Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Η κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα την αποτροπή των κατατραγμένων, αντί για την προστασία τους

 Ως απειλή φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα των κατατρεγμένων προσφύγων μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν και την αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία. Αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και μακριά από τη λογική του Διεθνούς Δικαίου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά με το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίζει τη νέα κρίση ως θέμα ασφάλειας κι όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης.


Με τον πιο επίσημο τρόπο επισφαλίστηκε ότι η κυβέρνηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες θα κρατήση στάση «αποτροπής του κινδύνου». Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη πως θα ακολουθηθεί «αυστηρή μεταναστευτική πολιτική» με αφορμή την ανάληψη της εξουσίας  από τους Ταλιμπάν και ότι συνεπάγεται με αυτό, συνεδρίασε στην ίδια «γραμμή» το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν από μόνη της έδωσε το στίγμα ότι το Μαξίμου βλέπει ως θέμα ασφάλειας κι όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα, τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης να μην εκπλήσσει.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν, προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά. Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων με ενιαίο τρόπο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ