Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Ιταλία: Εκτεταμένη καταστροφή στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας

 Σύνταξη:Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

 

Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε οδυνηρή και για την Νότια Ιταλία, με φωτιές να έχουν πλήξει εκτεταμένα περιφέρειες όπως την Σικελία και την Απούλια εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Η περιφέρεια που όμως φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο και στην οποία κόστισε τη ζωή 2 ανθρώπων, είναι η Καλαβρία. Σημειωτέον, στο Νότιο τμήμα της περιφέρειας, οι φωτιές έκαψαν την περιοχή Γκρεκάνικα με πολλές εστίες για αρκετές ημέρες, και που ακόμη διατηρούνται αρκετές διάσπαρτες εστίες.
Η εν λόγω περιοχή είναι γνωστή για την τοπική διάλεκτο γκρεκάνικο, που εμπνέεται από τα Ελληνικά.    

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Gazzetta del Sud, ο Πιερπάολο Τζαβεττιέρι, Δήμαρχος του Ρογκούντι και Πρόεδρος της Ένωσης των Δήμων της Περιοχής Γκρεκάνικα της Νότιας Καλαβρίας, μίλησε για την επέκταση των πυρκαγιών. 

“Η περιοχή μας καταστράφηκε” δήλωσε στα μικρόφωνα της εφημερίδας ο δήμαρχος. “Η περιοχή της Γκρεκάνικα, την οποία εκπροσωπώ εδώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου, είδε το 80% του δάσους να έχει διαγραφεί, ειδικά στις περιοχές του Σαν Λορέντζο, του Μπαγκαλάνδι και ιδιαίτερα του Roccaforte.”

Φανερά δοκιμασμένος, ο ίδιος ο δήμαρχος υπογράμμισε πως “πιστοποιήθηκαν 170 πράξεις πυρομανίας σε 3-4 ημέρες και φαίνεται ότι 50 έλαβαν χώρα σε μια μέρα, το πρωί μεταξύ 8 και 9. Οπότε είναι σωστό να ισχυριστούμε πως έγινε ένας πόλεμος.”




Πηγή


Συνεχείς αυξήσεις σε διασωληνώσεις και νοσηλείες

 Περαιτέρω αυξάνονται οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες από τον CΟVID-19 στην Ελλάδα, με τη θετικότητα των τεστ να έχει επίσης αυξητική πορεία. Επιπλέον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207 με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.595, σε σύνολο 44.775 τεστ (PCR: 6.061, RAPID: 38.714), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 5,8% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 42,81%. Εννέα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 516.785 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.389 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 13.097. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 207. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.842 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 197 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Κυριακή (8/8) ανήλθε σε 1.540, με 5.791.894 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 5.361.270 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 51,4%.




Πηγή

Προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του από τον Πρόεδρο της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας για τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Και ποινικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τον Πρόεδρο της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας Δημήτρη Δημητρακόπουλου ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.

 

Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε εκτός από την παρέμβαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ήδη διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για τον ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας καθώς και αν έχει διαπραχθεί ενδεχόμενη αξιόποινη πράξη

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά




Πηγή

Μηνυτήρια αναφορά για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική κατέθεσε δικηγόρος

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί να διερευνηθούν «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» σχετικά με τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια, κατέθεσε ο δικηγόρος Βασίλειος Ταουξής.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταουξής, ζητεί από την εισαγγελία να ελέγξει αν η φωτιά στη Βαρυμπόμπη οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως, καθώς στο σημείο που ξέσπασε «δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα», καθώς και εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε αμέσως για την εκδήλωση της πυρκαγιάς από το στρατιωτικό στρατόπεδο Τατοΐου και ένα ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, έκανε και σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, οι πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Ταουξής και τις οποίες παραθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του στην εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση της βασιμότητάς τους, αναφέρουν:

«- Ότι το αρχηγείο απάντησε και στους δύο πως “η φωτιά είναι υπό έλεγχο” δεδομένης και της απόλυτης άπνοιας που υπήρχε στην περιοχή.

-Ότι στην περιοχή της φωτιάς, τελικά, προσήλθαν μόνο επίγεια μέσα πυρόσβεσης με μεγάλη καθυστέρηση (κατά πληροφορίες 1,5 ώρα μετά) λόγος για τον οποίο η φωτιά γιγαντώθηκε.

-Ότι σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών, την Τρίτη, από το μεσημέρι ως το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν και απειλούσε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων και έκαιγε σπίτια στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην φωτιά επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα με προσέλευση και ρίψη νερού της τάξης, μία φορά στη μιάμιση ώρα.

– Ότι το ρωσικό αεροπλάνο μεγάλης χωρητικότητάς νερού Beriev, έκανε μόνο μία ρίψη νερού στην περιοχή και αποσπάστηκε σε άλλες φωτιές στην Εύβοια και στην Μεσσηνία, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο αυτό όλη την κρίσιμη μέρα της Τρίτης, κατά την οποία θέριεψε η φωτιά στην Εύβοια και κάηκαν περιουσίες στην Βαρυμπόμπη, να κόβει βόλτες μεγάλο μέρος της ημέρας αντί να ρίχνει νερό στις φωτιές.

– Ότι εν συνεχεία, νέα φωτιά ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη την Πέμπτη, λόγω ελλιπούς φύλαξης στην περιοχή. (Έχει κυκλοφορήσει ανάρτηση ότι κάτοικος της Βαρυμπόμπης αντελήφθη τρία άτομα ντυμένους αστυνομικούς σε διπλανό από το σπίτι του οικόπεδο, να έχει σύντομη στιχομυθία μαζί τους για το ποιοι είναι και τι κάνουν εκεί και να ξεσπάει νέα, μεγαλύτερη της πρώτης φωτιά, όταν απομακρύνθηκαν)».

Ακόμη, ο κ. Ταουξής αναφέρει πως «διαδίδονται πληροφορίες για σχέδια “ανάπτυξης” της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών “αναπτυξιακών” σχεδίων». Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι ίδιες φήμες διαδίδονται για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του ο δικηγόρος σημειώνει τα εξής: «Αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, ως ενεργός πολίτης, σας ζητώ να ελέγξετε την βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και να ελέγξετε όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεών τους η διά παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας στους εμπρησμούς αυτούς της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος διά της πρόληψης πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών».

Τέλος να σημειωθεί, ότι ο κ. Ταουξής κοινοποιεί τη μηνυτήρια αναφορά του και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.



Πηγή

Τρίτη στα καμένα η Ελλάδα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο

 Στα 900.000 στρέμματα καμένης έκτασης ανεβάζει τον τραγικό λογαριασμό της καταστροφής από τις πυρκαγιές που καίνε στη χώρα εδώ και μία εβδομάδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δημοσιεύοντας συγκριτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, φέρνοντας τη χώρα μας τρίτη στη σειρά στα καμένα της Μεσογείου με αύξηση κατά 336% σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από την Τουρκία και την Ιταλία, με 1,6 εκατ. και με 1 εκατ. στρέμματα καμένων εκτάσεων αντιστοίχως.


«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» αναφέρει στη νέα ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται σε αρκετά σημεία της χώρας, με τα στοιχεία ωστόσο να αφορούν την ζημιά που έχει συντελεστεί μέχρι την Κυριακή, γεγονός που σημαίνει πως ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα πιο τερατώδης.

Στα στοιχεία που δημοσιεύει το Αστεροσκοπείο, τα οποία αντλεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – https://effis.jrc.ec.europa.eu), οι καμένες εκτάσεις γης ξεπερνούν τα 900.000 στρέμματα, ενώ η αύξηση ξεπερνά το 336%.

Όπως προκύπτει, η χώρα μας προκύπτει τρίτη σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης, με 933.680 στρέμματα έως την Κυριακή 8 Αυγούστου, με την Τουρκία να μετρά τουλάχιστον 1,6 εκατ. στρέμματα καμένες εκτάσεις, και την Ιταλία πάνω από 1 εκατ. στρέμματα καμένης γης. Σημειώνεται δε πως σε αυτό τον τραγικό ανταγωνισμό, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε αύξηση καμένων εκτάσεων με 336%, πίσω από την Κύπρο, με 354%, αλλά πολύ μικρότερες καμένες εκτάσεις σε απόλυτους αριθμούς.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, υπογραμμίζεται ακόμα.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρό-μετεωρολογικές προγνώσεις» καταλήγει το Αστεροσκοπείο.




Πηγή

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Μπουζιώτης

Το άρθρο της real.gr

 

Έφυγε από τη ζωή ο αρχισυντάκτης της Realnews Βασίλης Μπουζιώτης. Ο αγαπημένος συνάδελφος είχε την επιμέλεια του ένθετου Real Life της εφημερίδας και ήταν παραγωγός του Real fm 97.8. 

Για όλους εμάς ο Βασίλης υπήρξε ένας συνεπής επαγγελματίας, γλυκός άνθρωπος, πρόθυμος να συνδράμει όποιον του ζητούσε βοήθεια και εξαιρετικός δημοσιογράφος. Στην εφημερίδα που εργάστηκε με πάθος και αγάπη για την ενημέρωση θρηνούμε για τον χαμό του όπως οι οικείοι και οι φίλοι του που τον αγαπούσαν πολύ. 


Η στήλη του "Απαγορευμένη Ατζέντα του ΜΠΟΥΖ" στο enikos.gr ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς ο Βασίλης, πάντα πρώτος, με την αιχμηρή του πένα, μας ενημέρωνε για τις εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, με αποκλειστικές πληροφορίες για το θέατρο και την τηλεόραση και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις.Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, έπειτα από επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί. Δυστυχώς, ενώ η κατάσταση της υγείας του έδειχνε να βελτιώνεται, έχασε τη μάχη, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του. Ο Βασίλης Μπουζιώτης υπηρέτησε τον χώρο της δημοσιογραφίας για περισσότερα από 30 χρόνια, με ήθος και αξιοπρέπεια. Ήταν πολύ αγαπητός σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του, μαχητικός, με χαρισματική προσωπικότητα, γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την ημερήσια εφημερίδα «Επικαιρότητα», συνεργάστηκε με το έντυπο «Έψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», τα «Πρόσωπα» και για δύο δεκαετίες εργάστηκε στο «Έθνος της Κυριακής» και στο περιοδικό «Ζάπινγκ» ως αρχισυντάκτης και διευθυντής. Στην τηλεόραση είχε συνεργαστεί με το Mega, τον Ant1, την ΕΡΤ και το SevenX.

Όλοι στη Realnews τον αποχαιρετάμε με θλίψη και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.




ΠΗΓΗ

Θυμήθηκε και την κυβερνητική εκπρόσωπο η ΕΣΗΕΑ

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας γράφαμε πως έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα, αρκετές μεσημεριανές και βραδινές ενημερώσεις χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και χωρίς την κατάθεση ερωτήσεων, με την πλήρη απουσία οποιουδήποτε άλλου εκπροσώπου της κυβέρνησης, όπως και της κυβερνητικής εκπροσώπου, για να αντιδράσει η ΕΣΗΕΑ στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση από την κυβέρνηση για την διαχείριση των πυρκαγιών, με την ΕΣΗΕΑ να αποστέλλει «επιστολή διαμαρτυρίας» για τον τρόπο ενημέρωσης.

Όπως προκύπτει από την μεσημεριανή επιστολή, στο στόχαστρό της ΕΣΗΕΑ τέθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρότι η ίδια η Αριστοτελία Πελώνη ομολόγησε την Κυριακή πως ο τρόπος αυτός είναι μία συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.

Τελικά, δύο ώρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής διαμαρτυρίας προς Χαρδαλιά και έπειτα από την κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα και σε δημοσιεύματα, η ΕΣΗΕΑ επανήλθε με νέα «επιστολή διαμαρτυρίας», αυτή τη φορά με παραλήπτη την Αριστοτελία Πελώνη. Σημειώνεται πως μόλις την Κυριακή, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αποφάσισε να «εμφανιστεί» με μία οργισμένη ανάρτησή της με την οποία διαμαρτυρόταν για «fake news» σχετικά με φήμες για τις διακοπές της, η ίδια ανακοίνωσε πως είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να γίνονται στενά επιχειρησιακές ενημερώσεις μέσω του Ν. Χαρδαλιά.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα, για την επιλογή της κυβέρνησης να παράσχει πλημμελή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται επί μέρες σ’ όλη την Ελλάδα» αναφέρεται στη νέα μεσημεριανή ανάρτηση της ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως «Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πολίτες δικαιούνται απαντήσεις. Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να θέτουν ερωτήματα και η ενημέρωση είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για ενημέρωση».

Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί την Αρ. Πελώνη, καθώς «Εσείς, ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος και μέλος της Ένωσης Συντακτών γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων αποτελεί βασική παράμετρος του Κώδικα Δεοντολογίας. Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος: “Ο δημοσιογράφος οφείλει να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας”».

Καταληκτικά, η ΕΣΗΕΑ βάζει στο κάδρο και το ζήτημα της φασιστικής επίθεσης στα δημοσιογραφικά συνεργεία του OPEN τα ξημερώματα του Σαββάτου, για τα οποία παρά την αμήχανη και γενική ανακοίνωση εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσημη αντίδραση κυβερνητικού στελέχους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα, για την επιλογή της κυβέρνησης να παράσχει πλημμελή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται επί μέρες σ’ όλη την Ελλάδα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι πολίτες δικαιούνται απαντήσεις. Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να θέτουν ερωτήματα και η ενημέρωση είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για ενημέρωση.

Εσείς, ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος και μέλος της Ένωσης Συντακτών γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων αποτελεί βασική παράμετρος του Κώδικα Δεοντολογίας. Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.».

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την επίθεση που δέχθηκαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία στην περιοχή της Βαρυμπόμπης καθώς και για την έρευνα και απόδοση ευθυνών στους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν άπραγοι τα γεγονότα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





Πηγή

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέες οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία

 ΣύνταξηΕυδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία με αφορμή την επέτειο των «πλαστών» εκλογών στη χώρα.

 

Το πακέτο εμπορικών, οικονομικών και αεροπορικών κυρώσεων στη Λευκορωσία, έρχονται “ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υπονόμευση της δημοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Λουκασένκο” σημειώνει η ανακοίνωση από το Φόρεϊν Όφις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε: «Το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να συντρίβει τη δημοκρατία και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία. Αυτές οι κυρώσεις καταδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποδεχτεί τις ενέργειες του Λουκασένκο μετά τις δόλιες εκλογές. Τα προϊόντα των κρατικών βιομηχανιών του Λουκασένκο δεν θα πωληθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι αεροδιαστημικές μας εταιρείες δεν θα αγγίξουν τον στόλο πολυτελών αεροσκαφών του ».



Πηγή


Δριμύ κατηγορώ της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto κατά της ελληνικής διαχείρισης των πυρκαγιών

 Σύνταξη:Κρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

 

Το Σάββατο 7 Αυγούστου η εφημερίδα Il Manifesto του Ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος ασχολήθηκε με το θέμα της διαχείρισης της κρίσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται περί μιας “καταστροφής Βιβλικών διαστάσεων” η οποία “καταπίνει την Ελλάδα με περισσότερες από 120 μεγάλες πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια. Η πρωτεύουσα στην οποία ζει και εργάζεται σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η Αθήνα πολιορκείται από ένα τεράστιο μέτωπο πυρκαγιών.”

Η εφημερίδα μιλά και για την πυρκαγιά στο Πεδίον του Άρεως “έναν από τους κύριους πράσινους πνεύμονες της πρωτεύουσας, ο οποίος φυλάσσεται στενά από την Αστυνομία”, ενώ αναφέρεται και στον θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου από καρδιακό επεισόδιο, “ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας βιομήχανος μεγάλης εκτίμησης από τα συνδικάτα, ενώ προσπαθούσε να διασώσει το εργοστάσιό του κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.”

Η εφημερίδα δεν διστάζει επίσεις να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση για την διαχείριση της κρίσης. “Αντιμέτωπη και με προφανή αδυναμία να περιορίσει την καταστροφή, η Κυβέρνηση υιοθέτησε τη λιγότερο επιβλαβή διαχείριση σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η στρατηγική είναι να αφήσουν τις φλόγες να καταβροχθίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αλλά να αποφύγουν τα θύματα με κάθε κόστος, που θα μπορούσαν να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη κλονισμένη Κυβέρνηση.”

Τα πυρά της εφημερίδας Il Manifesto συνεχίζονται και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος “το βράδυ της Πέμπτης εμφανίστηκε στην τηλεόραση για το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό του μήνυμα προς τους πολίτες. Επανέλαβε ότι «το μόνο που έχει σημασία είναι οι ανθρώπινες ζωές», ενώ «τα σπίτια θα ξαναχτιστούν και τα δάση θα μεγαλώσουν ξανά». Ακούγοντάς το από κάποιον που έχει περίπου εξήντα ακίνητα, φαίνεται σαν αστείο.”

Η επίθεση συνεχίζεται με το άρθρο να σχολιάζει πως το διάγγελμα της Πέμπτης “κρίθηκε ομόφωνα ως ένα ντροπιαστικό μήνυμα, σαν να παρακαλούσε για την κατανόηση των πολιτών. Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και πληρώνει για την πλήρη αδιαφορία του για οτιδήποτε άλλο εκτός από επιχειρήσεις: δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των πυροσβεστών, δεν έχει αγοράσει οχήματα και δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ για την πρόληψη.”

Το άρθρο κλείνει πικρά, πάλι κατά της Κυβέρνησης. “Καταρρέει επίσης το στέρεο αμυντικό τείχος της Κυβέρνησης που έστησαν οι τηλεοράσεις στα χέρια των ολιγαρχών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την αυλαία της λογοκρισίας και προσβάλλουν τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του μπροστά στα μικρόφωνα πριν ο δημοσιογράφος τους αποκλείσει. Ακόμα και πολλοί δήμαρχοι, συχνά από το κυβερνών κόμμα, δεν διστάζουν να κατηγορήσουν ευθέως τον πρωθυπουργό ότι εγκατέλειψε τη χώρα στις φλόγες.”



Πηγή

Ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Αττική

 Σύνταξη:Νάσος Μπράτσος

Στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, αναφέρεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού ανακοινώνει ότι όλες του οι δυνάμεις (συνεργεία του και εργολάβοι), περί τα 690 άτομα, συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας πανελλαδικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, σημειώνεται ότι χάρη στην ετοιμότητα και στην πλήρη επιφυλακή όλων των συνεργείων του, έως αυτή την ώρα έχει επανηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πελατών στις περιοχές Τατόϊ, Κρυονέρι, Σταμάτα, Αφίδναι, Μαλακάσα, Βαρυμπόμπη και Αγ.Στέφανο. Έως αύριο προβλέπεται η αποκατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος των πελατών στη Δροσοπηγή και στους Θρακομακεδόνες ενώ για την Ιπποκράτειο Πολιτεία συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες με ενισχυμένο τεχνικό προσωπικό επανηλεκτροδοτώντας συνεχώς νέους πελάτες και με την εκτίμηση ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Ο όγκος των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική ήταν τεράστιος, καθώς στις πληγείσες περιοχές επηρεάστηκαν 9 γραμμές Μέσης Τάσης με μήκος 158 χλμ και Δίκτυο Χαμηλής Τάσης μήκους 396 χλμ με 450 υποσταθμούς και συνολικό αριθμό πελατών 60.000. Ειδικότερα καταστράφηκαν 1.000 στύλοι, 15 χλμ εναέριου Δικτύου Μέσης Τάσης, 34 χλμ Δικτύου Χαμηλής τάσης και 20 Υποσταθμοί.

Λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών την Τρίτη 3 Αυγούστου, με σειρά χειρισμών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να επανηλεκτροδοτήσει. περίπου 22.000 πελάτες.

Έως την Τετάρτη 4 Αυγούστου αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο στις 5 και 6 Αυγούστου η αναζωπύρωση της φωτιάς προκάλεσε εκ νέου μεγάλες καταστροφές στο Δίκτυο της περιοχής αλλά και σε Θρακομακεδόνες, Αφίδναι, Αγ.Στέφανος, Βασιλικά Κτήματα, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ροδόπολη, Δροσοπηγή, Κρυονέρι και Μαλακάσα.

Στις 6 Αυγούστου οι υποσταθμοί που ήταν ανενεργοί λόγω των ζημιών στο Δίκτυο, ήταν 250 επηρεάζοντας την ηλεκτροδότηση 38.000 πελατών, στις 7 Αυγούστου ήταν 157 επηρεάζοντας 22.000 πελάτες, χθες ήταν 102 επηρεάζοντας 14.000 και σήμερα 9 Αυγούστου έως το βράδυ εκτιμάται ότι θα είναι 80, επηρεάζοντας 10.000 πελάτες».



Πηγή

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

 Σύνταξη:Συντακτική ομάδα ert.gr

Συνελήφθη μετά από απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, καταζητούμενος από το 2019 για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», για απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστεία.

Ο Χατζηβασιλειάδης μαζί με άλλο ένα άτομο με την απειλή καλάσνικοφ  πραγματοποίησαν το 2019 ένοπλη ληστεία στο κατάστημα ΟΠΑΠ Play, που βρίσκεται στην οδό 17ης Νοεμβρίου στο Χολαργό, με λεία 1.906 ευρώ. Κατά τη διαφυγή τους από λάθος τους ο συνεργός του  τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Εκείνος τελικά συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά ο Χατζηβασιλειάδης παρέμενε ήταν άφαντος.

Κατά τις τότε αστυνομικές έρευνες είχε εντοπιστεί ένα κρησφύγετο των δραστών όπου βρέθηκαν καλάσνικοφ τα οποία είχαν ταυτοποιηθεί σε επιθέσεις της για τις οποίες είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» (εναντίον αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη, στην πρεσβεία του Μεξικού, καθώς και για επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία κ.ά.)

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που θα μεταφέρει τον 46χρονο στην Αθήνα. Παράλληλα διενεργούνται έρευνες στο σπίτι που διένεμε καθώς και για να διαπιστωθούν οι επαφές του.


Πηγή

Δήμος Σιντικής: Παραχώρηση της Μαθητικής Εστίας για τα παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών

 Σύνταξη:Θάλεια Καμπουρίδου

Στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας θέτει ο Δήμος Σιντικής την Μαθητική Εστία Κάτω Ποροΐων, προκειμένου να φιλοξενήσει παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών.

 

Σε πρώτη φάση υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν 72 παιδιά.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα, ο Δήμος Σιντικής δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχος. Ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου η διαμονή αυτών των παιδιών να είναι ευχάριστη και ξέγνοιαστη. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά που δοκιμάστηκαν σκληρά“, τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης.



Πηγή

Μέρος των ελληνικών ελλείψεων στην πυρόσβεση «αποκαλύπτει» η Κομισιόν και η συνδρομή άλλων χωρών

 Την αποστολή περίπου 1.000 πυροσβεστών, εννέα αεροσκαφών και 200 πυροσβεστικών οχημάτων στην Ελλάδα ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αθροίζοντας τις δυνάμεις που απέστειλαν ευρωπαϊκές χώρες για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στα πύρινα μέτωπα, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μόνο μέρος των δραματικών ελλείψεων της Πυροσβεστικής «μετά από αίτημα της Ελλάδας», του οποίου την ημερομηνία δεν αποκαλύπτει. Δύο αεροπλάνα από την Τουρκία ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων στη χώρα μας.


«Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συνεχίζει να κινητοποιεί βοήθεια για την καταπολέμηση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα» αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, καταμετρώντας τις δυνάμεις που έχουν σταλεί στη χώρα μας από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει, «μετά από αίτημα της Ελλάδας» του οποίου την ημερομηνία δεν αποκαλύπτει, η Κομισιόν δηλώνει πως έχει κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, βοήθεια η οποία αποτελείται από 9 αεροσκάφη, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα. Σημειώνεται πως κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μικρή δύναμη στελεχών έχουν στείλει και οι ΗΠΑ, ενώ μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων στη χώρα μας, και πάλι έπειτα από αίτημα αγνώστου ημερομηνίας υποβολής. Δύο αεροσκάφη ανακοίνωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πως αποστέλλει η Τουρκία.

Κατά τις ανακοινώσεις, η έφτασε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Οι χώρες αυτές έστειλαν στην Ελλάδα μονάδες πυρόσβεσης εδάφους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις μονάδες πυρόσβεσης που ήδη λειτουργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Επιπλέον στην Ελλάδα έχουν σταλεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία.

«Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλαπλές πυρκαγιές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι απόλυτα αλληλέγγυα με την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους πληγέντες και με τους πυροσβέστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη με τις φωτιές» δήλωσε ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεω, Γιάνεες Λέναρτσιτς.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως ο δορυφόρος της ΕΕ, Copernicus, βοηθά στην παροχή χαρτών για να εκτιμηθούν οι ζημιές των πληγέντων περιοχών στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Το δε Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.




Πηγή

Σέρρες: Φτάνουν 153 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα

 Σύνταξη:Λεωνίδας Κασάπης

Σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ περίπου στις 9 θα φτάσουν στον Προμαχώνα Σερρών 46 οχήματα και 153 πυροσβέστες από την Πολωνία, προκειμένου να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα «μέτωπα» των πυρκαγιών.

Στον Προμαχώνα  θα τους υποδεχθεί ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, και θα οδηγηθούν στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην πόλη των Σερρών όπου και θα διανυκτερεύσουν, καθώς έχουν και τα καταλύματά τους.


Πηγή

Οσμή καπνού και νέφη “σκέπασαν” τη Θεσσαλία – Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

 Σύνταξη:Ιωάννης Γιάτσιος

Οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από τον καπνό που προέρχεται από τις φωτιές εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει από το πρωί της Δευτέρας 9/8/2020 παρατηρείται οσμή καπνού αλλά και νέφωση στην ατμόσφαιρα (βλ. εικόνα του δορυφορικού δέκτη MODIS) η οποία όπως επισημαίνει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οφείλεται στις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του ΕΟΔΥ συστήνονται τα εξής:
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.
– Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται το φαινόμενο
– Αν επιβάλλεται να μετακινηθείτε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε μάσκα υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα. Λειτουργήστε το κλιματιστικό με ανακύκλωση αέρα μόνο.
– Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση και την άθληση σε εξωτερικούς χώρους.
– Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών.
– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
– Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται
– Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής




Πηγή

 

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ