και κακοποίησης. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, οι καταγγελίες έπεφταν σε τοίχο.


Νέες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο για τον βιασμό 19χρονου σε χωριό του Πλατανιά Χανίων, καθώς φαίνεται πως το παιδί είχε καταγγείλει τον βιασμό του, αλλά δεν είχε καταγραφεί ιατροδικαστική εξέταση ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Όπως αποκαλύπτει το Flashnews.gr, 4 καταγγελίες είχαν γίνει και ανέφεραν ότι το παιδί κακοποιείται και ότι έχει βιαστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το παιδί να είχε μεταφερθεί και στο νοσοκομείο με αιμορραγία, ωστόσο ο πατέρας του το είχε πάρει προτού εξεταστεί. Τότε η κοινωνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών είχε συντάξει μία έκθεση, που για άγνωστο λόγο δεν έφτασε ποτέ στις αρμόδιες αρχές. Εξετάζεται δε, αν υπήρχαν και άλλες καταγγελίες οι οποίες επίσης δεν έφτασαν στις αρχές. O 19χρονος πλέον βρίσκεται στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στα Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως η ιστορία είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη της κακοποίησης του παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα στις 24 Ιουλίου, όπου και συνελήφθη, ενώ στην συνέχεια συνελήφθη και προφυλακίστηκε, μαζί με τον πατέρα και ένας 67χρονος, που κατηγορείται ότι βίασε το 19 ετών αγόρι. Λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση των κατηγορουμένων, συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου 2021 το πρωί, ο 19χρονος επρόκειτο να παραστεί στο δικαστήριο, προκειμένου να συζητηθεί η ανάθεση της προσωρινής του κηδεμονίας, ωστόσο ο νεαρός δεν εμφανίστηκε, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως έπειτα από έρευνα, οι αρχές τον εντόπισαν κλειδωμένο σε μία αποθήκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Μέσου, οι έρευνες έχουν προχωρήσει και σύντομα θα κληθούν 3 άτομα σε εξέταση, για την εξαφάνιση του νεαρού την ημέρα που θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο. Πρόκειται για ένα ιερωμένο και μία γυναίκα και έναν ακόμα ηλικιωμένο, συγγενείς του νεαρού, οι οποίοι ερευνώνται για το αν κράτησαν παράνομα τον νεαρό και βιαιοπράγησαν σε βάρος του.





Πηγή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς αφήνει ο Συρίγος

 «Πάνω στο τραπέζι» ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας πως είναι η επιλογή υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, ενώ σχολιάζοντας τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις παραδέχτηκε «αρρυθμίες» του συστήματος. Την εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός επισκιάστηκε από την εξέλιξη με την υπόθεση του Ευάγγελου Αποστολάκη, εξέφρασε ο Άγγελος Συρίγος, ενώ τόνισε ότι ο ανασχηματισμός άφησε μια πικρή γεύση για τη χώρα, αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποιες αστοχίες στις συνεννοήσεις.


Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως η επιλογή αυτή είναι «πάνω στο τραπέζι» και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού το επόμενο διάστημα.

Ο υφυπουργός Παιδείας διεμήνυσε ότι την επόμενη χρονιά  θα υπάρξουν αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι παραδέχτηκε αρρυθμίες που εντοπίστηκαν σε ειδικά μαθήματα, ειδικά στις αρχιτεκτονικές σχολές. Ειδικά για την Αρχιτεκτονική Ξάνθης, όπου εισήχθησαν μόνο 10 άτομα, επισήμανε ότι «μόνοι τους οι υπεύθυνοι της σχολής έκαναν λάθος βάζοντας μια εξαιρετικά υψηλή ελάχιστη βάση εισαγωγής – 17,4 – στο γραμμικό σχέδιο όταν το κατάλαβαν, ζήτησαν να το αλλάξουν, αλλά είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες». «Στην αρχιτεκτονική Ξάνθης ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόβλημα στο Μαθηματικό της Σάμου – όπου εισήχθησαν μόνο 5 φοιτητές – αφορά στο γεγονός  ότι το 2019 δημιουργήθηκαν πολλά τμήματα στην ηπειρωτική χώρα, και οι φοιτητές προτιμούν να πηγαίνουν σε αυτά, παρά σε ένα νησί.

«Ο ανασχηματισμός επισκιάστηκε από την υπόθεση του Ευάγγελου Αποστολάκη»

Ο Άγγελος Συρίγος σχολίασε και την άρνηση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, τονίζοντας πως ο ανασχηματισμός άφησε μια πικρή γεύση για τη χώρα, πέρα από τα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι για ορισμένα προβλήματα, όπως η πανδημία, η Πολιτική Προστασία, ο εξωτερικός κίνδυνος και η Άμυνα είναι κοινά και αφορούν όλους, «είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί».

Υπενθύμισε ότι μέχρι και το 2019, οι κυβερνήσεις εάν ήθελαν να «ξεφορτωθούν» κάποιον, τον τοποθετούσαν στην Πολιτική Προστασία, κάτι που άλλαξε τα τελευταία δυο χρόνια με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος «έκανε τεράστια δουλειά, δημιούργησε έργο υποδομής και άλλες εντελώς την εικόνα» και επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που έχει οργανωτικές ικανότητες και ο οποίος δεν προέρχεται από τη ΝΔ», αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποιες αστοχίες στις συνεννοήσεις. «Κάνει την υπέρβαση, και αντιμετωπίζεται με όρους ψυχρού πολέμου», υπογράμμισε. «Αντί να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων – που είναι βήμα πολιτικού πολιτισμού να προτιμάς τον πολιτικό σου αντίπαλο- το αντιμετωπίζουμε με όρους “είσαι αποστάτης αν πας, είσαι ηθικός άνθρωπος αν δεν πας”», είπε χαρακτηριστικά.




Πηγή

Προκλητικός Γεωργιάδης για Αποστολάκη: Το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα – Ούτε καφετζής

 «Η δουλειά του αξιωματικού είναι να αντέχει την πίεση την ώρα του πολέμου που πέφτουν οι οβίδες, το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα και δεν έβαλε τα κλάματα στην πρώτη πυρκαγιά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως «αν δεν έχεις μάθει να αντέχεις στην πίεση δεν έπρεπε να γίνει ούτε καφετζής όχι αξιωματικός». Την αναβάθμιση της δομής της Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως θα επιλεχθεί κάποιος που «επιχειρησιακά θα μπορεί το μεγάλο βάρος αυτού του υπουργείου».


Την άρνηση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη σχολίασε το πρωί της Τετάρτης ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Η δουλειά του αξιωματικού είναι να αντέχει την πίεση την ώρα του πολέμου που πέφτουν οι οβίδες, μετά τις χθεσινές εξελίξεις ευτυχώς που δεν ζήσαμε ένα πόλεμο υπό την ηγεσία του κ. Αποστολάκη, το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα και δεν έβαλε τα κλάματα στην πρώτη πυρκαγιά», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο κ. Αποστολάκης έχει κριθεί ως ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις επί 40 χρόνια από όλους τους θεσμούς των ενόπλων δυνάμεων. Από χθες με απασχολεί πολύ αν αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν σωστά… Αυτός ο άνθρωπος προφανώς δεν έπρεπε να γίνει ούτε πλωτάρχης, αν δεν έχεις μάθει να αντέχεις στην πίεση δεν έπρεπε να γίνει ούτε καφετζής όχι αξιωματικός… Του είπε ο Πολάκης ότι είναι δωσίλογος και έβαλε τα κλάματα».

«Σε δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα, η μια η κρίση της πανδημίας και η άλλη κρίση πυρκαγιές του Αυγούστου, και στις δύο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προτείνει για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ένα πρόσωπο κατά τεκμήριο κοινής αποδοχής. Η πολιτεία είχε κρίνει ως πρόσωπο ικανό διαχρονικά ως αρχηγός του ναυτικού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις άλλες θέσεις του» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και δήλωσε πως ο Ευ. Αποστολάκης είχε ζητήσει να γίνει υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός και αυτό έγινε δεκτό. «Ενημέρωση προφανώς και υπήρξε για την τοποθέτηση Αποστολάκη αλλά η κυβέρνηση δεν είναι εξ αδιαιρέτου» επισήμανε. «Συναίνεση υπό την έννοια της πολιτικής συναλλαγής με άλλα κόμματα δεν θα μπορούσε να υπάρξει» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μιλά για αποστασία όταν πήρε τους εν ενεργεία βουλευτές άλλου κόμματος και τους έβαλε στην κυβέρνηση για να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών». «Είναι ο ορισμός της αποστασίας» παρατήρησε.

Η απόφαση μας να φτιάξουμε μια δομή που να μας βοηθάει στις κρίσεις δεν αλλάζει επειδή το έβαλε στα ποδιά ο ναύαρχος τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ την αναβάθμιση της δομής της Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας πως θα επιλεχθεί κάποιος που «επιχειρησιακά θα μπορεί το μεγάλο βάρος αυτού του υπουργείου».

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη για τη μη αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού κατά τον ανασχηματισμό. «Τα πραγματικά περιστατικά μιλούν από μόνα τους. Έπειτα από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά να γίνει υπουργός, συζήτησε τις λεπτομέρειες και τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, δεχόταν συγχαρητήρια από τον κόσμο και απάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει να ορκιστεί μαζί με τη σύζυγό του. Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με γλώσσα 5-6 δεκαετιών πίσω τον χαρακτήριζε αποστάτη, έκανε πίσω, δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε, προτίμησε να μην τα σπάσει με τους συντρόφους του και να μη μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις του», επεσήμανε στο Open.





Πηγή

Δέκα χρόνια βομβαρδισμοί στη Συρία: «Είχαμε μια καλή ζωή, μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος»

 Δέκα χρόνια μετρούν τις πληγές τους. Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση ανά την παγκόσμια ιστορία. Πάνω από 6.6 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκδιωχθεί από το 2011 με τη βία από τα σπίτια τους και άλλα 6.7 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη πατρίδα. Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει άσυλο σε περισσότερες από 130 χώρες. Πριν απ' όλα αυτά είχαν μία ήρεμη και ασφαλή ζωή. Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος. Μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα βόμβες ή φυγή.


Δέκα χρόνια μετρούν τις πληγές τους. Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση ανά την παγκόσμια ιστορία. Πάνω από 6.6 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκδιωχθεί από το 2011 με τη βία από τα σπίτια τους και άλλα 6.7 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη πατρίδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο εμφύλιος πόλεμος ουσιαστικά ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με τις διαδηλώσεις στη Δαμασκό και την Ντέρα για την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Ο θάνατος διαδηλωτών από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροδότησε τη βία, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Οι αντίπαλοι ήταν η κυβέρνηση Άσαντ εναντίον της οργανωμένης αντιπολίτευσης-επαναστατών. Ωστόσο, για την ιστορία να αναφέρουμε πως από το 1946 όταν ο γαλλικός στρατός υποχρεώθηκε να φύγει από τα συριακά εδάφη, η Συρία μαστίζεται από ταραχές.

Από τη μια πλευρά οι αντάρτες και από την άλλη ο πρόεδρος Ασάντ. Οι κάτοικοι πονούν, εκατομμύρια ζωές χάνονται και τα σπίτια γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν πια υποδομές. Ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλούς διεθνείς παράγοντες να εμπλέκονται και να σκοτώνουν στον βωμό της εξουσίας και του χρήματος.

Εκτός από τα πετρέλαια  και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, που αποτελούν σταθερό διακύβευμα της Δύσης στην Μέση Ανατολή, ένας συνεχιζόμενος πόλεμος φέρνει κέρδη στις πολεμικές βιομηχανίες. Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εμπορίου λευκής σαρκός αναπτύσσεται στη ζώνη αυτού του πολέμου καθώς ανθεί και κύκλωμα που εφοδιάζει τις συλλογές αρχαιοκάπηλων με φορητά αντικείμενα αλλά και μια από τις πιο κερδοφόρες «επιχειρήσεις» είναι η εκμετάλλευση των ξεριζωμένων από τους διακινητές.

Η χώρα έχει διαιρεθεί σε 4 ζώνες επιρροής. Το νοτιοανατολικό τμήμα ελέγχει ομάδα Κούρδων ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Νοτιοδυτικά η περιοχή βρίσκεται στα χέρια φιλοτουρκικών ανταρτών. Στην περιοχή του Ιντλίμπ έχουν σταθμεύσει πάνω από 100.000 Τούρκοι στρατιώτες και ελέγχουν μια ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερθέντες. Η πλειοψηφία των Σύρων ζει σε μεγάλες πόλεις που ελέγχει η κυβέρνηση. Η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με το 60% των Σύρων να δυσκολεύεται να σιτιστεί επαρκώς.

Τουλάχιστον 388.652 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2021 το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, από το 2011 έχουν σκοτωθεί 117.388 πολίτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 22.000 ήταν παιδιά. Για την πλειονότητα αυτών των θανάτων ευθύνονται οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των παραστρατιωτικών συμμάχων του.

Οι μάχες μειώθηκαν το 2020, χάρη στην κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία αλλά και εξαιτίας της πανδημίας, αφού όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στον έλεγχό της. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έχει καταγράψει επίσης τουλάχιστον 16.000 θανάτους σε κυβερνητικές φυλακές και κέντρα κράτησης. Ο απολογισμός αυτός ωστόσο πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρότερος του πραγματικού, αφού δεν περιλαμβάνει τους περίπου 88.000 ανθρώπους που πέθαναν μετά από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος.

For Sama

Η Γουαάντ Αλ-Κατέμπ συνυπογράφει, μαζί με τον Εντουαρντ Γουοτς, το ντοκιμαντέρ «For Sama». Η ταινία είναι, στην ουσία, η ιστορία της ίδιας της Γουαάντ: το πώς βίωσε τις σημαντικές στιγμές της ζωής της στη Συρία, στο εμπόλεμο Χαλέπι. Μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα στην κόρη της, ένα επικό ταξίδι στη γυναικεία αντίληψη του πολέμου.

«Έπρεπε να φύγουμε»

Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει άσυλο σε περισσότερες από 130 χώρες κατά τα ίδια στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία – περίπου 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες – ζουν σε γειτονικές χώρες της περιοχής όπως είναι η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ και η Αίγυπτος. Πάνω από το 70% των Σύριων προσφύγων διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, με την Ύπατη Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να υπολογίζει ότι ένα ακόμη εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, μαζί με 4.4 εκατομμύρια κατοίκους των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Ιορδανία, Λίβανο και Ιράκ, έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια  αμέσως μετά την πανδημία.  Εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους, και αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες , ενώ και οι συνθήκες στους καταυλισμούς είναι άθλιες.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριους αιτητές ασύλου και πρόσφυγες, με ποσοστό 70% να φιλοξενείται από τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αυτό καθιστά τη Γερμανία την πέμπτη μεγαλύτερη σε αριθμούς χώρα υποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, που φιλοξενεί ένα εκατομμύριο σε σύνολο, με περισσότερους από τους μισούς (560,000) να είναι Σύροι. Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία φιλοξενούν μεταξύ 2 και 5%, ενώ οι άλλες χώρες φιλοξενούν ποσοστό κάτω από το 2%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στους Σύρους χορηγείται σταθερά ένα διεθνές καθεστώς προστασίας. Από την έναρξη της Συριακής κρίσης το 2011, έχουν ληφθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές χορήγησης καθεστώτος ασύλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αιτήσεις διεθνούς προστασίας  από Σύρους. Στην Κύπρο έχουν αναζητήσει προστασία πάνω από 12,000 Σύριοι από το 2011, και σε 8,500 από αυτούς έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία, κυρίως καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (96.4%) με τους υπόλοιπους να έχουν εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μας φέρνει σε επαφή μερικές ιστορίες προσφύγων.

Η Lama ήταν φοιτήτρια βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aleppo, την πόλη καταγωγής της, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία. Όταν κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, αποφάσισε ότι η μόνη της επιλογή ήταν να φύγει και να αφήσει τα πάντα πίσω της. «Μετά από δύο χρόνια συνεχών βομβαρδισμών, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό και κάθε μέρα η μετάβαση στο πανεπιστήμιο να γίνεται δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη, αποφάσισα να φύγω», λέει η Lama. Κατόπιν συμβουλή ενός φίλου της, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στην Κύπρο, σε ένα πανεπιστήμιο στο βόρειο τμήμα. «Είχα έναν φίλο που σπούδαζε εκεί και μου είπε ότι θα μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου από το σημείο που τις διέκοψα, χωρίς να πρέπει να αρχίσω από την αρχή. Δεν υπήρχε τέτοια ευκαιρία αλλού – οι περισσότερες χώρες απαιτούσαν θεώρηση για να ταξιδέψω, διάφορα έγγραφα και ασύμφορα δίδακτρα – έτσι η επιλογή πανεπιστημίου στη βόρεια Κύπρο, η οποία τότε δεν απαιτούσε θεώρηση από τους Σύρους, ήταν η μοναδική μου ευκαιρία για να συμπληρώσω τις σπουδές μου».

Με την οικονομική βοήθεια της οικογένειάς της, η Lama ολοκλήρωσε τις σπουδές της και πήρε πτυχίο στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική. Ύστερα από ένα χρόνο διαμονής στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου και αφού εξασφάλισε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας,  η Lama ξεκινούσε το καλοκαίρι του 2018 μία νέα ζωή στη Λευκωσία. Έκανε αίτηση και κέρδισε μια θέση σε πρόγραμμα mentoring για ενδυνάμωση γυναικών. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, κέρδισε υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ του Cyprus Institute of Marketing.

«Μου λείπει πολύ η οικογένειά μου, έχω να τους δω τόσα πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου – ο μόνος που παρέμεινε στη Συρία – η μητέρα μου και η αδερφή μου είναι στην Τουρκία, ο ένας μου αδερφός είναι στην Ισπανία και σε λίγο θα αποκτήσει μωρό ενώ ο άλλος μου αδερφός είναι στη Γερμανία» σημειώνει.

UNHCR Cyprus/Sebastian Rich

Η Najaa Bazaraa, 33 ετών, έφυγε από το Χαλέπι της Συρίας το 2013 με τον σύζυγό της και την οικογένειά της και ήρθε στην Κύπρο προς αναζήτηση ασφάλειας και ειρήνης. «Το σπίτι μας είχε ήδη βομβαρδιστεί, δεν είχαμε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα… όταν ο σύζυγός μου κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του δύο φορές από ελεύθερους σκοπευτές στην περιοχή, αποφάσισα ότι έπρεπε να σώσουμε τις ζωές και το μέλλον των παιδιών μας» λέει.

Ζουν στην Τάλα, ένα χωριό κοντά στην Πάφο, και πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. «Το Τμήμα Εργασίας με παρέπεμψε σε αρκετές δουλειές αλλά οι εργοδότες δεν με δέχονται εάν δεν αφαιρέσω τη μαντίλα μου. Κυρίως πρόκειται για δουλειές σε εστιατόρια για καθάρισμα και πλύσιμο πιάτων,»αναφέρει. Της λείπει η ζωή της όπως ήταν πριν από τον πόλεμο. «Σίγουρα θα επέστρεφα στη Συρία αν αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα» τονίζει.

UNHCR Cyprus/Sebastian Rich

Η Rema Beshtawy, 29 χρονών, είναι Παλαιστίνια από τη Συρία, και τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Κύπρο ως αιτήτρια ασύλου. Απόφοιτος Αγγλικής Λογοτεχνίας, η Rema εργαζόταν σε νηπιαγωγείο καθώς σε φροντιστήριο ως δασκάλα Αγγλικών στη Λατάκια, όμως ο πόλεμος στη Συρία την ανάγκασε ν’ αναζητήσει μια ασφαλή ζωή στην Κύπρο μαζί με το γιο της, Atif και τους γονείς της. «Ζούσαμε σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στη Συρία. Οι γονείς μου είχαν  εστιατόριο. Είχαμε μια καλή ζωή. Αλλά μετά τον πόλεμο κανείς δεν ένιωθε ασφαλής. Απαγωγές, κλοπές και δολοφονίες ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ο πληθωρισμός και η έλλειψη βασικών αγαθών, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, καθιστούσαν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη,» λέει η Rema.

Όταν ο Atif είναι στο σχολείο, η Rema παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών και εργάζεται ως εθελόντρια σε διάφορα προγράμματα για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. «Μαθαίνω τη γλώσσα και ίσως αυτό να με βοηθήσει να βρω δουλειά, να βοηθώ καλύτερα τον γιο μου στην κατ’ οίκον εργασία του, τους γονείς μου… και ίσως στο μέλλον να καταφέρω ν’ αγοράσω ένα σπίτι» τονίζει.

UNHCR Cyprus/Sebastian Rich

Ο Waled και η Hana ζούσαν μια ειρηνική κι ευημερούσα οικογενειακή ζωή στο Iντλίπ. Όταν έχασαν το σπίτι τους και αγαπημένα τους πρόσωπα από τους βομβαρδισμούς, αποφάσισαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το ν’αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλη χώρα. Ζουν τώρα στην Πάφο με τα οκτώ παιδιά τους. «Το σπίτι μας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στο Iντλίπ. Όταν έχασα τον πατέρα και τον αδελφό μου από τη βία του πολέμου, αποφασίσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε πλέον να το διακινδυνεύσουμε περισσότερο. Ο πόλεμος δεν φαινόταν να τελειώνει. Έπρεπε να φύγουμε και να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για εμάς και την οικογένειά μας», αναφέρει η Hana.

Ο Waled νοσταλγεί την ειρηνική ζωή που είχαν κάποτε στη Συρία: «Είχαμε μια καλή ζωή και δεν χρειαζόμασταν καμία βοήθεια από κανέναν. Είχαμε το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, είχα το δικό μου εστιατόριο που μας επέτρεπε να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά χάσαμε τα πάντα». Και προσθέτει: «Αισθανόμαστε ασφαλείς στην Κύπρο. Είναι σημαντικό να μην ζούμε καθημερινά με το φόβο…. Είμαι ευτυχής που τα παιδιά μου μπορούν να πάνε στο σχολείο, να αποκτήσουν εκπαίδευση και να μπορούν να ελπίζουν σ’ ένα μέλλον» .

UNHCR Cyprus/Sebastian Rich






Πηγή

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ