Ως «ο νέος πρόεδρος του Περού» αναφέρεται στον αμερικάνικο Τύπο ο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη νίκη του. Αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα η Φουτζιμόρι, παρ΄ότι δεν έχει τίποτε υπέρ της.
Με μια φωτογραφία του ίδιου ως Προέδρου και τη φράση «Πρόεδρος της Διακοσαετίας» – αναφορά στην νίκη του Μπολίβαρ κατά των αποικιοκρατών προ 200 ετών – ο Πέδρο Καστίγιο έστειλε μέσω τουίτερ το μήνυμα της νίκης του παντού, παρ’ ότι δεν έχει ακόμη γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή. Στο, δε, προφίλ του στο τουίτερ προστέθηκε η φράση «νεοεκλεγείς πρόεδρος του Περού» (Presidente electo de la República del Perú 2021 – 2026).
«Μιά νέα εποχή ξεκίνησε. Εκατομμύρια Περουβιάνοι στάθηκαν ορθοί και υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια τους και τη δικαιοσύνη. Ευχαριστώ όλους τους λαούς του Περού που με εμπιστεύτηκαν, μέσα από την πολυμορφία τους και την ιστορική τους δύναμη. Η κυβέρνησή μου ανήκει σε όλους τους πολίτες» γράφει στο τουίτ με το οποίο ο ίδιος ανακοίνωσε επίσημα, και από τα κοινωνικά δίκτυα, τη νίκη του στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής 6ης Ιουνίου στο Περού. Ομοίως, η Ντίνα Μπολουάρτε, η υποψήφια του «Ελεύθερου Περού» για την αντιπροεδρία, ήδη αναφέρεται ακόμη και στην wikipedia ως εκλεγμένη αντιπρόεδρος, και ο Καστίγιο ως εκλεγείς πρόεδρος.
Είναι η οριστική και επίσημη ανακοίνωση, η οποία διεθνώς γίνεται αποδεκτή, και που αναμενόταν ήδη από την περασμένη Κυριακή (μια εβδομάδα μετά τις εκλογές), όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε αναφερθεί εκτενώς στην νίκη του για πρώτη φορά, απευθυνόμενος και στα «μαγειρέματα» της αντιπολίτευσης. «Με βάση τις πληροφορίες που μας έρχονται από τους εκλογικούς μας αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, έχουμε στα χέρια μας την επίσημη καταμέτρηση του κόμματός μας και γνωρίζουμε την απόφαση του λαού, την οποία χαιρετίζουμε. Γι’ αυτό και σας ζητώ να μην απαντάτε στις προβοκάτσιες», είχε αναφέρει συγκεκριμένα, με το 98% των ψήφων καταμετρημένο τότε.
Με δεδομένη τη νίκη του Πέδρο Καστίγιο, η Κέικο Φουτζιμόρι επιμένει να αναζητεί «παρατυπίες» ώστε να ακυρώσει δεκάδες χιλιάδες ψήφους, κάτι που, όπως γράφουν και όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, δεν αναμένεται να βρει: παρά τη μικρή διαφορά, η εκλογική διαδικασία ήταν αδιάβλητη και η Λατινική Αμερική έχει εκλέξει τον δεύτερο Ιθαγενή πρόεδρο στην Ιστορία της, 200 χρόνια μετά την πρώτη ιστορική νίκη της κατά της αποικιοκρατίας. Πάντως, σε συγκέντρωση των οπαδών της χθες τους κάλεσε να «αγωνιστούν για να σώσουν τη δημοκρατία στο Περού». Εμμέσως απάντησε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μία μέρα μετά, ο Πέδρο Καστίγιο: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος του καταπιεσμένου λαού. Όλα τα ζητήματα μπήκαν δημοκρατικά στο τραπέζι και μόνον δημοκρατική μπορεί να είναι η λύση».
Παρά τις εμμονές της Φουτζιμόρι, ήδη ο Τύπος των ΗΠΑ δείχνει ότι οι πάτρωνες της έχουν κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα. Μετά την Financial Times που είχε ψυχρά προβλέψει τη νίκη του ιθαγενή δασκάλου, και στο γνωστό περιοδικό Foreign Policy, που είχε ιδρύσει ο διαβόητος Σάμουελ Χάντιγκτον της «Σύγκρουσης των Πολιτισμών», ο Καστίγιο αναφέρεται στον τίτλο ως «Ο νέος Πρόεδρος του Περού» που «δεν είναι τόσο ακραίος όσο φαίνεται».
Αλλωστε, αριστερά και δεξιά έντυπα διεθνώς ήδη εξετάζουν τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά μετάλλων η εκλογή Καστίγιο, καθώς το Περού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χαλκού στον κόσμο. Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έκθεση του διαβόητου Moody’s περιελάμβανε πολύ συγκεκριμένες αναφορές στη Λατινική Αμερική, και ειδικότερα στην Χιλή και το Περού. Και οι αναφορές αυτές αφορούσαν την αύξηση του κόστους του χαλκού, του σιδήρου, του αλουμινίου και θερμικού άνθρακα που αναμένεται το εξάμηνο που μας έρχεται, σε «ύψος ρεκόρ» κυρίως δε η τιμή του χαλκού γιατί οι αγορές χαλκού «είναι εύθραυστες και ευάλωτες … ειδικά σε χώρες μεγάλης παραγωγής όπως η Χιλή και το Περού που μαζί αποτελούν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού». Συμπέρασμα λογικό, με δεδομένες τις πολιτικές αλλαγές τόσο στη Χιλή όσο και στο Περού, όπου ο Καστίγιο αναμένεται να αυξήσει τη φορολογία στις μεγάλες εταιρίες μόλις αναλάβει.
Η στήριξη στον Πέδρο Καστίγιο ήρθε από τις φτωχότερες, αγροτικές και ιθαγενικές περιοχές του Περού, εκεί που «οι άνθρωποι τρώνε χώμα» όπως έλεγε και ο ίδιος προεκλογικά. Με εκλογές να έρχονται σε Βραζιλία (Οκτώβριο του 2022), Χιλή (Νοέμβριο του 2021) και Κολομβία (Μάιο του 2022), και τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει σε Αργεντινή, Βολιβία και Περού, η αριστερή στροφή της Λατινικής Αμερικής είναι δεδομένη, με όσα συνεπάγεται αυτό για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά την προεδρία Μπάιντεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου