Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ορατό από το Διάστημα το... τσιφλίκι του Μπιλ Γκέιτς

 Ορατό από το Διάστημα το... τσιφλίκι του Μπιλ Γκέιτς

Είναι επισήμως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ ● Εγκυρα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1940 έως σήμερα η αξία ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης έχει εξαπλασιαστεί στις ΗΠΑ και όλα συνηγορούν ότι η αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Δισεκατομμυριούχος είναι, ό,τι θέλει κάνει; Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, απέκτησε μαζί με τη σύζυγό του, την οποία τώρα χωρίζει, πάνω από 269.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ.

Η έκταση αυτή είναι τεράστια. Ισοδυναμεί με 2,69 εκατομμύρια στρέμματα και απλώνεται σε 20 Πολιτείες. Μεγάλα τμήματα αυτής είναι μάλιστα ορατά από το Διάστημα. Αγοράστηκε μέσω της επενδυτικής εταιρείας που ελέγχουν οι Γκέιτς, Cascade Investment, αλλά και δεκάδων ακόμη εταιρειών-κέλυφος και ενοικιάζεται σε αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίες καλλιεργούν λαχανικά και δημητριακά, μεταξύ των οποίων σόγια, καρότα και πατάτες κάποιες από τις οποίες μπαίνουν στο τηγάνι και σερβίρονται μαζί με τα χάμπουργκερ των McDonald’s.

Τις λεπτομέρειες αυτές για το… τσιφλίκι των Γκέιτς έφερε στο φως πρόσφατο ρεπορτάζ του NBC το οποίο στην ανάλυσή του επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του Land Report πριν από πέντε μήνες ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ.

Το ερώτημα που απασχολεί έκτοτε αρκετό κόσμο είναι γιατί ο Γκέιτς αγοράζει μαζικά καλλιεργήσιμη γη. Κάποιοι συνέδεσαν τις αγορές με την αμφιλεγόμενη εκστρατεία του για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, δηλαδή ότι το κάνει για την προστασία των τελευταίων. Ο ίδιος ωστόσο γείωσε αυτού του είδους τις ερμηνείες ξεκαθαρίζοντας πριν από λίγο καιρό διαδικτυακά ότι άλλο ο αγώνας για το κλίμα και άλλο οι επενδυτικές του επιλογές. Η δήλωση αυτή αποσαφήνισε οριστικά ότι ο «πράσινος φιλάνθρωπος» αγοράζει μαζικά καλλιεργήσιμη γη για να την ενσωματώσει στα επενδυτικά του σχέδια και να κερδίσει από αυτήν. Δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που το πράττει.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιάδων εκταρίων κατέχουν σήμερα στις ΗΠΑ αρκετές ακόμη πλούσιες οικογένειες. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Mother Jones, σημαντικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν ακόμη στο χαρτοφυλάκιό τους χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί όπως οι Prudential, Hancock, TIAA και UBS. Για την ώρα αυτές οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι πλούσιοι ιδιώτες κατέχουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής καλλιεργήσιμης γης των ΗΠΑ.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια καθώς το 40% της γης ανήκει σήμερα σε υπηρήλικες γεωργούς.

Τι γυρεύει όμως η αλεπού στο παζάρι; Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς και οι τραπεζίτες αγοράζουν καλλιεργήσιμη γη; Μια απάντηση δίνουν τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι από το 1940 έως σήμερα η αξία ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης έχει εξαπλασιαστεί στις ΗΠΑ. Ολα συνηγορούν ότι η αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι σήμερα περίπου το 30% της καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ ενοικιάζεται από ιδιοκτήτες όπως ο Γκέιτς που δεν εμπλέκονται στην καλλιέργεια. Το κίνητρο με άλλα λόγια είναι κατά πρώτο λόγο η πρόσοδος η οποία καθώς η γη συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια θα αυξάνεται. «Είναι μια καλή επένδυση, είναι έξυπνη, σταθερή και ανερχόμενη στις αποδόσεις της», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Αυτή η συγκέντρωση όμως της καλλιεργήσιμης γης σε όλο και λιγότερα χέρια δίνει μεγαλύτερη ώθηση στις καταστροφικές για το έδαφος, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, τη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων μονοκαλλιέργειες και τεχνικές βιομηχανικής γεωργίας, που έχουν μοναδικό τους στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.

Συγκέντρωση

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το 70% των συνολικών γεωργικών εκτάσεων του πλανήτη ελέγχεται ήδη από το 1% των παγκόσμιων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτή η τεράστια αλλαγή -από τις μικρές στις πραγματικά τεράστιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις- οδηγεί σε μονοπώλια τα οποία επιζητούν σε συνεργασία με τις αγροχημικές εταιρείες να καθορίσουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια τα συστήματα διατροφής και τις μεθόδους χρήσης της γης στον πλανήτη. Ο Γκέιτς με το τσιφλίκι του θέλει μερίδιο και από αυτήν την πίτα. Ομως η χρήση της γης όπου γεννηθήκαμε και πατάμε δεν έχει καμία σχέση με τις αποδόσεις των επενδύσεων. Οι πρόγονοί μας μας δίδαξαν ότι έχει να κάνει μεν με την κάλυψη των σημερινών μας αναγκών αλλά και με τη διατήρησή της για τις επόμενες γενιές, όπως και τον σεβασμό στην ποικιλομορφία της ζωής.

Ισοζύγιο Ε.Ε. - ΗΠΑ

Παρά τη σημαντική πτώση των ευρωαμερικανικών εμπορικών συναλλαγών που προκάλεσε η πανδημία το 2020, αλλά και παρά τα «επεισόδια» εμπορικού πολέμου και ανταλλαγής δασμολογικών πυρών που πυροδοτούσε η πολιτική Τραμπ, οι ΗΠΑ παρέμειναν και πέρσι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. ως προς τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και ο δεύτερος σημαντικότερος -φυσικά μετά την Κίνα- στις εισαγωγές. Ετσι, παρά τη μείωση και στις εξαγωγές (-8%) και στις εισαγωγές (-14%), το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 150 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο είναι ότι σε βάθος δεκαετίας -δηλαδή από το 2010- οι εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. - ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 70%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η Ε.Ε. εξάγει στις ΗΠΑ κυρίως οχήματα και μηχανήματα (37%), χημικά (31%) και άλλα βιομηχανικά αγαθά (20%), και εισάγει τις ίδιες κατηγορίες αγαθών σχεδόν στις ίδιες αναλογίες (38%, 25% και 17% αντίστοιχα), γεγονός που προδίδει την ισχυρή διασύνδεση των πολυεθνικών επιχειρήσεων που, ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής ή αμερικανικής «έδρας», έχουν διασπείρει την παραγωγή τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και φυσικά πολύ πέρα από αυτές. Από την άποψη αυτήν, η αναθέρμανση και η αποκατάσταση της ευρωατλαντικής σχέσης μετά τους κλονισμούς που της προκάλεσε ο Τραμπ ήταν μονόδρομος.


Πηγή

Απόσπασμα από Χάνα Μοντάνα (ΕΤ1)

 


(Αν δεν εμφανίζεται το βίντεο: Hannah Montana Episode 54 In Greek(Mikros Vouvalakos) - YouTube )


Αν έχετε βρει κάποιο άλλο απόσπασμα (στα ελληνικά πάντα) στο Youtube ή αλλού (π.χ. Dailymotion) ενημερώστε από κάτω στα σχόλια και παραθέστε τον σχετικό υπερσύνδεσμο (link) .

Διέσπειραν τον ιό της… αμφιβολίας σε 470.000 εμβολιασμένους

 

Αιχμηρή Παγώνη: «Να βγει η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών και να δώσει σαφείς οδηγίες για το σκεύασμα της AstraZeneca»

Αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει κυριεύσει από το απόγευμα της Δευτέρας τους περίπου 470.000 πολίτες που ανέμεναν να κάνουν το επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά η επιτροπή εμβολιασμού γνωστοποίησε αιφνιδιαστικά πως σταματά η χορήγηση του σκευάσματος στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της επιτροπής Μαρίας Θεοδωρίδουπροκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Εξήγησε, πάντως, ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφασή της.

«Ως πριν από δύο μήνες η πιθανότητα νόσησης ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς έναν δύο μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος και επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, μία προς 150.000.

«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid» επισήμανε.

Υπέρ της άποψης να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη τάχθηκε και ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Δεν συνιστάται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca. Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτή την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε, όμως, στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον Covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα απέδωσε την αλλαγή πλεύσης με το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας Θεοκλής Ζαούτης.

«Στηρίζεται στα δεδομένα και στην εξέλιξη. Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργειααλλά η νόσος Covid-19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» τόνισε ο κ. Ζαούτης, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση της επιτροπής.

Αηδίασε ο κόσμος με τις ομολογίες Βασιλακόπουλου

Ανατριχίλα και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η ωμή παραδοχή του Θοδωρή Βασιλακόπουλου ότι οι επιστήμονες γνώριζαν τις πιθανές παρενέργειες που θα προκαλούσε το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά πήραν… το απαραίτητο ρίσκο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του
ΕΚΠΑ, κάνοντας μια μεγάλη κυβίστηση απ’ όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε μια σειρά παραδοχών για το εμβόλιο της AstraZeneca, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και αφού είχε προηγηθεί η καθυστερημένη εισήγηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού για «στοπ» στους εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. «Οι επιστήμονες θέλουν το καλό του κόσμου, όχι το κακό. Δεν κρύβουν τίποτα. Οταν γινόταν χαμός με την πανδημία, το όφελος από το εμβόλιο ήταν μεγαλύτερο από το κόστος μιας πιθανής επιπλοκής. Τότε, λοιπόν, ζυγίσαμε το όφελος με το κίνδυνο και ταχθήκαμε αναφανδόν υπέρ του εμβολίου» ανέφερε, παραδεχόμενος πως κάποιοι εν κρυπτώ αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμείς να γνωρίζουμε τα επαρκή δεδομένα.

«Σήμερα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, αποφασίσαμε πως θα ήταν καλό έστω και αυτό το μικρό ρίσκο να μην το πάρουμε» προσέθεσε, προκαλώντας ακόμα περισσότερη ανησυχία στον κόσμο, ο οποίος έτρεξε να εμβολιαστεί και σήμερα βλέπει τα δεδομένα να αλλάζουν.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μάλιστα, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στη διάχυτη ανησυχία των πολιτών, μερίδιο ευθύνης της οποίας έχει και η επιστημονική κοινότητα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εμμένοντας στις αντισυνταγματικές και μάλλον αναποτελεσματικές απόψεις.

«Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η πειθώ. Το καλύτερο θα ήταν να πείσουμε τους ανθρώπους που έχουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες για το εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος για να προσθέσει πως «το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν», ανοίγοντας έτσι το παραθυράκι για την έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.




Πηγή

Εμμονή Άδωνι Γεωργιάδη για απολύσεις ανεμβολίαστων

 

Φωνάζει ο Άδωνις αλλά ομολογεί ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να το νομοθετήσει

Λες και δεν κατάλαβε ποτέ τι συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας με το κυβερνητικό και επιστημονικό μπάχαλο για τα εμβόλια της AstraZeneca, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε ακόμα μία φορά… αμετανόητος χθες, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι των ευθυνών στον κόσμο και χωρίς να κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική για τις κυβερνητικές – επιστημονικές παλινωδίες, ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μέσω των προνομίων και επανέλαβε τη θέση του ότι «ο εργοδότης πρέπει να έχει τη δυνατότητα απόλυσης ανεμβολίαστου εργαζομένου».

Ωστόσο, κατά την προσφιλή κυβερνητική στρατηγική, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα αυτό «δεν αφορά καθόλου την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να νομοθετήσει κάτι τέτοιο»! Τι μας είπε, δηλαδή, ο υπουργός; Μα, πολύ απλά πως η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αλλά δεν νομοθετεί, επειδή φοβάται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα κατέπιπτε με συνοπτικές διαδικασίες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το ελληνικό κράτος θα καλούνταν να πληρώσει βαρύ τίμημα.

«Αν ζητάτε τη γνώμη μου, ασφαλώς και θα μπορούσε μια επιχείρηση να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, αν ο εργαζόμενος δουλεύει σε ένα κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση αυτή» ήταν τα ακριβή λόγια του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, επίσης, ότι θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μια νέα καραντίνα, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί είναι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας με βάση την πορεία της πανδημίας και ότι με εντολή του πρωθυπουργού έχουν δοθεί στην επιτροπή βιοηθικής ερωτήματα που αφορούν τη μείωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους.

Σχετικά με το αλαλούμ με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε αποφάσεις επιστημονικές με όρους πολιτικής ή επικοινωνίας. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλάξει πολλές φορές καθ’ οδόν οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς.

«Δεν είναι αποφάσεις των πολιτικών, είναι αποφάσεις των επιστημόνων. Για την καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, για το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον είναι πράσινη, για το γεγονός ότι χθες είχαμε μόνο 400 κρούσματα και ούτω κάθε εξής, έχετε συμβάλει και εσείς και όλες οι εκατοντάδες χιλιάδες που κάνατε το εμβόλιο AstraZeneca. Είναι τόσο απλό» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.



Πηγή

Η αλήθεια πίσω από τα πλατιά χαμόγελα!

 

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ουδεμία αμοιβαία προσέγγιση υπήρξε στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Μια καλή φωτογραφία, ιδίως με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν»: Αν ο βασικός στόχος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν να δείξει στους συμπατριώτες του ότι δεν είναι παρίας στη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κατάφερε. Τουλάχιστον στον τουρκικό Τύπο: Φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα, σχεδόν ξεκαρδιστικά, από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν κυριαρχούν σχεδόν στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης στη γείτονα. Φωτογραφίες που συνοδεύονται μάλιστα από γλαφυρά έως αστεία σχόλια!

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνθηκε προς τον πρόεδρο Ερντογάν και τον… χαιρέτησε λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος» γράφει η «Yeni Safak», σημειώνοντας ότι «χαιρέτησε ο ένας τον άλλον και κουβέντιασαν για λίγο»! H «Sabah» τονίζει μάλιστα ότι «η παγκόσμια κοινότητα περίμενε με ανυπομονησία τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν».

Η «Milliyet» σημειώνει με έμφαση ότι «στην οικογενειακή φωτογραφία των 30 ηγετών του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά». «Για μια διαδικασία… αγκαλιάς» κάνει λόγο η «Karar».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γκιουνέρι Τσιβαόγλου σπεύδει να αναλύσει μάλιστα τη… γλώσσα του σώματος: «Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, βλέπω τις εικόνες στην τηλεόραση. Η γλώσσα του σώματος του Μπάιντεν και του Ερντογάν είναι πολύ φιλική, πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θυμίζουν ακόμη και… φίλους. Χαμογελούν ο ένας τον άλλον και δίνουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης αγγίζοντας τα χέρια και τους ώμους του άλλου» γράφει ο σχολιαστής της «Milliyet» αγνοώντας τον κίνδυνο να γίνει καταγέλαστος. Επί της ουσίας τώρα: Όσο και αν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «ανοίγει μια νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, επειδή η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα», όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι «ουδεμία αμοιβαία προσέγγιση υπήρξε».

Ο Μπάιντεν μπορεί να χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση με τον Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αλλά δεν στάθηκε ιδιαίτερα. Άλλωστε, δεν έλαβε ούτε μία ερώτηση από τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στη σημερινή, πολυαναμενόμενη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οπως γράφει ο Αϊντίν Σελτσέν στην εφημερίδα «Birgun», «τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μπάιντεν είναι πεπεισμένοι ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό τους».

«Οσο και αν ο Ερντογάν είχε ανάγκη να μοιραστεί μια φωτογραφία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποδείξει στον κόσμο γενικά και στο εγχώριο ακροατήριο ότι δεν είναι απομονωμένος από τη Δύση ως τοξικός ηγέτης» τονίζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Στην καλύτερη περίπτωση, πίσω από τα παρασκήνια οι Μπάιντεν και Ερντογάν εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιδεινώσουν τις ήδη σημαντικές διαφορές τους. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η ψευδαίσθηση ισορροπίας» λέει ο Αμερικανός αναλυτής Νίκολας Ντάνφορθ στην αραβική ιστοσελίδα Al Monitor.

Δυτικοί διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής σημείωσαν μάλιστα ότι «ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα υποτονικό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει πιστός και κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», όπως γράφει η Al Monitor.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από τη σύνοδο ο Ερντογάν απειλούσε ότι θα εκφράσει την οργή του στον Μπάιντεν για τη χρήση του όρου «γενοκτονία των Αρμενίων», στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο περιορίστηκε να πει ότι το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν: «Δόξα τω Θεώ, το ζήτημα δεν τέθηκε καθόλου» ανέφερε ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο Ερντογάν απέφυγε επίσης τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσον είχε σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, υποστηρίζοντας απλά ότι «στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές θα το συζητήσουν».

Ο Μπάιντεν κατέστησε επίσης σαφές στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ενισχύει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, τονίζοντας ότι δεν είναι τρομοκράτες. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε αυτήν την εκτίμηση» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπήρχε χημεία με τον Μπάιντεν ούτε έλιωσε ο πάγος» δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος στην Al Monitor. «Ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή στάση ενάντια στον αυταρχισμό, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων εταίρων στη Συμμαχία» πρόσθεσε η ίδια πηγή.




Πηγή

Σέλφι, ναρκωτικά και πάρτι σε live μετάδοση από τις φυλακές

 

Η μάχη για τα κινητά, οι κώδικες επικοινωνίας, οι ρίψεις δεμάτων και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Ρεπορτάζ Μάνος Μεϊμαράκης

Βιντεοσυνομιλίες με μουτζαχεντίν στη Μέση Ανατολή, ζωντανές συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, «τηλεδιασκέψεις» μεταξύ κρατουμένων σε διαφορετικές φυλακές, επίδειξη δύναμης προς τις Αρχές, καλέσματα μέσω facebook σε εξεγέρσεις, σε δημοσιεύσεις κρατουμένων από τις ελληνικές φυλακές, τα έχουμε δει όλα.

Όμως έχουμε δει και τις ανθρώπινες στιγμές κρατουμένων που θέλουν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, να βλέπουν και να μιλούν με τα παιδιά τους, αλλά και τις εικόνες με τις πλάκες μεταξύ τους, διότι, είναι αλήθεια, η φυλακή χωρίς χαβαλέ δεν βγαίνει. Τα κινητά στις φυλακές είναι ίσως η μόνη διέξοδος των κρατουμένων προς τον έξω κόσμο, ώστε να μην κοπούν οι δεσμοί τους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του νόμου στην Ελλάδα δεν διαφωνούν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους κρατουμένους, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν ανάγκες επικοινωνίας. Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που τα κινητά χρησιμοποιούνται ως μέσα με τα οποία θα τελεστούν νέα εγκλήματα ή όταν λειτουργούν ως εφαλτήρια στρατολόγησης νέων απέξω που κινούνται στο σύνορο της ανήλικης παραβατικότητας και στους οποίους η φυλακή παρουσιάζεται ως παραδεισένιος τόπος, γεμάτος πειρασμούς, όπως «εκπαίδευση», υποσχέσεις για εύκολο πλουτισμό, «ασυλία», ατιμωρησία, διασυνδέσεις, ευκαιρίες εξέλιξης…

Κινητά μαζί με ναρκωτικά θα επιχειρηθεί να περάσουν στη φυλακή με κάθε τρόπο. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι οι στοχευμένες ρίψεις μικρών δεμάτων εντός περιβάλλοντος φυλακών, σε προκαθορισμένες ώρες, δέματα τα οποία μπορεί να περιέχουν από ηρωίνη, κοκαΐνη και ζυγαριές ακριβείας μέχρι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες sim και όπλα.

Έχει παρατηρηθεί να πετούν μέσα στις φυλακές μέχρι και νεκρά, ταριχευμένα μικρά ζώα, στα οποία εντός τους έχουν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα και ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να ξεγελάσουν τους φρουρούς ότι πρόκειται πράγματι για νεκρά ζώα. Επίσης, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες έχει επιχειρηθεί να περάσουν στις φυλακές ναρκωτικές ουσίες μέσω του ταχυδρομείου των φυλακών ή μέσα σε ρούχα, τα οποία προορίζονται για κρατουμένους. Ρίψεις δεμάτων με drones δεν έχουν παρατηρηθεί.

Το φαινόμενο της ρίψης μικρών δεμάτων στις φυλακές τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ίσως όσο ποτέ στο παρελθόν, με τρόπο που δείχνει «απελπισία», τονίζουν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Οι ρίψεις αυτές απευθύνονται σε όχι αδιάφορους κρατουμένους, αλλά είναι στοχευμένες».

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πυκνώσει οι ρίψεις δεμάτων τα οποία περιέχουν κινητά τηλέφωνα και άλλα εξαρτήματα. Έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι σε πρόσωπα στις εισόδους των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και στα αντικείμενα τα οποία περνούν από τις εισόδους αυτές.

Σχετικά πρόσφατα, δε, απομακρύνθηκε οριστικά από την υπηρεσία του σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εισαγωγή κοκαΐνης στη φυλακή, αλλά παρέμενε στη θέση του. Σε 17.000 έλεγχους στις φυλακές όλης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρεθεί σχεδόν τα πάντα, με κυριότερα ευρήματα ναρκωτικά, μαχαίρια, όπλα και κινητά.

Κλείνουν «συμβόλαια» θανάτου από το καρτοτηλέφωνο

Στην ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι οι έλεγχοι έχουν χαλάσει πολλές και μεγάλες δουλειές μέσα από τις φυλακές, όμως οι εντολές για εκτελέσεις δεν είναι απαραίτητο να δίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. «Η εντολή για μια δολοφονία μπορεί να δοθεί και από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής» σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Ασφαλώς και ορισμένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όταν είναι… επείγον, έχουν «διαταχθεί» μέσα από τις φυλακές, αλλά δεν παύει να καθοδηγείται το οργανωμένο έγκλημα από μέσα, ενώ πολλές δουλειές κανονίζονται και στις άδειες των βαρυποινιτών, όπως ληστείες, συμβόλαια θανάτου, έλεγχος περιοχών κ.ά.

Πάντως, τα ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε όλες τις φυλακές της χώρας, από τις οποίες οι κρατούμενοι να μπορούν να επικοινωνούν με συγγενείς τους, λειτούργησαν πιλοτικά σε ικανοποιητικό βαθμό κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας του Covid και ίσως θεσμοθετηθούν.

Ωστόσο, στη σκοτεινή πλευρά των φυλακών τα κινητά θα είναι πάντα απαραίτητα και θα λειτουργούν με κρυπτογραφημένες συνδέσεις, συνθηματικά, εφαρμογές επικοινωνίας έξω από τις εμπορικές πλατφόρμες και μέσα σε φαινομενικά αρχεία εικόνων ή εγγράφων μπορεί να κρύβουν μέχρι και σχέδια αποδράσεων. Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν συναντώνται συχνά παρά μόνον όταν μια πλευρά προσφέρει κάτι για το οποίο η άλλη αξίζει να ρισκάρει για να το αποκτήσει. Μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες πηγές σε όπλα, ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήμα, ακόμα και δεξαμενές νέων μελών. Οι ποινικοί αποφεύγουν τους τρομοκράτες για να μην τραβήξουν επάνω τους την προσοχή ειδικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο χώρος της τρομοκρατίας προηγείται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με ορισμένες από τις «σατανικές» πατέντες να περνούν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Στα πιο αναβαθμισμένα τροποποιημένα κινητά δεν μπορεί να γίνει ταύτιση του χρήστη με τη sim. Ενώ ορισμένα κινητά προκειμένου να χαθούν τα ίχνη βασικών πρωταγωνιστών σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, αλλά και για να αποπροσανατολιστούν οι αστυνομικές έρευνες «ενοικιάζονται» σε άλλους κρατουμένους, με αποτέλεσμα να κάνουν τον γύρο της φυλακής.

Όσο ανοίγει ο κύκλος των υπόπτων, και μέχρι να ελεγχθούν όλοι, τόσο οι έρευνες καθυστερούν σημαντικά.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός κρατουμένων δεν κρύβουν ότι κατέχουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι εικόνες προέρχονται από δημόσιες αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.


Πηγή

 

Διέγραψαν από το ΣΕΗ τον Πέτρο Φιλιππίδη

 

Εκτός του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ο πρωταγωνιστής με αφορμή τις εις βάρος του καταγγελίες για έναν βιασμό και δύο απόπειρες!

Παρελθόν αποτελεί πλέον για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πασχάλη Τσαρούχη, αποφάσισε τη διαγραφή του, με αφορμή τις εις βάρος του καταγγελίες για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού! Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για οριστική ή προσωρινή διαγραφή του άλλοτε αγαπημένου ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εκπομπή «Πάμε Δανάη!», τα μέλη του Πειθαρχικού του ΣΕΗ συμφώνησαν να επανεξετάσουν την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη, εις βάρος του οποίου έχουν υποβληθεί καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, η πιο σοβαρή αφορούσε απόπειρα βιασμού που είχε γίνει πριν από 18 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει παραγραφεί.

«Σε ό,τι αφορά τον Πέτρο Φιλιππίδη αποφασίστηκε από το Πειθαρχικό του ΣΕΗ η διαγραφή του από το σωματείο. Για τον Παύλο Χαϊκάλη αποφασίστηκε να επανεξεταστούν κάποιοι μάρτυρες, ώστε να καταφέρουν να καταλήξουν σε μία απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρης Καβατζίκης.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκεται αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο προφυλάκισης, καθώς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του είναι ζήτημα χρόνου να κληθεί σε απολογία στον ανακριτή. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε επιλέξει να μην παρουσιαστεί στον εισαγγελέα και να μην απαντήσει αυτοπροσώπως στις σοβαρότατες καταγγελίες που ερευνούσε. Αντίθετα, είχε δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων μέσω πολυσέλιδου γραπτού υπομνήματος, με το οποίο είχε αρνηθεί όσα του καταλογίζουν οι τρεις καταγγέλλουσες.

Η μία παθούσα κατέθεσε ότι ο Φιλιππίδης τής επιτέθηκε και την κακοποίησε σεξουαλικά, όταν τον είχε επισκεφθεί στο θέατρο το 2008, προκειμένου να συζητήσουν για δουλειά. Οσον αφορά τις δύο απόπειρες βιασμού, η μία καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι ο ηθοποιός την υποδέχθηκε στο καμαρίνι του φορώντας μόνο το εσώρουχό του και όρμησε καταπάνω της, φιλώντας και χαϊδεύοντάς την, ενώ η άλλη ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός επιχείρησε να τη βιάσει μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό.


«Είχε ιδρώσει και ήταν απαίσιος. Του φώναζα να ανοίξει τις πόρτες. Με έπιασε από τον σβέρκο και με τράβηξε πάνω του. Ο σιχαμένος! […] “Πάρ’ τον! Πάρ’ τον στο στόμα” μου έλεγε σχεδόν αυτιστικά. Μετά από λίγα λεπτά, και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω απ’ το αυτοκίνητο. Επεσα με τα γόνατα. “Αντε γαμ… που θες και ρόλο!” μου είπε» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Α.Γ. στην περιγραφή της.



Πηγή

Οι «ειδικοί» θέλουν να φοράμε μια ζωή μάσκα

 

Η σύμβουλος του Τζόνσον, Σούζαν Μίτσι, την παρομοιάζει με τη ζώνη ασφαλείας και ζητά να καθιερωθεί ακόμα και για την κοινή γρίπη

Απίστευτες είναι οι εισηγήσεις κορυφαίου μέλους της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία για τη διαχείριση της πανδημίας, με τις οποίες συμφωνούν και γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ. Ο λόγος; Προτείνεται η χρήση μασκών προστασίας για πάντα, σε συνδυασμό μάλιστα με την τήρηση ορισμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης!

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Σούζαν Μίτσι υπογραμμίζει ότι ορισμένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα ήταν χρήσιμα και για την ανάσχεση της εξάπλωσης άλλων ιών, όπως εκείνου της κοινής γρίπης.

Κάνοντας σύγκριση, λοιπόν, του μέτρου της χρήσης μάσκας με εκείνη της ζώνης στα οχήματα ή στα αεροσκάφη, η καθηγήτρια λέει ότι θα πρέπει ίσως προτού βγαίνουμε από το σπίτι μας να ελέγχουμε αν έχουμε πάρει μαζί μας μάσκα προστασίας. «Δεν είναι και κάτι σπουδαίο αυτό» λέει, την ώρα που η μία μετά την άλλη χώρες αίρουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – ακόμη και σε εσωτερικούς, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

«Νομίζω ότι έχουμε αλλάξει πολλές συμπεριφορές στις ζωές μας. Φοράμε πλέον κανονικά ζώνες ασφαλείας, πράγμα που δεν το συνηθίζαμε. Οταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει μια απειλή και διαπιστώνουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να τη μειώσουν για τους ίδιους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις κοινότητες όπου ζουν, αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι το κάνουν» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Channel 5. Ακόμη, πρόσθεσε ότι «εδώ μιλάμε για τη συμπεριφορά της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους, να διασφαλίζουμε ότι υπάρχει καλός εξαερισμός και, σε αντίθετη περίπτωση, να φοράμε μάσκες προστασίας, να καθαρίζουμε τα χέρια μας και τις επιφάνειες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μακροπρόθεσμα».

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα τήρησης αυτών των μέτρων; Η απάντησή της ήταν σαφής: «Νομίζω για πάντα, σε κάποιο βαθμό». Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η δρ Σίλα Σενόι, επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, που σημείωσε ότι «τώρα που περάσαμε κι αυτό, γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να φοράμε μάσκα. Μάθαμε ότι είναι εφικτό».



Πηγή

 

Παρούσα η ΠΟΣΠΕΡΤ και στη σημερινή διαδήλωση

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν  πρόκειται να σταματήσουμε  όσους Χατζηδάκηδες κι αν βάλουν να νομοθετούν υπερ των λίγων, όσους καναλάρχες και να ταϊσουν για το νανούρισμα των πολλών, όσους συνδικαλιστές και να εξαγοράσουν για παίξουν το ρόλο του πεμπτοφαλαγγίτη.

Στο τέλος θα νικήσουμε γιατί είμαστε πολλοί, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί μάθαμε να βαδίζουμε στο φώς παρέα με την αλήθεια, την ελευθερία  και τη δημοκρατία.



Πηγή

Κατά Γιατρομανωλάκη για την πολιτική στον κινηματογράφο η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 31 Μαΐου 2021, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για τα θέματα του Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. κύριος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε πολυσέλιδο, αναλυτικό κείμενό του, απάντησε σε ερώτηση που του απηύθυναν πενήντα ένας (51) βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα: «Αδιαφορία και έλλειψη πολιτικής για τον κινηματογράφο».

Κατ’ αρχήν, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας δείχνει ότι ίσως, επιτέλους έχουν αντιληφθεί αυτό που καιρό τώρα επισημαίνουμε: την τραγική κατάσταση μαρασμού που σπασμωδικές και με λάθος στόχευση πολιτικές χρόνων έχουν οδηγήσει την αναιμική ελληνική κινηματογραφία, καθώς και σε επαγγελματικό και δημιουργικό αδιέξοδο χιλιάδες εργαζομένους. Ωστόσο, από τις απαντήσεις του κ. υφυπουργού στα ποικίλα θέματα της ερώτησης προκύπτουν και μια σειρά σοβαρά συμπεράσματα αποκαλυπτικά χρόνιων πολιτικών νοοτροπιών και πρακτικών που μας προβληματίζουν.

Οι τοποθετήσεις του κ. υφυπουργού, συχνά κοινότυπες και δογματικού τύπου, («εμείς τα κάνουμε όλα καλά…») δεν απαντούν, επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα.

  1. Υπερηφανεύεται ότι το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που, κατ’ ουσίαν, ο ίδιος επέλεξε και διόρισε, διεκπεραίωσε, «με ταχύτητα 377 εκκρεμή και αδιάβαστα σχέδια που κληρονομήθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες διορίστηκαν επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…»
  • Με «ταχύτητα», λες και το πρόβλημα είναι απλώς γραφειοκρατικό, να μοιράσουμε τα ψιχία που έχουμε. Δεν γνωρίζετε εσείς κ. υφυπουργέ, αλλά κυρίως το Δ.Σ. του Κέντρου που όπως υποστηρίζετε «απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γνώση του κινηματογραφικού χώρου», ότι τα 4.440.500 ευρώ που μοίρασε για να υλοποιηθούν τα 80(!!) προγράμματα ισοδυναμούν με τον προϋπολογισμό μιας καλής ευρωπαϊκής ταινίας; Γιατί, αλήθεια, το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. δεν διεκδίκησε, ως όφειλε και όπως ήταν αναγκαίο, πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από το ΥΠ.ΠΟ.Α; Είναι βολική βέβαια αυτή η «τακτοποίηση»…
    Ναι αλλά αυτό δεν είναι Διοικητικό Συμβούλιο «με κύρος και γνώση», είναι υποτακτικοί σας ή έτσι τους κάνετε να μοιάζουν, κύριε υφυπουργέ…
  • Δεν μάθατε για το πρωτοφανές γεγονός, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους των διαγωνισθέντων, ότι τέσσερεις από τους αναγνώστες (readers) που διάβασαν τα σχέδια και πρότειναν τις χρηματοδοτήσεις, χρηματοδοτήθηκαν και οι ίδιοι; Έτσι εννοείτε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία;
  • Γιατί το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., που «είναι αφοσιωμένο στο σύνολο της ελληνικής κινηματογραφίας», δεν σεβάστηκε καταξιωμένους κινηματογραφικούς δημιουργούς με διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργικό έργο και τους απόκλεισε από τις χρηματοδοτήσεις, πετώντας δεκάδες σχέδιά τους στο καλάθι των αχρήστων;
  • Σεις λέτε ότι το παρόν Δ.Σ. του Κέντρου «…είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αξιόπιστο και αφοσιωμένο στο σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και όχι σε φατρίες και υπό-ομάδες…». Μένουμε κατάπληκτοι από την ανακάλυψη και την αποκάλυψή σας… Ποιο είναι, αλήθεια, κ. υφυπουργέ το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας; Είναι η υπό-ομάδα που διακηρύσσει δημόσια ότι, «…δίπλα στους ενεργούς κι εξωστρεφείς επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου, θα υπάρχουν πάντα κι αυτοί που αντιμετωπίζουν το επάγγελμά μας με λογικές παρωχημένες και με μικρόνοια. Οι φωνές αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία κι, ως τέτοιες, θα απομονωθούν από τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού κινηματογράφου.»;!!
    Αλήθεια κ. υφυπουργέ ταυτίζεστε με αυτή τη φασίζουσα, διχαστική λογική; Είναι ψέμα ότι το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. φαίνεται ευθυγραμμισμένο με αυτήν την υπό-ομάδα, αφού απαξίωσε δεκάδες δημιουργούς παλαιοτέρων γενεών, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των νέων, και ενέκρινε σε 3-4 παραγωγούς αυτής της υπό-ομάδας από δύο έως τέσσερα προγράμματα τα οποία προικοδότησε με το 50% περίπου του ποσού που διατέθηκε συνολικά;
    Και ένας καλόπιστος θα έλεγε…εντάξει 3-4 παραγωγοί είχαν τις καλύτερες κατά τεκμήριο προτάσεις και λογικό είναι να επιλεγούν… Έλα όμως που αυτή η υπό-ομάδα προσπαθεί τα τελευταία 10 χρόνια, με ανορθόδοξα μέσα και προτείνει πιεστικά ή ακόμη και επιβάλλει κάθε φορά διοικήσεις της αρεσκείας της στο Ε.Κ.Κ. και ως συντεχνία, απομυζούν το μεγαλύτερο μέρος από τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις του Ε.Κ.Κ.
    Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο κ. υφυπουργέ…
  1. Όσον αφορά τον Κανονισμό Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, υπογράψατε κ. υφυπουργέ ένα παρωχημένο κείμενο το οποίο διαιωνίζει την γραφειοκρατία του Ε.Κ.Κ. και θέτει πάλι υπό ομηρία για πολλούς μήνες δημιουργούς και παραγωγούς που τα προγράμματά τους τρέχουν και ζητούν το άμεσο ενδιαφέρον του Κέντρου.
    Επισημαίνουμε πως οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας από την εμπειρία δεκαετών για συνεχή ροή κατάθεσης προτάσεων και αποφάσεων όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά ούτε καν συζητήθηκαν σοβαρά. Φαίνεται πως ο διάλογος που και ο κ. υφυπουργός απεχθάνεται έχει εξοβελιστεί και από τη διοίκηση του Ε.Κ.Κ. η οποία έχει μείνει προσκολλημένη στις λογικές του 2000.
  2. Μια από τις προηγούμενες διοικήσεις του Ε.Κ.Κ., αυτή με πρόεδρο τον Βασίλη Βαφέα το 2019, εξασφάλισε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 4.000.000 ευρώ που θα κατευθύνονταν στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Το Ε.Κ.Κ. πρόλαβε και εισέπραξε 300.000 ευρώ το 2019. Το υπόλοιπο ποσό 3.700.000 ευρώ δρομολογήθηκε προς είσπραξη με την ακόλουθη κατανομή: 1.000.000 ευρώ το 2020, 1.000.000 ευρώ το 2021 και 1.700.000 ευρώ το 2022.

Και γεννάται το ερώτημα: Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που και τα 1000 ευρώ είναι απαραίτητα για το Ε.Κ.Κ., γιατί η διοίκηση Χολέβα, που εσείς κ. υφυπουργέ διορίσατε, έδειξε εγκληματική αδιαφορία και άφησε να χαθεί το τεράστιο ποσό των 3.700.000 ευρώ;

Κανείς ποτέ δεν εξήγησε το γιατί… Θα λογοδοτήσει κανείς;

  1. Όπως είναι γνωστό, η νομιμότητα των πράξεων του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. καθώς και η διαφάνειά τους, ελέγχονται νομίμως από ορκωτούς λογιστές. Οι ορκωτοί λογιστές είναι το νόμιμο εργαλείο για τον εντοπισμό τυχόν διαχειριστικών ευρημάτων ώστε να ακολουθήσει η διόρθωση των πραγμάτων. Ο έλεγχος των πεπραγμένων του Δ.Σ. ενός δημόσιου φορέα δεν είναι δουλειά ιδιωτικών δικηγορικών γραφείων, αλλά γίνεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του δημοσίου.
  2. Πάμε στο ζέον θέμα των χρηματοδοτήσεων του Ε.Κ.Κ. τώρα. Το Κέντρο αποδεδειγμένα έχει αφεθεί να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με την θηλιά της οικονομικής ασφυξίας στον λαιμό και οι διορισμένες διοικήσεις με μια μαζοχιστική αφέλεια την βιώνουν. Το αποδεικνύουν οι τελευταίες χρηματοδοτήσεις του Δ.Σ. που για προτάσεις δυο χρόνων είχε να διαθέσει το εξευτελιστικό ποσό του 1.700.000 ευρώ για 40 περίπου προγράμματα κάθε χρόνο.
    Προβάλλετε κ. υφυπουργέ ότι πρόσφατα το Ε.Κ.Κ. επιχορηγήθηκε εκτάκτως με το ποσό των 2.420.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί με την κατάργηση της επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τα έτη 2020-2021. Για τις ετήσιες υποχρεώσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. προς το Κέντρο, όμως, δεν μας λέτε τίποτα. Η πυροσβεστική χρηματοδότηση  χρόνιων αναγκών και οικονομικών ελλειμμάτων δεν αποτελεί λύση αλλά μπάλωμα.

Πέραν όμως όλων τούτων, η μέχρι σήμερα διετής θητεία σας αρχικά ως Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει κάποιο αξιόλογο έργο στο πεδίο του Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζεται από μια σειρά παραλείψεις και πρακτικές, που θα έπρεπε να σας κάνουν πιο προσεκτικό και επιφυλακτικό στις επιθετικές διατυπώσεις σας.

  • Γιατί αλήθεια, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δείχνοντας άγνοια και αδιαφορία, κατάργησε τον αναπτυξιακό φόρο επί του εισιτηρίου εσείς ως γνώστης και αρμόδιος δεν τον επαναφέρατε με μια τροπολογία;
  • Λέτε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ως όφειλε καμία ενέργεια ώστε η κινηματογραφία να ωφεληθεί από το εκ του Νόμου προβλεπόμενο ποσό από το 1,5% των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Σωστά. Εσείς δύο χρόνια τώρα τι έχετε κάνει για να εφαρμοστεί ο Νόμος; Τίποτα…
  • Η Ε.Ε.Σ. υπήρξε πάντα, μέσα από διάλογο, άτυπος και δημιουργικός σύμβουλος για τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού. Βασική επιδίωξη του Σωματείου είναι πάντα η πρόοδος της κινηματογραφίας μας και η βελτίωση της θέσης των δημιουργών της. Εσείς φαίνεται πως έχετε αλλεργία στον διάλογο. Πρέπει όμως  να κατανοήσετε ότι εκ της θέσεώς σας είστε υποχρεωμένος να συνομιλείτε με τους εκπροσώπους των δημιουργών του Σύγχρονου Πολιτισμού και επομένως και της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Αυτοί γνωρίζουν τα θέματα, τις ανάγκες και αυτούς θα αφορά, εντέλει, ο νέος Νόμος!
    Και σας δηλώνουμε ευθαρσώς, κανένας νόμος δεν θα γίνει ερήμην της Κινηματογραφικής Κοινότητας, στο παρασκήνιο με υπό-ομάδες και περιφερόμενους μυαλοπώληδες «σωτήρες» του Ελληνικού Κινηματογράφου.
  • Ένας υφυπουργός του σύγχρονου πολιτισμού οφείλει πρωτίστως να γνωρίζει και να σέβεται τους δημιουργούς, τον μόχθο και τις αγωνίες τους, καθώς και το έργο τους. Σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, οφείλει να ακούει τους φορείς των δημιουργών και όχι υπό-ομάδες, να γεφυρώνει αντιθέσεις όπου υπάρχουν, να ενώνει και όχι να διχάζει. Οφείλει δηλαδή να συνεργάζεται και να διαλέγεται με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, να εισηγείται μέτρα που θα διευκολύνουν και θα στηρίζουν την δημιουργικότητά τους και θα δίνουν προοπτικές σε όλους. Αυτό είναι ωφέλιμο για την πατρίδα. Αυτό το στίγμα άφησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με τον νόμο πλαίσιο του 1986.

Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι με ικανοποίηση και πολλές επιφυλάξεις είδαμε στην ανακοίνωσή σας να περιέχονται ορισμένες από τις σοβαρές προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο της Κινηματογραφικής Κοινότητας για μια σύγχρονη βιώσιμη Ελληνική Κινηματογραφία που σας έχουμε υποβάλλει. Πρόκειται για το μόνο, άλλωστε, μελετημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο που υπάρχει. Ασφαλώς υπάρχει στήριξη στις εξαγγελίες που αφορούν:

  • Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου Νομοθετικού Πλαισίου για ολόπλευρη ανάπτυξη της αλυσίδας της κινηματογραφίας που θα περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς άξονες, παιδεία-εκπαίδευση, σταθερή ετήσια γενναία ενίσχυση της παραγωγής και διασφάλιση ενός περιφερειακού δικτύου σύγχρονων μικρών αιθουσών κυκλοφορίας των ταινιών.
  • Στην ίδρυση, επιτέλους, Κρατικής Ακαδημίας Οπτικοακουστικών Μέσων πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Την μετεξέλιξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε έναν σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό ευέλικτο φορέα χρηματοδότησης της παραγωγής με σταθερές ετήσιες χρηματοδοτήσεις στο ύψος των αντίστοιχων με την Ελλάδα ευρωπαϊκών χωρών.
  • Και σε άλλα…
    Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν πολιτικές δεσμεύσεις και της κυβέρνησης. Χωρίς να μεμψιμοιρούμε, εμείς διατηρούμε και πάλι τις επιφυλάξεις μας για τρεις λόγους:
    (α) Ο πρώτος είναι ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν ακούσαμε τέτοιες εξαγγελίες-δεσμεύσεις που παρέμειναν απλές προθέσεις.
     Η ίδρυση π.χ. Κρατικής Ακαδημίας Οπτικοακουστικών Μέσων πανεπιστημιακού επιπέδου έχει αναγγελθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 από δύο τουλάχιστον κυβερνήσεις.
    (β) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σοβαρά νομοθετικά μέτρα για ουσιαστική πρόοδο και βιώσιμες λύσεις για την κινηματογραφία μας που θα είναι πλησιέστερες στις πραγματικές ανάγκες των δημιουργών της, δεν μπορούν να γίνουν ερήμην και χωρίς διάλογο με την Κινηματογραφική Κοινότητα. Αυτό έχει αποδείξει η εμπειρία δεκαετιών με τον πρωτοποριακό για την εποχή Νόμο 1597/1986, με την ίδρυση του Ε.Κ.Κ. με την διαμόρφωση του Νόμου 2121/1993 για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων κ.α.
    (γ) Ο τρίτος λόγος είναι η εμμονή σας κ. υφυπουργέ, ότι ο Νόμος 3905/2010 με κάποιες εμβαλωματικές παρεμβάσεις, τροποποιήσεις ή επικαιροποιήσεις μπορεί να δώσει βιώσιμες και μακροχρόνιες λύσεις. Αν το πιστεύετε αυτό, πραγματικά τότε θα πρέπει να διερωτηθείτε μήπως ταυτίζεστε με τους αφανείς, κινούμενους διαρκώς στο παρασκήνιο, αλλά γνωστούς στην Κινηματογραφική Κοινότητα εμπνευστές του πεισιθανάτιου για την Ελληνική Κινηματογραφία αυτού Νόμου.

Ο ανοιχτός, ισότιμος και ειλικρινής διάλογος με τους φορείς των εργαζομένων στην Κινηματογραφία και η σύμφωνη γνώμη τους αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, πραγματικό κλειδί για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας κάθε πολιτικής απόφασης για την ανάπτυξή της.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που συσπειρώνει στους κόλπους της την συντριπτική πλειοψηφία των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών δημιουργών, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Κινηματογραφικής Κοινότητας, δεν θα λυπηθεί να καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες,  προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας για τη σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου, βιώσιμου θεσμικού πλαισίου για μια Εθνική Κινηματογραφία που θα επιτρέψει κατά την επόμενη δεκαετία:

  • Την ανάπτυξη της παραγωγής κινηματογραφικών έργων που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και που θα είναι προσβάσιμα στο κοινό όλης της χώρας.
  • Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διεθνούς θέσης των ελληνικών κινηματογραφικών έργων.
  • Οι εργαζόμενοι στον κινηματογράφο να έχουν εργασία και οι δημιουργοί του να μπορούν με ασφάλεια να δημιουργούν τα έργα τους και όλοι να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους.

Ο Σύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός και η Κινηματογραφία μας που αποτελεί την ατμομηχανή του διεθνώς, χρειάζονται ριζική θεσμική ανασυγκρότηση, γενναία κρατική οικονομική υποστήριξη όπως και το Σύνταγμα επιβάλλει, όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους δημιουργούς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Εμείς έχουμε εμπειρίες δεκαετιών, προτάσεις, ιδέες. Και με καλή πίστη, περιμένουμε την πρόσκλησή σας. Διαφορετικά, είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουμε και πάλι θεατές μια ακόμη θνησιγενούς πρωτοβουλίας…



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ