Με μία συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδικεύτηκαν την Τρίτη τα μέτρα για την προώθηση του εμβολιασμού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους τρεις υπουργούς να προδιαγράφουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε δομές υγείας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με το βλέμμα στο Φθινόπωρο, ενώ για την εστίαση, περιέγραψαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα καταστήματα, με βαριά πρόστιμα και περιορισμούς, εγκαταλείποντας -προς ώρας τουλάχιστον- τα σχέδια για μεικτά καταστήματα.
Διορία ενός μήνα για να εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας, τουλάχιστον ως προς την πρώτη δόση, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την εξειδίκευση των μέτρων προώθησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές υγείας, περιγράφοντας πως σε αντίθετη περίπτωση, ο εργαζόμενος θα απέχει από την εργασία του και θα χάνει τον μισθό του.
Παράλληλα, κάθε εισερχόμενος στις δομές αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος, ενώ τα βαριά πρόστιμα για τις δομές αυτές μπορούν να φτάσουν έως και τις 200.000 ευρώ, ξεκινώντας από τα 50.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, μέχρι την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου έχουν διορία για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου οι εργαζόμενοι σε ιδιωτική και δημόσια Υγεία. Για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωσή τους, ενώ για να κριθεί εάν για κάποιους λόγους κάποιοι υγειονομικοί και εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αναμένεται να συσταθεί αρμόδια επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε να εξειδικεύσει τα μέτρα για την εστίαση και την ψυχαγωγία, ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στα καταστήματα εστίασης θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Για τους κλειστούς χώρους, από την προσεχή Παρασκευή θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους σε πληρότητα 85%, ενώ για τα υπαίθρια μαγαζιά, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αμιγούς λειτουργίας μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας. Στους αθλητικούς αγώνες προβλέπεται μόνο αμιγείς λειτουργία, με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά, ενώ για ανήλικους προβλέπεται σελφ τεστ στο στο 5%, και η συνολική χωρητικότητα στο 85%.
Μία από τις δηλώσεις του υπουργού που προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις ήταν αυτή που αφορά το «δικαίωμα» των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ζητούν από τους εργαζομένους τους να λένε εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, ενώ αναφέρθηκε και σε ειδική σήμανση για την ενημέρωση των πολιτών. Παράλληλα, υποσχέθηκε πέντε ημέρες άδεια σε φαντάρους και μόνιμους στρατιωτικούς, με τον εμβολιασμό ωστόσο να παραμένει εθελοντικός.
Βαριά πρόστιμα
Περιγράφοντας τα πρόστιμα, ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε 2.000 ευρώ και επταήμερη αναστολή λειτουργίας για καταστήματα μικρότερα των 200 τετραγωνικών μέτρων, και για μεγαλύτερα από 200 τμ, επταήμερη αναστολή λειτουργίας και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Η δεύτερη παράβαση προβλέπει 10.000 για όλους και 15 ημέρες λουκέτο, και η τρίτη προσωρινή αφαίρεση της άδειας για 60 ημέρες.
Η εφαρμογή του Πιερρακάκη
Απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται ο κόσμος από τους καταστηματάρχες έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που παρουσίασε μία πλατφόρμα, την «Covid Free GR», η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet, και με αυτή θα ελέγχεται η γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού.
Ο ίδιος περιέγραψε πως η διαδικασία επαλήθευσης, όπως ανέφερε, θα έχει τρία χρώματα, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, με το τελευταίο να αφορά το «λάθος» ή «μη έγκυρο πιστοποιητικό», το πρώτο τον εμβολιασμένο πολίτη ή αυτόν που έχει νοσήσει, και το δεύτερο τον κάτοχο πιστοποιητικού με αρνητικό μοριακό ή ράπιντ τεστ.
Περαιτέρω, εξήγησε πως η χρονική ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού ξεκινά 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, της νόσησης διαρκεί έως και 6 μήνες μετά, το ράπιντ τεστ για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος, και το μοριακό τεστ για 72 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου