Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Παράνομο streaming: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την προληπτική διακοπή πρόσβασης σε ιστοσελίδες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμός των στοιχείων της αίτησης της υποπαρ. 1 της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 «Ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο» ενώπιον της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, της απόφασης, καθορισμός ύψους τέλους εξέτασης αίτησης και τρόπου καταβολής αυτού.

Η απόφαση εντάσσεται στο πρόσφατο πλαίσιο για την καταπολέμηση του παράνομου streaming στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει την προληπτική διακοπή πρόσβασης σε ιστοσελίδες και σύστημα επιφυλακής στην ΕΕΤΤ.



Πηγή

"Έξω, φύγε"! ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ μέσα στην εκκλησία



 

Xτύπησε καμπανάκια ο Κούβελας! "ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ..."




 

"Πάρε και το κινητό"! Σκίζουν αφίσες για να μην τις δει ο Μητσοτάκης



 

Ο Βιτζέυ Πρασαντ στο TPP: «Ο Ελληνικός λαός πρέπει να πιέσει το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει ενάντια στις μονομερείς παράνομες κυρώσεις»

 Ο γνωστός μαρξιστής ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας Τρικοντινένταλ, διευθυντής των εκδόσεων LeftWord, ινδός ιστορικός και δημοσιογράφος Βιτζέυ Πρασάντ (Vijay Prashad) μιλάει στο ΤΡΡ και την αποστολή μας στο Καράκας, και ανακοινώνει και τις απαρχές μιας συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, για την οποία ανυπομονούμε.


Όταν το ΤΡΡ έμαθε ότι θα βρίσκεται στο Καράκας ο γνωστός μαρξιστής ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας Τρικοντινένταλ, διευθυντής των εκδόσεων LeftWord, ινδός ιστορικός και δημοσιογράφος Βιτζέυ Πρασάντ (Vijay Prashad) επικοινώνησε και ζήτησε συνέντευξη, πριν καν πατήσουμε το πόδι μας στη Βενεζουέλα. Αυτό που προέκυψε, πέρα από τη συνέντευξη, είναι και η αρχική συμφωνία μιας συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, για την οποία ανυπομονούμε. 

Κείμενα του Βιτζέυ έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από πολλά μαρξιστικά sites, και από το TPP.  Η καθηγητική του καριέρα, σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Λιβάνου – όπου κράτησε την έδρα Έντουαρντ Σαϊντ- κράτησε ως το 2017, οπότε ανέλαβε το Τρικοντινένταλ. Η συγγραφική του, με άνω των 30 βιβλίων*, συνεχίζεται ακάθεκτη. Η αρθρογραφία του είναι συνεχής. Και συνοδεύεται από την ανάδειξη έργων τέχνης με αντιϊπεριαλιστικό, αντι-αποικιοκρατικό χαρακτήρα, σε ένα πάντρεμα ιδιαίτερα αγαπητό στη γράφουσα. 

Με άλλα λόγια, η λέξη «χαλκέντερος» βρίσκει το πλήρες νόημά της στην περίπτωση του Βιτζέυ, ενός από τους ανθρώπους με τους οποίους το ΤΡΡ ξεκινάει διεθνή συνεργασία, χάρη στη γενναιοδωρία των αναγνωστών του και την γενναιοδωρία του διεθνούς κινήματος.  Ο Βιτζέυ μας ζήτησε «να συζητήσουμε την συνεργασία μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου αριστερών εκδοτών», που αποτελείται από κάπου 25 εκδότες ανά τον κόσμο. «Θέλουμε να έρθετε, θέλουμε έναν έλληνα συνεργάτη, όπως θέλουμε να έχουμε έναν συνεργάτη και στο δίκτυο ειδήσεων των Λαών, είμαι ο επικεφαλής και θέλω να έχουμε θέματα από την Ελλάδα στο διεθνές μας δίκτυο. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί στον ιδεολογικό πόλεμο. Το να στέκεται ο καθένας στην δική του μεριά δε βοηθάει. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», μας είπε και συμφωνήσαμε με μεγάλη μας χαρά. Από το Σεπτέμβριο τα σχέδιά μας αυτά θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες, όμως από τώρα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι στην προοπτική της διεθνούς συνεργασίας με αριστερά μέσα σε όλο τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μεταδίδουμε αυτό που όντως συμβαίνει κι όχι αυτό που θέλουν να πιστεύουμε ότι συμβαίνει. 

Την ιστορία της Τρι-Ηπειρωτικής (Tricondinental) την διηγείται αναλυτικά στην συνέντευξή του, που αναρτήσαμε στο youtube. Με βασικότερο και πιο ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Ερευνητικό Ιδρυμα καταγράφει την «από κάτω» εμπειρία όλων μας: των πολιτικών κινημάτων «στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Νότιο Αφρική…» με βασικό στόχο «να δούμε πως τα κινήματα κατανοούν τον κόσμο γύρω τους, να ενισχύσουμε και πολλαπλασιάσουμε τις φωνές των κινημάτων, να γεννήσουμε θεωρία μέσα από την πρακτική τους, να συντονιστούμε και να συντονιστουν μεταξύ τους…» Δηλαδή «να κάνουμε τα κινήματα Πανεπιστήμια των λαών». Ένα από τα ευγενέστερα οράματα που καταγράψαμε και που ήδη υλοποιείται.  

Η Ινδική του καταγωγή και η οπτική του πάνω στο αγροτικό κίνημα της Ινδίας, όπως και η παρουσία του στη Βενεζουέλα ήταν δύο από τα ζητήματα που συζητήσαμε. 

Για την Ινδία

«Οι ταξικές διακρίσεις στην Ινδία έχουν πολλά χρόνια πίσω τους. Όταν οι Βρετανοί έφυγαν από την Ινδία γνώριζε γράμματα μόνο το 14% του πληθυσμού. [Οι Βρετανοί] ήταν αποικιοκράτες αφεντάδες επί εκατοντάδες χρόνια. Και δεν έφεραν κανέναν πολιτισμό στην Ινδία. Όχι. Μόνο 14% του λαού ήξερε να γράφει το όνομά του το 1947. Οι ταξικές γραμμές ήταν τεράστιες … Η διαφορά είναι ότι έγιναν τα αντίθετα από την Κίνα, που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1949, δύο χρόνια μετά την Ινδία. [Στην Κίνα] οι κομμουνιστές προχώρησαν σε μια κοινωνική επανάσταση, με την ανακατανομή της γης, αύξησαν τα της υγείας, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής κατά 14-15 χρόνια πολύ γρήγορα.. Κάτι καταπληκτικό… Μείωσαν τον αναλφαβητισμό…  Η Ινδία δεν πέρασε από τέτοια διαδικασία. Οι τσιφλικάδες ήταν πάντα από πάνω. Και γι αυτό, η Ινδία, λόγω του μπουρζουά τσιφλικάδικου χαρακτήρα του κράτους διέφυγε τέτοιων μεταρρυθμίσεων. Έχουμε μόνιμο πρόβλημα φτώχειας και πείνας. Δεν είναι κάτι καινούριο. Οι ευρωπαίοι παρατηρητές που ήρθαν στην Ινδία το είδαν, ο Λούι Μαλ έκανε ταινία γι’ αυτό, καταλήγοντας να κάνουν εξωτική τη φτώχεια. Γιατί δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την ινδική φτώχεια, που είναι αποτρόπαια. Δεν μπορείς να τη φανταστείς, οπότε την κάνεις κάτι εξωτικό. Λένε ότι οι φτωχοί είναι ευτυχισμένοι, [δείχνουν] φωτογραφίες φτωχών παιδιών που τρέχουν τριγύρω κλπ… είναι ένας αποτρόπαιος τρόπος να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια μας. Δεν είναι ο σωστός τρόπος. Ποτέ δεν πρέπει να ρομαντικοποιείς τη φτώχεια, την πείνα, την αγραμματοσύνη, την αρρώστεια… 

Κι αυτό γιατί όταν τα κόμματα της εθνικής απελευθέρωσης, και το Κογκρέσο μεταξύ αυτών, απέτυχαν να προωθήσουν ανακατανομή της γης και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους, άνοιξε η πόρτα για τη δεξιά. Και η δεξιά ανεβαίνει τρομακτικά από τη δεκαετία του ’80. Γιατί έρχονται με ατζέντα μίσους για τους μουσουλμάνους, μίσους για το πακιστάν, μίσους για την Κίνα… Είναι πολύ πιο εύκολο σε μια δημοκρατία να σε καθοδηγεί η πολιτική του μίσους. Το δύσκολο είναι να σε καθοδηγεί η πολιτική της αγάπης. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ πιο εύκολο να σηκωθείς και να μιλάς για το μίσος. 

Το δύσκολο είναι να πείσεις τους ανθρώπους ότι οι άλλοι δεν είναι άπληστοι. Η απληστία είναι στοιχείο του συστήματος. Το καπιταλιστικό σύστημα φτιάχνεται έτσι που να επιτρέπει την ύπαρξη της απληστίας. Είναι πολύ δύσκολο για άλλες μορφές συνεργασίας να επιβιώσουν, και δεν εννοώ στη φύση εννοώ στο [καπιταλιστικό] σύστημα.  

Με αυτή την έννοια, η δεξιά είναι εδραιωμένη στην Ινδία. Εδραιωμένη πολιτιστικά, πολιτικά κλπ.  Όχι μόνον εκλογικά, είναι μέρος της κουλτούρας. Γι’ αυτό ο αγώνας είναι πολύ μεγάλος. 

Για παράδειγμα, ο αγώνας των αγροτών που ξεκίνησε στις 26 του περασμένου Νοέμβρη, είναι ένας συγκλονιστικός αγώνας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Είμαστε απέναντι σε ένα δυσκολότατο σύστημα και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δικές μας δυνάμεις. 

Ακόμη, είδαμε στην Ινδία μαζικά κινήματα παντού. Η μετατροπή, όμως, ενός μαζικού κινήματος σε μια εκλογική νίκη είναι κάτι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ περίπλοκο. Έχουμε μαζικούς αγώνες στη Βεγγάλη, λόγου χάριν. Το κομμουνιστικό κόμμα οργάνωσε πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, πριν τις τελευταίες εκλογές. Δεν κερδίσαμε ούτε μία έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο – ούτε μία, ενώ είχαμε κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων! Έτσι, η δημοκρατία στον κόσμο που ζούμε είναι προβληματική. Η Δημοκρατία υπό τον καπιταλισμό ανάβει το μίσος, το χρήμα έχει καταστρέψει τις δυνατότητες λειτουργίας των πολιτικών οργανώσεων…»

Για τη Βενεζουέλα

«Στο Καράκας της Βενεζουέλας έχουμε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και συμφωνώ με την ατζέντα της. Συμφωνώ 100%. Έχω στενούς δεσμούς με τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας, με το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας, έχει εξαιρετικούς ανθρώπους και μια μεγάλη παράδοση. Έχουν εσωτερική διαμάχη, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αρχίσουν να επιτίθενται στη Βενεζουέλα για τούτο και για κείνο. Πρώτα από όλα πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας στις δικές του διαδικασίες. Οι Ιμπεριαλιστές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υπαγορεύουν [τη θέλησή τους] στη Βενεζουέλα, όπως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν και στο Ιράν. Κατ’ αρχήν αυτό.

Δεύτερον, ο Νικολάς Μαδούρο είναι μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος της Βενεζουέλας, δεν είναι κάποιο άτομο, δεν πρέπει να τον βλέπουμε ως άτομο. Το σοσιαλιστικό κόμμα της Βενεζουέλας επέλεξε τον Νίκολας Μαδούρο ως τον υποψήφιό του για την Προεδρία, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, είναι ο Πρόεδρος και κυβερνά την χώρα ως μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν είναι κάποιος τύπος άσχετος. Και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως το Μαδούρο που έκανε αυτό και το Μαδούρο που έκανε εκείνο. Είναι πολύ ρηχός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της πολιτικής. Όταν λχ κατανοώ την Ελληνική πολιτική σκηνή, δεν επικεντρώνομαι στον Τσίπρα ή το Βαρουφάκη, αλλά θέλω να καταλάβω ποιά είναι η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ποιά είναι τα [κοινωνικά] τμήματα που τον συναποτελούν, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, γιατί η βάση της δεξιάς του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ηγείται ο Τσίπρας, πάει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης…

 Με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες. Γιατί, λόγου χάριν, οι αριστεροί της Ευρώπης δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να μελετήσουν όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα; Είναι τεμπέληδες σε ότι αφορά τον τρίτο κόσμο. Μονάχα κρίνουν, δεν μας αρέσει ο Μαδούρο.. Έλα! Να πω κι εγώ ότι δε μου αρέσει ο Τσίπρας, και δε με νοιάζουν οι λεπτομέρειες της ελληνικής πολιτικής, δε θέλω να ξέρω τίποτε, απλώς δε μου γουστάρει ο Τσίπρας. Αυτή την στάση την επιτρέπουμε; Φυσικά όχι! Θα θέλαμε να ξέρουμε τι συμβαίνει με τον Τσίπρα, να συζητήσουμε όπως τρεις έλληνες που πίνουν καφέ στην Αθήνα και δε λένε αν είναι υπέρ ή κατά του Τσίπρα, θα συζητήσουν κι αυτό κι εκείνο και το άλλο, ποιοί είναι οι σύμβουλοί του, τι γίνεται με τα συνδικάτα… είναι μια πλούσια συζήτηση, και θέλω να έχω αυτή την συζήτηση και για το λαό της Βενεζουέλας. Ποιά είναι η κοινωνική βάση, ποιές είναι οι αντίθετες δυνάμεις μέσα στο σοσιαλιστικό κόμμα της Βενεζουέλας, που στέκεται σε όλα αυτά ο Νίκολας Μαδούρο… ποιά είναι η πολιτική κατάσταση. 

Αυτό που θα έλεγα σε όλους είναι πως κάθε αριστερός που κάθεται στην Ευρώπη και κοιτάει, δεν είναι ο Πάπας, που έχει το δικαίωμα να αφορίζει αριστερούς σε όλο τον κόσμο βάσει της ιδιοσυγκρασιακής του κρίσης. Ας διαβάσει και λίγο. Ας προσπαθήσει να καταλάβει κι ας μη τρώει αμάσητη την προπαγάνδα κι ότι τον ταϊζει.

Ο Νίκολας Μαδούρο είναι ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, ηγέτης του σωματείου των οδηγών λεωφορείων. Έχω μεγάλο σεβασμό για την ιστορία του και την παράδοση από την οποία έρχεται. Κι αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα κάνει κάθε μέρα. Αυτό δε γίνεται με κανέναν. Ωστόσο είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, που ηγείται ενός κόμματος, ηγείται μιας κυβέρνησης. Ας δούμε τι κάνουν, ας δούμε τις λεπτομέρειες, ας δούμε την εμπειρία. Κι ας μην ηθικίζουμε.».

Για την αντιμετώπιση των δολοφονικών μονομερών και παράνομων κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι άνθρωποι στις ίδιες τους τις χώρες να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις τους να πάρουν θέση κατά των μονομερών και παράνομων κυρώσεων που επιβάλλουν κυρίως οι ΗΠΑ αλλά και πολλοί σύμμαχοί τους κατά άλλων χωρών του κόσμου. Δεν είναι μόνο η Βενεζουέλα, δεν είναι μόνο η Κούβα, είναι και η Ζιμπάμπουε, η Συρία, το Ιράν, πάνω από 30 κράτη στον κόσμο, σε σύνολο 193, που αντιμετωπίζουν παράνομες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προχτές μόλις έκλεισαν 36 ιρανικές ιστοσελίδες από το διαδίκτυο. Έτσι, τις έκλεισαν. Από που κι ως που έχουν το δικαίωμα οι ΗΠΑ να κλείνουν ιστοσελίδες; 

Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ο Ελληνικός λαός να πιέσει το ελληνικό κοινοβούλιο να περάσει νόμο που θα λέει ότι είναι αντίθετο στις μονομερείς παράνομες κυρώσεις. Κι ύστερα να πάνε στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, να πουν ότι αρνούνται να αποδεχθούν τις κυρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό με τους Ευρωπαίους, γιατί το δίκτυο swift, που επιτρέπει να περάσουν χρήματα από κράτος σε κράτος, από επιχείρηση σε επιχείρηση, βρίσκεται στην Ευρώπη. Και αυτό είναι το δίκτυο που εμποδίζει να μεταφερθούν χρήματα. Ας πούμε, το Ιράν έχει εκδιωχθεί από το δίκτυο swift. Είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων [να αλλάξει] γιατί αυτό δεν το κάνουν οι ΗΠΑ, αυτό το κάνει η Ευρώπη [ΕΕ]. Πρέπει όλα τα κοινοβούλια στην Ευρώπη να περάσουν ένα νόμο ενάντια στις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις. Κι αυτά να πάνε στις Βρυξέλλες, να απαιτήσουν από την ΕΕ να σταματήσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, σε αυτή την παράνομη πολιτική. Αυτή, βασικά, θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας [για την κατάργηση των κυρώσεων]. Δεν έχει νόημα να πούμε, ας περάσει το κοινοβούλιο του Πακιστάν ένα νόμο κατά των κυρώσεων. Γιατί το Πακιστάν δεν παίζει κάποιο ρόλο σε όλα αυτά. Είναι σημαντικό, αλλά είναι συμβολικό. Στην Ευρώπη δεν είναι συμβολικό. Στην Ευρώπη είναι ουσιαστικό ζήτημα. Είναι αν πρέπει να επιτρέπεις σε μια χώρα, όπως το Ιράν, να χρησιμοποιεί ελεύθερα το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να μεταφέρει τα ίδια του τα χρήματα – δε μιλάμε για χρήματα άλλων αλλά για τα ίδια του τα χρήματα, δε μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια και προσφορές… Είναι το ευρωπαϊκό σύστημα που χρησιμοποιείται διεθνώς για μεταφορές χρημάτων, το σύστημα swift. Κι αυτό πρέπει να είναι υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων…».

*Στη βιβλιογραφία του, οι ενδιαφερόμενοι ας δουν τα Arab Spring, Libyan Winter (AK Press, 2012), The Darker Nations: A People’s History of the Third World (ΑΚ, 2007), The Poorer Nations: A Possible History of the Global South (Verso, 2013) και την έκδοση που έχει επιμεληθεί με τίτλο Letters to Palestine (Verso, 2015)





Πηγή

«Ναι» στον εμβολιασμό εφήβων 12-15 ετών από την Επιτροπή με ισχυρισμούς περί δημιουργίας νέων μεταλλάξεων από τη νόσηση των παιδιών

 Στο ζήτημα της αναγκαιότητας αντιμετώπισης της διασποράς του ιού και της μετάδοσής του μέσω των παιδιών και των εφήβων επικεντρώθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να ανακοινώνει την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατ΄ οίκον εμβολιασμοί και οι εμβολιασμοί από κινητές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίοι ωστόσο διενεργούνται με αισθητή καθυστέρηση από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα.


«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως όλοι θα θέλαμε ανέμελο, χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία από όλους μας. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα με την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «τη μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους, ιδεολογικούς, φόβου παραπληροφόρησης, από επιλογή δεν εμβολιάζονται, όπως και τα παιδιά, που η ηλικία τους τα έχει κρατήσει εκτός του πλαισίου των εμβολιασμών».

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μία πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μετάλλαξεις και κατά συνέπεια σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων» ισχυρίστηκε η Μ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και με βάση την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ιδιαίτερα των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα», αναφέροντας πως διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις από τον Μάιο το εμβόλια της Pfizer για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ενώ πριν τις μέρες ο EMA και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.

«Παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ως γνωστόν μια πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον  και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός τους» είχε αναφέρει νωρίτερα η Μ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid».

«Η επιτροπή κλίνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθυμήτων ενεργειών. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και η σύσταση του εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η εξέλιξη της πορείας του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας, που συνεχώς μας εκθέτει σε νέες προκλήσεις» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν 62.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 75.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας, στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5.600.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας ωστόσο πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται σε 4.915.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 46,8%.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του κατ’ οίκον εμβολιασμού, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως 1.590 πολίτες έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα, ενώ 400 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού ξεκίνησε με σημαντική αργοπορία ενώ περισσότερο από ενάμιση μήνα πριν και έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ανακοινωνόταν πως βρισκόταν στα τελικά στάδια σχεδιασμού.

«Εδώ και 10 ημέρες έχουμε ξεκινήσει τα κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που εξελίσσεται πάρα πολύ καλά» ανέφερε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως έχουν εμβολιαστεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 5.000 άτομα.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, προκειμένου οι γονείς να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβολιασμό των παιδιών.




Πηγή

Κατάρρευση κεντρικής στοάς και διακοπή παραγωγής στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών. Κινδύνευσε εργαζόμενος

 Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κατέρρευσε τμήμα της στοάς +220 του υπόγειου μεταλλείου Μαύρων Πετρών της Ελληνικός Χρυσός. Από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραγωδία. Η παραγωγή στο μεταλλείο έχει διακοπεί. Η ζημιά αξιολογείται ως πολύ σοβαρή και θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί, διότι πρόκειται για κεντρική στοά από όπου ξεκινούν πολλές από τις στοές παραγωγής.


αναδημοσίευση από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Η κατάρρευση της στοάς συνέβη μισή περίπου ώρα πριν πιάσει δουλειά η απογευματινή βάρδια. Εκείνη την ώρα βρισκόταν στο σημείο (τη θέση “15”) μόνο ένας εργαζόμενος, που τον είχαν στείλει να μαζέψει με φορτωτή τα μπάζα που είχαν πέσει από την οροφή της στοάς. Ο άνθρωπος αυτός γλύτωσε κυριολεκτικά από θαύμα καθώς, όπως μας είπαν εργαζόμενοι στο μεταλλείο, “έπεσε μπροστά του όλο το βουνό”. Η έξοδος αποκλείστηκε από τα βράχια, εγκλωβίζοντας τον εργαζόμενο με τον φορτωτή. Ευτυχώς επρόκειτο για έναν “παλιό” εργαζόμενο, με καλή γνώση του μεταλλείου, ο οποίος κατάφερε να ανεβεί από μια σκάλα στον ανώτερο όροφο και από εκεί να βγει στην επιφάνεια. Ελάχιστη ώρα αργότερα θα περνούσαν από το συγκεκριμένο σημείο οι 20-25 απογευματινοί εργαζόμενοι για να πάνε στα μέτωπα της εξόρυξης, με ενδεχόμενα τραγικά αποτελέσματα.

Οι πτώσεις βράχων οροφής στοών είναι συχνό φαινόμενο στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και έχουν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια σε τραυματισμούς, ακόμα και σε θανάτους εργαζομένων. Τον Φεβρουάριο του 2016, ένας μεταλλωρύχος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από όγκο μεταλλεύματος που έπεσε από την οροφή. Κατά την εκδίκαση της αγωγής αποζημίωσης της οικογένειας του νεκρού, η πλευρά της εταιρείας έριξε όλη την ευθύνη για το δυστύχημα στο ίδιο το θύμα – ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τι ακριβώς εννοεί η Ελληνικός Χρυσός όταν διαλαλεί ότι “νοιάζεται για τους ανθρώπους της”. Άλλος ένας εργαζόμενος είχε σκοτωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το 2009. Στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός, τα μόνα ατυχήματα που (αναγκαστικά) αποκαλύπτονται είναι τα θανατηφόρα, όλα τα υπόλοιπα αποσιωπούνται. Ακόμα και ιδιαίτερα σοβαροί τραυματισμοί, πολύ σπάνια γίνονται γνωστοί ή διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης. Η ομερτά καλά κρατεί.

Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, όταν βρίσκονταν σε απεργιακές κινηταποιήσεις, τα σωματεία των εργαζομένων κατηγορούσαν με έγγραφο τους την εταιρεία για μια σειρά από “σοβαρές και επικίνδυνες παραλείψεις”, μεταξύ των οποίων και ότι “υπάρχουν συχνές καταπτώσεις σε κεντρικές στοές του Μαντέμ Λάκκου (Μαύρων Πετρών) που δεν καταγράφονται στο Βιβλίο Συμβάντων”. Όμως η κατάρρευση της συγκεκριμένης κεντρικής στοάς και μάλιστα σε αυτήν την έκταση, ίσως είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται συνολικά το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών. Η +220/+120 είναι η στοά προσπέλασης του χαμηλότερου σημείου του κοιτάσματος (στα 120 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας). Ήταν το πρώτο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του μεταλλείου, κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του από την Ελληνικός Χρυσός. Μεγάλο καμάρι ήταν, τότε, η ενίσχυση-υποστήριξή της όχι με ξύλα, αλλά με gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα). Τώρα το “καμάρι” της εταιρείας κατέρρευσε με πάταγο. Tο συγκεκριμένο τμήμα της στοάς  φαινόταν από μέρες ότι ήταν επισφαλές, λένε οι εργαζόμενοι. Πολλά ερωτηματηματικά υπάρχουν για το αν η εταιρεία είχε λάβει όλα τα μέτρα σταθεροποίησης της οροφής που ήδη “χωμάτιζε” και κάτω από την οποία περνούσαν καθημερινά πολλές δεκάδες εργαζόμενοι, σε τρεις βάρδιες κάθε μέρα.

Το μεταλλείο Μαύρων Πετρών είναι ένα επικίνδυνο μεταλλείο, σε ιδιαίτερα επιβαρυμένο γεωλογικό περιβάλλον, λόγω προγενέστερης και σύγχρονης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης και έντονης σεισμικότητας. Το μεταλλείο ακολουθεί υπογείως το μεγάλο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, ενώ την περιοχή διατρέχει και πλήθος άλλων, μικρότερων ρηγμάτων. Η εξόρυξη γίνεται εξ’ολοκλήρου με τη χρήση εκρηκτικών. Η προσπάθεια της εταιρείας για δραστική μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους, εν’οψει της αναζήτησης αγοραστή, φαίνεται ότι δεν είναι χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια. Σύμφωνα με το έγγραφο των σωματείων, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε βασικά τμήματα του μεταλλείου. Η πλήρωση των κενών της εξόρυξης (λιθογόμωση), ένα βασικό μέτρο σταθεροποίησης του μεταλλείου και του υπερκείμενου πετρώματος, είχε σταματήσει πολλές μέρες πριν το ατύχημα, λόγω αποχώρησης της εργολαβικής εταιρείας που την είχε αναλάβει. Η ελλιπής λιθογόμωση, η διατάραξη της οροφής της στοάς από τις γεωτρήσεις και τις εκρήξεις, κάποιος μικροσεισμός του ρήγματος, όλα μπορεί να συνετέλεσαν στην κατάρρευση.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, η αποκατάσταση της ζημιάς θα πάρει μήνες λόγω της επισφαλούς κατάστασης του μεταλλείου. Και βέβαια, μια υπόγεια κατολίσθηση αυτού του μεγέθους δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει επιπτώσεις και στην επιφάνεια του εδάφους, δηλαδή στη Στρατονίκη, που ήδη έχει διαλυθεί από την εντατική εξόρυξη με εκρηκτικά επί 15 και πλέον χρόνια κάτω από τον οικισμό. Μπροστά στο στόχο της μεγιστοποίησης του κέρδους της εταιρείας, η ασφάλεια του χωριού αλλά, όπως φαίνεται, και των εργαζομένων έρχεται σε δεύτερη μοίρα. “Όλο το βουνό είναι σάπιο, κούφιο”, μας είπαν οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν με φόβο στη δουλειά.

Ακολουθούν δύο ακόμα φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος:

 




Πηγή

Αύξηση διασωληνωμένων και θετικότητας με αισθητά μειωμένα τεστ

 Περισσότεροι από 140 είναι οι ασθενείς που πλέον νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Δευτέρα, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά 13 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 2.000 με τα τέστ που διενεργήθηκαν να είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων ημερών, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού ξεπερνά οριακά το 45%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.070 σε σύνολο 44.993  τεστ (PCR: 5.457, RAPID: 39.536), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 4,6% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 37,93%. Δεκατρία από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.903. Το 95,1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 87,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.791 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή +7,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Κυριακή (25/7) ανήλθε σε 1.891, με 5.599.401 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.882.228 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 46,8%.




Πηγή

Έκκληση Κικίλια για εμβολιασμούς με φόντο λάθος στοιχεία

 Έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από το τηλεοπτικό πλατό του ΣΚΑΙ την ώρα που ανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα παιδιά 12-1 ετών. Ο υπουργός σημείωσε πως η μετάλλαξη Δ έχει κυριαρχήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε ιδιαίτερα τις ηλικίες 55 ετών και άνω να εμβολιαστούν εν όψει της γιορτής του 15αυγουστου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού στο κανάλι του ΣΚΑΙ, συνοδεύτηκε από λανθασμένα ή, έστω, μη επικαιροποιημένα στοιχεία από τον ECDC.


Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωνε το άνοιγμα της πλατφόρμας των ηλικιών 12-15 και απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστεί όλο και περισσότερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, η κυβέρνηση απειλεί και εξαναγκάζει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Ο υπουργός εμφανίστηκε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ και απευθύνθηκε προς την ηλικιακή ομάδα 55 και άνω, καλώντας τους να εμβολιαστούν, γιατί παρόλο που τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα είναι υψηλά, αυτό δεν αρκεί. Επιθυμία είναι όλοι να είναι πλήρως εμβολιασμένοι προτού πάνε στις διακοπές, ωστόσο όπως σημείωσε, αυτό, ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό λόγω των ημερομηνιών, όσοι επιθυμούν μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση έστω είπε προσθέτοντας: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Όσον αφορά την έγκριση του εμβολίου για τα παιδιά 12-15 ετών, ο υπουργός είπε πως έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου και μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από τα παιδιά 15-17, έχουν προγραμματιστεί 30.000 ραντεβού σε σύνολο 300.000 και προσέθεσε πως όσο πλησιάζει η έναρξη της σχολικής περιόδου, ο αριθμός θα αυξηθεί.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δ, ο Β. Κικίλιας, σημείωσε πως έχει κυριαρχήσει στο σύνολο της χώρας σε ποσοστό άνω των 75%-80% και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού στο κανάλι του ΣΚΑΙ, συνοδεύτηκε από λανθασμένα ή μη επικαιροποιημένα στοιχεία από τον ECDC. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια, ξεκίνησε λέγοντας: «Να ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά προτείνω, για να δουν και οι τηλεθεατές μας συγκεκριμένους αριθμούς, ώστε η συζήτησή μας να βασιστεί πάνω σε κανονικά, πραγματικά στοιχεία».

Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον. Στις ακόλουθες καρτέλες ο ΣΚΑΙ παρουσιάζει στοιχεία, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα δεδομένα που έχει δημοσιεύσει ο ECDC για την ημερομηνία διεξαγωγής της εκπομπής (26 Ιουλίου).

Τα στοιχεία των ανεμβολίαστων που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, σύμφωνα με τον ECDC είναι τα εξής:

  • 18-24: 58,1%
  • 25-49: 41,1%
  • 50-59: 24,9%
  • 60-69: 17,3%
  • 70-79: 14%
  • 80+ ετών: 14,2%

Επομένως, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι κατατάσσονται ως εξής:

  • 18-24: 41,9%
  • 25-49: 58,9%
  • 50-59: 75,1%
  • 60-69: 82,7%
  • 70-79: 86%
  • 80+: 85,8%

Ο ECDC ωστόσο φαίνεται να… διαφωνεί. Όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του, τα σημερινά δεδομένα εμβολιασμένων στην Ελλάδα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 18-24: εμβολιασμένοι 33,6%, ανεμβολίαστοι 66,4%, απόκλιση 8,3 ποσοστιαίες μονάδες
  • 25-49: εμβολιασμένοι 52,7%, ανεμβολίαστοι 47,3%, απόκλιση 6,2 ποσοστιαίες μονάδες
  • 50-59: εμβολιασμένοι 67,6%, ανεμβολίαστοι 32,4%, απόκλιση 7,5 ποσοστιαίες μονάδες
  • 60-69: εμβολιασμένοι 76,4%, ανεμβολίαστοι 23,6%, απόκλιση 6,3 ποσοστιαίες μονάδες
  • 70-79: εμβολιασμένοι 80,2%, ανεμβολίαστοι 19,8%, απόκλιση 5,8 ποσοστιαίες μονάδες
  • 80+: εμβολιασμένοι 71,1%, ανεμβολίαστοι 28,9%, απόκλιση 14,7 ποσοστιαίες μονάδες

Σημειώνεται τέλος, πως μετά την ανάγνωση των «στοιχείων» από την παρουσιάστρια ο υπουργός αναφέρει: «Ευχαριστώ που βάλατε τους πίνακες γιατί θα διευκολύνει να εξηγήσουμε και στον κόσμο μερικά πράγματα» που σημαίνει πως είτε δεν γνώριζε ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία, είτε γνώριζε, αλλά δεν τον ενδιέφερε η πραγματικότητα.




Πηγή

«Ζητούνται influencers για διασπορά fake news κατά των εμβολίων» αποκαλύπτουν οι New York Times

 Γάλλοι και Γερμανοί influencers φέρεται να λάμβαναν τον Μάιο επαγγελματική πρόταση από εταιρία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο ώστε να προωθούν ψεύδη που θα δυσφημούσαν το εμβόλιο της Pfizer. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας μυστικής βιομηχανίας παραπληροφόρησης, η οποία -όπως λένε οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι- διογκώνεται συνεχώς. «Είναι η βιομηχανία παραπληροφόρησης προς ενοικίαση. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που συνδυάζουν το παραδοσιακό μάρκετινγκ και τον σκιώδη κόσμο των γεωπολιτικών επιχειρήσεων επιρροής. Αυτό που κάνουν είναι να σπέρνουν τη διχόνοια, να αναμιγνύονται σε εκλογές, να διασκορπίζουν ψευδή αφηγήματα και να μοιράζουν θεωρίες συνωμοσίας» αναφέρουν.


Τον Μάιο μια σειρά Γάλλων και Γερμανών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  που «ασκούν επιρροή», γνωστοί ως influencers, φέρεται έλαβαν μια παράξενη επαγγελματική πρόταση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μια εταιρία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο ήθελε να τους πληρώσει για να προωθούν μηνύματα εκ μέρους κάποιου πελάτη, ζητώντας τους σε προσεγμένο τρισέλιδο κείμενο να προωθήσουν ψεύδη που θα δυσφημούσαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πράγμα γινόταν πιο παράξενο από το γεγονός ότι η εταιρία δημοσίων σχέσεων που έφερε το όνομα Fazze ανέφερε διεύθυνση στο Λονδίνο όπου δεν υπάρχουν στοιχεία παρουσίας της. Ορισμένοι παραλήπτες της πρότασης αυτής παρουσίασαν φωτογραφίες της προσφοράς, και η αποκάλυψη αυτή υποχρέωσε τη Fazze να διαγράψει τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια εβδομάδα του Μαΐου επιφανείς χρήστες από τη Βραζιλία και την Ινδία δημοσίευσαν βίντεο που εκπλήρωναν τις απαιτήσεις της Fazze απευθυνόμενοι σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.

Βιομηχανία παραπληροφόρησης

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας μυστικής βιομηχανίας την οποία οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι διογκώνεται συνεχώς: «Είναι η βιομηχανία παραπληροφόρησης προς ενοικίαση. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που συνδυάζουν το παραδοσιακό μάρκετινγκ και τον σκιώδη κόσμο των γεωπολιτικών επιχειρήσεων επιρροής, και πωλούν την εκπλήρωση αποστολών που κάποτε ήταν αρμοδιότητα των κρατικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό που κάνουν είναι να σπέρνουν τη διχόνοια, να αναμιγνύονται σε εκλογές, να διασκορπίζουν ψευδή αφηγήματα και να μοιράζουν θεωρίες συνωμοσίας, κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον προσφέρουν στον εντολέα τους κάτι πολύτιμο, τη δυνατότητα να αρνηθεί τα πάντα» αναφέρουν, στο ίδιο δημοσίευμα.

«Η παραπληροφόρηση προς ενοικίαση, με εταιρίες που προσλαμβάνονται από κυβερνήσεις ή κοντινούς σε αυτές πράκτορες, είναι διογκούμενη και σοβαρότατη», επισημαίνει ο Γκρέιαμ Μπρούκι, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου. Αντίστοιχες εκστρατείες έχουν προσφάτως εντοπιστεί να προωθούν το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, τους στόχους της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα. Κατά το δημοσίευμα, η δράση τους φθάνει παντού. Για παράδειγμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν δραστηριότητα δύο ξεχωριστές εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μία υπέρ της Γαλλίας και η άλλη υπέρ της Ρωσίας, διά της παραπληροφόρησης. Αμφότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις παλεύουν να αυξήσουν την επιρροή τους στη χώρα. Ομοίως ένα κύμα αντιαμερικανικών αναρτήσεων στο Ιράκ, που ήταν φαινομενικά αυθόρμητο από χρήστες, προερχόταν τελικά από εταιρία δημοσίων σχέσεων η οποία έχει επίσης κατηγορηθεί για την κατασκευή ψευδών αντιδράσεων κατά της ισραηλινής κυβέρνησης εντός του Ισραήλ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνούν την υπόθεσης της Adnow. Πρόκειται για μια εταιρία με έδρα τη Μόσχα, με την οποία -βάσει προφίλ υπαλλήλων στο LinkedIn- φαίνεται να συνδέεται η Fazze. Όπως αποκάλυψαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι από τους ιστοτόπους της Fazze έχουν καταχωριστεί ότι ανήκουν στην Adnow. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν ποιος έχει προσλάβει την Adnow. Ορισμένα κομμάτια της προπαγάνδας της Fazze μοιάζουν ταυτόσημα με το προωθητικό υλικό για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.




Πηγή

Ρεζίλι η ΕΡΤ που «κρεμάστηκε» στους κρίκους

 

Γκάφα ολκής: οι κωμικοτραγικές δικαιολογίες για τη μη κάλυψη των αγώνων όλων των αθλητών μας ● Η ΕΡΤ των Ζούλα-Γαμπρίτσου «ξέχασε» να πληρώσει δεύτερο κύκλωμα αποκλειστικά για τους Ελληνες ● Οι αστειότητες του διευθυντή αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, Γιώργου Λυκουρόπουλου, που έριξε την ευθύνη στον Γιαπωνέζο σκηνοθέτη ● Το επεισόδιο με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ που τόλμησε να κάνει αντίλογο και τα ουρλιαχτά από το κοντρόλ

Το έγραψε στο Twitter ο Λευτέρης Πετρούνιας από την Παρασκευή το βράδυ, μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: «Συντονιστείτε στην ΕΡΤ στις 10:00 ώρα Ελλάδας περίπου για τον Προκριματικό των Κρίκων! Πάμε δυνατά!». Και συντονιστήκαμε κι εμείς. Αλλά τον Πετρούνια δεν τον είδαμε. Γιατί η ΕΡΤ έδειχνε σε όλα τα κανάλια της όλα τα άλλα αθλήματα εκτός από τους κρίκους!

Η απάντηση της Δημόσιας Τηλεόρασης μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε ήταν κωμικοτραγική: «Ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι στην κεντρική μετάδοση της Γυμναστικής, ο σκηνοθέτης στο Τόκιο θα επέλεγε να μην μεταδώσει την προσπάθεια ενός χρυσού Ολυμπιονίκη», είπαν. Αρα από εδώ και στο εξής θα πηγαίνουμε με τη... φαντασία του εκάστοτε Γιαπωνέζου σκηνοθέτη και αν είμαστε τυχεροί θα βλέπουμε τους Ελληνες αθλητές.

Αυτό δηλαδή μας λέει η ΕΡΤ; Είναι προφανές πως η ΕΡΤ των Ζούλα-Γαμπρίτσου «ξέχασε» να πληρώσει δεύτερο κύκλωμα αποκλειστικά για τους Ελληνες αθλητές και την πάτησε το Σάββατο το πρωί με τον Πετρούνια και την Κυριακή με τον Παναγιώτη Γκιώνη στο πινγκ πονγκ. «Οι Ελληνες φίλαθλοι δεν κατάφεραν να απολαύσουν τον μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας στο πινγκ πονγκ», ήρθε και η αντίδραση της δυσαρεστημένης Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Ζητάς από τη διοργάνωση δικό σου feed και έχεις τους δικούς σου αθλητές. Αυτό το απλό δεν έγινε από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τα ίδια είχαν γίνει και στη Βαρκελώνη με το πρώτο χρυσό του Πύρρου. Καμία άδικη κριτική
Νίκος Κατσαρός, δημοσιογράφος

«Αυτό που δεν μας είπαν από την ΕΡΤ του κ. Ζούλα είναι εάν ισχύει η ενημέρωση που έχουμε ότι δεν έχει πληρώσει το κατάλληλο αντίτιμο στην OBS ώστε να εξασφαλίσει την προβολή των αγώνων όλων των Ελλήνων αθλητών στο Τόκιο, κι ότι αυτό θα γίνει σήμερα» έγραψε χθες στο Twitter o Αλέξανδρος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Γκάφα ολκής από την ΕΡΤ.

«Νιώθω απογοητευμένος και με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιοι Ελληνες, λίγοι ή πολλοί, δεν ξέρω, ξύπνησαν πρωί για να δουν στην τηλεόραση Πετρούνια και δεν είδαν Πετρούνια. Δεν είμαι ποδοσφαιριστής, δεν είμαι μπασκετμπολίστας, δεν είμαι σε άθλημα που κάθε Σαββατοκύριακο με βλέπουν στις τηλεοράσεις τους και θεωρώ ότι είναι ατόπημα και άδικο», δήλωσε ο Ελληνας ολυμπιονίκης το μεσημέρι του Σαββάτου και αφού πληροφορήθηκε τα τραγελαφικά γεγονότα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για τα γεγονότα: «Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει δοξάσει επανειλημμένως τη χώρα μας και ο κάθε Ελληνας έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει την προσπάθειά του, ειδικά όταν αυτή γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν μέχρι το τέλος των Αγώνων».

Η ίδια η ΕΡΤ από το πρωί του Σαββάτου ψέλλιζε κάτι αστείες δικαιολογίες που έκαναν τους ανθρώπους της τηλεόρασης να γελούν με όσα διάβαζαν. Μέχρι και διάβημα στο Τόκιο (θα) έκανε εναντίον του Ιάπωνα σκηνοθέτη. Δείτε τι κωμικοτραγικό έγραψαν στην πρώτη τους ανακοίνωση: «Η ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες. Εγινε αμέσως διάβημα στο Τόκυο και το βίντεο του πρωταθλητή μας θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο αμέσως μόλις αποσταλεί στην ΕΡΤ».

Την απάντηση την έδωσε μέσω Twitter ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός: «Ζητάς από τη διοργάνωση δικό σου feed και έχεις τους δικούς σου αθλητές. Αυτό το απλό δεν έγινε από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τα ίδια είχαν γίνει και στη Βαρκελώνη με το πρώτο χρυσό του Πύρρου. Καμία άδικη κριτική».

Η ΕΡΤ επέμενε να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και το βράδυ του Σαββάτου έβγαλε νέα ανακοίνωση, μακροσκελή, που την υπέγραφε ο διευθυντής αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, κάνοντας λόγο για «άδικη κριτική». Διαβάστε ένα απόσπασμα και φτιάξτε στομάχι από τα γέλια: «Αυτό που συνέβη εν προκειμένω είναι ότι λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του ο Ελληνας Ολυμπιονίκης, ο σκηνοθέτης στο Τόκιο που ήταν επιφορτισμένος με την κάλυψη της Γυμναστικής επέλεξε εντελώς απροσδόκητα να μεταδώσει την προσπάθεια άλλου αθλητή...».

Οσο για το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν είχε ζητήσει ένα επιπλέον feed μόνο με το αγώνισμα των κρίκων, όπως λέει και ο Νίκος Κατσαρός παραπάνω, η απάντηση της ΕΡΤ είναι ακόμα πιο... φανταστική: «Η απάντηση δεν είναι βέβαια όσα ευφάνταστα και εξωπραγματικά γράφηκαν, αλλά γιατί ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι στην κεντρική μετάδοση της Γυμναστικής, ο σκηνοθέτης στο Τόκιο θα επέλεγε να μην μεταδώσει την προσπάθεια ενός χρυσού Ολυμπιονίκη, που διεκδικεί μάλιστα να επαναλάβει φέτος την πρωτιά του σε όλο τον κόσμο».

Ο Γιώργος Λυκουρόπουλος βγήκε το βράδυ και σε εκπομπή στην ΕΡΤ1 για να επαναλάβει τα ίδια με την ανακοίνωση, ότι «ουδείς μπορούσε να φανταστεί» κτλ κτλ. Και όταν δίπλα του στο πάνελ η δημοσιογράφος Κατερίνα Αναστασοπούλου του αντέτεινε, ευλόγως, «γιατί δεν κάναμε το ίδιο όπως το 2016 με Στεφανίδη;», ακούστηκαν κάτι ουρλιαχτά από το κοντρόλ που την έβαζαν στη θέση της λέγοντας «τι κάνεις αυτή τη στιγμή, ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ;». Τέτοια τραγικά πράγματα είχαμε χρόνια να ζήσουμε.

Σημειώστε πως το Eurosport μετέδωσε ζωντανά την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια. Φτάσαμε στο σημείο να επισημαίνουμε το αυτονόητο για μια αθλητική μετάδοση, εκεί μας κατάντησε η ΕΡΤ των Ζούλα-Γαμπρίτσου.

Κάποιο αντίστοιχο τηλεοπτικό πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι μεταδόσεις από την ΕΡΤ έκαναν πρεμιέρα με μια 25λεπτη «μαύρη» οθόνη κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Κορέας, γεγονός που προκάλεσε τότε την απομάκρυνση του διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ, Τζώνη Καλημέρη, και του διευθυντή Λειτουργίας Τηλεόρασης της ΕΡΤ, Γιώργου Παπαμώκου.

Παραίτηση τώρα δεν είχαμε από καμία και κανέναν. Δεν ξέρω μόνο αν έκανε χαρακίρι ο Ιάπωνας σκηνοθέτης.


Πηγή

Οργή κατά της ΕΡΤ από τον αδελφό της Κορακάκη

 

«Τα θαλάσσωσε» η Άννα Κορακάκη, σύμφωνα με τους φωστήρες της ΕΡΤ, με την 6η θέση στο αεροβόλι πιστόλι, όπου είχε αναδειχθεί 3η το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η απίστευτη διατύπωση του δημοσιογράφου Δημοσθένη Καρμοίρη («δυστυχώς δεν έχουμε καλά νέα να μεταφέρουμε στους τηλεθεατές μας, καθώς η Άννα Κορακάκη τα θαλάσσωσε λίγο σήμερα»), προκάλεσε την οργή του αδελφού της Ολυμπιονίκη, Διονύση, που και αυτός είναι διακεκριμένος αθλητής.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης θεωρεί την 6η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ότι είναι θαλάσσωμα», διαμαρτυρήθηκε ο Δ.Κορακάκης στην ίδια ΕΡΤ. «Απαξιώνει όλη την υπερπροσπάθεια της Άννας και άλλων αθλητών που θα φέρουν επιτυχίες στην Ελλάδα».

Και οι γκάφες της ΕΡΤ συνεχίζονται, χωρίς να απολογείται κανείς και χωρίς φυσικά να παραιτείται κανείς…



Πηγή

Μετά τις «Μέλισσες» παίρνουν «Όρκο» στην ΕΡΤ

 

Με κοινό σημείο το σημαντικό πέρασμά τους από τις «Αγριες μέλισσες», ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Σπύρος Μιχαλόπουλος θα ενώσουν δυνάμεις στη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ. Στη σειρά διά χειρός Τίνας Καμπίτση, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Σπ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος αποχώρησε μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου από το σκηνοθετικό τιμ των «Αγριων μελισσών» και μετακινείται πλέον στην ΕΡΤ, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα βρει τον Γ. Στάνκογλου, ο οποίος θα ενσαρκώσει τον κεντρικό ήρωα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Reallife, η σειρά θα φέρει τον τίτλο «Ορκος» υπονοώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, καθώς ο βασικός χαρακτήρας είναι ένας γιατρός, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα. Η σειρά προορίζεται για έναρξη στο δεύτερο μισό της σεζόν, με πρεμιέρα πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2022.



Πηγή

 




Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ