Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Π. Παλαιολόγου: Να νομοθετηθεί η τεχνική αντίπυρ ως βασικό μέτρο κατάσβεσης της πυρκαγιάς(audio)

 Σύνταξη:ΦΡΟΣΩ ΠΑΥΛΟΥ

«Ποιος βάζει τις πυρκαγιές;» είναι ένα ερώτημα στο στόμα των περισσοτέρων πολιτών σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν και να εκλογικεύσουν τα τραγικά γεγονότα που ακολουθούν μιας μεγάλης πυρκαγιάς ή πυρκαγιών που καίνε μέρες τώρα στη χώρας μας.

Ο Παλαιολόγος Παλαιολόγου, επίκουρος καθηγητής δασοπροστασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου για το θέμα των ευθυνών, αλλά κυρίως για το πώς μπορεί να προληφθεί μια πυρκαγιά και τα μέτρα που ο ίδιος προτείνει για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος.

“Κάθε μέρα μπαίνουν χιλιάδες πυρκαγιές που δεν τις μαθαίνετε ποτέ, γιατί απλά σβήνονται γρήγορα. Το 1-2% που ξεφεύγουν δημιουργούν το πρόβλημα. Είναι σαν να πετάνε 10 άτομα αναμμένα σπίρτα σε ένα βαρέλι με βενζίνη, κάποιο θα πέσει μέσα και θα προκαλέσει ανάφλεξη. Τι σημασία έχει ποιο από αυτά θα πέσει μέσα, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει το βαρέλι με την βενζίνη”, σημειώνει ο κ. Παλαιολόγου και συμπληρώνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι εμπρηστές των δασών μας προέρχονται από τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας και δεν πρέπει να αναζητούνται σε θεωρίες συνομωσίας ή εξωτερικούς εχθρούς.
Ο κ. Παλαιολόγου συνεχίζοντας σημείωσε και υπογράμμισε ότι “οι φωτιές δεν σβήνονται με νεράκι, σβήνονται με εργαλεία που θα κάνουν αντιπυρικές ζώνες, πυρσούς που θα κάψουν την καύσιμη ύλη μπροστά από το μέτωπο, και παράλληλη χρήση εναέριων και επίγειων μέσων με ρίψεις νερού. Αυτό δεν γίνεται όμως πρώτον γιατί δεν είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιες επιχειρήσεις και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θεσμοθετήσει και να επιτρέψει την τεχνική του αντίπυρ που π.χ. στην Κύπρο είναι νόμιμη ενώ εδώ ο πυροσβέστης θα βρεθεί φυλακή και απολυμένος”.
Στο ερώτημά μας τι μπορούμε να κάνουμε, ο καθηγητής δασοπροστασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, τόνισε ότι “δυστυχώς δεν μπορούμε και πολλά. Οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για ακόμα πολλά έτη. Στα ελάχιστα εργαλεία που διαθέτουμε είναι η χρήση της φωτιάς κατά την κατάσβεση από εκπαιδευμένες κατασταλτικές δυνάμεις και η διαχείριση της καύσιμης ύλης σε τέτοια κλίμακα που να σταματάει ή να περιορίζει την ένταση της φωτιάς. Το πρώτιστο ωστόσο είναι η εκπαίδευση των πολιτών γύρω από το θέμα της πρόληψης της πυρκαγιάς και η ορθή εκπαίδευσή τους, γιατί οι πυρκαγιές λόγω και των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της εγκατάλειψης της υπαίθρου θα είναι όλο και ποιο συχνές” 

Ολοκληρώνοντας, πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπροσώπων όλων των κομμάτων και επιτελών του κράτους (δασαρχείο, πυροσβεστική, κ.λ.π) η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να δει πώς οργανώνεται και λειτουργεί το σύστημα της αντιπυρικής προστασίας και στην συνέχεια να εκπαιδευτεί ομάδα πυροσβεστών στη διαδικασία της αντιπυρ, οι οποίοι επιστρέφοντας θα εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους, ενώ σε επίπεδο πολιτειακό να συνταχθούν και ψηφιστούν οι αντίστοιχοι νόμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ