Στο 4,3% θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2021 και το 6% το 2022, όπως εκτίμησε η Κομισιόν. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, υπάρχει μια μικρή αναθεώρηση προς τα επάνω για το 2021 (4%), ενώ για το 2022 παραμένουν αμετάβλητες. Πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του φάνηκε ο ΙΟΒΕ, καθώς εκτίμησε ανάπτυξη 5 - 5,5% για το 2021, με την προηγούμενη πρόβλεψη να βρισκόταν στο 3,5 - 4%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας με πλήγμα στην τουριστική περίοδο, η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,5 με 3%.
Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στο 4,3% θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2021 και το 6% το 2022. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, υπάρχει μια μικρή αναθεώρηση προς τα επάνω για το 2021 (4%), ενώ για το 2022 παραμένουν αμετάβλητες.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, προβλέπεται ανάπτυξη 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022. Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σύγκριση με αυτές του Μαϊου.
Πίσω στα ελληνικά δεδομένα, για το 2021 και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση του εποχιακά προσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4%, με την ώθηση να προέρχεται από τις εξαγωγές υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και 4,3% το 2021 και 6% το 2022.
Ο βασικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022.
Πληγή για τις προβλέψεις της Κομισιόν φαίνεται ότι αποτελεί ο τουριστικός τομέας καθώς αυτός περιγράφεται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν, επίσης, από την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον, επισημαίνεται.
Πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του φάνηκε ο ΙΟΒΕ, καθώς εκτίμησε ανάπτυξη 5 – 5,5% για το 2021, με την προηγούμενη πρόβλεψη να βρισκόταν στο 3,5 – 4%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας με πλήγμα στην τουριστική περίοδο, η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,5 με 3%.
Το βασικό σενάριο του 3,5 – 4%, θα προέλθει από την άνοδο των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Σε μικρότερο βαθμό από την ενδεχόμενη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης.
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το δημόσιο ταμείο ξοδεύει, ωστόσο η δημοσιονομική ευστάθεια θα πρέπει να είναι «πυλώνας» το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε, ότι λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Οταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης θα δούμε αλλαγές». Μάλιστα είπε ότι αναμένονται «λουκέτα», εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά, καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου