Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Από την τσέπη τους θα καλούνται να πληρώνουν τα υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

 Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων με το υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιεί τι στάση θα κρατήσει απέναντι στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι σύμφωνα με αυτό κυμαίνονται στο 25%. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα γνωστοποίησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, διαμηνύοντας ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».


Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, έκανε γνωστή την «σκληρή» στάση που σκοπεύει να κρατήσει το υπουργείο Παιδείας στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Όπως δήλωσε, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, ενώ «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» είπε. «Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο» απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρώνουν από την «τσέπη» τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχει μέριμνα για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. «Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID» ανέφερε.



Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για «συνέπειες» αν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν την αποχώρησή τους

 ΣύνταξηΣυντακτική ομάδα ert.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ο οποίος ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση».

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν απ’ αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ αύριο, Τρίτη, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο.

«Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

ΠΟΥ: Τα προβλήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μπλοκάρουν την παράδοση ιατροφαρμακευτικών προμηθειών για τον λαό

Περισσότεροι από 500 τόνοι προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού, περιλαμβανομένων χειρουργικού εξοπλισμού και συσκευασιών για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού, που επρόκειτο να παραδοθούν στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατόν να παραδοθούν εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε ότι είναι κρίσιμο οι προμήθειες αυτές να φθάσουν στους περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο Αφγανιστάν κατά τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω της προέλασης των ισλαμιστών μαχητών Ταλιμπάν, που κορυφώθηκε στις 15 Αυγούστου με την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι –ο μισός πληθυσμός– βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ξηρασίας.

«Ενώ το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας σήμερα είναι στραμμένο στους ανθρώπους που απομακρύνονται και στα αεροπλάνα που φεύγουν, υπάρχει ανάγκη να φθάσουν εδώ οι προμήθειες ώστε να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν μείνει πίσω», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που απέστειλε με email προς το Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ινάς Χαμάμ.

Η ίδια είπε ότι ο ΠΟΥ κάνει έκκληση να αλλάξουν πορεία τα άδεια αεροπλάνα και να κατευθυνθούν στην αποθήκη του Οργανισμού στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να συλλέξουν τις προμήθειες κατευθυνόμενα προς το Αφγανιστάν για να παραλάβουν όσους απομακρύνονται από τη χώρα.

Σύμφωνα με την Χαμάμ, ο ΠΟΥ αναζητεί τρόπους για τη δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής αερογέφυρας» για την αποστολή των προμηθειών.

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, η Ενριέτα Φορ, δήλωσε σήμερα ότι περίπου δέκα εκατομμύρια παιδιά σε όλο το Αφγανιστάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.


Πηγή

Σύλληψη δύο ατόμων στην Κέρκυρα -Είχαν στην κατοχή τους ισχυρά εκρηκτικά

 Σύνταξη: Μαρία Παγκράτη

Συνελήφθησαν σήμερα Δευτέρα στην Κέρκυρα δύο άτομα για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών. Κατασχέθηκαν ποσότητες ζελατινοδυναμίτιδας, εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, συσκευασίες με βραδύκαυστο φυτίλι, πυροκροτητές, αεροβόλο πιστόλι και δύο ι.χ. αυτοκίνητα. Αναζητούνται τρεις συνεργοί.

 


Οι συλληφθέντες ήταν Έλληνες, 31 και 24 ετών, ενώ συγκατηγορούμενοι είναι, ακόμη, ένας 34χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί 41 και 46 ετών, οι οποίοι αναζητούνται.
Το βράδυ του Σαββάτου (21.08.2021), από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε φουσκωτό σκάφος να προσαράζει σε λιμάνι βορειοανατολικά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Στη συνέχεια δύο από τα άτομα αποβιβάστηκαν και τοποθέτησαν δύο χειραποσκευές, στο αυτοκίνητο του 31χρονου ημεδαπού -συλληφθείς-, ο οποίος τους ανέμενε στο σημείο.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, με τη συνδρομή πυροτεχνουργού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι δύο χειραποσκευές, που περιείχαν:
• 390 γραμμάρια ζελατινοδυναμίτιδας
• Μισή λίβρα τυποποιημένης στρατιωτικής υψηλής εκρηκτικής ύλης (ΤΝΤ)
• 100 γραμμάρια ΤΝΤ
• 250 γραμμάρια ποσότητα τριμμένης υψηλής εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδας
• 2 πλαστικά περιβλήματα, στο εσωτερικό των οποίων είχε τοποθετηθεί συμπιεσμένη υψηλή εκρηκτική ύλη, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, σε σχήμα «πλακάκι», τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόκληση έκρηξης σε ΑΤΜ
• 4 νάιλον συσκευασίες, περιέχουσες -4- κομμάτια βραδύκαυστου παραγωγού σχοινιού (φιτίλι)
• 2 κοινοί πυροκροτητές
• 1 αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και σφαιρίδια
• 1 κλειδί αυτοκινήτου τύπου SMART KEY και
• 6 κινητά τηλέφωνα
Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, βραδινές ώρες του Σαββάτου (21.08.2021), οι ημεδαποί 34 και 24 ετών μίσθωσαν σκάφος (φουσκωτό) από περιοχή της Κέρκυρας και με αυτό μετέβησαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου παρέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, πραγματοποιώντας στη συνέχεια την μεταφορά τους στο λιμάνι της βορειοανατολικής Κέρκυρας.
Στην ίδια περιοχή της Θεσπρωτίας, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίσθηκε ένα ι.χ.ε. αυτοκίνητο, το οποίο αντιστοιχούσε στο κλειδί τύπου SMART KEY, που είχε κατασχεθεί στις χειραποσκευές στην Κέρκυρα.
Στο εσωτερικό του παραπάνω αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 πυροκροτητές, εκ των οποίων ο ένας ήταν συνδεδεμένος με βραδύκαυστο φυτίλι, ενώ όπως προέκυψε το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από το έτος 2011, μετά από περιστατικό ληστείας σε βάρος του ιδιοκτήτη αυτού, σε οικία σε περιοχή της Καλαμάτας και κατά τον εντοπισμό του έφερε πλαστές πινακίδες οχήματος ιδίου τύπου, το οποίο κυκλοφορεί νόμιμα.



Πηγή

Προκαταρκτική έρευνα για την αναφορά του καθηγητή Δ. Κούβελα στο ισχαιμικό επεισόδιο του Χαρδαλιά

Προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, με αφορμή σχόλια που έκανε για το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς και τον συσχετισμό στον οποίο προχώρησε ανάμεσα στο επεισόδιο και τον εμβολιασμό του.


Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημήτρη Κούβελα για το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η τοποθέτηση του καθηγητή η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και ευρύτερα έγινε μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ο Δ. Κούβελας συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, γράφοντας πως προτρέπει «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη».

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.




Πηγή

«Τσακώθηκαν και έσφαξε τη σύντροφό του»: Μια ακόμα γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη

 Μια ακόμα γυναικοκτονία καταγράφεται στη χώρα μας, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη με θύμα μια 55χρονη γυναίκα μέσα στο διαμέρισμα της. Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι το ζευγάρι «τσακώθηκε» και ο σύντροφος της γυναίκας ο οποίος διαφεύγει από τις αρχές «έσφαξε τη σύντροφό του».


Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται σήμερα ακόμα μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά με θύμα μια 55χρονη γυναίκα και θύτη τον άνδρα της ο οποίος φέρεται να την έσφαξε και τώρα να διαφεύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του τοπικού thestival, το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη 1 το μεσημέρι, στην οδό Γραβιάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο μέσο ότι προηγήθηκε σοβαρό επεισόδιο εντός του διαμερίσματος. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ όμως η γυναίκα είχε καταλήξει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης εγκατέλειψε το σημείο και αναζητείται από τις αρχές.

Αξίζει να 8 σχόλια ότι πριν λίγες ημέρες η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα για τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία που δέχθηκε μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου οι Υπηρεσίες διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες σε όλη την επικράτεια.



Πηγή

Εκκένωση των οικισμών Βίλια και Προφήτη Ηλία – Καταγγελίες από την περιφέρεια για εμπρησμό

 Μήνυμα προληπτικής εκκένωσης από το 112 εστάλη στους κατοίκους στα Βίλια και τον οικισμό του Προφήτη Ηλίας Αττικής λόγω της μεγάλης νέας φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή, ενώ κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Ελευσίνας - Θηβών. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής να επισημαίνει ότι το μέτωπο επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Από την πλευρά της η Περιφέρεια καταγγέλλει πως πρόκειται ξεκάθαρα για εμπρησμό.


Εκκενώνονται προληπτικά τα Βίλια και ο οικισμός του Προφήτη Ηλίας Αττικής λόγω της μεγάλης νέας φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή, ενώ κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Ελευσίνας – Θηβών. Όσοι βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 στα κινητά τους.

«Πρόκειται ένα μεγάλο μέτωπο» μετέδωσε η ΕΡΤ. Μάλιστα τη νέα εστία χαρακτήρισε «δύσκολη» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης.«Είναι αρκετά μεγάλη η φωτιά και οι άνεμοι πολύ ισχυροί. Καίει σε δυο μέτωπα. Τα ελικόπτερα μπορούν και επιχειρούν. Τα Canadair όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το συντομότερο τη φωτιά καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια και στον οικισμό Προφήτης Ηλίας. Η φωτιά έχει ξεσπάσει στο δρόμο προς τις Ερυθρές και κατευθύνεται μέσα στο πυκνό δάσος. Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε, ότι το μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ. «Η ένταση των ανέμων είναι τέτοια που η φωτιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα και έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Η φωτιά κατευθύνεται προς τον Προφήτη Ηλία. Δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βιλίων» πρόσθεσε, μιλώντας στο MEGA. «Ένα καινούριο μέτωπο καίει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και προχωράει στην κοινότητα Βιλίων. Επιχειρούν όσο μπορούν τα πτητικά μέσα, γιατί υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Πιθανότατα η φωτιά θα ξαναγυρίσει στα καμένα», είπε η Ευαγγελία Κουτσοδήμα, Αντιδήμαρχος Μάνδρας, ενώ καταγγελίες για εμπρησμό γίνονται από την πλευρά της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι και πριν το νέο πύρινο μέτωπο στην Κάζα, η πυρκαγιά στα Βίλια καίει ακόμα για όγδοη συνεχόμενη ημέρα δάση και δασικές εκτάσεις.




Πηγή

Ανοιχτό παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 Νέα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, όπως ενημέρωσε ο Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτό παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, ο Γιάννης Οικονόμου επιμένει στην ακραία αντιπροσφυγική πολιτική περί «φύλαξης των συνόρων».


Νέα μέτρα ανακοινώνονται αύριο το απόγευμα ενόψει φθινοπώρου, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να πιέζονται, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην τακτική ενημέρωση.
«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών αρνείται να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τους ανεμβολίαστους και πρόσθεσε πως «δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων ώστε να μπορέσουν όλοι από Σεπτέμβριο να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Μια σημαντική μερίδα αρνείται τον εμβολιασμό.Οι λόγοι είναι γνωστοί αλλά μη αποδεκτοί από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες». «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε περαιτέρω αποκατάσταση της ζωής» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».
Ο Γ. Οικονόμου κλήθηκε να απαντήσει στο αν όσα ανακοινωθούν αύριο θα αφορούν και μόνο εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους, ωστόσο παρέπεμψε στις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις και έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά και θα μπορούν να ελέγχονται». Τόνισε επίσης για τους εμβολιασμούς ότι «δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε». Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστροφή της μάσκας για όλους στους εξωτερικούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στα μέτρα που οριστικοποιούνται και θα ανακοινωθούν αύριο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων περιορισμός που έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε έναν χώρο. Για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε πως «η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει ένα ενδεχόμενο που θα αξιολογηθεί και θα απασχολήσει και τις επιτροπές των ειδικών αλλά και τις ανακοινώσεις αύριο».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είχε πάρει αμοιβή για την συμμετοχή του στην καμπάνια υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το θέμα είχε προκύψει μετά τις δηλώσεις Τσιτσιπά για τον εμβολιασμό για τις οποίες ο Γ. Οικονόμου είχε τονίσει ότι «αμφισβητείται η ικανότητά του (σ.σ. του κ. Τσιτσιπά) να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο που θα του επέτρεπαν να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό».

Αντιπροσφυγική πολιτική και «φύλαξη συνόρων»

Στην κατάσταση στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή τακτική ενημέρωση, επιμένοντας στην ακραία αντιπροσφυγική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χειριστεί το θέμα του προσφυγικού με αφέλεια και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κύμα με σχέδιο. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που λιάζονται παρατημένοι σε χωράφια, δρόμους και πλατείες» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας αν μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για την αναχαίτιση κύματος προσφύγων τόνισε ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι να βοηθηθούν οι χώρες γύρω από το Αφγανιστάν για να μείνουν οι πολίτες κοντά στις εστίες τους. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί επιχειρησιακά να φυλάξει τα σύνορά της», πρόσθεσε. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Προκλητική ικανοποίηση για την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα καμένα

«Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, τόνισε πως «η Κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

«Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια. Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο» επεσήμανε και διαμήνυσε πως «άρχισε, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. «Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν, με την υποβολή της αίτησης να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ» διευκρίνισε.







Πάτρα: Απάτη με λεία 65.000 ευρώ και πρόσχημα ένα μουσικό όργανο

 Σύνταξη: Ειρήνη Μαραγκού

Ο δράστης έπεισε τον παθόντα να του γνωστοποιήσει τα τραπεζικά του στοιχεία και κωδικούς. Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη.

 

Ειδικότερα ο παθών είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα αγγελία πώλησης μουσικού οργάνου και στη συνέχεια άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, προσποιούμενος τον αγοραστή.

Αφού τον έπεισε να του γνωστοποιήσει τα τραπεζικά του στοιχεία και κωδικούς του απέσπασε, από δυο τραπεζικούς λογαριασμούς, περισσότερα από 65.000 ευρώ.



Πηγή

«Είμαι ιθαγενής και το καμαρώνω»

 Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, κατά την αποστολή μας στη Βενεζουέλα, ήταν η συνάντησή μας με τον ιερέα της εκεί ελληνικής κοινότητας, τον κολομβιανό ιθαγενή παπα-Βαγγέλη Ζαπάτα.


Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, κατά την αποστολή μας στη Βενεζουέλα, ήταν η συνάντησή μας με τον ιερέα της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ο παπα-Βαγγέλης Ζαπάτα είναι κολομβιανός ιθαγενής, που ήρθε στην Ορθοδοξία από το Ρωμαιοκαθολικισμό. Στο βίντεο διηγείται την ιστορία της μεταστροφής της οικογένειάς του, και την σχέση του με την Ελλάδα, την Κρήτη και την ελληνική κοινότητα του Καράκας, στην εκκλησία της οποίας υπηρετεί.




Πηγή

Νέα μεγάλη φωτιά στα Βίλια

 Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Κάζα, κοντά στα Βίλια Αττικής. Πρόκειται για νέα πυρκαγιά και όχι αναζωπύρωση, η κατεύθυνση της οποίας είναι προς τα Βίλια. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό και εδώ και λίγα λεπτά έχουν καταφτάσει στο σημείο επίγειες δυνάμεις, ενώ ο άνεμος κινείται με 8 μποφόρ.


Φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Κάζα, κοντά στα Βίλια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του documento.gr, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία. Πρόκειται για νέα πυρκαγιά και όχι αναζωπύρωση, η κατεύθυνση της οποίας είναι προς τα Βίλια, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό και εδώ και λίγα λεπτά έχουν καταφτάσει στο σημείο επίγειες δυνάμεις, ενώ ο άνεμος κινείται με 8 μποφόρ. Η συγκεκριμένη φωτιά βρίσκεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία και εκδηλώθηκε σε μια ημέρα που και οι δύο νομοί βρίσκονται στο επίπεδο 4 του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά συνεχίζει ναι καίει για 8η ημέρα δάση και δασικές εκτάσεις.Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων συνεχίζουν να επιχειρούν σήμερα Δευτέρα 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα συμπεριλαμβανομένων, εννέα 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.




Πηγή

Νέα τηλεοπτική σεζόν …με την εγγύηση του “νόμου Κρέτσου”

 

??????????????????????

Τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας μόνο με τη στήριξη του ΕΚΟΜΕ

 

Το σύνολο των τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας που θα προβληθούν την επόμενη σεζόν στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια, καθώς και στη συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote TV, έχει τη σφραγίδα της επιδότησης του ΕΚΟΜΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, συνολικά για το 2021 έχουν υποβληθεί σχέδια επιδότησης για 26 τηλεοπτικές σειρές, από τις οποίες τουλάχιστον οι 20 προβλέπεται πως θα μεταδοθούν σε επτά τηλεοπτικούς σταθμούς. Το συνολικό ποσό επιδότησης υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ορισμένες παραγωγές, όπως οι «Άγριες Μέλισσες» ή η «Τεχεράνη», λαμβάνουν επιδότηση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι σειρές που έχουν λάβει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης είναι το «Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη», που μετατράπηκε σε διεθνή παραγωγή, με την ΕΡΤ να έχει μικρή συμμετοχή, οι σειρές του Mega «Σιωπηλός Δρόμος», «Έξαψη», «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», «Κομάντα και Δράκοι», οι σειρές του Alpha «Οικογενειακές Ιστορίες», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», «Σασμός», «Η πεθερά», η ιστορική σειρά του ΣΚΑΪ «1821: Οι Ήρωες», τα σίριαλ του ΑΝΤ1 «Άγριες μέλισσες» και «Ήλιος» καθώς και οι δύο παραγωγές της Cosmote ΤV «Έτερος εγώ» και «Τεχεράνη» (β’ κύκλος).




Πηγή

Θέλει να στήσει και media shop η United Media

Και στον χώρο της διαφήμισης θέλει να μπει η United Media. Πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να δημιουργήσει ένα media shop, με το οποίο θα διεκδικεί απευθείας πελάτες από τη διεθνή αγορά και στη συνέχεια θα διαπραγματεύεται με τους ανταγωνιστές της (τα τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης και την Cosmote TV) για τη διαφήμιση. Το μοντέλο της έχει ήδη δοκιμαστεί στα Βαλκάνια μέσω της Direct Media (https://directmedia.biz/), όμως στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα σημαίνει νέου τύπου ολιγοπώλιο.




Πηγή

«Χρυσή» η Wind με συμφωνία σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Στο παρελθόν η Wind διεκδικούσε τη Forthnet και ενώ η ίδια αναζητούσε επενδυτή. Πριν από έναν χρόνο, όταν η BC Partners/United Media απέκτησε τη Forthnet (νυν Nova), υπήρξε απογοήτευση για την εξέλιξη αυτή. Στη συνέχεια, από τις κινήσεις του νέου μετόχου στη Forthnet, όπου δεν συνέβη η έκρηξη των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση, κατάλαβαν πως ο χρόνος κυλάει υπέρ της Wind. Η τακτική της αναμονής πέτυχε, καθώς μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, μέσα στον Αύγουστο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, αντί ποσού που φτάνει το 1 δισ. ευρώ, για την απόκτηση της Wind από την BC Partners/United Media. Ήταν μια «χρυσή» κίνηση!






Στις Επιτροπές για εγκρίσεις και την έβδομη άδεια

H ολοκλήρωση της συμφωνίας WIND – BC Partners/United Media θα κρατήσει οκτώ μήνες, μετά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές εντός και εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα τον έλεγχο συγκέντρωσης επί των τηλεπικοινωνιών διενεργεί η ΕΕΤΤ, όμως καθώς σχετίζεται και με την παρουσία της United Media και στη συνδρομητική τηλεόραση, μέσω της Nova, δεν αποκλείεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ζητήσει να διερευνήσει τη συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η BC Partners/United Media σχεδιάζει να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση της δυνατότητας απόκτησης άδειας επίγειας τηλεόρασης από φορείς συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης.



Πηγή

Επένδυση στην ενημέρωση από το Open

Στην ενημέρωση θα επενδύσει το Open τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές στη μετοχική σύνθεση, ο σταθμός θα διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους στον τομέα της ενημέρωσης, κατά το παράδειγμα της κάλυψης των πυρκαγιών. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναλαμβάνει η Πόπη Τσαπανίδου, με εμπειρία στην παρουσίαση ενημερωτικών προγραμμάτων, στη θέση της Νίκης Λυμπεράκη, η οποία συζητάει με την ΕΡΤ για μια ενημερωτική εκπομπή.



Πηγή

Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ σε ΠΑΓΝΗ και νοσοκομείο Χανίων

 Ιδιαίτερα αυξημένη παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης, με την πληρότητα σε ΠΑΓΝΗ και νοσοκομείο Χανίων να είναι στο 100%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 236 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 34 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 29 διασωληνωμένοι.


Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊο στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 236 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 34 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 29 διασωληνωμένοι. Στο 100% της πληρότητας βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ και στο νοσοκομείο Χανίων.

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 61 ασθενείς, οι 45 στην κλινική covid και οι 16 στη ΜΕΘ, οι 13 διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 44 ασθενείς, οι 37 στην κλινική covid και οι 7 στη ΜΕΘ, οι 5 διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 75 ασθενείς, οι 68 στην κλινική covid και 7 στην ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 33 ασθενείς, οι 30  στην κλινική covid και 3 στην ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη κλινική covid κι ένας στη ΜΕΘ διασωληνωμένος
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Νεαπόλεως νοσηλεύονται 11 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Ανοδική πορεία ακολουθεί η εξάπλωση της πανδημίας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής να είναι 1.948, παρά τα λιγότερα τεστ που διενεργούνται το Σαββατοκύριακο. Κατά τα ίδια χθεσινά στοιχεία, οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ ολοένα και αυξάνεται με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι 318.




Πηγή

Σε άλλα χέρια η ΕΡΤ

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου περνάει η αρμοδιότητα εποπτείας της ΕΡΤ μετά τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Έχοντας ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, θα βρει στο Ραδιομέγαρο τα στελέχη που συγκρότησαν τη ΝΕΡΙΤ, κατ’ εντολή του πρώην Πρωθυπιυργού, και έχουν σήμερα σημαντικές θέσεις ευθύνης στην ενημέρωση και αλλού.



Πηγή


«Κομπλεξικούς» αποκάλεσε τους Χανιώτες ο Αυγενάκης

 Θύελλα αντιδράσεων και τεράστια κατακραυγή έχει προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού αθλητισμού: «Η αλήθεια είναι ότι στα Χανιά διέκρινα ένα κομπλεξισμό… “αμάν γιατί κάνετε τόσα έργα στο Ηράκλειο» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε διαμαρτυρίες Χανιωτών.


«Η αλήθεια είναι ότι στα Χανιά διέκρινα ένα κομπλεξισμό… “αμάν γιατί κάνετε τόσα έργα στο Ηράκλειο», δήλωσε ο υφυπουργός αθλητισμού το απόγευμα της Πέμπτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Athletic Radio» και σχολιάζοντας την επίσκεψή του στα Χανιά.

Ο ίδιος εξήγγειλε για τρίτη φορά τη χρηματοδότηση μελέτης του Ο.Α.Κ. για το κολυμβητήριο και αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των Χανιωτών διέκρινε «κομπλεξισμό». Η κατακραυγή όπως ήταν αναμενόμενο είναι τεράστια, με τον Χανιώτη βουλευτή Μανούσο Βολουδάκη να σχολιάζει: «Αυτό που διαχρονικά οι Χανιώτες επιζητούν, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Στον τομέα των αθλητικών υποδομών, αυτή τη στιγμή δε διαπιστώνεται η ζητούμενη ισορροπία στην κατανομή των πόρων.Όποιες κι αν είναι οι αιτίες που έφεραν το αποτέλεσμα αυτό, είναι αδιανόητο να ακούγονται από επίσημα χείλη απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για όσους ευλόγως διαμαρτύρονται. Να επισπευσθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί πρέπει, κι όχι να επιπλήττονται όσοι εκφράζουν την άποψή τους. Κατά τα λοιπά, οι Χανιώτες δεν έχουμε ανάγκη επιβεβαίωσης από κανέναν: η ιστορία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα και το δυναμικό παρόν του τόπου, μιλάνε από μόνα τους!»





Πηγή

«Πιθανό το σενάριο επιστροφής της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους» προειδοποιεί ο Τζανάκης

 Για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. «Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με την αύξηση των νοσηλειών, τόνισε πως  η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορονοϊο δεν έχει εμβολιαστεί.


Το σενάριο επιστροφής της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά πιθανό στην περίπτωση που ξεφύγει η πανδημική κρίση στη χώρα, όπως δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα» τόνισε ο καθηγητής ,ενώ αναφορικά με την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο». Παράλληλα τόνισε πως  η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ αλλά και όσων νοσηλεύονται με κορονοϊο δεν έχουν εμβολιαστεί. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση».

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό. Άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5 – 2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα» υπογράμμισε και επεσήμανε πως για να απαλλαγούμε από την πανδημία απαιτείται το 80-85% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί σε όλες τις ηλικίες.  Τέλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των ανηλίκων και με αφορμή και την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέφερε πως «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή».




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ